فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه تربیتی
سال دهم شماره 20 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید عنایت الله کاظمی*، علیرضا اعرافی، سید محمد محمدی صفحات 7-31

    برخورداری از حق حریم خصوصی و رعایت آن از سوی دیگران، در عرف و قوانین به رسمیت شناخته شده است. متربیان در محیط آموزشی نیز، از داشتن حریم خصوصی بهره مند بوده و مدیران باید به آن احترام گذارند. اما زیست جمعی مراکز آموزشی، اقتضائاتی دارد و ترجیح منافع و مصلحت جمعی، زمینه ورود مدیران به حریم خصوصی متربیان را، فراهم می سازند که مشروعیت آن را باید فقه تربیتی روشن سازد. مقاله حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی و اجتهادی، به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که حکم فقهی رعایت حریم خصوصی متربیان چیست؟ حد مجاز ورود به حریم خصوصی متربیان تا کجاست و آیا این ورود، به اذن والدین نیاز دارد؟ مهمترین نتایج پژوهش عبارت است از «حرمت ورود به حریم خصوصی افراد، بدون اجازه آنان و حرمت اولی تجسس یا استراق سمع» که مواردی چون «عناوین ثانوی مقدم کننده مصالح جمعی» از حکم حرمت، استثنا شده است. به پشتوانه فقهی ادله قرآنی مانند آیه «وقایه» و ادله «امر به معروف و نهی از منکر»، تامین مصالح جمعی متربیان و صیانت از جسم و روان آنها، مدیران مراکز آموزشی می توانند به حوزه حریم خصوصی به ویژه سطحی از اطلاعات شخصی و نیز، محتوای فکری و عقیدتی آنان، دسترسی داشته باشند و این ورود، نیازمند اخذ اذن، از ولی متربی نیست.

    کلیدواژگان: قاعد تسلیط، تجسس، استراق سمع، آیه وقایه، امربه معروف و نهی از منکر، اذن والدین.
  • حمیدرضا جوادی ندوشن*، مجید طرقی، حسن شکوری صفحات 33-57
    اسلام، بر بنیان عقاید دینی استوار است و زیربنای بعد تربیت دینی، پرورش اعتقادات اصول دین است. تربیت اعتقادی، فرایند آموزش اعتقادات به متربی و مجموعه اقداماتی است که مربی برای شکل‎دهی نظام باورها، اقناع فکری، ایجاد بینش، گرایش و پذیرش قلبی و التزام درونی در متربی، انجام می‎دهد. از این رو، یکی از ساحات تربیت اسلامی، تربیت اعتقادی است. تربیت اعتقادی، وظیفه همه عوامل تربیتی، به ویژه حکومت اسلامی است. این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی به بازخوانی وظایف نظارتی حکومت اسلامی در قبال تربیت اعتقادی شهروندان مسلمان پرداخته و بر اساس روش شناسی فقهی، روشن کرده است که بر حکومت اسلامی واجب است بر امور تربیتی، به ویژه تربیت اعتقادی شهروندان، نظارت داشته باشد. وجوب نظارت حکومت اسلامی، از نوع وجوب عینی و توصلی است. اگر نظارت بر تربیت اعتقادی، مقدماتی لازم داشته باشد، فراهم آوری آن ها بر حکومت اسلامی واجب است. حکومت اسلامی، در امر نظارت، باید عدالت را رعایت کند. چنانچه حکومت با اختیار، وظایف خود را به فرد و یا افراد دیگری مانند سازمان های غیردولتی، تفویض کند، بر حکومت لازم است، افراد و سازمان هایی را که به مسئولیتشان عمل نکرده اند، مورد بازخواست، قرار دهد.
    کلیدواژگان: نظارت، وظیفه، تربیت، تربیت اعتقادی، حکومت اسلامی
  • فهیمه جهانیان*، منصوره زارعان صفحات 59-83
    حجاب اسلامی، نوعی از پوشش متناسب با فرهنگ دینی است که همواره در کم و کیف آن، دیدگاه های مختلفی وجود داشته است. شخصی یا اجتماعی دیدن حجاب بانوان، محوری ترین مساله در الزام حکومتی آن است. ازاین رو، پژوهش های فراوانی معطوف به اجتماعی بودن حجاب بانوان و نحوه ورود حکومت با این مساله صورت گرفته است، اما اصل اثبات وظیفه مندی حکومت اسلامی در الزام حجاب اسلامی برای بانوان به خصوص آحاد بانوان (اعم از مسلمان و غیر مسلمان) صورت نگرفته است. داده های این تحقیق، با شیوه کتابخانه ای و با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، وظیفه مندی حکومت اسلامی در الزام حجاب اسلامی بر بانوان شهروند را، مورد بررسی قرار داده است. بر اساس نتایج این تحقیق و با عنایت به دلیل عقلی؛ اختیارات عامه حکومت اسلامی؛ اطلاقات ادله نهی از منکر؛ اطلاقات ادله احکام؛ عمومات ادله امور حسبه؛ عمومات مشروعیت تعزیر؛ عمومات روایات وجوب اجرای حق الله؛ ولایت بر وضع احکام ثانوی؛ مستفاد روایات جعل کیفر بر گناهان و نیز، مستفاد از وصیت نامه های پیامبر اعظم 7و امام علی%، حکومت اسلامی در الزام حجاب اسلامی بر بانوان شهروند (مسلمانان و غیر مسلمانان) وظیفه مندی الزامی دارد.
    کلیدواژگان: پوشش، حجاب شرعی، حجاب عرفی، الزام حکومتی، شهروندی
  • جواد ابراهیمی، سید نقی موسوی، جواد مهدوی یگانه* صفحات 85-107

