فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 96، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فرنوش مجلسین، شمس الضحی ابوالمعالی، شکیبا درویش علیپور آستانه*، نوشین بیجاری صفحات 407-419

    ظهور سویه های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک ، به یک بحران جهانی برای سلامت عمومی تبدیل گردید. نگرانی های بسیاری در مورد افزایش سویه های باکتریایی مقاوم به چند دارو وجود دارد، به طوری که برخی از بیماری ها به طور موثر قابل درمان نیستند. بنابراین، نیاز فوری به توسعه جایگزین هایی برای آنتی بیوتیک های معمولی در درمان انسان و حیوانات وجود دارد. فعالیت ضدباکتریایی اندولیزین ها به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک ، در برابر پاتوژن های باکتریایی متعدد مورد توجه هستند و در زمینه های مختلف کاربردی از جمله دارو، ایمنی غذا و کشاورزی طیف وسیعی از فعالیت را نشان می دهند. چندین ویژگی از این آنزیم ها، از جمله فعالیت بالا آن ها، به دلیل وجود دو حوزه کاتالیزوری، در ساختار آن است که احتمال ایجاد مقاومت را بیش تر کاهش می دهد و این یافته که آن ها با سایر عوامل ضد میکروب هم افزایی دارند، مکانیسم اثر و نوع فعالیت لیتیک آن ها بهره برداری بیش تر از آن ها را به عنوان عوامل ضدباکتری با ارزش و قوی برای درمان عفونت ها پشتیبانی می کند. در این بررسی ساختار و مکانیسم اثر اندولیزین و هم چنین مزایای آن به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک و مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، بیان شده است. در ادامه کاربردها و پیشرفت های اندولیزین بررسی و اندولیزین های جدید مهندسی شده به منظور غلبه بر محدودیت های موجود معرفی گردید.

    کلیدواژگان: اندولیزین، آنتی بیوتیک، جایگزین، فاژتراپی، مهندسی پروتئین
  • بهاره ابطحی نائینی*، عاطفه پاینده، کیمیا مهرآئین، فرشته رستگارنسب صفحات 420-427

    هدف هایپرهیدروز یا افزایش تعریق یک وضعیت بالینی مزمن است که خود را با افزایش ترشح یا ترشح نابه جای عرق نشان می دهد. هایپرهیدروز به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می شود. قدم اول در برخورد با هایپرهیدروز، مشخص کردن نوع هایپرهیدروز به صورت اولیه یا ثانویه است. درمان بر اساس نوع هایپرهیدروز متفاوت می باشد. خط اول در درمان هایپرهیدروز ثانویه، برطرف کردن علت زمینه ای است. روش های درمانی به چهار گروه کلی شامل درمان های موضعی دارویی و غیردارویی، درمان های سیستمیک، درمان های فیزیکی و درمان های جراحی تقسیم می شوند. گزینه های درمانی مختلفی برای هایپرهیدروز وجود دارد که هر کدام بسته به شرایط افراد دارای معایب و مزایایی می باشند. انتخاب بهترین گزینه درمانی با اخذ شرح حال دقیق، معاینه بالینی و در نظر گرفتن وضعیت فردی و اجتماعی بیمار انجام می شود. با توجه به شیوع قابل توجه هایپرهیدروز و تاثیر آن بر ابعاد مختلف زندگی بیمار، هدف از نگارش این مقاله، فراهم آوردن اطلاعات جامع و به روز درمورد تشخیص، علل و روش های درمانی متنوع هایپرهیدروز می باشد.

    کلیدواژگان: هایپرهیدروز، تعریق، مقاله ی مروری
  • ناهید رمضانقربانی، شورش لطفی*، نادر مروتی، نسرین مروتی، کیوان شکری صفحات 428-439
    هدف

    نقص بینائی، کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داده و سلامت وی را از نظر روانی و اجتماعی به خطر انداخته و فعالیت های اجتماعی و استقلال او را کاهش می دهد. از این رو، سنجش بالینی کیفیت زندگی وابسته به سلامت در بیماران چشمی مورد توجه قرار گرفته و آثار ناشی از بیماری بر کیفیت زندگی آنان بررسی می گردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی از نوع «هم گروهی آینده نگر» می باشد. دو گروه بیمار در طول 6 ماه پیگیری شد. جمعیت مورد مطالعه، کلیه بیماران مبتلا به بیماری های مایوپی بیش تر از 10 و قوز قرنیه مراجعه کننده به بیمارستان فارابی در یک مقطع دو ماهه به صورت تمام شماری انتخاب شدند. کیفیت زندگی آنان در قبل از انجام عمل جراحی، و سپس طی دو دوره سه ماهه و شش ماهه بعد از انجام عمل جراحی بررسی شد. کیفیت زندگی با پرسش نامه انستیتو تحقیقات ملی چشم پزشکی آمریکا ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش بیانگر وجود تفاوت معناداری در نمره متغیر کیفیت زندگی و ابعاد آن در قبل و بعد از عمل جراحی در بیماران مایوپی است اما در بیماران مبتلا به قوز قرنیه، شاهد عدم وجود تفاوت معناداری در نمره متغیر کیفیت زندگی و ابعاد آن در قبل و بعد از عمل می باشیم.

    نتیجه گیری

    اگرچه نمره و میانگین کیفیت زندگی بیماران قوز قرنیه در بعد از عمل به نسبت قبل از عمل رشد کمی داشته است اما این افزایش نمره کیفیت زندگی در حدی نیست که رضایت و کیفیت زندگی بیماران را به صورت قابل توجهی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: مایوپی، قوز قرنیه، کیفیت زندگی، سلامتی
  • معصومه سادات موسوی، عاطفه امینیان فر*، سید رسول باقری صفحات 440-451
    هدف

