فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 132، فروردین 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 53
|
  • بررسی روایی و پایایی ابزار رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کرونا ویروس در زنان باردار بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی
    منصوره رنگرز جدی، ذبیح الله قارلی پور*، نرگس اسکندری، ابوالفضل محمدبیگی صفحه 1
  • بررسی میزان تاثیر مداخله ی آموزشی بر نگرش و رفتارهای بهداشتی بعد از زایمان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهر قم
    ذبیح الله قارلی پور*، نرگس اسکندری، ابوالفضل محمدبیگی، حورا طوسی صفحه 2
    زمینه و هدف

    نفاس یکی از مهمترین و پرمخاطره ترین دوران های زندگی مادر و نوزاد است. رفتارهای بهداشتی مادران تحت تاثیر نگرش آنان میباشد. برخی از این نگرشها  چون سدی برابر دریافت مراقبتهای بهداشتی میباشد. امکان ارتقاء رفتارهای بهداشتی مادران از طریق آموزش، افزایش آگاهی عمومی و اصلاح نگرش وجوددارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله ی آموزشی بر نگرش و رفتارهای بهداشتی مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم، انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه بر مبنای یک مطالعه ی کیفی درباره ی باورها و رفتارهای مادران در دوران پس از زایمان، شکل گرفته و از نوع مداخله آموزشی نیمه تجربی میباشد که روی 110نفر از مادران در دوران بعداز زایمان انجام شد. مادران  به روش در دسترس از مراکز بهداشتی درمانی شهر قم انتخاب و سپس به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرارگرفتند. طول مدت مداخله چهار ماه و آموزشها طی چهار جلسه با روش های کلیپ، سخنرانی، پوستر، پمفلت و مشاوره انجام شد. پیگیری بازخورد آن، تا 42روز بعد از زایمان انجام شد.

    یافته ها

    بعد از انجام مداخله ی آموزشی، تفاوت معنی داری در مولفه های نگرش و رفتارهای بهداشتی شامل رفتارهای مادری، رفتارهای تغذیه ای و رفتارهای مرتبط با نوزاد مادران بعد از زایمان در گروه مداخله  نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید (p<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مداخله آموزشی چند رسانه ای همراه مشاوره فردی و ارتباط مستمر با مادران بر رفتارهای بهداشتی مادران در دوران پس از زایمان تاثیر مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: پس از زایمان، رفتار بهداشتی، مداخله ی آموزشی
  • علل مهاجرت پرستاران، یک مرور سیستماتیک
    علیرضا خرم، اباسط میرزایی* صفحه 3
    زمینه وهدف

    پرستاران از جمله عوامل  پایه و بنیادین نظام های سلامت هستند. مهاجرت از عوامل کاهش و از دست دادن این ثروت ارزشمند است.

    روش بررسی

    مطالعه ی مرور نظام مند حاضر، پایگاه های اطلاعاتی شامل PubMed، Scopus، Web of Science، SID، MagIran   و Google Scholar را بدون محدودیت زمانی و بر اساس روش پریزما جستجونموده و جهت ارزیابی کیفی مقالات از چک لیست های ارزیابی انتقادی موسسه جویبریگز استفاده گردید.

    یافته ها

    ابتدا265 مقاله استخراج شد، پس از انجام غربالگری و حذف مقالات تکراری، بی ارتباط، بدون متن کامل، مرحله ارزیابی کیفی انجام گردید ونهایتا 17 مقاله وارد مطالعه گردید که 7 مقاله با روش کیفی- کمی و 10 مقاله به صورت کیفی و تحلیل محتوا اجرا شده بود. اقدام مداخله ای در مقالات گزارش نشده بود وهیچ مطالعه ای عوامل موثر شناسایی شده را اولویت بندی ننموده بود. علل موثر بر مهاجرت در دو دسته ی اصلی علل مربوط به کشور مبدا (عوامل فشار) و علل مرتبط با کشور مقصد (عوامل کشش) دسته بندی شده بودند. عوامل در کشورهای مبدا ومقصد در سه حوزه ی عوامل فردی، عوامل اجتماعی  و عوامل فرهنگی احصا شده بود. میزان درآمد، جایگاه شغلی، امنیت شغلی، تسهیلات ادامه تحصیل و تکنولوژی آموزشی، روابط تیمی و امکانات در محیط کار و وضعیت خانوادگی به عنوان مهمترین عوامل موثر بر مهاجرت شناسایی شده بودند.

