فهرست مطالب

کرسی های نظریه پردازی و نوآوری در علوم انسانی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه کرسی های نظریه پردازی و نوآوری در علوم انسانی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم ابوالقاسمی*، نادر نقشینه صفحات 1-21
    زبان فارسی با توجه به رسمی بودن آن در ایران و سه کشور دیگر، به عنوان نهمین زبان پرکاربرد در محتوا و درونمایه بالاتر از زبان عربی و ترکی و سایر زبان های خاورمیانه درنظر گرفته می شود. ازاین رو، پردازش زبان فارسی یک نیاز ملی و بین المللی است. این پژوهش به دنبال بررسی نقش علوم شهروندی در شکل گیری و توسعه پیکره های زبانی ادبیات سنتی فارسی است. هدف از این مطالعه، بررسی این موضوع است که چگونه می توان از مشارکت عمومی برای ایجاد و غنی سازی پیکره های زبانی ادبیات سنتی فارسی استفاده کرد.در این پژوهش ابتدا با رویکرد کیفی و به روش فراترکیب با استفاده از روش هفت مرحله ای سندلوسمکی به بررسی مولفه های پیکره و مشخصه ها و کاربردها پرداخته شده است و پس انجام مطالعات کتابخانه ای اقدام به طراحی سامانه و پیاده سازی اولین سکوی بومی علوم شهروندی با رویکرد ادبیات فارسی سنتی شده است. یافته ها مبین این امر بود که کدهایی همانند علوم شهروندی، یادگیری ماشین و یادگیری عمیق، داده، اطلاعات، فضای مجازی و مواردی مشابه این، در مقالات مورد نظر مورد توجه بیشتری قرار گرفته اند.همچنین 15 کد دیگر با بیشترین فراوانی از این مقالات استخراج گردید که منجر به طراحی سامانه ای برای سکوی بومی علوم شهروندی شد. نتایج حاصل از تعامل کاربران با این شبکه های مجازی نشان می دهد که علوم شهروندی می تواند ابزاری مفید و کارآمد برای توسعه ادبیات سنتی فارسی در فضای مجازی باشد. این ابزار می تواند به افزایش حجم و تنوع داده های پیکره، ارتقای دقت و کیفیت داده ها، کاهش هزینه های جمع آوری و پردازش داده ها و افزایش تعهد و مشارکت عمومی در حفظ و ترویج ادبیات سنتی فارسی کمک کند.
    کلیدواژگان: علوم شهروندی، پیکره زبانی، فضای مجازی، محتوای فارسی، بازیابی اطلاعات
  • حمید احمدی* صفحات 23-52
    نقشه جامع علمی به عنوان سندی برای توسعه، مجموعه داده هاست که وضعیت کلی علم، فناوری و نوآوری کشور ایران را نشان می دهد. این سند در پنج فصل در تاریخ 14/10/1389 به تصویب رسید. نقشه جامع علمی کشور از زمان ابلاغ آن توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تا به امروز نقدها و نظرات مختلفی در تبیین، مبانی نظری، نقاط قوت و نقاط ضعف، کارکردهای آن و سایر مولفه دیگری به صورت پژوهش های نظری، کاربردی، گفتمانی در مجامع علمی مطرح شده است. یکی از دغدغه های مرتبط با این سند روزآمد نگهداشتن آن با توجه به شرایط علم و فناوری در کشور است. بعد از گذشت 15 سال از ابلاغ این سند، این شورا در صدد بازنگری آن می باشد. این پژوهش به بررسی محتوای این پژوهش ها با هدف تحلیل و ترسیم ساختار مفهومی آن به عنوان مسئله اصلی پژوهش و کمک به بازنگری سند در آینده می پردازد. پژوهش حاضر بر اساس رویکرد علم سنجی با روش های تحلیل هم واژگانی، خوشه بندی اطلاعات و تحلیل شبکه اجتماعی انجام شده است. نتایج مربوط به خوشه بندی نشان داد موضوعات مطرح شده در باره این سند در 21 خوشه موضوعی دسته بندی می شوند. همچنین، ترسیم نقشه های مفهومی حاکی از آن است روابط و لینک های گسترده ای بین مفاهیم برقرار شده است و تراکم شبکه مفهومی معادل 26 درصد است. مفاهیم مرتبط با پژوهش های مرتبط با نقشه جامع علمی کشور و خوشه های تشکیل شده متنوع بوده و طیف نسبتا گسترده ای از مقوله ها را شامل می شود. شبکه مفهومی مرتبط با این سند شبکه ی متراکم است و مفاهیم در ارتباط قابل قبولی با هم هستند و همگرایی مفهومی در آن وجود دارد. این پژوهش تصویر کلانی از مفاهیم و مقوله های که در نقد و بررسی آن انجام شده است را نشان داد. با توجه به این که نقشه جامع علمی کشور در آستانه بازنگری قرار دارد، نتایج و یافته های این پژوهش می تواند برای متصدیان تدوین این سند مفید باشد.