    شوت بسکتبال، مهم ترین حرکت تکنیکی در میان مهارت های فیزیکی این ورزش است. برای دستیابی به این هدف، استفاده از روش های مکمل در کنار تمرینات مستمر ورزشی پیشنهاد می شود. لذا در این مطالعه کارآزمایی بالینی، به بررسی مقایسه ای تاثیر آموزش مهارت روانی تصویرسازی ذهنی و تکنیک عصبی غیرتهاجمی تحریک الکتریکی مستقیم مغز (Transcraniad Direct Current Stimulation (tDCS)) بر مهارت شوت در بسکتبالیست های غیرحرفه ای پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    36 بسکتبالیست غیرحرفه ای 18-25 ساله، طبق معیارهای ورود و خروج و نتایج پرسش نامه MIQ-3 به طور تصادفی به سه گروه 12 نفره با میانگین سنی و جنسیتی یکسان تقسیم شدند: 1) تصویرسازی ذهنی - تمرین روتین؛ 2) tDCS آنودال بر روی ناحیه کورتکس حرکتی - تمرین روتین؛ و 3) کنترل، صرفا با تمرین روتین. مداخلات به مدت شش هفته، هر هفته دو جلسه و هر جلسه 20 دقیقه اعمال شدند. مهارت شوت افراد بر اساس آزمون تعدیل شده شوت بسکتبال ایفرد، قبل، پس از 12 جلسه درمان و یک ماه پس از پایان مداخلات، برای بررسی ماندگاری اثر اندازه گیری شد.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد بین اثر مداخلات تمرینات روتین، تصویرسازی ذهنی و tDCS بر بهبود مهارت شوت تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد (757/0=P). اثر هر سه مداخله بر مهارت شوت ماندگار بود (001/0=P). با بررسی اندازه اثر مشخص گردید که اندازه اثر مداخله tDCS بر بهبود مهارت شوت بیش تر از سایر دو مداخله می باشد (اندازه اثر= 11/0).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این تحقیق، تصویرسازی ذهنی و یا استفاده از tDCS نیز به اندازه تمرینات روتین ورزشی برای بهبود مهارت شوت ورزشکاران بسکتبالیست موثر هستند. به این ترتیب، در زمان های بی تمرینی یا در ورزشکاران آسیب دیده که مدتی امکان انجام تمرینات جسمانی را ندارند، انجام تمرینات تصویرسازی ذهنی و یا استفاده از tDCS می تواند برای حفظ مهارت کسب شده و جلوگیری از افت عملکرد ورزشکاران مفید بوده و جایگزین مناسبی برای انجام تمرینات جسمانی باشد.

    کلیدواژگان: بسکتبال، مهارت حرکتی، تصویرسازی، تحریک الکتریکی مستقیم مغز
  • سکینه شفیعا، مسلم محمدی* صفحات 452-459
    هدف

    کمبود هورمون های تیروئیدی در دوران تکامل می تواند اثرات زیان باری بر ساختار و عملکرد سیستم عصبی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات کمبود هورمون های تیروئیدی در دوران تکامل بر بقاء نورونی و بیان ژن های پروآپوپتوتیک Bax و آنتی آپوپتوتیک Bcl-2 در قشر پره فرونتال موش های صحرایی هیپوتیروئید مادرزادی بود. نقش محافظتی احتمالی ورزش با تردمیل نیز بررسی شد.

    مواد و روش ها

    مدل هیپوتیروئید مادرزادی از طریق تیمار موش های صحرایی باردار نژاد ویستار با پروپیل تیواوراسیل (PTU) در آب آشامیدنی از روز ششم بارداری تا پایان دوره شیردهی ساخته شد. مادران کنترل در این دوره آب دریافت کردند. سپس فرزندان نر به دو گروه با/بدون تمرین چهار هفته ای با تردمیل تقسیم شدند. در ادامه، حیوانات قربانی شدند و قشرهای پره فرونتال برای برسی بقاء نورونی و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوز (Bax و Bcl-2) به ترتیب توسط رنگ آمیزی کرزیل ویوله و واکنش زنجیره ای پلیمراز ریل تایم جدا شدند.

    یافته ها

    نتایج ما نشان داد کاهش بقاء نورونی با افزایش Bax و کاهش Bcl-2 در قشر پره فرونتال موش های صحرایی هیپوتیروئید مادرزادی همراه شد. ورزش با تردمیل توانست با کاهش Bax و افزایش Bcl-2 منجر به افزایش تعداد نورون های زنده شود؛ با این حال، اختلافات معنی دار با گروه کنترل هنوز باقی ماند.

    نتیجه گیری

    کمبود هورمون های تیروئیدی در زمان تکامل از طریق فعال کردن مکانیسم آپوپتوز منجر به آسیب عصبی می شود. ورزش می تواند با مهار آپوپتوز منجر به بهبود بقاء نورونی در قشر پره فرونتال موش های صحرایی هیپوتیروئید مادرزادی شود.

    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی مادرزادی، آپوپتوز، ورزش با تردمیل، قشر پره فرونتال، بقاء نورونی
  • نعیمه رضاپور، محمد کمال آبادی فراهانی*، وجیهه زرین پور، امیر آتشی صفحات 460-465
    هدف

    استئوپونتین یک فسفوپروتئین گلیکوزیله در ماتریکس خارج سلولی است که در بافت های مختلف بیان می شود و در بسیاری از فرآیندهای پاتوبیولوژیکی از جمله سرطان و متاستاز نقش دارد. افزایش بیان OPN، در مراحل پیشرفته سرطان پستان در مطالعات متعددی مورد تایید واقع شده است، ولی تا به امروز هیچ مطالعه ای ارتباط بین استئوپونتین و متاستاز در سرطان پستان را مورد بررسی قرار نداده است.

    مواد و روش ها

    پس از ایجاد مدل موشی سرطان سینه با استفاده از رده سلولی 4T1، سلول های توموری اولیه و متاستاتیک به ترتیب از توده توموری، ریه و مغز موش های سرطانی جدا، تکثیر و به ترتیب 4T1T، 4T1L و 4T1B نامیده شدند. بیان استئوپونتین در این سلول ها با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های ما نشان داد که در سلول های توموری متاستاتیک بیان استئوپونتین به طور قابل توجهی افزایش می یابد. بیان استئوپونتین در 4T1L و 4T1B به ترتیب 3/2 برابر و 25/3 برابر در مقایسه با سلول های توموری اولیه، افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    برای اولین بار، این یافته ها اطلاعات جدیدی در مورد بیان استئوپونتین در آبشار متاستاتیک سرطان پستان ارائه کرد. تجزیه و تحلیل خواص مولکولی سلول های توموری متاستاتیک می تواند در درک بیش تر از جنبه های مولکولی و ژنتیکی مقاومت دارویی و هم چنین طراحی استراتژی های درمانی هدفمند برای مبارزه با متاستاز سرطان پستان استفاده شود.

    کلیدواژگان: استئوپونتین، سرطان پستان، متاستاز، موش
  • ابوذر سعادتیان*، سعیده لقمانی، امید کاظمی صفحات 466-473
    هدف

    شرکت در فعالیت های ورزشی با این که اثرات مطلوبی برای افراد دارد اما می تواند منجر به ایجاد آسیب های مختلفی در ورزشکاران گردد. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات عصبی_عضلانی بر درد، حس عمقی و تعادل زنان دونده مبتلا به سندرم تنش داخلی تیبیا بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی تعداد 24 زنان دونده مبتلا به سندرم تنش داخلی تیبیا با دامنه سنی 17 تا 23 سال به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. در پیش آزمون، میزان درد، تعادل ایستا و پویا و حس عمقی مچ پا با استفاده از شاخص بصری درد، آزمون تعادلی لک لک، آزمون تعادلی Y و آزمون خطای بازسازی زاویه اندازه گیری شد. سپس آزمودنی های گروه تجربی تمرینات را به مدت 6 هفته انجام دادند. پس از اتمام تمرینات پس آزمون مشابه با پیش آزمون اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد پس از شش هفته تمرین عصبی عضلانی بین گروه کنترل و تجربی در پس آزمون متغیرهای درد، تعادل ایستا، تعادل پویا و حس عمقی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0≥P). هم چنین نتایج آزمون تی هم بسته نشان داد بین پیش آزمون و پس آزمون متغیرهای درد، تعادل ایستا، تعادل پویا و حس عمقی پس از شش هفته تمرین عصبی-عضلانی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق می توان استفاده از تمرینات عصبی عضلانی جهت کاهش درد و بهبود تعادل و حس عمقی به زنان دونده مبتلا به سندرم تنش داخلی تیبیا را پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: تمرین درمانی، مدیریت درد، ثبات مرکزی، آسیب های ورزشی
  • فاطمه نجفلی، طاهره حسین آبادی، مریم تبرزد* صفحات 474-485
    هدف

