فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی انتظامی
پیاپی 15 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مرادفر، علیرضا جهانگیری* صفحات 7-36
    زمینه و هدف

    قانون آیین دادرسی کیفری ایران مصوب 1392 با الهام از قوانین خارجی به ویژه قانون آیین دادرسی کیفری 1959 فرانسه و اصلاحات بعدی آن، حاوی نوآوری های بسیاری به ویژه در مرحله تحت نظر و تحقیقات مقدماتی است. بخشی از این نوآوری ها به حقوق متهم در مراحل پیش گفته و به حضور وکیل مربوط است که باوجود تغییرات مثبت، همچنان نسبت به قوانین برخی کشورهای مترقی در قانون گذاری، مثل فرانسه با نواقص و محدودیت هایی همراه بوده است.

    روش تحقیق:

     این تحقیق از نظر هدف کاربردی و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    عدم تصریح قانون گذار به برخی موارد مربوط به حضور وکیل زمینه را برای تفسیر به ضرر متهم فراهم نموده و موجب می شود مقامات کشف و تحقیق اختیارات بیشتری برای جلوگیری از حضور و مداخله وکیل در این مراحل داشته باشند. حضور وکیل فی نفسه آثار مثبت و منفی بر عملکرد پلیس دارد که در وجه منفی، این حضور موجبات تداخل میان وظایف خود و این نهاد را فراهم می کند. هدف این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، تبیین چنین تاثیری بر عملکرد پلیس با مطالعه تطبیقی حقوق فرانسه است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاکی از آن است که آثار منفی حضور وکیل بر عملکرد پلیس و ایجاد تداخل در وظایف آن ها به دلیل وجود برخی مشکلات از قبیل مسئله اقرار محوری سیستم قضایی و اجرایی، آموزش های کم کارآمد ضابطان دادگستری، کم کارآمدی و ضعف کشف علمی جرایم، تلقی پلیس در مورد عدم حمایت شایسته از حقوق بزه دیده در این مراحل و هم چنین وجود برخی تخلفات از سوی وکلای دادگستری بوده که با اتخاذ سیاستی کارآمد در نظام اجرایی و تقنینی در رابطه با وظایف پلیس، وضع قوانینی دقیق در رابطه با حدود مداخله وکیل در این مراحل و از بین بردن خلاهای قانونی حضور وکیل قابل حل است.

    کلیدواژگان: حق حضور وکیل، تحت نظر، تحقیقات مقدماتی، ضابطان دادگستری، حقوق متهم
  • حسین مهدی زاده، محمدمهدی خسروی سلیم* صفحات 37-64
    زمینه و هدف

    پلیس، اصلی ترین نهاد برقراری نظم و امنیت در هر سرزمین است. عملکرد مطلوب این نهاد درگرو اختیاراتی است که از سوی مراجع قانونی به آن واگذار می شود.

    روش تحقیق:

     این تحقیق از نظر هدف کاربردی و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    متهم نیز به عنوان عضوی از جامعه که در فرایند عدالت کیفری قرارگرفته و هنوز جرمی به او منتسب نیست، از حقوقی برخوردار است که نقض آن باید با توجیه قابل قبول و ضرورتی حتمی همراه باشد. تقابل این حق و اختیار، در نظام های گوناگون عدالت کیفری، متفاوت است. بااین حال فضیلت یک نظام عدالت کیفری در برقراری موازنه ای منطقی میان این حق و اختیار است. به عبارت دیگر نظامی در این رویکرد موفق تر است که به رغم تامین بالاترین سطح از حقوق و آزادی های شهروندان، ابزار موردنیاز برای مواجهه موثر با پدیده مجرمانه را در اختیار نهاد پلیس قرار دهد. مطالعه این معادله در نظام های عدالت کیفری فرانسه و ایالات متحده آمریکا و قیاس آن با نظام عدالت کیفری ایران نشان می دهد، قانون گذار ایرانی، در عرصه قانون گذاری همپای نظام های مترقی و پیشگام در این حوزه، تامین حقوق متهمین و مظنونین در فرایند دادرسی کیفری را موردتوجه قرار داده است. پیشروی در این رویکرد در برخی حوزه ها به میزانی است که بیم خلع سلاح نهاد پلیس در مواجهه موثر با پدیده مجرمانه را پدید می آورد.

    نتیجه گیری

    کاستن از حیطه اختیارات نهاد پلیس، در صورت عدم تطابق با سیمای کیفری و واقعیت های موجود یک جامعه، نه تنها به کاهش سطح امنیت فیزیکی و روانی در جامعه می انجامد، گامی در جهت تامین حقوق و آزادی های فردی نیز محسوب نمی شود؛ چراکه برقراری نظم و امنیت عمومی، از مقدمات تحقق حقوق و آزادی های شهروندی است.

