فهرست مطالب

فقه جزای تطبیقی - سال چهارم شماره 1 (بهار 1403)

نشریه فقه جزای تطبیقی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی یوسفی، سید سجاد کاظمی*، احمد فلاحی صفحات 1-14
    اراده به عنوان مولفه مهم عنصر روانی جرم از موضوعات مهم حقوق کیفری است که نقش آن در تحقق مسوولیت کیفری دارای ابعاد مختلفی بوده و همواره حل بحث و نظر بوده است. در این مقاله تلاش شده به بررسی نقش اراده در مسوولیت کیفری از منظر فقه و حقوق ایران و فرانسه پرداخته شود. مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. یافته ها بر این امر دلالت دارد که هم در فقه و حقوق ایران و هم در حقوق فرانسه، رفتار مادی اگرچه برای تحقق مسوولیت کیفری ضروری است اما کافی نیست و لازم است که این رفتار با اراده آزاد صورت گرفته باشد. ازاین رو، اگر مرتکب اراده ای در انجام آن رفتار نداشته باشد هیچ نوع مسوولیت کیفری تحقق نخواهد یافت. درواقع مبنای مسوولیت کیفری، ارادی بودن رفتار است. اگر فردی آزادانه حق انتخاب رفتار ارتکابی خویش را نداشته باشد بدین معنی که فاقد آزادی اراده باشد یا مجالی برای انتخاب رفتار توسط وی وجود نداشته باشد، نمی توان برای وی مسوولیت کیفری قائل شد. در فقه و حقوق ایران فقدان اراده در مواردی چون اجبار، اکراه، خواب و بی هوشی رافع مسوولیت مدنی است. در حقوق فرانسه نیز اجبار به نحوی که خارج از تحمل باشد و همچنین مستی و هرگونه اختلال روانی که اراده را زایل کند رافع مسوولیت کفری است. البته هم در حقوق ایران و هم در حقوق فرانسه در مواردی چون مستی، رفع مسوولیت به معنای حذف جبران خسارت نبوده و مرتکب باید خسارت واردشده به زیان دیده را جبران نماید.
    کلیدواژگان: اراده، مسوولیت کیفری، فقه، حقوق کیفری، ایران، فرانسه
  • صدیقه حاتمی*، محمدرضا علمی سولا صفحات 17-27
    در آموزه های فقهی به جهت مبغوض بودن عمل زنا در شریعت، احکام متفاوتی برای فرزندان متولد از رابطه خارج از نکاح در نظر گرفته شده است. یکی از این احکام، در باب میزان خون بهای فرزند نامشروع است. نوشتار حاضر به جهت اختلافی که در آرای فقیهان در فرض مساله نمود یافته است، در جستاری مساله محور و به شیوه توصیفی و تحلیلی میراث مکتوب فقهی را در مطالعه گرفته و به سه دیدگاه متفاوت دست یافته است: 1- نظریه مشهور که میزان دیه فرزند طبیعی را با سایر افراد برابر می داند؛ 2- دیدگاه گروهی از متقدمان که قائل به تساوی دیه چنین فردی با کافر ذمی هستند؛ 3- دیدگاه شاذی که اصولا اعتقادی به وجوب دیه در فرض مساله ندارد. در پژوهش حاضر پس از احصای دقیق اقوال موجود در مساله و همچنین مستندات هریک از آرای فوق، درنهایت دیدگاه دوم که منتسب به شماری از متقدمان امامیه است دارای مبنای استوار قلمداد شده و برآیند ادله باب نشان می دهد، مستندات مساله را یارای تامین قول مشهور و نیز قول شاذ در مساله نیست.
    کلیدواژگان: زنا، فرزند نامشروع، دیه، کافر ذمی
  • عباس شفیعی اردستانی، مسعود قاسمی*، اکبر وروایی، یزدان نصرتی صفحات 29-46
    حاکم شدن فضای پست مدرنیزم بر زندگی جوامع بشری و ورود متغیرهای مختلف به زندگی افراد، موجب پیچیده شدن روابط انسان ها شده است. یکی از موضوعات مهم در این زمینه، افزایش تنش و خشونت می باشد. در این میان یکی از مصادیق مهم خشونت، خشونت خانوادگی می باشد. خشونت خانوادگی نیز دارای ابعاد و مصادیق مختلفی، ازجمله خشونت علیه زنان، خشونت علیه اطفال و نوجوانان و... است. در پژوهش حاضر که با روش توصیفی تحلیلی گردآوری شده است، مبانی جرم انگاری این پدیده در نظام حقوقی ایران و فقه امامیه مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. در پژوهش حاضر مشاهده خواهد شد که علیرغم ظواهر برخی احکام مانند جواز تادیب اطفال و نوجوانان، در چهارچوب نظام فقهی حقوقی حاکم، همه مصادیق خشونت علیه اطفال و نوجوانان ممنوع می باشد و وجود احاکم خاص تربیتی آموزشی هیچ گونه جوازی برای اعمال خشونت علیه اطفال و نوجوانان فراهم نمی کند.