    ریزجلبک ها به عنوان منبع خوبی از ترکیبات محافظتی در برابر تابش ماوراءبنفش، مانند اسیدهای آمینه شبه مایکوسپورین (MAAs)، کاروتنوئیدها و پلی فنل ها مورد تایید قرار گرفته اند. اسپیرولینا (آرتروسپیرا) و کلرلا در بازار مراقبت از پوست به عنوان محصولات طبیعی قابل دسترس مورد توجه می باشند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، از پودر خشک ریزجلبک های کلرلا ولگاریس و آرتروسپیرا پلاتنسیس، عصاره های مختلف تهیه شد. تخلیص نسبی ترکیبات MAA انجام شد. ترکیبات استخراجی با کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) و طیف سنجی جرمی بررسی و  میزان جذب اشعه Ultraviolet (UV) نمونه ها در محدوده UV-A (nm 315-400) وUV-B  (nm 315-280) با روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. میزان تام پروتئین موجود در عصاره ها و اثر آنتی اکسیدانی آن ها بررسی شد.

    یافته ها

    در نمونه های استخراج شده با متانول درصد بالاتری از ترکیباتی با ویژگی های مشابه با اسیدآمینه های شبه مایکوسپورینی مشاهده شد که اثر آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه ای نیز داشتند. در طیف سنجی جرمی، دو پیک عمده با جرم مولکولی معادلm/z  344 و 887 شناسایی شدند. نمونه های استخراج شده از هر دو ریزجلبک با متانول 50 و 100% تعداد بیش تری از ترکیبات دارای جذب در محدوده UV-A و UV-B نشان دادند. به طور کلی، استخراج ترکیبات جاذب UV از ریزجلبک کلرلا ولگاریس و آرتروسپیرا پلانتسیس با متانول بازده را افزایش داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات متفاوت ترکیبات استخراجی در نمونه های مختلف استفاده هم زمان از آن ها به عنوان ترکیبات طبیعی در تهیه فراورده های ضد آفتاب می تواند در دستیابی به یک فراورده کارآمد موثر باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اشعه ماوراء بنفش، ریزجلبک، آرتروسپیرا پلاتنسیس، کلرلا ولگاریس
  • علی قنبری، سیروس جلیلی، کاوه شاه ویسی، فرشید رییسی، فاطمه مازینی، نسیم آخشی* صفحات 486-494
    هدف

    آفت کش های کشاورزی به صورت گسترده در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرند. دلتامترین، یک حشره کش پیروتیروئید مصنوعی مورد استفاده در کشاورزی است. اعمال استرس اکسیداتیو یکی از مکانیسم های سمیت آن می باشد. مشخص شده است که ترکیبات طبیعی با خاصیت آنتی اکسیدانی نقش مهمی در حفظ سلامت افراد در برابر خطرات مواد شیمیایی نظیر آفت کش ها دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش آکاستین؛ یک متابولیت ثانویه طبیعی، در آسیب کبدی ناشی از دلتامترین، در موش انجام شد.

    مواد و روش ها

    32 موش نر Balb/C به طور تصادفی به چهار گروه (8 موش در هر گروه) شامل کنترل، آکاستین (5 میلی گرم/کیلوگرم)، دلتامترین (5 میلی گرم/کیلوگرم/روز)، دلتامترین+آکاستین تقسیم شدند. موش ها به مدت 2 هفته دی متیل سولفوکساید 01/0 درصد یا دلتامترین (5 میلی گرم/کیلوگرم/روز) را به صورت گاواژ و آکاستین (5 میلی گرم/کیلوگرم) را به صورت داخل صفاقی دریافت نمودند. تغییرات هیستوپاتولوژیک در بافت کبد، مقادیر بافتی مالون دی آلدئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، تعداد سلول های آپوپتوزی و سیتوکین های التهابی ارزیابی شدند.

    یافته ها

    ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بافت در گروه دلتامترین به طور معنی داری پایین تر از گروه کنترل بود، در حالی که سایر پارامترها در گروه دلتامترین به طور قابل توجهی بالاتر از گروه کنترل بودند (01/0>P). افزایش قابل توجهی در ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بافت کبد در گروه دلتامترین+آکاستین در مقایسه با گروه دلتامترین دیده شد (01/0>P). در عین حال، سایر پارامترهای مورد مطالعه کاهش معنی داری را در این مقایسه نشان دادند (01/0<p).

    نتیجه گیری

    آکاستین با خواص آنتی اکسیدانی، ضد آپوپتوزی و ضد التهابی خود، آسیب بافت کبد ناشی از دلتامترین را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، آکاستین، آنتی اکسیدان ها، التهاب، دلتامترین، کبد
  • بنفشه منصوری، فاطمه احسانی*، سید ابوالفضل تهیدست صفحات 495-502
    هدف

    علی رغم مشاهده دقت بالای ارزشیابی با مقیاس عددی در مطالعات گذشته، دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی سمنان عملکرد اساتید را با استفاده از مقیاس طیف لیکرت بررسی می کنند. این مسئله می تواند دقت ارزشیابی اساتید را در دانشگاه کاهش دهد و اساتید بازخورد مناسبی از ارزشیابی دروس خود نداشته باشند. بنابراین هدف از مطالعه حاضر مقایسه بین نمرات ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان با استفاده از مقیاس لیکرت و مقیاس عددی در دانشکده توان بخشی دانشگاه علوم پزشکی سمنان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، 130 نفر از دانشجویان دانشکده توان بخشی شرکت داشتند که در دو گروه 65 نفره قرار گرفتند. شیوه های ارزشیابی اساتید در این مطالعه شامل روش رایج ارزشیابی (نمره دهی بر اساس طیف لیکرت) و شیوه جدید نمره دهی عددی بود. سپس داده های به دست آمده از ارزشیابی دانشجویان وارد نرم افزار SPSS گردیده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات ارزشیابی اساتید در تمام سوالات با استفاده از مقیاس عددی بیش تر از روش کیفی با استفاده از طیف لیکرت بود. هم چنین نتایج نشان داد که اختلاف بین دو روش ارزشیابی در 6 مورد از سوالات ارزشیابی از لحاظ آماری معنی دار بوده و در گروه ارزشیابی با مقیاس عددی به طور معنی داری بالاتر بود (05/0<P). این شش سوال شامل کافی بودن جلسات تخصیص داده شده به درس، ساده و قابل فهم بودن محتواهای ارائه شده، توجه به دانسته های قبلی دانشجو در تهیه محتوا، تناسب توالی محتواهای ارائه شده برای دستیابی به اهداف آموزشی، قدرت انتقال مفهوم در محتواهای ارائه شده و در اختیار قرار دادن فایل محتوای مطالب ارائه شده در کلاس بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که شیوه رایج ارزشیابی اساتید دانشگاه علوم پزشکی سمنان که به صورت کیفی و از طریق طیف لیکرت انجام می شود، می تواند دارای مشکلاتی باشد، چون شیوه ارزشیابی به صورت عددی نتایج متفاوتی با این شیوه دارد. بنابراین، تصمیم گیران و مدیران آموزشی دانشگاه علوم پزشکی سمنان و سایر دانشگاه ها می توانند از نتایج مطالعه حاضر برای ایجاد تغییراتی مثبت جهت بهبود فرآیند ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، مقیاس لیکرت، دانشجویان، آموزش پزشکی، دانشگاه
  • مژده نویدحمیدی، معصومه ذاکری مقدم، شیما حقانی، سعیده عزیزی مهکویه* صفحات 503-510
    هدف

