فهرست مطالب

طب انتظامی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، زمستان 1401)

نشریه طب انتظامی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 40
|
  • حمیدرضا سعادت اظهر، ناصر صبحی قراملکی*، مجید ضرغام حاجبی صفحه 1
    اهداف

    تاب آوری نشان دهنده مشخصه ای در فرد است که سبب می شود علی رغم وجود مشکلات و محدودیت ها به شکوفایی برسد و نه تنها در برابر موانع سرخم نکند؛ بلکه به خوبی از پس آنها برآید. هدف این مطالعه تبیین مدل تاب آوری بر اساس صفات شخصیتی با واسطه گری استرس ادراک شده بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع همبستگی در قالب الگوسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری مورد مطالعه، تمامی کارکنان یک مجموعه نظامی بود که در سال 1398 در شهر تهران در حال خدمت بودند. نمونه ها به روش خوشه ای تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای به کار برده شده برای سنجش متغیرهای پژوهش عبارت بودند از: مقیاس تاب آوریConnor  و Davidson، پرسش نامه 240سئوالی نئو و پرسش نامه استرس ادراک شده. با کسب مجوزهای لازم از مرکز نظامی مورد مطالعه و مبادی امنیتی، اقدامات اولیه برای نمونه گیری انجام شد. از میان این واحد نظامی یک گروه به صورت یک خوشه انتخاب و تعداد 367 نفر از آنان مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها به روش تحلیل مسیر و مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار LISREL 8.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از میان پرسش نامه های توزیع شده 324 پرسش نامه قابل ارزیابی و نمره گذاری بود. مقیاس تاب آوری نمونه ها 15/7±57/1 به دست آمد. نتایج نشان داد که صفات شخصیتی بر تاب آوری اثر ساختاری مستقیم و از طریق استرس ادراک شده، اثر ساختاری غیرمستقیم داشت. برخی از صفات شخصیتی تبیین کننده تاب آوری بودند و استرس ادراک شده نقش واسطه ای در تبیین تاب آوری بر اساس ویژگی های شخصیتی داشت. از بین 30 صفت شخصیتی در این پژوهش، 14 صفت تبیین کننده مدل تاب آوری بر اساس صفات شخصیتی بود.

    نتیجه گیری

    مولفه های ویژگی های شخصیتی بر اساس مدل تبیین شده، قادر است تغییرات متغیر تاب آوری را به طور مستقیم و از طریق متغیر استرس ادراک شده، به طور غیرمستقیم پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: تاب آوری، استرس ادراک شده، روان نژندی، برون گرایی
  • سلیمان احمدبوکانی، حسین قمری گیوی*، احمدرضا کیانی، علی رضایی شریف صفحه 2
    اهداف

    تجارب نامطلوب دوران کودکی به طور مداوم با مشکلات روان پزشکی در کودکان و بزرگسالان در ارتباط است. با این حال اثرات طولانی مدت تجربیات کودکی بر سلامت روان در بزرگسالی مورد مطالعه قرار نگرفته است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط تجربیات دوران کودکی و نشانگان افسردگی-گرایش به خودکشی با نقش میانجی نشخوار فکری و تعلق پذیری خنثی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تمامی دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1399 بود که 650 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های نشانگان افسردگی-گرایش به خودکشی Joiner با ضریب آلفای کرونباخ و روایی همگرا 0/91 و 0/74، تعلق پذیری Hill  و  Pettitبا ضریب آلفای کرونباخ و روایی همگرا 0/88 و 0/84، نشخوار فکریO’Connor  و  Williams با ضریب آلفای کرونباخ و روایی همگرا 0/79 و 0/75 و تجربیات دوران کودکی مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های آمریکا و بنیاد کایزر با ضریب آلفای کرونباخ و روایی همگرا 0/91 و 0/87 استفاده شد. داده های حاصل با استفاده از روش معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی و با کمک نرم افزار SPSS 25 و AMOS 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در نهایت داده های 600 شرکت کننده با میانگین سنی 4/44±23/09 سال بررسی شد. اثر مستقیم تجربیات کودکی بر نشخوار فکری و نشانگان افسردگی-گرایش به خودکشی مثبت معنادار بود (0/001>p). همچنین اثر مستقیم تجربیات دوران کودکی بر تعلق پذیری منفی معنادار بود (0/001>p). اما بین تعلق پذیری و نشانگان افسردگی-گرایش به خودکشی اثر مستقیم منفی و بین نشخوار فکری و نشانگان افسردگی-گرایش به خودکشی اثر مستقیم مثبت معنادار بود (0/05>p). همچنین اثر غیرمستقیم تجربیات دوران کودکی از طریق نشخوار فکری و تعلق پذیری بر نشانگان افسردگی-گرایش به خودکشی معنادار بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که نشخوار فکری و تعلق پذیری بین تجربیات دوران کودکی و نشانگان افسردگی-گرایش به خودکشی دارای نقش میانجی است.

    کلیدواژگان: تجربیات دوران کودکی، افسردگی، خودکشی
  • مهدی حسنی، شادی باقری، شهرزاد باقری، اسعد رعنایی، نورالدین نیک نام* صفحه 3
    اهداف

    جمعیت ایران در مسیر سالمندی قرار دارد و کیفیت زندگی سالمندان نیروهای مسلح به دلیل ماهیت فعالیت حرفه ای در دوران پیش از بازنشستگی، نیازمند توجه ویژه است. هدف از این مطالعه، تعیین رابطه بین حساسیت در روابط متقابل با کیفیت زندگی بازنشستگان نیروهای مسلح تهران بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی همبستگی و با رویکرد تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را بازنشستگان نیروهای مسلح با سن بالای 65 سال و ساکن شهر تهران در سال های 99-1398 تشکیل دادند. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 373 نفر انتخاب شد که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های حساسیت در روابط متقابل Boyce و Parker (1989) با روایی تاییدشده و پایایی 0/81 و همچنین پرسش نامه کیفیت زندگی مخصوص سالمندان (CASP-19) با روایی تاییدشده و آلفای کرونباخ 0/78 بود. پرسش نامه ها از طریق مصاحبه انفرادی رو در رو پرسشگران با بازنشستگان سالمند نیروهای مسلح صورت گرفت. ارتباط میان متغیرهای پژوهش با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و به کمک نرم افزا SPSS 22 بررسی شد.

    یافته ها

    از 373 نفر که در پژوهش شرکت کردند، 91/42 درصد (341 نفر) مشارکت کنندگان مرد بودند.75/06 درصد نمونه ها (280 نفر) 65-70 سال سن داشتند. نمره میانگین کل حساسیت در روابط متقابل فردی 35/83±57/17 و نمره میانگین کل کیفیت زندگی سالمندان 26/34±58/00 بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که سطح معناداری بین حساسیت در روابط متقابل و کیفیت زندگی در سالمندان، برابر 0/41 بود (0/05>P-Value). نمره حساسیت بین فردی و ابعاد آن در سطح ضعیف و نمره کیفیت زندگی سالمندان و ابعاد آن، در سطح خوب بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت کلی حساسیت در روابط متقابل فردی با کیفیت زندگی در بازنشستگان سالمند نیروهای مسلح ساکن تهران، کمی مطلوب تر از نمرات مربوط به مطالعات جمعیت عمومی سالمندان کشور است. این موضوع می تواند با ساختار نظام مند نیروهای مسلح، تاکیدات و آموزش های مستمر حین خدمت، وجود کانون های بازنشستگی فعال و همچنین ادامه ارتباط با افراد همکار مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، روابط بین فردی، پرسنل نیروهای مسلح، بازنشستگی
  • عطاالله خوشبخت، نرگس سبزی، سپیده بشیرگنبدی*، علی اکبر گل محمدی صفحه 4
    اهداف

    دوران بازنشستگی انتقال به مرحله جدیدی از زندگی است که یکی از مهم ترین تغییرات در زندگی فرد به شمار رفته و توجه به این دوره اهمیت زیادی دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شفقت به خود بر خودکارآمدی و رضایت از زندگی در بازنشستگان نیروی انتظامی شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری تمامی بازنشستگان نیروی انتظامی شهر تهران در سال 1399 بودند که از بین آنها 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه خودکارآمدی Scherer و Maddox (1982) و پرسشنامه رضایت از زندگی Diner و همکاران (1985) استفاده شد. پروتکل آموزش شفقت به خود، طی 8 جلسه (هرجلسه 120 دقیقه) برای گروه آزمایش انجام شد و نهایتا بعد از اتمام جلسات آموزشی اقدام به اجرای پس آزمون شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره در قالب نرم افزار SPSS 22 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    داده های پژوهش برای 30 بازنشسته در دو گروه آزمایش و پیگیری مورد بررسی قرار گرفت. میانگین سنی در گروه آزمایش 6/41±73/11 سال و در گروه کنترل 5/31±76/51 سال بود. با توجه به مقادیر F برای پس آزمون خودکارآمدی (91/76) و رضایت از زندگی (12/79) و سطح معناداری آنها (0/001=P-value) که کوچک تر از 0/05 بود، مشاهده شد که درمان شفقت به خود اثربخش بود و توانست خودکارآمدی و رضایت از زندگی را در گروه آزمایش افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    درمان متمرکز بر شفقت می تواند تاثیرگذاری مناسبی جهت افزایش خودکارآمدی و احساس رضایت از زندگی در بازنشستگان داشته باشد. لذا می توان از این مداخله در برنامه های طراحی شده برای بازنشستگان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، خودکارآمدی، رضایت، پلیس، شفقت
  • محمود عطاریان، سعید جباری، فرشید بی باک، مسعود نجاری، علیرضا سنگانی* صفحه 5
    اهداف

    فرار از خدمت سرباز در طول یک فرآیند اتفاق می افتد؛ ابتدا ناسازگاری با شرایط و سپس خشونت رخ می دهد و در نهایت فرار انجام می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای تحمل آشفتگی در رابطه بین خشونت سربازان با تمایل به فرار ناشی از عملکرد فرماندهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تمامی سربازان مرکز آموزشی امام سجاد (ع) شهر ارومیه با پایه خدمتی تیرماه 1400 بود. در این پژوهش 210 نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه خشونت Buss-Perry، پرسش نامه تحمل آشفتگی Simons و Gaher و همچنین پرسش نامه محقق ساخته تمایل به فرار ناشی از عملکرد فرماندهان استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در قالب نرم افزارهای SPSS 18 و AMOS 23 استفاده شد.

    یافته ها

    از 210 نمونه شرکت کننده در پژوهش، 139 نفر دیپلم و زیردیپلم و همچنین 71 نفر لیسانس به بالا داشتند. روایی تاییدی و مدل اندازه گیری سه پرسش نامه تایید شد و پایایی به روش آلفای کرونباخ برای خشونت 0/87، تحمل آشفتگی 0/79 و تمایل به فرار 0/88 به دست آمد. یافته ها نشان داد که خشونت سربازان و تحمل آشفتگی بر تمایل به فرار ناشی از عملکرد فرماندهان به ترتیب دارای اثر مستقیم و غیرمستقیم 0/291 و 0/246- بودند. مقادیر استانداردشده اثر غیرمستقیم مسیر خشونت با واسطه گری تحمل آشفتگی بر تمایل به فرار به روش برآورد بوت استرپ مورد تایید واقع شد و خشونت بر تمایل به فرار با واسطه گری تحمل آشفتگی 0/48- اثرگذار بود (0/01>p). درنهایت مدل پژوهش تایید شد و 41 درصد تمایل به فرار توسط متغیرهای خشونت و تحمل آشفتگی در مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم قابل تبیین بود.

    نتیجه گیری

    خشونت سربازان بر تمایل به فرار با واسطه گری تحمل آشفتگی اثرگذار است. پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی و هیجانی در تبیین تمایل به فرار ناشی از عملکرد فرماندهان است.

    کلیدواژگان: آشفتگی، خشونت، کارکنان نظامی
  • سعید شریفی رهنمو*، فرهاد سراجی، مجید شریفی رهنمو، ابراهیم نوری، آیت اله فتحی صفحه 6
    اهداف

    مطالعات اپیدمیولوژیکی و ارتباطی نشان می دهند، استفاده از موبایل می تواند یکی از عوامل مهم در حواس پرتی رانندگان باشد و همین مسئله سبب افزایش تصادفات جدی حین رانندگی شده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی کانونی رابطه مولفه های اعتیاد موبایلی با میزان رفتارهای پرخطر رانندگی جوانان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی-همبستگی در میان دانشجویان دانشگاه آزاد همدان در سال تحصیلی 1400-1399 انجام شد. 384 نفر از طریق فراخوان اینترنتی به صورت داوطلبانه و آنلاین در پژوهش حاضر شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های اعتیاد به تلفن همراه و پرسش نامه خطرپذیری ایرانی استفاده شد. روایی محتوایی پرسش نامه های مورد استفاده تایید شد و آلفای کرونباخ آنها نیز به ترتیب 87/0 و 89/0 به دست آمد. ابزارهای پژوهش در سایت پرس لاین طراحی و لینک آن در گروه های مجازی قرار داده شد تا دانشجویانی که حداقل از دو سال گذشته گواهینامه رانندگی داشتند، در پژوهش شرکت کنند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون همبستگی کانونیک و رگرسیون چندگانه در محیط نرم افزار SPSS 23 استفاده شد.

    یافته ها

    47 درصد از نمونه ها (181 نفر) مرد و 53 درصد (203 نفر) زن با میانگین سنی 8/04±25/41 سال بودند. میانگین نمرات اعتیاد موبایلی شرکت کنندگان 11/38±40/23 به دست آمد. همچنین میانگین رفتارهای پرخطر نیز 20/84±93/05 به دست آمد. بین مولفه های اعتیاد موبایلی با مولفه های رانندگی پرخطر رابطه مثبت و مستقیم وجود داشت (0/01>p) و با آگاهی از متغیر کانونی اعتیاد موبایلی، 5/12 درصد از تغییرات متغیر کانونی رانندگی پرخطر قابل پیش بینی بود. بارهای کانونی نشان داد که در تشکیل متغیرهای پیش بین، بیشترین سهم مربوط به احساس اضطراب و کمبود (0/928) و در متغیر ملاک بیش ترین سهم مربوط به گرایش به سرعت (0/893) بود.

    نتیجه گیری

    استفاده اعتیادگونه از موبایل روابطی را برای افراد به وجود می آورد که نتیجه آن رویارویی با رفتارهای خطرآفرین است. بنابراین می توان گفت شرایطی که فرد، اعتیاد به موبایل دارد، احساس اجبار در چک کردن آن در موقعیت های مختلف خواهد داشت این موقعیت ها ممکن است در مواقع رانندگی و در مکان هایی که استفاده از موبایل ممنوع است باشد که نوعی قانون گریزی و پیامد آسیب زا خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اعتیاد موبایلی، جوانان، رفتارهای پرخطر، رانندگی
  • فاطمه حیدرزاده، محمدحسین شهرآبادی، شهیده رستمی، مجید پازوکی، حسان عباسی، سید مرتضی حسینی آرا، سید رضا حسینی آرا* صفحه 7
    اهداف

    تشخیص سریع و دقیق سوء مصرف مواد مخدر می تواند کارکردهای زیادی داشته باشد که پیگیری درمان مناسب و سریع و همچنین نظارت بر افراد در دوران توانبخشی یا مشاوره در مورد ترک مصرف از مهم ترین کارکردهای قابل ذکر است. مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات اخیر در زمینه تشخیص سریع و دقیق سوء مصرف مواد مخدر انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، از پایگاه های علمی ScienceDirect، Google Scholar، Springer، Scoups و Pubmed و همچنین پایگاه های ایرانداک، Magiran، SID استفاده شد. بدون محدودیت زمانی کلمات کلیدی مورد استفاده در جستجوها، سوء مصرف مواد، تشخیص، مواد مخدر بود. موارد تکراری و غیرمرتبط با موضوع پس از غربال اولیه از مطالعه حذف شدند. دسته بندی مطالب بر اساس نمونه آزمایشگاهی انجام شد. در همه مراحل پژوهش موازین اخلاقی رعایت شد و هیچ گونه سوگیری و دخل و تصرفی از جانب محققین در مراحل انجام پژوهش صورت نگرفت.

    یافته ها

    تعداد 76 مقاله انگلیسی و فارسی بازیابی شد که 24 مطالعه مرتبط، مورد بررسی نهایی قرار گرفت. طبق یافته ها برای تشخیص سریع و دقیق سوء مصرف مواد مخدر دو اصل مهم میزان ماده باقی مانده در بدن و زمان انجام آزمایش اهمیت زیادی دارد. برای تشخیص مواد مخدر در آزمایشگاه ها معمولا از نمونه ادرار، خون، هوای بازدم، بزاق، عرق، ناخن و مو استفاده می شود. انتخاب هرکدام برای تشخیص مواد مخدر به عواملی همچون هزینه، سهولت جمع آوری نمونه، خطر تقلب، نوع آزمایش (فوری یا آزمایشگاهی)، بازه زمانی استفاده (حاد یا مزمن) و زمان آخرین استفاده بستگی دارد و استفاده از هر کدام برای تشخیص سوء مصرف مواد مخدر معایب و مزایایی دارند.

    نتیجه گیری

    با مرور مطالعات اخیر، هیچ روش آزمایشگاهی با دقت تشخیصی صددرصد برای تشخیص سوء مصرف مواد مخدر یافت نشد و روش های مختلف آزمایشگاهی همواره در خطر نتایج مثبت کاذب یا منفی کاذب هستند. با این وجود تشخیص دقیق و سریع سوء مصرف مواد مخدر در بخش های مختلف نیروی انتظامی همچون راهنمایی و رانندگی، کشف جرم و پزشکی قانونی اهمیت بسزایی دارد و مطالعات در این زمینه در جریان است.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، تشخیص، مواد مخدر، پلیس
  • لیلا طبرستانی، فرشته رحمتی، شیرین جلیلی، امیرحسین اسمعیلی* صفحه 8
    اهداف

    آلودگی های ترافیکی یکی از معضلات جدی سلامت در سراسر جهان است. استرس اکسیداتیوی که در اثر رادیکال های آزاد ایجاد می شود، به طیف گسترده ای از آسیب های سلولی نظیر غیرفعال سازی آنزیم، پراکسیداسیون لیپید، اکسیداسیون پروتئین و لیپوپروتئین و بروز انواع بیماری ها منتهی می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی پارامترهای استرس اکسیداتیو در سرم خون رانندگان درون شهری در مقایسه با رانندگان برون شهری با نگاه تاثیر آلاینده های ترافیکی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه همگروهی آینده نگر است. جامعه آماری مورد بررسی رانندگان مرد مراجعه کننده به طب کار قائمشهر در فاصله زمانی سال های 1398 تا 1399 بود. با هدف تعیین پارامترهای اکسیداتیو (NO و MDA) و آنتی اکسیدانتی (TAC، CAT) در سرم خون، 45 راننده وسیله نقلیه داخل شهری که در معرض آلاینده های ترافیکی بودند و 45 راننده برون شهری به عنوان گروه شاهد به روش نمونه گیری احتمالی سیستماتیک انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون کای دو و آزمون  T-test ارزیابی شدند و از نرم افزار SPSS 22 استفاده شد.

    یافته ها

    داده های حاصل از این مطالعه نشان داد که میانگین شاخص های نیتریک اکساید، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و آنزیم کاتالاز در گروه رانندگان در معرض آلاینده های ترافیکی پایین تر از گروه شاهد بود، در حالی که پراکسیداسیون لیپیدی در این گروه در مقایسه با رانندگان گروه شاهد بالاتر بود که در سطح احتمال آماری 1 درصد (0/001>p) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی های ترافیکی باعث کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) و افزایش شرایط اکسیداتیو در گروه رانندگان در معرض آلاینده های ترافیکی می شود که این شرایط می تواند سلامتی این افراد را تهدید کند.

    کلیدواژگان: رادیکال های آزاد، اکسیدانت، آنتی اکسیدانت، آلاینده های ترافیکی، استرس اکسیداتیو
  • سیما حداد، نعیمه محب*، رضا عبدی، غلامرضا چلبیانلو صفحه 9
    اهداف

     بروز خشم با ایجاد مشکلاتی در کار، روابط بین فردی و کیفیت زندگی افراد همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تاب آوری و ویژگی های شخصیتی نابهنجار با خشم با میانجی گری ادراک از آلودگی هوا انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی بود و روش آن همبستگی است. نمونه آماری این تحقیق 250 نفر از دانشجویان یک دانشگاه نظامی سال 99-1398 در شهر تهران بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای گزینش شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه های تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) با ضریب آلفای کرونباخ و روایی همگرا 93/0 و 0/58؛ ابعاد شخصیت نابهنجار کروگر و همکاران (2012) با پایایی و روایی 94/0 و 69/0؛ خشم صفت-حالت اسپیلبرگر (1999) با پایایی و روایی 0/95 و 55/0 و همچنین پرسش نامه ادراک آلودگی هوا یزدان پرست و همکاران (1393) با پایایی و روایی 0/96 و 0/58 بود. داده ها با شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادله ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 26 و نسخه 3 نرم افزار اسمارت پی ال اس تحلیل شدند.

