فهرست مطالب

نشریه رویکرد فلسفه در مدارس و سازمان ها
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایرج علی اکبری*، محمدجواد نصر اصفهانی، فاطمه نصر اصفهانی صفحات 1-18
    هدف

    تاب آوری به توان مقابله ی درست با بحران ها و شرایط دشوار اطلاق می شود و ارتقای مهارت های آن برای همه ی اشخاص به ویژه زنان حائز اهمیت است. هدف  از مقاله ی حاضر ارتقای مهارت های تاب آوری از طریق تبیین و مطالعه ی سیره ی چهار بانوی شاخص در منابع اسلامی (حضرت زینب س، حضرت خدیجه (س)، حضرت زهرا (س) و حضرت آسیه (س) می باشد.

    روش کار

    این پژوهش در زمره ی پژوهش های کتابخانه ای قرار می گیرد و به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شده است.

    نتایج

    پاسخ تاریخی حضرت زینب س به عبیدالله بن زیاد، تلاش های حضرت زهرا س برای محکوم کردن غاصبان خلافت و فدک، تحمل پذیری حضرت خدیجه س در برابر زنان متعصب قریش و محاصره اقتصادی، و مقاومت حضرت آسیه س در برابر تهدیدهای فرعون، نمونه هایی از مصادیق تاب آوری در سیره ی این بانوان بزرگوار است؛ که چهار مورد از مولفه های تاب آوری را نیز در بر می گیرد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با مراجعه به آیات قرآن و روایات و مطابق با سیره ی این بانوان بزرگوار، راهبردهایی برای افزایش مهارت های تاب آوری نیز مطرح شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بانوان شاخص اسلامی، تحمل پذیری، راهبردهای تاب آوری
  • راضیه نجفی مرغملکی، زهره سعادتمند* صفحات 19-29
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی به کارگیری برنامه درسی لگو محور بر خلاقیت دانش آموزان در مفاهیم ریاضی پایه دوم ابتدایی انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی مدارس دولتی ناحیه 4 اصفهان در سال تحصیلی 1402-1401 بود. حجم نمونه شامل 64 نفر از دانش آموزان که به روش در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش (32 نفر) و کنترل (32) قرار گرفتند. ابزارگردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه خلاقیت تورنس (1979) بود. برنامه درسی لگو محور طی 8 جلسه 45 دقیقه ای برای گروه های آزمایش اجرا گردید.

    نتایج

     نتایج بررسی فرضیه از طریق تحلیل کوواریانس نشان داد به کارگیری برنامه درسی لگو محور بر خلاقیت دانش آموزان در مفاهیم ریاضی پایه دوم ابتدایی تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

     نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با توجه به یافته ها بهره گیری از برنامه درسی لگومحور در کلاس های ریاضی پایه دوم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی لگومحور، خلاقیت، پیشرفت تحصیلی، پایه دوم ابتدایی
  • فرزانه پورقربان*، رقیه حسنلوئی، سهیلا حسین لو، صونا تقی نژاد تیمورآبادی، رعنا تقی نژاد تیمورآبادی صفحات 30-46
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اهداف و ضررورت های آموزش فلسفه به کودکان انجام شد. فلسفه نه فقط به عنوان یک موضوع درسی، از گذشته های دور در برنامه های درسی وجود داشته است بلکه با ژرف اندیشی که ویژگی بارز فلسفه است تاثیر شگرفی بر سیر تحول و شکل گیری علوم داشته و خود یکی از موضوعات چالش برانگیز در نوع نگاه اندیشمندان به هستی، ارزش و دانش بوده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و شیوه بررسی آن نیز توصیفی- تحلیلی می باشد. همچنین از شیوه مطالعه منابع کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات و داده های پژوهش، استفاده شده است. داده های به دست آمده از منابع مرتبط با موضوع، با شیوه های کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    کودکان از طریق فلسفه ورزی، ابعاد زندگی خود را تشخیص می دهند و گزینه های مختلفی را که با آن ها مواجه اند، شناسایی می کنند. فلسفه برای کودکان برنامه ای برای افزایش مهارت تفکر نقاد و خلاق در درک مسائل فلسفی است و کم توجهی نظام آموزشی به آموختن راه و رسم اندیشه ورزی و تقویت ویژگی تامل و دقت در کودکان و جوانان و پرورش حساسیت آنها در تشخیص خطا و صواب، لزوم توجه به تلاشها و تجربیات موفق در این زمینه را ضروری می سازد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که توجه به مساله آموزش فلسفه به کودکان در بهبود مهارت تفکر نقاد و خلاق و در درک مسائل فلسفی بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش پرورش، فلسفه، دانش آموزان
  • طاهره سلمانی* صفحات 47-59
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش تحلیل تاثیر معماری سازمانی و رهبری کوانتومی بر نوآوری سازمانی مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شهر اصفهان می باشد.