    نتیجه گیری

    پرستاران جوان کشورهای جهان سوم، نظیر کشورهای آسیای شرقی و هندوستان میل بالایی به مهاجرت داشتند. با توجه به اینکه علت های چند بعدی، من جمله علت های روانشناختی، معیشتی و اقتصادی بر مهاجرت پرستاران موثرند، جهت امکان مدیریت موثر این پدیده، توجه ویژه واصلاحات ساختاری در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی کشورهای مهاجر فرست ضروری و مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: مهاجرت، پرستاران، عوامل موثر
  • فراوانی علائم افسردگی در افراد مبتلا به استئوپروز مراجعه کننده به مرکز دانسیتومتری بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1400
    زهرا سپهرمنش*، بتول زمانی، پریسا پیراسته، حبیب الله رحیمی، رضوان ساعی صفحه 4
    سابقه و هدف

    پوکی استخوان بیماری مزمنی است که با کاهش تراکم استخوان و افزایش ریسک شکستگی استخوان مشخص می شود. استئوپروز  به واسطه ی ایجاد شکستگی و عوارض همراه  از جمله کاهش فعالیت فیزیکی ، افزایش وزن و کاهش خود مراقبتی می تواند کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار داده و منجر به افسردگی شود. بنابراین هدف از این مطالعه،بررسی فراوانی علائم  افسردگی در افراد مبتلا به استئوپروز مراجعه کننده به مرکز دانسیتومتری بیمارستان شهید بهشتی کاشان می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی150نفر از بین مراجعین به مرکز دانسیتومتری که در سیستم اطلاعات ثبت شده و مبتلا به استئوپروزبودند، به روش نمونه گیری منظم انتخاب شدند . جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS   و  آزمون هایchi-square و independent T-test آنالیز  گردیدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 86%از افراد مبتلا به پوکی استخوان دارای  علائم افسردگی بودندکه 42% از آنها از افسردگی شدید رنج می بردند .میزان علائم افسردگی در افراد استئوپورز با T score هم به طور میانگین 9/37 درصد گزارش شد.در این مطالعه  تفاوت معناداری از نظر آماری بین سابقه خانوادگی افسردگی و مصرف داروهای روان پزشکی و علائم افسردگی وجود داشت (0/001>P).

    نتیجه گیری

    اکثریت افراد مبتلا به پوکی استخوان دارای درجاتی از علائم افسردگی بودند که اهمیت  بررسی و درمان بموقع افسردگی در این بیماران را نشان میدهد .

    کلیدواژگان: افسردگی، استئوپروز، دانسیتومتری استخوان
  • بررسی میزان شیوع اضطراب و افکار خودکشی در پرستاران مراقبت کننده از بیماران مبتلا به کووید 19 و مقایسه آن با پرستاران سایر بخش ها
    جواد خدادادی، وحیده نیری*، مصطفی واحدیان، الهام شیخ جبلی، علیرضا شریفی زاد، محمدحسین عاصی صفحه 5
    مقدمه و هدف

    بررسی میزان اضطراب و افکار خودکشی پرستاران در دوره شیوع کووید 19 نقش مهمی در کمک بالینی به آنان در جهت جلوگیری از ایجاد علائم روان شناختی دارد، که این مطالعه با این هدف انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی 307 پرستار وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های، اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه افکار خودکشی استفاده شد پرستاران به دوگروه شاغل در بخش کرونا و غیر کرونا تقسیم شدند و پس از تکمیل، پرسشنامه ها مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت.

    یافته ها

    پرستارانی که در بخش های کووید کار می کردند با اختلاف معناداری از نمرات اضطراب بالاتری نسبت به کسانی که در بخش های غیر کووید کار می کردند برخوردار بودند(P=0.00)، اما در ارتباط با نمره خودکشی تفاوت معناداری بین پرستاران بخش های کووید و غیر کووید یافت نشد(P=0.979).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حاکی از شیوع بالای اضطراب پرستاران در بخش های بستری بیماران کووید 19 است. بنابراین استفاده از درمان های روان شناختی برای کاهش اضطراب و همچنین افکار خودکشی پرستاران مراقبت کننده از بیماران کووید 19 پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: اضطراب، افکار خودکشی، کووید 19
  • مریم درخشانی، سمانه عباسی، خاطره سورانی، ابوالفضل محمدبیگی، فریده یوسفی زاده* صفحه 6
    زمینه و هدف

    شاخص های بهداشتی نمایانگر سطح سلامت جامعه هستند. میزان مرگ و میر مادران و نوزادان شاخص های اجتماعی هستند که برای اندازه گیری توسعه هر کشور استفاده می شوند. این مطالعه باهدف مقایسه وضعیت شاخص های بهداشت مادر و کودک و باروری عمومی در 10 سال اخیر در ایران با شاخص موردانتظار سازمان بهداشت جهانی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مرور سیستماتیک انجام شد و از راهکار جست وجوی ساختارمند باهدف یافتن مطالعه های مرتبط با موضوع پژوهش از سال های 1391 تا 1401 در پایگاه های داده های الکترونیک، در 2 پایگاه داده فارسی ایرانداک و پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی و 4 پایگاه داده بین المللی اسکوپوس، پابمد، وب ساینس و گوگل اسکالر استفاده و با جست وجوی کلید واژه های بهداشت، باروری، مادران و کودکان انجام شد.

