فهرست مطالب

نشریه علوم آبزی پروری ایران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حنانه رضائیان، کامران رضایی توابع*، علیرضا میر واقفی صفحات 1-13
    اخیرا، با افزایش استفاده از نانو ذرات، نگرانی هایی در ارتباط با اثرات آن ها بر محیط زیست خصوصا اکوسیستم های آبی ایجاد کرده است. از آن جا که آبشش ماهیان دارای موقعیت خارجی و دارای سطح تماس وسیع با آب است در نتیجه به طور مستقیم با آلاینده ها و سموم در تماس است. بدین منظور بررسی تغییرات ایجاد شده روی بافت آبشش شاخص مناسبی برای ارزیابی اثرات آلاینده ها به شمار می آید. در این پژوهش به منظور مطالعه اثرات مجزا و متقابل نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم (TiO2) و اکسید روی (ZnO) بر روی آسیب شناسی بافتی آبشش  ماهی کپور معمولی  (Cyprinus carpio) به اجرا درآمد. برای این تحقیق، ماهیان کپور معمولی انگشت قد با میانگین وزن 3±15 گرم به 9 گروه (با سه تکرار) با تراکم ده قطعه در هر مخزن 300 لیتری تقسیم شدند. براساس غلظت های تحت کشنده، تیمارها به صورت 0 (تیمار شاهد)، 0/5، 1/5 و 2 میلی گرم در لیتر نانو ذرات اکسید روی 3، 6 و 9 میلی گرم در لیتر دی اکسید تیتانیوم و غلظت های ترکیبی، غلظت های نانو ذرات اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم به ترتیب 0/5 و 1/5، 3 و 2 ، 6 و 9 میلی گرم از هر یک از این نانو ذرات در نظر گرفته شد. نمونه های بافت آبشش کپور ماهیان بعد از چهارده روز قرارگیری به صورت جداگانه و همزمان در معرض نانو ذرات اکسید روی، دی اکسید تیتانیوم برداشت شد. تغییرات بافت شناسی در بافت آبشش نمونه ها در مواجهه به طور جداگانه و همزمان نانو ذرات اکسید روی، دی اکسید تیتانیوم مشهود بود، در صورتی که تغییری در نمونه های شاهد مشاهده نشد. تغییرات مشاهده شده در نمونه های مواجه یافته با نانو ذرات اکسید روی شامل هایپرپلازی، جوش خوردگی رشته های آبششی، خمیدگی رشته آبششی، برآمدگی و پیچ خوردگی لایه اپیتلیال، ازهم گسیختگی لایه اپیتلیال، کوتاه شدگی رشته های آبششی ثانویه و همچنین تخریب رشته های آبششی ثانویه بود که با افزایش غلظت مصرفی این تغییرات بیشتر مشاهده شد. نمونه های مواجه شده با نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم پرخونی، ازدیاد سلول های اپیتلیال و تخریب رشته های آبششی ثانویه نشان داد. بافت آبشش در معرض نانو ذرات اکسید روی، آسیب بیشتری نسبت به نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم نشان داد. همچنین نمونه های که به طور همزمان در مواجه با نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی قرار گرفتند تغییراتی از جمله پرخونی، هایپرپلازی، جوش خوردگی رشته های آبششی، خمیدگی رشته آبششی، برآمده شدن لایه اپیتلیال، از هم گسیختگی لایه اپیتلیال، کوتاه شدگی رشته های آبششی ثانویه و ازدیاد سلول های اپیتلیال را نشان دادند. با توجه به نتایج مشاهده شد که نانو ذرات اکسید روی دارای اثرات مخرب تری نسبت به نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم بوده است. در حالی که این آسیب های ایجاد شده به بافت آبشش در هنگام مواجه همزمان نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی شدت بیشتری پیدا می کنند و دارای اثر متقابل هستند.
    کلیدواژگان: کپور معمولی، بافت شناسی، نانوذرات، دی اکسید تیتانیوم
  • ریحانه جباری، سید ولی حسینی*، محمدعلی نعمت الهی صفحات 14-25

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرخ کردن سوسیس ماهی کپور نقره ای با روغن های مختلف گیاهی بر ترکیب اسیدهای چرب و کیفیت تغذیه ای چربی آن بود. ابتدا به روش شستشو، از ماهی کپور نقره ای سوریمی تهیه، سپس همراه با سایر اقلام غذایی و افزودنی ها، از آن سوسیس تهیه شد. سپس سوسیس های تهیه شده با چهار نوع روغن گیاهی (روغن های زیتون و کلزا و سویا و آفتابگردان) به روش غوطه وری در روغن سرخ گردیدند (دمای 3±180 درجه سانتی گراد). تغییرات ناشی از اثر سرخ کردن در روغن های مختلف گیاهی بر ترکیب اسید چرب و کیفیت تغذیه ای چربی در سوسیس های سرخ شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نوع روغن سرخ کردنی بر ترکیب اسید چرب و کیفیت تغذیه ای چربی آن تاثیر معنی داری دارد (0/05≥P). سوسیس های سرخ شده با روغن زیتون و آفتابگردان به ترتیب دارای بیشترین (28/7) و کمترین (1/9) مقدار اسیدهای چرب اشباع شده (برحسب درصد) بودند. همین روند در خصوص مقادیر اسیدهای چرب تک غیراشباع مشاهده شد. اما در خصوص اسیدهای چرب چند غیراشباع نتایج برعکس بود به طوری که بیشترین و کمترین مقدار به ترتیب در سوسیس های سرخ شده در روغن آفتابگردان و زیتون مشاهده شد. اگر چه از نظر مجموع اسید های چرب امگا-3، سوسیس های سرخ شده در روغن آفتابگردان بالاترین مقدار را در بین سایر تیمارهای آزمایشی برخوردار بودند، اما از نظر  نسبت اسید های چرب امگا-3 به امگا-6 (n3/n6) ، بالاترین مقدار در خصوص سوسیس های سرخ شده در روغن کلزا مشاهده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اگرچه سوسیس های پخته شده با روغن های مختلف گیاهی حاوی عمده اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز انسان ها (شامل لینولئیک و آلفا-لینولنیک) هستند، اما با توجه به سهم بالای اسید های چرب امگا-6 در تمامی روغن های آزمایشی، مصرف برنامه ریزی شده آن ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ماهی کپور نقره ای، سوریمی، سوسیس ماهی، سرخ کردن، روغن های گیاهی، پروفایل اسید چرب
  • شقایق نوروزی، سید پژمان حسینی شکرابی*، هومن رجبی اسلامی صفحات 26-35

