فهرست مطالب

قلم - پیاپی 38 (Autumn-Winter 2024)

نشریه قلم
پیاپی 38 (Autumn-Winter 2024)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سوده اقتصاد *، فاطمه کریمی صفحات 311-348

    این جستار به بررسی تمایل به برقراری ارتباط زبان آموزان ایرانی زبان فرانسه در کلاس های مجازی در بافت موسسات زبان می پردازد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عوامل محیطی، روانشناختی و فیزیولوژیکی بر تمایل به برقراری ارتباط زبان آموزان در کلاس های مجازی در موقعیت های ارتباطی و تعاملی گوناگون می باشد. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه ای پیرامون عوامل موثر بر تمایل به برقراری ارتباط از منظر زبان آموزان زبان فرانسه، و نیز مصاحبه های نیمه ساختاریافته با پانزده مربی زبان فرانسه در مورد رویکردهای مناسب جهت افزایش تمایل به برقراری ارتباط زبان آموزان، جمع آوری شد. نتایج حاکی از آن است که عوامل موقتی فیزیولوژیکی و محیطی، و نیز مشکلات فنی مرتبط با تجهیزات کلاس های مجازی از قبیل مشکلات اتصال به اینترنت، بیشترین تاثیر را بر تمایل به برقراری ارتباط زبان آموزان دارند. همچنین، بررسی مولفه های گوناگون موثر بر تمایل به برقراری ارتباط بیانگر آن بود که این تمایل، میلی ثابت نیست بلکه حالتی موقت و پویا است که به صورت مداوم با ویژگی های موقعیت ارتباطی خود را سازگار و تنظیم می نماید.

    کلیدواژگان: تمایل به برقراری ارتباط، زبان آموز زبان فرانسه، کلاس مجازی، عوامل محیطی، عوامل روانشناختی و فیزیولوژیکی، بافت موسسات ایران
  • طاهره محمدپور*، پریوش صفا، محمودرضا گشمردی، رویا لطافتی صفحات 349-382

    این مقاله که در چارچوب تحقیقات توصیفی و تحلیلی قرار می گیرد قصد دارد مشکلاتی را که احتمالا فارسی زبانان هنگام استفاده از ترکیب واژگانی- دستوری با آن مواجه می شوند فعل سببی + اسم مبین احساسات (شادی و شگفتی) در زبان فرانسه را بررسی کند. این مقاله با هدف ارائه راه حلی برای این مشکلات تدوین شده است. در سطح روش شناختی، پژوهش در دو بخش مجزا انجام گرفته است: بخش زبان شناسی بر اساس مدل LADL و بخش آموزشی که از رویکرد کریستین پورن در توسعه واحد آموزشی پیروی می کند. فرضیه اصلی این تحقیق این است که مفهوم سازی مطالعه زبان شناسی قواعد مورد بحث می تواند منجر به تدریس موثر آنها در کلاس های زبان فرانسه در ایران شود. در نهایت، نتایج فعالیت نوشتاری زبان آموزان،با استفاده از نرم افزارspss و آزمون کولموگروف اسمیرنوف ثابت می کند که زبان آموزانی که آموزش این واحد درسی را دنبال می کردند بهتر می توانستند ازترکیبات افعال سببی و کلمات مبین احساسات استفاده کنند.

    کلیدواژگان: واحد آموزشی، فعل سببی، کلمه مبین احساس، هم آیند، زبان شناسی، آموزش زبان فرانسه، زبان آموز ایرانی
  • دانیال بسنج*، لیلا شوبیری، مریم دادخواه صفحات 407-444

    این مقاله برآمده از یک اقدام پژوهی تحلیلی و توصیفی است. در این پژوهش بر آن شدیم یک روش آموزشی ابداعی مبتنی بر توانش های شناختی برای آموزش ترجمه طراحی و پیاده سازی کنیم. در این روش آموزشی به منظور افزایش هوش روایی دانشجویان در کلاس ترجمه از منابع دیداری شنیداری واقعی در فرآیند آموزش استفاده کردیم. هدف اصلی ما در این اقدام پژوهی مطالعه تاثیرات شناختی روش آموزشی پیشنهادی مان بر شرکت کنندگان در دوره ای بود که به همین منظور طراحی و اجرا نمودیم. در دوره آموزشی ما دو گروه دانشجو با سطح زبانی مشابه متشکل از جمعا نوزده دانشجو از مقطع کارشناسی ارشد در گرایش های ترجمه شناسی و ادبیات فرانسه از دانشگاه شهید بهشتی شرکت کردند. نتایج این پژوهش پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی دو نمونه وابسته و تحلیل همپراش، نشان داد که روش آموزشی پیشنهادی ما تاثیر مثبتی بر هوش روایی دانشجویان شرکت کننده در این دوره داشته است. با این حال، همچنین مشاهده شد که بین رشد سطوح هوش روایی در دانشجویان گرایش ادبیات فرانسه نسبت به دانشجویان گرایش مترجمی تفاوت معناداری وجود ندارد. این یافته نشان می دهد که این دو گروه از دانشجویان در نتیجه روش آموزشی مورد استفاده، سطح پیشرفت یکسانی را تجربه کردند.