    راحتی و توجه به شاخص های فیزیولوژیک بیماران جزئی ضروری در مراقبت جامع بیماران کاندید سنگ شکنی برون اندامی است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آگاهی بخشی قبل از سنگ شکنی برون اندامی بر راحتی و شاخص های فیزیولوژیک بیماران بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی بود. 122 بیمار بستری در بیمارستان بهارلو به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 61 نفر) قرار گرفتند. پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی و راحتی کولکابا قبل از مداخله توسط هر دو گروه تکمیل گردید. میزان فشار خون، تعداد نبض و تنفس نیز توسط پژوهشگر اندازه گیری شد؛ پس از آن به گروه مداخله به منظور آگاهی بخشی، صبح روز عمل توسط پژوهشگر با سخنرانی چهره به چهره و پخش ویدیو اطلاعات لازم داده شد و گروه کنترل نیز اطلاعات را طبق روتین قبلی بخش دریافت کردند؛ مجددا در هر دو گروه اندازه گیری شاخص های فیزیولوژیک و تکمیل پرسش نامه قبل از ورود به اتاق انجام سنگ شکنی برون اندامی صورت گرفت.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر مشخصات جمعیت شناختی اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (05/0>p) میانگین و انحراف معیار نمرات شاخص های فیزیولوژیک و راحتی در گروه مداخله بعد از انجام مداخله تغییرات معنی دار داشتند (001/0<p).

    نتیجه گیری

    آگاهی بخشی با ویدیو و سخنرانی می تواند موجب تغییرات معنی دار شاخص های فیزیولوژیک و افزایش میزان راحتی بیماران شود.

    کلیدواژگان: آگاهی بخشی، فیزیولوژیک، راحتی بیماران، سنگ شکنی برون اندامی
  • سید سعید کسائیان، محمد عزتی اثر، محمدحسین طاهریان، الهه صالح* صفحات 511-517
    هدف

    لیشمانیای جلدی یکی از مهم ترین بیماری های بومی در ایران و دومین بیماری انگلی منتقله از بندپایان پس از مالاریا است که در دو نوع روستایی و شهری مشاهده می شود. مناطق مختلفی از ایران آلوده به این ویروس است یکی از کانون های شایع این بیماری در ایران، دامغان می باشد. این مطالعه به منظور تعیین روند ابتلا به بیماری لیشمانیوز جلدی در شهرستان دامغان طی سال های 1400-1390 و پیش بینی تعداد مبتلایان به آن تا سال 1405 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی اطلاعات ثبت شده 3322 مورد قطعی مبتلا به لیشمانیوز جلدی ثبت شده در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سمنان طی سال های 1400-1390 بررسی شد. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار مینی تب انجام گرفت. با بررسی مدل های مختلف در نهایت از مدل SARIMA(1,0,0)(0,1,1)12 به منظور پیش بینی 5 ساله آینده تعداد مبتلایان استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع اطلاعات 3222 مورد قطعی مبتلا به لیشمانیوز جلدی در بازه زمانی 1400-1390 ثبت شده بود. با بررسی روند بروز بیماری مشاهده شد که در سال 1399 اپیدمی رخداد داده است. بیش ترین افراد مراجعه کننده در سه ماه شهریور، مهر و آبان در سال های متمادی بودند. غالب افراد مبتلا مرد 1938 نفر (60%)، شایع ترین عضو درگیر دست و پا، 86% افراد مبتلا در رده سنی 15 سال به بالا و 57% افراد محل احتمالی گزش خود را روستا بیان کرده بودند. تعداد موارد بیماران پیش بینی شده در طی پنج سال آینده 2265 نفر بود.

    نتیجه گیری

    با بررسی روند یازده ساله این بیماری، و پیش بینی تعداد 2265 فرد مبتلا به این بیماری در پنج سال آینده در خوش بینانه ترین حالت (رخ ندادن طغیانی همانند سال 1399) بیانگر این واقعیت است. سیاست گذاران نظام سلامت باید به اقدامات کنترلی در پیشگیری، تشخیص و درمان جهت کاهش بار بیماری تحمیلی بر فرد، نظام سلامت و جامعه توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، مطالعه اپیدمیولوژیک، مدل سری زمانی
  • سحر بهرامی*، پیمان حسنی ابهریان، زهرا سادات قریشی، امین عباسی سورشجانی صفحات 518-526
    هدف

    نارساخوانی رشدی یک اختلال عصبی- تکاملی است که با مشکلاتی در خواندن و آگاهی واجی مشخص می شود. با در نظر گرفتن ارتباط قوی حافظه فعال با مهارت خواندن و سایر مهارت های شناختی سطح بالا، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی اثربخشی تقویت حافظه فعال بر بهبود مهارت خواندن در دانش آموزان نارساخوان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع پیش آزمون - پس آزمون بود و بر روی 30 دانش آموز نارساخوان 7 تا 9 ساله پایه دوم و سوم مقطع ابتدایی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر؛ 7 دختر و 8 پسر) انجام شد. جهت ارزیابی مهارت های شناختی و زبانی از آزمون های هوش وکسلر 4، خواندن و نارساخوانی نما، آگاهی واج شناختی، فراخنای ارقام حافظه و بلوک های کرسی سینا استفاده شد. تقویت حافظه فعال طی 10 جلسه و با استفاده از نرم افزار تقویت حافظه فعال سینا و تکالیف قلم - کاغذی برای گروه آزمایش انجام گردید.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش تفاوت معنی داری را بین میانگین نمره های پس آزمون فراخنای ارقام و بلوک های کرسی در گروه آزمایش نشان داد (05/0>P). افزایش میانگین نمرات آزمون خواندن ناکلمه و آزمون آگاهی واج شناسی پس از مداخله تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پیش آزمون و پس آزمون نشان داد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد بعد از آموزش حافظه فعال توانایی نگهداری اطلاعات کلامی و دیداری - فضایی این کارکرد افزایش یافت و از طریق انتقال نزدیک اثرات آموزش، آگاهی واجی را افزایش داده و توانایی خواندن دانش آموزان نارساخوان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، دانش آموزان، حافظه فعال، مهارت خواندن، نارساخوانی
  • تارا کسوت آرا، رسول باقری*، مجید میرمحمدخانی، زهرا حیدری، ریحانه سکندری، علی اکبر پهلوانیان صفحات 527-534
    هدف