    در این مطالعه، تاثیر فقدان و کمبود فسفر (دی پتاسیم فسفات؛ K2HPO4) بر نرخ رشد، زی توده، محتوای بیوشیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب ریز جلبک دسمودسموس (Desmodemus sp.) به مدت 14 روز مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس، ریز جلبک دسمودسموس در محیط های کشت شامل فاقد فسفر (P0)، 10 (P10)، 20 (P20)، 30 (P30) و 40 میلی گرم بر لیتر (P40) کشت شدند. تیمار P40 به عنوان گروه شاهد، مقدار فسفر مورد نیاز در محیط کشت استاندارد BG11 را داشت. بر این اساس، بیشترین تراکم سلولی، نرخ رشد ویژه و تولید زی توده در روز چهاردهم به طور همزمان در تیمارهای P20، P30 و P40 ثبت شد که اختلاف معنی داری را با دو گروه دیگر نشان داد (0/05>P). علاوه بر این، بیشترین میزان کلروفیل a نیز در این سه گروه ثبت شد که افزایش معنی داری را در مقایسه با گروه بدون فسفر نشان دادند (0/05>P). کمترین میزان کلروفیل b در P0 (1/62 میلی گرم در لیتر) در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی ثبت شد (05/0<p). آنالیز ترکیبات بدنی نشان داد که بیشترین میزان تولید چربی (14/93میلی گرم در لیتر در روز) در تیمار P20 مشاهده شد که اختلاف معنی داری را با سایر گروه های آزمایشی به جز P10 (13/17 میلی گرم در لیتر در روز) داشت (0/05>P). از سوی دیگر، بالاترین نرخ تولید پروتئین در گروه های P30 و P40 اندازه گیری شد (0/05>P) و بیشترین نرخ تولید کربوهیدرات (10/55میلی گرم در لیتر در روز) در P40 بدون اختلاف معنی داری با P30 (8/87 میلی گرم در لیتر در روز) مشاهده شد. بالاترین میزان اسیدهای چرب اشباع در P0 (47/66 درصد از کل چربی) و بالاترین اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره در تیمارهای P40 (30/58درصد از کل چربی) بدون اختلاف معنی دار با P30 (33/29 درصد از کل چربی) ثبت شد. براساس نتایج می توان بیان نمود که غلظت 20 میلی گرم بر لیتر غلظت مناسبی برای پرورش ریزجلبک دسمودسموس جهت تولید سوخت زیستی بوده درحالی که غلظت 40 میلی گرم بر لیتر غلظت مناسبی برای پرورش ریزجلبک جهت کاربرد در صنایع غذایی و خوراک آبزیان دارد.

