فهرست مطالب

پژوهشنامه امنیت داخلی - پیاپی 27 (بهار 1398)

پژوهشنامه امنیت داخلی
پیاپی 27 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید عطا زاده، علیرضا نجفی، امیر چوبداری* صفحات 1-18

    اشراف اطلاعاتی از نیازهای اساسی و بنیادین و یکی از عوامل موفقیت سازمان های اطلاعاتی و امنیتی است که نقش مهمی در تامین نیازمندی های اطلاعاتی و عملیاتی دارد. کسب اخبار و اطلاعات و احاطه و اشرافیت بر موضوعات پیرامونی با ارائه تحلیل مناسب و حضور قدرتمند در عرصه های مختلف، خنثی سازی آسیب ها و تهدیدهای مربوط به جرائم تروریستی را به همراه دارد. در همین راستا کسب اطلاعات از اتباع بیگانه و اصطلاحا تخلیه اطلاعاتی آنان نقشی انکارناپذیر در مقابله با جرائم تروریستی دارد؛ بنابراین مسئله اصلی تحقیق ارزیابی نقش تخلیه اطلاعاتی اتباع بیگانه غیرمجاز توسط نیروهای مرزبانی در پیشگیری از جرائم تروریستی است. تحقیق حاضر از نظر هدف و ماهیت کاربردی و روش انجام آن نیز توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق را کارکنان فرماندهی مرزبانی استان خراسان رضوی تشکیل می دهند که با اتباع بیگانه در ارتباط اند؛ تعداد این افراد برابر 140 نفر است. بر اساس فرمول نمونه حجم نمونه تحقیق برابر 103 نفر و روش نمونه گیری نیز به صورت احتمالی است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و فریدمن استفاده شد. نتایج تحقیق نیز نشان داد تخلیه اطلاعاتی اتباع بیگانه با ضریب همبستگی 0.702 در پیشگیری از جرائم تروریستی تاثیرگذار است. علاوه بر آن بین شناسایی اهداف بالقوه تروریستی، شناسایی منابع مادی و معنوی تروریست ها و پیشگیری از اعمال مجرمانه نیز به ترتیب با ضرایب همبستگی مثبت 0.726، 0.812 و 0.773 رابطه معنادار و مستقیم برقرار است؛ بنابراین ایجاد ارتباط چند سویه بین نیروهای محافظت کننده از مرزها نظیر مرزبانی، سپاه و اداره اطلاعات و سایر ادارات امنیتی مستقر در مرز می تواند نقش بسزایی در پیشگیری از جرائم تروریستی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تخلیه اطلاعاتی، اتباع بیگانه، پیشگیری، جرائم تروریستی
  • مرتضی وکیلی*، روح الله فراهانی صفحات 19-54

    تامین امنیت در ابعاد متنوع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در گرو توجه به تمامی جوانب خطرات در عرصه های داخلی و خارجی است. یکی از تهدیدهای داخلی کشور که ابعاد اقتصادی و امنیتی را تحت تاثیر قرار داده، چالش های صنفی پساکرونا است. هرچند بسیاری از تلاش های مطالعاتی داخلی متمرکز بر تجزیه تحلیل آثار کوتاه مدت آن بوده، لیکن به پیامدهای بلندمدت و ارتباط آن با امنیت اقتصادی و عمومی کمتر توجه شده است. پژوهش حاضر ضمن اشاره به اهمیت و ضرورت موضوع چالش های امنیتی واحدهای صنفی در پساکرونا، با هدف تدوین سناریوی چالش های امنیتی واحدهای صنفی پساکرونا در استان مرکزی انجام گرفته است. روش تحقیق حاضر توصیفی است که با استفاده از روش پنل و مصاحبه ساختارمند نظرات استادان و صاحب نظران را اخذ و همچنین با استفاده از تکنیک سناریونویسی، چالش ها و فرصت های موجود در حیطه موضوع، بازیگران اصلی و عوامل تاثیرگذار مرتبط با چالش های امنیتی واحدهای صنفی استان مرکزی در پساکرونا شناسایی و با اولویت بندی عوامل تاثیرگذار از لحاظ اهمیت و عدم قطعیت، عوامل کلیدی تعیین و درنهایت سناریوهای محتمل در قلمرو زمانی یک ساله تدوین و پیشنهاد گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد از میان عوامل پیشران تنها عامل معضلات اقتصادی ناشی از بیماری کرونا به همراه تحریم های اقتصادی کشور (اثر آن در رونق کسب وکار) از اهمیت و عدم قطعیت بالایی برخوردار بود و به عنوان عدم قطعیت کلیدی شناسایی شد و درنهایت سناریوهای محتمل در راستای چالش های امنیتی واحدهای صنفی استان مرکزی تدوین و پیشنهادهای مربوط به هر سناریو ارائه گردید.