    یافته ها

    با جست وجوی اولیه، 162 مقاله از پایگاه های اطلاعاتی یادشده شناسایی شد. پس از حذف موارد تکراری و فرایند غربالگری مطالعه ها توسط 2 نفر از نویسندگان به صورت مستقل براساس معیارهای ورود، درنهایت 20 مقاله وارد این مرور نظام مند شد. نتایج مطالعات بررسی شده در قالب جدول با شاخص های موردانتظار سازمان بهداشت جهانی مقایسه شد. وضعیت شاخص های بهداشت مادران و کودکان و باروری عمومی به جز درمورد شاخص مرگ و میر نوزادان با وزن کم هنگام تولد در کشور ایران در محدوده اهداف تعیین شده در برنامه جهانی تا سال 2030  قرار دارد.

    نتیجه گیری

    سیر نتایج مطالعات طی 10 سال اخیر تاکنون درباره بیشتر شاخص های ذکر شده رو به پیشرفت و نشان دهنده بهبود اوضاع کشور در خصوص شاخص های بهداشتی است. توجه مدیران و پژوهشگران باید به سمت عوامل موثر بر مرگ و میر نوزادان با وزن کم هنگام تولد معطوف شود تا با یافتن این عوامل و اقدام برای رفع آن، درنهایت کشور به سمت ارتقای وضعیت سلامت پیش رود.

    کلیدواژگان: بهداشت، باروری، مادران، کودکان، سازمتن جهانی بهداشت، برنامه جهانی
  • هدی ابوالحسنی، احمد ابوالحسنی، فاطمه نوجوان، مهدیه قهرمانی، فاطمه حیدری* صفحه 7
    زمینه و هدف

    گیاه قاصدک با نام علمی Taraxacum.Officinale یکی از گیاهانی است که اثرات سودمند آن در تحقیقات مختلف اثبات شده است. بنابراین در این مطالعه اثر مهار رشد عصاره های مختلف برگ گیاه قاصدک گونه Taraxacum Peregrinum بر سلول های سرطانی پستان بررسی شد.

    روش بررسی

    عصاره های اتانولی، متانولی، هیدروالکلی، آبی و آب برگ گیاه قاصدک با روش خیساندن تهیه شدند. 7 رقت (0/01 ، 0/1، 1، 10، 100، 1000 و 10000 میلی گرم بر میلی لیتر) از عصاره های مختلف و داروی سیس پلاتین به عنوان داروی ضد سرطان استاندارد آماده شدند و اثر مهار رشد آن ها بر سلول های سرطانی پستان رده MDA-MB-468 با روش رنگ سنجی متیل تیازول تترازولیوم بروماید ارزیابی شد. تحلیل داده ها با نرم افزارهای اکسل وGraph Pad Prism  نسخه 8. 0. 2 انجام شد.

    یافته ها

    با افزایش غلظت عصاره های مختلف، اثر مهار رشد سلول های سرطانی بعد از 72 ساعت مواجهه، افزایش یافت. بیشترین اثر مهار رشد، با عصاره اتانولی (میلی گرم بر میلی لیتر 0/31±0/75= IC50) بعد از 72 ساعت مواجهه ایجاد شد. سپس عصاره های متانولی (میلی گرم بر میلی لیتر 0/76±6/25= IC50) و آبی (میلی گرم بر میلی لیتر 94/0±59/6= IC50) بیشترین تاثیر را نشان دادند و اثرات آن ها نسبت به سیس پلاتین (میلی گرم بر میلی لیتر 1/73±42/57= IC50) بسیار شاخص تر و بهتر بود. عصاره های هیدروالکلی و آب برگ قاصدک اثر مهار رشد قابل توجهی نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثرات قابل توجه عصاره های اتانولی، متانولی، آبی برگ گیاه قاصدک گونه Taraxacum Peregrinum بر مهار رشد سلول های سرطانی پستان رده MDA-MB-468، ممکن است این گیاه بتواند به عنوان مکمل دارویی برای درمان سرطان پستان استفاده شود.

    کلیدواژگان: قاصدک پرگرنیوم، قاصدک، سرطان پستان، عصاره
  • حانیه رستگاری فر، زهره خلجی نیا*، پریسا طباطبایی جعفری، خدیجه علی پور ندوشن صفحه 8
    زمینه و هدف

    همه گیری کووید-19 بر سلامت جسمی و روانی جامعه، ازجمله دانشجویان تاثیر فراوانی داشت. چندین مطالعه علائم افسردگی، اضطراب و استرس را بین دانشجویان در طول این بیماری همه گیر نشان داده اند. بااین حال، مطالعات زیادی تاب آوری دانشجویان را در طول این بیماری همه گیر بررسی نکرده اند. تاب آوری، توانایی فرد برای بالا آمدن و سازگاری در مواقع دشوار است و تاثیر محافظتی بر مشکلات روانی دارد. این مطالعه باهدف تعیین همبستگی بین تاب آوری و اضطراب، افسردگی و استرس در دانشجویان در طول همه گیری کووید-19 در سال 1400 انجام شد. 

