فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1390)
- تاریخ انتشار: 1390/01/10
- تعداد عناوین: 13
-
-
صفحه 3زمینه و هدفاز بین رفتن تعادل باکتری های فلور طبیعی واژن زنان در اثر تکثیر و جایگزینی برخی از باکتری ها، منجر به واژینوز باکتریایی می شود. عدم درمان بیماری می تواند موجب سقط جنین، افزایش احتمال ابتلا به ایدز و سایر عوامل بیماریزای منتقله از طریق جنسی گردد. همچنین سرویسیت توسط عوامل متعددی از جمله کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد شده و در 70% موارد بدون علامت است. عدم درمان سرویسیت کلامیدیایی منجر به سالپنژیت، بیماری التهابی لگنی، نازایی به دلیل فاکتور لوله، حاملگی خارج رحمی و سندرم دردهای لگنی می شود. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی سرویسیت کلامیدیایی با واژینوز باکتریایی همزمان صورت گرفت.روش بررسیاین مطالعه بر روی 137 بیمار مبتلا به سرویسیت مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان رسول اکرم و آزمایشگاه تشخیص طبی نیلو صورت گرفت. برای بررسی آنتی بادی اختصاصی ضد کلامیدیا در سرم از روش میکروایمونوفلوئورسانس و از روش رنگ آمیزی گرم جهت تشخیص واژینوز باکتریایی استفاده شد.یافته هادر این بررسی با استفاده از روش میکروایمونوفلوئورسانس، در 10 بیمار (3/7%) آنتی بادی IgG بر علیه کلامیدیا تراکوماتیس تشخیص داده شد که از آن میان 3 بیمار (2/2%) دارای آنتی بادی IgM نیز بودند. گاردنرلا واژینالیس به عنوان عامل ایجادکننده واژینوز در 6 بیمار (7/4%) مشاهده گردید. همزمانی عفونت واژینوز باکتریایی و کلامیدیا تراکوماتیس در 3 مورد (30%) وجود داشت.نتیجه گیریبا توجه به اینکه ابتلا به واژینوز باکتریایی زمینه را برای ایجاد سرویسیت و مزمن شدن آن فراهم می سازد و از طرفی، به علت تشابه علائم کلینیکی دو عفونت فوق، این همزمانی اغلب موجب نادیده گرفتن (پوشیده ماندن) عفونت کلامیدیایی می شود. لذا لازم است در موارد واژینوز باکتریایی سایر عوامل عفونی نیز بررسی گردد.
کلیدواژگان: کلامیدیای عامل تراخم، گاردنلا واژینالیس، سرویسیت، واژینوز باکتریایی -
صفحه 7زمینه و هدفیکی از عوامل خطر ژنتیکی در بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)، کمبود آنزیم آلفا-1-آنتی تریپسین (AAT) است. آمار دقیقی از شیوع این بیماری در نقاط مختلف ایران در دست نیست. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی کمبود آنزیم AAT در بیماران مبتلا به بیماری COPD انجام گرفت.روش بررسیدر این مطالعه، سطح سرمی AAT در 125 بیمار مبتلا به COPD مراجعه کننده به بیمارستان اکباتان همدان در سال 1385 که تشخیص COPD در آنها پس از گرفتن شرح حال و اسپیرومتری قبل و بعد از استفاده برونکودیلاتور براساس معیارهای GOLD به تایید رسیده بود، به روش نفلومتری اندازه گیری و نتایج به صورت گرم بر لیتر ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی و مربع کای صورت گرفت، و 05/0p< سطح معنی داری اختلاف ها قرار داده شد.یافته هااز 125 بیمار مورد بررسی، 91 نفر مرد و 34 نفر زن بودند (نسبت 7/2 به 1)، میانگین سنی بیماران 1263 سال و میانگین سرمی AAT آنان g/l364/0311/1 (حداکثر 696/2 واحد و حداقل 71/0 واحد) بود. میزان AAT سرمی با سن، شغل، جنس و سیگار کشیدن ارتباط معنی داری نداشت. میانگین سنی بیماران مبتلا به COPD در موارد کمبود نسبی AAT به صورت معنی داری پایین تر گزارش شد، ولی شدت علائم تفاوت چندانی با گروه بیماران دارای سطح طبیعی AAT نداشت.نتیجه گیریبراساس نتایج، در این مطالعه موردی از کمبود قطعی AAT در بیماران مبتلا به COPD بستری در بیمارستان اکباتان همدان یافت نشد. لذا با توجه به شرایط جغرافیایی و میزان حجم نمونه احتمالا شیوع این نقص در جامعه همدان کمتر از آمارهای به دست آمده در کشورهای اروپایی بوده است، ولی میزان کمبود نسبی AAT که در این بررسی 20% به دست آمد، بیشتر از حداکثر مقادیر به دست آمده در تحقیقات مشابه در کشورهای اروپایی می باشد.