    کلیدواژگان: سناریونویسی، امنیت، چالش های امنیتی، چالش های صنفی، پساکرونا
  • امین صیدی شاه آبادی*، فرزانه آزادبخت صفحات 55-82

    حاشیه نشینی پدیده ای ناهنجار است که در دهه های اخیر به دلایل مختلف رشد آن شدت گرفته و باعث بروز مشکلات زیادی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در شهرها و حواشی آن شده است، لذا این موضوع اهمیت مطالعه مناطق حاشیه ای را دوچندان می نماید. تحقیق حاضر نیز به دلیل اهمیت موضوع با روش سناریونویسی و به شیوه آینده پژوهی در استان خوزستان نگارش یافته است. در این تحقیق ابتدا ضمن تبیین موضوع و تعریف مسئله از طریق مطالعه کتابخانه ای و توصیفی، بازیگران در دو سطح کلان و خرد و علل و عوامل دخیل شناسایی، چشم اندازهای آتی ترسیم، پیشران های تاثیرگذار معرفی و عدم قطعیت های کلیدی از روی آن ها تعیین گردیده و به آن طریق، ماتریس پیشنهادی برای آینده مناطق حاشیه نشین ترسیم گردیده است. نتایج به دست آمد در تحقیق حاضر نشان می دهد دو عدم قطعیت کلیدی:1- بهینه سازی ساختار کنونی مناطق حاشیه نشین (توسط نهادهای رسمی و دولتی)؛ 2- به کارگیری اقدامات خودجوش توسط افراد تاثیرگذار (توسط نهادهای غیردولتی و افراد تاثیرگذار) درصورتی که توسط متولیان آن ها در مناطق حاشیه نشین به طور مناسب و کامل به کارگیری گردند می توانند در آینده شرایط رشد و شکوفایی آن مناطق و توسعه پایدار آن ها را با تغییرات سازنده در ساختارهای مناطق حاشیه نشین سبب گردیده و به افزایش میزان امید به زندگی و سطح رفاه اجتماعی و کاهش میزان جرائم و آسیب های اجتماعی در آن مناطق کمک شایانی نمایند

    کلیدواژگان: سناریونویسی، آینده پژوهی، چشم انداز، بازیگران، عدم قطعیت، حاشیه نشینی
  • عباس محمودی فر*، حسن منیری صفحات 83-104

