فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 24 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ماندانا طاهری*، موسی بزرگ اصل، رامین پرورپور صفحات 7-32
    یک هیئت مدیره قوی می تواند نقش کلیدی در جهت افزایش عملکرد و ارزش شرکت داشته باشد و منجر به خلق ارزش برای شرکت شود. در نتیجه ایفای درست وظایف و مسئولیت ها، می تواند بر جذب فرصت های سرمایه گذاری موثر واقع شوند از سوی دیگر، تحت مدل خطر اخلاقی، مدیرانی که نظارت کافی روی عملکردشان نباشد و از مزیت اطلاعاتی برخوردار باشند، می توانند از این مزیت اطلاعاتی بهره مند شوند که ممکن است بیشتر یا کمتر از سطح بهینه سرمایه گذاری نمایند که این امر در جهت منافع سهام داران نیست؛ بنابراین عدم تقارن اطلاعاتی می تواند بر اثر بخشی سرمایه گذاری شرکت ها اثرگذار باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ویژگی های هیئت مدیره و کارایی سرمایه گذاری شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران و همچنین تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر این رابطه است. این پژوهش اطلاعات مالی 132 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را طی سال های 1392 تا 1400 مورد بررسی قرار داد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل رگرسیون با روش داده های تابلویی و به طریق اثرات ثابت استفاده شد.تحلیل یافته های نشان دهنده آن است که ویژگی هایی هیئت مدیره رابطه مستقیم و معناداری با کارایی سرمایه گذاری دارند و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه میان ویژگی های هیئت مدیره و کارایی سرمایه گذاری را تعدیل می کندنتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که هیئت مدیره از طریق مدیریت نظارت و حفظ روابط با سهام داران، بر کارایی سرمایه گذاری شرکت اثر می گذارد همچنین هیئت مدیره با بهبود محیط اطلاعاتی می تواند به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و سهام داران کمک کند که منجر به سرمایه گذاری بهینه در شرکت می شود.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، کارایی سرمایه گذاری، ویژگی های هیئت مدیره
  • سید حمید جلالی، حسن همتی، امید فرجی*، حسین جباری صفحات 33-75

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان مدیریت سود واقعی، مدیریت سود واقعی تهاجمی و کیفیت حسابرسی است. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش از نوع همبستگی است. بدین منظور تعداد 72 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق و بهادار تهران (تعداد 864 مشاهده شرکت - سال) در دوره زمانی 1388 الی 1399 موردبررسی قرار گرفت و جهت آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون به روش داده های تابلویی استفاده شد. یافته های تحقیق، نشان می دهد که مدیریت سود واقعی رابطه مثبت و معنی داری با خطای نوع دوم حسابرسی دارد؛ ولی در بررسی مدیریت سود واقعی تهاجمی با خطای نوع دوم حسابرسی رابطه معناداری مشاهده نگردید. همچنین مدیریت سود واقعی و مدیریت سود واقعی تهاجمی با تعداد بندهای گزارش حسابرس و اظهارنظر غیر مقبول حسابرسی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری نمود که مدیریت سود واقعی منجر به کاهش کیفیت حسابرسی می شود و مدیران به منظور نیل به اهداف خود، روش هایی را بکار می برند که کشف آن برای حسابرسان دشوار باشد و حسابرسان ریسک هایی که نتوانند با افزایش رسیدگی ها به آن پاسخ دهند، حق الزحمه بالاتری را تقاضا می کنند. نتایج پژوهش منجر به گسترش ادبیات تحقیق درزمینه مدیریت سود واقعی و کیفیت حسابرسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، مدیریت سود واقعی تهاجمی، کیفیت حسابرسی، خطای نوع دوم حسابرسی، اظهارنظر حسابرسی
  • حسن کهرودی، قدرت الله برزگر*، یحیی کامیابی صفحات 77-102