    کلیدواژگان: فعالیت شناختی، فعالیت فراشناختی، آموزش ترجمه، هوش روایی، منابع دیداری شنیداری، کیفیت ترجمه
  • راضیه صادقپور*، حسین قناعت صفحات 445-481

    زبان فرانسه برای اهداف خاص آموزشی است که بر حوزه های خاصی متمرکز است. در این راستا، باید مفاهیم موقعیت ارتباطی،زمینه و بعد اجتماعی-فرهنگی ارتباطات و سخنرانی در موقعیت مورد توجه قرار گیرد (دوفور و پارپت،2018). با توجه به بعد اساسی نیازهای فرهنگی در FOS، به عنوان یکی از مولفه های شایستگی ارتباطی، باید به آن توجه ویژه شود. این پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع مطالعه موردی و ازنظر هدف کاربردی است.از طریق این مطالعه،مایلیم جایگاهی را که برای فرهنگ در تعلیمات FOS با دانشجویان ایرانی در نظر گرفته شده است برجسته کنیم.برای دستیابی به این هدف، اولا،ویژگی های آموزش FOS را که آن را از FLE متمایز می کند،مطالعه کردیم و ثانیا بر اهمیت عناصر فرهنگی در FOS پرداخته شده است.برای ارائه مثال های مرتبط از وجود غیرقابل انکار عناصر فرهنگی در آموزش FOS، ما داده های 5 جلسه ضبط شده یک کلاس گردشگری، هتلداری، رستوران داری را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده ایم که شامل 10 زبان آموز سطح B1،در موسسه زبان فراگیران دانش، اصفهان که در حال آماده شدن برای آزمون دیپلم فرانسوی حرفه ای (DFP) بودند. نتایج نشان می دهد که زبان اموزان نه تنها به فرهنگ عمومی خود، بلکه به فرهنگ ایرانی نیز متوسل می شوند. موقعیت های زیادی وجود دارد که معلم به تجربیات و دستاوردهای فرهنگی و حرفه ای این یادگیرندگان می پردازد و در نهایت ویژگی های بین فرهنگی، فرافرهنگی، چندفرهنگی، هم فرهنگی در کلاس درس آشکار شد.

    کلیدواژگان: فرانسه با اهداف ویژه، فرهنگ، زبان آموز، کلاس گردشگری-هتلداری-رستوران داری، عناصر فرهنگی
  • سارا سدیدی*، سیده یاسمین سجادی صفحات 483-505

    کلاس های مجازی دانشگاهی در ایران عموما بر روی بسترهایی مانند Adobe connect برگزار می شوند. معلم در این کلاس ها، برای سنجش مشارکت دانشجویان، ابزارهای زیادی در دسترس ندارد. یکی از این معدود ابزارها، تعداد مداخلات زبان آموزان در فضای مخصوص چت نوشتاری است که در این نرم افزار تعبیه شده است و همین طور نحوه ی تعامل دانشجویان در کلاس با مدرس، همتایان و همچنین محتوای کلاس. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سطح زبانی و همچنین پیشینه کلی تحصیلی زبان آموزان (دانشجویان خوب، متوسط، ضعیف تر) بر تعداد این تعاملات در کلاس زبان فرانسه ی دانشگاهی است. نتایج این پژوهش نشان دادند که دانشجویان ضعیف تر به طور معناداری کمتر از سایرین در فضای مخصوص به چت کلاس مشارکت کرده اند. به علاوه، آزمون های انجام شده به کمک نرم افزار SPSS نشان دادند که همبستگی معنا داری بین سطح زبانی و تعداد مداخلات زبان آموزان وجود دارد که می تواند عدم تمایل زبان آموزان ضعیف برای تعامل در کلاس را توجیه کند .

    کلیدواژگان: کلاس مجازی، مشارکت، تعامل نوشتاری، زبان فرانسه، دانشجویان ایرانی
  • شراره چاوشیان *، سپیده یگانه صفحات 507-534

    این مقاله به بررسی تطبیقی دو رمان دروغ سوم نوشته آگوتا کریستوف، نویسنده فرانسوی زبان مجارستانی و بی پدر اثر مژده سالارکیا، رمان نویس جوان فارسی زبان ایرانی می پردازد. در هر دوی این رمان ها دروغ همه جا حضور دارد. با خواندن این دو داستان، بین واقعیت و خیال، بین قطعیت و ابهام تردید می کنیم. از خود سوالاتی در مورد واقعیت هویت ها و ماجراها می پرسیم، اما به سختی می توانیم پاسخ های قانع کننده ای پیدا کنیم. نقطه همگرایی این دو اثر، که از دیدگاه فرهنگی و جغرافیایی بسیار دور از یکدیگرند، توسل مکرر شخصیت ها به دروغ یا بهتر بگوییم نیاز وسواس گونه آنها به دروغ است که عمل به آن، که قرار است به بقای آنها کمک کند، آنها را به سرنوشتی تلخ سوق می دهد. در این تحقیق، با تکیه بر نظریه های روان شناختی و روان کاوانه در رابطه با دروغ گویی و دروغ گویان، سعی در درک این داریم که چگونه شخصیت ها از طریق سعی در ایجاد هویتی دروغین در جهت ارتباط با دنیای بیرون و تطابق آن با خود دروغین خود دارند.

