فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 97 (زمستان 1402)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 97 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 1-6
  • سعیده سلطانی مقدم، محمدجواد هراتی* صفحات 7-30
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در سالهای 76-1375 بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر بر مبنای رویکرد ترکیبی می باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر قصد دارد تا به این پرسش پاسخ دهد که مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی بین سالهای 76-1375 در چه مواردی بوده است. در مرحله اول که از روش کمی استفاده شد، با روش آماری خی دو تک نمونه ای در محیط نرم افزار اس.پی.اس.اس.25 به تحلیل داده های کمی پرداختیم.

    یافته ها

    شورای عالی انقلاب فرهنگی، به عنوان مرکز قانونگذاری و مرجع عالی سیاستگذاری، تعیین خط مشی، تصمیم گیری و هدایت امور فرهنگی، آموزشی و پژوهشی کشور در چارچوب سیاستهای کلی نظام محسوب می شود. با تعیین ترکیب جدید شورا در سال 1375 از سوی مقام معظم رهبری، شورای عالی انقلاب فرهنگی وارد مرحله جدیدی ‏شد. در این مرحله شورای عالی انقلاب فرهنگی موظف شد در راس فعالیتهای خود، به مدیریت فرهنگی جامعه بپردازد. سیاست راهبردی شورای عالی انقلاب فرهنگی در سالهای 76-1375 قابل توجه است.

    نتیجه گیری

    نتایج کمی بیانگر آن است که دانشگاه ها و آموزش عالی تعداد 76 مورد (5/53 درصد)، زنان 17 مورد (12 درصد)، شوراهای عالی 26 مورد (3/18 درصد)، آموزش وپرورش 11 مورد (7/7 درصد) و سایر موضوعات 12 مورد (5/8 درصد) است. در مرحله دوم به تبیین این داده ها با روش کیفی پرداختیم و به این نتیجه دست یافتیم که دانشگاه ها و آموزش عالی، بیشترین توجه و موفقیت را در شورای عالی انقلاب داشته اند.