    هدف این پژوهش، مقایسه رویکرد بین دیدگاه حسابرسان مستقل و حسابرسان دستگاه های نظارتی در پیشگیری از تقلب براساس الزامات دانش، مهارت و اخلاق در حسابرسان است. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات توصیفی و اطلاعات با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش، دو گروه از حسابرسان شامل حسابرسان مستقل (حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و سازمان حسابرسی) و حسابرسان دستگاه های نظارتی (شامل حسابرسان شاغل در سازمان بازرسی کشور، دیوان محاسبات و وزارت امور اقتصاد و دارائی) بوده است که پرسشنامه ها بین آن ها توزیع و درنهایت 384 پرسشنامه گردآوری شده است که پایایی و روایی آن ها مورد سنجش و تائید قرار گرفت. روش مورد تجزیه و تحلیل برای آزمون فرضیه های پژوهش آزمون من-ویتنی بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین دیدگاه حسابرسان مستقل و حسابرسان دستگاه های نظارتی در خصوص نقش الزامات دانش و الزامات اخلاق در پیشگیری از تقلب وجود دارد ولی در ارتباط با الزامات مهارتی، تفاوت معناداری بین دیدگاه این دو گروه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تقلب، پیشگری از تقلب، مهارت حسابرسان، دانش حسابرسان، اخلاق حسابرسان
  • سید محمد توسلی طبائی*، جواد رضازاده صفحات 103-121
    قابلیت مقایسه یکی از ویژگیهای کیفی اطلاعات مالی است که استفاده کنندگان را قادر می سازد تا شباهت ها و تفاوت های موجود بین اقلام صورت های مالی را بررسی کنند و ارزیابی منطقی تری از فرصت های گوناگون سرمایه گذاری یا اعطای وام به عمل آورند. از طرف دیگر بر اساس تئوری چرخه عمر، شرکت ها از طریق مراحل چرخه عمر متمایز، تکامل می یابند و منابع و محیط رقابتی ساختارهای سازمانی، سیستم ها و مشکلات نمایندگی متفاوتی را ایجاد می کنند. این پژوهش بررسی می کند که چگونه قابلیت مقایسه صورت های مالی شرکت ها در مرحله بلوغ چرخه عمر آنها و در سایر مراحل چرخه عمر متفاوت است، از این رو، استدلال می شود که شرکت های بالغ تمایل به تهیه صورت های مالی دارند که در بین همتایان خود در صنعت قابل مقایسه باشد. در پژوهش حاضر، جامعه آماری، شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران، طی سالهای 1395 تا 1400 و شامل 738 سال - شرکت می باشد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که مرحله بلوغ چرخه عمر شرکت با قابلیت مقایسه صورت های مالی ارتباط مثبتی دارد. همچنین پژوهش حاضر به ارتباط چرخه عمر با قابلیت مقایسه صورتهای مالی با توجه به نقش تعدیل گر عدم تقارن اطلاعاتی و جریان نقد آزاد می پردازد که نتایج نشان می دهد که ارتباط مثبت بین شرکت های بالغ و قابلیت مقایسه صورت های مالی با وجود عدم تقارن اطلاعاتی تعدیل می شود، اما جریان نقد آزاد در رابطه چرغه عمر (مرحله بلوغ) و قابلیت مقایسه صورت های مالی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، چرخه عمر، عدم تقارن اطلاعاتی، جریان نقد آزاد
  • فرشید احمدی فارسانی*، علیرضا آبرود، عبدالناصر درخشان صفحات 123-150