کلیدواژگان: کمبود آلفا، 1، آنتی تریپسین، بیماری های انسدادی ریه، استعمال دخانیات، بیماری های شغلی -
صفحه 12زمینه و هدفبارداری از موقعیت های خاص زندگی مادران است، و تغذیه در این دوران نقش مهمی در سلامت مادر و کودک دارد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت دریافتی کالری و عوامل همراه آن در مادران باردار می باشد.روش بررسیدر این مطالعه توصیفی که به روش مقطعی انجام گرفت، 1036 زن باردار به روش سهمیه ای از میان مراکز بهداشتی- درمانی قم انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بسامد خوراک 24 ساعته بود. در این بررسی پس از تعیین میزان مصرف مواد غذایی، کالری حاصل از آن محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از شاخص های میانگین و جداول توزیع فراوانی و آزمون های مجذور کای صورت گرفت. 05/0p< سطح معنی داری اختلاف ها در نظر گرفته شد.یافته ها50% مادران باردار از کالری مجاز روزانه برخوردار بودند، دریافت کالری مناسب در اکثریت زنان باردار خانه دار (1/51%)، بیسواد (4/56%)، آنهایی که در 3 ماهه سوم بارداری قرار داشتند (8/58%) بود. بین کالری دریافتی و شغل، سطح تحصیلات و مرحله بارداری رابطه معنی دار آماری وجود داشت. میانگین کالری حاصل از گروه متفرقه بالاتر از سایر گروه های غذایی بود.نتیجه گیرییافته های این مطالعه نشان داد تدوین و اجرای برنامه های آموزشی و ایجاد تسهیلات در محیط کار برای بهبود وضعیت تغذیه در زنان باردار شاغل و توجه ویژه به خانواده های کم درآمد ضروری است.
کلیدواژگان: تغذیه مادران، بارداری، زنان باردار، قم، ایران -
صفحه 19زمینه و هدفمایکوباکتریوم توبرکلوزیس همچنان به عنوان شایع ترین علت مرگ های مرتبط با عوامل بیماریزای عفونی در جهان مطرح است. ریفامپین نیز از مهم ترین داروهای خط اول درمان بیماری سل می باشد. شایع ترین موتاسیون های مرتبط با مقاومت به داروی ریفامپین در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بر اثر جابه جایی در کدون های 531، 526 و 516 در ژن rpoB اتفاق می افتد. این مطالعه با هدف معرفی روش (Multiplex Allele Specific) PCR برای شناسایی بیماران مبتلا به سل مقاوم به ریفامپین از طریق یافتن موتاسیون های ایجادشده در ژنrpoB صورت گرفت.روش بررسیدر این پژوهش، وجود جهش در 3 کدون ژن rpoB در 90 نمونه کشت مثبت بیماران مسلول ریوی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات مایکوباکتریولوژی واقع در بیمارستان مسیح دانشوری تهران در سال 1387-1385 پس از انجام تست های حساسیت دارویی، بررسی گردید. برای ارزیابی جهش در 3 کدون 531، 526 و 516 از روش MAS-PCR استفاده شد.یافته هابراساس نتایج کشت، 3/33% از نمونه ها حساس و 6/66% مقاوم به دارو بودند که از این میزان نمونه مقاوم به دارو، 4/44% مقاوم به ریفامپین بودند. با استفاده از روشMAS-PCR، 2/32% از این مقاومت ها شناسایی گردید که 4/43% دارای موتاسیون در کدون rpoB531، 5/34% دارای موتاسیون در کدونrpoB526 و 31% دارای موتاسیون در کدون rpoB516 بودند.نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد روشMAS-PCR، روشی دقیق و مناسب برای تشخیص سریع مقاومت به ریفامپین در نمونه های کلینیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می باشد.
کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، مقاومت دارویی، ریفامپین، واکنش زنجیره ای پلیمراز -
صفحه 25زمینه و هدفدر سال های اخیر نسبت ثانویه جنسی، (نسبت جنسی تولدهای زنده مذکر به مؤنث) سیر نزولی داشته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عواملی همچون فصل لقاح، نوع بارداری (خواسته یا ناخواسته)، وضعیت مسکن، میزان درآمد ماهیانه و نمره آزمون استرس اقتصادی بر نسبت ثانویه جنسی در جامعه ایرانی می باشد.روش بررسیدر این مطالعه مقطعی، 202 زوج دارای فرزند زیر یک سال بررسی شدند. روش نمونه گیری به صورت 2 مرحله ای تصادفی انجام گرفت، که بر این اساس نمونه های پژوهش به طور تصادفی از 2 مرکز درمانی در سطح شهر تهران انتخاب شدند. میزان استرس اقتصادی والدین براساس پرسشنامه معتبر اندازه گیری شد. اطلاعات مربوط به سایر متغیرها از طریق یک چک لیست به دست آمد. در این مطالعه از آزمون رگرسیون لجستیک به روش تک متغیره (Univariate)، و چند متغیره (Multivariate) استفاده شد. مقادیر 05/0p< سطح معنی دار در نظر گرفته شد.یافته هادر این مطالعه، با استفاده از آنالیز رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره، نشان داده شد که عوامل استرس اقتصادی (024/0=p، 056/1=OR) و وضعیت مسکن استیجاری (029/0=p، 89/1=OR) با جنسیت مؤنث فرزند متولدشده ارتباط معنی داری دارند.نتیجه گیریاسترس مالی علاوه بر عواقب شناخته شده جسمی و روحی برای افراد، در تعیین نسبت جنسی نسل های آینده نیز می تواند مؤثر باشد. بنابراین لازم است راهکارهای مؤثرتری برای بهبود وضعیت رفاهی و حل مشکل مسکن خانواده ها اندیشیده شود.