    کلیدواژگان: استرس، اسیدهای چرب، ریزجلبک، چربی، کلروفیل
  • حسین بختیاری، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، محسن شهریاری مقدم*، احسان احمدی فر صفحات 36-46
    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تاثیر جیره غذایی حاوی پودر سیر بر میزان جذب کلرید جیوه در فیله ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و زمان ماندگاری آن در یخچال انجام شد. بدین منظور ماهیان با جیره حاوی 2% پودر سیر، جیره حاوی 10 میلی گرم بر کیلوگرم غذا کلرید جیوه و جیره حاوی 2% پودر سیر + 10میلی گرم بر کیلوگرم غذا کلرید جیوه به مدت 56 روز تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش شاخص های رشد (افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه) و میزان تجمع جیوه در فیله اندازه گیری شدند. همچنین سنجش فراسنجه های شیمیایی (شاخص تیوباربیتوریک اسید) و میکروبی (تعداد کل باکتری های مزوفیل و تعداد کل باکتری های سرمادوست) ماهیان پس از  فیله شدن طی  نگهداری در یخچال (4 درجه سانتی گراد) انجام شد. نتایج شاخص های رشد نشان داد که افزایش وزن (0/85±15/06) و نرخ رشد ویژه (0/04±0/88) ماهیان تغذیه شده با کلرید جیوه کاهش ولی ضریب تبدیل غذایی (0/23±4/01) افزایش یافت (0.05>P). بیش ترین میزان تجمع جیوه در فیله ماهیان تغذیه شده با کلرید جیوه (19/67±506/12 نانوگرم بر گرم) وکمترین میزان تجمع جیوه در فیله ماهیان تغذیه شده با کلرید جیوه به همراه پودر سیر (26/13±2559/30نانوگرم بر گرم) مشاهده گردید (0.05>P) و جیره های غذایی مختلف تاثیرمعنی داری بر فراسنجه های شیمیایی و میکروبی فیله نگهداری شده در یخچال نداشت (0.05<P). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از پودر سیر در جیره غذایی روش کارآمدی در کاهش تجمع جیوه در فیله ماهی کپور معمولی بوده اما با توجه به آنکه تاثیر معنی داری (0.05>P) بر میزان زمان ماندگاری فیله طی نگهداری در یخچال نداشته است (6 روز) بنابراین استفاده از این روش برای افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: سیر، کلرید جیوه، ماهی کپور معمولی، زمان نگهداری، فیله
  • علیرضا ربیع پور، آریا باباخانی* صفحات 47-73
    جست و جو، شناسایی و در نهایت استفاده از ترکیبات زیست فعال مهم و با ارزش، یکی از اهداف اصلی جهت مدیریت اصولی و توسعه پایدار صنعت شیلات می باشد. شیلات و آبزی پروری امروزه نقش بسیار ویژه ای در اقتصاد، تامین رژیم های غذایی سالم پایدار و توسعه داروهای جدید جهت برقراری سلامت مردم دارند و آبزیان منبع غنی از پروتئین، اسیدهای آمینه ضروری، اسیدهای چرب (اشباع، تک غیراشباع، چند غیراشباع (امگا 3 و امگا 6))، کربوهیدرات ها، ویتامین ها و مواد معدنی می باشند. از طرف دیگر، در دنیای امروز، مقادیر زیادی از صیدهای ضمنی و جانبی شیلات یا صنایع فرآوری آبزیان دور ریخته شده و باعث مشکلات زیست محیطی فراوان می گردند. با توجه به ارزش غذایی و وجود ترکیبات زیست فعال در محصولات جانبی حاصل از آبزیان، این موجودات می توانند به عنوان منبع غنی از این ترکیبات مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیبات زیست فعال استخراج شده از آبزیان، نقش مهمی در رژیم غذایی، افزایش سلامت، پیشگیری و درمان بیماری های مختلف در انسان ها ایفا می کنند. این ترکیبات حاوی منابع ارزشمندی مانند پپتیدها و هیدرولیزهای پروتئینی، اسیدهای چرب چند غیراشباعی، کلاژن و ژلاتین، پلی ساکاریدها، کیتین و کیتوزان، گلیکوزآمینوگلیکان ها، کاروتنوئیدها، ترکیبات فنولی، عناصر کمیاب و دیگر ترکیبات طبیعی با ظرفیت های آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدویروسی، ضدسرطانی، ضدالتهاب، ضددیابت، ضد انعقاد، ضدفشارخون، ضدپیری، محافظت کننده قلب، محافظت کننده عصبی و تعدیل کننده ایمنی هستند. بر این اساس، آن ها به دلیل ظرفیت عملکردی خاصشان کاربردهای متعددی در صنایع غذایی-دارویی، پزشکی، کشاورزی، زیست فناوری، آرایشی و دیگر صنایع پیدا کرده اند. هدف از این مطالعه، مروری بر اهمیت خواص کاربردی و سلامتی بخش ترکیبات زیست فعال استحصالی از آبزیان است.
    کلیدواژگان: خواص کاربردی، محصولات شیلاتی، آبزیان، مواد مغذی، ترکیبات زیست فعال
  • پریا اکبری*، جواد امیری صفحات 74-84
    یکی از عواملی که منجر به توسعه پرورش، ارتقای رشد نرمال و حفظ سلامت میگو در دو دهه اخیر شده است استفاده از رژیم غذایی مناسب با کیفیت بالا می باشد. تحقیق حاضر، به منظور بررسی اثر آرتمیا ارومیانا (Artemia urmiana) غنی شده با ریزجلبک کیتوسروس (Chaetoceros sp.) بر عملکرد رشد و ترکیب شیمیایی بدن میگوی پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei) صورت گرفت. آزمایش های انجام شده درقالب یک طرح کاملا تصادفی در قالب 4 تیمار غذایی و هر تیمار شامل سه تکرار در 12 مخزن 60 لیتری آب صورت گرفت. ناپلی های آرتمیا از ریز جلبک کیتوسروس با تراکم 103×120، 103×348 و 103×442 سلول در هر میلی لیتر غنی سازی شدند و پست لاروهای 12 روزه میگو 4 بار در روز طی یک دوره دو ماهه با آرتمیای غنی سازی شده و گروه شاهد تنها از ناپلی آرتمیای غنی نشده تغذیه شدند. نتایج حاصل نشان داد که وزن به دست آمده (0/37±887/95 درصد)، وزن نهایی (0/36±2/76 گرم)، متوسط وزن روزانه (0/41±5/20 گرم بر روز) و نرخ رشد روزانه (0/14±3/79 درصد) پست لاروهای تغذیه شده با آرتمیای غنی شده با تراکم 103×120 سلول در هر میلی لیتر ریز جلبک، افزایش معنی داری نسبت به تیمارهای تغذیه شده با تراکم 103×348 و 103×442 سلول در هر میلی لیتر ریز جلبک و گروه شاهد شد (0/05>P). همچنین اختلاف معنی داری بین شاخص های رشد و ضریب تبدیل غذایی تیمارهای تغذیه شده با تراکم های مختلف ریز جلبک نسبت به گروه شاهد وجود داشت (0/05>P). علاوه بر این تیمار تغذیه شده با تراکم 104×120 سلول در هر میلی لیتر ریز جلبک بیشترین پروتئین خام (1±35/97درصد)، چربی خام (0/56±6/54 درصد)، خاکستر (0/33 ±11/23درصد) و مجموع اسید های آمینه (0/015±10/02گرم اسید آمینه/گرم نمونه) را داشت (0/05>P). در مجموع براساس نتایج این تحقیق، تغذیه پست لاروهای میگو با ناپلی آرتمیای غنی شده با  تراکم 103× 120 سلول در هر میلی لیتر ریزجلبک کیتوسروس به منظور بهبود شاخص های رشد، تغذیه، کیفیت شیمیایی بدن و پروفایل اسیدهای آمینه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: میگو پاسفید غربی، ریزجلبک کیتوسروس، شاخص رشد، ناپلی آرتمیا، ترکیب شیمیایی بدن
  • میگل تکلو، هومن رجبی اسلامی*، سید عبدالمجید موسوی، ایوب یوسفی جوردهی صفحات 85-95

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر نوکلئوتید در جیره غذایی روی برخی شاخص های رشد و قابلیت هضم ظاهری تاسماهی استرلیاد (Acipenser ruthenus) پرورشی طراحی و اجرا شد. بدین منظور ماهیان با میانگین وزن 1/23±95/33گرم و طول کل 0/51±30/00سانتی متر به صورت تصادفی در 5 تیمار با 3 تکرار تقسیم شدند، به طوری که 12 ماهی به صورت تصادفی در هر تانک 500 لیتری توزیع گردید. ماهیان در هر تیمار با جیره حاوی مکمل نوکلئوتید با مقادیر صفر، 1/5، 2/5، 3/5 و 5/0 گرم نوکلئوتید در کیلوگرم غذا برای 10 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد درصد افزایش وزن ماهیان در تیمارهای 2/5، 3/5 و 5/0 گرم نوکلئوتید بر کیلوگرم جیره غذایی نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی‎داری داشته (0.05>P) و با 2/08±119/07درصد افزایش به بالاترین میزان خود در تیمار 5/0 گرم در کیلوگرم نوکلئوتید رسید (0.05>P). با این وجود، اختلاف معنی ‏داری در مقدار این فراسنجه در ماهیان تغذیه نموده با جیره حاوی 3/5 گرم بر کیلوگرم نوکلئوتید مشاهده نشد (0.05<P). طول کل نیز در ماهیان تغذیه شده با 5/0 گرم بر کیلوگرم نوکلئوتید (0/5±25/5 درصد) افزایش معنی‎داری نسبت به تیمار شاهد (0/73±17/76 درصد) داشت (0.05>P) هرچند که اختلاف معنی‎داری با ماهیان تغذیه نموده با غذای حاوی 3/5 گرم بر کیلوگرم نوکلئوتید نشان نداد (0.05<P). بیشترین قابلیت هضم ظاهری ماده خشک جیره به میزان 0/47±80/32 درصد در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 5/0 گرم بر کیلوگرم نوکلئوتید و کمترین قابلیت هضم ظاهری ماده خشک نیز به میزان 0/045±73/24 درصد در ماهیان تغذیه نموده با جیره پایه ثبت گردید (0.05>P). همچنین بیشترین مقدار قابلیت هضم ظاهری پروتئین جیره به میزان 0/24±90/94 درصد متعلق ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 5/0 گرم نوکلئوتید بر کیلوگرم جیره غذایی به دست آمد که اختلاف معنی داری با مقدار این فراسنجه در ماهیانی داشت که از جیره غذایی حاوی مقادیر کمتر از 2/5 گرم بر کیلوگرم نوکلوئوتید تغذیه نموده بودند (0.05>P). از لحاظ آماری اختلاف معنی‏دار در قابلیت هضم چربی بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (0.05<P). به طور کلی یافته های پژوهش حاضر نشان داد افزودن 3/5 گرم بر کیلوگرم نوکلئوتید در جیره غذایی ماهی استرلیاد می تواند بر افزایش رشد و قابلیت هضم ظاهری مواد غذایی تاثیر معنی دار بگذارد.