    کلیدواژگان: انقلاب فرهنگی، مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، آسیب شناسی شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • فرانک بهمنی*، مسعوده فاضل یگانه، رضا التیامی نیا صفحات 31-54
    هدف
    نیروهای ضد نظام اسلامی در تلاش اند در قالب جنگ نرم شناختی، زمینه مبارزه درون دینی را در جوامع اسلامی ایجاد و از این طریق، جامعه اسلامی را دچار اضمحلال هویتی کنند. بصیرت افزایی، بنیادی ترین راهبرد در پیشگیری و مقابله با جنگ نرم شناختی است و بانوان با توجه به گستره قدرت تاثیرگذاری، نقش بی بدیلی در این مهم دارند؛ پژوهش حاضر با هدف تبیین مولفه های قدرت نرم بانوان در بصیرت افزایی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر نوع و هدف، کاربردی است و با روش توصیفی- تحلیلی اجرا شده است. داده های تحقیق از طریق بررسی اسنادی، فیش برداری و با رویکرد کیفی صورت گرفته است. سیره بانوان تاثیرگذار به عنوان جامعه تحقیق و روایات ناظر به اهداف پژوهش، به عنوان نمونه تحقیق استفاده شده است. پس از ترسیم مفهوم شناسی پژوهش، مولفه های قدرت نرم، تبیین شده و به تحلیل کاربست آن در بصیرت افزایی پرداخته شده است.
    یافته ها
    حاکی از آن بود که قدرت نرم بانوان، حقیقتی مشکک است که گاه با شجاعت و عاطفه و گاه با اقتدار و اطاعت ظهور می یابد.
    نتیجه گیری
    موثرترین نقش بانوان در قالب قدرت نرم، اصلاح سامانه معرفتی افراد است که متناسب با موقعیت مکانی و زمانی، با اشکال متفاوتی بروز و ظهور می یابد.
    کلیدواژگان: بانوان، قدرت نرم، بصیرت، تربیت، الگوبرداری
  • محمدجواد فرج نژاد*، رضا رستمی صفحات 55-78
    هدف
    هدف اصلی از انجام این تحقیق، مطالعه انتقادی خودشیفتگی و درون گرایی انسان معنوی در نظریه «جمع عقلانیت و معنویت» بود.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی از طریق مطالعات کتابخانه ای و استنادی می باشد. در این تحقیق، با تاکید بر مبانی حکمت صدرایی و آموزه های وحیانی اسلام، مولفه های خودشیفتگی و درون گرایی ارزیابی شده است.
    یافته ها
    مهم ترین نقدهای وارد بر مولفه های درون گرایی و خودشیفتگی عبارتند از: عدم امکان عرضه الگوی معنوی، فراموشی نقش نهادها و ساختارها در زندگی، ازخودبیگانگی انسان معنوی خودشیفته و خودخواهی معنوی.
    نتیجه گیری
    این نظریه با پذیرفتن مبانی دنیای مدرن، ویژگی های خاصی را برای مسیر معنویت گرایی برمی شمارد. «خودشیفتگی» و «درون گرایی» انسان معنوی از جمله این ویژگی ها می باشند. این مولفه ها در حقیقت پیامد و لازمه مبنای «فردگرایی» معنویت اند. انسان معنوی با تفرد خود، به دنبال درون گرایی حداکثری و ابراز خود به دلیل خودشیفتگی است. در نتیجه، این دو مولفه، نظریه عقلانیت و معنویت را با چالش جدی مواجه می کنند.
    کلیدواژگان: عقلانیت، معنویت، معنویت گرایی، فردگرایی، خودشیفتگی، درون گرایی
  • شهرام رهنما، مرضیه شرفی*، شهرام حسنوند، مجید ملکی صفحات 79-97
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر محیط آموزشی دروس معارف اسلامی بر تقویت سرمایه اجتماعی دانشجویان انجام شده است. موضوع سرمایه اجتماعی از ضرورتهای مورد نیاز عصر کنونی بوده و دروس معارف اسلامی ارائه شده در دانشگاه ها می تواند زمینه ساز تقویت این عنصر در میان نسل جدید باشد.
    روش
    پژوهش حاضر بر اساس هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت، جزء تحقیقات توصیفی- همبستگی و از شاخه میدانی به شمار می آید. جامعه آماری پژوهش حاضر، کل دانشجویان دانشکده های فنی و مهندسی و علوم پایه دانشگاه لرستان به تعداد 300 نفر بودند که در نیمسال انجام پژوهش، یکی از دروس معارف اسلامی را انتخاب کرده بودند.
    یافته ها
    محیط آموزشی دروس معارف اسلامی بر تقویت سرمایه اجتماعی دانشجویان، تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    محیط آموزشی دروس معارف اسلامی می تواند به عنوان یک متغیر تاثیرگذار، سرمایه اجتماعی دانشجویان را به صورت مثبت تحت تاثیر قرار دهد؛ به این معنی که با تلاش برای بهبود فضای آموزشی این دروس، می توان سرمایه اجتماعی دانشجویان را شامل سرمایه ساختاری، شناختی و ارتباطی، تقویت کرد.
    کلیدواژگان: محیط آموزشی، دروس معارف اسلامی، سرمایه اجتماعی
  • احسان پروین*، شهرام مهرآور گیگلو، هدا نجف پور صفحات 99-122
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی دلایل عدم استقرار نظام حمکرانی مبتنی بر مبانی دانشگاه اسلامی در نظام آموزش عالی کشور می باشد.
    روش
    رویکرد پژوهش حاضر کیفی که از راهبرد پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و پژوهشگاهی با سوابق انجام پژوهش های حوزه دانشگاه اسلامی بودند که با استفاده از روش هدفمند از نوع گلوله برفی و با در نظر گرفتن اشباع نظری در یافته ها تعداد 14 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که به روش کدگذاری تحلیل شد.
    یافته ها
    دلایل عدم استقرار نظام حمکرانی مبتنی بر مبانی دانشگاه اسلامی در نظام آموزش عالی کشور ایران 5 مقوله عدم وجود الگوی مدیریتی مبتنی بر سند دانشگاه اسلامی در نظام آموزش عالی، کم توجهی در تربیت حکمرانان و مدیران مبتنی بر شاخص ها و ویژگی های دانشگاه اسلامی، غلبه مدیریت سیاسی بر مدیریت اسلامی و علمی در نظام آموزش عالی، عدم باور و همراهی عمده بدنه علمی و کارشناسی وزارت علوم، دانشگاه ها، مراکز و موسسات آموزش عالی در استقرار و مدیریت دانشگاه اسلامی و ملتزم نبودن مدیران و روسای نظام آموزش عالی کشور به مسئولیت پذیری و پاسخگویی در خصوص مدیریت مبتنی بر دانشگاه اسلامی تقسیم بندی شدند.
    کلیدواژگان: نظام حمکرانی، دانشگاه اسلامی، حکمرانی اسلامی، نظام آموزش عالی
  • مرتضی اولیانسب، محمدرضا امامی نیا* صفحات 123-144
    هدف