    یافته ها

     از میان 250 نمونه پژوهش بیشتر شرکت کنندگان در رده سنی 25 تا 35 سال (44/8%) بودند که اکثرشان مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد داشتند (55/6%). ضریب اثر ویژگی شخصیتی نابهنجار بر ادراک از آلودگی هوا 0/324، ویژگی شخصیتی نابهنجار بر خشم 0/323، ادراک از آلودگی هوا بر خشم 0/266 و روابط بین متغیرها مثبت و معنادار و ضریب اثر تاب آوری بر ادراک از آلودگی هوا 0/222- و تاب آوری بر خشم 0/162- برآورد شد و رابطه این متغیرها منفی و معنادار بود. همچنین نقش میانجی ادراک از آلودگی هوا در رابطه بین ویژگی شخصیتی نابهنجار و خشم و رابطه بین تاب آوری و خشم تایید شد (0/05>p).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد با توجه به نقش میانجی ادراک از آلودگی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی نابهنجار و تاب آوری باخشم، با نظارت و بهینه سازی کیفیت هوا، ویژگی های شخصیتی و ارتقای تاب آوری می توان بروز خشم در افراد را کاهش داد.

    کلیدواژگان: خشم، ویژگی های شخصیتی، تاب آوری، آلودگی هوا
  • حمیدرضا عبدلی، معصومه آزموده*، محمود طباطبایی، مهران صمدی صفحه 10
    اهداف

    رسانه های اجتماعی علاوه بر جنبه اطلاع رسانی می توانند آسیب های روانشناختی نیز ایجاد نمایند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی پروتکل مداخله ای-حمایتی بر خودتخریبی و سواد رسانه ای کارکنان یک دانشگاه نظامی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و در گروه طرح های شبه آزمایشی است. جامعه آماری مشتمل بر تمامی کارکنان یک دانشگاه نظامی در سال 1400- 1399 بود. نمونه این تحقیق 40 نفر از کارکنان بودند که به شیوه غیراحتمالی و در دسترس گزینش شدند و در دو گروه 20نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس رفتارهای خودتخریب گرانه آقا محمدیان شعرباف و مرادیان (1391) و سواد رسانه ای فلسفی (1393) بود. پروتکل مداخله ای شامل کارگاه های آموزش گروهی به مدت 10 جلسه و به صورت 2 جلسه در هفته در پنج هفته متوالی بود که بر گروه آزمایش اجرا شد. جهت آزمون اثربخشی پروتکل مداخله ای-حمایتی بر خودتخریبی و سواد رسانه ای از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS 26 نسخه بهره گیری شد.

    یافته ها

    از میان 40 شرکت کننده در پژوهش، 57/5 درصد از افراد بین 20 تا 30 سال (23 نفر) و مرد بودند. به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی تحصیلات مربوط به افراد دارای کارشناسی (50 درصد) و مدرک دکترا (7/5 درصد) بود. میانگین نمرات خودتخریبی در گروه آزمایش با اجرای مداخله از 14/35±115/50 در مرحله پیش آزمون به 15/09±77/75 در مرحله پس آزمون کاهش و میانگین نمرات سواد رسانه ای در گروه آزمایش در وضعیت پیش آزمون از 7/81±45/30 به 7/12±62/60 در مرحله پس آزمون افزایش یافت. سطح معناداری تمامی آزمون ها کمتر از خطای 0/05 به دست آمد و فرضیه تحقیق تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر معنادار پروتکل مداخله ای-حمایتی بر خودتخریبی و سواد رسانه ای، بکارگیری از این پروتکل به منظور کنترل آسیب های ناشی از طوفان رسانه ای کاربردی است.

    کلیدواژگان: پروتکل، خودتخریبی، رسانه اجتماعی
  • مژگان پوردل، منصور سودانی* صفحه 11
    اهداف

    با افزایش تعداد زنان بد سرپرست در سال های اخیر، زمینه ارتکاب برخی جرایم نیز افزایش یافته است. لذا برخورداری از کیفیت زندگی و انعطاف پذیری روان شناختی می تواند از بروز این جرایم جلوگیری کند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان راه حل محور بر کیفیت زندگی و انعطاف پذیری روان شناختی زنان بدسرپرست با آمادگی اعتیاد انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان بدسرپرست مراجعه کننده به مرکز بهزیستی استان خوزستان شهرستان شوشتر در سال 1400 تشکیل دادند. با هدف غربال کردن زنان بدسرپرست دارای آمادگی اعتیاد، از پرسش نامه آمادگی اعتیاد زرگر و همکاران (1385) با روایی 0/45 و پایایی 0/90 استفاده شد و از 200 زن بدسرپرستی که این پرسش نامه را تکمیل کرده بودند، 30 نفر با بالاترین نمره، انتخاب شدند. نمونه ها در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند و به پرسش نامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی-فرم کوتاه با روایی 0/81 و پایایی 0/84 و انعطاف پذیری روان شناختی Dennis و Vander Wall (2010) با روایی 0/75 و پایایی 0/74 پاسخ دادند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، هشت جلسه یک ساعت و نیم، برنامه راه حل محور (Grant، 2011) را دریافت نمودند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری با نر م افزار SPSS 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی 15 شرکت کننده زن در گروه آزمایش 2/6±32/7 سال و در گروه کنترل 2/6±33/4 سال بود که دامنه سنی از 22 تا 37 سال را شامل می شد. نمرات کیفیت زندگی و انعطاف پذیری روان شناختی گروه آزمایش در پس آزمون بیشتر از نمرات گروه کنترل بود. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری حکایت از تفاوت معناداری در نمرات دو گروه داشت (0/003=p؛ 5/53=F؛ 0/51=اثر پیلایی). با توجه به مقادیر F به دست آمده برای پس آزمون کیفیت زندگی (70/66) و انعطاف پذیری روان شناختی (55/16) و سطح معناداری آنها (0/001>p) مشاهده شد که درمان راه حل محور اثربخش بود و توانست کیفیت زندگی و انعطاف پذیری روان شناختی زنان بدسرپرست با آمادگی اعتیاد را افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    مداخله راه حل محور روشی موثر برای بهبود کیفیت زندگی و انعطاف پذیری روان شناختی زنان بدسرپرست با آمادگی اعتیاد است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، درمان راه حل محور، زنان بدسرپرست
  • لیلا ذوقی، بیتا آجیل چی*، مرضیه غلامعلیی صفحه 12
    اهداف

    شواهد پژوهش بیانگر. تفاوت های فیزیولوژیکی و روان شناختی در زنان و مردان مبتلا به سوءمصرف مواد است. در پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوت های جنسیتی در درمان سوءمصرف مواد مخدر در بعد روان شناختی به مقایسه ادراک درد، تاب آوری، تحمل ناکامی و پرخاشگری زنان و مردان تحت درمان با برنامه نگهدارنده با متادون پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور 300 نفر (150 مرد و 150 زن) با دامنه سنی 17 تا 36 سال و تحصیلات دیپلم و بالاتر در یک پژوهش توصیفی با روش علی-مقایسه ای از بین افراد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در پاییز و زمستان سال 1398 که تحت درمان با برنامه نگهدارنده متادون بودند، به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به پرسش نامه های ادراک درد (پایایی 0/87)، تاب آوری (پایایی 0/84)، تحمل ناکامی (پایایی 0/72) و پرخاشگری (پایایی 0/71) پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تی همبسته توسط نرم افزار SPSS 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیش ترین فراوانی مربوط به افراد بین 22 تا 26 سال، مدرک کارشناسی و سابقه کاری 11 تا 15 سال بود. میانگین شاخص های مورد بررسی به ترتیب در زنان و مردان برای ادراک درد 0/521±4/125 و 0/359±3/258، برای تاب آوری 0/357±3/961 و 0/198±3/651، برای تحمل ناکامی 0/137±4/208 و 0/137±3/247 و برای پرخاشگری 0/211±3/621 و 0/652±4/188بود. تفاوت بین ادراک درد، تحمل ناکامی و پرخاشگری در زنان و مردان در سطح 0/05p< معنادار بود اما تفاوت معناداری بین تاب آوری زنان و مردان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    زنان در فرآیند ترک مواد مخدر با متادون ادراک درد بیشتر و تحمل ناکامی کمتری نسبت به مردان دارند ولی مردان پرخاشگری بیشتری نسبت به زنان نشان می دهند. به نظر می رسد فرآیند ترک با متادون برای زنان سخت تر از مردان است. تاب آوری مردان و زنان در این برنامه درمانی با یکدیگر تفاوتی ندارند.

    کلیدواژگان: ادراک درد، ناکامی، پرخاشگری، متادون
  • ناصر امینی صدر، بهنام مکوندی*، پرویز عسکری، ناصر سراج خرمی صفحه 13
    اهداف

    در میان دردهای مزمن، کمر درد مزمن یکی از فراگیرترین انواع درد است. در این تحقیق هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بیماران مبتلا به کمر درد مزمن بر خودکارآمدی درد و کیفیت زندگی بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه شاهد است که از بهمن ماه سال 1398 تا اسفند سال 1399 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، تمامی بیماران مراجعه کننده دارای کمردرد مزمن به بخش تخصصی کلینیک الزهرا حکیمیه در شهر تهران بود. جمعیت نمونه تحقیق شامل 45 نفر بود که به روش هدفمند و در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره قرار داده شدند. مداخله درمانی برای گروه اول، درمان شناختی-رفتاری و برای گروه دوم درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بود و برای گروه کنترل هیچ آموزشی درنظر گرفته نشد. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی، خودکارآمدی درد و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. فرضیه های پژوهش به صورت جداگانه با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری بررسی شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش 45 بیمار (33 مرد و 12 زن) با میانگین سنی 14/09±41/18 سال شرکت کرده بودند. نسبت F تحلیل کوواریانس تک متغیره برای تفاوت تمامی متغیرهای وابسته بین گروه های آزمایش و گروه کنترل معنا دار بود (0/001>p). در ادامه به منظور مقایسه اثربخشی دو روش درمانی بر خودکارآمدی درد و کیفیت زندگی از نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد. تفاوت بین میانگین گروه درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودکفایتی درد و کیفیت زندگی در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری معنادار نبود (0/05<p). بنابراین اثربخشی دو روش درمانی بر خودکفایتی درد و کیفیت زندگی این بیماران یکسان بود.

    نتیجه گیری

    اثربخشی هر دو روش درمانی شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش خودکارآمدی درد و کیفیت زندگی در بین بیماران کمردرد مزمن اثربخش است اما بین دو روش درمانی مذکور تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، کمردرد مزمن
  • شیرین جلیلی*، هادی شیرزاد، صادق صالحی، پیمان تقی زاده، رضا محمدی صفحه 14
    اهداف

    مطالعات اولیه تغییرات نوکلئوتیدی درتوالی های ژنومی ویروس، منجر به شناسایی 13 گروه هاپلوتایپی شده است. از بین این هاپلوتایپ ها موارد H1، H2 و H5 بیشترین فراوانی را در دنیا نشان داده اند. بنابراین تغییرات برچسب تک نوکلئوتیدی، در این هاپلوتایپ ها با استفاده از روش PCR در جمعیت ایرانی ارزیابی شد.

    مواد و روش ها

    نمونه های RNA این مطالعه مقطعی از افرادی که در بازه زمانی خرداد تا آبان سال 1399 به یکی از آزمایشگاه های تشخیصی ناجا در شهر تهران مراجعه کرده بودند و ابتلای آنها به COVID-19 به وسیله تست PCR تایید شده بود، گرفته شد. 300 نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. به منظور شناسایی و تعیین فراوانی تغییرات برچسب تک نوکلئوتیدی موجود در هاپلوتایپ های H1،H2 و H5 تمام نمونه ها با استفاده از رویکرد ARMS-PCR ارزیابی شدند. جهت کسب اطمینان از صحت نتایج ARMS-PCR تعدادی از نمونه ها به روش Sanger، توالی یابی شدند.

    یافته ها

    تعیین ژنوتیپ نمونه های ژنومی نشان داد، 122 نمونه دارای جهش شاخص گروه هاپلوتایپی H5 (28688T>C) و 158 نمونه دارای جهش شاخص گروه هاپلوتایپی H1 (14408C>T) بودند. همچنین مشاهده شد که 11 نمونه همزمان با دو هاپلوتایپ ویروسی متفاوت آلوده شده بودند. به علاوه در نمونه های مورد بررسی گروه هاپلوتایپی H2 مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    ارزیابی ها حکایت از آن دارد که جمعیت غالب ویروس های آلوده کننده افراد ایرانی در اوایل همه گیری دارای هاپلوتایپ H5 بودند. به دنبال گسترش قابل توجه گروه هاپلوتایپی H1 در سطح جهان و با گذشت زمان، این گروه به عنوان هاپلوتایپ غالب جایگزین H5 گردید. توالی های از نوع H1 واجد تغییرات مهمی در دو ژن RdRp و S بودند که به ترتیب در تکثیر ژنوم ویروس و اتصال به سلول میزبان نقش داشتند.

    کلیدواژگان: SARS-Cov-2، کووید-19، جهش های کرونا ویروس، هاپلوتایپ، تغییرات تک نوکلئوتیدی
  • لیلا صفادل*، فرهاد جمهری، سوزان امامی پور، امید رضایی صفحه 15
    اهداف

    طیف گسترده ای از بیماری های گوارشی در نیروهای نظامی مشاهده می شود که تاثیرات جدی بر سلامتی ایشان دارد. بیشتر تحقیقات انجام شده در زمینه متغیرهای مربوط به سازگاری با سندرم روده تحریک پذیر، تمرکز بر دیدگاه پاتوژنیک (عوامل خطرساز مانند حوادث زندگی) بوده اند تا دیدگاه سالوتوژنیک (عواملی مانند کنارآمدن و سازگاری). در این پژوهش از متغیرهای مورد تاکید دیدگاه سالوتوژنیک استفاده شد تا یک مدل ساختاری برای شاخص های سلامت بر اساس منابع مقابله و مدیریت استرس، با میانجی گری سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت در بیماران انتظامی مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر تدوین گردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک طرح همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران انتظامی مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر که در سال 1398 و 1399 به درمانگاه گوارش و اعصاب و روان یکی از بیمارستان های نیروی انتظامی مراجعه کرده بودند، تعریف شد. تعداد نمونه آماری، 250 نفر بود که به صورت در دسترس از بیمارانی که با تشخیص روان پزشک بر اساس ملاک ROME-IV مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر بودند، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، مقیاس شاخص های سالوتوژنیک سلامت Bringsen (آلفای کرونباخ 0/81)، پرسش نامه مدیریت استرس Epstein (آلفای کرونباخ نسخه اصلی 0/80 ونسخه ترجمه شده 0/94)، پرسش نامه نیم رخ سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت Walker (آلفای کرونباخ 0/82) و پرسش نامه منابع مقابله با استرس Matheny (آلفای کرونباخ نسخه اصلی 0/84 تا 0/97 و نسخه ترجمه شده 0/94) بود. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS 24 و SmartPLS-3 با آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    شاخص های برازندگی درنتیجه آزمون مدل مفروض نشان داد که مدل ساختاری رابطه منابع مقابله و مدیریت استرس با میانجی گری سبک زندگی بر روی شاخص های سلامت از برازش مطلوبی برخوردار بود. تحلیل مسیرهای این مدل نشان داد که در مسیر مستقیم، ضریب تاثیر مدیریت استرس (0/11=λ؛ 3/11=t؛ 0/05=p)، منابع مقابله (0/37=λ؛ 3/01=t؛ 0/01=p) و سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت (0/20=λ؛ 3/16=t؛ 0/10=p) بر شاخص های سالوتوژنیک سلامت معنادار بود. در مسیر غیرمستقیم، مدل میانجی سبک زندگی میان مدیریت استرس و منابع مقابله با شاخص های سلامت سالوتوژنیک در سطح اطمینان 0/05 و ضریب استاندارد (0/13-0/11) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت می تواند ارتباط بین منابع مقابله و مدیریت استرس با شاخص های سلامت سالوتوژنیک در نمونه انتخابی بیماران انتظامی مراجعه کننده به یکی از مراکز درمانی نیروهای انتظامی را به صورت مثبت و معنادار میانجی گری کند.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، منابع مقابله، خود مدیریتی، شاخص های سلامت، ارتقای سلامت، سبک زندگی
  • سید سامان مرتضایی*، عیسی محمدنژاد صفحه 16
    اهداف

    به دلیل اهمیت سیستم های اطلاعات بیمارستانی در ارتقای کیفیت ارائه خدمات مراقبت بهداشتی، ارزیابی آنها از جنبه های مختلف از جایگاه ویژه ای برخوردار است. یک روش مهم در سنجش کیفیت و بهره وری سیستم های اطلاعاتی، ارزیابی آنها با رویکرد کاربردپذیری است. این مطالعه با هدف ارزیابی کاربردپذیری سیستم اطلاعات بیمارستانی یک مرکز درمانی نیروی انتظامی بر اساس ISO 9241-11 صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-مقطعی در میان کاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی یکی از مراکز درمانی منتخب نیروی انتظامی در سال 1400 انجام شد (110 نفر). جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه ای با 35 سئوال بر مبنای ابزار ایزومتریک صورت گرفت. سئوالات پرسش نامه در 7 گروه طبقه بندی شدند که هر گروه مبین هر یک از معیارهای کاربردپذیری در استاندارد ISO 9241-11 بود. روایی پرسش نامه از طریق متخصصین انفورماتیک پزشکی بررسی و پایایی آن از طریق آزمون تکرارپذیری ارزیابی شد (0/7). یافته های حاصل از نظرسنجی با استفاده از نرم افزار SPSS 26 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    23 نمونه به دلیل عدم تکمیل پرسش نامه از مطالعه خارج شدند (87=N). میانگین سابقه کار کاربران 6/14±10/62 سال بود که حداقل زیر یک سال و حداکثر 22 سال سابقه کار داشتند. از میان افراد مورد مطالعه، پرستاران بیش ترین رضایت (0/36 ± 3/44) و کاربران داروخانه کم ترین میزان رضایت (0/11 ± 2/41) را از سیستم اطلاعاتی مورد بررسی داشتند. در این مطالعه، خودتوصیف کنندگی سیستم اطلاعاتی دارای بالاترین میانگین امتیاز (0/63 ± 3/44) و قابلیت کنترل دارای پایین ترین میانگین امتیاز (0/55 ± 3/13) بود.

    نتیجه گیری

    اگرچه وضعیت سیستم اطلاعات بیمارستان مورد بررسی از حیث کاربردپذیری نسبتا مناسب بود، توجه بیشتر به معیارهای کاربردپذیری ازجمله قابلیت کنترل و تناسب برای فردی سازی می تواند سبب بهبود کیفیت و بهره وری سیستم جاری شود.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات بیمارستانی، ارزیابی کاربردپذیری، انفورماتیک پزشکی
  • حشمت الله اسدی، راضیه باجولوند، علی گراوند، رسول محمدی، لیلا میرشکار جهانگیری* صفحه 17
    اهداف

    در بین واحدهای ارائه دهنده خدمات، مراکز درمانی و به ویژه بیمارستان ها جزء اولین سازمان هایی هستند که در پاسخ به بلایا دخیل اند و خدمات آنها می تواند نقش حیاتی و تعیین کننده داشته باشد. هدف مطالعه حاضر مرور مطالعاتی بود که در آن میزان آمادگی مراکز درمانی در برابر مخاطرات بالقوه ناشی از بلایای طبیعی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات مروری نقلی است که با جستجوی منابع و پایگاه های اطلاعاتی داخل و خارج از کشور، تمامی مقالاتی که با استفاده از یک چک لیست واحد میزان آمادگی بیمارستان ها را گزارش نموده اند و در بازه زمانی 2008 تا 2021 منتشر شده اند، استخراج شدند. ارزیابی کیفیت مقالات براساس چک لیست STROBE صورت گرفت و مقالات با کیفیت ضعیف از مطالعه کنار گذاشته و سایر مطالعات وارد مرحله تحلیل محتوا شدند.

    یافته ها

    با جستجوی منابع، در مجموع 17 مقاله منتشرشده منطبق بر معیارهای ورود شناسایی شدند که یک مقاله به دلیل کیفیت نامناسب از مطالعه خارج شد و در نهایت، بررسی 16 مقاله در دستور کار قرار گرفت. لازم به ذکر است که این مطالعات در مجموع 118 بیمارستان را مورد ارزیابی قرار داده اند.

    نتیجه گیری

    میزان آمادگی بیمارستان های ایران در سطح متوسط است. همچنین آمادگی بیمارستان های مورد مطالعه در بعد پذیرش، ضعیف، در ابعاد اورژانس، انتقال و تخلیه، ترافیک، ارتباطات، ایمنی، منابع انسانی و مدیریت و فرماندهی، متوسط است. در ابعاد آموزش و پشتیبانی نیز سطح آمادگی بیمارستان های مورد مطالعه، خوب هستند.