    کلیدواژگان: نقشه جامع علمی کشور، خوشه بندی اطلاعات، تحلیل هم واژگانی، نقشه های مفهومی، شبکه مفهومی
  • طیبه امیریان*، علی سلیمی صفحات 53-83
    اسطوره های هر ملتی روایتگر زیر ساخت های منحصربفرد اندیشگانی، تحولات فرهنگی و ارزش های اعتقادی آن ملت از زمان آغازین می باشد، که در سطوح گوناگون زندگی فردی، اجتماعی ومعرفتی قابل جستجو است. از همین رو، خطوط پیدا و پنهان اسطوره انگاری ایرانیان در عرصه های گوناگون ساختاری، معنایی، زیبایی شناسی، ادبیات، معماری و انواع هنرها از جمله هنر فرش بافی هویداست. در همین راستا، در داد و ستدهای متقابل میان تمدن های بشری، تاثیر انگاره ها و نقش مایه های اسطوره های ایرانی در آفرینش های تمدنی ملت های دیگر از جمله تمدن سرزمین های عربی- اسلامی در دوره های مشخصی نمایان است. در این میان، محققان براین باورند که در طراحی گروهی از فرش های بافته شده دوره ممالیک، عناصری وجود دارد که هیچ شباهتی با سنت های مشهود در هنرهای دیگر یا تزئینات معماری مصر ندارد. به نظر می رسد خاستگاه این شمایل، که شامل بازی پیچیده ای از اشکال هندسی در مقیاس های متقارن در طرح درختان نخل و سرو، انواع گلها، شکوفه ها، حوض و یک پالت رنگی متشکل از رنگ های قرمز، آبی و سفید است، از اسطوره های ایرانی باشد. در این پژوهش کیفی با بررسی تطبیقی نقوش نمادین موجود در فرش های دوره مملوکی با طرحواره های اساطیری موجود در ادب و فرهنگ ایرانی، چنین می نماید که تاثیرپذیری از اندیشه های اسطوره ای ایرانی وجه متمایزی به فرش عصر مملوکیان داده است و مسیر نوینی در صنعت فرش بافی و افزایش اعتبار وجایگاه آن به وجود آمد.
    کلیدواژگان: فرش، اسطوره، ایرانی، عصر مملوکی، تطبیقی
  • سید امیرحسین بنی اشراف*، عباسعلی فرزندی صفحات 83-111
    این مقاله با هدف تبیین بعد سیاسی نظریه دفاعی- امنیتی انقلاب اسلامی، از روش داده بنیاد مبتنی بر تحلیل محتوا استفاده می کند. در این راستا به شیوه اسنادی و کتابخانه ای به منابع و مبادی انقلاب اسلامی، مراجعه و با تدقیق و تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده نتایج مورد نظر تحصیل شد. بدین منظور به طور کلی 606 گزاره، 187 شاخص، 58 مولفه، 21 اصل و 6 مبنا احصا شد.  در بحث از نتیجه، گزاره های نظریه در سطح ملی، منطقه ای و فرامنطقه ای تبیین گردید که در سطح داخلی ناظر به دفاع و حفظ امنیت جمهوری اسلامی ایران، در چارچوب مرزهای ملی و حفظ مرزبندی های ارزشی با سایر نظام های معرفتی است. درسطح منطقه ای جمهوری اسلامی ایران، یک الگوی همکاری مشترک با کشورهای منطقه را پیش گرفته است، ضمن آن که با پذیرش موقعیت ذاتی خود به عنوان ام القرای جهان اسلام به دنبال کاهش نفوذ استکبار جهانی و مبارزه با اسرائیل است. رویکرد این نظام در عرصه های فرامنطقه ای، انقلابی است که تلاش می کند با ایجاد نظم نوین بین المللی ساختار ظالمانه و غیرعادلانه فعلی نظام بین الملل را با مقاومت، مبارزه، ایجاد بیداری در میان مسلمانان و مستضعفان و دعوت به مبارزه و مقاومت بر هم زند و شرایط را برای برقراری حکومت عدل جهانی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: نظریه دفاعی- امنیتی، دفاعی- امنیتی، دفاع، امنیت، انقلاب اسلامی، بعد سیاسی
  • جهانبخش ثواقب* صفحات 113-149

    نظریه قهرمان گرایی بر نقش قهرمان یا شخصیت های برجسته در بروز و پیشبرد وقایع تاریخی تاکید می کند و شکل افراطی آن به نادیده انگاری شرایط اجتماعی و زمینه ها در وقوع رخدادها می انجامد. در تاریخ ایران، مورخان بسیاری بوده اند که متاثر از این نگرش، در قالب نگارش تک تگاری های سلطانی و با نگاه جهانگشایی و عالم آرایی، به شرح زندگی یک پادشاه و حوادث زمانه او پرداخته اند. یکی از این نمونه ها شاه اسماعیل اول صفوی است که در قامت یک قهرمان منجی ماورایی و مرتبط با عالم الهی توصیف شده و زندگی شگفتی از او تصویر شده است. در این مقاله، هدف بازنمایی شخصیت شاه اسماعیل براساس نظریه قهرمان در تاریخ به روش کتابخانه ای  و متن پژوهی در متون تاریخی است. یافته پژوهش نشان م ی دهد که مورخان عصر صفوی شخصیت شاه اسماعیل را چنان برجسته ساخته اند که همه رخدادها حول محور شاه- قهرمان شکل گرفته و شرایط اجتماعی و عوامل انسانی نقش آفرین، تابعی از کنش قهرمان بوده است.