    کلیدواژگان: پلیس، ضابط دادگستری، تحت نظر، جرم مشهود، حقوق متهم، حریم خصوصی
  • عطاءالله رحمت الهی* صفحات 65-104
    زمینه و هدف

    پلیس ویژه اطفال و نوجوانان به مثابه یکی از نهادهای اختصاصی نظام دادرسی اطفال در ایران برای اولین بار در لایحه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان مصوب 1383 پیش بینی و پس ازآن به صورت ضمنی در قانون برنامه پنجم توسعه مورد تاکید قرار گرفت، ولی به دلیل عدم تصویب لایحه و همچنین اجرایی نشدن قانون برنامه توسعه، مقنن در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در ماده 31 ایجاد پلیس مخصوص اطفال و نوجوانان را پیش بینی و سازمان پلیس را مکلف به تشکیل آن نمود.

    روش تحقیق: 

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    بررسی تطبیقی موضوع در کشورهای فرانسه و انگلستان نشان می دهد که لازمه کارآمدی و بهره وری پلیس ویژه اطفال و نوجوانان تغییر ساختار سازمانی، ایجاد نظام آموزشی نظام مند؛ پیش بینی سازوکارهای رفتاری و ارتباطی موثر، به کارگیری فرآیند انجام مصاحبه ویژه، پیش بینی ضمانت اجراهای قابل اجرا توسط پلیس و اتخاذ سازوکارهای پیشگیری پلیسی است.

    نتایج

    با توجه به نوظهور بودن آن در نظام عدالت کیفری ایران، پژوهش حاضر ضمن مطالعه اجمالی سیر تحولات تقنینی در رابطه با پلیس ویژه اطفال و نوجوانان در نظام حقوقی ایران، فرانسه و انگلستان به صورت مشخص ساختار، عملکرد و ویژگی های پلیس ویژه اطفال و نوجوانان در ایران را شناسایی و با استفاده از تجربه های کشورهای فرانسه و انگلستان در این زمینه، راهکارهای اجرایی و عملی با هدف تشکیل مناسب، اثربخش و کارآمد پلیس ویژه اطفال و نوجوانان ارائه می کند.

    کلیدواژگان: پلیس ویژه، اطفال و نوجوانان، دادرسی افتراقی، ضابطان دادگستری
  • احد شاهی دامن جانی* صفحات 105-130
    زمینه و هدف

    یکی از مسائل مهم موردبحث در حقوق امروز، پیش بینی ضوابط ناظر بر ساخت وسازهای ناجا است که متناسب با ماهیت فعالیت های نظامی و انتظامی باشد و باوجود تعدیل قوانین شهرداری ها، بتواند بین حقوق ناجا و شهرداری تعادل برقرار کند. پس باید به این پرسش اساسی پرداخته شود که آسیب های قوانین شهرداری و مصوبات نیروهای مسلح در زمینه ساخت وسازهای ناجا چیست و کاربست های اجرایی رفع آن ها چیست؟ هدف این پژوهش، شناساندن آسیب های قوانین و مصوبات و نهایتا ارائه کاربست های اجرایی جهت رفع آسیب ها است.

     روش پژوهش: 

    چنان که روش پژوهش، «تحلیلی-توصیفی» است و با تحلیل قوانین و مصوبات ناظر بر ساخت وسازهای ناجا، به ویژه مطالعه پرونده های کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری ها- که مربوط به رسیدگی به تخلفات ساختمانی ناجا است- و رجوع به معاونت های فنی و مهندسی و حقوقی و امور مجلس ناجا، آسیب های قوانین و مصوبات یادشده، موردبحث قرارگرفته است. 

    یافته ها

    مهم ترین آسیب های ناشی از قوانین و مصوبات موردمطالعه، عدم انطباق قوانین شهرداری ها با نیازهای روز ناجا، عدم جامعیت مصوبات نیروهای مسلح در خصوص ساخت وسازهای ناجا، عدم صراحت به معافیت ناجا از تادیه عوارض شهرداری های متعلق به این گونه ساخت وسازها یا تخفیف در تادیه آن عوارض و عدم تشکیل مرجع تخصصی حل وفصل تخلفات ساختمانی بین شهرداری و ناجا در عمل است. 