    صافی کف پا اختلالی است که در افراد با گروه های سنی مختلف موجب کاهش عملکرد می گردد. یکی از درمان های جدید در این زمینه ارتعاش کل بدن می باشد. هدف این مطالعه بررسی گشتاور ایزوکینتیک عضلات مچ پا پس از اعمال مداخله ارتعاش کل بدن در سنین مختلف رشد و بعد از رشد، در افراد مبتلا به صافی کف پا بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده، 64 فرد مبتلا به صافی کف پای انعطاف پذیر به صورت غیر احتمالی در دسترس وارد مطالعه شدند. افراد بر اساس گروه های سنی حین رشد و پس از سن رشد در 4 گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. سپس در گروه های مداخله،12 جلسه ارتعاش کل بدن به صورت 3 جلسه در هفته در وضعیت ایستاده اعمال شد. همه آزمودنی ها قبل و پس از اعمال مداخله ارتعاش و در دو مرحله قبل و پس از اعمال خستگی عمومی از نظر گشتاور ایزوکینتیک عضلات اینورتور و اورتور در دو سرعت زاویه ای 30 و 120 درجه بر ثانیه مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد بین گروه های کنترل و مداخله قبل از اعمال مداخله ارتعاش کل بدن، پارامتر گشتاور حداکثر ایزوکینتیک اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0>p). اثر پارامتر خستگی و سرعت زاویه ای گشتاور ایزوکینتیک بر گشتاور عضلات اینورتور و اورتور معنی دار بوده است (05/0<p). گشتاور ایزوکینتیک عضلات اینورتور و اورتور در هر دو زاویه 30 و 120 درجه پس از اعمال 10 جلسه ارتعاش کل بدن نسبت به قبل از اعمال مداخله در هر دو حالت با و بدون خستگی بهبودی معنی دار داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد ارتعاش کل بدن می تواند به عنوان یک مدالیته نسبتا جدید در کاهش اثرات خستگی حین دویدن و افزایش قدرت عضلات مچ پا در دو گروه سنی حین رشد و پس از سن رشد موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارتعاش، لرزش، صافی کف پا، عضلات، مچ پا، خستگی
  • لیلا نعمتی انارکی، علی اوچی*، مائده پورمژدگانی صفحات 535-549
    هدف

    مجله کومش یک مجله قدیمی و پیشرو در ایران است که از سال 2006 به عنوان بستری برای تحقیقات حوزه پزشکی خدمت کرده است. هدف اصلی این مطالعه ارائه یک نمای کلی از ساختار انتشارات مجله کومش طی سال های 2006 تا 2022 از طریق تحلیل کتاب سنجی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با رویکرد کتاب سنجی انجام شد. جامعه مطالعه را 1238 سند منتشر شده در مجله کومش تشکیل می دهد. داده های کتاب شناختی این اسناد از پایگاه داده اسکوپوس استخراج شد و روندها و موضوعات مهم مجله مانند ساختار انتشار و استناد مجله، مقالات پر استناد آن، نویسندگان، موسسات و کشورها با استفاده از طیف وسیعی از تکنیک ها و ابزارهای مختلف کتاب سنجی از جمله اکسل، SPSS نسخه 26، VOS Viewer، CorTex و Biblioshiny استخراج شد.

    یافته ها

    کومش هم از نظر بهره وری و هم از نظر نفوذ ابتدا با افت و خیزهایی رشد کرده و سپس کاهش یافته است. دانشگاه علوم پزشکی سمنان و کشور ایران به ترتیب موسسه و کشور با بیش ترین درصد مشارکت در این مجله هستند. راهب قربانی تاثیر گذارترین و پرکارترین نویسنده کومش بود. میزان هم تالیفی نسبتا خوبی بین نویسندگان برتر مجله وجود دارد. بیش ترین هم تالیفی بین کشورهای ایران و سوئد و از نظر شهر، بین تهران و سمنان صورت گرفته است. کلمات ایران، ورزش و اضطراب به ترتیب سه کلمه مهم و پرتکرار نویسندگان بوده است. بیش ترین بحث نیز بر روی موضوعات precision medicine و کووید-19 بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه یک نمای کلی از ساختار انتشارات مجله کومش طی سال های 2006 تا 2022 ارائه کرده است. این مطالعه ممکن است برای هیئت تحریریه مجله مفید باشد، زیرا اطلاعات متعدد و مفیدی را برای پیشرفت و ادامه راه کومش فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مجله کومش، کتاب سنجی، مصورسازی، ایران
|
  • Farnoosh Majlesain, Shamsozoha Abolmaali, Shakiba Darvish Alipour Astaneh*, Nooshin Bijari Pages 407-419

    The emergence of antibiotic-resistant bacterial strains has become a global crisis for public health. There are many concerns about the increase of multi-drug resistant bacteria so that some diseases cannot be effectively treated. There is an urgent need to develop alternatives to conventional antibiotics for human and animal treatment. As an alternative to antibiotics, endolysins are interesting due to their high antibacterial activity and properties against numerous bacterial pathogens and in various fields of application, including medicine, food safety, and agriculture. Most phage endolysins show a wide spectrum of activity. Several features of these enzymes, including their high activity, are the presence of two catalytic domains in their structure, which further reduces the possibility of resistance formation, also, the mechanism of action and their type of lytic activity support their further exploitation as valuable and strong antibacterial agents for the treatment of infections. In this review, the structure and mechanism of endolysin, as well as its benefits as an alternative to antibiotics, and the problems in this field are stated. Moreover, the applications and advances of endolysin have been reviewed, and the newly engineered endolysins as potential candidates have been introduced.

    Keywords: Alternatives, Antibiotics, Endolysin, Phage Therapy, Protein Engineering
  • Bahareh Abtahi-Naeini*, Atefe Payande, Kimia Mehraein, Fereshte Rastegarnasab Pages 420-427

    Introduction Hyperhidrosis is a condition characterized by excessive sweating, which may have a primary or secondary cause. The first step in managing hyperhidrosis is to determine the type of hyperhidrosis as primary or secondary. The therapeutic options depend on the type of hyperhidrosis and are divided into topical, systemic, and procedural modalities. Importantly, the first line in the treatment of secondary hyperhidrosis is to remove the underlying cause. Hyperhidrosis can be treated in different ways, but the best option varies depending on the person's specific condition. To decide on the most suitable treatment, a thorough history and clinical examination are necessary, as well as taking into account the patient's personal and social circumstances. To provide comprehensive and up-to-date information about the diagnosis, etiologies, and treatment methods of hyperhidrosis, this article aims to address the significant prevalence of the condition and its impact on various dimensions of the patient's life.