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. 192 نفر از دانشجویان پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1400 انتخاب شدند. روش نمونه گیری، تصادفی ساده بود. 3 پرسش نامه استفاده شد: پرسش نامه اضطراب کرونایی علی پور، پرسش نامه مقیاس افسردگی DASS21 لاویبوند و پرسش نامه مقیاس تاب آوری کانر-دیویدسون. اطلاعات با نرم افزار SPSS نسخه 22 با به کار گیری از روش های آماری توصیفی و آزمون های آماری تحلیلی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره اضطراب 4/4±6/14، افسردگی 2/4±48/14، استرس 32/4±15، اضطراب کرونا 88/46/32±9 و تاب آوری پاسخ دهندگان 5/16±5/53 بود. افسردگی، اضطراب، استرس و اضطراب کرونا با تاب آوری دانشجویان در طول بحران کرونا همبستگی معکوس معنادار 001/0 ≤p وجود دارد. 

    نتیجه گیری

    بین سطح تاب آوری استرس، افسردگی و اضطراب تجربه شده توسط دانشجویان در طول همه گیری کووید-19 همبستگی معنا داری یافت شد. هرچه تاب آوری کمتر باشد؛ استرس، افسردگی و اضطراب تجربه شده بالاتر است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، روانی، اضطراب، استرس، افسردگی
  • محرم کرمی جوشین، سیامک محبی، عابدین ثقفی پور*، مهدی محمدی، یدالله غفوری، بهاره زارع صفحه 9
    زمینه و هدف

    بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی تقریبا یک سوم مردم جهان به میکروب سل آلوده هستند. تاخیر در تشخیص، علاوه بر افزایش مرگ و میر می تواند باعث افزایش طول مدت انتقال بیماری شود. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر تشخیص زودرس بیماران سل ریوی خلط مثبت در استان قم است.

    روش بررسی

    طی یک مطالعه آزمایشی کنترلی، تعداد 120 بیمار سل ریوی اسمیر مثبت (شامل 60 مورد با تاخیر تشخیص بیماری بیش از 3 ماه و 60 بیمار آزمایش شده با تشخیص به موقع بیماری) که از سال های 1397 تا 1400 در استان قم تشخیص داده شده بودند، بررسی شدند. برای برآورد عوامل احتمالا موثر در تشخیص بهنگام بیماران سلی، نسبت شانس هر یک محاسبه و برای تحلیل از آنالیز رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    تجویز آزمایش خلط در اولین ویزیت بیشترین تاثیر را در تشخیص زود هنگام بیماران سلی داشت (Odds Ratio=161 ،P<0.001).  بیمارانی که به مطب ها و پزشکان عمومی مراجعه کرده بودند با تاخیر تشخیص داده شده بودند. ناآگاهی از وجود خدمات تشخیص و درمان سل در مراکز بهداشتی، تاخیر تشخیص را تا 3/2 برابر افزایش داده بود. شغل، جنسیت و محل سکونت از عوامل موثر شناخته نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد درصد قابل توجهی از پزشکان هنگام مشکوک بودن به بیماری سل در یک فرد از تجویز آزمایش خلط از نظر جست وجوی میکروب سل غافل هستند و به درخواست عکس قفسه سینه از بیمار اکتفا می کنند. آموزش و اطلاع رسانی به پزشکان، مراکز درمانی خصوصی، مطب ها و داروخانه ها در ارجاع بیماران مشکوک به سل به مراکز بهداشتی محل سکونت بیماران می تواند باعث تشخیص به موقع بیماری سل شود.

    کلیدواژگان: سل، تشخیص زودرس، آزمایشی کنترلی، قم، ایران
  • عذرا رحیمی، عباس احمدی*، غلامرضا نجفی، علی شالیزار صفحه 10
    زمینه و هدف

    در این تحقیق تاثیر ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان بر روند لقاح آزمایشگاهی و رشد جنینی در اووسیت های حاصل از موش های کوچک آزمایشگاهی مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک تجربی (با استفاده از استرادیول والرات) بررسی شد.

    روش بررسی

    تعدادی موش سوری بالغ 8 هفته ای به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل و پلی کیستیک دسته بندی شدند. بعد از طی دوره تیمار 2 ماهه برای تحریک تخمک گذاری دارو های محرک تخمک گذاری به روش داخل صفاقی تزریق شد. با استفاده از تکنیک جداسازی تخمک ها خارج شد و پس از شست وشو به محیط کشت مناسب منتقل شدند. تخمک ها در گروه های مختلف بااستفاده از محیط کشت های حاوی دزهای مختلف ویتامین C تقسیم بندی شدند و کیفیت جنین های رشدکرده، درصد شکافتگی، میزان جنین های متوقف شده و درصد بلاستوسیست های ایجادشده در طی 120 ساعت در هر گروه با میکروسکوب اینورت ارزیابی شدند.