    درماندگی مالی زمانی اتفاق می افتد که شرکت در بازپرداخت بدهی های خود دچار مشکل باشد و در این زمینه دارای محدودیت مالی است و در این مواقع ریسک شرکت افزایش خواهد یافت. اگر شرکت برنامه مدون مدیریت ریسک را در برنامه های خود از قبل قرار داده باشد، در چنین مواقعی غافلگیر نخواهد شد. بنابراین پژوهش حاضر در پی ردیابی تاثیر مدیریت ریسک کسب و کار در کاهش شرایط درماندگی مالی با لحاظ کردن نقش سازوکار نظارتی شرکت است. در این راستا نمونه ای مشتمل بر 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طول سال های 1392-1401 انتخاب که در بازه 10 ساله 1240 سال-شرکت می باشد. در نهایت فرضیه های پژوهش با کمک آزمون رگرسیون لجستیک انجام پذیرفت. برای سنجش مدیریت ریسک از مدل جامع گوردون (2009)، درماندگی مالی از مدل تعدیل شده آلتمن توسط کردستانی و همکاران (1393) و همچنین سازوکار نظارتی توسط کیفیت کنترل داخلی سنجش شده است. نتایج پژوهش نشان داد میان مدیریت ریسک کسب وکار و درماندگی مالی رابطه معکوس وجود دارد و همچنین سازوکار نظارتی بر این رابطه نقش تعدیلگری داشته و این رابطه را تحت تاثیر قرار می دهد. شرکت ها با استفاده از برنامه های مدون و تشکیل کمیته های ریسک در راستای اجرای مدیریت ریسک جامع قادرند سطح درماندگی مالی در شرکت را کاهش داده که نقش نظارت ها و سازوکارهای آن را نمی توان نادیده گرفت.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، مدیریت ریسک کسب وکار، مکانیزم نظارتی، کیفیت کنترل داخلی
  • رضا اسماعیل زاده*، رضا نظری صفحات 151-175
    با افزایش رقابت در میان موسسات حسابرسی در سال های اخیر، گرایش حسابرسان به بازار و جذب و حفظ مشتری افزایش یافته است. ارزش های فردی مبتنی بر منافع فردی و اعتماد اجتماعی دو محرک مهم در گرایش حسابرسان به بازار است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، مطالعه اثرات ارزش های فردی و اعتماد اجتماعی بر بازارگرایی حسابرسان می باشد. برای این منظور نمونه ای شامل 208 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی است. ابزار مورد استفاده برای اندازه گیری متغیرها پرسش نامه می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس آمار توصیفی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که ارزش های فردی و اعتماد اجتماعی تاثیر معنی دار بر هم ندارند. اما این دو متغیر تاثیر مثبت و معنی داری بر گرایش حسابرسان به بازار دارند. به بیان دیگر، محرک حسابرسان برای توسعه بازار حسابرسی، اهمیت دادن حسابرسان به ارزش های فردی و بهبود اعتماد اجتماعی در آن ها است. در نهایت، این مقاله بر بایسته بودن ارزش های انسانی و اجتماعی در شکل گیری بازارگرایی در حرفه حسابرسی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، ارزش های فردی، بازارگرایی، حرفه حسابرسی
  • محمد امری اسرمی*، حسین امینی صفحات 177-201
    این پژوهش اثر مسئولیت های اجتماعی و زیست محیطی بر سلامت مالی شرکت ها با تاکید بر نقش تمرکز بازار را بررسی می کند. تمرکز بازار با شاخص لرنر تعدیل شده براساس سهم فروش هر شرکت در صنعت، مسئولیت های اجتماعی و زیست محیطی با شاخص های مطالعات پیشین، سلامت مالی با شاخص آلتمن و هاچکیس اندازه گیری شده است. با استفاده از نمونه گیری به روش غربالگری منظم، 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 الی 1401 انتخاب شده است. پس از بررسی فرض های کلاسیک رگرسیون، الگوی داده های تابلویی با اثرات ثابت با استفاده از نرم افزار ایویوز اجرا شد. نتایج نشان داد، مسئولیت اجتماعی و مسئولیت زیست محیطی بر سلامت مالی شرکت ها تاثیر مثبت دارد، تمرکز بازار تاثیر مسئولیت اجتماعی و مسئولیت زیست محیطی بر سلامت را تضعیف می کند. بنابراین، رعایت مسئولیت های اجتماعی و زیست محیطی سبب کاهش احتمال ورشکستگی شرکت ها می شود، و افزایش تمرکز بازار، تاثیر منفی بر رعایت مسئولیت های اجتماعی و زیست محیطی و سلامت مالی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: تمرکز بازار، مسئولیت اجتماعی، مسئولیت زیست محیطی، سلامت مالی شرکت
  • حسین محمدی، صدیقه عزیزی* صفحات 203-229

