فهرست مطالب

نشریه مطالعات نوین علوم انسانی در جهان
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه حرم باف زاده* صفحات 1-11

    از جمله رسالت ائمه اطهار (علیهم السلام) ، تربیت انسان ها می باشد. زیرا تربیت صحیح نقش موثری در شکل گیری شخصیت سالم دارد. اگر شخصیت انسان سالم باشد، از او رفتارهای ناهنجار و آسیب زا سر نمی زند. از آنجاییکه امام رضا (علیه السلام) روایاتی درباره تربیت فرزند بیان نموده است، هدف پژوهش حاضر این است که با استناد به این روایات راهکارهایی ارائه دهد تا بتواند کمک شایانی به والدین در زمینه فرزند پروری کند. روش پژوهش کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی _ تحلیلی می باشد. دستاوردهای حاصل از این پژوهش این است که با بکارگیری توصیه های امام رضا (علیه السلام) در زمینه تربیت فرزند، از جمله انتخاب نام شایسته، ابراز محبت، احترام گذاشتن، همدلی با دیگران و آموزش نماز، روزه و قرآن، والدین می توانند مهارت فرزند پروری را در خود افزایش دهند.

    کلیدواژگان: روایات امام رضا (علیه السلام)، راهکارهای مهارت های فرزندپروری، والدین
  • سهیلا خرسند* صفحات 12-21

    در بیش از سه دهه اخیر رشد دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی غیردولتی یکی از مهمترین تحولات در حوزه فرهنگ و جامعه در ایران بوده است. تاسیس و بهره برداری از مراکز علمی و دانشگاهی غیردولتی همچون دانشگاه آزاد یا دانشگاه های غیرانتفاعی، توانست طیف بسیار وسیعی از نوجوانان و جوانانی را که به دلایل مختلف فرصت حضور در دانشگاه های دولتی و عبور از مراحل دشوار آن را پیدا نمی کردند، راهی این نهادهای جدید کند. این روند به ویژه در دو دهه گذشته جمعیت قابل توجهی از جوانان را جذب و طیفی وسیع از آنان را دارای مدارک دانشگاهی کرد. فارغ از ابعاد اقتصادی و علمی، رشد دانشگاه های غیردولتی در ایران از منظری جامعه شناختی نیز به رشد انتظارات اجتماعی و فردی دانشجویان دامن زد به نحوی که می توان تلاش برای ارتقای جایگاه یا منزلت اجتماعی را یکی از مهمترین تبعات جامعه-شناختی این تحولات دانست. با توجه به این فرآیندها، جستجو برای ارتقای منزلت اجتماعی به واسطه تحصیل در این نهادهای آموزشی نیز افزایش یافت. در این پژوهش با استفاده از نظریه عطش منزلت، بخشی از چالش ها و دشواری های ناشی از این پدیده فرهنگی و اجتماعی مورد تامل قرار خواهد گرفت. هدف این است تا این فرضیه به سنجش گذاشته شود که عدم پاسخ به نیازهای روانی و انتظارات اجتماعی و فردی دانشجویان دانشگاه های دولتی می تواند به اعتبار و جایگاه این نهادها آسیب بزند.

    کلیدواژگان: دانشگاه، غیردولتی، جایگاه اجتماعی، عطش منزلت، نظریه
  • فاطمه بیدختی* صفحات 22-33

    ترجمه در انتقال انواع ادبی و تبادل فرهنگی ملل، نقش انکارناپذیری دارد؛ در این مقاله با شیوه مقایسه ای و تطبیقی نشان داده شده است که تاثیر ترجمه آثار اروپایی و انتشار آن در نشریات دوره مشروطه، بر فرایندهای اجتماعی و فرهنگی ایران، امری است که جملگی برآنند؛ شماری از اشعار پروین اعتصامی و محمدتقی بهار نیز از ترجمه فابل های لافونتن (Jean la Fontaine) متاثرشده است. ادبیات داستانی در آثار ادبی قدیم ایران، سابقه ای دیرپا دارد؛ اروپاییان به ویژه بعد از رنسانس در بده بستان های فرهنگی خود، با این آثار آشنا شده اند؛ مثلا لافونتن بدون این که صراحتا به استفاده از این منابع اشاره ای بکند، از آن به عنوان منبعی برای فابل های خود سود جسته است. بنا براین تاثیر پذیری بهار و پروین از شعر لافونتن در پاره ای موارد، نوعی تاثیر پذیری با واسطه و غیر مستقیم از ادبیات قدیم ایران است. همچنین با توجه به تسلط بهار و آشنایی پروین با دیوان شاعران قدیم ایران، احتمال تاثیر گرفتن مستقیم ایشان از ادب کهن فارسی نیز مردود نیست.