    یافته ها

    نتایج بررسی درصد لقاح، بلاستوسیت و سایر مراحل رشد جنینی نشان داد القای سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث کاهش کاملا معنادار در مراحل پیشرفت و تکوین جنین در مقایسه با گروه کنترل شده و همچنین باعث افزایش جنین های تیپI و تیپII شده است.

    نتیجه گیری

    به طورکلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از آنتی اکسیدان ویتامین C در دز مناسب در محیط کشت لقاح داخل آزمایشگاهی بر باروری و رشد جنینی اثر مثبتی می تواند داشته باشد.

    کلیدواژگان: کیست های تخمدان، لقاح آزمایشگاهی، رشد جنینی، اسید اسکوربیک
  • بررسی همبستگی مشارکت اجتماعی با توانایی استفاده از خدمات برخط سلامت در میان سالان شهر کاشان در سال 1399
    فاطمه سادات ایزدی اونجی*، محبوبه کفایی عطریان، سید جلال هاشمی صفحه 11

    زمینه و هدف:

     مشارکت به معنای ایفای نقش از طریق اظهار نظر، پیشنهاد، تصمیم گیری و قبول مسئولیت در زمینه فعالیت های سازمان، انتخاب، نوع کار، بهبود و توسعه کار و توزیع دستاوردهای حاصله است و استفاده از خدمات برخط سلامت می تواند بر ارتقای سطح درک افراد از سلامتی تاثیر بگذارد. هدف این مطالعه تعیین همبستگی مشارکت اجتماعی با توانایی استفاده از خدمات برخط سلامت در میان سالان شهر کاشان در سال 1399بود.

    روش بررسی:

     این مطالعه مقطعی در افراد میان سال مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر کاشان در سال 1399-1400 انجام گرفت. از پرسش نامه مشارکت اجتماعی و پرسش نامه محقق ساخته توانایی استفاده از خدمات برخط سلامت استفاده شد. جهت تحلیل داده ها، آزمون های کای اسکوئر و دقیق فیشر، تی مستقل، آنووا و همبستگی پیرسون به کار رفت.

    یافته ها :

    از 280 نفر میان سال شرکت کننده در مطالعه بیشتر افراد زن (55/0 درصد) و متاهل (86/8 درصد) بودند. میانگین مشارکت اجتماعی افراد میان سال 57/21±43/8 در مقیاس 14 تا 70 بود که در حد متوسط است. میانگین توانایی استفاده از خدمات برخط سلامت برای افراد میان سال 20/16±73/65 در مقیاس 20 الی 100 بود. مشارکت اجتماعی با توانایی استفاده از خدمات برخط سلامت (0/024=P=0/14, r) و نگرش به تکنولوژی (0/001>P=0/26, r) در افراد میان سال همبستگی مثبت و معنی دار آماری داشت. بین مشارکت اجتماعی با سن و سابقه کاری همبستگی معنی دار وجود نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     مشارکت اجتماعی در افراد میان سال با توانایی استفاده از خدمات بر خط سلامت همبستگی دارد. این همبستگی می تواند راهنمای مداخلات برای سیاست گذاران نظام سلامت باشد تا به ارتقای سطح سلامت و افزایش مشارکت اجتماعی میان سالان کمک کنند.

    کلیدواژگان: میان سال، مشارکت اجتماعی، خدمات سلامت
  • فرخنده نعمتی*، روح الله عبدالله پور، سمانه سلیمانی راد، هاجر پورعلی، فاطمه قهاری صفحه 12
    زمینه و هدف

    از درمان آنتی بیوتیکی برای کاهش بار زیستی زخم استفاده می شود. گیاهان دارویی می توانند یک روش جایگزین برای درمان زخم باشند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر ترکیب عصاره برگ مورد و روغن زیتون بر بیان ژن های فاکتورهای رشد آندوتلیال عروقی، اپیدرمال، فیبروبلاستی-1 و شبه انسولینی -1 در روند بهبود زخم در موش های BALB/c است.

    روش بررسی

    عصاره مورد و روغن زیتون به نسبت 1:1 تهیه شد. 36 موش نر نژاد BALB/c  به 3 گروه 12 تایی شامل گروه کنترل، سالین و آزمایش تقسیم شدند. سپس برشی به اندازه 1×1 در پوست ایجاد شد. سطح زخم روزی یک بار با تیمار مورد نظر پوشانده شد. در روزهای 5، 10 و 15، 4 موش از هر گروه به طور تصادفی انتخاب و از ناحیه برش، نمونه های پوستی گرفته شد. برای بررسی میزان بیان ژن ها در محل زخم از روش RT_PCR استفاده شد. آنالیز آماری با روش تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها با روش توکی انجام شد. نمودارها در محیط اکسل ترسیم و مقدار 0/05> P معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد عصاره مورد و روغن زیتون سبب افزایش بیان ژن های فاکتورهای رشد آندوتلیال عروقی ، اپیدرمال، فیبروبلاستی-1 و شبه انسولینی-1 می شود. البته تاثیر عصاره برگ مورد و روغن زیتون در روز 15 آزمایش به بیشینه خود رسید.