    «کرامت» انسان در عصر حاضر به خصوص، در اعلامیه حقوق بشر، مورد توجه قرار گرفته است؛ اما «کرامت ذاتی و اکتسابی» انسان، از دیرباز در ادیان آسمانی مطرح بوده است. «کرامت» می تواند یکی از مبانی انسان شناختی تربیت باشد و «إکرام»، بعنوان یک اصل بر تمام اقدامات تربیتی حاکم گردد. «فقه تربیتی» به مثابه دانشی نو در تربیت پژوهی، درحال رشد است و صورت بندی قواعد در آن اهمیت مضاعف دارد. مساله نوشتار حاضر، امکان سنجی ملاحظه «إکرام» به عنوان یک «قاعده» در فقه تربیتی است که با روش اجتهادی برای اثبات مفاد این قاعده، مستندات قاعده را می کاود. نتایج تحقیق نشان می دهد، «إکرام» به لحاظ مفهومی «به هر اقدامی اشاره دارد که شخص نسبت به دیگری انجام می دهد تا شرافت او حفظ شود یا هر اقدامی است که شرافت فرد را حفظ می کند». بر اساس دلیل قرآنی آیه هفتادم سوره اسراء، «اصل قاعده اکرام»، قابل اثبات است و بر اساس ادله عقلی و نقلی، نظیر دلالت روایت «اکرموا اولادکم» و دلالت بسیاری از روایات منقول درباره «سیره و گفتار معصومین»، إکرام کودکان «مستحب» است و حکم رعایت کرامت متربیان در تربیت، «مستحب» است. معتبرترین دلیل بر این امر، آیه هفتاد سوره اسراء، و تضافر روایاتی است که در خصوص «تکریم کودکان» وارد شده است. این تحقیق نشان داده که إکرام در جایجای تربیت مصداق دارد و در مباحث مختلف فقه تربیتی قابل تطبیق است و استحباب إکرام، به شایستگی می تواند در قامت یک قاعده فقهی، در قلمروی فقه تربیتی بکار رود.

    کلیدواژگان: کرامت، فقه تربیتی، تربیت اسلامی، حقوق کودک، توهین، تحقیر
  • سید نقی موسوی* صفحات 109-129

    قدرت سیاسی حاکمیت ها در گسترش «اقتدار تربیتی» خود و یا سهم خواهی خانواده ها، در تک روی تربیتی و یا جانشینی دولت، بجای خانواده و یا جانشینی خانواده، بجای دولت و یا دیگر صور، «انحصار خواهی در تربیت» و «جانشینی در تربیت» را دامن می زند و در مقابل، ایده «همنشینی در تربیت»، درتلاش است تا تربیت را، امری مشارکتی و یا شراکتی تعبیر نماید. نوشتار حاضر، با توجه به لزوم توسعه ادبیات تربیت اسلامی و به خصوص ادبیات حدیث پژوهی در تربیت، درتلاش است همنشینی مردم (اعم از خانواده، نخبگان و مردم) و حاکمیت یا جانشینی را با مطالعه حدیث «رساله الحقوق»، مورد بررسی قرار دهد. روش پژوهش، توصیفی استنباطی است. مولف در ابتدا، این حدیث را از نظر سندی، اعتبارسنجی نموده است و در ادامه با نمایه زنی و کدگذاری و سپس طبقه بندی مفاهیم و مدالیل، مجموعه دلالت های «رساله الحقوق» را گردآوری و حقوق و تکالیف تربیتی حاکمیت، خانواده، مردم و نخبگان را در چهار محور تبیین نموده و در ادامه ضمن تایید همنشینی میان مکلفان تربیت، تبیینی از نوع همنشینی و الگوی آن ارائه کرده است.