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر گزارشگری مالی محافظه کارانه بر راهبردهای تجاری و سیاست متهورانه مالیاتی است. متغیر مستقل این پژوهش گزارشگری مالی محافظه کارانه و متغیر وابسته سیاست متهورانه مالیاتی و راهبرد تجاری (راهبرد تمایز و راهبرد رهبری هزینه) می باشد. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 1610 سال- شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388-1401 با استفاده از رگرسیون چندمتغیره بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان داد بین محافظه کاری حسابداری با راهبرد تمایز و رهبری هزینه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به بیانی دیگر، شرکت های دارای استراتژی تمایز و رهبری هرینه نسبت به سایر شرکت ها بیشتر درگیر فرایند گزارشگری مالی محافظه کارانه هستند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد بین محافظه کاری حسابداری و سیاست متهورانه مالیاتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و مدیران از گزارشگری مالی محافظه کارانه برای کمتر کردن و به تعویق انداختن مالیات استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی محافظه کارانه، راهبردهای تجاری، سیاست متهورانه مالیاتی
  • یونس امجدیان، سید عباس برهانی*، مژگان صفا، رضا غلامی جمکرانی صفحات 231-263
    تمدید قرارداد حسابرس به معنای ادامه همکاری بین شرکت و حسابرس برای یک دوره زمانی جدید است که ممکن است شامل تغییرات در شرایط و هزینه های قرارداد نیز باشد. هدف از مطالعه حاضر، ارائه الگویی برای تمدید قرارداد حسابرس بر اساس رویکرد تحلیل مضمون و با توجه به ویژگی های محیطی و شرایط حاکم بر کشور بود. دراین رابطه باتوجه به رویکرد اکتشافی تحقیق و بهره گیری از رهیافت کیفی، از روش تحلیل مضمون استفاده گردید. جامعه هدف 15 نفر از خبرگان و اساتید دانشگاهی باتجربه حرفه ای در حوزه حسابرسی در سال 1402 بودند. این خبرگان بر اساس روش نمونه گیری هدفمند با رویکرد گلوله برفی انتخاب شده و انجام مصاحبه ها تا زمان دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده دو مضمون فراگیر (عوامل مرتبط با تقاضاکنندگان خدمات حسابرسی و عوامل مرتبط باعرضه خدمات حسابرسی)، نه مضمون سازمان دهنده (میزان پیچیدگی کسب وکار و معاملات، اندازه صاحبکار و حجم اقلام موثر صورت های مالی، هدف صاحبکار از حسابرسی، نگرش و ویژگی های هیئت مدیره صاحبکار، میزان اتکا به گزارش حسابرس، ریسک صاحبکار، رعایت آیین رفتار حرفه ای، عوامل مرتبط با کارکنان شاغل در موسسات و میزان تدوین و رعایت قوانین و مقررات) و 36 مضمون پایه بود
    کلیدواژگان: تمدید قرارداد، تغییر حسابرس، عرضه کنندگان خدمات حسابرسی، تقاضاکنندگان خدمات حسابرسی
  • مهدی میرزادزارع، مهدی مشکی میاوقی*، سید مظفر میربرگ کار صفحات 265-292

    مدیران به دلیل عوامل عاطفی، خوش بینی، عقلانیت محدود، محدودیت زمانی، قضاوت و عوامل اجتماعی، سوگیری های رفتاری مختلفی از خود نشان می دهند که می تواند اثرات منفی بلندمدتی بر سرمایه گذاران و شرکت داشته باشد. از دیدگاه سهامداران؛ فرار از پرداخت مالیات نه تنها قابل توجیه است بلکه می تواند مطلوب نیز باشد. از سوی دیگر دولت برای دستیابی به توسعه اقتصادی باید بتواند هزینه های جاری خود را از محل درآمدهای مالیاتی تامین کند. این در حالی است که تحقیقات نشان می دهد که به دلایلی نظیر اجتناب مالیاتی و فرار مالیاتی، درآمدهای مالیاتی درصد پایینی از منابع درآمدی کشور را تشکیل می دهد و همین موضوع سبب می گردد که اهمیت مطالعات مربوط به اجتناب مالیاتی و عوامل موثر بر آن بیشتر آشکار شود. بدین منظور پژوهش حاضر به مطالعه بررسی اثر تورش های رفتاری بر اجتناب مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. پس از اعمال محدویت های هدفمند، تعداد 95 شرکت (950 مشاهد) در دوره زمانی 1391 تا 1400 از بین جامعه آماری انتخاب شده و روابط بین متغیرها به کمک با استفاده از داده های تلفیقی و روش حداقل مربعات تعمیم یافته مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که تورش های بیش اطمینانی و کوته بینی مدیریت دارای رابطه مستقیم و معنی دار با متغیر وابسته اجتناب مالیاتی است در حالیکه تورش خوش بینی اثر معکوس بر متغیر مزبور دارد

    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، تورش های رفتاری، بیش اطمینانی، خوش بینی، کوتاه نگری
  • محسن توحیدلو، علی بیات*، علی محمدی، وهاب رستمی صفحات 293-332
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تخصص حسابرس در صنعت بر رابطه عدم پایبندی مدیران به اصول اخلاقی و واگرایی عقاید سرمایه گذاران است.