    قرآن کریم در تبیین رابطه میان عمل و جزا، از دو مسلک مجازات و تجسم عمل پرده بر داشته است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نظریه علامه طباطبایی در بهره مندی ایشان از ابزار و منابع معرفتی در تبیین این دو مسلک بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و با روش کتابخانه ای مبتنی بر تحلیل عقلی انجام شده است.

    یافته ها

    برخی از مفسران و محققان در تفسیر آیات مرتبط با این دو مسلک، با انسلاخ آیات از معنای حقیقی، رنگ مجاز و تشبیه به آنها زده اند؛ برخی دیگر با نفی تفکر عقلی و فلسفی، معتقدند ثوابها یا عقابهای عالم آخرت همانند دنیا در محدوده زمان و مکان است.

    نتیجه گیری

    از نظر علامه، میان عمل و جزا رابطه ملکوتی و تکوینی برقرار است و صرفا از طریق نقل می توان به این حقیقت تکوینی دست یافت. ایشان با بهره گرفتن اصل عقلی تمایز حقایق از اعتباریات، به جمع بندی این دو دسته آیات پرداخته و معتقد است مسلک تجسم عمل، تنها شیوه صحیح برای دریافت پاداش و کیفر اخروی است.

    کلیدواژگان: ابزار معرفت، منبع معرفت، ثواب، عقاب، مسلک مجازات، مسلک تجسم عمل، علامه طباطبایی
  • رحیم مرادی*، بهروز شورچه صفحات 145-166
    هدف
    هدف پژوهش حاضر غنی سازی دروس معارف اسلامی با استفاده از مدل یادگیری تلفیقی انعطاف پذیر و تاثیر آن بر رضایت تحصیلی و یادگیری خود راهبر دانشجویان علوم پزشکی اسدآباد (مطالعه موردی: درس فرهنگ و تمدن اسلامی) بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش-آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی اسدآباد در سال تحصیلی 402-1401 تشکیل دادند. از بین جامعه فوق 90 نفر از دانشجویان کارشناسی که درس فرهنگ و تمدن اسلامی را در نیمسال اول سال تحصیلی اخذ کرده بودند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان حجم نمونه انتخاب و سپس نمونه منتخب به صورت تصادفی در قالب گروه های آزمایشی و کنترل (هر گروه 45 نفر) قرار گرفتند. مشارکت کنندگان گروه آزمایش به مدت یک ترم تحصیلی از رویکرد یادگیری تلفیقی انعطاف پذیر و گروه کنترل از روش متداول بهره مند شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های رضایت از تحصیل لنت و همکاران (2007) و فیشر، کینگ و تاگو (2001) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چند متغیری) استفاده شد.
    کلیدواژگان: غنی سازی، یادگیری تلفیقی، مدل انعطاف پذیر، رضایت تحصیلی، یادگیری خود راهبر
  • مریم ابراهیمی* صفحات 167-180
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی یاددهی و یادگیری در ابعاد گوناگون نظری و عملی شامل نقش معلم، نقش یادگیرنده، فرایند یادگیری، فرایند آموزش، ارزشیابی آموخته ها و محیط یادگیری بر اساس آیات قرآن کریم به منظور ارائه مدلی کاربردی و مطرح انجام شد.
    روش
    این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی در قالب استخراج، تبیین و تحلیل آیات مرتبط با هر یک از هفت مولفه مهم سیستم آموزشی انجام شده است.
    یافته ها
    برخی از دیدگاه ها مانند دیدگاه رفتاری، موضوعی/دیسیپلینی، اجتماعی، رشدگرا، شناختی، انسان گرایانه، ماورای فردی، در خصوص این مولفه ها موضع گیری مشخصی دارند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین آرمان تربیتی، محوریت خداوند و حضور او در متن زندگی و در تمام اعمال و رفتار آدمی است. معلم نقش راهنمایی مهربان، آگاه و آگاه کننده دارد و یادگیرندگان را به تفکر وا می دارد. یادگیرنده نیز عنصری فعال، پرسشگر و تربیت پذیر است که از ظرفیت وجودی خود آگاه است و فرایند یادگیری، احساس کرامت و ارزشمندی وی را تقویت می کند. فرایند آموزش گام به گام، ساده و قابل فهم و به دور از اطاله کلام است. فرایند ارزشیابی، یادگیرنده را به نقاط ضعف و قوت خویش آگاه می کند تا درصدد اصلاح و جبران برآید و به خودارزیابی برسد. محیط یادگیری باز و منعطف است، اما قوانین و مقرراتی دارد که تخطی از آنها، عقوبت دارد.
    کلیدواژگان: آرمانهای تربیتی، فرایند یادگیری، فرایند آموزش، ارزشیابی، محیط یادگیری
  • سعید مسعودی پور*، پروین حق شناس صفحات 181-206
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم انسانی نسبت به مقوله تحول در علوم انسانی در ابعاد سه گانه نگرش شامل شناختی، عاطفی و رفتاری بوده است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی محسوب شده است. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده علوم اقتصادی و اداری دانشگاه قم بود که با استفاده از فرمول کوکران 176 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. اعتبار ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته بوده که اعتبار آن، بررسی و مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی روایی محتوایی از شاخص CVR و برای روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار PLS3 استفاده شد. همچنین پایایی ابزار اندازه گیری از روش هایی مانند آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، متوسط واریانس استخراج شده و... بررسی و مورد تایید قرار گرفت. آزمون فرضیات پژوهش، با استفاده از نرم افزارSPSS23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم انسانی دانشگاه قم نسبت به موضوع تحول در علوم انسانی مثبت بوده و به ترتیب بعد عاطفی، شناختی و رفتاری در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. همچنین دانشجویان آقا نگرش بهتری نسبت به خانم ها در این زمینه دارند.