    نتیجه گیری

    در پایان ضمن نتیجه گیری، با توجه به یافته های پژوهش، با چشم پوشی از پیگیری جهت تصویب ماده واحده در زمینه ساخت وسازهای ناجا، کاربست های اجرایی جهت رفع آسیب ها قوانین و مصوبات موردپژوهش به معاونت های فنی و مهندسی و حقوقی و امور مجلس ناجا ارائه می شود.

    کلیدواژگان: ساخت وساز، سازمان ناجا، شهرداری ها، آسیب ها، کاربست های اجرایی
  • افشین عبداللهی*، علی افراسیابی صفحات 131-158

    موضوع مطالعه ی این تحقیق بررسی سه نظام حقوقی ایران، روسیه و کامن لا در خصوص مقررات تیراندازی مامورین مسلح نسبت به متهمین و محکومین فراری است. پرداختن به این موضوع ازاین جهت ضرورت دارد که سالیانه متهمین و محکومین زیادی در اثر تیراندازی مامورین کشته می شوند. بر این مبنا، کاهش موارد تیراندازی های منجر به فوت با نگاهی تطبیقی به قوانین برخی کشورها هدف انجام این تحقیق است. این مقاله با روش تحلیلی- تطبیقی در دو گفتار اصول حاکم بر تیراندازی (گفتار اول) و موارد تیراندازی به سمت متهمین و محکومین فراری (گفتار دوم) به بیان مطالب پرداخته و در پایان این نتیجه حاصل شده که نظام حقوقی ایران در خصوص تجویز تیراندازی به ماموران مسلح در برخی موارد، اختیارات گسترده ای پیش بینی نموده که باعث افزایش تیراندازی های منجر به فوت می شود. بامطالعه ی برخی کشورهای حوزه کامن لا این امر روشن می شود که مقررات تیراندازی در این کشورها نسبت به دو نظام حقوقی قبلی ترقی یافته تر و از سطح قابل قبول تری برخوردار است؛ به گونه ای که تیراندازی فقط برای حفظ نفس تجویزشده است و آمار موجود نیز از کاهش تیراندازی و موارد منجر به فوت حکایت دارد. این رویه اخیرالذکر با رویکرد حقوق بشری و کرامت انسانی سازگارتر است که برای نظام حقوقی ایران نیز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تیراندازی، مامورین مسلح، اصول حاکم بر تیراندازی، متهمین و محکومین فراری
  • امید رستمی غازانی صفحات 159-194
    زمینه و هدف

    این مقاله در صدد تبیین جایگاه و حدود مصونیت پارلمانی در نظام حقوقی ایران و انگلیس و حدود اختیارات پلیس در مواجهه با جرایم ارتکابی اشخاص دارای مصونیت پارلمانی است.

    روش تحقیق:

     در این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی به تبیین موضوع پرداخته شده است.

    یافته های تحقیق:

     مصونیت پارلمانی ماهوی در هر دو نظام حقوقی ایران و انگلیس پذیرفته شده است و در هر دو نظام حقوقی مصونیت ناظر به وظایف نمایندگی می باشد، البته در نظام حقوقی انگلیس مصونیت ممکن است علاوه بر نمایندگان شامل دیگر اشخاص شرکت کننده در مذاکرات پارلمانی نیز بشود. مصونیت پارلمانی شکلی نیز هر چند در قانون اساسی مشروطه ایران پذیرفته شده بود و لیکن در شرایط کنونی چنین مصونیتی وجود ندارد. در نظام حقوقی انگلیس نیز مصونیت شکلی پذیرفته نشده است.

    نتایج

    در صورت مواجهه ضابطان با جرایم مشهود نمایندگان در حدود مصونیت ماهوی آنها، هر چند وصف مجرمانه اعمال آنها به قوت خود باقی است و لیکن ضابطان دادگستری در خصوص شخص برخوردار از مصونیت نمی توانند اختیارات ناظر به جرم مشهود را اعمال نمایند و لیکن این امر مانع از اعمال اختیار در خصوص شریک و یا معاون فاقد مصونیت نیست. در خصوص دیگر جرایم نیز با توجه به عدم پیش بینی مصونیت شکلی در نظام حقوقی ایران اختیارات ضابطان به موجب عمومات آیین دادرسی کیفری به قوت خود باقی است. مشابه همین وضعیت در نظام حقوقی انگلیس نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: مصونیت، مصونیت پارلمانی، جرم مشهود، اختیارات پلیس
|
  • Ali Moradfar, Alireza Jahangiri * Pages 7-36

    Background and Goal:

     Iran’s Criminal Procedure approved in 2014 inspired from Foreign Acts especially criminal Procedure of France approved in 1959 and Subsequent amendments containing many Innovations especially in regulations related to in under supervision and preliminary Investigation Stage in under supervision and preliminary Investigation Stage.

