فهرست مطالب

فصلنامه طب و تزکیه
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 129، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • غلامرضا حسن زاده، مهتا مرادی، نیما صفری، زهره نظم آرا* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    حضور در سالن تشریح، فرصتی استثنایی جهت کسب صلاحیت های حرفه ای قبل از ورود به دوره بالین است. با رشد درک مسائل عاطفی در کنار آموزش مطالب علمی آناتومی، شاهد تربیت پزشکانی اخلاق مدار خواهیم بود. در این مسیر، گروه های آناتومی، نقش مهمی را ایفا می کنند. توجه به رشد عاطفی و حرفه ای دانشجویان پزشکی، به ویژه در زمان حضور در سالن های تشریح نیاز به بررسی نکات اخلاقی در این بخش را توجیه می کند. تهیه فهرستی از این موارد ، بومی سازی و ارتقای نکات در کنار الزام به رعایت آن ها می تواند درآموزش بهتر این رشته موثر باشد.

    روش بررسی

    با جستجوی واژه های آموزش پزشکی، اخلاق در آناتومی، اهدای کالبد، خدمات یادبود، اخلاق حرفه ای و نحوه رفتار در سالن تشریح در پایگاه های پاب مد، اسکوپوس، EMBASE، کتابخانه کاکرین و گوگل اسکلار، 200 مقاله استخراج شد. با بررسی کیفیت مقاله ها بر اساس Q و ضریب تاثیر و مطالعه چکیده مقالات، 50 مقاله انتخاب و به طور کامل مطالعه شد. پس از استخراج نکات کلیدی، از برخی اساتید مجرب درخواست شد تا نظرات خود را به موارد جمع آوری شده اضافه نمایند. نظرات اساتید با ذکر نام استاد، مرتبه و دانشگاه محل خدمتشان در انتهای جمله در متن مقاله آورده شد.

    یافته ها

    نکات اساسی در مورد اجرای بهتر اصول اخلاقی و ارتقا آموزش در سالن تشریح، در قالب دوازده نکته گردآوری شد.

    نتیجه گیری

    در نظر گرفتن این نکات در سالن های تشریح علاوه بر بهبود کیفیت آموزش، در تربیت پزشکان اخلاق مدار در جامعه موثر خواهدبود.

    کلیدواژگان: آموزش آناتومی، اخلاق در آناتومی، اهدای کالبد، خدمات یادبود، اخلاق حرفه ای و نحوه ی رفتار در سالن تشریح
  • مریم شمسایی*، سید ضیاء الدین تابعی صفحات 12-23

    زمینه و هدف: 

    یکی از مباحث قابل تامل در بعد مبانی سلامت معنوی از دیدگاه اسلام نسبت میان مبانی معرفت شناختی و سلامت است از این جهت نیازمند ژرف نگری و نظریه پردازی اندیشمندان حوزه دین و سلامت می باشد. در این پژوهش هدف بیان رهیافت الگوی سلامت معنوی بر مبنای ادراکات معرفت شناختی می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی و استنتاجی با بهره بردن ار منابع کتابخانه ای در توصیف مفاهیم، تحلیل و تبیین مسئله استفاده شده است.

    یافته ها

    جهت حصول به پاسخی مستوفا درباب معنای سلامت انسان، بایستی از چشم انداز فلسفی کاملی به انسان نظر نمود که عنایت ویژه ای به کل ابعاد وجودی وی داشته باشد. از آنجایی که اسلام دین توحیدی بوده افزون بر اذعان داشتن به کاربرد حس، تعقل، شهود و اشراق در حوزه های خویش، قرآن و سیره نبوی را به عنوان ماخذ پایدار و بدون خلل در راستای معرفت شناسی به بشر اهدا نموده است. و همچنین اسلام می تواند کل ابعاد وجودی انسان و تمام ابعاد سلامت را در پارادایم دینی تبیین نموده و اثربخشی وضعیت روحی انسان بر سلامت یا بیماری جسم او را بیان داشته و روش های ثمربخشی جهت التیام آلام روحی بیماران عرضه نماید.