    کلیدواژگان: استرلیاد، طول کل، نوکلئوتید، هضم ظاهری
  • گلناز صیادزاده*، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 96-102

    جنس Paraschistura از نواحی بالادست حوضه آبریز تیگره تا پاکستان پراکنش دارند و تاکنون 16 گونه از آن ها در ایران گزارش شده است. از آنجا که استخوان شناسی به عنوان یک ابزار مفید در مطالعات آرایه شناسی و فیلوژنی جویبار ماهیان مورد استفاده قرار گرفته است، بنابراین در این مطالعه، برخی ویژگی های استخوان شناسی در 13 گونه از این جنس بررسی شده است. بدین منظور، ماهیان به ترتیب در فرمالین 10% و الکل 70% تثبیت، نگهداری و سپس در موزه جانورشناسی بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز نگهداری شدند. عکس های رادیوگرافی از سمت چپ ماهیان با استفاده از دستگاه Faxitron Bioptics تهیه شد. براساس نتایج؛ اسکلت ساقه دمی شامل پنج یا شش هیپورال، یک استخوان اپورال منفرد، پاراهیپورال و پلئوراستیل متصل به آخرین مهره می باشد. شکل اپورال در گونه های مختلف متفاوت است. پنجمین هیپورال مثلثی شکل، در اندازه های متفاوت و غیرمتصل به آخرین مهره است. شماری از گونه های مورد مطالعه از طریق کمپلکس ساقه دمی به ویژه تعداد هیپورال ها، شعاع های باله های پشتی و دمی و تعداد مهره ها قابل تشخیص هستند. بنابراین به نظر می رسد این ویژگی های مورد استفاده در شناسایی آرایه های فراگونه ای از جمله تبارها، جنس و خانواده بیشتر از گونه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های استخوان شناسی، اسکلت ساقه دمی، آرایه شناسی، جویبار ماهیان
  • داود محمدرضائی* صفحات 103-110
    بررسی ها نشان داده است که استفاده از ترکیبات گیاهی در جیره گونه های مختلف آبزیان بر عملکرد رشد تاثیرگذار می باشد. این تحقیق استفاده از چند ترکیب گیاهی مختلف به طور همزمان در جیره غذایی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تعداد 80 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) با میانگین وزنی متوسط  0/37±15 گرم پس از سازگاری با محیط در 4 تانک پرورش توزیع و به مدت 8 هفته با سه جیره حاوی مقادیر مختلف پودر ترکیبات گیاهی (سیر، آویشن، نعناع فلفلی، دارچین و زردچوبه) و یک جیره شاهد تغذیه شدند. در پایان دوره، شاخص های رشد شامل میزان رشد روزانه، ضریب رشد ویژه، شاخص رشد طولی، شاخص احشائی، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی و ضریب افزایش وزن بدن اندازه گیری شد. براساس نتایج، کلیه شاخص ها در تیمار 1 (پودر سیر، نعناع فلفلی، دارچین و زرد چوبه به ترتیب 1، 4، 1 و 0/3 درصد جیره) بهترین وضیعت را در مقایسه با سایر تیمارها و تیمار شاهد نشان داد. همچنین، تغییر محتوای برخی از این ترکیبات سبب تغییر عملکرد رشد ماهیان گردید. بر این اساس، استفاده از ترکیبات گیاهی با مقدار مناسب می تواند اثر تجمیعی بر عملکرد رشد داشته باشد. همچنین در صورت استفاده همزمان ترکیبات مختلف مقادیر مورد استفاده نسبت به زمان مصرف جداگانه حجم کمتری را شامل خواهد شد.
    کلیدواژگان: ترکیبات گیاهی، شاخص های رشد، شاخص احشائی و قزل آلای رنگین کمان
  • عبدالجمیل محمدی سیب، پریا اکبری*، سراج بیتا صفحات 111-119
    ماکروجلبک ها منابع غنی از ترکیبات زیست فعال، از نظر ساختاری متنوع، با پتانسیل ارزشمند زیست پزشکی و دارویی می باشند، که می توانند به عنوان اجزای عملکردی ارتقا دهنده سلامتی در غذای آبزیان باشند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر عصاره جلبک قهوه ای  Stoechospermum marginatum بر ترکیب اسیدهای چرب و وضعیت آنتی اکسیدانی ماهی کفال خاکستری بود. برای انجام تحقیق، 120 قطعه ماهی کفال خاکستری (Mugil cephalus) با میانگین وزنی 1/02±9/56 گرم، در 4 تیمار با جیره های مختلف شامل 0 (تیمار شاهد)، 5، 10 و 15 گرم عصاره جلبک بر کیلوگرم غذا تیماربندی شدند. کمترین میزان مریستیک اسید (14:0C) (1/06±0/09درصد)، استئاریک ا سید(18:0C) (4/17±0/09درصد) در تیمار 4 مشاهده شد و اختلاف معنی داری را با سایر تیمار ها نشان داد در حالی که میزان لینولنیک اسید (3- n18:3C) (2/52±0/03 درصد) و لینولئیک اسید (6-n18:2C) (42/60±2/9 درصد) از دسته PUFA در تیمار 4 به طور معنی دار بیشتر از تیمار شاهد بود (0/05>P). بین تیمارهای آزمایشی و گروه شاهد از نظر فعالیت آنزیم کاتالاز اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/05<P). کمترین میزان مالون دی ‍ آلدئید در تیمار حاوی 15 گرم عصاره جلبک بر کیلوگرم غذا مشاهده شد. تیمار های حاوی سطوح مختلف عصاره جلبک افزایش معنی داری را از نظر فعالیت آنزیم های سوپر اکسیداز دیسموتاز و گلوتاتیون احیاء شده در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند (0/05>P). نتایج نشان داد که ماهیان کفال خاکستری تغذیه شده با رژیم غذایی حاوی 15 گرم عصاره جلبکStoechospermum marginatum در هر کیلوگرم غذا منجر به بهبود فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و ترکیب اسیدهای چرب شد و استفاده از 15 گرم عصاره جلبک در هر کیلوگرم غذا در جیره غذایی ماهی کفال خاکستری سودمند می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره جلبک، ماهی کفال خاکستری، ارزش غذایی، ایمنی
  • سعید شهبازی ناصرآباد، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری، محمدعلی نعمت الهی صفحات 120-131