    کلیدواژگان: حق بر تربیت، ولایت تربیتی، حکمرانی تربیتی، تربیت مردمی
  • محمد لطیف مطهری* صفحات 131-157
    تربیت اسلامی، ساحت های مختلفی دارد و «تربیت اخلاقی»، یکی از مهمترین این ساحت ها است. «تربیت اخلاقی» معمولا بر عهده والدین، خانواده ها، مربیان و حکومت اسلامی است. مقصود از تربیت اخلاقی «فرآیند زمینه سازی و به کارگیری شیوه هایی جهت شکوفایی، تقویت و ایجاد صفات رفتارها و آداب اخلاقی و اصلاح و از میان بردن صفات، رفتارها و آداب، غیراخلاقی در خود انسان یا دیگری» است.«تربیت اخلاقی» جامعه اسلامی بدون برنامه ریزی امکان پذیر نیست. بدیهی است که اجرای بخشی از برنامه های مذکور، تنها از طریق حکومت اسلامی قابلیت تحقق دارد. این تحقیق، در صدد پاسخ به این سوال است که مسئولیت «تربیت اخلاقی» جامعه، بر عهده کیست؟ و حکم فقهی آن چیست؟ این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و شیوه اجتهادی و با طرح ادله عقلی و با استناد به آیات، روایات، سیره و قواعد عامه اثبات کرده است که یکی از وظیفه‏ الزامی حکومت اسلامی، «تربیت اخلاقی» جامعه می باشد. وظیفه برنامه ریزی حکومت اسلامی در «تربیت اخلاقی» جامعه، از منظر «فقه امامیه» در اخلاقیات الزامی، الزامی است؛ اما بیش از این محدوده، مستحب است. این وظیفه حکومت اسلامی از نوع واجب عینی و توصلی هست که با انجام دیگران ساقط می شود و مشروط به قصد قربت هم نیست.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، مدیریت تربیت اخلاقی، برنامه ریزی، نظام تعلیم و تربیت، فقه اهلبیت(
  • حمید شیخی، محسن ملک افضلی*، سید علیرضا حسینی صفحات 159-182

    «رانت»، به عنوان یکی از مهم ترین انحرافات اقتصادی در جوامع مختلف، به شدت در کندی روند توسعه و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی تاثیرگذار است. هدف این پژوهش، بررسی حکم «رانت اقتصادی»، از منظر فقهی است که تبعات گسترده ی اجتماعی دارد و تاثیرات آن بر اخلاقیات جامعه، امنیت، ثبات و آرامش جامعه و مردم قابل توجه است و خود آن، متاثر از وضع تربیت اقتصادی جامعه است. با تحلیل ادله ممنوعیت «رانت اقتصادی» و توجه به تاثیرات مخرب و آسیب های ناشی از آن در ابعاد مختلف اخلاقی و اجتماعی، لزوم ارائه روش ها و راهکارهای تربیتی، برای مواجهه صحیح با این مساله روشن می شود. سوال پژوهش حاضر، این است که حکم فقهی استفاده از «رانت اقتصادی» و رهیافت تربیتی، در مواجهه با آن چیست؟روش پژوهش در این مقاله، از نوع «توصیفی و تحلیلی» است که با مراجعه به منابع فقهی و تحلیل ادله جهت استنباط حکم «رانت خواری» انجام می شود. ادله نقلی نظیر حرمت ظلم، حرمت اکل مال به باطل، حرمت إثم و عدوان و حرمت تبعیض بر عدم مشروعیت «رانت»، دلالت دارد. گسترش «رانت»، موجب اختلال در نظام زندگی اجتماعی و سیاسی، ایجاد فاصله طبقاتی و پایمال ساختن حقوق افراد است. راهکار مناسب جهت مقابله با مساله «رانت خواری»، در بعد ایجابی ترویج آموزه های قرآنی، توسعه آگاهی نسبت به حقوق اجتماعی دیگران، تقویت تمایل به عدالت ورزی و تسهیل انجام و اصلاح رفتار اخلاقی و در بعد سلبی مبارزه با زمینه های انحراف، نظارت و بستن روزنه های شیوع فساد و جرم انگاری و مجازات انحرافات رانتی است.