    کلیدواژگان: بیمارستان ها، بلایا، ایران، حوادث طبیعی، آمادگی برای شرایط اضطراری
  • مهدی عبدالله زاده پارسا، سامان حسینخانی، شیرین جلیلی، فرشته رحمتی* صفحه 18
    اهداف

    امروزه استفاده از روش های بر پایه واکنش های آنزیمی با هدف پایش سلامت افراد به خصوص در حوزه نیروهای نظامی و انتظامی رواج گسترده ای یافته است. یکی از روش های آنزیماتیک، استفاده از آنزیم کراتیناز برای سنجش کراتین و کراتینین در مایعات جهت بررسی سلامت کلیه ها، عضلات و غده تیروئید است. هدف این تحقیق بهینه سازی بیان آنزیم کراتیناز و بررسی اثر نانوذرات طلا بر پایداری آنزیم کراتیناز بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در بهار و تابستان سال 1400 در موسسه الکتروشیمی واقع در دانشگاه تهران انجام شد. در این مطالعه ابتدا باکتری E.Coli BL21 حاوی وکتور تکثیری pET28a در محیط TB کشت شد، سپس در دماهای 18، 22، 28، 32 و 37 درجه القا گردید. در ادامه پس از سونیکاسیون، تخلیص آنزیم ها با کروماتوگرافی تمایلی انجام شد. پس از تایید بیان با SDS-PAGE، غلظت آنزیم های بیان شده در دماهای القای متفاوت با روش برادفورد اندازه گیری و مقایسه شد. در ادامه فعالیت آنزیم ها با روش رنگ سنجی بررسی و مقایسه گردید. نهایتا با روش طیف سنجی فلورسانس، اثر نانوذرات طلا بر ساختار آنزیم کراتیناز مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی میزان بیان آنزیم کراتیناز در دماهای مختلف در محیط کشت TB نشان داد که در دمای 28 درجه، بیشترین مقدار آنزیم با بالاترین میزان فعالیت حاصل شد. از طرفی طیف سنجی فلورسانس آنزیم کراتیناز در حضور و عدم حضور نانوذرات طلا در طول موج تهییج 295 نانومتر، کاهش شدت فلورسانس در حضور نانوذرات طلا را نشان داد.

    نتیجه گیری

    القای بیان در 28 درجه سانتی گراد در محیط کشت TB، آنزیمی فعال تر و غلیظ تر ارائه می دهد. همچنین نانوذرات طلا باعث کاهش شدت فلورسانس آنزیم شد که می تواند نشانگر تغییر در ریزمحیط آمینواسید فلورسانت در ساختار آنزیم کراتیناز باشد.

    کلیدواژگان: کراتیناز، آنزیم، تخلیص، طلا، نانوذرات، طیف سنجی فلورسانس
  • محمدتقی خان محمدی، رضا صالحی نیا* صفحه 19
    اهداف

    پرسنل نیروهای مسلح، ازجمله افراد در معرض آسیب ناشی از حوادث ترافیکی هستند که این حوادث می تواند تاثیر مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت جسمی و روانی بلندمدت پرسنل داشته باشد. هدف از این مطالعه تعیین علل ازکارافتادگی کارکنان راهور ناجا به دنبال تروماهای ناشی از حوادث ترافیکی استان تهران بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی است. جامعه آماری این مطالعه شامل 404 پرونده پرسنل راهور ناجا بود که از ابتدای سال 1395 تا آبان ماه سال 1400، ازکارافتادگی ایشان توسط نهاد پلیس راهنمایی و رانندگی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ تایید و ثبت شده بود. سپس علل از کارافتادگی افراد آسیب دیده از لحاظ بعد جسمانی مورد بررسی قرار گرفت. برای توصیف مشخصات جمعیتی از آمار استنباطی و برای بررسی ارتباط متغیرها از آزمون لجستیک رگرسیون به سبک ورود (Enter) در سطح معناداری5 0/0 استفاده شد. در این پژوهش داده ها با کمک نرم افزار SPSS 26 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در جمع بندی یافته های دموگرافیک از 404 نفر کارکنان راهور ناجا مورد مطالعه 401 نفر مرد و 3 نفر زن با میانگین سنی 7/88±36/05 سال بودند. بیشترین نوع آسیب دیدگی جسمانی که باعث ازکارافتادگی شده بود، مربوط به آسیب دیدگی اسکلتی عضلانی اندام فوقانی (35/9 درصد) و کمترین نوع آسیب دیدگی مربوط به آسیب به ریه (0/2 درصد) بود. شایع ترین آسیب اسکلتی عضلانی اندام فوقانی در دست ها (66/39 درصد) و در اندام تحتانی در قسمت ساق پا (37/12 درصد) اتفاق افتاده بود. همچنین با افزایش سابقه خدمتی و سن کارکنان راهور ناجا، تعداد افراد آسیب دیده کمتر شد.

    نتیجه گیری

    بیش ترین نوع آسیب دیدگی جسمانی و از کارافتادگی کارکنان راهور ناجا مربوط به آسیب دیدگی اسکلتی عضلانی در اندام های فوقانی و تحتانی است، بنابراین با درنظرگرفتن وسیله ای حفاظتی برای این نواحی، می توان شاهد کاهش این نوع آسیب دیدگی ها باشیم.

    کلیدواژگان: ازکارافتادگی، تروما، حوادث، اندام فوقانی، آسیب اسکلتی، اندام تحتانی، آسیب ریه
  • سجاد محمدیاری* صفحه 20
    اهداف

    رژیم غذایی و محتوای آن یکی از مهم ترین عوامل اثرگذار بر عملکرد جسمانی و کارایی اجرای وظایف شغلی در دانشجویان نظامی است. از این رو، تحقیق حاضر با هدف مقایسه محتوای رژیم غذایی و نیازهای تغذیه ای و جسمانی دانشجویان افسری و ارائه راه کارهای مناسب تغذیه ای انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی است که جامعه آن دانشجویان افسری دانشگاه امام علی (ع) در سال 1399 بود. 120 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور ارزیابی متغیرهای مورد مطالعه از پرسش نامه تواتر غذایی (دارای یادآمد غذایی 24 ساعته) و پرسش نامه فعالیت بدنی در سه روز و نرم افزار N4 Food Processor استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تی در نرم افزار SPSS 20 در سطح معناداری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی نمونه ها به ترتیب 8/2±21/36 سال، 45/10±169/64 سانتی متر، 6/74±34/73 کیلوگرم و 37/2±25/47 کیلوگرم بر مترمربع بود. میزان کربوهیدرات، سدیم و چربی دریافتی بالاتر از میزان مورد نیاز بدن بود، در حالی که میزان پروتئین دریافتی کمتر از مقدار نیاز برآوردشده برای دانشجویان دانشگاه افسری بود که با استاندار موجود تفاوت معناداری داشت (0/001=p). همچنین میزان کالری دریافتی، مقدار هزینه انرژی، ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B12 ویتامین E، ویتامین C، کلسیم، منیزیم و روی دریافتی دانشجویان از لحاظ آماری به طور معناداری کمتر از مقادیر استانداردهای موجود و مقادیر ریزمغذی های مورد نیاز برای انجام مناسب فعالیت ها بود (0/001=p).

    نتیجه گیری

    درمجموع به نظر می رسد برنامه غذایی دانشجویان نیازمند اصلاحاتی مانند بهبود کمیت و کیفیت رژیم غذایی، افزودن میان وعده های غذایی کوچک، افزودن مواد لبنی و همچنین برخی میوه ها و سبزیجات تازه است

    کلیدواژگان: انرژی متابولیسم، رژیم غذایی و تغذیه، ویتامین ها، مواد معدنی، نظامی
  • حسن یعقوبی، بهزاد شالچی، سارا شیخی* صفحه 21
    اهداف

    مصرف مواد مخدر در دوره جوانی می تواند مانع تکالیف رشدی حیاتی شود. از آنجا که سطح خودکارآمدی افراد به شدت بر اهداف ایشان تاثیرگذار است؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ابعاد هوش اخلاقی و خودکارآمدی در تبیین اعتیادپذیری دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش توصیفی-همبستگی، تمامی دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 94-93 بود. برای این منظور 364 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. نمونه ها به وسیله پرسش نامه شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد، مقیاس خودکارآمدی عمومی و پرسش نامه هوش اخلاقی ارزیابی شدند. همسانی درونی برای سه پرسش نامه پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/80، 0/71 و 0/85 محاسبه شد. داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی و تحلیل مسیر در قالب نرم افزار SPSS 25 تجزیه و تحلیل شدند. مدل سازی نیز با استفاده از نرم افزار Lisrel 8.8 انجام شد.

    یافته ها

    از بین دانشجویان شرکت کننده در پژوهش 170 نفر (46/70 درصد) دختر و 194 نفر (53/29 درصد) پسر بودند. در بین مولفه های اعتیادپذیری، افسردگی با میانگین 17/92±59/23، مولفه درستکاری از متغیر هوش اخلاقی با میانگین 11/78±56/63 و مولفه میل به آغازگری رفتار از متغیر خودکارآمدی با میانگین 5/61±24/66 بیشترین مقادیر را داشتند. با توجه به شاخص های الگو (77/02=X2؛ 2/33=X2/df؛ 0/96=GFI؛ 0/92=AGFI؛ 0/99=CFI؛ 0/06=RMSEA) مدل ارائه شده از برازش متوسطی برخوردار بود و انطباق مطلوبی بین مدل ساختاری شده با داده های تجربی فراهم شد. مدل های مسیر نشان دادند که خودکارآمدی (6/44-=t و 0/44-=g) و هوش اخلاقی (7/14-=t و 0/42-=g) با اعتیادپذیری رابطه ای معکوس داشتند.

    نتیجه گیری

    خودکارآمدی و هوش اخلاقی توان پیش بینی آمادگی سوء مصرف مواد در دانشجویان را دارند. بر این اساس متخصصان می توانند از آموزش راهبردهای مقابله ای موثر به منظور ارتقاء خودکارآمدی و هوش اخلاقی برای پیشگیری از سوء مصرف مواد در جوانان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق، هوش، خودکارآمدی، اعتیاد
  • نرگس تمدنی، علی اصغر اصغرنژاد فرید*، حسن اسدزاده صفحه 22
    اهداف

    همسران در نقش مراقبت کننده از جانبازان علاوه بر درگیری با مسائل و مشکلات آنان مجبور به ایفای نقش های متفاوت در خانواده ازجمله همسری، مادری و فرزندپروی هستند و فشارهای بسیار زیادی بر آنان وارد می کند. همین امر می تواند امنیت و سلامت روانی آنها را تهدید کرده و اثرات نامطلوبی نیز بر خانواده هایشان بگذارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر امنیت و سلامت روانی همسران جانبازان انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی همسران جانبازان بستری در بیمارستان نیایش تهران بود که از این جامعه، 30 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه امنیت روانی-اجتماعی مزلو (1992) و سلامت روانی گلدبرگ (2008) استفاده شد. در پرسش نامه سلامت روانی، نمره پایین تر نشان دهنده سلامت روانی بالاتر است. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS 25 انجام شد.

    یافته ها

    داده های پژوهش برای 30 نفر از همسران جانبازان در دو گروه آزمایش و کنترل مورد بررسی قرار گرفت که میانگین سنی آنها 4/61±48/5 بود. در مرحله پیش آزمون میانگین نمرات امنیت روانی-اجتماعی و سلامت روانی در گروه کنترل و آزمایش تفاوت چندانی با یکدیگر نداشتند اما در پس آزمون برای گروه آزمایش به ترتیب 4/24±33/05 و 4/54±54/05 و برای گروه کنترل به ترتیب 3/31±29/95 و 4/65±57/30 به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد، درمان پذیرش و تعهد بر امنیت روانی-اجتماعی و سلامت روانی همسران جانبازان با توان آماری بالای 0/999 تاثیر داشت (0/01>p) و باعث افزایش امنیت روانی-اجتماعی و کاهش نمرات سلامت روانی در همسران جانبازان شد.

    نتیجه گیری

    درمان پذیرش و تعهد باعث افزایش امنیت روانی-اجتماعی و سلامت روانی همسران جانبازان می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سلامت روانی، جانبازان
  • حدیث سلیمانی، علی اکبر ملکی راد، حمیدرضا مهاجرانی*، پروانه جعفری، ندا اکبری صفحه 23
    اهداف

    اتانول یک پیش اکسیدان قوی است که باعث استرس و آسیب اکسیداتیو سلولی می شود و دارای اثر مختل کننده توانایی های شناختی است که می تواند ناشی از آسیب بافتی باشد. در این مطالعه، اثرات بافتی اتانول به تنهایی و همراه با مصرف پروبیوتیک بر بخش هایی از ماده خاکستری و سفید مغز که در مجاورت بطن های جانبی قرار دارند، مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی و به مورد-شاهدی در آزمایشگاه تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی اراک انجام شد. 32 موش صحرایی نر نژاد ویستار بزرگسال (12 هفته) با وزن متوسط 300-250 گرم، به صورت تصادفی به چهار گروه هشت تایی تقسیم شدند: (I) گروه کنترل منفی: موش ها فقط با یک میلی لیتر بافر فسفات گاواژ شدند، (II) گروه پروبیوتیک: توسط cfu/ml 9 10 لاکتوباسیلوس کازئی به مدت دو ماه گاواژ شدند، (III) گروه دریافت کننده اتانول: اتانول با غلظت دو گرم در کیلوگرم، روزانه 30 دقیقه به روش داخل صفاقی تزریق شد، (IV): گروه پروبیوتیک-اتانول: در ابتدا پروبیوتیک cfu/ml 9 10 لاکتوباسیلوس کازئی به مدت دو ماه گاواژ شد و تزریق اتانول با غلظت دو گرم در کیلوگرم در پنج روز آخر دوره، هم زمان انجام شد. مطالعه هیستوپاتولوژیک و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از تکنیک رنگ آمیزی H&E پس از قربانی شدن موش ها انجام شد. جهت تحلیل داده ها و ترسیم نمودارها ازنرم افزار Prism-GraphPad 9 استفاده شد. مقایسه گروه ها با آزمون آماری آنالیزواریانس یک طرفه انجام شد و از پس آزمون توکی (Tukey test) جهت تعیین تفاوت بین هر یک ازگروه ها با یکدیگر نیز استفاده شد.

    یافته ها

    مطالعه میکروسکوپی تغییرات پاتولوژیک قابل مشاهده در گروه اتانول را نشان داد (0/01>p). این گروه بیشترین آسیب ناشی از ادم وازوژنیک همراه با کشش فضای ویرشو-رابین، ادم هیدروستاتیک، کروماتولیز مرکزی، آسیب ایسکمیک نورونی و و تجمع سلول های گلیالی را در مقایسه باگروه کنترل منفی نشان داد (0/0001>p). در گروه اتانول-پروبیوتیک، آسیب های بافتی، 15 الی 25 درصد نسبت به گروه اتانول کاهش داشت (0/01>p). گروه های سالم و تنها دریافت کننده ماده پروبیوتیک از یک الگوی سالم بافتی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    مکمل پروبیوتیک آسیب بافتی ناشی از اتانول درنواحی قشری و نیز زیرقشری مجاور بطن های مغزی را جبران می کند.

    کلیدواژگان: اتانول، مغز، هیستوپاتولوژی، پروبیوتیک
  • فاضله حیدری، محمد نریمانی، سیف الله اقاجانی، سجاد بشرپور* صفحه 24
    اهداف

    مشکلات سلوک در دوره کودکی و نوجوانی می تواند پیش زمینه ای برای بزهکاری و رفتارهای ضداجتماعی در بزرگسالی باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین نقش میانجی بی اشتیاقی اخلاقی در روابط کودک آزاری و طرد همسال با نشانه های اختلال سلوک در دانش آموزان بود.

    مواد و روش ها

    روش این مطالعه، توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره های اول و دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400-1399 بود. 220 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به نسخه خودگزارشی پرسش نامه توانایی ها و مشکلات (آلفای کرونباخ 0/78)، مقیاس آسیب های دوره کودکی (آلفای کرونباخ 0/83)، مقیاس طرد اجتماعی همسال (آلفای کرونباخ 0/95) و مقیاس بی اشتیاقی اخلاقی (آلفای کرونباخ 0/91) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادله ساختاری در قالب نرم افزار SmartPLS 3 استفاده شد.

    یافته ها

    220 نفر با میانگین سنی 16/15 سال و انحراف معیار 1/54 در این پژوهش شرکت داشتند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که ضرایب مسیر مستقیم بدرفتاری دوره کودکی (0/001p<؛0/38β=) و بی اشتیاقی اخلاقی (0/001p< ؛ 0/40β=) به نشانه های اختلال سلوک معنادار بود. همچنین ضرایب مسیر مستقیم بدرفتاری کودکی (0/001p< ؛ 0/42β=)و طرد همسال (0/01p< ؛ 0/32β=) بر بی اشتیاقی اخلاقی معنا دار بود. علاوه بر این، بدرفتاری دوره کودکی و طرد همسال با میانجی گری بی اشتیاقی اخلاقی، اثر غیرمستقیمی بر نشانه های اختلال سلوک داشت.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که علاوه بر اثر مستقیم بدرفتاری دوره کودکی بر نشانه های اختلال سلوک، بی اشتیاقی اخلاقی به عنوان میانجی، اثرات بدرفتاری کودکی و طرد اجتماعی از طرف همسال بر نشانه های سلوک عمل می کند. نتایج این مطالعه می تواند در طراحی برنامه های پیشگیرانه و مداخله زودهنگام در اختلال سلوک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، بی اشتیاقی، اخلاق، اختلالات رفتاری اخلال گرانه
  • امیر سعید، اشکان پناه، حمید محمدی*، علیرضا ذهبی اردکانی صفحه 25
    اهداف

    کاتتر ورید مرکزی که در وریدهای فمورال، ژوگولار و ساب کلاوین قرار داده می شود، بیشتر در بخش های مراقبت های ویژه برای اهداف متعدد (مانیتورینگ همودینامیک، تجویز داروها، تغذیه کامل تزریقی، دیالیز و غیره) استفاده می شود. به طور کلی کارگذاری کاتتر به خصوص کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین در کودکان بدحال دارای عوارضی است. هدف از این مطالعه بررسی ایمنی استفاده از روش فوق ترقوه ای در کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین در کودکان بستری در آی سی یو بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، بیمارانی که سن آنها بین 1 ماه تا 18 سال بود و از سال 1398 تا 1399 (در مدت 20 ماه) در بخش مراقبت های ویژه اطفال بیمارستان نمازی شیراز بستری بودند و کاتتر ورید مرکزی از طریق روش فوق ترقوه ای در ورید ساب کلاوین برای آنها قرار داده شده بود، وارد مطالعه شدند. سپس عوارضی مانند خونریزی، سوراخ شریان، پنوموتوراکس و میزان شکست این روش با بررسی فرم های مخصوص موجود در پرونده پزشکی ثبت و بررسی شد.

    یافته ها

    در طول 20 ماه، 282 بیمار در این مطالعه وارد شدند که از این تعداد 45/7 درصد دختر و 45/3 درصد پسر بودند. میانگین سنی نمونه ها پنج سال و یک ماه با انحراف معیار 5/4 سال بود و 95 درصد از بیماران انتوبه بودند. در 280 بیمار، کاتتریزاسیون (99.3 درصد) موفقیت آمیز بود و در مطالعه ما، میزان کلی عوارض کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین با روش فوق ترقوه ای 0.7 درصد بود و تنها عارضه گزارش شده، پنوموتوراکس بود و عارضه دیگری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین از طریق روش فوق ترقوه می تواند روش مناسبی برای دسترسی ورید مرکزی در اطفالان، حتی در بیماران با تهویه مکانیکی باشد.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، کاتتریزاسیون ورید مرکزی، بیماری اطفال، ورید زیر ترقوه، خونریزی، پنوموتوراکس، ژوگولار
  • لیلا کوچکی نژاد ارم ساداتی، سوفیا حیدری کمرودی، عنایت اله همایی راد، ماریه حسین پور، نعیما خدادادی حسن کیاده* صفحه 26
    اهداف

    میزان جدیت حوزه های نظارتی در برخورد با کسانی که از قانون بستن کلاه ایمنی تبعیت نمی کنند، پایین است. هدف از این مطالعه، تبیین راهکارهای پیشنهادشده حل مشکل اجرایی کردن قانون بستن کلاه ایمنی از دید حوزه های نظارتی و موتورسواران بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوای قراردادی، در سال 1400 در شهر رشت انجام شد. ابزار جمع آوری تجارب، سوالات باز و مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. به منظور شناسایی مشارکت کنندگان از حوزه های نظارتی، از روش بارش افکار و منحنی های تیغ ماهی استفاده شد. انتخاب بقیه مشارکت کنندگان با روش گلوله برفی بود. انتخاب نمونه ها با رعایت اصل حداکثر تنوع برای دستیابی به طیف متنوعی از تجارب صورت گرفت. نمونه گیری تا اشباع اطلاعات، یعنی عدم تشکیل طبقات و زیر طبقات و اطلاعات جدید ادامه یافت. تحلیل کیفی داده ها، با استفاده از سه مرحله تحلیل محتوای گرانهام و لاندمن (2004) شامل آمادگی، سازمان دهی و گزارش نتایج انجام شد. از چهار معیار مقبولیت گوبا و لینکن برای استحکام بخشیدن به نتایج بخش کیفی استفاده شد

    یافته ها

    تجارب تعداد 20 مشارکت کننده مرد؛ 9 نفر از حوزه های نظارتی، 4 نفراز اعضای هیئت علمی دانشگاه، 3 نفر پلیس راه / راهنمایی و 4 نفر موتورسوار بودند، ثبت شد. نتایج نشان داد که راهکارهای اجرایی کردن قانون بستن کلاه ایمنی از چهار طبقه با اسامی؛ راهکارهای سخت، راهکارهای اصلاحی، راهکارهای پشتیبانی و راهکارهای نرم، به علاوه 14 زیر طبقه و 54 کد تشکیل شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از راهکارهای سخت همچون اهتمام و جدیت حوزه های نظارتی در اجرای قانون بستن کلاه ایمنی و راهکارهای اصلاحی نظیر تدوین قانون های جدید و اصلاح قوانین موجود، راهکارهای پشتیبانی همچون حمایت از پلیس و موتورسوار در پایان راهکارهای نرمی همچون آموزش و فرهنگ سازی و استفاده از رسانه های ارتباط جمعی در اجرایی نمودن این قوانین، موثرند.