کلیدواژگان: توزیع فراوانی از نظر جنسی، نسبت جنسی، تنش، اقتصاد، اسکان، باروری -
صفحه 30زمینه و هدفنارسی یکی از مهم ترین عوامل مرگ و میر نوزادان است. آگاهی از اینکه چه گروهی از زنان باردار در معرض خطر زایمان زودرس هستند، فرصت بیشتری را برای مراقبت های دقیق تر در دوران بارداری فراهم می کند؛ تا با تشخیص سریع عوارض، بتوان در برطرف نمودن آنها و پیشگیری از زایمان زودرس اقدام نمود. این مطالعه با هدف تعیین میزان بروز زایمان زودرس و مقایسه عوامل خطرساز مادری در نوزادان نارس و رسیده صورت گرفت.روش بررسیدر این مطالعه توصیفی- مقطعی، 400 نفر بررسی شدند (200 مورد زایمان زودرس و 200 مورد زایمان رسیده). اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه با بیماران به دست آمد، سپس پرونده ها جمع آوری و در نهایت نتایج حاصله با آزمون های آماری سنجیده شد. جهت تعیین بروز زایمان زودرس، آمار کل زایمان ها از تاریخ اول تیر ماه سال 1386 تا 30 آذر ماه 1386 و همچنین آمار کل زایمان های زودرس در بیمارستان های استان قم محاسبه گردید.یافته هادر این مطالعه، میزان بروز زایمان زودرس در جامعه مورد بررسی، 6/5% بود. همچنین بین عوامل مستعدکننده شامل: تعداد زایمان، تنش های روحی، نحوه مراقبت های دوران بارداری، سابقه عمل جراحی در حین حاملگی، سابقه خونریزی در طی 3 ماه اول بارداری، سابقه زایمان زودرس، دیابت، بیماری های عفونی، بیماری های دهان و دندان، آنمی و عفونت مجرای ادراری با زایمان زودرس ارتباط معنی داری وجود داشت، ولی بین عواملی مانند سن، شغل، شاخص توده بدنی، وضعیت مسکونی، سابقه سقط، نازایی، روش پیشگیری بیماری زمینه ای مادر، پره اکلامپسی و مصرف دارو در بارداری با زایمان زودرس ارتباط معنی داری مشاهده نشد.نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد مراقبت های منظم پره ناتال و تشخیص به موقع عوارض بارداری نقش مهمی در کاهش زایمان زودرس دارد.
کلیدواژگان: زایمان زودرس، عوامل خطر، نوزاد رسیده، مراقبت های بارداری -
صفحه 37زمینه و هدفپاراکوویروس انسانی نوع یک (HPeV-1) دارای ژنوم RNA تک رشته با قطبیت مثبت بوده و در خانواده پیکورناویروس ها قرار دارد. این ویروس عامل ایجاد گاستروآنتریت، عفونت های تنفسی و به ندرت سندرم های سیستم عصبی است. از آنجایی که تشخیص بین اسهال های پاراکوویروسی و باکتریایی از نظر ممانعت از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها حایز اهمیت است. لذا این پروژه با هدف تعیین فراوانی پاراکوویروس انسانی نوع یک در نمونه های کلینیکی کودکان مبتلا به گاستروآنتریت با روش RT-PCR انجام شد.
روش بررسیRNA ویروسی از نمونه های مدفوع 472 کودک زیر 4 سال مبتلا به اسهال استخراج گردید. CDNAپس از تهیه با پرایمرهای اختصاصی طراحی شده از ناحیه ترجمه نشدنی (5′UTR)، به روش RT-Nested-PCR تکثیر گردید. اندازه محصول RT-PCR پس از الکتروفورز روی ژل آگارز 1%، 265 جفت باز بود. برای مقایسه 2 روش کشت سلولی و RT-PCR در تشخیص HPeV-1، 20 نمونه از نمونه های مثبت در سلول (Vero) کشت داده شد که پس از یک هفته فقط 3 نمونه دارایCPE بودند.یافته هااز 472 نمونه دریافت شده در مدت 2 سال، 112 نمونه با تست اختصاصی RT-PCRمثبت (7/23%) بودند. نتایج این مطالعه نشان داد بالاترین فراوانی این ویروس در فصل بهار و پاییز می باشد (001/0pp) بیشترین موارد مثبت را نسبت به گروه های سنی دیگر داشتند. موارد مثبت نیز در پسران به طور معنی داری (001/0(p< نسبت به دختران بیشتر بود.نتیجه گیریاین ارزیابی نشان داد با استفاده از روش RT-PCR اختصاصی می توان پاراکوویروس های انسانی را مستقیما از نمونه های کلینیکی با سرعت و حساسیت بالا تشخیص داد که در بررسی اپیدمیولوژی با ارزش می باشد، در ضمن مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها و هزینه را نیز کاهش خواهد دادکلیدواژگان: گاستروآنتریت، اپیدمیولوژی، پاراکوویروس، واکنش زنجیره ای پلیمراز ترانس کریپتاز معکوس، ′5 مناطق ترجمه نشده -