    کلیدواژگان: حکم فقهی، حرمت، تربیت اقتصادی، رانت خواری، جرم انگاری
  • مریم رضایی، علیه رضاداد* صفحات 183-202
    پیامبر اکرم-، مربی و اسوه جاودان بشریت، برای همه زمان ها و مکان هاست و شیوه تربیتی ایشان یکی از مهمترین منابع برای فقه تربیتی محسوب می شود. یکی از مسائلی که می توان در حوزه تربیت از ایشان الگوگیری کرد، نحوه تعامل و برخورد پیامبر اکرم- با متخلفان است. از مهمترین موقعیت ها در طول زندگانی نبی مکرم اسلام، غزوه های احد و تبوک بوده است. از آنجایی که تعامل صحیح با افراد متخلف در هدایت این افراد تاثیر ویژه ای دارد، لازم است صحیح ترین روش های برخورد با این افراد را به کار بست؛ این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و با محوریت منابع تفسیری انجام می گیرد؛ آنچه در نتیجه این پژوهش می توان گفت این است که مهمترین اصل در برخورد با متخلفان اصل مداراست که در روش های تربیتی تغافل و عفو و گذشت، نمود یافته است. اما به کارگیری این اصل در برخی موارد ممنوع بوده و لازم است از روش های انذار و تخویف و تنبیه، استفاده شود.
    کلیدواژگان: سیره، رفق و مدارا، تغافل، عفو و گذشت، تنبیه
  • محمد احسانی* صفحات 203-228
    «سقط جنین» از مسائل پچیده و دارای ابعاد مختلف فقهی، حقوقی، اخلاقی و تربیتی است که از هر بعدی، نیازبه بررسی مستقل دارد. فقه وتربیت اسلامی، باتکیه برآیات و روایات، به تمام پرسش ها در این زمینه پاسخ گفته وهمه زوایای آن را روشن کرده است. باوجود تعیین کیفرهای سنگین در فقه برای سقط کننده، شیوع «سقط جنین» از جمله مسائل مشکل آفرین در جامعه امروزی است. گزارش های آماری حاکی از افزایش این پدیده در جهان، کشورهای مسلمان وحتی جمهوری اسلامی ایران است. پیامدهای منفی فردی، خانوادگی واجتماعی این کار، بیش از آن چیزی است که در ذهن تبادر کند. هدف از بررسی احکام فقهی «سقط جنین» بارویکرد تربیتی، هدایت خانواده ها به سمت ریشه کن کردن آن، از جامعه دینی است که این کار، باروش استنادی-استنباطی، به سامان رسیده است. یافته های پژوهش نشان داد که در فقه اسلامی، از روش انذار و تنبیه در بیان احکام «سقط جنین» استفاده شده واگر این احکام در خانه و مدرسه حتی از سنین کودکی و نوجوانی به فرزندان ونسل جوان ارائه شود، در پیش گیری از این رویداد نامیمون به لحاظ فقهی وتربیتی تاثیری بسزا دارد.
    کلیدواژگان: احکام، سقط جنین، فقه، تربیت، سقط جنایی، سقط درمانی
  • فاطمه موحدی پارسا*، علی همت بناری صفحات 229-253
    از نظر قرآن، تکوین هویت آدمی و وصول به سعادت هر فرد، در گرو عمل صالح مبتنی بر ایمان است، در نظام تربیتی قرآن، وجود اسوه و الگو برای تحقق عمل صالح، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. قرآن کریم حضرت محمد- و حضرت ابراهیم%، را بعنوان اسوه حسنه در همه ابعاد تربیتی معرفی نموده است. ازآنجاکه لازمه شناخت جامع و کامل عمل، مستلزم شناخت مبادی تحقق و شناخت آثار آن است، این مقاله، با انتخاب این دو الگوی برجسته قرآنی و بررسی مبادی عمل نماز به دنبال بررسی این مسئله است که؛ الگوهای قرآنی در دعوت به نماز بر چه مبادی توجه و تاکید داشته اند؟ ازاین رو، با استفاده از روش تحلیل محتوا سعی شده تا معارف، جاذبه ها، گریزها و قصدهای زیربنایی عمل نماز شناسایی شود. نتایج پژوهش بیانگر این است که الگوهای قرآنی در دعوت خود به سه مبدا معرفت، میل و اراده توجه نموده اند و توجه به مبدا معرفتی و ارادی بیشتر از مبدا میلی بوده است. برای فراهم نمودن زیرسازهای معرفتی نماز، لازم است معارف در پنج محور خداشناسی، نبوت، امامت، معاد، شریعت در زمینه های وحدانیت، ربوبیت و احاطه علمی خداوند، تقدم عمل اعتقادی بر عمل عبادی و... در اختیار متربیان گذاشته شود. همچنین با عنایت به منفعت های اطاعت از خدا و... جاذبه ها و با بیان ضررهای عدم اطاعت از خدا و...، گریزهای لازم برای مبدا میلی نماز، در مترتبان ایجاد و تقویت شود. راهکارهایی همچون تقویت رابطه متربی با اهل بیت (و تقویت اخلاص، در اقامه نماز به نیت الهی موثر است.
    کلیدواژگان: نماز، مبادی عمل، عاملیت انسان، الگوهای قرآنی، اسوه حسنه، تربیت
  • محمدصادق عادلی*، مجید طرقی، عباسعلی شاملی صفحات 255-278