    کلیدواژگان: اسباب محافظ سر، پلیس، حوادث، ترافیک، اجرای قانون
  • لیلا یاسینی، قمر کیانی*، محمد مجتبی زاده صفحه 27
    اهداف

    برای کنترل پدیده زورگوریی، انجام برنامه های مداخله ای ضروری به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر سازگاری اجتماعی و مسئولیت پذیری دانش آموزان دختر زورگو کرج بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری تحقیق، تمامی دانش آموزان زورگو دختر پایه 10 از ناحیه دو شهر کرج در سال تحصیلی 99-1398 بود که از بین آنان به صورت تصادفی 30 دانش آموز که نمره بالایی در پرسش نامه زورگویی و نمره پایینی در پرسش نامه مسئولیت پذیری کالیفرنیا و سازگاری اجتماعی Sinha و Singh گرفته بودند، در دو گروه 15نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برنامه آموزشی مهارت های ارتباطی در 10 جلسه روی گروه آزمایش اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های توصیفی و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS 23 انجام شد.

    یافته ها

    سن نمونه های مورد مطالعه در گروه آزمایش و کنترل بین 16 تا 18 سال بود. میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش در متغیر سازگاری اجتماعی 2/18±16/20 و مسئولیت پذیری 3/81±25/13 بود که نسبت به نمرات پیش آزمون (به ترتیب 2/07±11/87 و 2/99±13/60) افزایش داشت در دو گروه تفاوت آماری معنادار وجود داشت (0/05>p). آموزش مهارت های ارتباطی در گروه آزمایش توانست 75 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین کند (0/001> p ؛ 66/980=F؛ 0/713=Eta).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارتهای ارتباطی می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مناسب برای کمک به فرآیند سازگاری و مسئولیت پذیری در دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: زورگویی، مهارت های ارتباطی، سازگاری اجتماعی، مسئولیت پذیری
  • زهرا چهارباغی*، علی یار فلاح صفحه 28
    اهداف

    انجام منظم فعالیت بدنی فواید زیادی برای سلامت روان شناختی دارد. هدف از تحقیق حاضر تعیین سطح فعالیت بدنی کارکنان فرماندهی انتظامی تهران و همچنین بررسی ارتباط بین فعالیت بدنی با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و بهزیستی با تاکید بر تفاوت های جنسیتی بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی-همبستگی به روش معادلات ساختاری است. 186 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی تهران بزرگ به صورت نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری تحقیق در سال 1400 انتخاب شدند. شاخص های فعالیت بدنی با استفاده از پرسش نامه بین المللی فعالیت بدنی (ضریب پایایی 0/92)، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت با استفاده از پرسش نامه SD-12 (ضریب پایایی 0/88) و بهزیستی با استفاده از پرسش نامه ارزیابی بهزیستی بزرگسالان (ضریب پایایی 0/86) اندازه گیری شدند. از آزمون همبستگی پیرسون، معادلات ساختاری و آزمون تی مستقل برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 26 و Lisrel 8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها

    93 نفر از نمونه های مورد مطالعه از کلانتری ها، 71 نفر از پلیس راهور و 22 نفر هم از ستاد فاتب بودند. میانگین شاخص توده بدن مردان و زنان به ترتیب 1/36±23/80 و 1/75±22/63 بود. سطح فعالیت بدنی مردان و زنان پایین تر از مقدار توصیه شده توسط WHO بود، با این حال، مردان به طور معناداری نسبت به زنان از سطح فعالیت بدنی بالاتری برخوردار بودند (141/02 در برابر 122/52 دقیقه در هفته به ترتیب برای مردان و زنان). در مجموع 54% از مردان و 52% از زنان دارای فعالیت بدنی متوسط تا شدید بودند. همچنین، فعالیت بدنی ارتباط مثبت و معناداری با کیفیت زندگی (4/84=t) و بهزیستی (7/04=t) در کارکنان فرماندهی انتظامی داشت. نتایج برازش مدل نشان داد که مدل تحقیق از برازش مناسبی برخوردار بود (0/07=RMSEA).

    نتیجه گیری

    فعالیت بدنی بر مولفه های روان شناختی کارکنان فرماندهی انتظامی تاثیر مثبت دارد. استفاده از راهکارها و مداخلاتی برای بهبود وضعیت فعالیت بدنی کارکنان فرماندهی انتظامی، به خصوص در زنان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کیفیت زندگی، بهزیستی، جنسیت، سلامت روان
  • محسن بابائی، جلال شیرزاد*، کامران کشاورز مشکین فام، پیمان فقیه فرد، اصغر افتخاری صفحه 29
    اهداف

    با توجه به اهمیت احراز هویت مجرمان در کشف جرم، بکارگیری صحیح ادله بیومتریک در این امر، جایگاه ویژه ای دارد. هدف از این پژوهش بررسی چالش های استفاده از ادله بیومتریک در تشخیص هویت بود.

    ابزار و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر نوع و روش توصیفی-پیمایشی و از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، اسنادی-پیمایشی است که در سال 1399 انجام شد. کارآگاهان و افسران پلیس آگاهی استان گیلان با سابقه خدمتی حداقل 5 سال کار اجرایی، نمونه مورد مطالعه در این تحقیق بودند. از پرسش نامه محقق ساخته به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد. روایی پرسش نامه توسط صاحب نظران تایید شد و پایایی پرسش نامه نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، 0/951 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی و تحلیل واریانس یک طرفه با نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 3 استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 84 نفر از کاراگاهان و افسران پلیس آگاهی استان گیلان (14 زن و 70 مرد) شرکت کرده بودند که تحصیلات 23 نفر از ایشان دیپلم، 19 نفر فوق دیپلم، 38 نفر لیسانس و 4 نفر فوق لیسانس بود. میزان تاثیر و مقدار تی متغیر تامین منابع مالی سازمانی به ترتیب برابر با 0/817 و 12/78، تامین نیروی انسانی متخصص به ترتیب برابر با 0/658 و 9/24 و همچنین آموزش نیروی انسانی به ترتیب برابر با 0/508 و 6/27 در بکارگیری ادله بیومتریک در تشخیص هویت به دست آمد. ضریب همبستگی اسپیرمن به منظور بررسی رابطه بکارگیری ادله بیومتریک با آموزش منابع انسانی برابر 0/482، با تخصیص منابع مالی برابر با 0/353 و با کمبود منابع انسانی برابر با 0/519 به دست آمد (0/001>p). نتایج تحقیق نشان داد که متغیر آموزش منابع انسانی با میانگین رتبه ای 1/35، تخصیص منابع انسانی با میانگین رتبه ای 2/46 و کمبود منابع انسانی با میانگین رتبه ای 2/19، در بکارگیری ادله بیومتریک موثر بودند.

    نتیجه گیری

    بررسی ها بیانگر موثر بودن هر سه متغیر مستقل چالش های تامین منابع مالی سازمانی، تامین نیروی انسانی متخصص و آموزش نیروی انسانی بر متغیر بکارگیری ادله بیومتریک است.

    کلیدواژگان: بیومتریک، تشخیص هویت، نیروی انسانی، مجرمان
  • لیلا کلهر*، عباس عبادی، جمیله مختاری نوری، بتول نحریر صفحه 30
    اهداف

    خانواده مهم ترین رکن اساسی یک جامعه است که مسئول ارائه مراقبت های صحیح و مناسب بهداشتی به بیمار و اطرافیان بیمار است. مراقبت خانواده محور شامل، بررسی خانواده، مشارکت خانواده در مراقبت و تبادل اطلاعات بین تیم درمان و خانواده است. مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات اخیر در زمینه رویکرد مراقبت خانواده محور انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، از پایگاه های علمی Google Scholar ,PubMed ,Science Direct ,Scopus و همچنین پایگاه های SID و Magiran مورد استفاده قرار گرفتند. کلمات کلیدی مورد استفاده در بازه زمانی 2000 تا 2021 شامل رویکرد خانواده محور، مراقبت خانواده محور،, Family centered approach, Family based centered  Family centered care بود. برای انتخاب مقالات مرتبط، از ابزار کیفیت مقالات به نام چک لیست پریزما استفاده شد. موارد تکراری و غیرمرتبط با موضوع پس از غربال اولیه از مطالعه حذف شدند. در همه مراحل پژوهش موازین اخلاقی رعایت شد و هیچ گونه سوگیری و دخل و تصرفی از جانب محققین در مراحل انجام پژوهش صورت نگرفت.

    یافته ها

    از 265 مطالعه ای که بعد از جستجو وسیع و غربالگری یافت شد، تعداد 100 مطالعه بر اساس معیارهای ورود و خروج جهت استخراج داده ها بررسی و تحلیل شدند. طبق یافته های این مطالعات اثرات رویکرد خانواده محور شامل افزایش کیفیت زندگی، افزایش رضایتمندی بیماران و خانواده ها، بهبود نتایج بالینی نوزادان و کاهش استرس و اضطراب بیماران و خانواده ها بود.

    نتیجه گیری

    با مرور مطالعات اخیر، با توجه به اینکه این رویکرد کم هزینه و در دسترس بوده و نیز دارای اثرات مثبت است، لذا این رویکرد می تواند به عنوان یک راهکار علمی جهت مشارکت بیشتر بیمار و خانواده ها در مراکز بهداشتی، توانبخشی و درمانی ایران باشد.

    کلیدواژگان: خانواده، مرور سیستماتیک، توانبخشی، مراکز بهداشتی درمانی، نوزادان، غربالگری
  • سید امین موسوی نژاد، ناصر هرزندی*، اعظم مرجانی، پروانه جعفری صفحه 31
    اهداف

    زخم پوش های نوین به شکل های فوم، فیلم، هیدروکلوئید و هیدروژل ساخته و مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از این تحقیق مقایسه اثربخشی کیتوزان به شکل فیلم و هیدروژل بر زخم ناشی از سوختگی در مدل حیوانی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مداخله ای تجربی در مدل حیوانی بود که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در زمستان 1400 انجام شد. پانسمان به دو شکل فیلم و هیدروژل بر پایه کیتوزان تهیه شد. 36 رات به سه گروه کنترل منفی، هیدروژل و فیلم تقسیم شدند. پس از ایجاد زخم در روزهای 3، 7، 14 و 21 ترمیم با روش های بافت شناسی و مولکولی بررسی شدند. نتایج با کمک نرم افزار SPSS 21 و به کمک آزمون های ناپارامتری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    36 رات نر نژاد ویستار با وزن 200 تا 250 گرم مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج نشان داد درصد ترمیم زخم تا روز سوم در گروه ها یکسان و در روزهای 7 و 14 به ترتیب در گروه فیلم 3/16±56/55 و 4/04±76/66 درصد و در گروه هیدروژل 2/51±60/66 و 2/08±88/33 درصد بود که در مقایسه با گروه کنترل منفی (2/81±20/55 و 5/85±50/33 درصد) اختلاف معنی داری (0/002=p-value) را نشان داد. در بررسی بافت شناسی، 100% گروه فیلم و 66/7% گروه هیدروژل در روز چهاردهم دارای اپیتلیال متوسط و کامل بودند؛ روند ترمیم با بررسی ماتریس کلاژنی و رگزایی نیز مبین تاثیر بهتر کیتوزان در هر دو شکل مداخله بود. در بررسی سلول های التهابی، کنترل بهتر التهاب در گروه فیلم در مقایسه با سایر گروه ها مشهود بود. در بررسی مولکولی، افزایش بیان ژن IL-8 به عنوان فاکتور دخیل در ایجاد التهاب، در دو گروه فیلم و هیدروژل تا روز سوم و کاهش بیان آن در سایر روزها مشاهده شد؛ در بررسی بیان ژن IL-10 که عامل مهارکننده التهاب است بین دو شکل فیلم و هیدروژل اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/07p-value=) اگرچه با کنترل منفی اختلاف معنی داری داشتند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به سهولت در بکارگیری و نگهداری شکل فیلم و کنترل بهتر التهاب، به نظر می رسد شکل فیلم بر هیدروژل ارجحیت داشته باشد.

    کلیدواژگان: سوختگی، هیدروژل، کیتوزان، رات
  • محمد واسعی، مریم امینی*، محمدمهدی توسلی صفحه 32
    اهداف

    عوامل خطر مرتبط با مرگ بیماران کووید-19 هنوز به طور کامل شناخته نشده است و به یک ابزار ارزیابی خطر دقیق و قوی برای ارزیابی پیش آگهی بیماران احساس می شود که اجرای آن آسان و مقرون به صرفه باشد. هدف مطالعه حاضر، بررسی مقایسه ای یافته های اولین Complete Blood Count در بیماران با تشخیص کووید-19 ترخیص شده با حال عمومی مساعد، نسبت به موارد فوت شده در بیمارستان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 213 بیمار با تشخیص قطعی کووید-19 انجام شد. یافته های اولین CBC به صورت مطلق و ترکیبی جهت نسبت بقا در بین بیماران ترخیص شده و فوت شده مقایسه شد. داده ها به کمک نرم افزار Medcalc.20.013 آنالیز شد.

    یافته ها

    فراوانی فوت 35/2 درصد گزارش شد. افزایش White Blood Cell در پیش بینی مرگ دارای قدرت تشخیص ضعیف (0/66=Receiver Operating Characteristic) بود. کاهش هموگلوبین در پیش بینی مرگ فاقد قدرت تشخیص (0/58=ROC) بود. افزایش پلاکت تاثیرگذار نبود. افزایش Mean Corpuscular Volume دارای قدرت تشخیص ضعیف (0/60=ROC) ولی کاهش لنفوسیت در پیش بینی مرگ دارای قدرت تشخیص خوب (0/70=ROC) بود. افزایش Neutrophil-Lymphocyte Ratio در پیش بینی مرگ دارای قدرت تشخیص خوب (0/70=ROC) بود. افزایش platelet-Lymphocyte Ratio در پیش بینی مرگ دارای قدرت تشخیص ضعیف (0/67=ROC) بود. افزایش Systemic Immune-Inflammation Index در پیش بینی مرگ دارای قدرت تشخیص ضعیف (0/68=ROC) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد بر اساس اولین یافته های آزمایش CBC سه عامل برآورد پیش بینی خطر مرگ، افزایش نوتروفیل، کاهش لنفوسیت و افزایش Neutrophil-Lymphocyte Ratio با قدرت تشخیص خوب شناسایی شد که خود حاکی از تشخیصی بودن این آزمایش در پیش بینی وخامت و بقا بیماران کووید-19 دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بقا، شمارش کامل سلول خونی، تشخیص
  • فراوانی، عوامل خطر و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی عفونت های بیمارستانی ناشی از کوکسی های گرم مثبت طی سال های 93 تا 98 در بیمارستان مصطفی خمینی (ره)
    محمد واسعی، مریم امینی*، طه کاشانی صفحه 33
    اهداف

    باکتری های گرم مثبت مخصوصا کوکسی های گرم مثبت مانند استافیلوکوکوس های کواگولاز منفی و استافیلوکوکوس اورئوس پاتوژن های بسیار مهمی در محیط بیمارستان، اعم از بیمارستان های شهری و بیمارستان های صحرایی در هنگام جنگ و بحران های طبیعی هستند. ارگانیسم های گرم مثبت الگوهای رشد و مقاومت بسیار متغیری دارند. استفاده نادرست از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف عفونت های بیمارستانی را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی، عوامل خطر و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی عفونت های بیمارستانی ناشی از کوکسی های گرم مثبت طی سال های 1393 تا 1398 در بیمارستان مصطفی خمینی (ره) بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 263 بیمار با حداقل یک کشت مثبت از باکتری کوکسی گرم مثبت انجام شد. این بیماران در بخش های بزرگسال بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران از فروردین 1393 تا فروردین 1399 بستری بودند. ایزوله ها توسط تست های آزمایشگاهی جدا شدند و با روش استاندارد انتشار دیسک حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 20 Medcalc آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد ایزوله استافیلوکوکوس کواگولاز منفی با 36 درصد ابتلا در رتبه اول بود. بیشترین عامل خطر این باکتری کتتر عروقی بود. استافیلوکوکوس ارئوس با 33 درصد ابتلا در رتبه دوم و بیشترین علت آن لوله داخل تراشه بود. ایزوله انتروکوکوس با 25 درصد ابتلا در رتبه سوم و بیشترین علت آن کتتر ادراری بود. بهترین داروهای تاثیرگذار بر کوکسی های گرم مثبت، وانکومایسین و سیپروفلوکساسین بودند و بیشترین مقاومت در اریترومایسین، آمیکاسین و کلیندامایسین دیده شد. مدت زمان بستری بالا و بخش بستری از عوامل خطر موثر بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه استفاده از آنتی بیوتیک های موثر با توجه به آنتی بیوگرام بیمار می تواند در اثربخشی بهتر درمان مفید باشد.

    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، آنتی بیوتیک، کوکسی های گرم مثبت، عوامل خطر، آنتی بیوگرام، وانکومایسین، استافیلوکوکوس اورئوس، آمیکاسین
  • محسن شیرمحمدزاده، بهروز قربان زاده*، بهلول قربانیان، یوسف صابری صفحه 34
    اهداف

    داشتن آمادگی بدنی لازم و نبود اختلال در ساختار قامتی، یکی از عوامل مهم در اجرای وظایف نیروهای حفاظت فیزیکی است. تحقیق حاضر با هدف بررسی وضعیت اسکلتی-عضلانی و آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت کارکنان حفاظت فیزیکی و ارائه راهکارهای مناسب فعالیت ورزشی انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش توصیفی-پیمایشی، کارکنان حفاظت فیزیکی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال 1400 بود. به منظور اندازه گیری آنتروپومتریکی از دستگاه آنالیز ترکیب بدن (Body Composition)، اندازه گیری انعطاف پذیری از آزمون نشستن و رساندن دست ها، اندازه گیری توان عضلانی از پرش سارجنت، اندازه گیری آمادگی قلبی و تنفسی از تست بروس تعدیل شده و تشخیص ناهنجاری های اسکلتی و عضلانی از آزمون نیویورک استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS 20 در سطح معناداری کمتر از 0/05 تحلیل شد.

    یافته ها

    30 نفر با میانگین سنی 5/69±45/76 سال که همگی مرد بودند، در این مطالعه شرکت کردند. یافته های مربوط به اختلالات اسکلتی-عضلانی نشان داد که کارکنان دارای اختلال افتادگی شانه (66/6 درصد)، گودی کمر (73/3 درصد)، اسکولیوز (30 درصد)، زانوی پارانتزی (16/6 درصد)، کجی گردن (23/3 درصد)، لوردوز (43/3 درصد)، قوز پشت (36/6 درصد) و کف پای صاف (15 درصد) بودند. درصد چربی بدن، شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به لگن در محدوده بالا و خطر قرار داشت و اختلاف معناداری با مقادیر طبیعی این شاخص ها داشت (0/001>p). همچنین از دیگر شاخص های آمادگی جسمانی مربوط به سلامت نشان داد که آمادگی قلبی و تنفسی (حداکثر اکسیژن مصرفی)، انعطاف پذیری و توان عضلانی کارکنان حراست فیزیکی پایین تر از مقادیر طبیعی و نرمال بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها مبنی بر اختلالات اسکلتی و عضلانی در کارکنان و همچنین نبود وضعیت مناسب آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت در کارکنان حفاظت فیزیکی، انجام حرکات اصلاحی و تمرینات ورزشی مناسب برای تقویت این فاکتورها نیاز است.

    کلیدواژگان: اسکلتی-عضلانی، آمادگی جسمانی، سلامت، گودی کمر
  • زهرا عازم نیا، فریبا حسنی*، فرناز کشاورزی ارشدی، شهربانو قهاری آهنگر کلائی صفحه 35
    اهداف

    از عوامل اصلی بسیاری از ناکارآمدی و آسیب شناسی روانی در خانواده ها، تعارض است. یکی از مهارت هایی که می تواند به زوجین برای افزایش سازگاری و حل مشکلات کمک کند، تاب آوری است. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخله آدلری و هیجان مدار بر تاب آوری زنان دارای تعارض زناشویی انجام پذیرفت

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 3 ماهه بود. گروه آزمایش اول تحت 10 جلسه 90 دقیقه ای مداخله آدلری و گروه آزمایش دوم تحت 10 جلسه 90 دقیقه ای درمان هیجان مدار قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های تعارضات زناشویی ثنایی ذاکر و همکاران (1387) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی به کمک نرم افزار SPSS 24 انجام شد.

    یافته ها

    بررسی های جمعیت شناختی بر 60 نمونه مورد مطالعه نشان داد؛ میزان آماره F به دست آمده حاصل از مقایسه فراوانی های سه گروه در متغیر سن (0/374=F) از لحاظ آماری معنادار نبود (0/689<p) و این نتیجه نشان دهنده همتا بودن سه گروه از نظر سن بود. نتایج نشان داد هر دو درمان مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری در سطح توان آماری 0/999 بر افزایش تاب آوری داشت (0/001=p-value). افزون بر این نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که مداخله آدلری اثربخشی بیشتری بر افزایش تاب آوری در همان سطح توان آماری 0/999 داشت (0/001=p-value).