    روش پژوهش: 

    برای آزمون فرضیه های پژوهش از یک مدل رگرسیون چندمتغیره خطی بهره گرفته شد. برای محاسبه واگرایی رفتار سرمایه گذاران به تبعیت از پژوهش سیلوا و سرکوئرا (2021) و صالحی و همکاران (1402) از شاخص حجم معاملات غیرمنتظره استفاده شده است. عدم پایبندی مدیران به اصول اخلاقی توسط چهار عامل مدیریت سود واقعی و بیش اطمینانی مدیران و هموارسازی سود و تقلب در صورت های مالی موردسنجش قرارگرفته است.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد، تقلب در صورت های مالی، مدیریت سود واقعی، هموارسازی سود و بیش اطمینانی مدیریت رابطه مستقیم و معناداری با واگرایی عقاید سرمایه گذاران دارد.

    نتایج

    پژوهش جاری مدارکی فراهم آورد که نشان می دهد تورش های اخلاقی مدیران تاثیرگذاری مستقیم و معنی دار بر واگرایی عقاید سرمایه گذاران داشته و این عامل را افزایش می دهد و تخصص حسابرس می تواند این تاثیرات را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تخصص حسابرس در صنعت، اخلاق مداری مدیران، واگرایی عقاید سرمایه گذاران، کیفیت حسابرسی
  • جهانبخش محمدی، حمیدرضا جعفری دهکردی*، بهاره بنی طالبی دهکردی صفحات 333-373

    هدف این مطالعه طراحی چارچوب کارکردهای گزارشگری پارانوئید و بررسی تاثیر آن بر لنگرهای ذهنی سهامداران می باشد. روش شناسی این مطالعه توسعه ای/کاربردی است، زیرا ضمن ارائه ی یک چارچوب اکتشافی از کارکردهای گزارشگری پارانوئید، مبنی بر ایجاد یک انسجام شناختی از فراگیری اطلاعات، به دنبال بررسی تاثیر آن بر محرک های لنگر ذهنی سهامداران می باشد. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحبه و تمرکز بر فرآیند گرندد تئوری جهت ارائه ی یک مدل چند بعدی در خصوص کارکردهای گزارشگری پارانوئید می باشد تا براساس سنجش پایایی ابعاد شناسایی شده، جهت آزمون فرضیه پژوهش در بخش کمی، امکان تدوین پرسشنامه محقق ساخت وجود داشته باشد. در ادامه نیز از طریق تمرکز بر پرسشنامه استاندارد وانگ (2023) برای سنجش لنگر ذهنی سهامداران، مطالعه به واسطه ی تحلیل حداقل مربعات جزئی (PLS) فرضیه پژوهش را مورد بررسی قرار داد. نتایج در بخش کیفی طی 13 مصاحبه حکایت از شناسایی 3 مقوله، 6 مولفه و 39 مضمون مفهومی دارد که با انجام دو مرحله تحلیل دلفی و حذف 8 مضمون، نسبت به ارائه ی چارچوب نظری اقدام شد. نتایج در بخش کمی نیز نشان داد، کارکردهای گزارشگری پارانوئید بر محرک بودن لنگر ذهنی در تصمیم گیری های هیجانی سهامداران، تاثیر منفی و معناداری دارد. در واقع نتایج کسب شده نشان می دهد کارکردهای ذهنی در تصمیم گیری تحت وجود گستردگی اطلاعات افشاء شده از طریق کارکردهای پارانوئید، لنگرهای مبتنی بر تجارب گذشته ی سهامداران را تغییر می دهد و به واسطه ی حجم اطلاعات ارائه شده از مجموع گزارش های مالی توسط شرکت ها، ریسک های سرمایه گذاری کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: گزارشگری پارانوئید، لنگر ذهنی، تصمیم گیری احساسی
|
  • Mandana Taheri *, Mosa Bozorgasl, Ramin Parvarpour Pages 7-32
    A strong board can play a key role in increasing firm performance and value and lead to value creation. as a result, properly performing duties and responsibilities can be effective on attracting investment opportunities. on the other hand, under the ethical risk model, managers who are not adequately monitored over their performance may benefit from the information advantage that may be more or more efficient than the optimum level; therefore information asymmetry could affect the effectiveness of firms' investment. the purpose of this study is to investigate the relationship between board characteristics and investment efficiency in tehran stock exchange and also the effect of information asymmetry on this relationship. This study investigated the financial information of 132 firms accepted in tehran stock exchange during the years 1392-1400. to test the research hypotheses, regression model was used with panel data method and fixed effects. Analysis of the findings indicates that the characteristics of the board have a direct and significant relationship with investment efficiency and asymmetry of information asymmetry moderates the relationship between board characteristics and investment efficiency. The results indicate that the board affects the company's investment efficiency through monitoring and maintaining relationships with shareholders, and the board with improved information environment can help reduce the information asymmetry between the management and the shareholders that lead to optimal investment in the company.
    Keywords: Board Characteristics, Information Asymmetry, Investment Efficiency
  • Seyed Hamid Jalali, Hasan Hemmati, Omid Faraji *, Hossein Jabbary Pages 33-75