    Methodology

    this Paper is an applied Research type and is a descriptive-analytical study through written resources.

    Findings

    certain innovation of the Act related to Accused Right and presence of Attorney in pre mentioned Stages that despite some positive shifts in Comparison of certain progressive legal Systems such as France having Defects and limitations. Lack of legal expression for certain items of Attorney Presence provide suitable context to detriment of the accused interpretations and cause to vast power of detection and investigation authorities in denial of right to presence Attorney in These Stages. Attorney Presence has positive and negative effect on Police Performance. Mutual Interference between Attorney and detection and investigation authorities is Negative affect this Presence.

    Conclusion

    results of Paper represent negative effect of Attorney Presence on Police Performance and create interference in Police Obligations due to existence some Problems such as Confession orientation in judicial and executive System, less effective education of Law Enforcements, less effective scientific Crime detection and Police vision about lack of proper Protection Victims’ Rights as well as existence of some infringements committed by Certain Attorneys. These Problems can resolve by development of Efficient Policy in executive and legislative System about Police and enactment of precise Acts about intervention limits of Attorney in these Stages and elimination of legal Gaps.

    Keywords: Right To Having Attorney, Under Supervision, Preliminary Investigation, Law Enforcements, Accused Rights
  • Hoseyn Mehdi-Zade, Mohammadmehdi Khosravi-Salim * Pages 37-64

    Background and Goal:

     Police Force is main institution of Policing and security in every country. Good Performance of Police Force depends on Powers delegated by Parliament. Accused as a member of society interred criminal justice Process and do not recognized guilty for Charge directed against him/her, has enjoyed Rights cannot deprived without acceptable rationality.

    Methodology

    In terms of objective, this Paper is an applied Research and in terms of Methodology, it is a descriptive-analytical study. 

    Findings

    In Deferent legal Systems, Confrontation of these Rights and Powers are differentiating, however, Reasonable balance between them is Virtue of criminal Justice System. In other Word a System of Criminal Policy witch at the same time providing maximum level of citizen Rights and Freedoms as well as required Measures of effective confronting with criminal conducts for Police Officers. Comparative Study of this balance in criminal Justice Systems of France, America and Iran demonstrate that Iran’s Legislature like progressive legal Systems in this Area give attention to Guarantying Rights of Accused and suspects in criminal Proceeding Process. In certain Area, Progressive actions in Guarantying Rights are so increased that increased fear of disarmament of Police Force versus Criminal Conducts.

    Conclusion

    Detraction of Police Powers without conformity with criminal Image and existing facts of society, Apart from cause minimizing physical and mental Security of society, because of Role of Policing and security as background of achieving Citizen Rights and Freedoms, it is not as Step towards securing Personal Rights and Freedoms.

    Keywords: Police, Law Enforcement, Under Surveillance, Evident Crime, Accused Right, Privacy
  • Ataollah Rahmatollahi * Pages 65-104
    Background and Objective

    Special police for children and adolescents as a special institution of pediatric system in Iran were for the first time envisaged in the Children and Juvenile Delinquency Act 2004, and then implicitly emphasized in the fifth development plan law, but due to Failure to approve the bill, as well as the failure to implement the Development Plan Law, was mandated by the Penal Procedure Code of 2014, in Article 31, to create the special police for children and adolescents, and the police organization was required to form it.

    Research method

    This research is applied in terms of objective and descriptive-analytical in terms of method.

    Findings

    Comparative study of the subject in France and the United Kingdom shows the need for effective and special police for children and adolescents to change organizational structure create a systematic educational system, predict effective behavioral and communication mechanisms, use of the special interviewing process, anticipate the guarantee of enforceable performances by the police and adopting police detection mechanisms.

    Results

    with considering special police for children and adolescents emergence in Iran's criminal justice system, the present study, while reviewing the course of legal developments in relation to the subject in the legal system of Iran, France and the United Kingdom, specifically describes the structure, function and characteristics of the special police for children, Identifying adolescents in Iran and using practical experiences in the countries of France and the United Kingdom in this area, provide executive and practical solutions aimed at the proper, effective and efficient formation of special police for children and adolescents.