    کلیدواژگان: نظریه قهرمان گرایی، قهرمان، شاه اسماعیل اول، مورخان عصر صفوی
  • رحمان حریری*، نجف شیخ سرایی صفحات 151-168
    کتاب «ثروت و فقر ملل»، اثر دیوید اس لندز، از متون مرجع و بسیار مهم در زمینه مطالعات تاریخ اقتصاد سیاسی جهان به شمار می رود. لندز در این کتاب به بررسی این مساله پرداخته است که چرا در دنیای کنونی، برخی کشورها چنین ثروتمند هستند و برخی دیگر هنوز در فقر به سر می برند و چگونه می توان این شکاف را از میان برداشت. بر این اساس، در مقاله حاضر با استفاده از مفهوم جامعه شناسانه خشونت نمادین پی یر بوردیو، خوانشی انتقادی از این اثر صورت گرفته است. در این نوع خشونت که به صورت ملایم و غیرمستقیم از طریق مکانیسم های فرهنگی و نظام آموزشی اعمال می شود، زبان، معانی و نظام نمادین افراد در راس قدرت، بر بقیه مردم جامعه (با همدستی خود آن ها) تحمیل می شود. مساله اصلی این مقاله این است که آیا می توان در اثر فوق به مثابه رسانه آموزشی، خشونت نمادین یافت؟ ادعای این مقاله این است که «ثروت و فقر ملل» به عنوان اثری آموزشی، خوانندگان غیر غربی خود را در معرض خشونت نمادین قرار می دهد، چرا که به زبان بورژوازی سخن می گوید و به دنبال تحمیل عادت واره های کشورهای سرمایه داری بر سایر کشورهاست. بنابراین هدف این مقاله آشکار ساختن این خشونت  است که برای خوانندگان عادی قابل رویت نیست. کاستی این نظریه نادیده گرفتن نقش امپریالیسم در توسعه اروپا و نیز نقش فرهنگ غیر اروپایی در توسعه است.
    کلیدواژگان: ثروت و فقر ملل، دیوید لندز، فرهنگ، خشونت نمادین، اقتصاد سیاسی
  • سید محمد حسینی* صفحات 169-183
    تغییرجنسیت، از مهمترین موضوعاتی است، که توجه فقیهان و حقوق دانان را به خود، جلب کرده است. نظر به این که تغییرجنسیت باعث می شود که فرد به جنس مخالف خودش تبدیل شود، پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این پرسش است که پیامد تغییرجنسیت در رابطه با مهریه و نفقه و هزینه های ازدواج  چیست؟ در پاسخ به این پرسش با روش توصیفی- تحلیلی چنین نتیجه گیری شده است که تغییرجنسیت به بازیابی سلامت اجتماعی زوجی که دارای اختلال هویت جنسی است کمک نموده است. لذا، در عقد دایم و موقت، بر مبنای نظریه کشف، بنا بر این که عمل تغییرجنسیت از جانب زوج و پس از آمیزش باشد، زوجه مستحق مهرالمثل است و چنان چه قبل از آمیزش باشد، یا اینکه عمل تغییرجنسیت از طرف زوجه باشد، زوجه حق مطالبه مهریه را ندارد. گفتنی است نفقه تابع اصل عقد می باشد و بنابر مفاد قاعده غرور، هریک از زوجین می توانند برای جبران خسارات هزینه های ازدواج، به دیگری رجوع کند.