    کلیدواژگان: خشونت، جرم انگاری، حقوق اطفال و نوجوانان، حقوق بشر
  • مظفر احمدی سربرزه، فرزاد معیری*، فاطمه احدی، بابک پورقهرمانی صفحات 47-62
    براساس نظریه کنترل اجتماعی، داشتن شغل زمان بر است و فردی که دارای شغل است، زمانی برای درگیرشدن در جرم نخواهد داشت، چنانچه از محدودیت بیرونی قوی رنج کشیده باشد، کنش پرخاشگرانه دیگرکشی را انتخاب می کند. هدف، ارزیابی تاثیر شاخص بیکاری بر وقوع قتل به صورت بین کشوری برای 24 کشور منتخب و برآورد رگرسیونی آن به صورت مجزا برای ایران و مقایسه نتایج است. روش پژوهش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری، کلیه کشورهای جهان است. حجم نمونه، 23 کشور توسعه یافته و ایران است. روش نمونه گیری، پیمایشی است. از متغیرهای درجه توسعه انسانی، نرخ تورم، نرخ بیکاری و درصد جمعیت شهرنشین استفاده شده است. داده ها از گزارش توسعه انسانی سازمان ملل، بانک جهانی و سازمان بهداشت جهانی در طی دوره 2018-1990 استخراج شده، از تکنیک پانل دیتای متوازن، مدل اقتصادی قتل برآورد گردید. یافته ها نشان داد ضریب متغیر درصد جمعیت شهرنشین بی معنی و یک متغیر مزاحم است، لذا از مدل حذف شده است. نتایج برآورد مجدد مدل نشان داد که شاخص درجه توسعه انسانی کشورها بیشترین تاثیر را بر وقوع قتل دارد و نرخ بیکاری و نرخ تورم به ترتیب در رده های بعدی می باشند. مقایسه نتایج نشان داد که ضریب نرخ بیکاری بیش از سه برابر ضریب نرخ تورم است، اهمیت نرخ بیکاری در پیشگیری از وقوع قتل بیشتر از تورم است. نتایج برآورد مدل برای ایران با نتایج رگرسیونی به دست آمده برای گروه کشورها کاملا هماهنگ است. در ایران ضریب نرخ بیکاری نسبت به گروه کشورها بزرگ تر است.
    کلیدواژگان: قتل نفس، شاخص توسعه انسانی، نرخ بیکاری، نرخ تورم
  • مهدیه یوسفی، مجید وزیری*، ابراهیم یاقوتی صفحات 63-78
    فساد اداری و اقتصادی یکی از چالش های جامعه و نظام اداری و سیاسی ایران امروز است. در همین حال مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی، الزامات تحقق این آرمان بزرگ را ترسیم کرده اند. در مقاله حاضر تلاش داشته به بررسی این مهم پرداخته شود که رویکرد بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نسبت به فساد اقتصادی و اداری چگونه بوده و سازوکارهای پیشگیری از آن در حقوق کیفری ایران چیست؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته شده است. نتایج مقاله بیانگر این امر است که بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در چهارمین توصیه خود، عدالت و مبارزه با فساد را لازم و ملزوم یکدیگر دانسته و عدم سلامت سیاسی و اقتصادی را عامل ضربه زننده به مشروعیت نظام عنوان کرده است. از منظر بیانیه گام دوم، عدالت و مبارزه با فساد می توانند به عنوان یکی از مبانی روشن جهت برنامه ریزی مسوولان اجرایی جهت تحقق مطالبات رهبری و گام نهادن در مسیر ایجاد تمدن نوین اسلامی مورد توجه جدی قرار گیرند. علاوه بر این، در حقوق کیفری برای پیشگیری از فساد اقتصادی و اداری به صورت کیفری و غیرکیفری قوانین متعددی وضع شده است. جزای نقدی و حبس از مهم ترین مصادیق پیشگیری کیفری و نظارت و تلاش برای خصوصی سازی اقتصادی از مهم ترین سازوکاری غیرکیفری پیشگیری از فساد اقتصادی و اداری است، البته قوانین موجود به دلیل پراکندگی نیازمند تنقیح است.