    تهدیدات پیش روی رودخانه ها ناشی از فعالیت های انسانی و سایر عوامل تنش زا و به دنبال آن، به مخاطره افتادن تنوع زیستی این اکوسیستم ها؛ خصوصا ماهی ها، درک نیازهای زیستگاهی و ارزیابی تناسب زیستگاه این موجودات آبزی ساکن در رودخانه ها را به منظور حفظ تنوع زیستی ضروری می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی ترجیح زیستگاهی سس ماهی کارون (Barbus karunensis) در رودخانه بشار با استفاده از روش هموارسازی هسته ای در طول فصول تابستان و پاییز 1400 انجام گرفت. در این مطالعه از 16 ایستگاه با 3 تکرار نمونه برداری انجام شد و همزمان عوامل محیطی شامل دما، شیب جغرافیایی، سرعت آب، عرض رودخانه، عمق آب، ارتفاع، pH، هدایت الکتریکی (EC) و کل جامدات محلول (TDS) در هر ایستگاه ثبت و اندازه گیری شد. نتایج نشان داد ترجیح زیستگاهی گونه مورد مطالعه در فصل تابستان، بخش هایی از این رودخانه با ارتفاع و دمای بالا و سرعت پایین جریان آب، شیب و عرض زیاد رودخانه ، نقاطی با عمق متوسط، pH بالا، مقادیر TDS متوسط و EC بالاتر می باشد، در فصل پاییز بیشترین ترجیح سس ماهی کارون ارتفاع بالا، دمای پایین، سرعت جریان کم تر، عرض متوسط، عمق کم، شیب زیاد، pH و TDS پایین می باشد، بنابراین در یک نتیجه گیری کلی زیستگاه ماهی B. karunensis در فصل تابستان و پاییز متفاوت بوده و دامنه های متفاوتی از پارامترهای محیطی را در دو فصل مورد بررسی ترجیح می دهند.

    کلیدواژگان: سس ماهی کارون، شاخص مناسبت زیستگاه، متغیرهای محیطی، رودخانه بشار، ترجیح زیستگاهی
  • نظام آرمند، رحام آرمند، مهدی بنایی* صفحات 132-142
    کادمیوم یکی از مهم ترین آلاینده های زیست محیطی است که ممکن است از طریق زنجیره غذایی وارد بدن ماهیان شود و بر فیزیولوژی آنها تاثیر گذارد. هدف از این مطالعه استفاده از صمغ عربی (Acacia senegal) به عنوان مکمل غذایی در جهت کاهش سمیت کلراید کادمیوم در ماهی کپور معمولی است. در این مطالعه ماهیان به مدت 28 روز با جیره غذایی واجد صمغ عربی در دو غلظت 5 و 10 گرم و کلراید کادمیوم در دو غلظت 100 و 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم تغذیه شدند. سپس فعالیت آنزیم های پلاسما و پارامترهای بیوشیمیایی به عنوان نشانگرهای زیستی سلامت ماهیان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که قرار گرفتن در معرض کادمیوم موجب افزایش معنی دار فعالیت آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز ، آلکالین فسفاتاز، کراتین فسفوکیناز و گاما گلوتامیل ترانسفراز  در پلاسمای ماهیان گردید. در حالی که تجویز صمغ عربی توانست سطح فعالیت این آنزیم ها را به سطح نرمال بازگرداند. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض کادمیوم غلظت گلوکز، تری گلیسرید، اوره و کراتینین خون را افزایش داد، در حالی که غلظت پروتئین کل و آلبومین کاهش یافت. تغذیه ماهیان با مکمل صمغ عربی توانست سطح این پارامترها را تنظیم کند. هر چند که تاثیر آن بر پارامترهای بیوشیمیایی وابسته به دوز بود. بنابراین تجویز صمغ عربی می تواند واجد اثر محافظتی در برابر سمیت کادمیوم در ماهی کپور باشد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، صمغ عربی، نشانگرهای زیستی، اثر حفاظتی، پارامترهای بیوشیمیایی
|
  • Hannaneh Rezaeian, Kamran Rezaei Tavabe *, Alireza Mirvaghefi Pages 1-13
    In the past years due to increasing use of nanoparticles, concerns have been raised worldwide regarding their environmental impacts. In aquatic animals, the gill has an external position and a wide contact surface with water, it directly comes into contact with pollutants. Therefore, examining the changes occurring in the gill tissue is an appropriate indicator for assessing the effects of pollutants. For this research, the common carp fingerling fish with 15±3 g weight were divided into 9 treatments (with three replicates) with a density of ten fish per 300-liter tank. Based on lethal concentrations, the concentrations were considered as 0 (control treatment), 0.5, 1.5, and 2 ppm for ZnO nanoparticles, and 3, 6, and 9 ppm for TiO2 nanoparticles, as well as combined concentrations. The concentrations of zinc oxide and titanium dioxide nanoparticles were 0.5 and 3, 1.5 and 6, and 2 and 9 ppm, respectively. Gill tissue samples of the examined carp were separately and simultaneously exposed to zinc oxide and titanium dioxide nanoparticles after 14 days. Histological changes in the gill tissues were evident in samples exposed to ZnO and TiO2 nanoparticles separately, while no changes were observed in the control samples. The observed changes in samples exposed to ZnO nanoparticles included hyperplasia, fusion of gill filaments, bending of gill filaments, protrusion and twisting of the epithelial layer, disintegration of the epithelial layer, shortening of secondary gill filaments, and destruction of secondary gill filaments, which were more pronounced with increasing concentrations. Samples exposed to TiO2 nanoparticles showed hemorrhage, increased epithelial cells, and destruction of secondary gill filaments. Gill tissue exposed to ZnO nanoparticles showed more damage compared to titanium dioxide nanoparticles. Furthermore, samples simultaneously exposed to TiO2 and ZnO nanoparticles exhibited changes such as hemorrhage, hyperplasia, fusion of gill filaments, bending of gill filaments, protrusion of the epithelial layer, disintegration of the epithelial layer, shortening of secondary gill filaments, and increased epithelial cells. According to the results obtained, it was observed that ZnO nanoparticles had more harmful effects compared to TiO2 nanoparticles. Moreover, these damages to the gill tissue intensify and have mutual effects when simultaneously exposed to TiO2 and ZnO nanoparticles.
    Keywords: Common Carp, Histology, Nanoparticles, Titanium Dioxide
  • Reyhaneh Jabbari, Seyed Vali Hosseini *, Mohammadali Nematollahi Pages 14-25