    کلیدواژگان: تغییرجنسیت، عقد ازدواج، مهریه، نفقه، هزینه های ازدواج
  • علی عباس حیاتی* صفحات 185-206
    اصول حقوقی احکامی ثابت و امری هستند که مبنای نظام حقوقی را تشکیل می دهند و اعتباری فراقانونی دارند به نحوی که اگر در متون قوانین نیز مورد تصریح قانونگذار قرار نگرفته باشند قابل استناد هستند. هر اصل حقوقی جایگاه ویژه ای در نظام حقوقی دارد. در این مقاله اصول حقوقی که در تضمین حقوق زنان در ازدواج، موثر هستند به روش بنیادی مورد بررسی قرار گرفته است. اصطلاح اصول حقوقی یکی از جدیدترین مفاهیم حقوقی است که حقوقدانان در حقوق معاصر از آن یاد کرده اند. لذا شناخت این مفهوم و تاثیر آن بر نهادهای حقوقی اهمیت فراوانی دارد. به همین منظور بررسی آن، موضوع این مقاله قرار گرفته است. اصول حقوقی شامل اصل حریت، اصل حاکمیت اراده، اصل حسن نیت و اصل استحکام معامله است. پذیرش این اصول نتایج مهمی در جهت تضمن حقوق زنان در ازدواج دارد. اجمالا می توان گفت: 1- آزادی و اختیار زن در ازدواج و انتخاب همسر و حفظ نکاح یا انحلال آن، 2- ممنوعیت ازدواج مادون سن رشد 3-  ممنوعیت سوء استفاده از حق در دعاوی الزام به تمکین و طلاق توافقی 4-  ضرورت ملزم شدن مرد به ثبت نکاح موقت در مواردی که ضمن عقد نکاح دائم برای زوجه ازدواج مجدد مرد دارای ضمانت اجراء است 5- ضرورت حفظ و تقویت بنیان خانواده، از جمله نتایج کاربست اصول حقوقی در جهت تضمین حقوق زنان در ازدواج است.
    کلیدواژگان: اصول حقوقی، حقوق خانواده، حقوق زن، عقد ازدواج، عقد نکاح
  • فرهاد رجبی* صفحات 207-226

    تاریخ و ادبیات، از دیرباز در رابطه ای دیالکتیکی با هم بوده اند و مطالعه آثار ادبی و نقدی نشان دهنده تحولات همزمان در این دو پدیده است. این که کدامیک موجد تغییر در دیگری است در این بحث چندان مورد توجه نیست، اما چیزی که برای ما بسیار اهمیت دارد رابطه ای دوگانه است که همواره بین آن ها برقرار بوده است. تاریخ و ادبیات که در شکلی جزئی تر در تاریخ ادبیات مطرح می شوند در شکل بخشیدن به هم یا ارائه گزارش از هم عمل می کنند و همین مهم در گذشته به شکل سنتی و در دوره معاصر در ساحتی نوین مطرح است و در این نوشته بر آنیم تا ضمن ارائه مختصری از ارتباط تاریخ با ادبیات و مقدمه ای درباره نقد تاریخی سنتی به مقوله تاریخ گرایی نوین در نقد یا نقد نئوتاریخ گرایانه بپردازیم.نتیجه بحث نشان می دهد در خوانش جدید نقد تاریخ گرایانه، ادبیات و متن ادبی در ارائه گزارش تاریخی نه تنها وامدار صرف تاریخ ومتون تاریخی نیست، بلکه چه بسا می تواند با استفاده از ساختار چند صدایی و چند ساحتی و شگردهای هنری، تصویری متقن از رویدادهای حال و گذشته در اختیار مخاطب قرار دهد، امری که معمولا تاریخ انجامش را عموما حق خود می داند.

    کلیدواژگان: تاریخ، هنر، ادبیات، نقد ادبی، نوتاریخ گرایی
  • سید ابوالفضل رضوی*، مهدی خلیلی صفحات 227-249
    تاریخ نگاری ایران در عصر ایلخانان مغول، یکی از درخشان ترین دوره های حیات خود را تجربه کرده است. این سنت تاریخ نگاری در واقع آیینه ایست برای نمایاندن آنچه که بر قوم ایرانی در شئون زیسته ی آن از جمله سیاست، دین، زبان، حوزه های اجتماعی و نیز فرهنگ، رفته است. جامع التواریخ که در عصر مسلمانی ایلخانان به نگارش درآمده و پژوهش حاضر در تلاش است رویکرد فرهنگی رشیدالدین را در این اثر مورد کنکاش قرار دهد، با تاثیر از شرایط فکری فرهنگی این عصر، گزارش های فرهنگی قابل اعتنایی در خود دارد. در جهت درک بهتر میزان اهتمام رشیدالدین به گزاره های فرهنگی، مقاله حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی و طرح این سوال اصلی که: دگرگونی های سیاسی و اجتماعی عصر ایلخانان بر رویکرد فرهنگی رشیدالدین فضل الله همدانی و بازنمود فرهنگ ملل در جامع التواریخ چه تاثیری داشته است؟ سعی در مطالعه موضوع دارد. حاصل پژوهش حاکی از این است که در تاریخ نگاری رشیدالدین، فرهنگ مغولی، فرهنگ اقوام و ملل مختلف، فرهنگ ایرانی و علم و آموزش به عنوان مهم ترین مولفه های فرهنگی مورد تاکید قرار گرفته و رشیدالدین متناسب با تحولات سیاسی و اجتماعی، توجه ویژه ای به حیات فکری و فرهنگی داشته است.