    کلیدواژگان: دروغ، سالارکیا، کریستوف، واقعیت، هویت
  • ژاله کهنمویی پور *، کتایون شهپرراد، آذین حسین زاده صفحات 535-559

    سفرنامه پرآوازه نیکولا بوویه، راه ورسم دنیا که در سال 1342 تحریر شد همچنان به حیث ناگفته ها، مخاطبان فراوانی را به خود فرامی خواند. ورای جاذبه های تاریخی، نیز جغرافیایی این اثر که بازنمازنمایی از مشرق زمین دهه 40 خورشیدی است، نوشتار شاعرانه و سبک وسیاق توصیفش نیز بازگوی حساسیت نویسنده است و روزنه ای است بی مانند برای راهیابی به عمق اندیشه، همچنین گواهی بر آفرینشی است ادبی که نشان از توانایی اودارد، نه در جایگاه روایت گری ساده که به قصد غریب نگاری انگاره-هایش را مکتوب کرده، بلکه در مقام فردی ناظر و مشاهده گر که از تمام حسیات خویش بهره می گیرد تا چشم اندازها و افق هایی را ترسیم کند که نیت واکاوی شان را دارد. تحلیل این دست توصیف ها از ساختارهای مرتبط با فضا، همچنین نظرگاه ها به قلم بوویه، با تکیه بر ابزارهای نقد مضمونی، به ویژه نقدجغرافیایی آن ها که از طریق میشل کولو برجسته شده، به ما امکان می دهد تا هرچه بیشتر به ژرفای بوطیقای اثر رخنه و آن را چنان بررسیم که خود نویسنده تجربه کرده و در سفرنامه اش اشاره به این دارد که سفر به شرق او را دگرگون و بازساخته است.

    کلیدواژگان: بوویه، راه ورسم دنیا، چشم انداز، کولو
  • شیما طهماسبی، علیرضا غفوری *، سعدی جعفری صفحات 561-587

    آثار میشل اوئلبک واکنشی ویژه و خاص او به جایگاه هنر معاصر و فرهنگ مادی گرایانه است. اوئلبک نوشته هایش باعث شوکه شدن بسیاری شده است و به گفته او آنچه ناخوشایند است، قوانین اخلاقی است که در نوشته های علمی جایی ندارد. تعداد کمی از نویسندگان مانند او چنین نگرانی سرسختانه ای نسبت به موضوعاتی مانند: مرگ، انقراض، زوال جسمانی، خودکشی، جبرگرایی و الحاد دارند. بطور معمول، تنها راه حلی که اوئلبک در مواجهه با پیری، مرگ وپیری پیشنهاد می دهد، خودکشی یا حتی غم انگیز از آن، مرگ محسوس نسل بشر است. الحاد ماتریالیستی، فردگرایی و لذت جویی افراطی، بدبختی و بحرانی را در غرب به ارمغان می آورد که سرنوشت اجتناب ناپذیر کل بشریت است. ایده انحطاط و زوال در بسیاری از رمان های اوئلبک که بر موضوع بدبینی فرهنگی تاکید می کند و زوال غرب را بدیهی می داند، مرکزیت دارد. درواقع، اوئلبک توضیح می دهد که شاید توصیف دقیق کل آثارش ممکن است خودکشی غرب باشد، او می گوید:«خلاصه صحیحی از کتاب های من». اکثر رمان های او کاوش هایی درباره افول و فروپاشی غرب است. این مقاله به بررسی مختصری از اندیشه میشل اوئلبک درباره مذهب و انسانیت می پردازد که به وضوح در آثاراو و شخصیت های رمان هایش منعکس شده است. و اینکه ما می خواهیم نشان دهیم که نگاه او به زندگی بدبینانه است.