    نتیجه گیری

    با نگاه معرفت شناسانه به بدن در می یابیم که جسم مرتبه نازله نفس می باشد. کالبد نفس ،تن است که در آن کالبد تصرف و بدان تعلق داشته و آثار وجودی روح و عالم نفس در این بدن جسمانی پیاده می گردد لذا از دستاوردهای مبانی شناخت شناسانه، روح و نفس انسان است که صحت بدن تابع آن می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، معرفت شناسی، ادراکات
  • حبیبه عباسی، جلیل کوهپایه زاده، اصغر جهاندیده *، علی اکبری ساری صفحات 24-36
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به پدیده جهانی شدن و پیشرفت جوامع و فناوری، با تغییرات متعدد در همه ابعاد زندگی روبرو می شویم لذا ناگزیر خصوصی سازی به بخشی از زندگی روزمره تبدیل شده است و این امر در آموزش عالی نیز اجتناب ناپذیر است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع کیفی(تحلیلی و توصیفی) محسوب می شود. این پژوهش به روش مرور نظام مند (بررسی سیستماتیک) انجام شد. پایگاه گوگل اسکولار به عنوان پایگاه معتبر، انتخاب شده، جستجوی مقالات طبق کلیدواژه ها انجام شد. معیارهای انتخاب، شامل زبان مقالات (فارسی و انگلیسی)، دسترسی به متن کامل و نیز بازه زمانی 15 سال اخیر از 2008 الی 2023 بود. تعداد مقالات به دست آمده 118 مورد بود که پس از حذف موارد تکراری و نامرتبط، 35 مقاله انتخاب شد که پس از مطالعه دقیق بر اساس اهداف پروژه و سوالات پژوهش تعداد مقالات به 19 عدد رسید. در نهایت تجزیه و تحلیل بر اساس یافته ها انجام شد.

    یافته ها

    خصوصی سازی در آموزش عالی موجب افزایش کارآیی و کیفیت تحصیلی، پاسخگوی تقاضای زیاد جامعه، کاهش فشار بودجه دولتی می شود. در دسترس همگان قرار می گیرد. دانشجو محور بوده و توجه بیشتری به چالشهاو مشکلات دانشجویان دارد. از طرفی موجب می شود که آموزش به امتیاز تبدیل گردد. موجب دور شدن دانشگاه از ماموریت اصلی یعنی دانشی بودن شده و نفوذ بازار به دلیل تغییر ارزشها در دانشگاه ها افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    روند خصوصی سازی در آموزش عالی کشور نیاز به بازنگری اساسی دارد. ابتدا باید موقعیت موجود را ارزیابی کنیم. آموزش عالی خصوصی برای بقای خود مجبور به ارتقای سطح کیفیت فعالیت و کاهش هزینه است. همچنین نیازمند مطالعه و برنامه ریزی نظام مندی است تا بتواند کمبودها و موانع را برطرف نماید.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، دانشگاه خصوصی، آموزش عالی، آموزش عالی خصوصی، خصوصی سازی علوم پزشکی
  • زهرا بهره ور، فاطمه حمیدی فر*، یلدا دلگشایی، عباس خورشیدی صفحات 37-48
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر آموزش و توسعه منابع انسانی جهت حفظ استعدادها، افزایش قابلیت منابع انسانی وهمگام شدن با تحولات سریع ساختارهای سازمانی مورد توجه می باشد. مقاله حاضر با هدف شناسایی شاخصهای آموزش ضمن خدمت مهارت محور در حوزه معاونت آموزشی وزارت بهداشت انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش کاربردی، آمیخته اکتشافی و داده بنیاد خودظهور و پیمایشی مقطعی بود. جامعه آماری بخش کیفی شامل خبرگان و بخش کمی 876 نفر از کارکنان معاونت آموزشی بودند. نمونه گیری بخش کیفی به روش گلوله برفی شامل 11نفر و بخش کمی 280نفر به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات بخش کیفی کتابخانه ای و میدانی و بخش کمی میدانی بود. ابزار پژوهش در بخش کیفی اسناد و مصاحبه نیمه ساختار یافته و بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار داده های بخش کیفی براساس پنج مقوله استفاده شد. روش تحلیل داده های بخش کیفی، کدگذاری نظری با مکس کیودا و بخش کمی با تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار لیزرل بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شاخصهای آموزش ضمن خدمت مهارت محور شامل بعد نیازها با مولفه شناسایی نیازها، هدف گذاری، تعیین ساختار و تعیین محتوا؛ بعد منابع با مولفه منابع انسانی، منابع مالی، منابع فیزیکی و منابع فناورانه؛ بعد پیاده سازی با مولفه روش تدریس و برنامه ریزی؛ بعد ارزیابی با مولفه خودارزیابی، هنجارمحور و ملاک محور است.