    Keywords: Hyperhidrosis, Sweating, Review Article
  • Nahid Ramezanghorbani, Shuresh Lotfi*, Nader Morovati, Nasrin Morovati, Keivan Shokri Pages 428-439
    Introduction

    Visual impairment affects the quality of life of a person and endangers his mental and social health and reduces his social activities and independence. Therefore, clinical assessment of health-related quality of life in ocular patients is considered and the effects of the disease on their quality of life are investigated.

    Materials and Methods

    The research method used in this research is descriptive of the "Futuristic cohort study" type. Two groups of patients were followed up for 6 months. The study population is all patients referred to Farabi Hospital in a two-month period who suffer from myopia more than 10 and keratoconus. Their quality of life was checked before surgery, and then during two periods of three months and six months after surgery. The quality of life was evaluated with the American National Ophthalmology Research Institute questionnaire.

    Results

    The results of this study indicate a significant difference in the variable score of quality of life and its dimensions before and after surgery in myopia patients, but there is no significant difference in the variable score of quality of life and its dimensions before and after the operation in patients with keratoconus.

    Conclusion

    Although the score and average quality of life of keratoconus patients increased slightly after the operation compared to before the operation, this increase in the quality of life score is not enough to significantly increase their satisfaction and quality of life.

    Keywords: Myopia, Keratoconus, Quality Of Life, Health
  • Masoumeh-Sadat Mousavi, Atefeh Aminian Far*, Seyyed Rasool Bagheri Pages 440-451
    Introduction

    Basketball shooting is the most important technical movement among the physical skills of this sport. To achieve this goal, it is suggested to use complementary methods along with continuous sports training. Therefore, in this clinical trial study, a comparative study of the effect of mental imagery training and non-invasive technique of direct brain stimulation (Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS)) on shooting skills in non-professional basketball players was done.

    Materials and Methods

    36 non-elite basketball players (18-25) according to inclusion and exclusion criteria and results of the MIQ-3 questionnaire, were randomly divided into three groups with the same average age and gender: 1) mental imagery; 2) anodal tDCS over motor cortex area and 3) control with routine exercise. This way, the interventions were applied for six weeks, two weekly sessions, each lasting 20 minutes. Participants' shooting skills were measured by a modified AAHPERD basketball shooting test, before, after 12 treatment sessions, and one month after the last session, to check the durability of the effect.

    Results

    Statistical findings showed that there is no statistically significant difference among the effects of routine exercises, mental imagery, and tDCS on improving shooting skills (P=0.757). The effect of all three interventions on shooting skills was permanent (P=0.001). By examining the effect size, it was determined that the effect size of the tDCS intervention on improving shooting skills is greater than the other two interventions.

    Conclusion

    According to the results of this study, mental imagery or the use of tDCS was as effective as routine sports exercises in improving basketball players' shooting skills. So, during non-training periods or for injured athletes who are unable to perform physical exercises for some time, it can be helpful to perform imagery exercises or use tDCS. It is useful in maintaining acquired skills and preventing athletes from losing their performance and is a suitable alternative to performing physical exercises.

    Keywords: Basketball, Motor Skill, Imagery, Transcranial Direct Current Stimulation
  • Sakineh Shafia, Moslem Mohammadi* Pages 452-459
    Introduction

    Thyroid hormone deficiency during development can have detrimental effects on the structure and function of the nervous system. This study aimed to examine the effects of developmental thyroid hormone deficiency on neuronal survival and gene expression of pro-apoptotic Bax and anti-apoptotic Bcl-2 in the prefrontal cortex of congenital hypothyroid rats. The possible protective role of treadmill exercise was also investigated.

    Materials and Methods

    A congenital hypothyroid model was made by treatment of pregnant Wistar rats with propylthiouracil (PTU) in drinking water from the sixth day of gestation until the end of the lactation period. Control mothers received water during this period. The male offspring were then divided into two groups with/without four weeks of treadmill exercise. Next, the animals were sacrificed and prefrontal cortices were isolated to examine neuronal survival and expression of apoptosis-related genes (Bax and Bcl-2) using cresyl violet staining and real-time polymerase chain reaction, respectively.

    Results

    Our results demonstrated that decreased neuronal survival was associated with a significant increase in Bax and a significant decrease in Bcl-2 gene expression in congenital hypothyroid rats. Treadmill exercise was able to increase the number of surviving neurons by decreasing Bax and increasing Bcl-2 levels; however, significant differences still remained compared to the control group.

    Conclusion

    Developmental thyroid hormone deficiency leads to neuronal damage by activating the apoptosis mechanism. Exercise can improve neuronal survival by inhibiting apoptosis in the prefrontal cortex of congenital hypothyroid rats.

    Keywords: Congenital Hypothyroidism, Apoptosis, Treadmill Exercise, Prefrontal Cortex, Neuronal Survival
  • Naeemeh Rezapour, Mohammad Kamalabadi-Farahani*, Vajiheh Zarrinpour, Amir Atashi Pages 460-465
    Introduction

    Osteopontin (OPN) is a glycosylated phosphoprotein found in the extracellular matrix that is expressed in a variety of body tissues and is involved in a variety of pathobiological processes such as cancer and metastasis. Several studies have reported increased OPN gene expression in advanced stages of breast cancer, but no studies have been conducted to investigate the relationship between OPN and metastasis in breast cancer.

    Materials and Methods

    After the development of an animal model of breast cancer using the 4T1 cell line, primary and metastatic tumor cells were isolated from the tumor mass, lung, and brain of cancerous mice, multiplied, and named 4T1T, 4T1L, and 4T1B, respectively. The expression of OPN in these cells has been analyzed using real-time polymerase chain reaction.

    Results

    According to our findings, metastatic tumor cells significantly increase their OPN expression. OPN expression was increased 2.3-fold and 3.25-fold in 4T1L and 4T1B cells, respectively, when compared to primary tumor cells.

    Conclusion

    These findings provided important insights into OPN expression in the metastatic cascade of breast cancer for the first time. In this account, the analysis of the molecular properties of metastatic tumor cells can help researchers better understand the molecular and genetic aspects of chemoresistance, as well as design targeted therapeutic strategies to combat breast cancer metastasis.

    Keywords: Osteopontin, Breast Cancer, Metastasis, Mouse
  • Abouzar Saadatian*, Saeede Loghmani, Omid Kezemi Pages 466-473
    Introduction

    Although participating in sports activities has positive effects on people, it can lead to various injuries in athletes. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of neuromuscular exercises on pain, proprioception, and balance in female runners with shin splints.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 24 female runners with shin splints with an age range of 17 to 23 years were randomly divided into two control and experimental groups. In the pre-test, pain level, static and dynamic balance, and ankle proprioception were measured using a visual analog scale, stork balance test, Y balance test, and angle repositioning error test. Then, the subjects of the experimental group performed the exercises for 6 weeks. After completing the exercises, the post-test was performed similar to the pre-test.