    کلیدواژگان: میشل اوئلبک، تمایلات جنسی، مذهب، افول بشریت، نئولیبرالیسم، اخلاق، ناامیدی
  • فاطمه غلامی *، عطیه اعرابی صفحات 589-617

    ادبیات معاصر فرانسه در دهه ی 1980 میلادی شاهد ظهور گونه ای از خود نوشتاری تحت عنوان « تبارنگاری» بود که ترکیبی از اتوبیوگرافی، بیوگرافی و اتوفیکسیون است. این نوع نوشتار به گونه ای اطلاق میشود که در آن نویسنده به بازسازی زندگی گذشتگان به ویژه والدین خود میپردازد تا از این طریق "خود" را بازیابد. این جریان ادبی که نخست توسط دومینیک ویار نامگذاری و شرح و بسط داده شده، در اثر اتوبیوگرافیک سیمین بهبهانی، شاعر و غزلسرای ایرانی قابل شناسایی است. در کتاب با مادرم همراه: زندگینامه خودنوشت، این شاعر بلندآوازه ی پارسی به شرح زندگانی خویش از ابتدا تا زمان مرگ مادرش می پردازد. دراین نوع نوشتار، "من " نویسنده در سایه مادر، در پی یافتن هویت و یگانگی خویشتن است. با استناد به بایسته های نظری نانسی چودورو، روانکاو و جامعه شناس شهیر آمریکایی در خصوص هویت زنانه و رابطه ی مادر-دختر و با نگاهی به ایده های دومینیک ویار در خصوص تبارنگاری، جستار حاضر میکوشد تا به واکاوی اثر اتوبیوگرافیک سیمین بهبهانی بپردازد.

    کلیدواژگان: تبارنگاری، سیمین بهبهانی، هویت زنانه، رابطه ی مادر-دختر، نانسی چودورو
  • اکبر عبداللهی *، مریم رضایی صفحات 619-654

    اهمیت آموزش عالی و دوره های تحصیلات تکمیلی در رشد کشور ها در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. دوره های تحصیلات تکمیلی در رشته آموزش زبان فرانسه در ایران نیز به به دلیل مشارکت دانشگاه ها درانجام پژوهش های گوناگون در این حوزه و تربیت مدرسان زبان در دوره اخیر توسعه قابل توجهی یافته است. مطالعه حاضر می کوشد با انجام یک مطالعه کتاب سنجی موضوعات مورد بررسی در پایان نامه های کارشناسی ارشد دفاع شده بین سال های 1370 تا 1400 در زمینه آموزش زبان فرانسه در ایران را بررسی کند. کتاب سنجی ، شاخه ای از رشته علم سنجی است که هدف آن بررسی کمی انتشارات علمی است. هدف از پژوهش حاضر ارائه تصویری روشن از موضوعات مطالعه شده و سیر تحول و روند آنها درحوزه آموزشکاوی زبان فرانسه در ایران است. نتایج تجزیه و تحلیل 279 پایان نامه کارشناسی ارشد در دو دانشگاه تربیت مدرس و تهران نشان می دهد که موضوعات مورد بررسی بیشتر شامل مطالعه شیوه های تدریس دستور زبان، مطالعات بین رشته ای، بهبود مهارت های زبانی و استفاده از فناوری در تدریس زبان است.

    کلیدواژگان: آموزش فرانسه به عنوان زبان خارجی، پایان نامه کارشناسی ارشد، موضوعات پژوهش، پژوهش علمی، ایران
  • حدیثه السادات موسوی*، صابر محسنی صفحات 655-681

    این مطالعه به بررسی دگرگونی های شیوه های آموزشی در آموزش زبان فرانسه به عنوان زبان خارجی در ایران، با تمرکز ویژه بر روش های ترکیبی پس از همه گیری کرونا می پردازد. یادگیری ترکیبی، ترکیب جلسات حضوری و آنلاین، برای متعهد نگه داشتن زبان آموزان در فرآیند یادگیری و در مواجهه با چالش های ناشی از همه گیری کووید-19 می باشد که انتقال به یکپارچه سازی فناوری های دیجیتال را تسریع کرده است. این تحقیق از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 11 مدرس و یک نظرسنجی کمی با 55 مدرس، نشان می دهد که چگونه مدرسان زبان فرانسه به عنوان زبان خارجی روش های تدریس خود را با الزامات جدید تطبیق داده اند. نتایج نشان می دهد که علی رغم غلبه آموزش آنلاین همزمان (81.8٪ از مدرسان)، چالش هایی مانند مسائل اتصال به اینترنت و مشکلات تسلط بر ابزارهای دیجیتال همچنان ادامه دارد. از این رو، راهبردهای نوآورانه از جمله افزایش استفاده از منابع چندرسانه ای تعاملی برای غلبه بر این موانع و بهبود مشارکت زبان آموزان بسیار حائز اهمیت است. این مطالعه همچنین نیاز به افزایش حمایت نهادی را برای بهبود منابع تکنولوژیکی و مهارت های دیجیتال مدرسان نشان می دهد. این تحقیق توصیه هایی را  برای سیاست گذاران و دست اندرکاران، با هدف تقویت اثربخشی آموزش ترکیبی و آماده سازی سیستم های آموزشی برای بحران های آینده ارائه می کند. این پیشنهادها به درک بهتر پویایی آموزش زبان فرانسه در ایران کمک می کند و بروزرسانی های مورد نیاز برای بهینه سازی یادگیری در زمینه های چند زبانه و چند فرهنگی را برجسته می کند.