    در این تحقیق مولفه های عدالت آموزشی در قرآن، مورد بحث واقع شده است. در این پژوهش، از دو روش توصیفی- تحلیلی و روش استنطاقی که روشی نو در معناشناسی قرآن است، استفاده شده است. هدف در این تحقیق، دست یابی به ملاک های عدالت آموزشی از منظر معارف قرآن است. تلاش محقق در این مقاله بر این است که نخست آیات قرآنی ناظر بر عدالت را دسته بندی کند. آیات یادشده در سه دسته به شکل زیر طبقه بندی شده است: دسته اول، آیات حاوی واژه عدالت؛ دسته دوم آیات حاوی واژگان قسط، میزان و قسطاس مستقیم؛ دسته سوم، آیات حاوی محتوای عدالت است. سپس پرسش برخاسته از ضرورت وجود عدالت در تعلیم و تربیت را براساس روش استنطاقی به آیات یادشده عرضه کرده و با استفاده از منطق معناشناسی، پاسخ قرآن را نسبت به مولفه های عدالت آموزشی، مطابق شرح زیر به دست آورده است: دلالت اطلاق دسته اول آیات، شامل همه مولفه های عدالت آموزشی است. دسته دوم آیات، بیان گر آن است که مفهوم قسط، با مفهوم عدالت یکی است. دو مفهوم «میزان» و «قسطاس مستقیم»، در تعلیم و تربیت، به مولفه های عدالت آموزشی، به عنوان سنجه های خدشه ناپذیر اشاره دارند. آیه «لا تبخسوا الناس اشیاءهم» بیان گر جامع ترین قانون عدالت در قرآن است؛ بنابراین، همه مولفه های عدالت آموزشی از مصادیق آن است.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، مولفه های عدالت آموزشی، روش استنطاقی و تعلیم و تربیت
  • احمد امامی راد*، مریم مشهدی علیپور صفحات 279-303
    بخشی از آموزش جنسی، آموزه های مرتبط با جنسیت است. داده های تحقیق، به صورت کتاب خانه ای گردآوری شده است. این پژوهش، با هدف تبیین آموزه های جنسیتی، با روش تحقیق کیفی انجام شده است. ادله دینی مرتبط، در هفت گروه مورد بررسی دقیق قرار گرفته است. در اسلام، جنسیت خاص، ملاک برتری نیست. از این رو، برخی ادله، به لزوم رضایت به جنسیت فرد و مقتضاهای آن و عدم آرزوی داشته های جنس مخالف، تاکید دارند. تحسین برخی آموزه ها و خصوصیات برای جنسیت خاص، هم چنین منع از تشبیه به جنس مخالف و تقسیم کار مردانه و زنانه از دیگر گروه روایاتی است که به اصل مساله و محتوای آن دلالت دارد. شمارش برخی خصوصیات ذاتی مثل شهوت و حیای بیشتر در جنسیت خاص نیز، بر اصل تفاوت جنسیتی و آموزش و محتوای آموزش جنسی دلالت دارند. در مجموع، اسلام علاوه بر ارج نهادن به هر دو جنس، برخی خصوصیات و تکالیف جنسیتی را مقتضای تعامل سازگار هر دو جنس دانسته و آموزه های ذکرشده را برای بهینه سازی تعاملات خانوادگی و اجتماعی ضروری می داند.
    کلیدواژگان: تعلیم جنسی، تشبه به جنس مخالف، آموزه جنسی، نقش جنسی، هویت جنسی
|
  • Sayed Enayatula Kazemi *, Alireza Arafi, Sayyid Mohammad Mohammadi Pages 7-31

    The right to privacy and its observance by others is recognized in customs and laws. Students in educational environments also have the right to privacy and administrators must respect it. However, the communal life of educational institutions has its own requirements, and the preference for communal interests and benefits create opportunities for administrators to enter the privacy of students, which must be justified by educational jurisprudence. This article, using a descriptive-analytical and jurisprudential approach, seeks to answer the question of what is the jurisprudential ruling on respecting the privacy of students? What is the limit of entry into the privacy of students and does this entry require parental consent? The most important research findings are "the sanctity of entering the privacy of individuals without their permission and the primary sanctity of espionage or eavesdropping," with exceptions such as "secondary titles that serve communal interests" being excluded from the ruling of sanctity. Based on jurisprudential evidence such as the Quranic verse "Waqaya" and the command to do good and forbid evil, administrators of educational institutions can access the privacy, especially a level of personal information and intellectual and ideological content of students, in order to ensure the communal interests of the students and safeguard their physical and mental well-being, and this entry does not require permission from the guardian of the student.