    کلیدواژگان: ملک الشعرا بهار، پروین اعتصامی، لافونتن، ترجمه، شعر مشروطه، فابل
  • رضا رضائی، فاطمه نیک نژاددرونکلا صفحات 34-43

    نحوه ی مداخله ی افراد در ارتکاب جرم مشمول یکی از سه شکل مباشرت، مشارکت یا معاونت می باشد. معاون در جرم شخصی است است که بدون شرکت در عملیات اجرایی، فاعل جرم را یاری کرده و یا در رسیدن به هدف، وی را مساعدت نماید. صرف دخالت در جرم در قالب معاونت موجب تحقق مسئولیت کیفری نمی باشد بلکه قانون گذار رکن روانی را با شرایطی شرط دانسته است. از دیگر سو صرف اثبات عمد نیز در معاونت موجب تحقق معاونت در جرم نخواهد شد بلکه معاون می بایست علاوه بر علم و عمد در زمان ارتکاب جرم با مباشر از حیث رکن روانی هماهنگ باشد به نحوی که نوعی علقه و پیوند مابین طرفین برقرار گردد، در این صورت رکن روانی معاونت در جرم تام خواهد شد.

    کلیدواژگان: معاونت، قصد، رکن روانی، وحدت قصد
  • محمدعلی صادقی لفمجانی، مجید کلانتری، امیررضا رجبی اسگوئی صفحات 44-60

    هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر تصمیم گیری سرمایه گذاران در بازار سهام در سال 1402 می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند.که تعداد 385 نفر از سهامداران وسرمایه گذاران این شرکتهابه عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و از نظر روش، تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها و اطلاعات، از روش کتابخانه ای استفاده شد روش گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای و ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای بوده است. کلیه فرضیات درسطح معنی داری p<0.05"" مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. که جهت کلیه عملیات آماری از نرم افزارspss" " نسخه 20 استفاده شده است.خلاصه نتایج آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد، سوگیری گله ای بر تصمیم گیری سرمایه گذاران تاثیرگذار است.تصویر شرکت بر تصمیم گیری سرمایه گذاران تاثیرگذار است. اطلاعات حسابداری بر تصمیم گیری سرمایه گذاران تاثیرگذار است. اطلاعات خنثی بر تصمیم گیری سرمایه گذاران تاثیرگذار است.جنسیت بر تصمیم گیری سرمایه گذاران تاثیرگذار است. نیازهای مالی بر تصمیم گیری سرمایه گذاران تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: سوگیری گله ای، تصمیم گیری سرمایه گذاران، تصویر شرکت، اطلاعات حسابداری، اطلاعات خنثی، جنسیت، نیازهای مالی
  • شیما ایران نژاد، مجید امیری صفحات 61-72