    نتیجه گیری

    ابعاد و مولفه های بدست آمده حاکی است که آموزش مهارت محور بدون توجه به فرایندهای علمی آموزش ضمن خدمت کاری عبث بوده و صرفا بخشی از سرمایه مالی را از دست داده و همچنین فرصت هایی را که کارکنان می توانستند اقدامات قابل توجهی را در محیط کار انجام دهند از بین برده ایم. آموزش ضمن خدمت در جهان، منجر به تولید استانداردها علمی شده است که سازمانها برای آموزش کارکنان خود بر مبنای آنها عمل می کنند.

    کلیدواژگان: شاخص، آموزش، مهارت محور، آموزش ضمن خدمت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
  • مریم ملاباقر، علیرضا حسن زاده، محمدمهدی سپهری*، عباس حبیب الهی، ابوالقاسم سرآبادانی صفحات 49-64
    زمینه و هدف

    در دنیای فناوری امروزی که به سرعت در حال رشد و تکامل است، ظهور و شیوع بیماری ها به یک موضوع مهم تبدیل شده است و پیشگیری و کنترل بیماری ها توسط فناوری به چالش اصلی متخصصان و صنایع مراقبت های بهداشتی تبدیل شده است. نظام مراقبت سلامت یکی از ابزارهای مهم در هدایت و نظارت بر فرآیندهای درمانی در سراسر جهان است. پژوهشگران بسیاری در سراسر جهان در حوزه های مختلف پژوهشی و از دیدگاه های مختلف به طراحی نظام مراقبت سلامت پرداختند. هدف این پژوهش بررسی کمی پژوهش های انجام شده در حوزه نظام مراقبت سلامت است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است و به روش کتاب سنجی و تحلیل محتوا انجام شده است. نمونه این پژوهش با توجه به موضوع و ملاک های ذکر شده در روش پژوهش، از پایگاه استنادی PubMed استخراج شده و مربوط به بازه زمانی سال 2000 تا پایان اکتبر 2023 است. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار VOSviewer انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل بر رشد روزافزون پژوهش و نگارش مقاله در حوزه نظام مراقبت سلامت تاکید دارد. بررسی حاصل نشان داد که 5 کشور ایالات متحده آمریکا، انگلیس، سوئیس، نیوزیلند و آلمان بیشترین پژوهش را در حوزه پژوهش انجام داده اند. در این پژوهش اکوسیستم نظام مراقبت سلامت، موسسات، نویسندگان، هم رخدادی واژگان و شبکه کلمات کلیدی در حوزه نظام مراقبت سلامت نشان داده شد و مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که درک لزوم راه اندازی نظام ملی مراقبتی و نیز افزایش ابزارهای سلامت الکترونیک و توسعه سیستم های اطلاعات پزشکی در گذر زمان باعث رشد کمی پژوهش ها در موضوع پژوهش شده است.