    This study aimed to investigate the effect of frying silver carp sausage using different vegetable oils on the composition of fatty acids and the nutritional quality of its fat. First, silver carp surimi was prepared by washing method, and then sausage was prepared with other food items and additives. Then, the sausages were fried into four vegetable oils (olive, rapeseed, soybean, and sunflower oils) by immersion in oil (at a temperature of 180±3 ℃). The results showed that the type of frying oil significantly affects the fatty acid composition and nutritional quality of its fat (P≥0.05). Sausages fried with olive and sunflower oil had the highest (28.7) and the lowest (13.9) saturated fatty acids (in percentage), respectively. The same trend prevailed regarding the monounsaturated fatty acids. However, regarding polyunsaturated fatty acids, the results were the opposite i.e. the highest and lowest amounts were observed in sausages fried in sunflower and olive oil, respectively. Although in terms of total omega-3 fatty acids, fried sausages in sunflower oil had the highest value among other experimental treatments, but in terms of the ratio of omega-3 fatty acids to omega-6 (n3/ n6), the highest value was observed for fried sausages in rapeseed oil. The results of the present study showed that although sausages cooked with different vegetable oils contain most of the essential fatty acids necessary for humans (including linoleic and alpha-linolenic) because of a high proportion of omega-6, but in all experimental oils, their planned consumption is recommended.

    Keywords: Silver Carp, Surimi, Fish Sausage, Frying, Vegetable Oils, Fatty Acid Profile
  • Shaghayegh Norozi, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi *, Houman Rajabi Islami Pages 26-35

    In this study, the effect of lack and phosphorus deficiency (dipotassium phosphate; K2HPO4) on the growth rate, biomass, biochemical content, and fatty acid profile of Desmodemus sp. was investigated for 14 days. Accordingly, Desmodesmus microalgae were grown in culture media containing no phosphorus (P0), 10 (P10), 20 (P20), 30 (P30), and 40 mg/liter (P40). The P40 treatment was considered as a control group that had the amount of phosphorus required in the standard culture medium BG11. Based on the results, the highest cell density, specific growth rate, and biomass production were simultaneously recorded in the P20, P30, and P40 treatments on the 14th day of culture, which showed a significant difference from the other two groups (P<0.05). In addition, the highest chlorophyll a was also recorded in these three groups, which showed a significant increase compared to the group without phosphorus (P<0.05). The lowest chlorophyll b was recorded in P0 (1.62 mg/L) compared to other experimental groups (P<0.05). The analysis of body composition showed the highest amount of lipid productivity (14.93 mg/liter per day) in P20 treatment, which has a significant difference with other experimental groups, except for P10 (13.17 mg/liter per day) (P<0.05). The highest protein productivity rate was measured in P30 and P40 groups (P<0.05) and the highest carbohydrate productivity rate (10.55 mg/L per day) was measured in P40 without significant difference with P30 (8.87 mg/l per day). The highest amount of saturated fatty acids was observed in P0 (47.66% of total fat) and the highest long-chain unsaturated fatty acids in P40 treatment (30.58% of total fat) without significant difference with P30 (29.33% of total fat). Based on the results, the concentration of 20 mg/liter of phosphorus is a suitable concentration for the cultivation of Desmodesmus sp. microalgae for the production of biofuel, while the concentration of 40 mg/liter of phosphorus is a suitable concentration for the cultivation of the microalgae for using in the food and aquafeed industries.