    نتیجه گیری

    مداخله آدلری با تاکید بر کسب بینش منجر به تغییر رفتار زنان با تعارضات زناشویی می گردد. این تغییر دربرگیرنده رفتارهای ساده برآمده از یادگیری های مشاهده ای، تقلیدها و رفتارهای پیچیده همانند شیوه زندگی است. پس کاربست مداخله آدلری با بالا بردن کنش همکاری و دگرگونی روش های سازش نایافته می تواند تاب آوری زنان دارای تعارضات زناشویی زوجین را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، تحلیل واریانس، تعارض، تعارضات زناشویی، تاب آوری
  • نجمه حمید*، صالح مطهری راد، سید علی مرعشی، مجتبی احمدی فارسانی صفحه 36
    اهداف

    نوبت کاری با ایجاد اخلال در چرخه خواب و بیداری، پیامدهای فیزیولوژیکی و به دنبال آن پیامدهای روان شناختی را برای افراد به همراه دارد. این موضوع همچنین می تواند کارکرد سازمان مربوطه را نیز مختل کند. با توجه به وظیفه خطیر فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، هدف پژوهش حاضر مقایسه فرسودگی شغلی و شادکامی و زیر مقیاس های آ نها در کارکنان نوبت کار و اداری این فرماندهی در شهر اهواز بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی کارکنان نوبت کاری و اداری فراجا شهر اهواز در سال 1398 تشکیل داده بودند که از نظر وضعیت اجتماعی، اقتصادی، جنسیت و دیگر عوامل تاثیرگذار همسان بودند. 50 نفر از کارکنان نوبت کاری و 50 نفر از کارکنان اداری به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. سپس آزمودنی ها پرسش نامه های فرسودگی شغلی مسلچ (1981) و شادکامی آکسفورد (1989) را پاسخ دادند و داده ها با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) با استفاده از نرم افزار SPSS 21 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش 100 نفر در دامنه سنی 45-21 سال و با میانگین سنی 5/46±29/77 سال شرکت کردند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین دو گروه نوبت کار و کارکنان اداری از نظر فرسودگی شغلی و دو مولفه آن یعنی خستگی هیجانی (7/14=F؛ 0/009=p) و مسخ شخصیت (7/33=F؛ 0/008=p) تفاوت معنا داری وجود داشت، اما در مولفه کاهش احساس کفایت فردی (2/08=F؛ 0/152=p) تفاوت معناداری دیده نشد. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین دو گروه نوبت کار و کارکنان اداری از نظر شادکامی و چهار مولفه آن یعنی رضایت از زندگی (6/97=F؛ 0/010=p)، خلق مثبت (8/31=F؛ 0/005=p)، سلامتی (6/23=F؛ 0/014=p) و کارآمدی (7/96=F؛ 0/006=p) تفاوت معناداری وجود داشت، اما در مولفه عزت نفس (1/71=F؛ 0/193=p) تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    میزان فرسودگی شغلی و شادکامی در کارکنان نوبت کار نسبت به کارکنان اداری به ترتیب بیشتر و کمتر است.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، شادکامی، نوبت کاری، پلیس
  • توحید حبیب زاده، تورج هاشمی*، اکبر رضایی صفحه 37
    اهداف

    اعتیاد به مواد مخدر، بیماری روانی عودکننده و مزمنی است که با اختلالات انگیزشی شدید و از دست دادن تسلط رفتاری همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مراقبه بر بهزیستی روان شناختی، تنظیم هیجان و کیفیت خواب زندانیان مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر صنعتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی است که از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، تمامی مددجویان اردوگاه حرفه آموزی و کاردرمانی آذربایجان غربی در سال 1401 بود که به سوء مصرف مواد مخدر صنعتی مبتلا بودند (920 نفر). 30 نفر به شیوه در دسترس و بر اساس ملاک های ورود و خروج غربال شدند و در دو گروه 15نفره به شیوه تصادفی ساده جایگزین شدند. یک گروه به عنوان گروه آموزش درمانی مراقبه و یک گروه هم به عنوان گروه گواه نام گذاری شدند. جهت آموزش مراقبه از راهنمای آموزش مراقبه لطفی کاشانی، مفید و سرفراز مهر (1392) در هشت جلسه 60دقیقه ای استفاده شد و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2002)، پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف (1995) و پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبورگ (1989) استفاده شد. داده ها به کمک روش آماری استنباطی تحلیل کوواریانس تک متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS 26، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که میانگین سنی گروه آزمایش 6/04±39/23 سال و گروه کنترل 7/59±42/4 سال بود. بین دو گروه از نظر سن ارتباط معناداری وجود نداشت (0/125=p). همچنین یافته های پژوهش نشان داد که اثربخشی آموزش مراقبه بر بهزیستی روان شناختی (0/05>p)، تنظیم هیجان (0/05>p) و کیفیت خواب (0/05>p)، زندانیان مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر صنعتی مثبت و معنا دار بود.

    نتیجه گیری

    آموزش مراقبه باعث افزایش بهزیستی روانی، تنظیم هیجان و کیفیت خواب زندانیان مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر صنعتی می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مراقبه، بهزیستی روانشناختی، تنظیم هیجان، کیفیت خواب، مواد مخدر
  • سجاد محمدیاری*، یوسف صابری صفحه 38
    اهداف

    شناسایی و استفاده از روش های تمرینی اثرگذار، نقش اساسی در سلامت افراد به ویژه نظامیان دارد. لذا هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین کراس فیت و اینتروال شدید با تمرینات آمادگی جسمانی بر فاکتورهای مرتبط با سلامت و عملکردی (اشباع اکسیژن سرخرگی، آمادگی قلبی و تنفسی، استقامت عضلانی، سرعت و چابکی) دانشجویان نظامی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون میان دانشجویان سال دوم دانشگاه افسری در سال 1400 انجام شد. 40 دانشجو به صورت نمونه گیری در دسترس و به صورت داوطلبانه شرکت کردند. نمونه ها به صورت تصادفی به چهار گروه تمرین کراس فیت (10 نفر)، تمرینات اینتروال شدید (10 نفر)، تمرینات ترکیبی کراس فیت و اینتروال شدید (10 نفر) و گروه تمرینات آمادگی جسمانی (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرینی هر کدام در یک برنامه تمرینی هشت هفته ای که هر هفته شامل چهار جلسه در هفته بود، شرکت کردند. جهت برآورد فاکتورهای درصد اشباع اکسیژن خون (SPO2)، حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max)، استقامت عضلانی، سرعت و چابکی به ترتیب با استفاده از پالس اکسی متر، آزمون پله کوئین، آزمون دراز و نشست، آزمون 45 متر سرعت و چابکی استفاده شد.
     برای تجزیه و تحلیل و انجام آزمون های آماری از نرم افزار SPSS 20 در سطح معنی داری 0/05 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج درون گروهی نشان داد، حداکثر اکسیژن مصرفی، درصد اشباع اکسیژن خون، استقامت عضلانی، چابکی و سرعت در گروه های HIIT، کراس فیت و HIIT+ کراس فیت نسبت به پیش آزمون تفاوت معناداری داشت؛ به طوری که به ترتیب گروه HIIT+ کراس فیت، کراس فیت و HIIT بیشترین اثرگذاری را نسبت به تمرینات آمادگی جسمانی داشت (0/05>p). همچنین مقایسه بین گروهی نشان داد که حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه های آمادگی جسمانی با کراس فیت و آمادگی جسمانی با HIIT+ کراس فیت تفاوت معناداری داشت (0/001>p). درصد اشباع اکسیژن خون (0/006=p)، سرعت (0/024=p)، چابکی (0/001=p) و استقامت عضلانی (0/002=p) بین گروه های آمادگی جسمانی با HIIT+ کراس فیت تفاوت معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی با توجه به نتایج مطالعه حاضر، احتمالا تمرینات کراس فیت و HIIT نسبت به تمرینات رایج آمادگی جسمانی اثرگذاری بهتری بر فاکتورهای سلامت و عملکرد دانشجویان نظامی دارد.

    کلیدواژگان: Spo2، اینتروال شدید، سلامت، نظامی
  • حسین رستمی، عزت الله احمدی*، رضا عبدی صفحه 39
    اهداف

    کادر درمان همواره در خط مقدم مبارزه علیه بیماری ها و ارتباط با بیمار قرار دارند و درماندگی های روان شناختی شامل افسردگی و اضطراب در بسیاری از کارکنان شاغل در خط مقدم مبارزه با بیماری ها گزارش شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سبک های زندگی ارتقادهنده سلامت با اضطراب بیماری با نقش واسطه ای استرس ادراک شده در کادر درمان بیمارستان الغدیر انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر یک تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، کادر درمان بیمارستان الغدیر تبریز که در سال 1401 شاغل بودند، درنظر گرفته شد (315 نفر). نمونه آماری پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 236 نفر تعیین شد. در این پژوهش، سه پرسش نامه استاندارد شامل مقیاس اضطراب بیماری تیلور و کاکس (1998)، پرسش نامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) و پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت واکر و همکاران (1997) برای گردآوری داده ها استفاده شدند. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر با کمترین مربعات جزیی با نرم افزار PLS-3 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های توصیفی نشان داد که 188 نفر از شرکت کنندگان (79/7 درصد)، زن و 48 نفر از شرکت کنندگان (20/3 درصد)، مرد بودند. آزمون مدل پژوهش نشان داد که مدل ساختاری رابطه سبک های ارتقادهنده سلامت با اضطراب بیماری با واسطه گری استرس ادراک شده، از برازش مطلوبی برخوردار بود. تحلیل مدل نشان داد که در مسیر مستقیم، سبک های زندگی ارتقادهنده سلامت رابطه منفی و معنی دار با اضطراب بیماری داشت (0/144-=β؛ 2/418=t) و در مسیر غیرمستقیم، رابطه سبک های ارتقادهنده سلامت با اضطراب بیماری از طریق متغیر واسطه گر استرس ادراک شده، منفی و معنادار بود (3/541=Z). استرس ادراک شده، رابطه بین سبک ارتقادهنده سلامت و اضطراب بیماری را 47 درصد تبیین کرد (0/47=VAF).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که استرس ادراک شده می تواند رابطه بین سبک های ارتقادهنده سلامت و اضطراب بیماری را در نمونه انتخابی افراد مراجعه کننده به بیمارستان الغدیر تبریز به صورت منفی و معنادار واسطه کند.

    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، اختلال اضطراب، استرس
  • علی اکبر گلمحمدی، پوران رئیسی، تورج هراتی خلیل آباد* صفحه 40
    اهداف

    پاندمی کووید-19، تاثیر بسیاری بر عملکرد و کارایی تمام مراکز بهداشت و درمان داشت. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر همه گیری کووید-19 بر وضعیت عملکرد و کارایی بیمارستان های تحت پوشش فراجا توسط مدل پابن لاسو بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه کاربردی حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است. این مطالعه در بین چهار بیمارستان غیرتخصصی نظامی و با استفاده از داده های سال های 1398 تا 1400 در بیمارستان های نظامی تحت پوشش فراجا در شهرهای تهران، مشهد، و کرمان انجام شد. داده های مربوط به شاخص های عملکردی درصد اشغال تخت، متوسط اقامت بیماران و میزان گردش تخت با مراجعه به واحدهای مدارک پزشکی بیمارستان ها جمع آوری شد و پس از مقایسه با استانداردهای وزارت بهداشت، جهت سنجش عملکرد از مدل پابن لاسو استفاده شد. از نرم افزار SPSS 22 و تی زوجی به منظور انجام تحلیل های آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که به طور کلی، متوسط ضریب اشغال تخت و گردش تخت در تمامی بیمارستان ها قبل از همه گیری کووید به ترتیب 75 درصد و 73 درصد بود که از استاندارد کشوری بالاتر و در وضعیت مطلوب بودند. اگرچه بعد از همه گیری کووید-19 متوسط اشغال تخت بیمارستان ها و طول اقامت بیماران به ترتیب 70 درصد و 3/8 روز به دست آمد که در وضعیت نامناسب و پایین تر از استاندارد کشوری قرار داشتند و نتایج حاکی از تاثیر معنادار همه گیری بر شاخص های بیمارستانی بود (0/05p<). همچنین نتایج حاصل از بررسی کارایی بیمارستان ها توسط مدل پابن لاسو نشان داد که در دوره قبل از همه گیری، دو بیمارستان در ناحیه عملکرد کارا قرار داشتند اما بعد از همه گیری تمامی بیمارستان ها در ناحیه غیرکارا قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    همه گیری کووید-19 تاثیر منفی بر شاخص های عملکرد و کارایی بیمارستان ها داشته است. لذا توصیه می شود برنامه ریزی جهت بهبود شاخص های عملکردی و همچنین افزایش کارایی و اثربخش شدن فعالیت های بیمارستانی در راس برنامه ها قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کارایی، بیمارستان های نظامی، کووید-19
|
  • Hamidreza Saadatazhar, Naser Sobhi Gharamaleki*, Majid Zargham Hajebi Page 1
    AIMS

    Resilience represents a characteristic in people that not only causes to flourish despite the problems and limitations, but also handle them well. The aim of this study was to explain the resilience model based on personality traits that mediated by perceived stress.

    MATERIALS & METHODS

    This research is a correlational type in the form of structural equation modeling. The statistical population of this study was all employees of a military unit who were serving in Tehran, Iran in 2019. Samples were selected by multi-stage random clustering. The instruments used to measure the research variables were: Connor and Davidson Resilience Scale, 240 Neuroticism Questionnaire and Perceived Stress Questionnaire. Initial sampling measures were taken after obtaining the necessary permits from the military center study case and security principles. A group was selected as a cluster from this military units and 367 people were tested. Data were analyzed by using structural equation modeling through LISREL 8.5 software.

    FINDINGS

    324 questionnaires were well-completed enough to be evaluated and scored among distributed questionnaires. The resilience scale of the samples was 57.1± 15.7. The results showed that personality traits had a direct structural effect on resilience and an indirect structural effect through perceived stress. Some personality traits explained the resilience, and perceived stress also played a mediating role in explaining resilience based on personality traits. Among 30 personality traits in this study, 14 traits explained the resilience model based on personality.

    CONCLUSION

    Components of personality traits based on the model obtained are able to predict changes in the resilience variable directly and indirectly through the perceived stress variable.

    Keywords: Personality Traits, Resilience, Perceived Stress, Neuroticism, Extraversion
  • Soliman Ahmadboukani, Hosein Ghamarigivi*, Ahmadreza Kiani, Ali Rezaeisharif Page 2
    AIMS

    Adverse childhood experiences are consistently associated with psychiatric problems in children and adults. However, the long-term effects of childhood experiences on mental health in adulthood have not been studied. Therefore the aim of the present study was to investigate the relationship between childhood experiences and depressive symptom-suicidal tendencies with the mediating role of rumination and thwarted belongingness.

    MATERIALS & METHODS

    This descriptive study was done via structural equation modeling. The statistical sample of this study included 650 students studying at Mohaghegh Ardabili University in 2020 academic year who were selected by convenience sampling. Data were collected using Joiner Depression Symptom-Suicidality Questionnaire (with Cronbach's alpha coefficient and convergent validity of 0.91 and 0.74), Hill & Pettit with Cronbach's alpha coefficient and convergent validity of 0.88 and 0.84, O’Connor & Williams rumination with Cronbach's alpha coefficient and convergent validity 0.79 and 0.75) and childhood experiences of Kaiser foundation and the US Centers for Disease Control and Prevention with Cronbach's alpha coefficient and convergent validity 0.91 and 0.87) were used. Data were analyzed using structural equations and confirmatory factor analysis by using SPSS 25 and AMOS 24 software.

    FINDINGS

    Finally, the data of 600 participants with a mean age of 23.09±4.44 were analyzed. The direct effect of childhood experiences on rumination and depressive suicidal symptoms was significantly positive (p<0.001). Also, the direct effect of childhood experiences on negative belonging was significant (P<0.001). However there was a significant negative direct effect between belonging and depression suicidal symptoms and a positive direct effect between rumination and depression suicidal symptoms (P<0.05). Also, the indirect effect of childhood experiences through rumination and belonging on depressive symptom-suicidal symptoms was significant (p<0.001).

    CONCLUSION

    Based on the findings of this study, it can be concluded that rumination and belonging play a mediating role between childhood experiences and. depressive-suicidal symptoms.

    Keywords: Adverse Childhood Experiences, Depression, Suicide
  • Mahdi Hasani, Shadi Bagheri, Shahrzad Bagheri, Asaad Ranaei, Noureddin Niknam* Page 3
    AIMS

    Iran's population is aging and the quality of life of the elderly in the armed forces, due to the nature of professional activity, needs special attention. The purpose of the present study was to determine the relationship between interpersonal sensitivity and quality of life in the armed forces retirees in Tehran, Iran.

    MATERIALS & METHODS

    The present study is a cross-sectional correlation with an analytical approach. The statistical population of the study consisted retirees of the armed forces over 65 years old who lived in Tehran, Iran in 2019-2020. By using Morgan table, the sample size was 373 people who were selected by available sampling method. The research tools included Boyce and Parker (1989) Sensitivity Questionnaire with confirmed validity and reliability of 0.81 and also older people's quality of life questionnaire (CASP-19) with confirmed validity and Cronbach's alpha of 0.78. Questionnaires were completed through one-on-one face-to-face interviews with senior retirees of the Armed Forces. The relationship between research variables was assessed by using Pearson correlation coefficient test and SPSS 22 software.

    FINDINGS

    91.42% (341 people) of 373 participants were male. 75.06% (280 people) were 70-65 years old. 75.06% of the samples were 65-70 years old. The mean score of total interpersonal sensitivity was 57.17±35.83 and the mean score of total quality of life of the elderly was 58.00±26.34. The results of Pearson correlation test showed that the level of significance between interpersonal sensitivity and quality of life in the elderly was equal to 0.41 (P-Value<0.05). The interpersonal sensitivity score and its dimensions were at a low level and the elderly quality of life score and its dimensions were at a good level.

    CONCLUSION

    The general condition about interpersonal sensitivity with quality of life in elderly retirees of the armed forces living in Tehran, Iran is slightly more favorable than the scores related to studies of the general elderly population of the country. This issue can be related to the systematic structure of the armed forces, emphasis and continuous training during service, the existence of active retirement centers, as well as the continuation in communication with colleagues.

    Keywords: Quality Of Life, Interpersonal Relations, Armed Forces Personnel, Retirement
  • Ataollah Khoshbakht, Narges Sabzi, Sepideh Bashirgonbadi*, Aliakbar Golmohammadi Page 4
    AIMS

    Retirement is a transition to new stage of life which is one of the most important changes in person's life and it is very important to pay attention to it the present study aims to the effectiveness of the self-compassion treatment on self-efficacy and life satisfaction in police force retirees in Tehran, Iran.

    MATERIALS & METHODS

    The research method is quasi-experimental and pretest-posttest with a control group. The statistical population was all police force retirees of Tehran, Iran in 2021 of which 30 people were selected by available sampling method and randomly replaced in two groups of 15people in experimental and control. The Scherer and Maddox (1982) Self-Efficacy Questionnaire and the Diner et al.'s (1985) Life Satisfaction Questionnaire were used to collect data. The self-compassion training protocol was performed for the experimental group in 8 sessions (120 minutes per session). Finally, after the training sessions, the post-test was performed and. The data were analyzed by using univariate analysis of covariance in SPSS-22 software.

    FINDINGS

    The data were analyzed for 30 retirees in experimental and follow-up groups. The mean age in the experimental group was 73.11±6.41 years old and in the control group was 76.51±5.31 years old. Considering the F values for post-self-efficacy test (91.76) and life satisfaction (12.79) and their significance level (P-value = 0.001), which was less than 0.05, it was observed that self-compassion treatment was effective to increase self-efficacy and life satisfaction in the experimental group.

    CONCLUSION

    Compassion-focused therapy can be effective on increasing self-efficacy and life satisfaction in retirees. Therefore, this intervention can be used in programs designed for retirees.

    Keywords: Retirement, Self-Efficacy, Personal Satisfaction, Police, Empathy
  • Mahmoud Attarian, Saeed Jabari, Farshid Bibak, Masoud Najari, Alireza Sangani* Page 5
    AIMS

    Escaping from military service occurs first during a process of incompatibility with the situation, then violence, and finally escape. The aim of this study was to investigate the mediating role of distress tolerance in relation to soldiers' violence with desire to escape due to the performance of commanders.

    MATERIALS & METHODS

    This research was descriptive correlation based on structural equation modeling. The statistical population was all 280 soldiers of Imam Sajjad Educational Center in Urmia, Iran in July 2021. In this study, 210 samples were selected by the simple random sampling. The Buss-Perry Violence Questionnaire, the Simons and Gaher Turbulence Questionnaire, as well as the researcher-made questionnaire of tendency to escape due to the commanders' performance were used to collect data. To analyzing the data, Pearson correlation test and structural equation model were used in the form of SPSS 18 and AMOS 23 software.