    کلیدواژگان: نظام مراقبت سلامت، کتاب سنجی، سلامت هوشمند، مدیریت سلامت
|
  • Ghomareza Hassanzadeh, Mahta Moradi, Nima Safari, Zohreh Nazmara* Pages 1-11
    Background and Objective

    Attending the dissecting room provides an opportunity to acquire professional identity before entering the clinical course. With the growing understanding of emotional issues along with the teaching of scientific anatomy, we will witness the training of ethical doctors. In this way, the anatomy groups, play an important role. Attention to the emotional and professional growth of medical students during the course of dissection, justifies the need to examine ethical points. Make a list, localization and promoting these key points along with the requirement to comply with the list in the medical schools can help in better education of anatomy.

    Methods and Materials: 

    By searching medical education, ethics in anatomy, body donation, memorial service, professionalism, and dissection room behavior in PubMed, Scopus, EMBASE, Cochrane Library and Google scholar, 200 articles were extracted. By checking the quality of the articles and studying the abstracts of the articles, 50 articles were selected and studied. After extracting the key points, some professors were asked to add their opinions to the collected items. The opinions are mentioned by mentioning their name, rank and university at the end of the sentence.

    Results

    Twelve tips about the better implementation of ethical principles and improving the quality of education in the dissection hall were collected.

    Conclusion

    To improve the quality of education, considering these points in the dissection rooms will be effective in training ethical doctors.

    Keywords: Anatomical Education, Ethics In Anatomy, Body Donation, Memorial Service, Professionalism, Dissection Room Behavior
  • Maryam Shamsaii *, Seyed Ziaadin Tabei Pages 12-23
    Background and Objective

    One of the topics to be pondered in the aspect of the foundations of spiritual health from the perspective of Islam is the relationship between epistemological foundations and health. For this reason, it requires deep insight and theorizing of thinkers in religion and health. In this research, the aim is to express the approach of the spiritual health model based on epistemological perceptions.

    Methods and Materials: 

    In this research, a descriptive, analytical, and inferential method has been used using library resources to describe the concepts, and analyze and explain the problem.

    Results

    To get a satisfactory answer about the meaning of human health, it is necessary to look at the human being from a complete philosophical perspective, which should pay special attention to all aspects of his existence. Since Islam is a monotheistic religion, in addition to recognizing the use of sense, reasoning, intuition, and illumination in its fields, it has given the Qur’an and the prophetic life a stable and uninterrupted source for epistemology. Also, Islam can explain the whole dimensions of human existence and all dimensions of health in the religious paradigm, express the effectiveness of a person’s mental state on the health or illness of his body, and offer fruitful methods for healing the mental pains of patients.

    Conclusion

    With an epistemological look at the body, we find that the body is the lower order of the soul. The body of the soul is the body to which the body is possessed and belongs, and the existential effects of the soul and the world of the soul are carried out in this physical body, therefore, it is one of the achievements of the cognitive foundations of the human soul and the soul, to which the health of the body is subordinate.

    Keywords: Spiritual Health, Epistemology, Perceptions
  • Habibeh Abbasi, Asghar Jahandideh*, Jalil Koupayezadeh Isfahani, Ali Akbari Sari Pages 24-36
    Background and Objective

    Today, according to the phenomenon of globalization and the progress of modern societies and technology, we face numerous changes in all aspects of life, therefore privatization processes have inevitably become a part of normal life. So privatization of higher education is inevitable.

    Methods and Materials: 

    In this paper, which is Applied Research; set in the (analytical and descriptive) method. This research was done by systematic review method. The Google Scholar database was selected as a reliable database, and the articles were searched according to keywords. The selection criteria included the language of the articles (Persian and English), access to the full text, and the last 15 years from 2008 to 2023. The number of articles obtained was 118, after removing duplicate and unrelated items, 35 articles were selected. After careful study based on research objectives and questions, the number of articles reached 19. Finally, the analysis was done based on the findings.