صفحه 45زمینه و هدفآدنوزین ́5- تری فسفات (ATP) نه تنها به عنوان منبع رایج انرژی در تمامی سلول ها به شمار می رود؛ بلکه در تحریک مسیرهای پیام رسانی داخل سلولی نیز که منجر به آپوپتوز و یا تمایز می شود، نقش دارد. همچنین تاکنون گزارش های متعددی درباره اثرات ضد سرطانی این ترکیب بر رده های سلولی سرطان های مختلف و چندین مکانیسم در مورد نحوه عملکرد آن ارائه شده است که به نظر می رسد مکانیسم اثر آن تا حدود زیادی بستگی به نوع سلول هدف دارد. در مطالعه حاضر اثرات ATP و مکانیسم عمل آن بر رده سلولی KG1 به عنوان مدلی برای لوسمی میلوئید حاد (AML) بررسی گردید.روش بررسیرده سلولی KG1 انسانی پس از کشت، تحت تاثیر ATP در غلظت های (μm1000-50) و فاصله های زمانی مختلف (72-24 ساعت) قرار گرفت. اثرات ATP بر رشد سلول های KG1 با استفاده از آزمون MTT ارزیابی شد. برای بررسی آپوپتوز از روش های فلوسایتومتری و میکروسکوپ فلوروسنت استفاده شد. محتوای DNA و چرخه سلولی با دستگاه فلوسایتومتر ارزیابی گردید. جهت مطالعه مکانیسم اثر ATP، اثرات ATPγS (آگونیست غیرقابل تجزیه ATP) و نوکلئوتیدهای حاصل از تجزیه ATP (آدنوزین، ADP و AMP) بر روی سلول های KG1 بررسی شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون تی تست صورت گرفت و 05/0P سطح آماری معنی دار در نظر گرفته شد.یافته هادر این مطالعه، ATP در فواصل زمانی 72-24 ساعت و در غلظت های بین μm1000-100 سبب مهار رشد سلولی و توقف چرخه سلولی در مرحله S (05/0Pکلیدواژگان: آپوپتوزیس، لوسمی میلوئید حاد، گیرنده پورنیرژیک پی 2 ایکس
-
صفحه 53زمینه و هدفاثر میدان های مغناطیسی ضعیف با فرکانس بسیار کم (ELF-MFs) بر روی سیگنال های مغزی، توسط تعدادی از محققین مورد بررسی قرار گرفته است. تنها برخی از محققین اثر تشدیدی، یعنی افزایش در فرکانس سیگنال مغزی مطابق با فرکانس میدان تابیده شده را گزارش کرده اند. در اغلب این تحقیقات میدان مغناطیسی تولیدشده به صورت یکنواخت تمام نواحی سر را در برمی گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تابش موضعی ELF-MF بر قسمت های مختلف مغز در سیگنال های مغزی و اثر تشدیدی آن صورت گرفت.روش بررسیاین مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 19 نفر دانشجوی مرد داوطلب با سن متوسط و انحراف معیار 6/1±6/25 سال که همگی راست دست بودند، انجام گردید. در این بررسی، میدان های مغناطیسی موضعی با فرکانس 3، 5، 10، 17و Hz45 با شدت μT240 به ترتیب تنها بر نقاط T4، T3، F3، Cz وF4، نواحی سر در سیستم 20-10 تابیده شد. در پایان نیز توان نسبی در این 5 نقطه از سر در باندهای فرکانسی متداول سیگنال های مغزی و فرکانس مشابه با فرکانس میدان مغناطیسی تابیده شده، محاسبه گردید، مقادیر به دست آمده قبل و حین تابش توسط آزمون تی وابسته ارزیابی شد.
کلیدواژگان: مغناطیسی ها، مغز، امواج مغزی، الکتروانسفالوگرافی، امواج رادیویی، کارآزمایی بالینی تصادفی شده -
صفحه 61زمینه و هدفدر این مقاله به بررسی اثر بازدارندگی استازولامید در رشد و تکثیر رده ای از سلول های سرطان سینه (T-47D) پرداخته شده است.روش بررسیدر این مطالعه، ظهور علائم ریخت شناسی ویژه آپاپتوزیس به وسیله میکروسکوپ فلوئورسانس پس از رنگ آمیزی با Annexin-PI بررسی گردید. تحقیقات فلوسایتومتری برای بررسی میزان و نوع مرگ سلولی، همچنین مطالعه چرخه سلولی با بهره گیری از رنگ DAPI صورت گرفت. میزان فعالیت کاسپاز-3 و نیز الگوی DNA Laddering در سلول های تیمارشده تعیین و با نمونه شاهد مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه صورت گرفت و مقایسه گروه ها در سطح 05/0p انجام شد.یافته هابررسی علائم ریخت شناسی توسط میکروسکوپ فلوئورسانس در کنار نمودارهای حاصل از مطالعات فلوسایتومتری، پتانسیل قابل توجهی را برای داروی استازولامید در القای فرآیند آپاپتوزیس نشان داد. اما در مقابل، میزان فعالیت آنزیم کاسپاز-3 در زمان تیمار سلول ها با دارو افزایش مشخصی داشت. این در حالی بود که در بررسی های انجام شده بر روی DNA ژنومی، الگوی نردبانی مشخصی در رابطه با سلول های تیمارشده با دارو مشاهده نشد و این خود دلیل دیگری را بر وقوع درصد پایین آپاپتوزیس در زمان تیمار سلول ها با دارو آشکار ساخت. از سوی دیگر، نمودارهای فلوسایتومتری رسم شده با استفاده از نشانگر DAPI بیان کننده آن بود که داروی سدیم استازولامید توان کمی را در کاهش سرعت چرخه تقسیم سلولی دارد و تنها توقف بخش اندکی از جمعیت سلولی را در مرحله M/2G باعث می شود.نتیجه گیریدر مجموع، یافته های فوق نشان داد که اثر بازدارندگی داروی استازولامید بر روی رده T-47D را می توان از طریق اثرگذاری به روی سایر فرآیندهای سلولی به غیر از آپاپتوزیس و یا توقف چرخه سلولی (احتمالا از طریق القای فرآیندهایی مانند کاتاستروف میتوزی) توضیح داد.