    Keywords: Stress, Fatty Acids, Microalgae, Lipid, Chlorophyll
  • Hossein Bakhtiari, Ebrahim Alizadeh Doughikollaee, Mohsen Shahriari Moghadam *, Ehsan Ahmadifar Pages 36-46
    The present study aimed to assess the impact of a diet containing garlic powder on the absorption of mercury chloride in common carp (Cyprinus carpio) fillets and its shelf life in the refrigerator. For this purpose, fish were fed diets containing 2% garlic powder, 10 mg/kg mercury chloride, and 2% garlic powder + 10 mg/kg mercury chloride for 56 days. At the end of the cultivation period, growth index (weight gain, feed conversion ratio, and specific growth rate) and mercury accumulation in fillets were measured. In addition, chemical (thiobarbituric acid reactive substances index) and microbial (total mesophilic bacteria, total psychrophilic bacteria) indices were assessed in the fillets during storage in the refrigerator (4˚C). The results showed that weight gain (0.15±0.06), and specific growth rate (0.88±0.04) of fish-fed mercury chloride decreased, while the feed conversion ratio (4.01±0.01) increased (P<0.05). The highest mercury accumulation was observed in the fillets of fish-fed mercury chloride (506.12±19.67 ng/g) and the lowest in the fillets of fish-fed mercury chloride along with garlic powder (255.30±26.13 ng/g) (P<0.05). Different dietary regimes did not have a significant effect on the chemical and microbial indices of fillets stored in the refrigerator (P>0.05). The results of the present study showed that the use of garlic powder in the diet was an effective method of reducing mercury accumulation in common carp fillets. However, since it did not have a significant effect (P<0.05) on the shelf life of fillets (6 days), using this method is not recommended for increasing the shelf life of common carp fillets.
    Keywords: Garlic, Mercury Chloride, Common Carp, Shelf Life, Fillet
  • Alireza Rabiepour, Aria Babakhani * Pages 47-73
    Searching, identifying, and ultimately using important and valuable bioactive compounds is one of the main goals for the principled management and sustainable development of the fisheries industry. Nowadays, fisheries and aquaculture have a very special role in the economy and providing sustainable healthy dietaries and the development of new drugs to establishment human health and aquatics are a rich source of proteins, essential amino acids, fatty acids (saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids (omega-3 and omega-6)), carbohydrates, vitamins and minerals. On the other hand, in today's world, a large amount of the by-catch of fisheries or aquatics processing industries is thrown away and causes many environmental problems. Considering the nutritional value and the presence of bioactive compounds in by-products from aquatics, these organisms can be used as a rich source of these compounds. The results of this study showed that bioactive compounds extracted from aquatics, play an important role in dietary, increasing health, and prevention and treatment of various diseases in humans. These compounds contain valuable resources such as peptides and protein hydrolysates, polyunsaturated fatty acids, collagen and gelatin, polysaccharides, chitin and chitosan, glycosaminoglycans, carotenoids, phenolic compounds, rare elements and other natural compounds with antioxidant, antimicrobial, antiviral, anticancer, anti-inflammatory, antidiabetic, anticoagulant, antihypertensive, antiaging, heart protective, neuroprotective and immune-modulating potentials. According to this, they have found many applications in the nutrient-pharmaceutical (nutraceutical), medical, agriculture, biotechnology, cosmetic industries, and other industries due to their specific functional potential. The purpose of this study is to review the importance of functional and health-giving properties of bioactive compounds extracted from aquatics.
    Keywords: Functional Properties, Seafood Products, Aquatics, Nutrients, Bioactive Compounds
  • Paria Akbary *, Javad Amiri Pages 74-84
    One of the factors that have led to the explosive development of shrimp farming, promoting normal growth and maintaining shrimp health in the last two decades is the use of a high-quality proper diet. The present study was conducted to investigate the effect of Artemia urmiana enriched with Chaetoceros sp. on the growth function and body chemical composition of Litopenaeus vannamei. The experiments were performed in a completely randomized design as 4 food treatments, each consisting three replications in 12 tanks (60 liters). Artemia nauplii were enriched with Chaetoceros sp microalgae with a density of 120×103, 348×103, 448×103 cell/mL, and the shrimp larvae were enriched with Artemia 4 times a day for two months and the control group fed only unenriched Artemia nauplii. The results showed that the obtained weight (887.95±0.37%), final weight (2.76±0.36g), average daily weight (5.20±0.41g/day), and coefficient Specific growth (3.79±0.14) of post-larvae fed with Artemia enriched with a density of 120×103 cells per ml of microalgae showed a significant increase compared to treatments fed with a density of 348×103, 448× 103 cell/mL of microalgae and control (P<0.05). Also, there was a significant difference between the growth indices and feed conversion ratio of treatments fed different densities of microalgae compared to the control group (P<0.05). In addition, the treatment fed with a density of 120×104 cell/mL of microalgae had the highest crude protein (35.97±1%), crude fat (6.54±0.56%), ash (11.23±0.33%) and total amino acids (10.02±.15g amino acid/g sample) (P<0.05). Based on the results, feeding of shrimp post-larvae with enriched Artemia nauplii with a density of 120×103 cell/mL of Chaetoceros sp. microalgae is recommended to improve growth performance, nutrition, body quality and amino acids profile.
    Keywords: Litopenaeus Vannamei, Chaetoceros Sp. Microalgae, Growth Performance, Artemia Nauplii, Body Chemical Composition
  • Meigol Taklu, Houman Rajabi Islami *, Seyed Abdolmajid Mousavi, Ayoub Yousefi Jourdehi Pages 85-95

    The present study was performed to investigate the effect of dietary nucleotides on the growth and apparent digestibility of Sterlet sturgeon, Acipenser ruthenus. Fish with an average body weight of 95.33±1.23g and total length of 0.30±0.5 cm were divided into 5 experimental groups with 3 replications, each containing 12 fish which were randomly distributed in tanks with 500 L working capacity. The fish were fed diets containing 0.0, 1.5, 2.5, 3.5, and 5.0 g kg-1 nucleotide. The experiment was conducted in a completely random design for 10 weeks. The results showed a significant increase in the weight gain percentage of fish in treatments of 2.5, 3.5, and 5.0 g kg-1 nucleotide than those in the control treatment (P<0.05), reaching the highest percentage of 119.07±19.97% in fish fed diet supplemented with 5.0 g kg-1 nucleotide (P<0.05). However, no significant difference was recorded in the values of this variable between fish-fed diets supplemented with more than 2.5 g kg-1 nucleotide (P>0.05). There was also a significant increase in the total length of fish fed diet supplemented with 5.0 g kg-1 nucleotide (25.5±0.8 %) compared to those fed the basal diet (17.76±0.73 %) (P<0.05), while no significant difference was found with those in fish fed diet supplemented with 3.5 g kg-1 nucleotide (P>0.05). The highest apparent digestibility of dry weight was 80.32±0.47% in fish fed a diet containing 5.0 g kg-1 nucleotide, while the lowest value was 73.24±0.45% in fish fed the basal diet (P<0.05). The highest apparent digestibility of protein was 90.94±0.24% in fish-fed a diet containing 5.0 g kg-1 nucleotide, which had a significant difference with that in fish fed a diet containing less than 2.5 g kg-1 nucleotide (P<0.05). However, no significant difference was observed in lipid apparent digestibility of fish between the experimental treatments (P>0.05). In general, findings of the present research indicated that dietary supplementation of nucleotide in the diet has a significant impact on the nutrient digestibility of sterlet sturgeon, with the best response obtained when fish fed a diet containing 3.5 g kg-1 nucleotide for ten weeks.

    Keywords: Sterlet Sturgeon, Total Length, Nucleotide, Apparent Digestibility
  • Golnaz Sayyadzadeh *, Hamidreza Esmaeili Pages 96-102

    These small loaches are distributed from the upper Tigris River basin to Pakistan. Currently a total of 16 species are recognized in Iran. Since osteology has proven to be a useful tool for studying the taxonomy and phylogeny of fishes, including loaches, we have studied some osteological characters are studied in 13 species from Iran. To conduct this study, the fishes were fixed in 10% formaldehyde, stored in 70% and then deposited in the Zoological Museum, Collection of Biology Department, Shiraz University. Digital X-ray radiographs were taken from the left side of all fish using a Faxitron Bioptics. Based on the obtained results caudal skeleton consists of five or six hypurals and unpaired epural, parahypural and pleurstyle bones. The pleurstyle is fused to the last centrum. The shape of the epural is varies in each species. The fifth hypural is triangular, not connected to the terminal centrum and different in size. The results revealed that some Paraschistura species can be distinguished based on the caudal complex, especially by the number of hypurals, dorsal- and caudal-fin rays and the number of vertebra. Therefore, it seems that specific characters, are more useful in distinguishing higher taxa such as lineages, genera and families rather than individual species.