    The purpose of this study is to examine the relationship between real earnings management, aggressive real earnings management and audit quality. This study is practical in terms of purpose and type of correlation in terms of method. For this purpose, the number of 72 companies listed on the Tehran Stock Exchange (Number of 864 company-year observations) was examined in the period from 2009 to 2021 and the panel data regression model was used to test the hypotheses. The results of the study show that real earnings management has a positive and significant relationship with the second type audit errors. However, when examining aggressive real earnings management with the second type audit errors, no significant association was observed. Furthermore, there is a negative and significant relationship between real earnings management and aggressive real earnings management with the number of paragraphs in the auditor's and the qualified opinion. According to the results obtained, real earnings management leads to a decrease in audit quality, and in order to achieve their goals, managers use methods that are difficult for auditors to detect, and when auditors are unable to increase the audit effort in response, they demand a higher audit fee. The results of the study will lead to an expansion of literature in the area of real earnings management and audit quality.

    Keywords: Real Earnings Management, Aggressive Real Earnings Management, Audit Quality, Second Type Audit Errors, Audit Opinion
  • Hasan Kahrudi, Ghodratolah Barzegar *, Yahya Kamyabi Pages 77-102

    The purpose of this research is to compare the approach between independent auditors and auditors of regulatory agencies in preventing fraud based on the requirements of knowledge, skills and ethics in auditors. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method, and the information needed to check the hypotheses was collected by means of a questionnaire. The statistical population of the study consisted of two groups of auditors, including independent auditors (auditors working in audit institutions that are members of the Iranian Certified Public Accountants Association and the Audit Organization) and auditors of regulatory bodies (including auditors working in the State Inspection Organization, Audit Court, and Ministry of Economy and Finance) Questionnaires were distributed among them and finally 384 questionnaires were collected and their reliability and validity were checked and they were confirmed. The questionnaires related to the variables are standard and taken from the questionnaire of Lateef et al. (2019) and consist of 64 questions. Also, the hypotheses of this research have been analyzed by structural equation modeling method. The findings of the research showed that there is a significant difference between the views of independent auditors and auditors of regulatory agencies regarding the role of knowledge requirements and ethics requirements in fraud prevention, but there is no significant difference between the views of these two groups in relation to skill requirements.

    Keywords: Auditors' Ethics, Auditors' Knowledge, Auditors' Skills, Fraud, Fraud Prevention
  • Seyyed Mohammad Tavassoli Tabaee *, Javad Rezazadeh Pages 103-121
    Comparability is one of the qualitative characteristics of financial information that enables users to examine the similarities and differences between financial statement items and make a more rational assessment of various investment or lending opportunities. On the other hand, based on the firm life cycle theory, Firms evolve through distinct life cycle stages and resource and competitive environments create different organizational structures, systems, and agency problems. This research examines how the comparability of firms financial statements in the maturity stage of their life cycle differs from that in other life cycle stages. hence, it is argued that mature firms tend to prepare financial statements that are comparable among their industry peers. be The statistical population of the research was the companies accepted in the Tehran Stock Exchange during the years 1395 to 1400 and included 738 firm-companies. The research results show that the maturity stage of the company's life cycle has a positive relationship with the comparability of financial statements. Also, the current research deals with the relationship between the life cycle and the comparability of financial statements according to the moderating role of information asymmetry and free cash flow, the results show that the positive relationship between mature companies and the comparability of financial statements is moderated by the existence of information asymmetry, but free cash flow has no effect on the life cycle (maturity stage) and the comparability of financial statements.
    Keywords: Financial Statement Comparability, Life Cycle, Information Asymmetry, Free Cash Flow
  • Farshid Ahmadi Farsani *, Alireza Abroud, Abdonaser Derakhshan Pages 123-150