    کلیدواژگان: نگرش، ابعاد نگرش، تحول در علوم انسانی، اسلامی سازی، بومی سازی
|
  • Saeedeh Soltani Moghadam, Mohammadjavad Harati * Pages 7-30
    Aim

    The purpose of this research is to examine the approvals of the Supreme Council of Cultural Revolution between the years 1996-1997.

    Method

    The current research is based on a combined approach. Based on this, this research aims to answer the question of what were the approvals of the Supreme Council of Cultural Revolution between 1996-1997.In the first stage, when the quantitative method was used, we analyzed the quantitative data with the chi-square, single-sample statistical method in the SPSS25 software environment.

    Results

    The Supreme Council of the Cultural Revolution is considered as the legislative center and as the supreme authority for policy-making, determining the policy, making decisions and guiding the cultural, educational and research affairs of the country within the framework of the general policies of the system. With the determination of the new composition of the Council in 1996 by the Supreme Leader of the Supreme Council, the Cultural Revolution entered a new stage.At this stage, the Supreme Council of the Cultural Revolution was obliged to deal with the cultural management of the society at the top of its activities. The strategic policy of the Supreme Council of the Cultural Revolution between the years 1996-1997 is significant.

    Conclusion

    Quantitative results show that universities and higher education in 72 cases (53.5 percent), women in 17 cases (12.00 percent), higher councils in 26 cases (18.3), and education in 11 cases (7.7 percent) and other subjects are twelve cases (8.5). In the second stage, we explained these data with a qualitative method and we obtained the following results that universities and higher education received the most attention and success in the Supreme Council of the Revolution.