    Keywords: Osteological Characters, Caudal Skeleton, Taxonomy, Nemacheilid Fishes
  • Davoud Mohammadrezaei * Pages 103-110
    Studies have shown that the use of plant compounds in the diet of different aquatic species affects their growth performance. This experiment was conducted to use different plant compounds simultaneously in the diet of juvenile rainbow trout. Therefore, a total of 80 juveniles of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) with an average weight of 15±0.37 g were distributed in 4 tanks after adaptation to the laboratory conditions and fed 3 diets containing different amounts of plant compounds powder (Garlic, thyme, peppermint, cinnamon and turmeric) and control group for 8 weeks. At the end of the experiment, the growth performance including average daily growth, specific growth rate, longitudinal growth rate, visceral index, food conversion rate, condition factor, and body weight gain increase, were calculated. According to the results, treatment 1 (garlic powder, peppermint, cinnamon, and turmeric, respectively 1, 4, 1, and 0.3% of diet) revealed the best growth performance compared to other treatments and the control. Also, changing the content of some of these compounds showed different growth performance. Hence, using plant compounds with the right amount has a cumulative effect on growth performance. In conclusion, if they are applied simultaneously, they will contain smaller amounts than when used separately.
    Keywords: Plant Compounds, Growth Performance Indicators, Visceral Index, Onchorhynchus Mykiss
  • Abdoljamil Mohammadi Sib, Paria Akbary *, Seraj Bita Pages 111-119
    Brown, red, and green marine macroalgae marine macroalgae are rich sources of diverse bioactive components with valuable pharmaceutical and biomedical potentials that could be exploited as functional health-promoting ingredients in animal feeds. The objective of the study was to examine the effects of red seaweed Stoechospermum marginatum extract (SE) on fatty acid compositions and antioxidant status of grey mullet, Mugil cephalus, after 60 days. Four experimental diets were prepared: SE0 as a control treatment; SE5, SE10, and SE 15, which included 0, 5, 10, and 15 g SE kg-1 diet, respectively. One hundred twenty grey mullets weighing 9.56±1.02 g were randomly divided into four groups corresponding to the different feeding regimes. After 60 days of feeding, the results showed that the significantly lowest amount of myristic acid (14: 0) (1.06±0.09%) and stearic acid (0.08 C) (4.17±0.09%) was observed in treatment 4, whereas the amount of linolenic acid (C18:3n0-3, 2.52±0.03%) and linoleic acid (C18:2n-6, 42.69±2.09%) (60.60 09 2.09) of the PUFAs in treatment 4 were significantly higher than the control one (P<0.05). No significant differences were found in catalase (CAT) between the control group and treatments (P>0.05). The lowest level of Malondialdehyde (MDA) was shown in SE15. Treatments containing different levels of SE showed significantly different in superoxide dismutase (SOD and GSH compared with control treatment (P<0.05). The results of the experiment revealed that grey mullets fed SE15 diets showed improvement in the fatty acid composition and antioxidant status and the use of a diet containing 15 g/kg S. marginatum extract could suggest for grey mullet.
    Keywords: Macro Algae Extract, Mugil Cephalus, Nutritional Value, Immunity
  • Saeid Shahbazi Naserabad, Hadi Poorbagher *, Soheil Eagderi, Mohammadali Nematollahi Pages 120-131

    The threats to the rivers caused by human activities and stress factors that have endangered the biodiversity of the inhabitants in these ecosystems, especially fish. Therefore, it is necessary to understand the habitat needs and assess the suitability of the habitat for organisms living in rivers to protect biodiversity. This study aimed to investigate the Habitat Suitability Index (HIS) of Barbus karunensis in Bashar River using the kernel smoothing method in summer and autumn seasons 2021. In this study, 16 stations were selected and sampled with 3 repetitions. At the same time, environmental factors, including temperature, geographical slope, water velocity, river width, water depth, elevation, pH, electrical conductivity (EC), and total dissolved solids (TDS) were recorded and measured. Based on the results, the habitat preference of this species in the summer season was river sections with high elevation, high temperature, low average water velocity, high slope and width of the river, middle depth with high pH, average TDS values, and higher EC. In the autumn, the most preferred habitat of fish was high elevation, low temperature, low water velocity, high slope, medium width, low depth TDS, and pH. It can be concluded that the habitat of B. karunensis was different in the summer and autumn seasons and this species prefers different ranges of environmental parameters in the summer and autumn seasons.

    Keywords: Barbus Karunensis, HIS, Environmental Parameters, Bashar River, Habitat Preferences
  • Nezam Armand, Raham Armand, Mahdi Banaee * Pages 132-142
    Cadmium is one of the most important environmental pollutants that may enter the bodies of fish through the food chain and affect their physiology. The purpose of this study is to use gum Arabic (Acacia senegal) as a food supplement to mitigate the toxicity of cadmium chloride in common carp. In this study, fish were fed a diet containing gum Arabic at two concentrations: 5 and 10 grams, along with cadmium chloride at two concentrations: 100 and 200 mg per kilogram for 28 days. Then, the activity of plasma enzymes and biochemical parameters were evaluated as biomarkers of fish health. The results showed that exposure to cadmium significantly increased the activity of aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, lactate dehydrogenase, alkaline phosphatase, creatine phosphokinase, and gamma-glutamyltransferase in fish plasma, while the administration of gum Arabic was able to restore the activity of these enzymes to normal levels. Furthermore, cadmium exposure increased blood glucose, triglyceride, urea, and creatinine concentrations, while total protein and albumin concentrations decreased. Feeding fish with a gum Arabic supplement could adjust the levels of these parameters, although its effect on biochemical parameters was dose-dependent. Therefore, the administration of gum Arabic could have a protective effect against cadmium toxicity in carp fish.
    Keywords: Heavy Metals, Gum Arabic, Biomarkers, Protective Effects, Biochemical Parameters