    کلیدواژگان: آموزش زبان فرانسه به عنوان زبان خارجی، یادگیری ترکیبی، ایران پس از همه گیری، شیوه های تدریس، حمایت نهادی
  • صدیقه شرکت مقدم *، مژده فاتحی نیا صفحات 683-705

    تحلیل گفتمان انتقادی به عنوان رویکردی جدید در طیف وسیعی از تحقیقات علوم انسانی بکار می رود. این روش بر سه مفهوم اساسی مانند: انتقاد، قدرت و ایدئولوژی متمرکز است. لازم به ذکر است که مدل سه بعدی فرحزاد جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است. این روش مبتنی بر سه بخش بینامتنی، تحلیل گفتمان انتقادی و انتخاب ترجمه است. هدف این مقاله بررسی تاثیرات ایدئولوژیک فرآیند ترجمه و پیامدهای آن بر بازنمایی ایدئولوژی ها است. بدین منظور ابتدا جنبه های شناختی بینامتنیت متون فارسی و فرانسه را بررسی می کنیم، سپس خبرهای سیاسی منتشر شده در مطبوعات ایران را بر اساس تحلیل گفتمان انتقادی تحلیل می کنیم و در نهایت انتخاب مترجم را بیرون می کشیم. نتایج به ما نشان می دهد که مترجمان تلاش می کنند تا ساختارهای معنایی متن اصلی را با استفاده از معادل های مختلف دستکاری کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان سیاسی، ترجمه، مدل سه بعدی فرحزاد، ایدئولوژی، رسانه های فرانسوی
|
  • Soodeh Eghtesad *, Fatemeh Karimi Pages 311-348

    La présente étude vise à analyser la volonté de communiquer des apprenants de FLE en classe virtuelle en contexte institutionnel iranien. L’objectif est d’examiner comment les facteurs situationnels, psychologiques et physiologiques influencent la volonté de communiquer des apprenants dans les situations de communication et interaction en classes virtuelles. Pour ce faire, nous avons utilisé un questionnaire, destiné aux apprenants de FLE, concernant leur volonté de communiquer, ainsi que des entretiens semi-directifs menés auprès de quinze enseignants de FLE sur les stratégies mises en place pour augmenter la volonté de communiquer des apprenants. D’après les résultats, les facteurs transitoires physiologiques et situationnels, ainsi que les problèmes techniques liés aux dispositifs de cours virtuels, comme les problèmes de connexion, ont plus d’influence sur la volonté de communiquer des apprenants. De plus, l’analyse des facteurs influençant la volonté de communiquer des apprenants a montré que cette volonté n’est pas un désir fixe, mais une disposition momentanée et dynamique qui s’adapte et s’ajuste continuellement aux caractéristiques de la situation de communication.

    Keywords: Volonté, De Communiquer, Apprenant De FLE, Classe Virtuelle, Facteurs Situationnels, Facteurs Psychologiques Et Physiologiques, Contexte Institutionnel Iranien
  • Tahereh Mohammadpour*, Parivash Safa, Mahmoudreza Gashmardi, Roya Letafati Pages 349-382

    Le présent article, inscrit dans le cadre d’une recherche descriptive et analytique envisage d’étudier les difficultés auxquelles les persanophones risquent d’être confrontés lors de l’emploi de la collocation lexico-grammaticale Verbes causatifs + Noms d’émotion (joie et surprise) en français. Ceci dans l’objectif de proposer une solution à ces difficultés. Sur le plan méthodologique, la recherche a été effectuée dans deux volets distincts : une partie linguistique sur le modèle du LADL et une partie didactique qui suit l’approche de Christian Puren en matière d’élaboration d’une unité didactique. L’hypothèse principale en est que la conceptualisation de l’étude linguistique des constructions en question pourrait mener à leur enseignement efficace dans les classes de FLE en Iran. Enfin, les résultats d’une activité écrite, accomplie par les apprenants, soumis au logiciel SPSS et confirmés par le test Kolmogorov-Smirnov, prouvent que les apprenants ayant suivi l’enseignement de l’unité didactique pouvaient mieux utiliser les associations Vcaus+Némot.