کلیدواژگان: استازولامید، سرطان های سینه، آپاپتوزیس، چرخه سلولی، فلوسایتومتری -
صفحه 75زمینه و هدفسرب فلزی است که بیشترین اثر منفی را بر نوزاد و جنین در حال رشد دارد، همچنین این فلز در تمام افراد، آثار بیوشیمیایی منفی از جمله اثرات مخرب بر روی کلیه ها، دستگاه گوارش، روده، مفاصل و سیستم تناسلی داشته و موجب وارد آمدن آسیب حاد یا مزمن به سیستم عصبی می گردد. این پژوهش با هدف غربال سازی بیوجاذب های باکتریایی با توانایی بالا برای جذب سرب از میان میکروارگانیسم های دیگر صورت گرفت.روش بررسیدر پژوهش حاضر، ابتدا با استفاده از محیط کشت حاوی غلظت معینی از نیترات سرب (II)، جدایه های باکتریایی مقاوم از 3 نمونه پساب جمع آوری شده در 2 شهر قم و قزوین، به دست آمد. سپس حداقل غلظت مهارکننده رشد جدایه های مذکور به کمک روش رقت سازی در آگار تعیین گردید. جهت شناسایی جدایه های قادر به جذب فلز سرب، از روش Pümpel و همکارانش (سال 1995) استفاده شد. در مرحله بعد ظرفیت بیوجذب سرب هرکدام از جدایه های با قابلیت جذب فلز، به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی بررسی گردید. در نهایت پس از انتخاب و شناسایی 2 جدایه مؤثر در حذف آلاینده سرب، بهینه سازی شرایط جذب در طی چند مرحله انجام شد.یافته هااز میان 29 جدایه باکتریایی به دست آمده، 15 جدایه مقاوم به سرب با mM7MIC≥ برای بررسی جذب سرب انتخاب شدند که به برگزیده شدن جدایه های Q-III و P-II به ترتیب با میزان جذبی برابر با mg g-1dw8/162 و mg g-1dw6/125، تحت شرایط آزمایشگاهی معینی منتج گردید. از سوی دیگر، بالاترین میزان جذب سرب توسط جدایه Q-III در شرایط بهینه ای مدت زمان 2 ساعت، 5=pH و میزان زیست توده مرطوب g5/0 و برای جدایه P-II در مدت زمان 2 ساعت، 5/5=pH و میزان زیست توده مرطوب g4/0 مشاهده شد.نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد جدایه های باکتریایی Bacillus sp. Q-III و Pseudomonas sp. P-II، به عنوان بیوجاذب های مناسب در جهت حذف آلاینده سرب مطرح می باشند.
کلیدواژگان: جذب زیستی، فلزات سنگین، سرب، بیوجاذب، مسمومیت سربی، مسمومیت فلزات سنگین -
صفحه 83زمینه و هدفلیشمانیوزیس، بیماری است که به وسیله چندین گونه از تک یاخته های جنس لیشمانیا ایجاد می گردد. سیر نیز به عنوان یک عامل درمانی، جزء معمول ترین گیاهان مرسوم در پزشکی محسوب می شود. این مطالعه با هدف، بررسی اثر عصاره سیر در افزایش سیتوکین های اینترلوکین-10 و اینترلوکین-12 در محیط کشت از طریق ماکروفاژها برای دریافت و تخریب لیشمانیا صورت گرفت.روش بررسیبعد از پرولیفراسیون ماکروفاژها در محیط کشت و انکوباسیون با لیشمانیا طی مدت 72 ساعت، عصاره آبی سیر با دوزهای (ml/gμ148، 74، 37، 5/18، 25/9) به مدت 18، 24 و 48 ساعت اضافه گردید. به منظور آزمون مصونیت عصاره ها و سلول هایJ744 تیمارشده عصاره و میزان زنده بودن سلول ها با استفاده از تریپان بلو، تستMTT انجام شد. سپس میزان ترشح اینترلوکین های-10 و 12 از ماکروفاژهای آلوده به لیشمانیا توسط تستELISA ارزیابی گردید.یافته هادر این مطالعه، استفاده از عصاره سیر با دوز ml/gμ37 به مدت 48 ساعت، باعث گردید که ماکروفاژها با ترشح اینترلوکین 12، پروماستیگوت های موجود را تخریب کنند.نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد اینترلوکین-12 برای دفاع در مقابل پاتوژن های انگلی، کاربرد قطعی دارد. همچنین استفاده از اینترلوکین-12 در مقابل حمله انگل لیشمانیا، یک پاسخ ایمنی قطعی محسوب می شود.