    Keywords: Special Police, Children, Adolescents, Differential Tribunal, Judiciary Officers
  • Ahad Shahi Daman Jani * Pages 105-130
    Background and Objective

    One of the most important issues discussed in today's law is the anticipation of regulations on the construction of the NAJA, which is appropriate to the nature of military and law enforcement force activities and Despite modifying the Laws of the municipalities, it can balance the rights of the NAJA and the municipality. So, two categories of municipality regulations and approvals of the Armed Forces in the field of NAJA construction are considered to attempt to determine the rules for such construction: in fact, The Laws of municipalities relate to the construction of all individuals, both real person and legal entity and they do not differentiate between military and civilian construction operations; whereas the internal approvals of the armed forces have proven a special process of obtaining construction permits for buildings and locations using military and police force from municipalities and to some extent, they have not neglected the necessities and requirements of military structures. According to what was said, it should be studied the fundamental question of what is ambiguity and defect municipal regulations and the approvals of the armed forces in the field of construction of the NAJA and what are the solutions or implementations to fix them? The purpose of this research is to identify the ambiguity and defect of the laws and regulations mentioned and, finally, to present the executive implementations of these ambiguity to the technical and engineering deputies and the legal and parliamentary affairs of the NAJA.

    Research method

    As the research methodology is “descriptive_ analytical”, it analyzes the laws and regulations on the construction of the NAJA, in particular the study of the cases of the Commission on Art. 100 of the Municipal Law, which deals with the investigation of Construction violations of NAJA. Finally, referring to the technical and engineering deputies, legal and parliamentary affairs of the NAJA, the ambiguity and defect municipal regulations and the approvals of the armed forces in the field of construction of the NAJA are discussed.

    Findings

    findings of research prove that the ambiguity and defect of laws and regulations as follow: 1) Incompatibility of municipal laws with the needs of NAJA. 2) The incompleteness of the armed forces approvals regarding the construction of NAJA. 3) The lack of clarity in the exemptions of the taxpayer for the payment of the charges of municipalities belonging to such construction or, finally, a reduction in the payment of those duties. 4) The absence of a specialized committee to resolve construction violations between the municipality and the NAJA in spite of its anticipation in the armed forces approvals.

    Results and Implementation applications:

     In conclusion, According to research findings, Regardless of the pursuit for the adoption of the law (Single Article) based on the needs and necessities of construction of the NAJA, the Implementation applications to eliminate the ambiguity and defect the laws and approvals were investigated, it is recommended that the technical and engineering deputies, legal advisers and parliamentarians of NAJA.

    Keywords: Construction, Naja Organization, Municipalities, Defects, Implementation Applications
  • Afshin Abdollahi *, Ali Afrasiabi Pages 131-158

    The subject of this study is the analysis of the three legal systems of Iran, Russia, and Common Law regarding the regulations of shooting by armed officers towards accused and escaped convicts. It is necessary to deal with this issue because every year many accused and convicted are killed by officers' shooting. On this basis, the aim of this research is to reduce the cases of fatal shootings with a comparative look at the laws of some countries. This article uses analytical-comparative method to express the contents in two discourses of the principles governing shooting (the first discourse) and the cases of shooting towards accused and escaped convicts (the second discourse). In some cases, the armed officers have provided extensive powers that increase the number of fatal shootings. By studying some common law countries, it becomes clear that the shooting regulations in these countries are more advanced and have a more acceptable level than the previous two legal systems; In such a way that shooting is only prescribed to protect oneself and the available statistics also indicate a decrease in shootings and cases leading to death. This last-mentioned procedure is more compatible with the approach of human rights and human dignity, which is also suggested for Iran's legal system.

    Keywords: Shooting, Armed Agents, Principles Governing Shooting, Accused, Convicted Fugitives
  • Omd Rostami Ghazani* Pages 159-194
    Context and Aim

    This article seeks to explain the status and conditions of parliamentary immunity in the legal system of Iran and England and the extent of police authorities in the face of the crimes committed by persons with parliamentary immunity.

    Research Method

    In this research, descriptive and analytical method is used to explain the topic.

    Research Findings

    Non-accountability parliamentary immunity has been accepted in both the Iranian and British legal systems, and in both legal systems immunity concerns the duties of representation, although in the England legal system immunity may be extended to other persons involved in proceedings in parliament. Inviolability parliamentary immunity was also enshrined in the Iranian former constitution, but in the present circumstances such immunity does not exist. Inviolability immunity has also not accepted in the England legal system.

    Results

    In case of flagrant crimes of the members of parliament about their non-accountability parliamentary immunity, although the criminal character of their actions remains in force, however, the police officers can't exercise their authorities. It shall not preclude the exercise of authority in respect of a partner or deputy without immunity. Regarding other offenses, due to the unpredictability of the inviolability parliamentary immunity in the Iranian legal system, the authorities of the police officers under the general law of criminal procedure remains in force. The same is true of the England legal system.

    Keywords: Immunity, Parliamentary Immunity, Flagrant Crime, Police Authorities