    Keywords: Cultural Revolution, Approvals Of The Supreme Council Of Cultural Revolution, Pathology Of The Supreme Council Of Cultural Revolution
  • Faranak Bahmani *, Masoudeh Fazel Yeganeh, Reza Eltiyaminia Pages 31-54
    Aim
    The anti-Islamic forces are trying to create the ground for intra-religious struggle in Islamic societies in the form of soft cognitive warfare and in this way cause the Islamic society to undergo identity destruction. Raising awareness is the most fundamental strategy in preventing and dealing with soft cognitive warfare, and women have an irreplaceable role in this matter due to the extent of their influence. The current research was carried out with the aim of explaining the components of women's soft power in gaining insight.
    Method
    The current research is applied in terms of type and purpose, and it has been carried out with a descriptive-analytical method. The lives of influential women as a research community and narratives related to the research objectives have been used as a sample of research. After drawing the concept of the research, the components of soft power have been investigated and its use has been analyzed in gaining insight.
    Results
    It indicates that the soft power of women is a questionable fact that sometimes appears with courage and emotion and sometimes with authority and obedience.
    Conclusion
    the most effective role of women in the form of soft power is to modify the cognitive system of people, which is appropriate to the location and sometimes it appears in different forms.
    Keywords: Women, Soft Power, Insight, Education, Role Modeling
  • Mohammadjavad Farajnejad *, Reza Rostami Pages 55-78
    Aim
    The main purpose of this research is to critically study the narcissism and introversion of the spiritual man in the theory of "combination of rationality and spirituality".
    Method
    This method is descriptive-analytical through library and provincial studies. In this research, by emphasizing the foundations of Sadra's wisdom and the revealed teachings of Islam, these components (narcissism and introversion) are investigated.
    Results
    The most important criticisms on the components of introversion and narcissism are: the impossibility of presenting a spiritual model, forgetting the roles and structures in life, the alienation of a narcissistic spiritual person and spiritual selfishness.
    Conclusion
    By accepting the foundations of the modern world, this theory enumerates certain characteristics for the path of spiritualism. "Narcissism" and "introversion" of a spiritual person are among these characteristics. In fact, these components are the consequence and necessity of the basis of "individualism" of spirituality. A spiritual man with his individuality seeks maximum introversion and self-expression due to narcissism. The result of the upcoming critical study is that these two components face a serious challenge to the theory of rationality and spirituality.
    Keywords: Rationality, Spirituality, Spiritualism, Individualism, Narcissism, Introversion
  • Shahram Rahnama, Marzieh Sharafi *, Shahram Hassanvand, Majid Maleki Pages 79-97
    Aim
    This research is conducted with the aim of investigating the effect of the educational environment of Islamic education courses on strengthening the social capital of students. The issue of social capital is one of the necessities of the current era, and Islamic education courses offered in universities can be the basis for strengthening this element among the new generation.
    Method
    Based on the purpose, the current research is an applied research type, and in terms of its nature, it is a part of descriptive-correlation research and is considered a field branch. The statistical population of the current study is all the students of technical and engineering faculties and basic sciences of Lorestan University, who chose one of the Islamic education courses in the academic year of conducting the research, and their number were 300.
    Results
    The findings show that the educational environment of Islamic education courses has a positive and significant effect on the social capital of students.
    Conclusion
    the educational environment of Islamic education courses can positively affect students' social capital as an influential variable; meaning that by trying to improve the educational environment of these courses, students' social capital including structural, cognitive and communication capital can be strengthened.
    Keywords: Educational Environment, Islamic Education Courses, Social Capital
  • Ehsan Parvin *, Shahram Mehravar, Hoda Najafpour Pages 99-122
    Aim
    The aim of this research is to identify the reasons for the non-establishment of the Hamkarani system based on the principles of Islamic universities within the country’s higher education system.
    Method
    The current research employed a qualitative approach using the descriptive phenomenology strategy. Participants included experts from universities and research institutes who had conducted research in the field of Islamic universities. The selection process involved a targeted snowball method, and theoretical saturation led to the inclusion of 14 individuals. Semi-structured interviews served as the primary research tool, and the data were analyzed using coding methods.
    Results
    The reasons for not establishing can be categorized as follows:Lack of a management model based on the Islamic University document within the higher education system.Insufficient attention to training rulers and managers based on indicators and characteristics specific to Islamic universities.Political management prevails over Islamic and scientific management in the higher education system.Limited belief and support from scientific and expert bodies within the Ministry of Science, universities, and other higher education institutions regarding the establishment and management of Islamic universities.Lack of commitment from directors and presidents of the country’s higher education system to manage based on Islamic University principles.
    Keywords: Governance System, Islamic University, Islamic Governance, Higher Education System
  • Morteza Olianasab, Mohammadreza Emaminia * Pages 123-144
    Aim

    In explaining the relationship between action and punishment, the Holy Quran has revealed the two professions of punishment and embodiment of action. The purpose of this research is to investigate the theory of Allameh Tabatabai in his use of knowledge tools and resources in explaining these two professions.