    Results

    The research results showed that after six weeks of neuromuscular exercises, there is a significant difference between the control and experimental groups in the post-test of pain, static and dynamic balance, and proprioception (P<0.05). Also, the results of the correlated t-test showed that there is a significant difference between the pre-test and post-test of pain, static and dynamic balance and proprioception after six weeks of neuromuscular exercises (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results obtained from the research, it is possible to suggest the use of neuromuscular exercises to reduce pain and improve balance and proprioception in female runners with shin splints.

    Keywords: Exercise Therapy, Pain Management, Core Stability, Athletic Injuries
  • Fatemeh Najafli, Tahereh Hosseinabadi, Maryam Tabarzad* Pages 474-485
    Introduction

    Microalgae have been approved as a good source of UV radiation protective compounds, such as mycosporin-like amino acids (MAAs), carotenoids and polyphenols. Spirulina (Arthrospira) and Chlorella gain much attraction in the skin care market as natural sources of available products.

    Materials and Methods

    In this study, different extracts were prepared from the dry powder of Chlorella vulgaris and Arthrospira platensis. Partial purification of MAA compounds was performed. The extracted compounds were analyzed by high-performance liquid chromatography (HPLC) and mass spectrometry and the sample's Ultraviolet (UV) absorption in the range of UV-A (400-315 nm) and UV-B (315-280 nm) was measured by spectrophotometric method. The total protein content of the extracts and their antioxidant effect were also analyzed.

    Results

    The samples extracted with methanol showed a higher percentage of compounds with similar characteristics to mycosporine-like amino acids, and had notable antioxidant activity. In mass spectrometry, two major peaks with a molecular mass equivalent to m/z 344 and 887 were identified. The samples extracted from both microalgae had more compounds with maximum absorption at the UV-A and UV-B range, with 50% and 100% methanol. In general, the methanol extraction of UV-absorbing compounds from both C. vulgaris and A. platensis led to an increase in the extraction yield.

    Conclusion

    According to the different features of samples, using a combination of them as natural sources for the preparation of sunscreens may be beneficial to make an efficient product.

    Keywords: Antioxidants, Ultraviolet Rays, Microalgae, Arthrospira Platensis, Chlorella Vulgaris
  • Ali Ghanbari, Cyrus Jalili, Kaveh Shahveisi, Farshid Raissi, Fatemeh Mazini, Nasim Nasim* Pages 486-494
    Introduction

    Agricultural pesticides are widely used all over the world. Relatively, Deltamethrin is a synthetic pyrethroid insecticide used in agriculture. Oxidative stress induction is one of its toxicity mechanisms. It has been found that natural compounds with antioxidant properties play an essential role in maintaining people's health against the dangers of chemicals such as pesticides. Therefore, the present study aimed to investigate the role of acacetin; a natural secondary metabolite, in deltamethrin-induced liver damage in rats.

    Materials and Methods

    Thirty-two male Balb/C mice were randomly divided into four groups (8 mice in each group) containing control, acacetin (50 mg/kg), deltamethrin (5 mg/kg/day), and deltamethrin+acacetin. The mice for 2 weeks received 0.01% Dimethyl sulfoxide or deltamethrin (5 mg/kg/day) by gavage and acacetin (50 mg/kg) intraperitoneally. The histopathological changes in liver tissue, serum levels of liver-related enzymes, tissue values of total antioxidant capacity, malondialdehyde, number of apoptotic cells, and inflammatory cytokines were evaluated.

    Results

    The total antioxidant capacity of liver tissue in the deltamethrin group was significantly lower than the control group. In contrast, other parameters in the deltamethrin group were considerably higher than the control group (P<0.01). A significant increase in the total antioxidant capacity of liver tissue was seen in the deltamethrin+acacetin group compared to the deltamethrin group (P<0.01). At the same time, other studied parameters showed a significant decrease in this comparison (P<0.01).

    Conclusion

    Acacetin with its antioxidant, anti-apoptotic, and anti-inflammatory properties improves liver tissue damage caused by deltamethrin.

    Keywords: Apoptosis, Acacetin, Antioxidants, Inflammation, Deltamethrin, Liver
  • Banafshe Mansuri, Fatemeh Ehsani*, Seyed Abolfazl Tohidast Pages 495-502
    Introduction

    Despite observing the high accuracy of evaluation with a numerical scale in the previous studies, students at Semnan University of Medical Sciences should evaluate the professors' education performance with the Likert scale in each item of the questionnaire. This issue can reduce the accuracy of professors' evaluations in the university and professors do not have proper feedback from the evaluation of their courses. Therefore, the purpose of this study was to compare the evaluation scores of professors by students using a Likert scale and a numerical scale in the Faculty members of Rehabilitation in Semnan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In this study, 130 students were allocated to two groups of qualitative and quantitative assessment ways (n=65 in each group). The methods of evaluation included current methods (scoring based on the Likert scale) and the new numerical scoring method. Then, the obtained data from the students' evaluation was entered into SPSS software to conduct statistical analysis.

    Results

    The findings indicated that the mean score of all evaluation questions using the numerical method was higher as compared to the qualitative method using the Likert scale. These differences between the two methods were statistically significant in the six questions and also higher in the quantitative assessment group (p < 0.05). These six questions include the adequacy of the sessions allocated to the course, the simplicity and comprehensibility of the content presented, attention to the previous knowledge of the student in preparing the content, the appropriateness of the sequence of the content presented to achieve the educational goals, the power of conveying the concept in the content presented and providing the content file of the materials presented in the class.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the current method of evaluating the professors of Semnan University of Medical Sciences, which is done qualitatively and through the Likert scale, can have problems. Therefore, decision-makers and educational administrators of Semnan University of Medical Sciences and other universities can use the results of this study to make positive changes to improve the process of evaluating professors by students.

    Keywords: Assessment, Likert, Students, Medical Education, University
  • Mojdeh Navidhamidi, Masoumeh Zakerimoghadam, Shima Haghani, Saeideh Azizi Mahkooyeh* Pages 503-510
    Introduction

    Comfort and attention to the physiological indicators in patients are integral elements in providing comprehensive care to patients undergoing ESWL. This study was performed to specify the impact of patient awareness-raising before extracorporeal lithotripsy on the comfort and physiological indicators in patients.

    Materials and Methods

    The study was a clinical trial involving 122 patients admitted to Baharlu Hospital. They were selected using the convenient sampling method and randomly divided into two groups, i.e. intervention and control (each comprising 61 patients). Patients' demographic characteristics scale and Kolcaba's General Comfort Questionnaire (GCQ) were delivered to both groups before the intervention. Correspondingly, the Blood pressure, pulse rate, and respiration were also measured by the researcher. Afterward, the necessary information was provided to the intervention group before the surgery by the researcher, along with a face-to-face lecture and a video broadcast. Meanwhile, the control group received the information routinely presented by the hospital department. It should be noted that patients' physiological indicators were measured and they were asked to fill in the GCQ scale before entering the extracorporeal lithotripsy room for both groups. The data were analyzed via SPSS version 20 and statistical procedures.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic characteristics (P>0.05), however, the mean scores for the physiological and comfort indices in the two groups had a statistically significant difference after the intervention (P<0.001)

    Conclusion

    Patient awareness-raising through videos and speech could contribute to reducing physiological indicators and increasing comfort levels in patients.