    پلیس به عنوان یکی از نهاد های عمومی از ارکان مهم هر حاکمیتی بوده و به مثابه یکی از خرده نظام های اجتماعی، ایجاد امنیت اجتماعی از وظایف اصلی آن است. تامین امنیت به عوامل متعددی نیاز دارد که یکی از این عوامل سرمایه اجتماعی پلیس است؛ به طوری که سرمایه اجتماعی منبعی است که در راستای دستیابی به اهداف، در اختیار سازمان ها و اشخاص قرار دارد، بنابراین نقش مهمی و گاهی اوقات ضروری در تشکیل سرمایه اجتماعی و مصرف آن ایفا می کند. هدف کلی این پژوهش، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و امنیت با سه بعد آگاهی، اعتماد، مشارکت عملیاتی و برای امنیت عمومی شاخص میزان بروز جرائم مدنظر قرار گرفت. این تحقیق با استفاده از ابراز پرسشنامه، جمع آوری داده های تحقیق مطابق با روش نمونه گیری منطبق متناسب وجامعه آماری آن تمام افراد بالای 18 سال با استفاده از 500 نفر در سطح شهر تهران انجام گرفت. نتایج حاصل از تحقیق حکایت از آن دارد که بین سرمایه اجتماعی پلیس با امنیت عمومی همبستگی وجود دارد. از میان ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی مورد بررسی در این تحقیق، دو بعد اعتماد پلیس و مشارکت با پلیس اثر مثبت و معنی داری روی امنیت اجتماعی دارد. همچنین بعد آگاهی از فعالیت های پلیس نیز بر امنیت عمومی تاثیر دارد و در کل، میزان سرمایه اجتماعی پلیس بر امنیت عمومی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت عمومی، آگاهی، مشارکت، اعتماد
  • حجت الله امیدوار* صفحات 105-126

    مرزهای کشور عزیزمان ایران و به خصوص معبرهای کنترل گذرنامه یکی از مهم ترین سرپناه های اجرایی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است که می تواند به عنوان نماد و ویترین این نیرو نیز محسوب گردد. افزایش چشمگیر ورود اتباع بیگانه به کشور و حضور اتباع خارجی در جامعه ایران به عنوان یک پدیده اجتماعی دارای تاثیرات و پیامدهای مثبت و منفی متعددی در تحقق امنیت اجتماعی است و از آنجا که فرآیند کنترل اتباع خارجی در کلیه گذرگاه های ورودی کشور اعم از مرزهای خشکی، آبی و هوایی به منظور تامین امنیت اجتماعی بر عهده نیروی انتظامی است و از هنگام ورود تا لحظه خروج از کشور، پلیس باید هدایتگر و پیگیر آن ها باشد و از سویی دیگر با توجه به اتفاقات و تحولات امنیتی کشورهای همسایه و سایر مناطق جهان روند افزایش حرکت و جابجایی اتباع بیگانه در کشور را در قالب قاچاق انسان برای عبور از کشور و پیوستن به گروه های تروریستی در کشورهای دیگر و یا برای مهاجرت و تقاضای پناهندگی به کشورهای اروپایی که در این راه مجبور به استفاده از مدارک و گذرنامه جعلی نیز هستند؛ لذا مشکلات حضور آنان همواره یکی از دغدغه های اصلی پلیس است که بایستی تمامی مسائل آن مورد واکاوی قرار گیرد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تعیین اولویت مولفه های موثر بر کنترل اتباع خارجی از زمان ورود و اقامت تا خروج است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی است و به روش توصیفی - پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان پلیس مهاجرت و اتباع خارجه، شامل 153 نفر با بیش از 5 سال سابقه خدمت در استان های تهران، کرمان، گیلان و خراسان رضوی تشکیل می دهند که به صورت تمام شمار انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق همچنین برای تعیین پایایی و اعتبار پرسشنامه از ضریب پایایی آلفای کرونباخ که میزان آن 98/0 است استفاده شده است که نشان دهنده اعتبار بالای پرسشنامه می باشد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که مولفه سازمان های موازی (98/0= R) بیشترین و مولفه نیروی انسانی (95/0 =R) کمترین همبستگی را با متغیر کنترل اتباع خارجی دارد. می توان گفت که با اختلاف اندکی مولفه سازمان های موازی بیشترین و مولفه نیروی انسانی سازمانی کمترین تاثیر را برکنترل اتباع خارجی دارند؛ بنابراین پیشنهاد می شود که مدیران پلیس در تدوین خط و مشی و راهبردهای پلیس این مولفه ها را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: کنترل گذرنامه، اتباع خارجه مجاز، اتباع خارجه غیرمجاز، اقامت
  • رسول نجارباغسیاه*، وحید جهانیان، علی علایی صفحات 127-152
    امور مرتبط با منابع و مخبرین از فعالیت های پلیسی است که با توجه به روند انتظار عمومی از آشکارسازی و شفافیت در فعالیت های پلیسی اخیرا از جنبه های متنوعی نظر محققان حوزه جرم شناسی را به خود جلب کرده است؛ بنابراین این مقاله تلاشی است در جهت غنی سازی ادبیات تحقیق در حوزه منابع و مخبرین پلیسی که به فرآیند کشف جرم و اختلال در مسیرهای مجرمانه کمک شایانی می کند. با استناد به روش های میدانی در انجام تحقیق، این مقاله موضوعات مربوط به احترام و مقررات قانونی در به کارگیری مخبرین، چگونگی ترغیب فرد به همکاری با پلیس و ارزیابی اخباری مخبر، شیوه های استخدام و مسائل مربوط به مصونیت مخبر از پیگرد قانونی، کاهش احتمالی مجازات و ناشناس ماندن در دادگاه های کیفری را با تاکید بر محیط های مجرمانه متنوع و به صورت تطبیقی بررسی می کند.
    کلیدواژگان: شهادت مخبران، مخبر، منابع پلیس، منابع و مخبرین
|
  • Saeed Attarzadeh, Alireza Najafi, Amir Choobdari * Pages 1-18