    Method

    This research is descriptive-analytical and was conducted with a library method based on rational analysis.

    Results

    Some commentators and researchers in the interpretation of the verses related to these two sects, by removing the verses from their true meaning, have given them a permissible color and likened them; Some others, rejecting rational and philosophical thinking, believe that the rewards or rewards of the hereafter are limited to time and space, just like this world.

    Conclusion

    According to Allameh, there is a divine and evolutionary relationship between action and punishment, and this evolutionary truth can only be achieved through narration. Using the rational principle of distinguishing facts from credibility, he summarized these two groups of verses and believes that the profession of acting is the only correct way to receive reward and punishment in the hereafter.

    Keywords: Tool Of Knowledge, Source Of Knowledge, Reward, Punishment, Profession Of Punishment, Profession Of Embodiment Of Action, Allameh Tabatabai
  • Rahim Moradi *, Behrouz Shurche Pages 145-166
    Aim
    The purpose of the present study was to enrich Islamic education courses using a flexible blended learning model and its effect on academic satisfaction and self-directed learning of medical students in Asadabad (case study: Islamic culture and civilization course).
    Method
    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the research was made up of all undergraduate students of Asadabad University of Medical Sciences in the academic year of 1401-402. Among the above population, 90 expert students who had taken the course of Islamic culture and civilization in the first semester of the academic year were selected using the available sampling method as the sample size and then randomly selected in the form of experimental and control groups (each group of 45 people) were placed. The participants of the experimental group benefited from the flexible blended learning approach for one academic semester, and the control group benefited from the conventional method. The data collection tool was the satisfaction questionnaires of Lent et al. (2007) and Fisher, King and Tago (2001).
    Keywords: Enrichment, Blended Learning, Flexible Model, Academic Satisfaction
  • Maryam Ebrahimi * Pages 167-180
    Aim
    The present research aims to design a learning and learning model in various theoretical and practical dimensions including the role of the teacher, the role of the learner, the learning process, the teaching process, the evaluation of learnings and the learning environment based on the verses of the Qur'an in order to provide a practical and prominent model.
    Method
    This research was conducted by descriptive _ analytical method in the form of extraction, explanation and analysis of verses related to each of the seven important components of the educational system.
    Results
    Some views, such as behavioral, thematic/ disciplinary, social, developmental, cognitive, humanistic, transpersonal views, have a clear position on these components. There is no comprehensive research on the view of the Quran as a Muslim heavenly book on this subject.
    Conclusion
    the author of the survey concludes that the most important educational aspiration is the focus of God and his presence in the context of life and in all human actions and behavior. The teacher plays the role of kind, informed and informative guidance and encourages learners to think. The learner is also an active, questioning and disciplined element that is aware of its existential capacity and the learning process strengthens its sense of dignity and value. The process of teaching is step-by-step, simple and understandable and far from the end of the word. The evaluation process informs the learner of his or her weaknesses and strengths to seek correction and compensation; and to achieve self-evaluation. The learning environment is open and flexible but it has rules and regulations that are punishable by violation.
    Keywords: Educational Ideals, Learning Process, Teaching Process, Evaluation, Learning Environment
  • Saeed Masoodipoor *, Parvin Haghshenas Pages 181-206
    Aim

    The purpose of this study is to investigate the attitude of graduate students of humanities about the subject of transformation in humanities in the three dimensions of attitude including cognitive, emotional and behavioral.

    Method

    This research is considered applied research in terms of its purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of this research is graduate students of the Faculty of Economic and Administrative Sciences of Qom University, which was considered as a sample of 176 people using Cochran's formula. The validity of the measurement tool is a questionnaire made by the researcher, whose validity was checked and confirmed. CVR index was used to check content validity and confirmatory factor analysis and PLS3 software were used for construct validity. Also, the reliability of the measurement tool was checked and confirmed using methods such as Cronbach's alpha, composite reliability, average variance extracted, etc. Research hypotheses were tested using SPSS23 software.

    Results

    The results of the research show that the attitude of humanities students of Qom University is positive towards the issue of transformation in humanities.

    Keywords: Attitude, Dimensions Of Attitude, Evolution In Humanities, Islamization, Localization