    نتیجه گیری

    افزایش بیان ژن های فاکتورهای رشد آندوتلیال عروقی، اپیدرمال، فیبروبلاستی-1 و شبه انسولینی -1 در اثر تیمار با ترکیب عصاره مورد و روغن زیتون باعث تسریع در فرایند التیام زخم شد.

    کلیدواژگان: بیان ژن، التیام زخم، روغن زیتون
  • شیوا کفاشی علمداری*، جعفر پویامنش، قربان فتحی اقدم، عبدالرضا ناصر مقدسی صفحه 13
    زمینه و هدف

    بیشتر بیماران ام اس (حتی آن هایی که درجات ناتوانی خفیف دارند) اختلالات مختلفی را در عملکرد جنسی تجربه می کنند. این اختلالات تاثیر بسیاری بر زندگی بیماران دارد و جنبه های متعدد آن را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابراین توجه به راه حل های درمانی حائز اهمیت است.

    روش بررسی

    این پژوهش با روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با 2 گروه مختلف انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش زنان انجمن ام اس کرج در سال 1399 است که 16 نفر آن ها به روش هدفمند انتخاب شده اند. سپس به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایشی شامل گروه نوروفیدبک و گروه ذهن آگاهی (هر گروه 8 نفر) قرار داده شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه کژکاری جنسی زنان (FSDDI) نادری و همکاران (1391) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 26 و با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شده است.

    یافته ها

    باتوجه به تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، درمان ذهن آگاهی و نوروفیدبک بر اختلالات عملکرد جنسی زنان مبتلا به ام اس اثربخش بود و در مقایسه 2 گروه تفاوت معناداری با هم نداشتند (0/10>P) .

    نتیجه گیری

      ذهن آگاهی اثر چشمگیری بر کارکرد عصبی مناطق مرتبط با کنترل توجه، تنظیم احساسات، ادراک اعمال و اهداف دیگران دارد و نوروفیدبک در درمان افراد مبتلا به ام اس با بهینه سازی عملکرد مغز به سمت الگوی سالم، وضعیت را بهبود می بخشد. هر دو رویکرد در این پژوهش باعث بهبود عملکرد جنسی هستند و می توانند به عنوان درمان مکمل تاثیرگذار در مبتلایان ام اس استفاده شوند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاه، عملکرد جنسی، مالتیپل اسکلورزیس (ام اس)، نوروفیدبک
  • پریسا کسمایی، ژاله یوسف زاده، فردین مهرابیان، مریم شکیبا*، اسماعیل فتاحی، محمدسعید جدگال صفحه 14
    زمینه و هدف

    بیماری های دهان و دندان خصوصا پوسیدگی ها و بیماری پریودنتال، از شایع ترین بیماری های مردم جهان به شمار می روند. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با رفتار مسواک زدن در دانش آموزان براساس الگوی اعتقاد بهداشتی صورت گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود و نمونه گیری به صورت طبقه بندی تصادفی در 2 طبقه مدارس دخترانه و پسرانه بر روی 400 دانش آموز پایه نهم مدارس دولتی شهری 6 شهرستان در شرق استان گیلان در سال 1401 انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسش نامه محقق ساخته روا و پایا شامل مشخصات جمعیت شناختی، آگاهی، سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار مسواک زدن بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 23 با استفاده از آزمون های مربع کای و ضریب همبستگی خطی پیرسون تحلیل شدند. جهت برآورد ارتباط تعدیل شده از مدل رگرسیون چند متغیره لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    بین وضعیت رفتار مطلوب مسواک زدن با نمرات آگاهی (15/ r=0)، سازه های خودکارآمدی (25/r=0) و منافع درک شده (22/r=0) همبستگی خطی مستقیم و ضعیف و بین رفتار با سازه موانع درک شده (24/r=-0) همبستگی معکوس و معنی دار مشاهده شد. بر اساس تحلیل رگرسیون لجستیک با تعدیل سن و وضعیت اقتصادی اجتماعی، متغیرهای آگاهی (21/1-02/1:CI 95%،1/11=OR)، خودکارآمدی (51/1-05/1:CI 95%،1/10=OR) و موانع درک شده (99/0-95/0:CI 95%،0/97=OR) ارتباط مستقل و معنی دار با رفتار مطلوب مسواک زدن داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان پایین رفتار مطلوب مسواک زدن و همچنین میانگین نمره کم آگاهی، لازم است به منظور تامین، حفظ و ارتقای بهداشت دهان و دندان دانش آموزان مداخلات لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، الگوی اعتقاد بهداشتی، مسواک زدن، بهداشت دهان
  • عاطفه ابوطالبی، مریم محمدی سیچانی*، نفیسه السادات نقوی صفحه 15
    زمینه و هدف

    بروسلوزیس یکی از شایع ترین بیماری های عفونی مشترک بین انسان و دام با گسترش جهانی است. این بیماری همواره در ایران بروز بالایی داشته است. هدف از مطالعه حاضر، تشخیص مقایسه ای عفونت بروسلوز ناشی از بروسلا ملی تنسیس در سرم بیماران در شهر اصفهان، براساس تکثیر ژن omp31 و روش های سرولوژیک بود.