    روش کار

    جامعه آماری شامل کلیه مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شهر اصفهان به تعداد 3000 نفر بود. حجم نمونه 341 نفر بود. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقهای استفاده شد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش شامل پرسشنامه نوآوری سازمانی آمید و همکاران (2010)، پرسشنامه رهبری کوانتومی میرصفیان (1395) و پرسشنامه معماری سازمانی پرالت (2008) بود. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش از آزمون t  تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تجزیه تحلیل داده ها نشان داد که میانگین استفاده از معماری سازمانی، رهبری کوانتومی و نوآوری سازمانی مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شهر اصفهان بالاتر از میانگین فرضی بود. همچنین نتایج نشان داد که ابعاد معماری سازمانی و رهبری کوانتومی رابطه مثبت و معناداری را با نوآوری سازمانی دارند.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت معماری سازمانی و رهبری کوانتومی در بین مدیران می توان به بهبود نوآوری سازمانی معلمان مدارس در مدارس کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، رهبری کوانتومی، نوآوری سازمانی
  • عذرا فیضی*، محمد آبیاری صفحات 60-71
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای مطالب فصل تنظیم عصبی کتاب جدید التالیف زیست شناسی یازدهم از منظر فعال بودن یا غیرفال بودن بر اساس الگوی ویلیام رومی می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه واحد تحلیل، جملات و تصاویر فصل تنظیم عصبی زیست شناسی یازدهم بوده که تدوین آن از نظر اندازه فعال بودن مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق موجود به روش تحلیل محتوای کمی و روش آماری توصیفی انجام شد. جامعه ی مورد مطالعه در این پژوهش، فصل تنظیم عصبی کتاب درسی جدیدالتالیف زیست شناسی پایه یازدهم سال تحصیلی 1401-1400 بود.

    نتایج

    شاخص درگیری برای جملات متون فصل تنظیم عصبی در کتاب زیست شناسی پایه یازدهم در بازه ی 0/15 و برای تصاویر این متون در بازه ی 0/43 بدست آمد. باتوجه به اینکه ضریب یادگیری جملات این بخش، از 0/4 کم تر می باشد لذا مطالب تالیف شده به صورت فعالیت محور نبوده و با وضع مطلوب فاصله دارد. ضریب یادگیری تصاویر مربوط به این بخش بالای 0/4 است و نسبتا فعالیت محور می باشد، لیکن انتظار می رود به صورت فعال تری تالیف شود.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که مطالعه و بررسی کتاب های درسی می تواند ارتباط بین برخی از مشکلات یادگیری دانش آموزان با برنامه درسی را آشکار نماید و کمک کند که مفاهیم برنامه درسی به شکل مناسبی در کتاب های درسی گنجانده شوند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، ویلیام رومی، ضریب یادگیری، زیست شناسی یازدهم، فعال بودن
  • زهره سلحشور سفیدسنگی*، اسما معینی پناه صفحات 72-85
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی استفاده از برنامه درسی ترکیبی و استفاده از روش معکوس در دروس فلسفه و منطق اجرا شده است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، توصیفی _ تحلیلی است. گستره پژوهش، اسناد و مدارک معتبر است.