    کلیدواژگان: ایران، ایلخانان، تاریخ نگاری، رشیدالدین فضل الله، جامع التواریخ، رویکرد فرهنگی
  • ابوالحسن فیاض انوش* صفحات 251-271

    تاریخ نه تنها باید "گذشته انسان" را بازنمایی کند بلکه باید این بازنمایی به گونه ای محقق شود که جهت برنامه ریزی برای "آینده انسان" مورد استفاده قرار گیرد. بازنمایی گذشته بدون عنایت به برنامه ریزی برای آینده، معنایی جز تاریخ برای تاریخ ندارد و این امر، دانش تاریخ را از توانمند ترین ظرفیت و انتظاری که از آن  می رود، یعنی آینده نگری و برنامه ریزی، محروم خواهد ساخت. اما نخستین گام در این راه، آینده نگری و برنامه ریزی نسبت به خود رشته تاریخ است. باید پرسید ما از رشته تاریخ چه انتظاراتی داریم و چگونه می توانیم این انتظارات را محقق سازیم؟ به جهت اثرگذاری غیر قابل انکاری که هرگونه تلقی نسبت به دانش تاریخ بر سرنوشت و آینده تمدنی ما می گذارد، اندیشیدن به "تدوین یک راهبرد ملی برای رشته تاریخ" یک ضرورت است. راهبردی که بتواند در جهت استقلال و ارتقای زیست تمدنی ما افق گشایی کند. "سیاست تاریخ" تعبیری است که به این ضرورت اشاره دارد.این مقاله با اتکا به روش تاریخ اندیشانه (اندیشیدن و تامل در مورد وضعیت تاریخی) در صدد است پاسخی برای این پرسش که "سیاست تاریخ چیست؟" عرضه کند و اهمیت پرداختن به سیاست گذاری راهبردی برای تحول در رشته تاریخ را خاطر نشان سازد. ادعا و دستاورد این مقاله این است که وضعیت تاریخی ما ایرانیان پس از انقلاب اسلامی ضرورت بذل توجه هر چه بیشتر به گفتمان تمدن سازی در تدوین یک سیاست تاریخ متناسب با شرایط تاریخی ما را اجتناب ناپذیر ساخته است.

    کلیدواژگان: سیاست تاریخ، تحول در تاریخ، راهبرد ملی، زیست تمدنی
  • مهرزاد یعقوبی نژاد، شایسته سادات موسوی*، محرم رضایتی کیشه خاله صفحات 273-291
    با توجه به اینکه کتاب های درسی یکی از اصلی ترین ابزار ایجاد نظم گفتمانی در جوامع هستند، تحلیل انتقادی گفتمان در کتاب های فارسی مدارس امری ضروری است. محتوا و منابع آموزشی مدارس در شکل گیری شاکله های ذهنی و الگوهای گفتمانی هویت ساز اعضای یک جامعه نقش بسیار پررنگی دارد و از این میان کتاب های فارسی بخاطر جذابیت های ویژه روایی- بلاغی و اقناعی، از مناسب ترین ابزار تجویز گفتمانی اند. کنشگران اجتماعی یا اعضای گروه، خواسته یا ناخواسته جذب ایدئولوژی های پنهان در گفتمان های طبیعی شده می شوند و آن ها را در نگرش ها، تعاملات روزمره و کنش های خود به کار می بندند. ازآنجاکه گفتمان های طبیعی شده، به صورت ناخودآگاه و از طریق ابزار ایدئولوژیک قدرت، در ذهن کنشگران بازتولید می شوند، تشریح مفصل بندی آنها ضرورت دارد. گفتمان ملی گرایانه، یکی از گفتمان هایی است که در کتاب های درسی نمود برجسته ای دارد. الگوی گفتمانی وندایک (2003) که نظام گفتمانی را از طریق غیریت سازی و یکپارچه سازی در گروه ما و آنها بررسی می کند، برای تشریح مفصل بندی الگوهای گفتمانی ملی گرایانه بسیار مناسب است. همچنین مربع ایدئولوژیکی وندایک که خودنمودی مثبت و دیگرنمودی منفی را بازنمایی می کند، در جهت تشریح گزاره های گفتمانی ملی بسیار کارآمد است. ازاین رو در تحقیق حاضر با استفاده از تحلیل گفتمان وندایک به بررسی گفتمان ملی گرایانه در کتاب های درسی فارسی متوسطه اول (هفتم- هشتم- نهم) پرداخته ایم و نمونه های آن را ذکر و تبیین کرده ایم، نتایج حاصل شده حاکی از آن است که برساخت هویت ملی مکررا از طریق خودنمودی مثبت در گروه "ما" در کتاب های درسی اتفاق افتاده است. از سوی دیگر یکپارچه سازی گروه "ما" با غیریت سازی، یا یکپارچه کردن گروه "دیگری/ آنها" تحت عنوان "دشمن" اتفاق افتاده است. نکته دیگر اینکه عکوما در تحقیقات مربوط به تحلیل گفتمان سویه منفی و هژمنوتیک ایدئولوژی در نظر گرفته می شود، حال آنکه بنابر نظریه دوسونگر وندایک، مقاله حاضر نه صرفا با رویکرد هژمنوتیک بلکه با نگاه سازنده به قدرت ایدئولوژیک به نقد و بررسی راهکارهای کتب درسی برای ساختن هویت ملی می پردازد.