    Keywords: Unité, Didactique, Verbe Causatif, Nom D&Rsquo, Motion, Collocation, Linguistique, Didactique Du FLE, Apprenants Iraniens
  • Danial Basanj *, Leila Shobeiry, Maryam Dadkhah Pages 407-444

    Dans le cadre d'une recherche-action analytique et descriptive, nous avons décidé de mettre en œuvre une méthode novatrice pour l'enseignement de la traduction. Cette méthode consiste à exploiter les ressources audiovisuelles dans le processus pédagogique afin d'améliorer l'intelligence narrative des étudiants. Notre objectif principal est d'étudier l'effet concret de cette pratique sur les participants au projet. Pour cela, nous avons sélectionné deux groupes de dix et de neuf étudiants inscrits en master de traduction et de littérature française à l’Université Shahid Beheshti de Téhéran. Les résultats de la recherche, obtenus après avoir analysé les données à l'aide d'un test t pour échantillons appariés et d'une ANCOVA unidirectionnelle, ont révélé des informations intéressantes concernant l'effet positif de la méthode mise en œuvre sur l'intelligence narrative des étudiants. Cependant, il convient également de noter qu'il n'y a pas eu de différence significative entre les niveaux d'intelligence narrative observés chez les étudiants spécialisés en littérature comparativement à ceux qui se sont spécialisés en traduction. Cette découverte suggère que ces deux groupes d'étudiants ont bénéficié du même niveau d'amélioration grâce à la méthode utilisée. En somme, ces résultats mettent en lumière le potentiel prometteur de cette méthode pour améliorer l'intelligence narrative des étudiants dans différents domaines académiques.

    Keywords: Cognitive, Activité, Mé, Tacognitive, Enseignement De La Traduction, Intelligence Narrative, Ressources Audiovisuelles, Qualité, De Traduction
  • Razieh SADEGHPOUR *, Hossein Ghanaat Pages 445-481

    Le français sur objectifs spécifiques (FOS) est un enseignement qui est axé sur les domaines particuliers. A cet égard, les concepts de situation de communication, le contexte et la dimension socioculturelle de la communication et les discours en situation sont à prendre en considération (Dufour et Parpette, 2018). Etant donné la dimension fondamentale des besoins culturels en FOS, en tant que composante de la compétence de communication, il faut y consacrer une attention particulière. À travers cette étude descriptive- analytique « étude de cas », de type recherche appliquée, nous voudrons mettre en exergue la place réservée à la culture dans la didactique du FOS auprès des étudiants iraniens. Pour atteindre cet objectif, dans un premier volet, nous avons étudié les caractéristiques de l’enseignement de FOS qui le distinguent de celui de FLE. Dans un deuxième volet, il est convenu de mettre l’accent sur l’importance des pratiques culturelles en FOS. Pour donner des exemples pertinents de l’existence indéniable des éléments culturels dans les cours de FOS, nous avons étudié et analysé les données issues de 5 séances enregistrées d’un cours de Tourisme-Hôtellerie-Restauration, comportant 10 étudiants qui se préparent à l’épreuve Diplôme de français professionnel (DFP), niveau B1, dans l’institut de langue Faragiran Danesh, à Ispahan, en Iran. Les résultats de cette recherche montrent que les apprenants recourent incessamment non seulement à leur propre culture générale, mais aussi à la culture iranienne. Sont nombreuses les situations où l’enseignant s’adresse aux expériences et aux acquis culturels et professionnels de ces apprenants. Et finalement, les composantes interculturelle, transculturelle, métaculturelles, multiculturelle, co-culturelle ont été observées dans les transcriptions des cours.

    Keywords: Franç, Ais Objectif Spé, Cifique, Culture, Apprenant, Cours De Tourisme-Hô, Tellerie-Restauration, Composantes Culturelles
  • Sara Sadidi *, Seyedeh Yasamin Sajjadi Pages 483-505

    Dans les classes virtuelles universitaires en Iran qui ont lieu sur les plateformes telles qu’Adobe Connect, l’enseignant de FLE a accès à très peu d’indices pour mesurer l’engagement de ses étudiants. L’un de ces indices est le nombre des interventions des apprenants dans l’espace interactif du logiciel et la manière dont ceux-ci interagissent avec l’enseignant, leur pairs et le contenu présenté. Dans cette recherche nous avons voulu savoir si le niveau langagier des étudiants au départ, ainsi que leur profil général scolaire (bons élèves, moyen, en difficulté) avaient une influence directe sur ces interactions. Il s’est avéré qu’il y a une différence significative entre les étudiants en difficultés et les autres apprenants dans leur taux de participation et qu’ils interagissent moins que leurs camarades dans l’espace destiné à la discussion. Les tests de corrélation ont également montré qu’il y a une corrélation significative entre le niveau langagier des étudiants au départ et le nombre d’interventions, ce qui pourrait expliquer le manque d’engagement des étudiants en difficulté.