    FINDINGS

    Among 210 participants in the study, 139 people had diploma and lower degrees and also 71 people had a bachelor's degree or higher. Confirmatory validity and the measurement model of the three questionnaires were confirmed and the reliability was obtained by Cronbach's alpha method of violence 0.87, distress tolerance was 0.79 and desire to escape was 0.88. The findings showed that the soldiers' violence and distress tolerance due to the performance of the commanders on the desire to escape have a direct and indirect effect of 0.291 and -0.246. The standardized values of the indirect effects of the violence through the mediation of distress tolerance on the tendency to escape were confirmed by the Bootstrap estimation method and violence had an effect on the desire to escape through mediation of distress tolerance (-0.48) (p <0.01). Finally, the research model was approved and 41% of the desire to escape due to the performance of commanders could be explained by the variables of soldiers' violence and distress tolerance in direct and indirect levels.

    CONCLUSION

    The present study shows that soldier violence affects the desire to escape through the mediation of distress tolerance and importance of cognitive and emotional factors in explaining the desire to escape due to the performance of commanders.

    Keywords: Distress, Violence, Military Personnel
  • Saeid Sharifi Rahnmo*, Farhad Seraji, Majid Sharifi Rahnmo, Ebrahim Nouri, Ayatollah Fathi Page 6
    AIMS

    Escaping from military service occurs first during a process of incompatibility with the situation, then violence, and finally escape. The aim of this study was to investigate the mediating role of distress tolerance in relation to soldiers' violence with desire to escape due to the performance of commanders.

    MATERIALS & METHODS

    This research was descriptive correlation based on structural equation modeling. The statistical population was all 280 soldiers of Imam Sajjad Educational Center in Urmia, Iran in July 2021. In this study, 210 samples were selected by the simple random sampling. The Buss-Perry Violence Questionnaire, the Simons and Gaher Turbulence Questionnaire, as well as the researcher-made questionnaire of tendency to escape due to the commanders' performance were used to collect data. To analyzing the data, Pearson correlation test and structural equation model were used in the form of SPSS 18 and AMOS 23 software.

    FINDINGS

    Among 210 participants in the study, 139 people had diploma and lower degrees and also 71 people had a bachelor's degree or higher. Confirmatory validity and the measurement model of the three questionnaires were confirmed and the reliability was obtained by Cronbach's alpha method of violence 0.87, distress tolerance was 0.79 and desire to escape was 0.88. The findings showed that the soldiers' violence and distress tolerance due to the performance of the commanders on the desire to escape have a direct and indirect effect of 0.291 and -0.246. The standardized values of the indirect effects of the violence through the mediation of distress tolerance on the tendency to escape were confirmed by the Bootstrap estimation method and violence had an effect on the desire to escape through mediation of distress tolerance (-0.48) (p <0.01). Finally, the research model was approved and 41% of the desire to escape due to the performance of commanders could be explained by the variables of soldiers' violence and distress tolerance in direct and indirect levels.

    CONCLUSION

    The present study shows that soldier violence affects the desire to escape through the mediation of distress tolerance and importance of cognitive and emotional factors in explaining the desire to escape due to the performance of commanders.

    Keywords: Mobile Addiction, Youth, High Risk Behavior, Driving
  • Fatemeh Heidarzadeh, Mohammadhossein Shahrabadi, Shahideh Rostami, Majid Pazoki, Hessan Abbasi, Seyed Morteza Hosseiniara, Seyedreza Hosseiniara* Page 7
    AIMS

    Rapid and accurate diagnosis of drug abuse can have many functions which following the appropriate and rapid treatment, as well as to monitoring people during rehabilitation or counseling about withdrawing drug abuse are of the most important functions. The aim of the present study was to review recent studies in the field of rapid and accurate diagnosis of drug abuse.

    MATERIALS & METHODS

    In this review study, scientific databases including Science Direct, Google Scholar, Springer, Scopus, Pubmed and Iranian databases including Irandoc, Magiran, SID were used. The keywords used in searches , regardless of time limit, were substance abuse, diagnosis and drugs diagnosis and drugs. Duplicate and irrelevant items were excluded from the study after the initial screening. The content was classified based on laboratory samples. Ethical standards were observed in all stages of the research and no bias was made by the researchers in the stages of the review.

    FINDINGS

    76 English and Persian articles were retrieved, of which 24 related studies were reviewed. According to the findings, the amount of substance remaining in the body and the time of the test were considered the two important principles for the rapid and accurate diagnosis of substance abuse. Urine, blood, exhaled breath, saliva, sweat, nails, and hair are biological samples that are commonly used to diagnose substance abuse in laboratories. The choice of each depends on factors such as cost, ease of sample collection, risk of fraud, type of test (immediate or laboratory), drug abuse time frame (acute or chronic),the last time of using and the use of each to diagnose of drugs and consumption have advantages and disadvantages.

    CONCLUSION

    No laboratory methods have been found with 100% diagnostic accuracy to detect drug abuse and various laboratory methods are always at risk of false-positive or false-negative results. However, accurate and rapid diagnosis of drug abuse in various areas of law enforcement, such as traffic police, crime detection, and forensics, is important, and studies are ongoing.

    Keywords: Substance Abuse, Drug Abuse, Detection, Drugs, Police
  • Leila Tabarestani, Fereshtehrahmati Rahmati, Shirin Jalili, Amirhossein Esmaeili* Page 8
    AIMS

    Traffic pollution is one of the most serious health problems in the world. Oxidative stress caused by free radicals leads to a wide range of cellular damage such as enzyme inactivation, lipid peroxidation, protein and lipoprotein oxidation and a variety of diseases. The aim of this study was to evaluation of oxidative stress parameters in the serum of urban drivers compared to suburban drivers with the impact of traffic pollutants.

    MATERIALS & METHODS

    The present research is a prospective Cohort study. The statistical population of the study was male drivers that referring to Ghaemshahr, Iran occupational medicine in 2019 to 2020. 45 drivers of urban vehicles exposed to traffic pollutants and 45 suburban drivers were selected as a control group by systematic probabilistic sampling to determine the oxidative (NO and MDA) and antioxidant (TAC, CAT) parameters in serum. Data were analyzed using chi-square and T-test in SPSS 22 software.

    FINDINGS

    The data from this study showed that the mean of nitric oxide, total antioxidant capacity and catalase enzyme indexes in the group of drivers exposed to traffic pollutants were lower than the control group, while lipid peroxidation was higher in the group of drivers exposed to traffic pollutants compared to the drivers in the control group, which is significant at the level of statistical probability level of 1% (p <0.001).

    CONCLUSION

    The results of the research showed that oxidative stress caused by traffic Pollutants decreased the total antioxidant capacity (TAC) and increased oxidative conditions in the group of drivers exposed to traffic pollutants, which can threaten the health of these people.

    Keywords: Free Radicals, Oxidant, Antioxidant, Traffic Pollutants, Oxidative Stress
  • Sima Hadad, Naeimeh Moheb*, Reza Abdi, Gholamreza Chalbianloo Page 9
    AIMS

    Anger is associated with problems at work, interpersonal relationships, and quality of life. The aim of this study was to investigate the relation of resilience and abnormal personality traits with anger through the mediation of perception of air pollution .

    MATERIALS & METHODS

    This research was applied in terms of purpose and its method is correlation. The statistical samples of this study were 250 students of a military university in 2020-2021 in Tehran, Iran who were selected by cluster random sampling. The tools used in this study were Connor-Davidson (2003) Resilience Questionnaire with Cronbach's alpha coefficient and convergent validity of 0.93 and 0.58; Dimensions of Abnormal Personality of Kroger et al. (2012) with reliability and validity of 0.94 and 0.69; Spielberger (1999) Trait-State Anger with reliability and validity of 0.95 and 0.55 and also Air Pollution Perception Questionnaire of Yazdanparast et al. (2014) with reliability and validity of 0.96 and 0.58. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using SPSS 26 software and version 3 of Smart PLS software.

    FINDINGS

    Most of the participants among the 250 research samples were in the age group of 25 to 35 years (44.8%), most of them had master's degree (55.6%). The coefficient of effect of abnormal personality traits on perception of air pollution was 0.324, the characteristics of abnormal personality traits on anger were 0.323, the perception of air pollution on anger was 0.266 and the relation between variables were positive and significant and the coefficient of effect of resilience on perception of air pollution was 0.222, and of resilience on anger was estimated to be -0.162 and the relation between these variables was negative and significant. Also, the mediating role of perception of air pollution in the relation between abnormal personality traits and anger as well as the relation between resilience and anger was confirmed (p <0.05).

    CONCLUSION

    Due to the mediating role of pollution perception in relation of abnormal personality traits and resilience with anger, individuals’ anger can be reduced through monitoring and optimizing air quality, personality traits and promoting resilience.

    Keywords: Anger, Personality Traits, Resilience, Air Pollution
  • Hamidreza Abdoli, Masoumeh Azmodeh*, Mahmoud Tabatabai, Mehran Samadi Page 10
    AIMS

    Social media can also cause psychological harm in addition to informing. This study aimed to investigate the effectiveness of an intervention-support protocol on self-destruction and media literacy in a military university staff.

    MATERIALS & METHODS

    The research is applied in terms of purpose with a quasi-experimental design. The statistical population included all the staff of a military university in 2020-2021. The sample of this study was 40 employees who were randomly selected by available method as a nonprobability sample and were divided into two groups of 20 as test and control groups. Data collection tools were the scale of Agha Mohammadian Sherbaf and Moradian's self-destructive behaviors (2012) and media literacy of Falsafi (2014). The intervention protocol consisted of group training workshops for 10 sessions as 2 sessions per week for five consecutive weeks that were performed on the experimental group. Analysis of covariance and SPSS 26 software were used to test the effectiveness of the intervention-support protocol on self-destruction and media literacy.

    FINDINGS

    57.5% of the 40 participants (23 people) in the study were male who were between 20 and 30 years old. The highest and lowest frequency of education was respectively related to people with bachelor's degrees (50%) and Ph.D. degrees (7.5%). The mean scores of self-destruction in the experimental group decreased from 115.50±14.35 in the pre-test stage to 77.75± 15.09 in the post-test stage and the mean scores of media literacy in the experimental group in the pre-test situation increased from 45.30±7.81 to 62.60±7.12 in the post-test stage. The significance level of all tests was less than 0.05 error and the research hypothesis was confirmed.

    CONCLUSION

    Considering the significant effect of the intervention-support protocol on self-destruction and media literacy, applying this protocol is useful to control the damage caused by the media storm.

    Keywords: Protocol, Self-Destruction, Social Media
  • Mojgan Pourdel, Mansour Sodani* Page 11
    AIMS

    The commission of some crimes has increased in recent years with the number of abusive women. Having a quality of life and psychological flexibility can help prevent these crimes. This study aimed to evaluate the effectiveness of solution-focused therapy on the quality of life and psychological flexibility of abusive women with addiction readiness.

    MATERIALS & METHODS

    This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The abusive women who were referred to the Welfare Center of Khuzestan, Iran in Shushtar city formed the statistical population of the present study in 2021. To screen abusive women with addiction readiness, Zargar et al. (2006) Addiction Readiness Questionnaire was used with a validity of 0.45 and a reliability of 0.90, and 30 people with the highest score were selected among the 200 abusive women who completed this questionnaire. Samples were randomly assigned to experimental (n=15) and control (n=15) groups and responded to the WHO Quality of Life Questionnaire-Short Form with 0.81 validity and 0.84 reliability and Psychological flexibility of Dennis and Vander Wall (2010) with 0.75 validity and 0.74 reliability. Experimental group participants received eight sessions of one and a half hours of the solution-focused therapy program (Grant, 2011). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance with SPSS 22 software.

    FINDINGS

    The mean age of 15 female participants in the experimental group was 32.7± 2.8 and in the control group was 33.4±2.6 years, which ranged from 22 to 37 years. The scores of quality of life and psychological flexibility of the experimental group in the post-test were higher than the scores of the control group. The results of multivariate analysis of covariance showed a significant difference in the scores of the two groups (p=0.003; F=5.53; Pillayi trace=0.51). According to the obtained F values for post-test of quality of life (70.66) and psychological flexibility (55.16) and their significance level (p<0.001), it was observed that treatment was the solution and was able to increase the quality of life and psychological flexibility of abusive women with addiction readiness.

    CONCLUSION

    Solution-focused therapy is an effective way to improve the quality of life and psychological flexibility of abusive women with addiction readiness.

    Keywords: Quality Of Life, Solution Focused Therapy, Abusive Women
  • Leila Zoghi, Bita Ajilchi*, Marzieh Gholamalieie Page 12
    AIMS

    Research evidence confirms physiological and psychological differences in men and women with substance abuse. In this regard, in the present study with the aim of examining gender differences in the treatment of drug abuse, in the psychological dimension, pain perception, resilience, failure tolerance and aggression of women and men who have been treated who compared with methadone maintenance program.

    MATERIALS & METHODS

    In a descriptive study with causal-comparative method among people referring to addiction treatment centers in Tehran, Iran in the fall and winter of 2019 who were in-treatment with methadone, 300 people (150 men and 150 women) with an age range of 17 Up to 36 years and high school diploma or higher education were selected by multi-stage random cluster sampling method and answered the questionnaires of pain perception with (0.87 reliability), resilience (0.84 reliability), failure tolerance (0.72 reliability) and aggression (0.71 reliability). The obtained data were analyzed using Paired-Sample T-Test by SPSS software version 24.

    FINDINGS

    The highest frequency was related to people between 22 and 26 years old with bachelor's degree and 11 to 15 years of work experience. Variables’ means in women and men were respectively 4.152±0.521 and 3.258±0.359 for pain perception, 3.961±0.357 and 3.651±0.198 for resilience, 4.208±0.303 and 3.247±0.137 for failure tolerance and 3.621±0.211 and 4.188±0.652 for aggression. The difference between men and women in pain perception, failure tolerance and aggression was significantly observed. However, there was no significant difference between men and women in resilience.

    CONCLUSION

    Women experience more pain and less failure in the process of quitting drugs with methadone than men, but men show more aggression than women. The process of quitting methadone seems to be more difficult for women than men. The resilience of men and women in this treatment program have no differences.

    Keywords: Pain Perception, Failure Tolerance, Aggression, Methadone
  • Nasser Amini Sadr*, Behnam Makvandi, Parviz Askari, Nasser Seraj Khorami Page 13
    AIMS

    Back pain is one of the most pervasive chronic pains. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy in patients with chronic low back pain on pain self- efficacy and quality of life.

    MATERIALS & METHODS

    The present study is a pre-test, post-test, and follow-up with a control group which was done from February 2020 to March 2021. All patients with chronic low back pain who were referred to the specialty ward of Al-Zahra Hakimieh Clinic in Tehran, Iran were the statistical population of this study. The study population consisted of 45 people who were divided into three groups of 15 people through purposive sampling and random selection. The treatment method for the first group was cognitive-behavioral therapy while acceptance and commitment therapy was done for the second group and no training was considered for the control group. The World Health Organization's questionnaires of demographic information, pain self-efficacy and quality of life were the tools used in the study. The research hypotheses were specifically investigated using univariate covariance analysis.

    FINDINGS

    45 patients (33 men and 12 women) participated with a mean age of 41.18±14.09 years. The F-ratio of univariate analysis of covariance was significant for the difference of all dependent variables between the experimental groups and the control group (p<0.001). To compare the effectiveness of two treatments on pain self-efficacy and quality of life, the results of the Bonferroni post hoc test were used. The difference between the mean of cognitive-behavioral therapy group and acceptance and commitment therapy group on pain self- efficacy and quality of life in both post-test and follow-up stages was not significant (p>0.05). Therefore, the effectiveness of the two treatments on pain self- efficacy and quality of life in these patients was the same.

    CONCLUSION

    Both cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy are effective in increasing pain self-efficacy and quality of life among patients with chronic low back pain, but there is no significant difference between the two therapies.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Acceptance, Self-Efficacy, Quality Of Life, Chronic Back Pain
  • Shirin Jalili*, Hadi Shirzad, Sadegh Salehi, Peyman Taghizadeh, Reza Mohammadi Page 14
    AIMS

    Preliminary studies of nucleotide changes in virus genomic sequences identified 13 haplotype groups. Among these haplotypes, cases H1, H2 and H5 showed the highest frequency in the world. Therefore, changes in the mononucleotide label in these haplotypes were evaluated using PCR in the Iranian population .

    MATERIALS & METHODS

    RNA samples of this cross-sectional study were obtained from individuals who were referred to one of the police diagnostic laboratories in Tehran, Iran from June to November 2020 and had to be tested for COVID-19 by PCR. 300 samples were randomly selected. To identify and determine the frequency, changes of mononucleotide tags in haplotypes H1, H2, and H5 of all samples were examined using ARMS-PCR. A number of samples were sequenced by the Sanger method to ensure the accuracy of ARMS-PCR results.

    FINDINGS

    Genotyping of genomic samples showed that 122 samples had H5 haplotype group index mutation H5 (28688T>C) and 158 samples had H1 haplotype group index mutation H1 (14408C>T) It was also observed that 11 samples were infected simultaneously with two different viral haplotypes. In addition, the H2 haplotype group was not observed in the samples.

    CONCLUSION

    RNA samples of this cross-sectional study were obtained from individuals who were referred to one of the police diagnostic laboratories in Tehran, Iran from June to November 2020 and had to be tested for COVID-19 by PCR. 300 samples were randomly selected. To identify and determine the frequency, changes of mononucleotide tags in haplotypes H1, H2, and H5 of all samples were examined using ARMS-PCR. A number of samples were sequenced by the Sanger method to ensure the accuracy of ARMS-PCR results.

    Keywords: SARS-Cov-2, COVID-19, Coronavirus Mutation, Haplotypes, Single Nucleotide Polymorphism
  • Leila Safadel*, Farhad Jomehry, Susan Emamipoor, Omid Rezaei Page 15
    AIMS

    A large number of gastrointestinal diseases observed in the military may have serious effects on health. Most research on variables related to coping with irritable bowel syndrome has focused on the pathogenic perspective (risk factors such as life events) rather than the salutogenic perspective (factors such as coping and adaptation). In this study, the variables emphasized by the salutogenic perspective were used to develop a structural model for health indicators based on coping resources and stress management, mediated by a health-promoting lifestyle in police patients with irritable bowel syndrome.

    MATERIALS & METHODS

    This study was a correlation design of structural equation modeling. Police patients with irritable bowel syndrome were the statistical population of this study who referred to the gastrointestinal and psychiatric clinic of one of the police hospitals in 2020 and 2021. The statistical sample size was 250 people who were randomly selected from patients and were diagnosed with irritable bowel syndrome by a psychiatrist based on ROME-IV criteria. Research tools included the Bringsen Health Salutogenic Indicators Scale (Cronbach's alpha 0.81), Epstein Stress Management Questionnaire (Cronbach's original version 0.80 and translated version 0.94), Walker Health-Promoting Lifestyle Profile Questionnaire (Cronbach's alpha 0.82) and the Matheny Stress Coping Resources Questionnaire (Cronbach's alpha of the original version was 0.84 to 0.97 and the translated version was 0.94). Data were analyzed using SPSS 24 and SmartPLS-3 software by Pearson correlation test and structural equation path analysis.

    FINDINGS

    Fitness indices as a result of testing the hypothetical model and the structural model showed the relationship between coping resources and stress management with lifestyle mediation on health indices which had desirable fitness. Path analysis of this model showed that in the direct path, the effect of stress management (λ=0.11; t=3.11; p=0.05), coping resources (λ=0.37; t=3.01; p=0.01) and health-promoting lifestyle (λ=0.20; t=3.16; p=0.01) were significant on salutogenic health indices. In the indirect path, the lifestyle mediating model between stress management and coping resources with salutogenic health indicators was significant at the level of 0.05 and standard coefficient (0.11-0.13).

    CONCLUSION

    This study showed that a health-promoting lifestyle can positively and significantly mediate the relationship between coping resources and stress management with salutogenic health indicators in a selected sample of police patients referred to a police medical center.

    Keywords: Irritable Bowel Syndrome, Coping Resources, Self-Management, Health Status Indicators, Health Promotion, Life Style
  • Saman Mortezaei*, Eissa Mohammadnejad Page 16
    AIMS

    Due to the importance of hospital information systems to improve the quality of health care services, their evaluation has a special place in various aspects. For measuring the quality and efficiency of information systems, an important method involves evaluating them with a usability approach. The aim of this study was usability testing of the hospital information system of a police medical center based on ISO 9241 -11.

    MATERIALS & METHODS

    This descriptive cross -sectional study was conducted in one of the selected medical centers of the police force among the users of the hospital information system in 2021 (110 participants). Data were collected through a questionnaire with 35 questions based on IsoMetrics tool. The questionnaire questions were classified into 7 groups and each of them indicated the usability criterion in the ISO 9241 -11 standard. The validity of the questionnaire was assessed by medical informatics specialists and its reliability was assessed by the repeatability test (0.7). The results of the survey were statistically analyzed using SPSS 26 software.

    FINDINGS

    23 samples were excluded from the study due to incomplete questionnaires (N=87). The user mean work experience was 10.62±6.14 years, with a minimum of less than one year and a maximum of 22 years. Nurses had the highest satisfaction (3.44±0.36) and pharmacy users had the lowest satisfaction (2.41±0.11) in the information system. In this study, self - descriptiveness of the information system had the highest mean (3.44±0.63) and controllability had the lowest mean (3.13±0.55). In this study, information system self -description had the highest mean score and controllability had the lowest score

    CONCLUSION

    Although the status of the hospital information system was satisfactory, more attention to usability criteria such as controllability and suitability for individualization can improve the quality and efficiency of the current system

    Keywords: Hospital Information Systems, Usability Testing, Medical Informatics
  • Heshmatollah Asadi, Razyeh Bajoulvand, Ali Garavand, Rasool Mohammadi, Leila Mirshekar-Jahangiri* Page 17
    AIMS

    Among service providers, medical centers, especially hospitals, are among the first organizations involved in responding to disasters and can play a crucial and decisive role. The purpose of this study was to review studies on the level of preparedness of medical centers against the potential risks of natural disasters in Iran that have been examined.