    کلیدواژگان: فارسی متوسطه، هویت ملی، الگوی تجویزی، برساخت گفتمانی
|
  • Maryam Abolghasemi *, Nader Naghshineh Pages 1-21
    Objective
    Given its official status in Iran and three other countries, Persian ranks as the ninth most frequently used language in terms of web content and substance, surpassing Arabic, Turkish, and other Middle Eastern languages. Consequently, Persian language processing has become a national and international necessity. This research investigates the role of citizen science in the formation and development of language corpora for classical Persian literature. The goal of this study is to explore how public participation can be used to create and enrich language corpora for classical Persian literature.
    Method
    This study begins with a qualitative approach using a seven-step meta-synthesis method developed by Sandelowski and Barroso to examine corpus components, characteristics, and applications. Following a literature review, a system was designed and the first indigenous citizen science platform for classical Persian literature was implemented.
    Findings
    The findings indicated that codes such as citizen science, machine learning, deep learning, data, information, cyberspace, and others received significant attention in the reviewed articles. Additionally, 15 other codes with the highest frequency were extracted from these articles, which led to the design of a system for the indigenous citizen science platform.
    Conclusion
    The results of user interaction with this platform demonstrate that citizen science can be a valuable and effective tool for promoting classical Persian literature in the digital world. This tool can help to increase the volume and diversity of corpus data, improve data accuracy and quality, reduce data collection and processing costs, and increase public commitment and participation in the preservation and promotion of classical Persian literature
    Keywords: Citizen Science, Language Corpus, Cyberspace, Persian Content, Information Retrieval
  • Hamid Ahmadi * Pages 23-52
    Comprehensive scientific map as a document for development is a collection of data that shows the general state of science, technology and innovation in Iran. This document was approved in five chapters on 2009.01.14 The comprehensive scientific map of the country from the time it was announced by the Supreme Council of the Cultural Revolution until today, various criticisms and opinions in the explanation, theoretical foundations, strengths and weaknesses, its functions and other components in the form of theoretical, applied, discourse researches in prominent scientific forums. has been One of the concerns related to this document is keeping it up-to-date according to the conditions of science and technology in the country. After 15 years have passed since this document was promulgated, this council intends to revise it. This research examines the content of these studies with the aim of analyzing and drawing its conceptual structure as the main research problem and helping to revise the document in the future. The current research is based on the scientometric approach with the methods of synonym analysis, information clustering and social network analysis. The results related to clustering showed that the topics raised about this document are grouped into 21 topic clusters. Also, drawing conceptual maps indicates that wide relationships and links have been established between concepts and the density of the conceptual network is equal to 26%. The concepts related to the research related to the comprehensive scientific map of the country and the formed clusters are diverse and include a relatively wide range of categories. The conceptual network related to this document is a dense network and the concepts are in an acceptable relationship with each other and there is conceptual convergence in it. This research showed a big picture of the concepts and categories that have been reviewed. Considering that the comprehensive scientific map of the country is on the verge of revision, the results and findings of this research can be useful for those in charge of compiling this document.
    Keywords: Comprehensive Scientific Map Of Iran Information Clustering Co, Word Analysis Conceptual Maps Conceptual Network
  • Tayebeh Amirian *, Ali Salimi Pages 53-83
    Every nation’s myths are the narrators of unique intellectual infrastructures, cultural evolutions, and religious values of that nation since the beginning, which can be searched at various levels of individual, social, and cognitive life. Hence, Iranian mythology's visible and hidden lines are evident in various fields of structure, meaning, aesthetics, literature, architecture, and different arts, including carpet weaving. In this regard, in the mutual relations between human civilizations, the influence of the images and motifs of Iranian myths in the creations of other nations' cultures, including the civilization of the Arab-Islamic lands, is visible in specific periods. Meanwhile, researchers believe that in the design of a group of Mamluk carpets of, there are elements that have no similarity with traditions evident in other arts or Egyptian architectural decorations. Obviously these motifs contain a multiplex activity of geometric shapes on symmetrical scales in the design of cypress and palm trees, various flowers, blossoms, a pond, and a color palette consisting of red, blue white colors. The research baised qualitative methodolog, by comparing the symbolic motifs found in Mamluk carpets with the mythological schemas found in Iranian literature and culture, seemingly the influence of Iranian mythological ideas has given a distinct face to Mamluk carpet and a new direction in the carpet weaving industry and increasing its prestige and status was created.