    Results

    Privatization in higher education increases the efficiency and quality of education. It responds to the high demand of the society. It reduces the pressure on the government budget. Higher education is available to all. It is student-oriented and pays more attention to the challenges and problems of students. On the other hand, it makes education become a privilege. It has caused the university to move away from its main mission, which is to be academic, and market influence increases due to the change of values.

    Conclusion

    The process of privatization higher education needs a fundamental revision. it is essential to know current situation. In order to survive, private higher education has to improve the quality of its activities and reduce costs. Privatization of higher education needs systematic study and planning in order to solve the deficiencies and obstacles.

    Keywords: Privatization, Private University, Higher Education, Private Higher Education, Privatizationof Medical Sciences
  • Zahra Behravar, Fatemeh Hamidifar *, Yalda Delgoshai, Abbas Khorshidi Pages 37-48
    Background and Objective

    In recent years, training and development of human resources to preserve talents, increase the capability of human resources and keep pace with the rapid evolution of organizational structures is of interest. The present article was conducted by identifying the indicators of skill-oriented inservice training in the Ministry of Health’s educational vice-chancellor.

    Methods and Materials: 

    The applied research method was a combination of exploratory and self-emerging foundation data and a cross-sectional survey. The statistical population of the qualitative part included experts and the quantitative part included 876 employees of the Vice-Chancellor of Education. Sampling of qualitative part by snowball method including 11 people and quantitative part of 280 people were selected by stratified random sampling. The data collection method was the qualitative part of the library and field and the quantitative part of the field. The research tools in the qualitative part were documents and semi-structured interviews, and the quantitative part was a researcher-made questionnaire. The data validity of the qualitative section was used based on five categories. The method of data analysis for the qualitative part was theoretical coding with MaxQuda and the quantitative part was confirmatory factor analysis with Lisrel software.

    Results

    The results showed that the indicators of skill-oriented in-service training include the needs dimension with the component of identifying needs, setting goals, determining structure and determining content; resource dimension with human resources, financial resources, physical resources and technological resources; The implementation dimension with the teaching method and planning component; The evaluation dimension with self-evaluation component is norm-oriented and criterion-oriented.

    Conclusion

    The obtained dimensions and components indicate that skill-based training without regard to the scientific processes of training while serving the work is futile and has simply lost part of the financial capital and also the opportunities that employees could take significant actions in the environment. We have eliminated the work to do. In-service training in the world has led to the production of scientific standards that organizations use to train their employees.

    Keywords: Index, Education, Skill-Oriented, In-Service Training, Ministry Of Health, Medical Education
  • Maryam Mollabagher, Alireza Hassanzadeh, Mohammad Mehdi Sepehri*, Abas Habibelahi, Abolghasem Sarabadani Pages 49-64
    Background and Objective

    In today’s technology world, which is rapidly growing and developing, the emergence and infection of diseases becomes an issue by technology becomes the main challenge of health care professionals and industries. The surveillance system is one of the important tools in guiding and monitoring the treatment processes around the world. The purpose of this research is to quantitatively examine the researches conducted in the field of surveillance system.

    Methods and Materials: 

    The current research is descriptive-analytical and has been carried out by bibliography and content analysis and the criteria mentioned in the research method. According to the topic, the sample of this research is from the PubMed reference database and related to research related to the period of 2000 to the end of October 2023. Data analysis was also done using VOSviewer software.

    Results

    The results of the growth of days, research and article writing are emphasized in the field of national care system. Examining the results showed that 5 countries, the United States of America, England, Switzerland, New Zealand and Germany, conducted the most research in the field of investigation. In this research, the ecosystem of the national care system, institutions, authors, the co-occurrence of words and the network of keywords in the field of the surveillance system were shown and investigated.

    Conclusion

    The findings showed that the understanding of the need to set up a surveillance system, as well as the increase of electronic health tools and the development of medical information systems over time, has caused a quantitative growth of research on the subject of research.

    Keywords: Surveillance System, Bibliography, Smart Health, Health Management