    Keywords: Classe Virtuelle, Engagement, Tudiants Iraniens, FLE, Interaction É, Crite
  • Sharareh Chavoshain *, Sepideh Yeganeh Pages 507-534

    Le présent article est une étude comparée de deux romans, Le Troisième mensonge d’Agota Kristof, écrivaine hongroise d’expression française et de Sans Père de Mojdeh Salarkia, jeune romancière iranienne persanophone, deux textes habités par le mensonge. En lisant ces deux récits, on hésite entre le factuel et le fictif, entre la certitude et le flou ; on se pose des questions sur la réalité des identités et des péripéties mais on n’y peut guère trouver de réponses convaincantes. Le point de convergence de ces deux textes, bien éloignés l'un de l'autre du point de vue culturel et géographique, est le recours fréquent des personnages au mensonge, ou plutôt leur besoin obsessionnel du mensonge dont la pratique, censée les aider à survivre, les conduit vers le malheur. Nous appuyant sur les théories psychologique et psychanalytique en relation avec la pratique du mensonge, nous allons essayer de mieux comprendre comment par le biais du mensonge, les personnages essaient de se forger une identité pour s’intégrer dans le monde extérieur et essayer de rendre ce dehors conforme à leur moi mensonger.

    Keywords: Identité, Kristof, Mensonge, Ré, Alité, Salarkia
  • Jaleh Kahnamouipour *, Katayoun Shahpar-Rad, Azine Hossein-Zadeh _ Pages 535-559

    Le célèbre récit de voyage de Nicola Bouvier L’usage du monde publié en 1963, presque dix ans après son séjour en Orient effectuéen compagnie de son ami peintre, Thierry Vernet, continue toujours d’interpeller les lecteurs contemporains. Outre l’intérêt historique et géographique de l’ouvrage qui dépeint l’Orient des années cinquante, l’écriture poétique de l’auteur et ses descriptions révèlent une sensibilité et une ouverture d’esprit hors pair, signes d’une activité créatrice prouvant que Bouvier ne se veut pas un simple observateur d’exotisme, mais un sujet regardant qui participe de tous ses sens pour construire les paysages et les horizons qu’il a voulu explorer. L’analyse des paysages et des espaces décrits par Bouvier, réalisée grâce, en particulier, aux outils de la critique thématique, , ceux que Collot a mis à notre disposition, nous permettra de mieux cerner la poétique de l’espace, telle qu’elle est pensée, perçue, saisie par le voyageur et telle qu’elle est transmise au lecteur.

    Keywords: Bouvier, L', Usage Du Monde, Paysage, Collot, Orient
  • Shima Tahmassebi, Alireza Ghafouri *, Sadi Jafari Kardgar Pages 561-587

    L’œuvre de Houellebecq est la réaction particulière de l’auteur à la position de l’art contemporain et la culture matérialiste, surtout telle qu'elle est vécue à travers l’ère du consumérisme. Houellebecq écrit des choses qui choquent beaucoup de monde et d'après lui ce qui est déplaisant est un acte de légiférer morale qui n'a pas sa place dans l'écriture savante. Peu d'écrivains affichent, comme Houellebecq, une préoccupation aussi inlassable pour la mort, l’extinction, la déchéance physique, le suicide, le déterminisme et l’athéisme et d'ailleurs en aucun point du corpus Houellebecquien le lecteur ne rencontre aucune référence significative ou sans réserve à la transcendance ou à l'esprit. Typiquement, le seul remède que Houellebecq semble pouvoir suggérer face à la perspective du vieillissement, de la mort, et du déclin physique est le suicide ou plus sombre encore, la disparition pure et simple de la race humaine. L'athéisme matérialiste, l'individualisme et la recherche excessive de plaisir n’entraînent que la misère et la crise en occident qui sont le destin incontournable de toute l'humanité. Cela peut s'expliquer si la civilisation occidentale contemporaine ne se considère pas seulement comme une culture, mais plutôt comme un État dans lequel la vérité de la condition humaine a été révélée. L'idée de déclinisme et l’affaiblissement ont été au centre d'une grande partie du travail de Houellebecq qui a accentué une thèse de pessimisme culturel qui prend pour acquis le déclin de l'Occident. En fait, Houellebecq a récemment admis qu'une bonne description de tous ses romans pourrait être le suicide de l'ouest, dit-il, "un bon résumé de mes livres". La plupart des romans de Houellebecq ont été des explorations d'un déclin perçu et désintégration de l'Occident. Cet article cherche à retracer une brève description de la pensée de Houellebecq sur la religion et l'humanité, qui transparaît clairement dans ses œuvres et les personnages de ses romans. Nous voulons prouver que sa vision de la vie est pessimiste.

    Keywords: Michel Houellebecq, Sexuality, Religion, Decline Of Humanity, Neoliberalism, Morality, Despair
  • Fatemeh Gholami *, Atiyeh Arabi Pages 589-617

    Depuis les années 1980, une forme particulière de l’écriture de soi, entremêlant autobiographie, biographie et autofiction apparaît sur la scène littéraire française et francophone : les récits de filiation, pratiques textuelles tournées vers les figures de l’ascendance. Il s’agit, pour l’auteur du récit de filiation, de réinventer l’histoire familiale en vue de rétablir sa propre genèse. Le présent article se propose d’étudier la mise en scène de soi dans l’ouvrage autobiographique de la poétesse iranienne, Simine Behbahâni, Accompagnée de ma mère : une autobiographie, considéré comme un récit de filiation, du fait que les figures de l’ascendance, la figure maternelle en l’occurrence, y fonctionnent comme un miroir à partir duquel le sujet se réinvente. A la lumière des écrits théoriques de Dominique Viart concernant le récit de filiation et ceux de Nancy Chodorow, psychanalyste et sociologue américaine, concernant l’identité féminine, nous nous proposons d’enquêter sur les raisons pour lesquelles l’écriture de la biographie maternelle est indispensable à l’auteure pour qu’elle se retrouve et qu’elle écrive sa propre histoire.