    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، فساد اقتصادی، فساد اداری، پیشگیری
  • زینب ریاضت* صفحات 81-91
    یکی از مهم ترین تحولات قانونی که محل اختلاف و مناقشه حقوقی نیز گردیده است با توجه به ظهور تعزیرات منصوص شرعی در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مفهوم، مصادیق و آثار این قسم از تعزیرات است که بستر آن تشابه تعزیر منصوص با حد و دغدغه عدم تسری اختیارات مندرج در تعزیرات به تعزیرات منصوص شرعی است. وفق رویکرد قانونگذار در راستای تحول مفهوم و گستره تعزیر از سال 1392 و به موجب تبصره دو ماده 115 قانون مجازات اسلامی قانونگذار اقدام به ارائه تفکیک نوینی از تعزیرات با دو قسم تعزیرات منصوص و غیرمنصوص شرعی نمود و آثار حقوقی قابل توجهی مانند قاعده منع محاکمه مجدد، اعطای معافیت قضایی در جرایم خفیف، اصدار قرار تعویق صدور حکم، تعلیق اجرای مجازات، تقلیل مجازات اطفال و نوجوانان تا نصف حداقل در صورت وجود جهات تخفیف و مرور زمان تعقیب منصرف از تعزیرات منصوص شرعی اعلام گردیده است. این در حالی است که مفهوم و مصادیق تعزیر منصوص شرعی همچنان محل مناقشه و تفکیک مذکور موجب اجمال قانون گردیده است. در مقاله حاضر در راستای بررسی موضوع مذکور ضمن ارائه مفهوم و قلمروی تعزیر منصوص شرعی مصادیق و آثار این رویکرد قانونگذار در تحول تعزیر بررسی و آسیب شناسی گردیده و پیشنهاداتی در راستای رفع آن ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: تعزیر، کیفر، تعزیر منصوص، حقوق کیفری ایران
|
  • Mahdi Yousefi, Seyed Sajjad Kazemi *, Ahmad Falahi Pages 1-14
    Volition as an important component of the psychological element of crime is one of the important issues of criminal law, whose role in the realization of criminal responsibility has different dimensions and has always been the solution of debates and opinions. In this article, an attempt has been made to examine the role of volition in criminal responsibility from the perspective of Iranian and French jurisprudence and law. The current article is descriptive and analytical and has investigated the mentioned question by using the library method. The findings indicate that both in Iranian jurisprudence and French law, although material behavior is necessary for the realization of criminal responsibility, it is not sufficient and it is necessary that this behavior is done with free volition. Therefore, if the perpetrator does not have the volition to carry out that behavior, no type of criminal responsibility volition be realized. In fact, the basis of criminal responsibility is the volition of the behavior. If a person does not have the right to freely choose his own behavior, which means that he lacks freedom of volition or there is no opportunity for him to choose his behavior, then he cannot be held criminally responsible. In Iranian jurisprudence and law, lack of volition in cases such as coercion, reluctance, sleep and anesthesia is a civil liability. In French law, coercion in a way that is out of tolerance, as well as drunkenness and any mental disorder that destroys the volition, are responsible for blasphemy. Of course, in both Iranian and French laws, in cases such as drunkenness, the removal of responsibility does not mean the removal of compensation, and the perpetrator must compensate the damage caused to the victim.
    Keywords: Intention, Criminal Responsibility, Jurisprudence, Criminal Law, Iran, France
  • Sedigheh Hatami *, Mohammad Reza Elmi Sola Pages 17-27
    In jurisprudence, due to the abhorrence of adultery in Sharia, different rulings have been considered for children born out of wedlock. One of these rulings is about the blood price of an illegitimate child. Due to the difference in the opinion of the jurists regarding the assumption of the problem, the present article has studied the heritage of written jurisprudence in a descriptive and analytical way in a problem-oriented research and has reached three different points of view: 1- The famous theory that the amount of money considers the natural child equal to other people; 2- The view of a group of scholars who believe that such a person's dowry is equal to a dhimmi disbeliever; 3- Shazi's point of view, which basically does not believe in the obligation of money in assuming the problem. In the present research, after the detailed counting of the statements in the issue as well as the documentation of each of the above opinions, in the end, the second view which is attributed to a number of the predecessors of the Imamiyyah is considered to have a solid basis and shows the result of the arguments of the chapter. Famous and Shaz's words are not in question.
    Keywords: Adultery, Illegitimate Child, Bloodmoney, Dhimmi Infidel
  • Abbas Shafiee Ardestani, Masoud Ghasemi *, Akbar Varvaei, Yazdan Nosrati Pages 29-46
    The dominance of postmodernism in the life of human societies, and the introduction of various variables into people's lives, has led to the complexity of human relationships. One of the important issues in this field is the increase in tension and violence, among which one of the most important instances of violence is domestic violence. Domestic violence has different dimensions and examples, including violence against women, violence against children and adolescents, etc. The present study, which has been conducted through the descriptive-analytical method, will evaluate the criminalization basics of this phenomenon in Iran's legal system and Jaʽfari jurisprudence. The present study shows that despite appearances, some rules such as correction permit of children and adolescents are prohibited in the framework of the ruling jurisprudence-legal system, and all instances of violence against children and adolescents are prohibited, and the existence of special educational-educational rulings does not provide permission for violence against children and adolescents.