    Financial helplessness occurs when the company has problems in repaying its debts and has financial limitations in this field, and in these cases the risk of the company will increase. If the company has already included the documented risk management program in its plans, it will not be surprised in such cases. Therefore, the current research seeks to trace the effect of business risk management in reducing financial distress by considering the role of the company's supervisory mechanism. In this regard, a sample consisting of 124 companies accepted in the Tehran Stock Exchange during the years 2013-2022 was selected, which is 1240 companies in a 10-year period. Finally, the hypotheses of the research were carried out with the help of logistic regression test. To measure risk management from Gordon's comprehensive model (2009), financial helplessness from Altman's modified model by Kurdestani et al. The results of the research showed that there is an inverse relationship between business risk management and financial helplessness, and also the supervisory mechanism has a moderating role on this relationship and affects this relationship. Companies are able to reduce the level of financial helplessness in the company by using written programs and forming risk committees in line with the implementation of comprehensive risk management, the role of supervision and mechanisms cannot be ignored. Keywords: financial helplessness, business risk management, regulatory mechanism, internal control quality.

    Keywords: Financial Helplessness, Business Risk Management, Regulatory Mechanism, Internal Control Quality
  • Reza Esmaeil Zadeh *, Reza Nazari Pages 151-175
    With the increase in competition among audit firms in recent years, auditors' orientation towards the market and customer attraction and retention has increased. Individual values based on personal interests and social trust are two important drivers in auditors' orientation to the market. Therefore, the current research aims to study the effects of individual values and social trust on auditors' market orientation. For this purpose, a sample of 208 auditors working in audit firms, members of the Certified Public Accountants Society, was randomly selected. This research is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection. The tool used to measure the variables is a questionnaire. Data analysis is based on descriptive statistics and structural equations using Lisrel software. The research findings show that individual values and social trust do not have a significant effect on each other. However, these two variables have a positive and significant effect on auditors' tendency towards the market. In other words, auditors' motivation for the development of the audit market is to give importance to individual values and improve social trust in them. Finally, this article emphasizes the importance of human and social values in the formation of market orientation in the auditing profession.
    Keywords: Social Trust, Individual Values, Market Orientation, Audit Profession
  • Mohammad Amri-Asrami *, Hossein Amini Pages 177-201
    This research has investigated the effect of social and environmental responsibilities on the financial health of companies with an emphasis on the role of market concentration. Market concentration is measured with the adjusted Lerner index based on the sales share of each company in the industry, social and environmental responsibilities with the indicators of previous studies, and financial health with the adjusted Altman and Hotchkiss index. Using regular screening sampling, 108 companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) during 2016 to 2022 have been selected. After examining the classical assumptions of regression, by using EViews, the panel data model with fixed effects was used. The results showed that social responsibilities and environmental responsibilities have a positive effect on the firm's financial health. Market concentration mitigates the effect of social responsibilities and environmental responsibilities on financial health. Therefore, complying with social and environmental responsibilities reduces the probability of companies' bankruptcy, and increasing the intensity of market concentration will have a negative effect on compliance with social and environmental responsibilities and the financial health of companies on the TSE.
    Keywords: Market Concentration, Social Responsibility, Environmental Responsibility, Firm's Financial Health
  • Hossein Mohammadi, Sedighe Azizi * Pages 203-229

    The main purpose of this research is to investigate the impact of conservative financial reporting on business strategies and tax aggressiveness. The independent variable of this research is conservative financial reporting and the dependent variable is tax aggressiveness and business strategy (differentiation strategy and cost leadership strategy). For this purpose, a sample consisting of 1610 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 2009-2022 has been investigated using multivariate regression. The research results showed that there is a positive and significant relationship between accounting conservatism and differentiation strategy and cost leadership. In other words, companies with differentiation strategy and leadership are more involved in conservative financial reporting process than other companies. Also, the results of the research showed that there is a positive and significant relationship between accounting conservatism and tax aggressiveness, and managers use conservative financial reporting to reduce and postpone taxes.

    Keywords: Conservative Financial Reporting, Business Strategies, Tax Aggressiveness
  • Yones Amjadian, Seyyed Abbas Borhani *, Mojgan Safa, Reza Gholami Jamkarani Pages 231-263
    The extension of the auditor's contract means the continuation of cooperation between the company and the auditor for a new period of time, which may also include changes in the terms and costs of the contract. The purpose of the present study was to provide a model for the extension of the auditor's contract based on the content analysis approach and according to the environmental characteristics and conditions governing the country. In this regard, according to the exploratory approach of the research and using the qualitative approach, the theme analysis method was used. The target population was 15 experts and university professors with professional experience in the field of auditing in 1402. These experts were selected based on the purposeful sampling method with the snowball approach and the interviews were continued until reaching theoretical saturation. The results of the present research show two overarching themes (factors related to audit service applicants and factors related to the supply of audit services), not the organizer theme (the degree of complexity of business and transactions, the size of the employer and the amount of effective items in the financial statements, the employer's purpose of the audit, the attitude and The characteristics of the employer's board of directors, the degree of reliance on the auditor's report, the employer's risk, compliance with the code of professional conduct, factors related to the employees working in the institutions and the level of drafting and compliance with laws and regulations) and 36 basic themes.
    Keywords: Extension Of Audit Contract, Auditor Change, Audit Service Suppliers, Audit Service Demanders
  • Mehdi Mirzadzare, Mehdi Meshki Miavaghi *, Seyed Mozaffar Mirbargkar Pages 265-292