    MATERIALS & METHODS

    The present study is a type of review study that by searching for sources and databases inside and outside the country, all articles that reported the preparedness of hospitals and published from 2008 to 2021 were extracted using a single checklist. The quality of articles was evaluated based on the STROBE checklist and poor quality articles were excluded from the study and other studies entered the content analysis level.

    FINDINGS

    By searching the sources, 17 published articles were identified following the inclusion criteria, one of which was excluded due to poor quality, and finally, 16 articles were reviewed. It should be noted that these studies have evaluated a total of 118 hospitals.

    CONCLUSION

    The preparedness of Iranian hospitals is average. Also, the preparedness of the studied hospitals in terms of admission is poor, In emergencies, transfer and evacuation, traffic, communications, safety, human resources, and management and command are also medium. In terms of education and support, the level of preparedness of the studied hospitals is good.

    Keywords: Hospitals, Disasters, Iran, Natural Disaster, Emergency Preparedness
  • Mehdi Abdollahzadeh Parsa, Saman Hosseinkhani, Shirin Jalili, Fereshteh Rahmati* Page 18
    AIMS

    Nowadays, the use of laboratory methods based on enzymatic reactions to monitor the health of individuals, especially in the field of military forces, has become widespread. One of the enzymatic methods is the use of creatinase enzyme for clinical measurement of creatine and creatinine in body fluids, through which the health of kidneys, muscles, and thyroid gland can be understood. This study aimed to optimize the expression of the creatinase enzyme and to investigate the effect of gold nanoparticles on the stability of the creatinase enzyme.

    MATERIALS & METHODS

    This research was conducted in the spring and summer of 2021 in the electrochemical institute located at the University of Tehran, Iran. In this study, E. coli BL21 containing pET28a amplification vector was cultured in TB medium and then induced at 18, 22, 28, 32, and 37°C. After sonication, purification of enzymes was performed by affinity chromatography. After confirmation of expression by SDS-PAGE, the concentrations of enzymes expressed at different induction temperatures were measured and compared by the Bradford method. Then the activity of enzymes was evaluated and compared by the colorimetric method. Finally, the effect of gold nanoparticles on the structure of the creatinase enzyme was investigated by fluorescence spectroscopy.

    FINDINGS

    Examination of creatinase expression at different temperatures in the TB medium showed that at 28°C the highest amount of enzyme with the highest activity was obtained. On the other hand, fluorescence spectroscopy of creatinase enzyme with the presence and absence of gold nanoparticles at excitation wavelength of 295 nm showed a decrease in fluorescence intensity in the presence of gold nanoparticles.

    CONCLUSION

    The induction temperature of 28°C in the TB medium provides a more active and more concentrated enzyme. Also, the presence of gold nanoparticles reduced the fluorescence intensity of the creatinase enzyme, which could indicate a change in the fluorescent amino acid microenvironment of the creatinase enzyme structure.

    Keywords: Creatinase, Enzyme, Purification, Gold, Nanoparticles, Fluorescence Spectroscopy
  • Mohammad Taqi Khan Mohammadi, Reza Salehinia* Page 19
    AIMS

    Among the people at risk of being injured in traffic accidents are Armed Forces personnel who can, directly and indirectly, affect their long-term physical and mental health of them. The purpose of this study was to investigate the causes of disability of Traffic Police personnel following traumas caused by traffic accidents in Tehran, Iran.

    MATERIALS & METHODS

    This is a cross-sectional study. The statistical population of this study was 404 cases of traffic police personnel from the beginning of 2016 to November 2021, their disability was confirmed and registered by the Traffic Police Headquarter of Tehran. The causes of disability of the injured people were examined in terms of the physical dimension. Inferential statistics were used to describe the demographic characteristics and to examine the relationship between variables also logistic regression test was used in entering style at a significance level of 0.5. Data in this study were analyzed using SPSS 26 software.

    FINDINGS

    From the 404 employees of traffic police in the study of demographic findings, 401 people were male and 3 people were female with a mean age of 36.05±7.88 years. The highest type of physical injury that caused disability was related to musculoskeletal pain of the upper extremity (35.9%) and the lowest type of injury was related to lung injury (0.2%). The most common musculoskeletal injuries of the upper extremity occurred in the arms (26.06%) and the lower extremity was in the legs (13.85%). Also, the number of injured people decreased with increasing the record of service history and age of police traffic personnel.

    CONCLUSION

    The most common type of physical injury and disability of traffic police personnel is related to musculoskeletal injuries in the upper and lower extremity, so by adopting protective equipment for these areas, we can reduce this type of injury.

    Keywords: Disabilities, Trauma, Accidents, Upper Extremity, Musculoskeletal Pain, Lower Extremity, Lung Injury
  • Sajjad Mohammadyari* Page 20
    AIMS

    One of the most important factors affecting physical performance and performance of job duties in military students is diet and its content. This study aimed to compare the content of the diet and nutritional and physical needs of officer students and provide appropriate nutritional solutions.

    MATERIALS & METHODS

    The present study is a descriptive-survey study whose population was students of a military university in Tehran, Iran in 2020. 120 people were selected by random sampling. To evaluate the studied variables, food frequency questionnaire FFQ (with 24-hour food recall) and physical activity questionnaire in three days, and N4 Food Processor software was used. The obtained data were analyzed using a t-test in SPSS 20 software at a significance level of less than 0.05.

    FINDINGS

    The results of the present study showed that the age, height, weight and body mass index of the samples were respectively 21.36±8.2 years, 169.64±45.10 cm, 73.34±74.6 Kg and 25.47±37.2 Kg/m2. The number of carbohydrate, sodium and fat intake was higher than the amount required by the body, while the amount of protein intake was less than the estimated amount for the students of the officer's university, which was significantly different from the current standard (p=0.001). Also, the number of received calories, the amount of energy expenditure, vitamin A, vitamin D, vitamin B12, vitamin E, vitamin C, calcium, magnesium, and zinc received by students are statistically and significantly lower than the values of existing standards and the amounts of micronutrients required to perform the activities properly (p=0.001).

    CONCLUSION

    The student diet needs modifications such as improving the quality and quantity of the diet, adding small snacks, adding dairy products, as well as some fresh fruits and vegetables.

    Keywords: Energy Metabolism, Diet, Food, And Nutrition, Vitamins, Minerals, Military Personnel
  • Hassan Yaghoubi, Behzad Shalchi, Sara Sheikhi* Page 21
    AIMS

    One of the most important factors affecting physical performance and performance of job duties in military students is diet and its content. This study aimed to compare the content of the diet and nutritional and physical needs of officer students and provide appropriate nutritional solutions.

    MATERIALS & METHODS

    The present study is a descriptive-survey study whose population was students of a military university in Tehran, Iran in 2020. 120 people were selected by random sampling. To evaluate the studied variables, food frequency questionnaire FFQ (with 24-hour food recall) and physical activity questionnaire in three days, and N4 Food Processor software was used. The obtained data were analyzed using a t-test in SPSS 20 software at a significance level of less than 0.05.

    FINDINGS

    The results of the present study showed that the age, height, weight and body mass index of the samples were respectively 21.36±8.2 years, 169.64±45.10 cm, 73.34±74.6 Kg and 25.47±37.2 Kg/m2. The number of carbohydrate, sodium and fat intake was higher than the amount required by the body, while the amount of protein intake was less than the estimated amount for the students of the officer's university, which was significantly different from the current standard (p=0.001). Also, the number of received calories, the amount of energy expenditure, vitamin A, vitamin D, vitamin B12, vitamin E, vitamin C, calcium, magnesium, and zinc received by students are statistically and significantly lower than the values of existing standards and the amounts of micronutrients required to perform the activities properly (p=0.001).

    CONCLUSION

    The student diet needs modifications such as improving the quality and quantity of the diet, adding small snacks, adding dairy products, as well as some fresh fruits and vegetables.

    Keywords: Moral, Intelligence, Self-Efficacy, Addiction
  • Narges Tamadoni, Ali Asghar Asgharnejad Farid*, Hassan Asadzadeh Page 22
    AIMS

    The role of the wives in caring for the veterans and dealing with their issues and prob - lems, as well as playing different roles in the family, including being a wife, mother, and raising children put a lot of pressure on them. This can threaten their safety and mental health and have adverse effects on their families. Therefore, the present study was conducted to investi - gate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on security and mental health of veterans’ wives.

    MATERIALS AND METHODS

    This research is a quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this study was all the wives of veterans hospital - ized in Niayesh Hospital in Tehran, Iran. 30 people were selected by available sampling and randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The Maslow Psycho - logical Security Questionnaire (1992) and the Goldberg General Health Questionnaire (2008) were used for collecting data. In the Mental Health Questionnaire, a lower score indicates high - er mental health. Data analysis was performed by the statistical method of analysis of covari - ance in SPSS 25 software.

    FINDINGS

    For 30 veterans’ wives, the research data were analyzed in experimental and con - trol groups with a mean age of 48.5±4.61. In the pre-test, the mean scores of psychosocial and social security and mental health in the control and experimental groups were not much different from each other, but in the post-test for the experimental group were respectively 33.05±4.24 and 54.05±4.54, and for the control group 29.95±3.31 and 57.30±4.65 were ob - tained. The results showed that acceptance and commitment therapy affected psychosocial and social security and mental health of veterans’ wives with statistical power above 0.999 (p<0.01) and increased psychological and social security and decreased scores of mental health in veterans’ wives.

    CONCLUSION

    Acceptance and commitment therapy increases the psychosocial and social se - curity and mental health of veterans’ wives.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Mental Health, Veterans
  • Hadis Soleimani, Aliakbar Malekirad, Hamid Reza Mohajerani*, Parvaneh Jafari, Neda Akbari Page 23
    AIMS

    Ethanol is a strong pro-oxidant that causes cellular oxidative stress and damage, and it has a disruptive effect on cognitive abilities that can be caused by tissue damage. In this study, the tissue effects of ethanol alone and along with probiotic consumption were investigated on parts of the gray and white matter of the brain that are located in the vicinity of the lateral ventricles.

    MATERIALS AND METHODS

    This experimental and case-control study was performed in the Physiology Research Laboratory of Islamic Azad University of Arak, Iran. 32 male wistar large rats (12 weeks) with an average weight of 250-300 grams were randomly divided into four groups of eight: (I) Negative control group: Mice were nasogastric tubed with only one milli - liter of phosphate buffer, (II) Probiotic group: 10 9 cfu/ml lactobacillus casei were nasogastric tubed for two months, (III) ethanol receiving group: ethanol at a concentration of 2g/kg, in - jected intraperitoneally for 30 minutes daily, (IV): probiotic-ethanol group: initially probiotic 109cfu/ml lactobacilli casei was nasogastric tubed for two months and ethanol injection at a concentration of 2g/kg was performed simultaneously in the last five days of the period. Histopathological study and analysis were performed using the H&E staining technique after sacrificing mice. Prism-GraphPad 9 software was used to analyze the data and charts. Groups were compared by one-side ANOVA and Tukey test was used to determine the differences be - tween each group.

    FINDINGS

    The microscopic study showed observable pathological changes in the ethanol group (p<0.01). This group showed the highest injury due to vasogenic edema with Vir - chow-Robin space tension, hydrostatic edema, central chromatolysis, ischemic neuronal in - jury, and glial cell accumulation compared to the negative control group (p<0.0001). Tissue injury in the ethanol-probiotic group was15 to 25% reduced compared to the ethanol group (p<0.01). Healthy groups that receiving only probiotics had a healthy tissue pattern.

    CONCLUSION

    Probiotic supplement compensates for ethanol-induced tissue injury in the cor - tical and subcortical regions adjacent to the brainstem.

    Keywords: Ethanol, Brain, Pathology, Probiotics, White Matter
  • Fazeleh Heidari, Mohammad Narimani, Seifollah Aghajani, Sajjad Basharpoor* Page 24
    AIMS

    Behavioral problems in childhood and adolescence can be a background for delinquen - cy and antisocial behavior in adulthood. The present study aimed to determine the mediating role of disengagement in relationships between Childhood Maltreatment and Peer Rejection with Conduct Disorder Signs in Adolescents.

    MATERIALS AND METHODS

    The method of this study is a descriptive correlation. The statisti - cal population of this research was all the students of the first and second courses of Urmia city in the academic year of 2019-2020. 220 people were selected by multi-stage random sampling method and to the self-report version of the abilities and problems questionnaire (Cronbach’s alpha 0.78), childhood trauma scale (Cronbach’s alpha 0.83), peer social rejection scale (Cron - bach’s alpha 0.95) and apathy scale Ethical (Cronbach’s alpha 0.91) answered. For data analy - sis, structural equation modeling was used in the form of SmartPLS 3 software.

    FINDINGS

    220 people with an average of 16.15 years and a standard deviation of 1.54 partici - pated in this research. The results of structural equation modeling showed that the direct path coefficients of childhood maltreatment (p<0.001; β=0.38) and moral apathy (p<0.001; β=0.40) were significant. Also, the direct path coefficients of childhood maltreatment (p<0.001; β=0.42) and peer rejection (p<0.01; β=0.23) on moral apathy were significant. In addition, childhood maltreatment and peer rejection had an indirect effect on conduct disorder symptoms through the mediation of moral apathy.

    CONCLUSION

    These results show that in addition to the direct effect of childhood maltreat - ment on conduct disorder symptoms, moral apathy acts as a mediator, and the effects of child - hood maltreatment and peer social rejection on conduct symptoms. The results of this study can be used in the design of preventive programs and early intervention in behavioral disor - ders.

    Keywords: Conduct, Apathy, Morality, Disruptive Behavior Disorder
  • Amir Saeed, Ashkan Panah, Hamid Mohammadi*, Alireza Ardakani Page 25
    AIMS

    The Central Venous Catheter, which is inserted into the femoral, jugular, and subclavian veins, is mostly used in intensive care units for multiple purposes (hemodynamic monitoring, medication administration, intravenous feeding, dialysis, etc.). In general, catheter placement, especially sub - clavian vein catheterization, has complications in critically ill children. This study aimed to evaluate the safety of using the supraclavicular method in subclavian vein catheterization in children hospi - talized in ICU.

    MATERIALS AND METHODS

    This is a retrospective study on the pediatric patients whose ages were between one month to 18 years old; and who were admitted to the medical pediatric intensive care unit (PICU) of Namazi Hospital in Shiraz, Iran, from 2019 to 2020 (20 months) for whom a central venous catheter was placed in the subclavian vein through a supraclavicular approach. Then complications such as hemorrhage, arterial perforation, pneumothorax, and failure of this method were recorded and examined by reviewing special forms in the medical record .

    FINDINGS

    During 20 months, 282 patients were included in this study which 45.7% were girls and 54.3% were boys. The mean age of the samples was five years and one months with a standard devi - ation of 5.4 years and 95% of the patients were intubated. In 280 patients, catheterization (99.3%) was successful and in our study, the overall rate of subclavian vein catheterization was 0.7%. The only reported complication was pneumothorax and no other complication was observed.

    CONCLUSION

    Subclavian vein catheterization through the supraclavicular method can be a suit - able method for central venous access in children, even in patients with mechanical ventilation show that in addition to the direct effect of childhood maltreatment on conduct disorder symptoms, moral apathy acts as a mediator, and the effects of childhood maltreatment and peer social rejection on conduct symptoms. The results of this study can be used in the design of preventive programs and early intervention in behavioral disorders.

    Keywords: Intensive Care Units(PICU), Central Venous Catheterization, Pediatric, Subclavian Vein, Hemorrhage, Pneumothorax, Jugular Veins
  • Leila Kouchakinejad-Eramsadati, Sofia Heydari Kamroodi, Enayatollah Homaie Rad, Marieh Hosseinpour, Naema Khodadadi-Hassankiadeh* Page 26
    AIMS

    The degree of seriousness of the control areas is low in dealing with those who do not follow wearing helmet legislation. The purpose of this study was to explain the proposed solutions to solve the problem of implementing the wearing helmet legislation from the perspective of control areas and motorcyclists.

    MATERIALS AND METHODS

    This is a retrospective study on the pediatric patients whose ages were between one month to 18 years old; and who were admitted to the medical pediatric in - tensive care unit (PICU) of Namazi Hospital in Shiraz, Iran, from 2019 to 2020 (20 months) for whom a central venous catheter was placed in the subclavian vein through a supraclavicular approach. Then complications such as hemorrhage, arterial perforation, pneumothorax, and failure of this method were recorded and examined by reviewing special forms in the medical record .

    FINDINGS

    The experiences of 20 male participants; 9 people from the control areas, 4 univer - sity faculty members, 3 traffic police, and 4 motorcyclists were registered. The results showed that the solutions for implementing the wearing helmet legislation with four categories names: Hard, correction, support, and soft solutions and14 subclasses and 54 codes were formed .

    CONCLUSION

    The use of hard solutions such as the diligence and seriousness of the control areas in implementing the wearing helmet legislation and corrective solutions such as drafting new laws and amending existing laws, supporting solutions such as supporting the police and motorcyclists, and finally soft solutions such as education and cultural creation and the use of mass media are effective in implementing these laws .

    Keywords: Head Protective Devices, Police, Accidents, Traffic, Law Enforcement
  • Leila Yassini, Ghamar Kiani*, Mohammad Mojtabazadeh Page 27
    AIMS

    It seems necessary to carry out intervention programs to control bullying. The current re - search aimed to investigate the effectiveness of communication skills training on social adaptation and responsibility of bully girl students in Karaj.

    MATERIALS AND METHODS

    This research is a semi-experimental type with a pre-test-posttest design with a control group. The statistical population included all 10th-grade bully girl students from the area 2 of Karaj city in the academic year 2018-2019 among which 30 stu - dents who had a high score in the bullying questionnaire and a low score in the California accountability questionnaire and Sinha and Singh’s social adjustment were randomly replaced in two experimental and control groups with 15 people. The communication skills training program was implemented in 10 sessions in the experimental group. Data analysis was done using descriptive methods and analysis of covariance in SPSS 23 software .

    FINDINGS

    The age of the experimental and control groups was between 16 and 18 years. The average post-test scores of the experimental group were 16.20±2.18 and responsi - bility 25.13±3.81, which had an increase compared to the pre-test scores (11.87±2.07 and 13.60±2.99, respectively). There was a statistically significant difference in the two groups (p<0.05). Communication skills training in the experimental group could explain 75% of the variance of the dependent variable (p˂0.001; F=66.980; Eta=0.713).

    CONCLUSION

    Communication skills training can be used as a suitable intervention method to help the adaptation process and responsibility in students

    Keywords: Bullying, Communication Skills, Social Adjustment, Social Responsibility
  • Zahra Chaharbaghi*, Aliyar Fallah Page 28
    AIMS

    Regular physical activity has many benefits for mental health. The purpose of the current re - search was to determine the level of physical activity of the employees of the Greater Tehran police headquarter and also to investigate the relationship between physical activity and the quality of life-related to health and well-being, emphasizing gender differences.

    MATERIALS AND METHODS

    This research is descriptive correlation and uses the structural equation method. 186 employees of the Greater Tehran police headquarter were selected as the statistical sample of the research in 2021. Physical activity indicators using the interna - tional physical activity questionnaire (reliability coefficient 0.92), quality of life-related to health using the SD-12 questionnaire (reliability coefficient 0.88), and well-being using the adult well-being assessment questionnaire (reliability coefficient 86 0) were measured. Pear - son’s correlation test, structural equations, and independent t-test were used for data analysis. Data were analyzed using SPSS 26 and Lisrel 8.8 software .

    FINDINGS

    93 people of the studied samples were from police stations, 71 people were from traffic police and 22 people were from the Greater Tehran Police Headquarter. The average body mass index of men and women was 23.80±1.36 and 22.63±1.75, respectively. The level of physical activity of men and women was lower than the value recommended by WHO, how - ever, men had a significantly higher level of physical activity than women (141.02 vs. 122.52 minutes per week for men and women, respectively). In total, 54% of men and 52% of women had moderate to intense physical activity. Also, physical activity had a positive and significant relationship with quality of life (t=4.84) and well-being (t=7.04) in the police command staff. The results of the model fit showed that the research model had a good fit (RMSEA=0.07).

    CONCLUSION

    Physical activity has a positive effect on the psychological components of police headquarter officers. The use of solutions and interventions to improve the physical activity status of management employees, especially women, is a special feature

    Keywords: Physical Activity, Quality Of Life, Well-Being, Gender, Mental Health
  • Mohsen Babaei, Jalal Shirzad*, Kamran Keshavarz Meshkin Pham, Peyman Faghih Fard, Asghar Eftekhari Page 29
    AIMS

    The correct use of biometric evidence has a special place in crime detection due to the importance of identifying criminals. The purpose of this research was to investigate the challenges of using biometric evidence in identity detection.

    MATERIALS AND METHODS

    The current research is a descriptive survey in terms of type and method, applied in terms of purpose, and a documentary survey in terms of data collection, which was conducted in 2020. The sample studied in this research included detectives and investigation police officers of Gilan province in Iran with at least 5 years of executive experience. A researcher-made questionnaire was used as a research tool. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and the reliability of the questionnaire was obtained at 0.951 by calculating Cronbach’s alpha coefficient. For data analysis, Pearson’s correlation coefficient, T-test, and one-way analysis of variance were used with Version 3 of Smart PLS software .