    این پژوهش با هدف پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی براساس خودکارآمدی تحصیلی با نقش میانجی اشتیاق تحصیلی صورت پذیرفته است. این پژوهش بر اساس مقیاس هدف در گروه پژوهش های کاربردی، بر اساس مقیاس زمان گردآوری داده ها در گروه پژوهش های پیمایشی، بر اساس مقیاس ماهیت داده ها و مبنای پژوهش یک پژوهش کمی می باشد. جامعه آماری این پژوهش دربرگیرنده دانش آموزان مدارس مقطع ابتدایی شهرستان سیرجان می باشد. حجم نمونه در این پژوهش با استفاده از نرم افزار نمونه گیری SPSS SAMPLE POWER برابر با 212 نفر و شیوه نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری در دسترس می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش 3 پرسشنامه استاندارد (تعلل ورزی تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی) می باشد، ابزار تجزیه و تحلیل اطلاعات این پژوهش نرم افزار آماری SPSS و نرم افزار مدلسازی معادلات ساختاری AMOS می باشد. به منظور تعیین وجود یا عدم وجود تاثیر بین متغیرها و برآورد و تعمیم نتایج به دست آمده از حجم نمونه به جامعه آماری از مدل رگرسیونی ساده و چندگانه و مدل میانجی جهت ارزیابی فرضیه های پژوهش استفاده گردیده است. با نگرش به یافته های این پژوهش خودکارآمدی تحصیلی و اشتیاق تحصیلی بر تعلل ورزی تحصیلی تاثیر معناداری داشته اند، خودکارآمدی تحصیلی پیش بینی کننده تعلل ورزی تحصیلی بوده اند و 56 درصد واریانس تعلل ورزی تحصیلی توسط خودکارآمدی تحصیلی تبیین شده است. متغیر اشتیاق تحصیلی در تاثیر خودکارآمدی تحصیلی بر تعلل ورزی تحصیلی دارای نقش میانجی جزئی می باشد.

    کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، شهر سیرجان
  • آسیه کازرونی* صفحات 73-83

    گیاهان از مهمترین عناصر ادب پارسی هستند که شناخت آنان برای فهم درست شعر، مضامین و صور خیال آن ضروری است. گندم بارها در ادب فارسی در مقام مشبه به قرار گرفته و گیسو، نیزه، دل، لب و دهان بسته و رخسار خوبان را به آن تشبیه کرده اند. در نوشته های عرفانی گندم نمادی از معرفت ازلی است که خوردن آن، با توجه به محدود بودن ظرفیت وجودی آدم ابوالبشر، سبب رانده شدن او از بهشت و محروم شدن از قرب خداوند شد. جو خوراک درویشان است و کنایه از هر چیز بی بها و اندک بوده و تعابیری مثل جوفروش گندم نما کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: گندم، شعر پارسی، جو، کنایه
  • مهدی ستوده کویری آرانی* صفحات 84-102

    مقاله حاضر به بررسی و نگرش تطبیقی دو جامع حدیثی کهن شیعه و اباضیه می پردازد ." شیخ صدوق" از علمای متقدم امامیه و اثر وی " من لا یحضره الفقیه " حدیث محور بوده و روایات آن در خصوص ابواب فقهی می باشد ." ربیع بن حبیب "سومین امام اباضیه، اثر وی "الجامع الصحیح " نیز حدیث محور بوده و شامل چهار جزء است که روایاتی در خصوص موضوعات کلامی و فقهی را در بر می گیرد . این تطبیق از چهار دیدگاه مختلف مورد بررسی قرار گرفته است : 1. شخصیت و وثاقت علمی صدوق و ربیع و مقبولیت ایشان در نزد دانشمندان شیعه و علمای اهل تسنن ، همراه با ذکر اقوال آن ها 2. اعتبارسنجی کتب در نزد محدثین شیعه وسنی به همراه نمونه هایی از ستایش های آنان و انگیزه نگارش نویسندگان 3. نظم و اسلوب و مقایسه دوکتاب ، مقایسه کمی آن ها از نظر تعداد احادیث ، تعداد ابواب ، شکل و مقایسه کیفی روایات با توجه به محتوا در قالب ده باب شامل : طهارت، نماز ، روزه ، زکات ،حج ، نکاح ، طلاق ، بیع ، احکام ، ایمان و نذور که باب آخر مشتمل بر 4 باب : دیات ، عقل ، ارث و و صیت می باشد .5. منهج روایی صدوق و ربیع در جمع آوری احادیث و صحت احادیث با تکیه بر بررسی اسانید احادیث . از مقایسه دو کتاب این نتیجه حاصل شد که هر دو اشتراکاتی در ابواب : طهارت ، نماز ، روزه ، حج ، زکات و بیع دارند که در تقریب دو مذهب می تواند تاثیرگزار باشد . بدون شک ،" الفقیه صدوق" از نظر جامعیت ، نظم و تبویب احسن و اتقن از "الجامع ربیع" است . بسیاری از مطالب فقهی مهم در "الجامع" مبهم باقی مانده و نداشتن جامعیت مطالب و به هم ریختگی هایی نظیرآوردن مطالب کلامی ذیل ابواب و همچنین درج روایات بی ربط به موضوع برای کتابی که به "مسند " شناخته شده ، ضعف بزرگی شمرده می شود .