    Keywords: Rule Of Domination, Espionage, Eavesdropping, Verse Waqaya, Command To Do Good, Forbid Evil, Parental Consent
  • Hamidreza Javadi Nodoushan *, Majid Toroghi, Hasan Shakoori Pages 33-57
    Islam is based on religious beliefs and the foundation of religious education is the cultivation of fundamental beliefs. Religious education is the process of teaching beliefs to the learner and a set of actions that the educator performs to shape the system of beliefs, intellectual persuasion, insight creation, inclination, and internal commitment in the learner. Therefore, one of the areas of Islamic education is religious education. Religious education is the duty of all educational factors, especially the Islamic government. This research, using a descriptive-analytical method, revisits the supervisory duties of the Islamic government in the religious education of Muslim citizens and based on the methodology of Islamic jurisprudence, clarifies that the Islamic government is obligated to supervise educational matters, especially the religious education of citizens. The obligation of supervision by the Islamic government is of a mandatory and consequential nature. If supervision of religious education requires necessary prerequisites, providing them is obligatory for the Islamic government. In matters of supervision, the Islamic government must observe justice. If the government delegates its duties to individuals or other entities such as non-governmental organizations, it is necessary for the government to hold accountable those individuals and organizations that have not fulfilled their responsibilities.
    Keywords: Supervision, Duty, Education, Religious Education, Islamic Government
  • Fahimeh Jahanian *, Mansooreh Zarean Pages 59-83
    Islamic hijab is a type of clothing suitable for religious culture, which has always had different perspectives on its extent and quality. The personal or social perception of women's hijab is the most important issue in its governmental imposition. Therefore, numerous studies have been devoted to the social nature of women's hijab and the government's approach to this issue, but the proof of the duty of the Islamic government in imposing Islamic hijab on women, especially the general female population (both Muslim and non-Muslim), has not been addressed. The data of this research, using a descriptive-analytical research method, has examined the duty of the Islamic government in imposing Islamic hijab on female citizens. Based on the results of this research and considering rational reasons, the general authority of the Islamic government, the application of evidence for the prohibition of evil, the application of evidence for religious rulings, general principles for matters of necessity, the general legitimacy of punishment, the imposition ofpenalties for sins based on narrations, and the use of the wills of the Prophet and Imam Ali, the Islamic government is duty-bound to impose Islamic hijab on female citizens (both Muslim and non-Muslim).
    Keywords: Clothing, Religious Hijab, Cultural Hijab, Governmental Imposition, Citizenship
  • Javad Ebrahimi, Seyed Naghi Mousavi, Javad Mahdavi Yegakeh * Pages 85-107

    "Human dignity" has been particularly emphasized in the Universal Declaration of Human Rights in the present era, but "intrinsic and acquired dignity" has been a topic of discussion in divine religions since ancient times. "Dignity" can be one of the foundations of human education, and "respect" can be established as a principle governing all educational activities. "Educational Jurisprudence" is a growing field of educational research, and formulating rules in this field is of great importance. The present study explores the possibility of considering "respect" as a "principle" in educational jurisprudence, and through an interpretive method, it provides evidence to support the content of this principle. The research results indicate that "respect" conceptually refers to "any action that a person takes to preserve their dignity or any action that preserves the dignity of the individual." Based on the Quranic evidence of the seventieth verse of Surah Al-Isra, the "principle of respect" is provable, and based on rational and traditional evidence, such as the indication of the narration "Honor your children" and the indication of many narrations about the "behavior and speech of the infallibles," respecting children is "recommended" and the ruling of observing the dignity of students in education is "recommended." The most credible evidence for this is the seventieth verse of Surah Al-Isra, and the convergence of narrations regarding "honoring children." This research has shown that respect is applicable in various aspects of education and can be applied in various discussions of educational jurisprudence, and the recommendation of respect can appropriately be used as a jurisprudential principle in the realm of educational jurisprudence.

    Keywords: Dignity, Educational Jurisprudence, Islamic Education, Children's Rights, Insult, Disrespect
  • Seyed Naghi Mousavi * Pages 109-129

    The political power of governments in expanding their "educational authority" or the participation of families in educational decision-making, or the succession of the state instead of the family, or the succession of the family instead of the state, and other forms, monopolizes education and "succession in education". On the other hand, the idea of "coexistence in education" seeks to interpret education as a participatory or collaborative matter. This paper, in view of the necessity of developing Islamic educational literature and especially the literature of hadith studies in education, seeks to examine the coexistence of people (including families, elites, and the public) and governance, or succession, through the study of the hadith "The Rights Treatise". The research method is descriptive-inferential. The author first validates this hadith and then, through indexing and coding, and then classifying concepts and reasons, gathers the implications of "The Rights Treatise" and explains the educational rights and duties of governance, family, people, and elites in four axes. Furthermore, while confirming the coexistence among those responsible for education, it presents an explanation of the type of coexistence.