    روش بررسی

    نمونه خون از 200 فرد مشکوک به بروسلوز گرفته شد. اطلاعات جمعیت شناختی بیماران مطابق با پرسش نامه، جمعآوری شد. نمونه ها به وسیله آزمون های سرولوژی تشخیص بروسلوز شامل رز بنگال، رایت لوله ای و 2مرکاپتواتانل (2ME) ارزیابی شدند. استخراج DNA به روش فنل/کلروفرم انجام شد و با پرایمرهای اختصاصی ژن omp31 در واکنش زنجیره ای پلیمراز مورداستفاده قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 23، با تست آنووا تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    200 نمونه متعلق به 122 زن و 78 مرد با میانگین سنی 43/17±17/45 سال بود. تکثیر ژن omp31 در 5/14 درصد موارد نتیجه مثبت داشت که با نتایج آزمون های سرولوژیک هماهنگ بود. حساسیت آزمون های رایت، کومبس رایت، 2ME و آگلوتیناسیون بر پایه ژل در مقایسه با PCR به ترتیب 7/89، 9/75، 2/55 و 2/55 درصد به دست آمد. بیشترین افراد مبتلا خانه دار (9/37 درصد) و شهرنشین (9/75درصد) بودند. درد عضلانی (68 درصد) شایع ترین علامت بالینی و بهترین عامل در مبتلایان مصرف لبنیات غیرپاستوریزه (2/17 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    روش تشخیص مولکولی بروسلوز براساس تکثیر ژن omp31 در مقایسه با روش های سرولوژیک به کاررفته، از حساسیت و دقت بالاتری برخوردار است. باتوجه به اهمیت تشخیص سریع بروسلوز و کنترل عوارض بالینی آن، شناسایی ژن omp31 در آزمایشگاه های تشخیص مولکولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بروسلوز، بروسلا ملی تنسیس، روش های تشخیص مولکولی، پروتئین omp31، آزمون های سرولوژیک
  • بررسی میزان تاثیر مداخله آموزشی بر اصلاح رفتارهای پرخطر شغلی در بیماران مبتلا به تب مالت مناطق روستایی شهرستان اراک بر اساس الگوی توانمندسازی خانواده محور
    هادی رسولی، ذبیح الله قارلی پور*، علیرضا کوهپایی، ابوالفضل محمد بیگی صفحه 16
    زمینه و هدف

    تب مالت یکی از بیماری های منتقله از دام در سراسر جهان است. الگوی توانمندسازی خانواده محور یکی از الگوهای مطرح در زمینه توانمندسازی بیماران در جهت اصلاح رفتارهای پرخطر است. با توجه به گسترده بودن عوارض بهداشتی و اقتصادی ناشی از شیوع بیماری تب مالت در جامعه، بر آن شدیم تاثیر این الگو را در اصلاح رفتارهای پرخطر بیماران مبتلا به تب مالت مورد ارزیابی قرار دهیم.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی بود که در سال 1400 بر روی 88 نفر از بیماران مبتلا به تب مالت در شهرستان اراک اجرا شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور، در شش سازه دانش، نگرش، شدت درک شده، عزت نفس، خودکارآمدی و رفتار، طی دو مرحله، قبل و دو ماه بعد از مداخله آموزشی جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل، تی زوجی و کای اسکوئر با سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران 79/19±19/42 بود. نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که در گروه مداخله بعد از آموزش، میانگین نمرات دانش (001/0 P<)، نگرش (001/0 <p)، شدت درک شده (001/0 <p)، عزت نفس (001/0 <p)، خودکارآمدی (001/0 <p)، و رفتار (001/0 <p) به طور معنی داری افزایش یافته بود. اما تغییرات ایجاد شده در میانگین نمرات دانش (71/0=P)، نگرش (53/0=P)، شدت درک شده (26/0=P)، عزت نفس (18/0=P)، خودکارآمدی (21/0=P) و رفتار (41/0=P) در گروه کنترل معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور می تواند در بالا بردن آگاهی و دانش و در نتیجه بهبود رفتارهای پیشگیری کننده از تب مالت موثر باشد.