    نتایج

    استفاده از برنامه ترکیبی در دروس فلسفه و منطق این امکان را فراهم می کند که با استفاده از تکنولوژی، دسترسی به محتوا و منابع آموزشی به سهولت فراهم شود، کلاس درس محدود به مکان و زمان خاصی نباشد و هم چنین توانایی مربیان برای دریافت بازخورد از پیشرفت یادگیرندگان بهبود یابد و از این طریق بتوان بهتر به اهداف دوره های آموزشی دست یافت. با استفاده از روش معکوس و یادگیری الکترونیکی می توان یادگیری اصول و قواعد را در خارج از کلاس درس انجام داد و کلاس درس بر کاربرد این علوم و انجام تمرین و پروژه متمرکز شود. البته با توجه به اینکه یکی از اصلیترین عوامل تاثیرگذار در اثربخشی یادگیری الکترونیکی، به کارگیری شیوه طراحی آموزشی مناسب برای شکل دهی به محیط یاددهی و یادگیری است؛ بنابراین نقش معلم در این برنامه درسی، طراح آموزشی است. طراحی که بتواند محیط جذابی را در کلاس درس حضوری و مجازی ایجاد کند تا مخاطبان با علاقه دروس مختلف را فرابگیرند.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که استفاده از برنامه ترکیبی به همراه روش معکوس، معلمان را توانمندتر و در فراگیران مهارت های تفکر را افزایش می دهد، به گونه ای که می توانند قواعد منطق و دیدگاه های فیلسوفان مختلف را در فهم و حل مسائل مختلف به کار گیرند.

    کلیدواژگان: برنامه ترکیبی، آموزش، یادگیری، منطق، فلسفه
|
  • Iraj Ali Akbari*, Mohammadjavad Nasr Isfahani, Fatemeh Nasr Isfahani Pages 1-18
    Introduction

    Resilience refers to the ability to properly deal with crises and difficult situations, and improving its skills is important for all people, especially women. The purpose of this article is to promote resilience skills through the explanation and study of the lives of four prominent women in Islamic sources (Hazrat Zeanab, Hazrat Khadijah, Hazrat Zahra, and Hazrat Asiya).

    Method

    This research is classified as library research and it was done in a descriptiveanalytical way using the content analysis method.

    Findings

    The historical response of Hazrat Zainab to Ubaidullah bin Ziad, the efforts of Hazrat Zahra to condemn the usurpers of the Caliphate and Fadak, the tolerance of Hazrat Khadijah to the fanatical women of Quraysh and the economic blockade, and the resistance of Hazrat Asiya to the threats of Pharaoh are some examples. It is one of the examples of resilience in the lives of these honorable women; which includes four components of resilience.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by referring to the verses of the Quran and traditions and according to the lives of these honorable women, strategies to increase resilience skills have also been proposed.

    Keywords: Resilience, Islamic Index Women, Endurance, Resilience Strategies
  • Razieh Najafi Marghmaleki, Zohre Saadatmand * Pages 19-29
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of applying the Lego-based curriculum on students' creativity in second-grade elementary math concepts.

    Method

    The research method was a quasi-experimental design with a pre-test-post-test design with a control group and a statistical population including all second-grade elementary school students in the 4th district of Isfahan in the academic year of 2021-2022. The sample size includes 64 students who were selected by the available method and randomly assigned to two experimental (32) and control (32) groups. The tool for collecting information in this research was Torrance's creativity questionnaire (1979). The Lego-based curriculum was implemented in 8 sessions of 45 minutes for the experimental groups.

    Findings

    results of hypothesis testing through covariance analysis showed that the use of Lego-based curriculum has a positive effect on students' creativity in second grade elementary math concepts.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that according to the findings, it is recommended to use the Lego-based curriculum in second grade math classes.

    Keywords: Lego-Based Curriculum, Creativity, Academic Progress, Second Grade
  • Farzaneh Pourghorban*, Ruqayyah Hasanloui, Soheila Hossein Lou, Sona Taghinejad Teymourabadi, Rana Taghinejad Teymourabadi Pages 30-46
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the goals and needs of teaching philosophy to children. Philosophy has existed in the curriculum not only as a subject from the distant past, but with deep thinking, which is a distinctive feature of philosophy, it has had a tremendous impact on the development and formation of sciences, and it is one of the challenging subjects in the view of thinkers. It has been to existence, value and knowledge.

    Method

    This The current research is a type of applied research and its research method is descriptive-analytical. Also, the method of studying library resources has been used to collect information and research data. Data obtained from sources related to the subject were analyzed with qualitative methods.