کلیدواژگان: لیشمانیای ماژور، سیر، اینترلوکین، 10، اینترلوکین، 12، ماکروفاژها -
صفحه 90زمینه و هدفبیماری سلیاک با بسیاری از علائم خارج روده ای مانند سیروز صفراوی اولیه یا هپاتیت اتوایمیون همراه است. اما بروز هایپرتانسیون پورت غیرسیروزی جزء موارد بسیار نادر می باشد که فقط به صورت موردی گزارش شده است. هایپرتانسیون پورت غیرسیروزی به طور تیپیک با اسپلنومگالی، واریس های مری و گاهی علائم آسیت و ایکتر بروز می کند. در این گزارش یک مورد هایپرتانسیون پورت غیرسیروزی (ایدیوپاتیک) که علت زمینه ای آن سلیاک بوده و با درمان بیماری سلیاک علائم آن کاهش داشته است. معرفی می گردد.
معرفی مورد: بیمار خانم 38 ساله ای است که به علت آسیت، اسپلنومگالی و بی حالی از چند سال قبل مراجعه کرده بود. در طی این مدت با احتمال سیروز کریپتوژنیک تحت درمان حمایتی بوده است. در طی بررسی های تشخیصی مجدد برای بیمار، تست های سرولوژی هپاتیت ویروسی، اتوایمیون و بررسی از نظر ویلسون انجام شد که منفی گزارش گردید. در آندوسکوپی شواهد واریس مری مشهود بود، و در داپلر سونوگرافی انجام شده از شکم، افزایش دیامتر ورید پورت و اسپلنومگالی واضح گزارش شد، اما شواهدی به نفع ترومبوز مشاهده نگردید. در نهایت برای بیمار بیوپسی کبد انجام شد که بافت کبدی کاملا طبیعی و علائم سیروز دیده نشد. با توجه به بالا بودن سدیمان اریتروسیتی و غیرطبیعی بودن آزمون های کبدی، بررسی تست های سرولوژیک جهت بیماری سلیاک تقاضا گردید که مثبت بود و در نهایت با بیوپسی از 12 تشخیص سلیاک مسجل گردید. با شروع رژیم درمانی فاقد گلوتن، آزمون سدیمان اریتروسیتی و تست های کبدی مربوطه و دیامتر ورید پورت نرمال شده و بیمار احساس بهبودی داشت.
کلیدواژگان: بیماری سلیاک، افزایش فشار خون سیستم باب، رژیم فاقد گلوتن
-
Page 3Background And ObjectivesBacterial vaginosis is caused by an imbalance in normal vaginal bacterial flora mainly caused by the introduction of pathogenic bacteria. Failure to properly treat this condition can not only induce abortion but also increase the chance of acquiring other serious infections such as AIDS, gonorrhea and chlamydiosis. Chlamydia trchomatis is one of the causative agents of cervicitis of which 70% is totally asymptomatic. Untreated cases can lead to salpengititis, pelvic inflammatory diseases, infertility, pelvic area pains and other complications. The purpose of this study was to determine the co-occurrence of these two conditions.MethodsA total of 137 patients were examined for both Chlamydial cervicitis and for bacterial vaginosis. Gram stain was used to detect bacterial vaginosis and anti-chlamydial antibodies were titered by microimmunofluoresence (MIF) assay.ResultsAccording to the MIF results, 10 patients(7.3%) had elevated anti-chlamydial IgG and 3 patients (2.2%) showed high IgM titers. Gardnerella vaginalis was detected in 6 patients(4.7%) as the causative agent of vaginosis. There were 3 cases of co-occurrence of chlamydial cervicitis and bacterial vaginosis (30%).ConclusionDue to the fact that bacterial vaginosis can provide the pre-disposing conditions for cervicitis and its chronicity and the similarity of the cilinical singns of these two conditions, Infections with Chlamydia are often overlooked. It therefore seems necessary to check any patient with bacterial vaginosis for chlamydial co-infection.
-
Page 7Background And ObjectivesAlpha 1-antitrypsin deficiency (AATD) is one of the genetic risk factors in the patients suffering from chronic obstructive pulmonary disease (COPD). The exact number of Iranians suffering from this disease is yet not known. Therefore, the aim of this study was to determine the prevalence of the deficiency of AAT enzyme in patients suffering from COPD.MethodsThe topical test of AAT serum was conducted on 125 patients affected by COPD who had referred to Ekbatan Hospital of Hamadan in 2007. The diagnoses of COPD in these patients dad been confirmed through history and spirometerty test before and after bronchodilator inhalation and the outcomes had been confirmed based on GOLD regulations. In other words, after separation of serum from blood, the specific antibody of AAT was added to the sample. The AAT serum level was read according to nephelometry measurement and the results were given in g/L. The gathered data were then analyzed using SPSS software program and statistical tests such as T-test and 2.
-
Page 12Background And ObjectivesPregnancy is a critical period during which good maternal nutrition plays a key role influencing the health of both mother and child. The present study aimed at determining the intakes of energy and related factors in pregnant women.MethodsIn this cross-sectional study 1036 pregnant women were selected from health centers of urban areas in Qom. Personal interviews using the questionnaire of 24 -hour dietary recall were carried out to elicit information. Calorie intake efficacy was calculated based on nutrient substance intake. The data analysis was performed by SPSS software program. X2 test was used to determine the significance of differences.