    Keywords: Ré, Cit De Filiation, Simine Behbahani, Identité, Fé, Minine, Relation Mè, Re-Fille, Nancy Chodorow
  • Akbar Abdollahi *, Maryam Rezaei Pages 619-654

    L’enseignement supérieur est considéré comme un moteur de développement et de croissance dans les sociétés modernes. La didactique des langues étrangères en Iran a connu une évolution significative, notamment grâce à l’implication des universités dans la recherche et dans la formation des enseignants de langue. Cette étude bibliométrique a été menée pour analyser les thèmes abordés dans les mémoires de master soutenus entre 1991 et 2021 dans le domaine de la didactique du FLE en Iran. La bibliométrie, branche de la scientométrie, vise à quantifier les publications scientifiques. Cette recherche essaye d’offrir une vision claire des thèmes abordés aux chercheurs intéressés par la didactique du FLE en Iran. Les résultats de l’analyse de 279 mémoires de master soutenus à l’université Tarbiat Modares et à l’université de Téhéran révèlent que les thèmes les plus fréquemment abordés sont l’enseignement de la grammaire, les études interdisciplinaires, le développement des compétences langagières et l’utilisation des technologies dans l’enseignement des langues.

    Keywords: Didactique Du FLE, Mé, Moire De Master, Thè, MES, Recherche Scientifique, Iran
  • Hadiseh Alsadat Mousavi *, Saber Mohseni Pages 655-681

    Cette étude examine les transformations des pratiques pédagogiques dans l'enseignement du FLE en Iran, en se concentrant spécifiquement sur les modalités hybrides post-pandémie. L'apprentissage hybride, combinant des sessions en présentiel et en ligne, a été essentiel pour maintenir l'engagement des étudiants face aux défis induits par la pandémie de COVID-19, qui a précipité la transition vers l'intégration des technologies numériques.À travers des entretiens semi-structurés avec 11 enseignants et une enquête quantitative impliquant 55 enseignants, cette recherche met en lumière comment les enseignants de FLE ont adapté leurs méthodes pédagogiques aux nouvelles exigences. Les résultats indiquent que, malgré une prédominance de l'enseignement en ligne synchrone , des défis tels que des problèmes de connectivité Internet et des difficultés à maîtriser les outils numériques persistent. En réponse, des stratégies innovantes incluant l'utilisation accrue de ressources multimédias interactives ont été cruciales pour surmonter ces obstacles et améliorer l'engagement des étudiants.L'étude révèle également la nécessité d'un soutien institutionnel accru pour améliorer les ressources technologiques et les compétences numériques des enseignants. Elle offre des recommandations concrètes pour les décideurs et les praticiens, visant à renforcer l'efficacité de l'enseignement hybride et à préparer les systèmes éducatifs pour des crises futures. Ces insights contribuent à une meilleure compréhension des dynamiques d'enseignement du FLE en Iran.

    Keywords: Enseignement Du FLE, Apprentissage Hybride, Iran Post-Pandé, Mie, Pratiques Pé, Dagogiques, Soutien Institutionnel
  • SEDDIGHEH Pardis Sherkatmoghaddam*, Mojde Fatehinya Pages 683-705

    L’analyse critique du discours en tant qu'une nouvelle approche est appliquée dans un large éventail de recherches en sciences humaines. Cette méthode se concentre sur les trois concepts essentiels tels que: critique, pouvoir et idéologie. Il est à noter que le modèle tridimensionnel de Farahzad y occupe une place importante. Cette méthode se base sur trois parties : intertextualité, analyse critique du discours et choix de traduction. Cet article vise à étudier les impacts idéologiques du processus de traduction et ses conséquences sur la représentation des idéologies. Pour ce faire nous examinons tout d'abord les aspects cognitifs de l'intertextualité des textes en persan et français, ensuite nous analysons ces nouvelles politiques publiées dans la presse iranienne selon l'analyse critique du discours et enfin nous relevons le choix du traducteur. Les résultats nous montrent que les traducteurs tentent à manipuler les constructions sémantiques du texte original en utilisant des équivalents différentes.

    Keywords: Analyse Du Discours Politique, Traduction, Le Modè, Le Tridimensionnel De Farahzad, Idé, Ologie, Mé, Dias Franç, AIS