    Keywords: Carpet, Iranian, Myth, Mamluk Era, Comparative
  • Seyyed Amirhossein Baniashraf *, Abbasali Farzandi Pages 83-111
    To explain the political dimension of the defense-security theory of the Islamic Revolution of Iran, the present study used the grounded theory method based on content analysis. In this regard, the documentary and bibliographic method was used to study the resources and principles of the Islamic Revolution and then the obtained data were precisely analyzed. A total of 606 themes, 187 indicators, 58 components, 21 principles, and 6 foundations were obtained. In the discussion section, the themes were explained at the national, regional, and trans-regional levels, which, at the national level, were involved with defending and maintaining the security of the Islamic Republic of Iran within the national borders and maintaining value demarcations with other epistemic systems. At the regional level, the Islamic Republic of Iran has adopted the strategy of cooperation with the countries of the region, and while accepting its inherent position as the leader of the Islamic world, it seeks to reduce the influence of global arrogance and struggle against Israel. The approach of this system at the trans-regional level is a revolution that tries to create a new international order to disrupt the current oppressive and unjust structure of the international system through resistance, struggle, and invitation to resistance, and to provide the conditions for establishing global justice
    Keywords: Defense-Security Theory, Defense-Security, Defense, Security, Islamic Revolution, Political Dimension
  • Jahanbakhsh Savagheb * Pages 113-149

    Heroism reviews the role of the hero or prominent figures in the advancement of historical events, and its extreme form leads to ignoring the social conditions and contexts in the events.In the history of Iran, there have been many historians who have been influenced by this attitude and have described the life of a king and the events of his time in the form of writing Sultani monologues and with a world-opening and cosmopolitan view.One of these examples is Shah Ismail I Safavid, who is described as a supernatural savior hero and related to the divine world, and his wonderful life is depicted.In this article, the purpose of representing the character of Shah Ismail is the theory of the hero in history by the method of library and text research in historical texts.The research shows that the historians of the Safavid era highlighted Shah Ismail, that all the events were formed around the king-hero axis, and that social conditions and human factors played a role in the character of the hero's action.

    Keywords: Theory Of Heroism, Hero, Shah Ismail I, Historians Of Safavid Era
  • Rahman Hariri *, Najaf Sheikh Sarai Pages 151-168
    David Landes's work “The wealth and poverty of nations” is one of the most important texts in political economy studies. In this study, he has explored this issue that why in today's world some countries are rich and others are still in poverty and how to bridge that gap. In this article, with using of “symbolic violence”, a sociological concept belong to Pierre Bourdieu, a critical reading of this work has been done. In this kind of violence that is applied softly and indirectly through cultural mechanisms and educational system, the language, meanings and symbolic order of individuals at the head of power are imposed on the rest of society. This article claims that, "the Wealth and Poverty of Nations" as an educational work, exposes its non-western readers to symbolic violence. Because it speaks with bourgeoisie language and seeks to impose capitalist countries' habitus on other countries. Therefore, the purpose of this article is to reveal this violence
    Keywords: Wealth, Poverty Of Nations, David Landes, Culture, Symbolic Violence, Political Economy
  • Sayed Mohammad Hosseini * Pages 169-183
    Gender change is one of the most important issues that has attracted the attention of jurists and lawyers. The present study aims to answer this question, what is the consequence of gender change in dowry, alimony, and Marriage expenses? With the descriptive-analytical method, it has been concluded that transgender in a marriage, according to a theory called (discovery), if the husband changes gender after intercourse, the wife has the right to receive the Marriage Portion, and if the husband before intercourse, Gender reassignment, or if the wife changes gender, the wife is not eligible to receive the Marriage Portion. Also, the right to alimony depends on the marriage itself, and either husband or wife can take the marriage expenses from the other if they have the right.
    Keywords: Gender Change, Marriage Contract, Dowry, Alimony, Marriage Expenses
  • Aliabbas Hayati * Pages 185-206
    legal principles are fixed provisions and things that form the basis of the legal system and have extra-legal validity, so that they can be cited if they are not specified by the legislator in the texts of the laws. Each legal principle has a special place in the legal system. This article examines the legal principles that are effective in guaranteeing women's rights in marriage. These principles include the principle of freedom, the principle of the rule of will, the principle of good faith and the principle of the strength of the transaction. Adoption of these principles has important implications for guaranteeing women's rights in marriage. In short, the freedom and authority of women in marriage and choosing a spouse and maintaining or dissolving marriage, the prohibition of marriage under the age of majority, the prohibition of abuse of rights in cases of compulsory obedience and divorce, the need for men to register temporary marriages in cases where Permanent marriage is guaranteed for a man to remarry, and the need to maintain and strengthen the foundation of the family is one of the results of applying legal principles to guarantee women's rights in marriage.