-
Page 19Background And ObjectivesMycobacterium tuberculosis is still considered the most common cause of death cases related to pathogenic infectious factors in the world. Rifampin is among the most important first-line drugs to treat tuberculosis. The most common mutations in resistance to Rifampin occur due to the displacements in Codons 531, 526, and 516 in rpoB gene. This study was carried out with the aim of introducing the method (Multiplex Allele Specific) PCR in order to identify tuberculosis patients resistant to rifampin through detecting mutations in the rpoB gene.MethodsIn this study, three cases of mutation were evaluated in three Codons of rpoB gene in 90 samples of the positive cases of culture from pulmonary TB patients who had referred to Research Center of Mycobacteriology located in Masih-Daneshvari Hospital of Tehran from 1385 to 1387 after the drug sensitivity test. To examine three codons 531, 526 and 516, MAS PCR method was used.ResultsThe results of the culture showed that 33.3% of the samples were sensitive and 66.6% were resistant to drugs of which 44.4% were resistant to Rifampin. By using MAS PCR method, 32.2% of these cases of resistance were identified. Among these cases, 43.4% had mutation in codon rpoB 531, 34.5% in rpoB 526 codon and 31% in rpoB 516 codon.ConclusionBased on the results of this study, MAS PCR method used in this research is an accurate and appropriate method to rapidly diagnose resistance to Rifampin in the clinical samples of Mycobacterium tuberculosis.
-
Page 25Background And ObjectivesSecondary sex ratio (SSR), i.e. the gender ratio of fetuses reaching viability has faced a declining trend in most societies in recent years. The aim of this study was to determine the contributing factors such as season of conception, type of pregnancy, housing conditions, monthly income and financial stress on SSR in Iran.MethodsIn this cross-sectional study, 202 couples with children under one year old were studied. They were selected using two stage random sampling method from two healthcare centers in Tehran. Financial stress of parents was assessed based on a valid questionnaire. Data regarding other variables were gathered through a checklist. Uni-and multi-variate logistic regression tests were used to analyze the data.
-
Page 30Background And ObjectivesPrematurity remains the most significant cause of neonatal morbidity and mortality. Knowing which group of women is at risk for developing preterm labor will define a target population for better prenatal care and preventive modalities. The aim of this study was to determine the prevalence of premature birth and compare the maternal risk factors among premature and term newborns.MethodsIn this descriptive cross-sectional study, 400 pregnant women were assessed 200 of whom were patients with preterm delivery and the other 200 were women with the term delivery. The data were gathered through interview and patients’ medical record. Finally The results were compared by statistical tests. In order to determine the prevalence of premature birth all deliveries were taken under study from 86/4/1 to 86/9/30 in hospitals of Qom.ResultsThe prevalence of preterm delivery in Qom hospitals was (%5/6).This evaluation showed a significant statistical difference between the preterm delivery and the following determining factors: number of delivery, emotional stress, prenatal care, ante partum hemorrhage and surgery, infectious diseases, diabetes, anemia, history premature birth and UTI. There was no significant statistical difference between the preterm delivery and maternal age, BMI, employment, history of abortion, infertility, route of contraception, drug use during pregnancy, preclamcy and patient's medical history.ConclusionAddressing prematurity in this population will require earlier initiation of prenatal care to allow for early detection and management of complications of pregnancy.
-
Page 37Background And ObjectivesHuman parechovirus type-1 (HPeV-1) is a genus of picornaviridea with a single stranded positive sense RNA genome. In general it seems to be responsible for more gastrointestinal and respiratory syndromes and less responsible for central nervous system (CNS) symptoms. Since there is no accurate information about diagnosis and epidemiology of HPeV-1 in Iran and it is very important to distinguish between viral and bacterial diarrhea to decrease the unnecessary use of antibiotics, this study aimed at rapid detection and epidemiology of HPeV-1 in stool samples from children with gastroenteritis using specific RT-PCR.MethodsViral RNA was isolated from 472 stool samples from children (under 4 years old) with diarrhea; CDNA was prepared and amplified using specific primers from 5′untranslated region (5′ UTR) of HPeV-1 genome by nested RT-PCR. Amplified DNA product was electrophoresed on 1% agarose gel and a single band of 265 bp was obtained. Data were analyzed by SPSS software. We also performed a comparison between the cell culture (Vero) and RT-PCR method for HPeV1 detection.ResultsOut of 472 samples examined during two years, 112 samples were HpeV-1 positive (23.7%). The results showed that the prevalence of this virus was in children under one year (6-12 months) old with diarrhea (p=0.036) in spring and autumn.
-
Page 45Background And ObjectivesAdenosine 5́-triphosphate (ATP) not only is the current energy source of all cells but also plays critical role in triggering signaling pathways leading to apoptosis or differentiation. In recent years many investigations have reported anti-cancer activity of ATP on different cell lines. Also several mechanisms have been proposed for its mechanism of action and it appears that the mechanism depends on the cell type. In the present study the effects of ATP on human leukemia KG1 cell line as an experimental model of AML and mechanistic approach was studied.MethodsKG1 cells were cultured and treated with different concentrations of the ATP (50-1000µM) for various time intervals (24-72 hours). The Effect of ATP on cell proliferation was studied by MTT assay. Apoptosis was studied by flowcytometery, fluorescent microscopy and DNA fragmentation assay. Cell cycle was analyzed using flowcytometery. The effects of ATPγS (un-degradable agonist of ATP) and degradable products of ATP such as AMP, ADP and adenosine were studied to evaluate its mechanism of action. Data were analyzed by student-t-test.