    Intelligence dominance is one of the basic needs and one of the success factors of intelligence and security organizations that plays an important role in providing intelligence and operational needs. Acquiring news and information and surrounding and dominance on the surrounding issues by providing appropriate analysis and strong presence in various fields result in neutralizing the damage and threats related to terrorist crimes. In this regard, obtaining information from aliens and so-called information gaining has an undeniable role in combating terrorist crimes. Therefore, the main issue of the research is to assess the role of information gaining of illegal aliens by border guards in preventing terrorist crimes. In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of nature it is considered as a descriptive-analytical study. The statistical population of the study consists of the staffs of the Border Command of Khorasan Razavi Province who are in contact with aliens. The number of these people is equal to 140 individuals. According to the sample formula, the sample size of the research is equal to 103 individuals and the sampling method is also random sampling method. SPSS software and Spearman and Friedman correlation coefficient tests were used to analyze the data. The results also showed that the intelligence debriefing of aliens with a correlation coefficient of 0.702 is effective in preventing terrorist crimes. In addition, there is a significant and direct relationship between identifying potential terrorist targets, identifying the material and spiritual resources of terrorists and preventing criminal acts with positive correlation coefficients of 0.726, 0.812, and 0.773, respectively. Therefore, establishing a multifaceted relationship between border guard forces such as the border guards, the IRGC and the intelligence service and other security departments based at the border can play an important role in preventing terrorist crimes.

    Keywords: Information Gaining, Aliens, Prevention, Terrorist Crimes
  • Morteza Vakili *, Ruhollah Farahani Pages 19-54

    Providing security in various economic, social and cultural dimensions depends on paying attention to all aspects of risks in the domestic and foreign arenas. One of the internal threats to the country that has affected the economic and security dimensions is the post-Corona trade union challenges. Although many domestic study efforts have focused on analyzing its short-term effects, less attention has been paid to its long-term consequences and its relationship to economic and public security. The present study, while pointing to the importance and necessity of the issue of security challenges of trade unions in Post-Corona, has been conducted with the aim of developing a scenario of security challenges for trade unions in Post-Corona in Markazi province. The method of the present study is descriptive, which uses the panel method and structured interviews to obtain the opinions of professors and experts; also, using scenario writing techniques, challenges and opportunities in the field, the main actors and influential factors related to security challenges of trade unions in Markazi province in Post-corona were identified and by prioritizing the influencing factors in terms of importance and uncertainty, key factors were identified and finally possible scenarios in the one-year time period were developed and proposed.   The results of the study showed that among the pioneering factors, the only cause of economic problems caused by Corona disease along with the country's economic sanctions (its effect on business prosperity) was of high importance and uncertainty and was identified as a key uncertainty. In line with the security challenges of the trade unions of Markazi province, suggestions and proposals related to each scenario were presented.