    کلیدواژگان: اباضیه، امامیه، ربیع بن حبیب، شیخ صدوق، الجامع الصحیح، من لا یحضره الفقیه
  • مهنوش مهدوی، زهره تائبی صفحات 103-113

    جفری لیچ (2014-1936) زبان شناس مطرح انگلیسی، سعی دارد راز زیبایی کلام شاعران و نویسندگان را نشان دهد. از نظر وی ابزار بیگانه سازی در خدمت شعر آفرینی است. وی معتقد است آنچه کلام را تبدیل به شعری زیبا می کند، ناهنجاری های زبانی ادبی است که زیبایی هنری می آفریند. لیچ (1969) با توجه به نظریه برجسته سازی هشت نوع آشنایی زدایی را ارائه داده است. گفتنی است که کامینز ازجمله شاعرانی است که سبک شعری خاصی دارد و آشنایی زدایی و ناهنجاری هایی را آگاهانه به شعر خود می افزاید و برای اضافه کردن چاشنی در اشعارش و کاربرد این شیوه از همه ی امکانات زبانی و هنری خود استفاده میکند. از آنجا که تا بحال به ناهنجاری های زبانی در ترجمه های شعر انگلیسی به فارسی کمتر توجه شده، تلاش این مقاله در این است که با تجزیه و تحلیل ناهنجاری های زبانی ترجمه شعر کامینز به فارسی و معادل های فارسی آنها توسط سینا کمال آبادی و سمیرا نکوئیان از کتاب (خسته ای (فکر می کنم)) وسیروس شمیسا و اردوان داوران ومهنوش مهدوی به بررسی این موضوع بپردازد.البته قبلا تحقیقات زیادی درحوزه هنجارگریزی های اشعار کامینز توسط منتقدان انجام گرفته و در این باره مقالاتی ارائه داده اند که در پیشینه تحقیق به برخی موارد اشاره می شود. تفاوت مقاله حاضر در این است که تلاش شده ابتدا اشعار کامینز تحلیل و نحوه ترجمه و انتقال اشکال انحراف زبانی موجود بررسی شود. پس از بررسی گزیده ای از ترجمه های اشعار کامینز توسط مترجمین نامبرده، تنها ناهنجاری فرمی از انتقال بالایی برخوردار بوده و بقیه موارد انحرافات معنایی، واژگانی ، نحوی به متن مقصد درست منتقل نشده اند. در نتیجه میزان قابل توجهی از ترجمه های مربوط به ویژگی های سبکی اشعار کامینز ترجمه صحیحی محسوب نمی گردند.

    کلیدواژگان: ای. ای. کامینز، هنجارگریزی، برجسته سازی، انتقال مفهوم در ترجمه
  • علیرضا فردادیان* صفحات 114-128

    در این مطالعه، آنچه به دنبال تحلیل و بررسی است؛ پیچیدگی های مفهوم روشنفکری و تبیین اصول بنیادین آن از منظر فلسفی، باتکیه بر دستاوردهای فکری روشنفکران است. از منظر تاریخی، تحقیق در پی کشف چگونگی پیدایش، تطور و تحولات روشنفکری به مرورزمان است. مرور ادبیات در منابع علمی معتبر داخلی و بین المللی، امکان داده است تا نگاهی جامع به موضوع داشته باشیم و به تفسیری عمیق از نه مقوله اساسی حاصل پرداخته شود؛ از مبانی نظری روشنفکری گرفته تا تحلیل حرکات فکری و مناسبات اجتماعی روشنفکران با تمرکز ویژه بر مورد ایران. این بررسی منجر به درک این مطلب شده است که روشنفکری درذات خود تحول انگیز و تکامل یافته بوده و به شکلی محسوس بر جوامع درحال توسعه تاثیر گذاشته است. کسب فهم عمیق تر از این دگردیسی ها می تواند به ما در شناخت بهتر نقش حیاتی روشنفکری در اعتلای فرهنگی و تکامل اجتماعی کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، روشنفکری، تاریخ فکری، نقش روشنفکران، توسعه فرهنگی، مسئولیت اجتماعی، جامعه شناسی دان