    Keywords: Legal Principles, Guaranteeing Women's Rights, Family Law, Women's Rights, Marriage
  • Farhad Rajabi * Pages 207-226

    History and literature have been in a dialectical relationship for a long time, and the study of literary and critical works shows simultaneous developments in these two phenomena. Which one is the cause of change in the other is not very important in this discussion, but what is very important for us is the dual relationship that has always existed between them. History and literature, which are presented in a more detailed form in the history of literature, function in shaping each other or providing a report of each other, and this is important in the past in a traditional way and in the contemporary period in a new way, and in this The purpose of this article is to provide a brief overview of the relationship between history and literature and an introduction to traditional historical criticism, and discuss the category of modern historicism in criticism or neo-historical criticism.The result of the discussion shows that in the new reading of historicist criticism, literature and literary text in providing historical report is not only dependent on history and historical texts, but it can also use multi-voice and multi-dimensional structure and artistic techniques. To provide the audience with a clear picture of the current and past events, something that history generally considers its right to do.

    Keywords: History, Art, Literature, Literary Criticism, Discours
  • Sayed Abolfazl Razavi *, Mehdi Khalili Pages 227-249
    Iran's historiography has experienced one of the most brilliant periods of its life during the era of the Mughal patriarchs. This tradition of historiography is actually a mirror to show what has happened to the Iranian nation in its life, including politics, religion, language, social spheres and culture. Jami al-Tawarikh, which was written in the Muslim era of the Ilkhans, and the present research is trying to explore the cultural approach of Rashid al-Din in this work, it contains important cultural reports with the influence of the intellectual-cultural conditions of this era. In order to better understand the extent of Rashid al-Din's attention to cultural propositions, the present article with a descriptive-analytical approach and the main question: What effect did the political and social transformations of the Ilkhanate era have on the cultural approach of Rashid al-Din Fazl Hamadani? He tries to study the subject. The result of the research indicates that in Rashid al-Din's historiography, Mongolian culture, culture of different nations and peoples, Iranian culture and science and education are emphasized as the most important cultural components, and Rashid al-Din, in accordance with political and social developments, paid special attention to It has had an intellectual and cultural life.
    Keywords: Ilkhanan, Historiography, Rashid Al-Din Fazlullah, Jame Al-Tawarikh, Cultural Approach
  • Abolhasan Fayaz Anush * Pages 251-271

    Representing the past without considering planning for the future has no meaning other than history for history, and this will deprive the knowledge of history from its most powerful ability that is, foresight and planning. But the first step in this way is forward-looking and planning towards the field of history itself. What should we expect from the field of history and how can we make these expectations come true? In order to have an undeniable impact on the fate and future of our civilization, which the attitude towards the knowledge of history has, it is necessary to think about "developing a national strategy for the field of history". A strategy that will open horizons for independence and promotion of our civilization. This is the meaning of “history policy”.This article, relying on the historical thinking method (thinking and reflecting on the historical situation), aims to answer the question "What is the History Policy?" The claim and achievement of this article is that the historical situation of Iranians after the Islamic Revolution has made it inevitable to pay more attention to the discourse of civilization in formulating a history policy that fits our historical conditions.

    Keywords: History Policy, Transformation In History, National Strategy, Civilized Life
  • Mehrzad Yaghoobinezhad, Shayesteh Sadat Mousavi *, Moharram Rezayati Kishekhaleh Pages 273-291
    Considering that textbooks are one of the main tools for creating discourse order in societies, critical discourse analysis of school books is indispensable. The content and educational resources of schools play a very significant role in the formation of the mental structures and of the identity. Persian books are one of the most suitable tools for discourse prescription due to their special narrative-rhetorical and persuasive appeals. Social activists or group members, willingly or unwillingly, are attracted to hidden ideologies in naturalized discourses and use them in their attitudes, daily interactions, and actions. Since the naturalized discourses are reproduced unconsciously and through the ideological tools of power, it is necessary to describe their articulation. Nationalist discourse is a very prominent discourses in textbooks. Van Dijk's (2003) discourse model, which examines the discourse system through alienation and integration in "our group" and "their group", is very suitable for describing the articulation of nationalist discourse patterns. Also, Van Dijk's ideological square, which represents positive self-presentation and negative other-presentation, is very effective in describing national discourse propositions. Therefore, in the present research, using Van djike's discourse analysis, we have investigated the nationalist discourse in Persian textbooks of the first middle school (7th-8th-9th).
    Keywords: Persian Text Books, National Identity, Prescriptive Models, Discourse Construction, Ideology