    Keywords: Right To Education, Educational Authority, Educational Governance, Public Education, Jurisprudence, Family
  • Muhammad Latif Mutahari * Pages 131-157
    Islamic education has various dimensions, and "moral education" is one of its most important aspects. "Moral education" is usually the responsibility of parents, families, educators, and the Islamic government. The purpose of moral education is "the process of creating and employing methods for the flourishing, strengthening, and establishing of behavioral traits and ethical manners, and the correction and elimination of unethical traits, behaviors, and manners in oneself or others." Moral education in Islamic society is not possible without planning. It is obvious that the implementation of some of these programs can only be realized through the Islamic government. This research seeks to answer the question of who is responsible for the "moral education" of society and what is its jurisprudential ruling. Using a descriptive-analytical method and jurisprudential approach, and with reference to rational arguments, verses, narrations, and general principles, it has been proven that one of the obligatory duties of the Islamic government is the "moral education" of society. The duty of the Islamic government in the "moral education" of society, from the perspective of "Imamia jurisprudence," is obligatory in ethics, but it is also recommended. This duty of the Islamic government is of a tangible and achievable nature, and it is not conditional on the intention of others for its fulfillment.
    Keywords: Religious Education, Moral Education Management, Planning, Education System, Imamia Jurisprudence
  • Hamid Sheykhi, Mohsen Malek Afzali *, Syed Alireza Hosseini Pages 159-182

    "Rent-seeking" as one of the most important economic deviations in various societies has a significant impact on the slow pace of economic and social development and progress. The aim of this research is to study the jurisprudential ruling on "economic rent-seeking," which has widespread social implications and its effects on the ethics of society, security, stability, and peace of the community and people are significant, and it is itself influenced by the state of economic education in society. By analyzing the prohibition evidence of "economic rent-seeking" and paying attention to its destructive effects and damages in various ethical and social dimensions, the necessity of presenting educational methods and strategies to properly confront this issue becomes clear. The present research question is: What is the jurisprudential ruling on the use of "economic rent-seeking" and the educational approach to confront it? The research method in this article is of the "descriptive and analytical" type, which is done by referring to jurisprudential sources and analyzing the evidence to infer the ruling on "rent-seeking." Narrational evidence such as the prohibition of injustice, the prohibition of consuming unlawfully obtained wealth, the prohibition of sin and aggression, and the prohibition of discrimination indicate the illegitimacy of "rent-seeking." The spread of "rent-seeking" disrupts the social and political system, creates class differences, and violates the rights of individuals. The appropriate solution to counteracting "rent-seeking" involves promoting Quranic teachings, developing awareness of the social rights of others, strengthening the inclination towards justice, and facilitating the performance and correction of ethical behavior. In the negative aspect, it involves combating the roots of deviation, monitoring, and closing the loopholes of corruption and criminalization, and punishing rent-seeking deviations.