    FINDINGS

    In this research, 84 detectives and investigation police officers of Gilan province (14 women and 70 men) participated 23 of them had a high school diploma, 19 of them had an associate degree, 38 people had a bachelor’s degree, and 4 people had a master’s degree. The effect and t-value of the variable of providing organizational financial resources were respectively 0.817 and 12.78, the provision of expert human force were respectively 0.658 and 9.24, and also the training of human force were respectively 0.508 and 6.27 in the use of biometric evidence in identity detection. Spearman’s correlation coefficient investigating the relationship between the use of biometric evidence and human force training was 0.482, with the allocation of financial resources 0.353, and with the lack of human forces, it was 0.519 (p<0.001). The results of the research showed that the variables of human resources training with an average rating of 1.35, allocation of human forces with an average rating of 2.46, and shortage of human forces with an average rating of 2.19 were effective in the use of biometric evidence.

    CONCLUSION

    The studies show the effectiveness of all three independent variables of the challenges of providing organizational financial resources, providing expert human force, and human force training on the variable of using biometric evidence.

    Keywords: Biometric, Identification, Human Force, Criminals
  • Leila Kalhor*, Abbas Ebadi, Jamileh Mokhtari Nouri, Batool Nehrir Page 30
    AIMS

    The family is the most important element of a society that is responsible for providing proper and appropriate health care to the patient and those around the patient. Familycentered care includes family assessment, family participation in care, and information exchange between the treatment team and the family. The present study was conducted to review recent studies in the field of family-centered care approach .

    MATERIALS AND METHODS

    In this review study, Google Scholar, PubMed, Science Direct, Scopus and SID, and Magiran databases were used. The keywords used from 2000 to 2021 included family-centered approach, family-centered care, and family-based care. To select related articles, the article quality tool called Prisma Checklist was used. Repeated and unrelated cases were excluded from the study after the initial screening. Ethical standards were observed in all stages of the research and there was no bias or interference by the researchers during conducting the research.

    FINDINGS

    Out of the 265 studies that were found after extensive searching and screening, 100 studies were reviewed and analyzed based on the inclusion and exclusion criteria for data extraction. According to the findings of these studies, the effects of the family-centered approach included increasing the quality of life, increasing the satisfaction of patients and families, improving the clinical results of infants, and reducing the stress and anxiety of patients and families.

    CONCLUSION

    By reviewing recent studies and considering that this approach is low-cost and available and has positive effects, therefore, this approach can be used as a scientific solution for greater participation of patients and their families in rehabilitation and medical centers in Iran.

    Keywords: Family, Systematic Review, Rehabilitation, Medical Center, Infants, Screening
  • Seyed Amin Mousavinezhad, Nasser Harzandi*, Azam Marjani, Parvaneh Jafari Page 31
    AIMS

    Modern wound dressings are made and used in the form of foam, film, hydrocolloid, and hydrogel. This research aimed to compare the effectiveness of chitosan in the form of film and hydrogel on burn wounds in an animal model.

    MATERIALS AND METHODS

    The present study is an experimental intervention type among the Wistar male rat model, which was conducted in the Islamic Azad University of Karaj, Iran in the winter of 2020. The dressing was prepared in the form of film and hydrogel based on chitosan. 36 rats were divided into three groups: negative control, hydrogel, and film. After wound formation on days 3, 7, 14, and 21, healing was investigated by histological and molecular methods. The results were analyzed using SPSS21 as well as non-parametric tests .

    FINDINGS

    36 male Wistar rats weighing 200 to 250 grams were tested and the results showed that the percentage of wound healing was the same in the groups until the third day, and on the 7th and 14th days in the film group respectively, 56.55±3.16 and 76.66±4.04 percent and in the hydrogel group it was 60.66±2.51 and 88.33±2.08 percent which showed a significant difference (p-value =0.002) compared to the negative control group (20.55±2.81 and 50.33±5.85 percent). In the histological examination, 100% of the film group and 66.7% of the hydrogel group had moderate and complete epithelium on the fourteenth day; the healing process by examining the collagen matrix and angiogenesis also showed a better effect of chitosan in both forms of intervention. Better control of inflammation in the film group compared to other groups was evident in the examination of inflammatory cells. In the molecular study, an increase in IL-8 gene expression as a factor involved in causing inflammation was observed in both film and hydrogel groups until the third day, and a decrease on other days; there was no significant difference in the expression of IL-10 gene, which inhibits inflammation, between the two forms of film and hydrogel (p-value=0.07), although there was a significant difference with the negative control.

    CONCLUSION

    Considering the ease of application and maintenance of the film form and better control of inflammation, it seems that the film form is preferable to the hydrogel.

    Keywords: Burn, Hydrogel, Chitosan, Rat
  • Mohammad Vaseie, Maryam Amini*, Mohammad Mehdi Tavasoli Page 32
    AIMS

    The risk factors for the death of covid-19 patients are not fully identified, and an accurate and robust risk assessment tool is needed to assess the prognosis of patients that is easy and affordable to implement. The purpose of this study was to compare the findings of the first Complete Blood Count in patients diagnosed with Covid-19 who were discharged with a favorable general condition, compared to those who died in the hospital.

    MATERIALS AND METHODS

    This cross-sectional study was performed on 213 patients with a definite diagnosis of covid-19. The findings of the first CBC were compared to estimate the survival of discharged and deceased patients. Data were analyzed by using Medcalc.20.013 software .

    FINDINGS

    The frequency of death was 35.2%. The increase of White Blood Cells in predicting death had a poor diagnosis (Receiver Operating Characteristic = 0.66). Hemoglobin decreases in predicting death had no diagnostic power (ROC=0.58). Platelet augmentation was not effective. The increase in Mean Corpuscular Volume had poor diagnostic power (ROC=0.60), but the decrease in lymphocytes in predicting death had good diagnostic power (ROC=0.70). An increase in Neutrophil-Lymphocyte Ratio in predicting death had good diagnostic power (ROC=0.70). The increased platelet-lymphocyte ratio in predicting death had poor diagnostic power (ROC=0.67). The increase in Systemic Immune-Inflammation Index in predicting death had poor diagnostic power (ROC=0.68).

    CONCLUSION

    The results of this study showed that based on the first findings of the CBC test, three factors for predicting the risk of death, increased neutrophils, decreased lymphocytes, and increased Neutrophil-Lymphocyte Ratio were identified with good diagnostic power, which indicates the diagnosticity of this test in predicting the tensity and survival of covid-19 patients.

    Keywords: Covid-19, Survival, Complete Blood Count, Diagnosis
  • Frequency, Risk Factors and Antibiotic Resistance Pattern of Nosocomial Infections Caused by Gram Positive Bacteria During 2014-2020 in Mustafa Khomeini Hospital, Iran
    Mohammad Vaseie, Maryam Amini*, Taha Kashani Page 33
    AIMS

    Gram-positive bacteria, especially gram-positive cocci, such as coagulase-negative staphylococci and staphylococcus aureus, are necessary pathogens in the hospital, including urban hospitals and field hospitals during war and natural disasters. Gram-positive organisms have highly variable growth and resistance patterns. Incorrect use of broad-spectrum antibiotics increases hospital-acquired infections. This study aimed to investigate the frequency, risk factors, and antibiotic resistance pattern of hospital infections caused by grampositive cocci during 2014-2020 in Mustafa Khomeini Hospital in Iran.

    MATERIALS AND METHODS

    This cross-sectional study was conducted on 263 patients with at least one positive culture of gram-positive cocci bacteria. These patients were hospitalized in the adult departments of Shahid Mostafa Khomeini Hospital in Tehran, Iran from April 2014 to April 2020. Isolates were separated by laboratory tests and were evaluated by the standard disc-diffusion antibiotic sensitivity and resistance method. Data were analyzed using Medcalc 20 statistical software .

    FINDINGS

    The results of this study showed that the coagulase-negative Staphylococcus isolate was in the first rank with 36% infection. The highest risk factor for this bacterium was the vascular catheter. Staphylococcus aureus ranked second with 33% of infections and the most common cause was the endotracheal tube. Enterococcus isolates ranked third with 25% of cases, and the most common cause was urinary catheters. The best drugs affecting gram-positive cocci were vancomycin and ciprofloxacin, and the most resistance was seen in erythromycin, amikacin, and clindamycin. High length of hospitalization and hospitalization department were effective risk factors.

    CONCLUSION

    According to the results of the study, the use of effective antibiotics based on the patient’s antibiogram can be useful in improving the effectiveness of the treatment.

    Keywords: Nosocomial Infection, Antibiotic, Gram-Positive Cocci, Risk Factors, Antibiogram, Vancomycin, Staphylococcus Aureus, Amikacin
  • Mohsen Shirmohamadzade, Behrouz Ghorbanzadeh*, Bahloul Gorbanian, Yousef Saberi Page 34
    AIMS

    One of the important factors in the implementation of the duties of the physical security forces is having the necessary physical fitness and the absence of disorder in the stature structure. The current research was conducted with the aim of investigating the musculoskeletal condition and physical fitness of physical security personnel and providing suitable solutions for exercising.

    MATERIALS AND METHODS

    The physical security forces of Shahid Madani University of Azerbaijan in Iran were the statistical population of this descriptive-survey research in 2021. To measure anthropometric items, body composition analysis device (Body Composition) was used to measure flexibility by sitting and reaching hands test, to measure muscle strength by Sargent’s jump, to measure cardiac and respiratory fitness by modified Bruce test, and to diagnose skeletal and muscular abnormalities by New York test. The obtained data were analyzed using SPSS 20 software at a significance level of less than 0.05 .

    FINDINGS

    30 men with an average age of 45.76 ± 5.69 years participated in this study. Findings related to musculoskeletal disorders showed that Personnel had have Droopy shoulder syndrome (66.6%), lordosis (73.3 %), scoliosis (30%), Genu Varum (16.6%), Torticollis (23.3%), lordosis (43.3%), humpbacked (36.6%) and flat feet (15%). Body fat percentage, body mass index, and waist-to-hip ratio were in the high and dangerous range and had a significant difference from the normal values of these indicators (p<0.001).

    CONCLUSION

    According to the findings of musculoskeletal disorders among personnel and also the lack of proper physical fitness related to health in physical security forces, movements and exercise to strengthen these factors are needed.

    Keywords: Musculoskeletal, Physical Fitness, Health, Lordosis
  • Zahra Azemnia, Fariba Hasani*, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Shahrbanoo Ghahari Ahangar Kalaee Page 35
    AIMS

    Conflict is one of the main factors of inefficiency and psychopathology in families. Resilience is one of the skills that can help couples to increase compatibility and solve problems. Therefore, the present study was conducted to compare the effectiveness of Adlerian and emotion-focused therapy on the resilience of women with marital conflict.

    MATERIALS AND METHODS

    The research method was quasi-experimental with a pretestposttest by the control group, and a 3-month follow-up. The first experimental group received 10 90-minute sessions of Adlerian intervention and the second experimental group received 10 90-minute sessions of emotion-focused therapy, but the control group did not receive any intervention. To collect data, the questionnaires of Sanai Zaker et al.’s marital conflicts (2008) and the resilience scale of Connor and Davidson (2003) were used. Data analysis was done using ANOVA with repeated measures and Bonferroni’s post hoc test using SPSS 24 software .

    FINDINGS

    Demographic studies on 60 samples showed; the F statistic obtained from the comparison of the frequencies of the three groups in the age variable (F=0.374) was not statistically significant (p>0.689) and this result indicated that the three groups were equal in terms of age. The results showed that both the mentioned treatments in the post-test and follow-up stage compared to the control group had significant effectiveness on resilience increase at the statistical power level of 0.999 (p-value=0.001). In addition, the results of Bonferroni’s post hoc test showed that Adlerian intervention was more effective in increasing resilience at the same level of statistical power of 0.999 (p-value=0.001).

    CONCLUSION

    Adlerian intervention by emphasizing gaining insight leads to changing the behavior of women with marital conflicts. this change includes simple behaviors resulting from observational learning, imitations, and complex behaviors such as lifestyle. So, the application of Adlerian intervention can increase the resilience of women with marital conflicts by increasing cooperation and transforming the unreconciled methods.

    Keywords: Emotion-Focused Intervention, ANOVA, Conflict, Marital, Resilience
  • Najmeh Hamid*, Saleh Motahari Rad, Sayed Ali Marashi, Mojtaba Ahmadi Farsani Page 36
    AIMS

    Shift work has physiological and psychological consequences for people by causing disturbances in sleep and wakefulness. This issue can also disrupt the functioning of the relevant organization. Considering the duties of the Police Headquarter of the Islamic Republic of Iran, This study aimed to compare job burnout and happiness and their subscales in shift work and office workers of this command in Ahvaz city in Iran.

    MATERIALS AND METHODS

    TThis descriptive-analytical research is a comparative causal type. The statistical population of the present study was all shift work and administrative personnel of the Police Headquarter of Ahvaz city in Iran in 2019, who were identical in terms of social, economic, gender, and other influencing factors. 50 shift workers and 50 office workers were selected by cluster random method. Then the subjects answered the Meslech Burnout questionnaire (1981) and Oxford Happiness Inventory (1989), and the data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA) using SPSS 21 software .

    FINDINGS

    100 people participated in this research in the age range of 21-45 years and with an average age of 29.77±5.46 years. The results of the present study showed that there was a significant difference between the two groups of shift and office workers in terms of job burnout and its two components, namely emotional exhaustion (F=7.14; p=0.009) and depersonalization (F=7.33; p=0.008). =p), but there was no significant difference in the component of feeling of low personal accomplishment (F=2.08; p=0.152). Also, the results of the present study showed that between the two groups of shift and office workers in terms of happiness, there was a significant difference in four of its components, i.e. life satisfaction (F=6.97; p=0.010), positive emotions (F=8.31; p=0.005), health (F=6.23; p=0.014) and efficiency (F=7.96; p=0.006), but there was no significant difference in the self-esteem component (F=1.71; p=0.193).

    CONCLUSION

    The level of job burnout and happiness in shift workers is higher and lower, respectively, compared to office workers.

    Keywords: Burnout, Happiness, Shift Work
  • Tohid Habibzadeh, Touraj Hashemi*, Akbar Rezayi Page 37
    AIMS

    Drug addiction is a recurring chronic mental illness associated with severe motivational disorders and loss of behavioral control. The present study aimed to investigate the effectiveness of meditation training on psychological well-being, emotional regulation, and sleep quality of prisoners addicted to industrial drug abuse.

    MATERIALS AND METHODS

    The current study is semi-experimental, using a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this research was all the clients of the vocational training and occupational therapy camp of West Azerbaijan in Iran in 2022. They were addicted to the abuse of industrial drugs (920 people). Thirty people were screened according to the entry and exit criteria and placed in groups of 15 people by simple random method. One group was named the meditation therapy group, and one group was called the control group. The meditation instruction manual of Lotfi Kashani, Mofid, and Sarfaraz Mehr (2013) was used to teach meditation in eight 60-minute sessions. The Cognitive Emotional Regulation Questionnaire of Garnofsky (2002), Ryff’s Psychological Well-Being Questionnaire (1995), and the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (1989) were used to collect data. The data were analyzed using the inferential, univariate analysis of covariance using SPSS 26 software .

    FINDINGS

    In The research results showed that the experimental group’s average age was 39.23±6.04 and of the control group was 42.4±7.59 years. There was no significant relationship between the two groups regarding age (p=0.125). Also, the findings of the research showed that the effectiveness of meditation training on psychological well-being (p<0.05), emotional regulation (p<0.05), and sleep quality (p<0.05) of prisoners with industrial drug abuse was positive and significant.

    CONCLUSION

    Meditation training increases the mental well-being, emotional regulation, and sleep quality of prisoners addicted to industrial drug abuse.

    Keywords: Meditation, Well-Being, Emotional Regulation, Sleep Quality, Drug Abuse
  • Sajjad Mohammadyari*, Yousef Saberi Page 38
    AIMS

    Identifying and using effective exercise methods is essential to people’s health, especially military personnel. Therefore, this study aimed to compare the effect of eight weeks of CrossFit and high-intensity interval training with physical fitness training on health and functional factors (arterial oxygen saturation, cardiorespiratory fitness, muscular endurance, speed, and agility) of military students.

    MATERIALS AND METHODS

    This research was conducted experimentally with a pre-test and posttest design among students in their second year of afsari university in iran in 2021. Forty volunteer students participated in the study selected by available sampling. The samples were randomly divided into four groups as crossfit training (10 people), high-intensity interval training (10 people), combined crossfit and high-intensity interval training (10 people), and physical fitness training (10 people). Each training group participated in an eight-week training program that included four sessions per week. In order to estimate the factors of saturation of peripheral oxygen percentage (SPO 2 ), maximum oxygen consumption (VO 2 max), muscle endurance, speed and agility, pulse oximeter, queen college step test, sit-up test, 45-meter speed, and agility test were used respectively. Spss 20 software was used to analyze and perform statistical tests at a significance level of 0.05.

    FINDINGS

    The in-group results showed that the maximum oxygen consumption, percentage of blood oxygen saturation, muscle endurance, agility and speed in the HIIT, CrossFit and HIIT+ CrossFit groups were significantly different compared to the pre-test as HIIT+ CrossFit, CrossFit and HIIT group were respectively the most effective compared to physical fitness training (p<0.05). Also, the comparison between groups showed that the maximum oxygen consumption in the groups of physical fitness with CrossFit and physical fitness with HIIT+ CrossFit had a significant difference (p<0.001). Blood oxygen saturation percentage (p=0.006), speed (p=0.024), agility (p=0.001) and muscle endurance (p=0.002) were significantly different between physical fitness and HIIT+ CrossFit groups .

    CONCLUSION

    In general, according to the results of the present study, CrossFit and HIIT exercises probably have a better effect on the health factors and performance of military students than common physical fitness training .

    Keywords: Spo2, High Interval, Health, Military
  • Hossein Rostami, Ezatollah Ahmadi*, Reza Abdi Page 39
    AIMS

    The medical staff are always fighting against diseases and are in contact with the patients, and psychological helplessness, including depression and anxiety, has been reported in many staff working on the front lines of fighting diseases. The present study aimed to determine the relationship between health-promoting lifestyles and illness anxiety with the mediating role of perceived stress in the medical staff of Al-Ghadir Hospital.

    MATERIALS AND METHODS

    The current research is an applied and descriptive correlational type in terms of nature. The statistical population of this research was the medical staff of Al-Ghadir Hospital in Tabriz, Iran, in 2022 (315 people). The statistical sample of the research was determined by using a simple random sampling method of 236 people. In this research, three standard questionnaires, including the Taylor and Cox (1998) illness anxiety scale, Cohen et al.’s (1983) perceived stress questionnaire, and Walker et al.’s (1997) health-promoting lifestyle questionnaire, were used to collect data. The data were analyzed using partial least squares path analysis with PLS-3 software.

    FINDINGS

    Descriptive findings showed that 188 participants (79.7%) were female, and 48 (20.3%) were male. The test of the research model showed that the structural model of the relationship between health-promoting styles and illness anxiety with the mediation of perceived stress had a good fit. Model analysis showed that in the direct path, health-promoting lifestyles had a negative and significant relationship with illness anxiety (β=0.144; t=2.418), and indirectly, the relationship between health-promoting styles and illness anxiety through the mediating variable of perceived stress was negative and significant (Z=3.541). Perceived stress explained the relationship between health promotion style and illness anxiety by 47% (VAF=0.47).

    CONCLUSION

    The findings of this research showed that perceived stress could negative and significantly mediate the relationship between health-promoting styles and illness anxiety in a selected sample of people referring to Al-Ghadir Hospital in Tabriz, Iran.

    Keywords: Health Promotion, Anxiety Disorder, Stress
  • Aliakbar Golmohammadi, Pouran Raeisi, Touraj Harati Khalilabad* Page 40
    AIMS

    The covid-19 pandemic was very impressive on the performance and efficiency of all healthcare centers. This study aimed to investigate the effect of the covid-19 epidemic on the performance and efficiency of the hospitals of the police by the Pabon Lasso model.

    MATERIALS AND METHODS

    This applied study is descriptive-analytical. This study was conducted in four non-specialized military hospitals using data from 2019 to 2021 in military hospitals in the cities of Tehran, Mashhad, and Kerman in Iran. The data relating to the functional indicators of bed occupancy percentage, average patient stay, and bed turnover rate were collected by referring to the medical records units of the hospitals. After comparing the standards of the Ministry of Health, the Pabon Lasso model was used to measure the performance. SPSS 22 software and paired t-tests were used to perform statistical analysis.

    FINDINGS

    The study’s general results showed that the average bed occupancy rate and bed turnover in all hospitals before the covid-19 pandemic were 75% and 73%, respectively, which were higher than national standard and in favorable condition. Although after the pandemic of covid-19, the average occupancy of hospital beds and the length of stay of patients were 70% and 3.8 days, respectively, which were in poor condition and less than the national standard, and the results indicated a significant effect of the pandemic on hospital indicators (p<0.05). Also, the results of examining the efficiency of hospitals using the Pabon Lasso model showed that two hospitals were in the efficient performance area before the pandemic. However, after the pandemic, all hospitals were in inefficient areas.

    CONCLUSION

    The Covid-19 pandemic harmed the performance and efficiency indicators of hospitals. Therefore, planning to improve performance indicators and increase the efficiency and effectiveness of hospital activities should be at the top of the plans.

    Keywords: Performance, Military Hospitals, COVID-19