    Keywords: Awareness, Physiologic, Patient Comfort, Lithotripsy
  • Seyed Saeed Kassaeian, Mohamad Ezati Asar, Mohammadhossein Taherian, Elahe Saleh* Pages 511-517
    Introduction

    Cutaneous leishmaniasis is one of the most important endemic diseases in Iran and the second most frequently transmitted arthropod-borne parasitic disease after malaria, which is seen in two kinds of urban and rural areas. Importantly, there are various focal points of cutaneous leishmaniasis disease in Iran. One of the most important focal points is Damghan. The study was conducted to determine the incidence and trend of cutaneous leishmaniasis in Damghan town during 2011–2021 and its forecast up to 2026.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 3222 definite cases of cutaneous leishmaniasis recorded from 2011 to 2021 by the vice-chancellor for health at Semnan University of Medical Sciences were entered. All statistical analyses were done using Minitab software version 14. SARIMA (1, 0, 0) (0, 1, 1)12 was used to predict the number of cutaneous leishmaniasis cases in the next 5 years.

    Results

    By investigating the incidence of cutaneous leishmaniasis from 2010 to 2021, an epidemic occurred in 2019. 3222 definite cases of cutaneous leishmaniasis, 1938 cases (60%) were men. 57% of the cases said that the place where they were bitten was the village. Interestingly, the most frequent age group was 15 years and older (86%). Hands and feet were the most common sites of ulcers. The highest disease prevalence was observed in September, October, and November. The number of predicted cases in the next five years was 2265.

    Conclusion

    By investigating the eleven-year trend of this disease, and predicting the number of 2,265 people suffering from this disease in the next five years in the most optimistic state (do not have an epidemic like in 2019), it indicates that the policymakers of the health system should take control measures in prevention, Diagnosis, and treatment should pay attention to reduce the burden of the disease imposed on the individual and the health system and society.

    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, Epidemiological Study, Time Series Model
  • Sahar Bahrami*, Peyman Hassani Abharian, Zahra Sadat Qoreishi, Amin Abbasi Soureshjani Pages 518-526
    Introduction

    Developmental dyslexia is a Neuro-developmental disorder characterized by reading and phonological awareness problems. Considering the relationship between working memory and reading skills and other high-level cognitive skills, the purpose of the present study was to investigate the effectiveness of working memory training, on the improvement of reading skills in children with dyslexia.

    Materials and Methods

    In this study, 30 children aged 7-9 years old with dyslexia in the second and third grade of elementary school were selected and randomly assigned to an experimental and a control group, (n=15; 7 girls and 8 boys in each group). To evaluate the cognitive and language skills of the participants, the Intelligence test (WISC-4), Sina software digits span and Corsi blocks tests, phonological awareness test, and the reading and dyslexia test (NOMA) were used. Working memory enhancement sessions (10 sessions) were held using the Sina working memory training software and pen-paper tasks (working memory span tasks) for the experimental group.

    Results

    The findings of this research showed a significant difference between experimental and control groups in the mean scores of digits span and Corsi blocks at post-test (P<0.05). Also, the increase in the mean scores of the phonological awareness test and non-word reading test after the intervention showed that there was a significant difference between the two groups (P<0.001).

    Conclusion

    The results indicated after working memory training the ability to store verbal and visual-spatial information in working memory increased, and through the near transfer of the effects of training, it increased phonological awareness and improved the reading ability in children with dyslexia.

    Keywords: Dyslexia, Phonological Awareness, Reading, Students, Working Memory
  • Tara Kesvatara, Rasool Bagheri*, Majid Mirmohammadkhani, Zahra Heydari, Reyhaneh Sekandari, Aliakbar Pahlevanian Pages 527-534
    Introduction

    flat foot is a disorder that reduces performance in people with different age groups. One of the new treatments is whole-body vibration. The main question is whether there is a significant difference according to the isokinetic muscle strength after whole body vibration intervention in different ages of growth and adults.

    Materials and Methods

    64 people with flexible flat feet were included in the study. People were divided into 4 intervention and control groups based on the age groups of growth and post-growth age. Then, in the intervention groups, 10 sessions of whole body vibration were applied 3 sessions per week in a standing position. In all participants, the isokinetic torque of the invertor and evertor muscles at angular velocities of 30 and 120 degrees/s were evaluated before and after the vibration intervention in two stages before and after applying general fatigue.

    Results

    The results showed that before applying the whole-body vibration intervention, there was no significant difference between the control and intervention groups according to the maximum isokinetic torque parameter (P>0.05). The effect of fatigue parameter and angular velocity of isokinetic torque on the inverter and inverter muscle torque was significant (P<0.05). The isokinetic torque of the invertor and evertor muscles at both angles of 30 and 120 degrees after applying 10 sessions of whole-body vibration showed a significant improvement compared with before the intervention in both with and without fatigue (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that whole-body vibration can be effective as a relatively new modality in reducing the effects of fatigue during running and increasing the strength of ankle muscles in two age groups during growth and adulthood.

    Keywords: Vibration, Flatfoot, Muscles, Ankle, Fatigue
  • Leila Nemati Anaraki, Ali Ouchi*, Maedeh Pourmojdegani Pages 535-549
    Introduction

    The Koomesh Journal, a pioneering and influential medical research publication in Iran, has been active since 2006. This study aims to offer a comprehensive overview of the journal's publication structure from 2006 to 2022 using bibliometric analysis.

    Materials and Methods

    This study was conducted with a bibliometric approach. The study population consists of 1238 documents published in the Koomesh Journal. The bibliographic data of these documents were extracted from the Scopus database, and various bibliometric techniques and tools, such as Excel 365, SPSS 26, VOS Viewer, CorTex, and Biblioshiny, were extracted to examine trends and significant topics such as the journal's publication and citation structure, highly cited articles, authors, institutions, and countries.

    Results

    Koomesh experienced fluctuations in productivity and impact before declining. Semnan University of Medical Sciences and Iran were the institutions and countries with the highest participation rates, respectively. Raheb Ghorbani emerged as the most influential and prolific author. The article "Estimation of natural age of menopause in Iranian women: A meta-analysis study" received the most citations. A considerable degree of co-authorship existed among the journal's top authors, with the most collaboration occurring between Iran and Sweden and, in terms of cities, Tehran and Semnan. The terms Iran, sports, and anxiety were the most prevalent and significant. The most discussion was on precision medicine and COVID-19.

    Conclusion

    This study has provided an overview of the publication structure of Koomesh Journal during the years 2006 to 2022. This study may be useful for the editorial board of the journal, because it provides numerous and useful information for the progress and continuation of the work.

    Keywords: Koomesh Journal, Bibliometric, Illustration, Iran