    Keywords: Jurisprudential Ruling, Prohibition, Economic Education, Rent-Seeking, Criminalization
  • Maryam Rezaie, Aliyyeh Rezadad * Pages 183-202
    The Prophet, as a mentor and eternal example for humanity, is relevant for all times and places, and his educational methods are considered one of the most important sources for educational jurisprudence. One of the issues that can be emulated in the field of education is the way the Prophet dealt with opponents. One of the most important situations in the life of the noble Prophet of Islam was the battles of Uhud and Tabuk. Since proper interaction with dissenters has a special impact on guiding these individuals, it is necessary to employ the most appropriate methods of dealing with them. This research is carried out using an analytical-descriptive method and with a focus on interpretive sources. The result of this research suggests that the most important principle in dealing with dissenters is the principle of kindness, which is manifested in educational methods of forgiveness and pardon. However, the application of this principle is prohibited in some cases, and it is necessary to use methods of warning, intimidation, and punishment.
    Keywords: Seerah, Companionship, Kindness, Forgiveness, Pardon, Punishment
  • Mohammad Ehsani * Pages 203-228
    "Fetal abortion" is a complex issue with various dimensions of jurisprudence, law, ethics, and education, all of which require independent examination from each aspect. Islamic jurisprudence and education, based on verses and traditions, have provided answers to all questions in this area and clarified all its aspects. Despite the severe penalties in jurisprudence for the one who performs the abortion, the prevalence of "fetal abortion" is one of the challenging issues in today's society. Statistical reports indicate an increase in this phenomenon worldwide, in Muslim countries, and even in the Islamic Republic of Iran. The negative consequences of ths act on an individual, family, and society are more than one can imagine. The purpose of examining the jurisprudential laws of "fetal abortion" with an educational approach is to guide families towards eradicating it from the religious community, which has been achieved through a methodical and deductive approach. The research findings have shown that in Islamic jurisprudence, the method of warning and punishment is used in explaining the laws of "fetal abortion," and if these laws are presented to children and adolescents in the home and school, it has a significant impact on preventing this event from a jurisprudential and educational perspective.
    Keywords: Laws, Fetal Abortion, Jurisprudence, Education, Criminal Abortion, Therapeutic Abortion
  • Fatemeh Movahedi Parsa *, Ali Hemmat Banari Pages 229-253
    According to the Quran, the formation of human identity and achieving happiness for each individual is based on righteous actions rooted in faith. In the educational system of the Quran, the presence of a role model and example for the realization of righteous actions is an unavoidable necessity. The Quran introduces Prophet Muhammad and Prophet Abraham as exemplary figures in all educational dimensions. Since the prerequisite for a comprehensive understanding of action is the recognition of the principles of realization and the recognition of its effects, this article, by choosing these two prominent Quranic models and examining the principles of prayer, seeks to investigate the question of what principles the Quranic models emphasized in inviting to prayer. Therefore, using content analysis, an attempt has been made to identify the teachings, attractions, aversions, and underlying intentions of the act of prayer. The research results indicate that the Quranic models have focused on three principles of knowledge, will, and intention in their invitation, with more emphasis on the cognitive and intentional principles than the principle of will. In order to provide the cognitive foundations for prayer, it is necessary to make teachings in the five dimensions of theology, prophethood, imamate, resurrection, and sharia in the fields of divine unity, lordship, and the scientific encompassment of God available to the learners. Furthermore, with regard to the benefits of obedience to God and the necessary aversions for the principle of will in prayer, such as strengthening the relationship of the learner with the Ahl al-Bayt and strengthening sincerity in the performance of prayer for divine intention, are effective solutions.
    Keywords: Prayer, Principles Of Action, Human Agency, Quranic Models, Exemplary Figures, Education
  • Mohammadsadeq Adeli *, Majid Toroghi, Abasali Shameli Pages 255-278

    In this study, the components of educational justice in the Quran have been discussed. In this research, both descriptive-analytical and dialectical methods, which is a new method in Quranic semantics, have been used. The aim of this research is to achieve the criteria of educational justice from the perspective of Quranic teachings. The researcher's effort in this article is to first categorize the Quranic verses related to justice. The mentioned verses have been classified into three categories as follows: the first category includes verses containing the word justice; the second category includes verses containing the words qist, mizan, and qistas mustaqim; the third category includes verses containing the content of justice. Then, the question of the necessity of justice in education and upbringing has been presented based on the dialectical method and using semantic logic, the Quran's response to the components of educational justice has been obtained as follows: the application of the first category of verses encompasses all the components of educational justice. The second category of verses indicates that the concept of qist is synonymous with the concept of justice. The two concepts of "mizan" and "qistas mustaqim" in education and upbringing refer to the components of educational justice as indisputable criteria. The verse "Do not deprive people of their things" is the most comprehensive law of justice in the Quran; therefore, all the components of educational justice are examples of it.

    Keywords: Educational Justice, Components Of Educational Justice, Dialectical Method, Education, Upbringing
  • Ahmad Emami *, Maryam Mashhadialipoor Pages 279-303
    A part of sexual education is related to gender lessons. The research data has been collected in a library manner. This research has been conducted with the aim of explaining gender lessons using qualitative research method. The relevant religious evidence has been carefully examined in seven groups. In Islam, gender is not a criterion for superiority. Therefore, some evidence emphasizes the necessity of consent to one's gender and its implications, and the lack of desire for the opposite gender. Admiration for some lessons and characteristics for a specific gender, as well as prohibition of resemblance to the opposite gender and division of masculine and feminine tasks, are among the narrative groups that indicate the principle of the issue and its content. Counting some inherent characteristics such as desire and greater modesty in a specific gender also indicate the principle of gender differences and the content of sexual education. In general, Islam, in addition to respecting both genders, considers some gender characteristics and responsibilities as necessary for the harmonious interaction of both genders, and considers the mentioned lessons essential for optimizing family and social interactions.
    Keywords: Sexual Education, Resemblance To The Opposite Gender, Gender Lessons, Gender Role, Gender Identity