    Keywords: Scenario Writing, Security, Security Challenges, Trade Union Challenges, Post-Corona
  • Amin Seaydi *, Farzaneh Azadbakht Pages 55-82
  • Abbas Mahmodifar *, Hassan Moniri Pages 83-104

    The police, as one of the public institutions, is one of the important pillars of any government and as one of the social subsystems. Creating social security is one of its main tasks. Providing security requires several factors, one of which is the social capital of the police. As social capital is a resource that is available to organizations and individuals in order to achieve goals, so it plays an important and sometimes necessary role in the formation and consumption of social capital. The overall purpose of this study was to investigate the relationship between social capital and security with three dimensions of awareness, trust, and operational participation. The crime incidence index was considered for public security. This research was conducted using a questionnaire for data collection. The data was collected according to the proportional sampling method. The statistical populations were all individuals over 18 years. 500 individuals were selected in Tehran.   The results of the study indicate that there is a correlation between police social capital and public security. Among the three dimensions of social capital studied in this study, the two dimensions of police trust and partnership with the police have a positive and significant effect on social security. Also, awareness of police activities affects public security, and in general, the amount of police social capital affects public security.

    Keywords: Social Capital, Public Security, Awareness, Participation, Trust
  • Hojaalah Omidvar * Pages 105-126

    The borders of our beloved country Iran and especially the passport control passages are one of the most important executive shelters of the law enforcement force of the Islamic Republic of Iran, which can be considered as a symbol and showcase of this force. Significant increase in the entry of aliens into the country and the presence of aliens in Iranian society as a social phenomenon has many positive and negative effects and consequences in achieving social security, and since the process of controlling aliens at all border crossings, including land borders, water and air are the responsibility of the police to ensure social security, and from the moment of arrival to the moment of leaving the country, the police should be their guide and also trace them. On the other hand, according to security developments in neighboring countries and other parts of the world and the movement of aliens in the country in the form of human trafficking to cross the country and join terrorist groups in other countries or to immigrate and apply for asylum in European countries, which in this way have to use forged documents and passports, therefore, the problems of their presence are always one of the main concerns of the police that all its issues should be investigated. The main purpose of this study is to identify and prioritize the components affecting the control of aliens from the time of arrival and stay until departure.

    Method

    In terms of its objectives this study is of an applied research type and has been done by descriptive-survey method. The statistical population of this study consists of immigration police and aliens, including 153 individuals with more than 5 years of service experience in the provinces of Tehran, Kerman, Gilan and Khorasan Razavi. All of them have been selected as the samples. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. To determine the reliability and validity of the questionnaire, Cronbach's alpha reliability coefficient (0.98) was used, which indicates the high validity of the questionnaire.

    Findings

    The findings of this study show that the component of parallel organizations (R = 0.98) has the highest and the component of human resources (R = 0.95) has the lowest correlation with the control variable of aliens. It can be said that with a slight difference, the component of parallel organizations has the most and the component of organizational human resource have the least effect on the control of aliens. Therefore, it is suggested that police managers consider these components in formulating police policies and strategies.

    Keywords: Passport Control, Authorized Aliens, Unauthorized Aliens, Residence
  • Rasool Najjarbaghseyah *, Vahid Jahanian, Ali Alaei Pages 127-152
    Issues related to sources and informants of police activities, which due to the trend of public expectation of disclosure and transparency in police activities, has recently attracted the attention of criminologists in various aspects; Therefore, this article is an attempt to enrich the research literature in the field of police resources and informants, which contributes significantly to the process of detecting crime and disrupting criminal routes. Citing field methods in conducting research, this article addresses issues of respect and legal regulation in the use of whistleblowers, how to persuade a person to cooperate with the police and whistleblower news, recruitment methods and issues related to whistleblower immunity, possible mitigation of punishment, and Examines anonymity in criminal courts with an emphasis on diverse and comparative criminal environments
    Keywords: Testimony Of Informants, Informant, Police Sources, Sources, Informants