    Keywords: Violence, Criminalization, Children, Adolescents Right, Human Right
  • Mozafar Ahmadi Sarbarzeh, Farzad Moayeri *, Fatemeh Ahadi, Babak Pourghahramani Pages 47-62
    According to the theory of social control, having a job is time-consuming and a person who has a job will not have time to engage in crime, if he suffers from a strong external constraint, he will choose an aggressive act or Homicide. The aim is to evaluate the effect of the unemployment index on the occurrence of Homicide between countries for 24 selected countries and to estimate its regression separately for Iran and compare the results. The research method is a descriptive survey. The statistical population is all the countries of the world. The sample size is 23 developed countries and Iran. The sampling method is a survey. The variables of human development degree, inflation rate, unemployment rate and percentage of urban population have been used. The data were extracted from the Human Development Report of the United Nations, the World Bank and the World Health Organization during the period of 1990-2018 and the economic model of Homicide was estimated from the balanced panel data technique. The findings showed that the variable coefficient of the percentage of the urban population is meaningless and a disturbing variable, so it was removed from the model. The results of the re-estimation of the model showed that the human development index of the countries has the greatest effect on the occurrence of Homicide and the unemployment rate and the inflation rate are in the next categories respectively. The comparison of the results showed that the unemployment rate coefficient is more than three times the inflation rate coefficient, the importance of the unemployment rate in preventing murder is greater than inflation. The estimation results of the model for Iran are completely consistent with the regression results obtained for the group of countries. In Iran, the unemployment rate is higher than the group of countries.
    Keywords: Homicide, Human Development Index, Unemployment Rate, Inflation Rate
  • Mahdieh Yousefi, Majid Vaziri *, Ebrahim Yaghoti Pages 63-78
    Today, administrative and economic corruption is one of the challenges of society and the administrative and political system of Iran. At the same time, in the statement of the second step of the Islamic Revolution, the Supreme Leader outlined the requirements for the realization of this great ideal, in line with the realization of the new Islamic civilization. In the present paper, an attempt has been made to investigate the importance of the approach of the statement of the second step of the Islamic Revolution to economic and administrative corruption and the mechanisms of its prevention in Iran's criminal law. The present paper is descriptive and analytical using the library method. The results of the study show that the declaration of the second step of the Islamic revolution in its fourth recommendation considers justice and the fight against corruption to be necessary for each other and considers the lack of political and economic health as a factor affecting the legitimacy of the system. From the point of view of the statement of the second step, justice and the fight against corruption can be given serious attention as one of the clear bases for the planning of the executive officials to fulfill the demands of the leadership and take a step towards the creation of a new Islamic civilization. In addition, many laws have been established in criminal law to prevent economic and administrative corruption in criminal and non-criminal forms. Fines and imprisonment are among the most important examples of criminal prevention and supervision and efforts for economic privatization are among the most important non-criminal mechanisms for preventing economic and administrative corruption. Indeed, the existing laws need to be revised due to fragmentation.
    Keywords: Statement Of The Second Step Of The Islamic, Administrative Corruption, Economic Corruption, Prevention
  • Zeynab Riazat * Pages 81-91
    One of the most important legal developments, which has become a source of legal dispute and controversy, due to the appearance of Sharia prescribed punishments in the Islamic Penal Code approved in 1392, is the concept, examples and effects of this type of punishment, which is based on the similarity of prescribed punishment with the limit and the concern of non-applicability. According to the approach of the legislator, in line with the evolution of the concept and scope of Ta'azir, since 2013 and according to the note two of Article 115 of the Islamic Penal Code, the legislator tried to present a new separation of Ta'azir into two types of Sharia-mandated and non-mandated punishments. Significant legal effects such as the rule of prohibiting retrials, granting judicial immunity in minor crimes, issuing orders to postpone the issuance of sentences, suspending the execution of punishment, reducing the punishment of children and adolescents to at least half if there are mitigating factors and the expiration of the prosecution time, giving up on the Shariah punishments. has been This is while the concept and examples of Ta’azir prescribed by Shari'ah are still the subject of controversy and the above-mentioned separation has led to the abrogation of the law. In this article, in order to examine the mentioned issue, while presenting the concept and scope of Ta'zir according to Shari'ah, the examples and effects of this legislator's approach in the evolution of Ta'zir are analyzed and analyzed, and suggestions are made in order to solve it.
    Keywords: Ta'zir, Punishment, Prescribed Ta'zir, Iranian Criminal Law