    Due to emotional factors, optimism, limited rationality, time limitation, judgment and social factors, management shows various behavioral biases that can have long-term negative effects on investors and the company. From the point of view of shareholders, tax avoidance is not only justifiable but also desirable. On the other hand, in order to achieve the economic development of the country, the government must be able to finance its current expenses from tax revenues. Meanwhile, previous research shows that due to reasons such as tax avoidance and tax evasion, tax revenues constitute a small percentage of the country's income sources. This makes studies related to tax avoidance and the factors affecting it more important. Based on this, the main purpose of this study is to Investigating the effect of optimism, myopia and overconfidence behavioral biases on tax avoidance.The statistical population of the research includes the companies listed in Tehran Stock Exchange. Accordingly, by applying some conditions and constraints, 95 companies (950 observations) were selected from the statistical population over the period 2013-2022 and the relationships between the research variables were analyzed using static panel data and logistic regression method. The results of the hypothesis test show that overconfidence and management myopia variables have a direct and significant relationship with the dependent variable of tax avoidance while optimism variable has the opposite effect on this variable.

    Keywords: Behavioral Biases, Optimism, Overconfidence, Myopia, Tax Avoidance
  • Mohsen Tohidloo, Ali Bayat *, Ali Mohammadi, Vahab Rostami Pages 293-332
    Purpose

    The purpose of the present research is to investigate the impact of the auditor's expertise in the industry on the relationship between the behavioral and ethical tendencies of management and the divergence of investors' opinions.

    Research 

    A multivariate linear regression model was used to test the research hypotheses. To calculate the divergence of investors' behavior, according to the research of Silva and Cerquera (2021) and Salehi et al. Managers' behavioral biases have been measured by the two factors of real profit management and managers' overconfidence, as well as ethical biases by the two factors of dishonesty (profit smoothing) and management error (fraud in financial statements).

    findings

     The results of the research hypotheses test showed that fraud in financial statements, real profit management, profit smoothing and management overconfidence have a direct and significant relationship with the divergence of investors' opinions.

    Conclusion 

    The current research provided evidence that shows that the behavioral and ethical tendencies of managers have a direct and significant impact on the divergence of investors' opinions and increases this factor, and the auditor's expertise can reduce these effects.

    Keywords: Auditor's Expertise In The Industry, Behavioral, Ethical Tendencies Of Managers, Divergence Of Investors' Opinions, Audit Quality
  • Jahanbakhsh Mohammadi, Hamidreza Jafaridehkordi *, Bahareh Banitalebi Dehkordi Pages 333-373

    The purpose of this study is designing the framework of paranoid reporting functions and investigating its effect on the stakeholders mental anchors. The methodology of this study is developmental/applied, because while providing an exploratory framework of paranoid reporting functions, based on creating a cognitive coherence of information acquisition, it seeks to investigate its effect on the mental anchor stimuli of stakeholders. The research tools in the qualitative part are interviews and focusing on the ground theory process to provide a multi-dimensional model regarding paranoid reporting functions until in order to test the hypothesis of the research in the quantitative part, based on the reliability measurement of the identified dimensions, it is possible to develop a researcher-made questionnaire. Further, by focusing on Wang's standard questionnaire (2023) to measure the mental anchor of shareholders, the study investigated the research hypothesis through partial least squares (PLS) analysis. The results in the qualitative part during 13 interviews indicate the identification of 3 categories, 6 components, and 39 conceptual themes, which, by performing two stages of Delphi analysis and removing 8 themes, presented a theoretical framework. The results in the quantitative part also showed that the functions of paranoid reporting have a negative and significant effect on the motivation of the mental anchor in the emotional decisions of the shareholders.

    Keywords: Paranoid Reporting, Mental Anchors, Emotional Decision Making