    Findings

    Through philosophizing, children recognize the dimensions of their lives and identify the different options they face. Philosophy for children is a program to increase the skill of critical and creative thinking in understanding philosophical issues, and the lack of attention of the educational system to learning the way and customs of thinking and strengthening the characteristic of reflection and precision in children and young people and developing their sensitivity in distinguishing right and wrong, the need to pay attention to efforts And it makes successful experiences in this field necessary..

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that it is very necessary to pay attention to the problem of teaching philosophy to children in improving critical and creative thinking skills and in understanding philosophical issues.

    Keywords: Resilience, Islamic Index Women, Endurance, Resilience Strategies
  • Tahereh Salmani* Pages 47-59
    Introduction

    The purpose of this research is to analyze the impact of organizational architecture and quantum leadership on the organizational innovation of principals and teachers of primary schools in Isfahan city.

    Method

    The statistical population included all principals and teachers of elementary schools in Isfahan, numbering 3000 people. The sample size was 341 people. Stratified random sampling method was used for sampling. The measurement tools in this research included Amid et al.'s Organizational Innovation Questionnaire (2010), Mirsafian's Quantum Leadership Questionnaire (2015) and Peralt's Organizational Architecture Questionnaire (2008). In order to statistically analyze the research data, one-group t-test, Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis were used.

    Findings

    The results of data analysis showed that the average use of organizational architecture, quantum leadership, and organizational innovation among principals and teachers of primary schools in Isfahan city was higher than the hypothetical average. Also, the results showed that the dimensions of organizational architecture and quantum leadership have a positive and significant relationship with organizational innovation.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by strengthening the organizational architecture and quantum leadership among managers, it is possible to help improve the organizational innovation of school teachers in schools.

    Keywords: Organizational Architecture, Quantum Leadership, Organizational Innovation
  • Ozra Feizi*, Mohammad Abyari Pages 60-71
    Introduction

    The aim of the current research is to analyze the contents of the nervous regulation chapter of the newly authored 11th biology book from the perspective of being active or inactive based on William Rumi's model.

    Method

    In this study, the unit of analysis was the sentences and pictures of the 11th neurobiology chapter, which was analyzed in terms of the amount of activity. The existing research was conducted using quantitative content analysis and descriptive statistical methods. The population studied in this research was the chapter of neural regulation of the new biology textbook of the 11th grade of the academic year 2020-2021.

    Findings

    The conflict index for the sentences of the texts of the nervous regulation chapter in the 11th grade biology book was found in the range of 0.15 and for the pictures of these texts in the range of 0.43. Considering that the learning coefficient of the sentences in this section is less than 0.4, therefore, the authored content is not activity-oriented and is far from the ideal situation. The learning coefficient of the images related to this section is above 0.4 and it is relatively activity-oriented. But it is expected to be written more actively.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that studying and reviewing textbooks can reveal the relationship between some of the students' learning problems with the curriculum and help to include the curriculum concepts in the textbooks in an appropriate way.

    Keywords: Content Analysis, William Rumi, Learning Factor, 11Th Biology, Being Active
  • Zohre Selahshor Sefid Sangi*, Asma Moini Panah Pages 72-85
    Introduction

    The current research was carried out with the aim of investigating the use of a combined curriculum and the use of the reverse method in the courses of philosophy and logic.

    Method

    The present research method is descriptive-analytical. The scope of research, documents and documents are valid.

    Findings

    The use of a hybrid program in philosophy and logic courses makes it possible to use technology to expand the physical boundaries of the classroom, access to learning content and resources should be provided, and the ability of instructors to receive feedback on the progress of learners should be improved, and in this way, the goals of the training courses could be better achieved. By using the reverse method and electronic learning, the principles and rules can be learned outside the classroom, and the classroom can be focused on the application of these sciences and doing exercises and projects. Of course, considering that one of the main influencing factors in the effectiveness of e-learning is the use of appropriate educational design methods to shape the teaching and learning environment; therefore, the teacher's role in this curriculum is an educational designer. A design that can create an attractive environment in the face-to-face and virtual classroom so that the audience can learn different subjects with interest.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that the use of a combined program along with the reverse method, It empowers teachers and increases students' thinking skills, in such a way that they can apply the rules of logic and the views of different philosophers in understanding and solving different problems.

    Keywords: Combined Program, Teaching, Learning, Logic, Philosophy