-
Page 53Background And ObjectivesSome studies have investigated the effects of extremely low frequency magnetic fields (ELF-MFs) on brain signals, but only few of them have reported that humans exposed to magnetic fields exhibit changes in brain signals at the frequency of stimulation, i.e. resonance effect. In most investigations, researchers usually take advantage of a uniform field which encompasses the head. The aim of present study was to expose different parts of the brain to ELF-MFs locally and to investigate variation of brain signal and resonance effect.MethodsThe subjects consisting of 19 male-students with the mean age of 25.6±1.6 years participated in this study. Local ELF-MFs with 3, 5, 10, 17 and 45Hz frequencies and 240 μT intensity was applied on five points (T3, T4, Cz, F3 and F4) of participants scalp Separately in 10-20 system. In the end, relative power over this points in common frequency bands and at the frequency of magnetic fields was evaluated by paired t-test.ResultsExposure of Central area by local magnetic field caused significant change.
-
Page 61Background And ObjectivesThis study aimed at investigating the inhibitory effect of acetazolamide on the growth and proliferation of breast cancer cells (T47-D).MethodsThe appearance of morphological symptoms of apoptosis was checked after staining with Annexin-PI using fluorescent microscope. Flow cytometric studies were used for determination of the amount and type of cellular death and also for analyzing the cell division cycle. The amounts of caspase-3 activity and DNA laddering were determined in the treated cells and compared with samples of the control group. Unilateral variance test was used to analyze data.
-
Page 75Background And ObjectivesLead is a metal which has the most destructive effect on infants and fetuses. Moreover, it has negative biochemical effects on all persons including the destructive effects on the kidneys, digestive system, intestine, joints, and reproductive system and may cause acute or chronic damage to the nervous system. The aim of this research was screening the bacterial biosorbents with high capacity for absorbing lead among other microorganisms.MethodsAt first, by using medium containing of determined concentration of Pb(NO3)2, resistant bacterial isolates were received from three wastewater samples collected from the cities of Qom and Qazvin. Then, the Minimum Inhibitory Concentration of mentioned isolates was determined by agar dilution method. In order to identify isolates with metal uptake ability, a particular method (Pümpel et al, 1995) was used. At a later stage, biosorption capacity of lead for each isolate with metal uptake ability was investigated by using an Atomic Absorption Spectrophotometer. Finally, after selection and identification of two effective isolates in removal of lead, optimizing the biosorption conditions was carried out in several steps.ResultsOut of 29 bacterial isolates that received, 15 lead resistant isolates with MIC≥7mM were selected in order to study lead uptake ability that resulted in selection of isolates Q-III and P-II with biosorption values of 162.8 mg g-1dw and 125.6 mg g-1dw, respectively. On the other hand, the maximum biosorption capacity of lead was observed by isolate Q-III in optimum conditions including contact time 2 h, pH 5, wet biomass concentration 0.5g and for isolate P-II in contact time 2 h, pH 5.5, wet biomass concentration 0.4 g.ConclusionThe results of this study indicated that bacterial isolates Bacillus sp. Q-III and Pseudomonas sp. P-II are two suitable biosorbents for the removal of Pb(II).
-
Page 83Background And ObjectivesLeishmaniasis is a disease produced by several species of protozoa of the Leishmania genus. As a therapeutic agent, garlic (Allium sativum) is one of the most popular plants in traditional medicinal systems and is increasingly becoming important in herbal alternative therapy. The aim of the present study was to investigate the effects of aqueous garlic extract (AGE) on enhancing T-helper IL-10 and IL-12 cytokines in the culture via macrophages for engulfment and destruction of Leishmania.MethodsAfter proliferation of macrophages in culture and incubation with Leishmania during 72 hours, we added aqueaous garlic extract by several doses 9.25, 18.5, 37, 74 and 148µg/ml for 18, 24 and 48 hours. Trypan blue and MTT tests were carried out in order to test the safety of extracts and j744 cells treated with them, as well as cell viability. An enzyme-linked immunosorbant assay (ELISA) was performed on macrophages for interleukin IL-10 and IL-12.ResultsThe results suggested that garlic extract may provide effective therapy against Leishmania. Our results showed that dose of 37µg/ml for 48 hours of garlic extract destructed promastigots by IL-12 secreted from macrophages.ConclusionBased on the results of this study, IL-12 is crucial for defense against parasitic pathogens. IL-12 administration differentially affected immune response to invading Leishmania parasites.
-
Page 90Background And ObjectivesCeliac disease can be associated with various extra intestinal symptoms such as primary biliary cirrhosis and auto immune hepatitis but idiopathic portal hypertension is a very rare phenamenon. IPH patient typically has splenomegally, esophageal varices and sometimes Icter and ascitis. Case Report: A case of IPH in a 38 year old woman with celiac disease. She had been suffering from Ascites, Splenomegally, malaise and apathy for several years and had undergone treatment for cryptogenic cirrhosis. Diagnostic re-examination of the patient such as Serology tests and markers from Wilson disease, auto immune and viral hepatitis showed negative reports, but her liver function test and ESR were prolonged In upper GI endoscopy esophageal varices was detected. Abdominal sonography reported moderate to severe splenomegally and rise of portal vein diameter but did not show any evidence of thrombosis. Liver biopsy revealed no sign of cirrhosis. But duodenal biopsy and serologic finding were compatible with celiac disease. Her symptoms improved on a gluten-free diet and her liver function test and ESR were normal.