    کلیدواژگان: بیماری تب مالت، مداخله آموزشی، الگوی توانمندسازی خانواده محور، سازه
  • طاهره کمیلی موحد، فاطمه حیدری، اعظم مصلحی* صفحه 17
    زمینه و هدف

    بیماری استئاتوهپاتیت غیرالکی یک بیماری جدی کبدی است که با تجمع بیش از حد چربی (استئاتوز) و التهاب در کبد مشخص می شود. استرس شبکه آندوپلاسمی به عنوان یکی از دلایل مهم در پاتوفیزیولوژی استئاتوهپاتیت غیرالکلی در نظر گرفته می شود. رزمارینیک اسید یک ترکیب گیاهی با خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر رزمارینیک اسید بر کاهش استرس شبکه آندوپلاسمی ناشی از استئاتوهپاتیت غیرالکلی در موش های سوری نر بود.

    روش بررسی

    حیوانات به 4 گروه سالین، رزمارینیک اسید، استئاتوهپاتیت غیرالکلی و استئاتوهپاتیت غیرالکلی-رزمارینیک اسید تقسیم شدند. استئاتوهپاتیت غیرالکلی با استفاده از رژیم غذایی فاقد متیونین-کولین به مدت 8 هفته القاء شد و رزمارینیک اسید روزانه به مدت 8 هفته به صورت داخل صفاقی در موش ها تزریق شد. پس از 8 هفته، حیوانات کشته شدند و نمونه های کبدی تهیه شد. برای انجام مطالعات مولکولی از روش ریل تایم PCR استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی انجام شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان داد رزمارینیک اسید سطوح GRP78 mRNA ،IRE-1 و PERK را کاهش داد، درحالی که بیان Apo B افزایش یافت

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد رزمارینیک اسید شاخص های استرس شبکه آندوپلاسمی را بهبود می بخشد، بیان Apo B را به عنوان یک عامل کلیدی در خروج تری گلیسرید از کبد تنظیم می کند و درنتیجه استئاتوهپاتیت غیرالکلی را در موش های سوری نر بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: بیماری های کبد چرب غیرالکلی، استرس شبکه اندوپلاسمی، رزمارینیک اسید، GRP78، IRE-1
  • هدی احمری طهران، عصمت جعفربگلو*، زهره خلجی نیا، زهرا عابدینی، اشرف خرمی راد صفحه 18
    زمینه و هدف

    مواجهه با مرگ عزیزان ناشی از همه‏گیری کرونا، به‏ویژه مرگ‏های نابهنگام و بدون علت خاص به عنوان یکی از واقعیت‏های اجتماعی، از سخت‏ترین مواجهات اخیر دنیا قلمداد شد. آثار روان شناختی مرگ ناشی از این بیماری ویروسی بر بهداشت سلامت روان افراد در سطوح مختلف جامعه، به ویژه خانواده از اهمیت بسزایی برخوردار بود. این مطالعه با هدف تبیین تجربه سوگ ناشی از پاندمی کرونا در زنان داغدیده‏ از مرگ همسر در شهر قم انجام شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش از رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد. 12 زن داغدیده ناشی از سوگ همسر در پاندمی کرونا به روش نمونه‏گیری هدفمند از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن داده‏ها به اشباع کامل انتخاب شدند.  

    یافته ها

    تحلیل داده‏ها منجر به 3 مضمون اصلی و 10 مضمون فرعی شد که شامل سوگ پیچیده (مرگ مبهم، وداع بی آغوش و سوگواری در تنهایی)، سوگواری نامتعارف (مرگ غریبانه، به حاشیه رفتن آداب دینی تدفین و مجلس مجازی) و پیامد سوگ (تجارب معنوی، هراس اخلاقی، استیگمای اجتماعی و بی اعتمادی به کادر درمان) بود.

    نتیجه گیری

    واکاوی تجارب زیسته‏ زنان داغدیده از مرگ همسر نشان داد تجارب سوگ پاندمی کرونا با تجارب سوگ سایر مرگ ها از 2 جنبه تفاوت داشت: نخست این که در بیشتر تجربه شرکت کنندگان، علت مرگ ناشی از این بیماری در هاله‏ای از ابهام بوده است. این وضعیت موجب تشدید فرایند سوگ و آسیب پذیری زنان داغدیده شده بود. دوم این که به علت ماهیت خاص بیماری کرونا و الزام به رعایت قرنطینه، محروم شدن از اجرای مراسم معمول و آیین های مذهبی سوگواری بر اساس فرهنگ رایج و به تبع آن، سوگ ناتمامی را به دنبال داشت. کسب تجارب معنوی از جنبه های مثبت تجارب زنان بود. تدابیر و خط مشی مراقبتی در نظام سلامت در چنین بحران هایی برای حمایت از خانواده ها، به ویژه زنان و پیشگیری از آثار سوء آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سوگ، زنان، سوگواری، کووید-19
  • معصومه صابری، سمیرا دودانگه، سید جعفر عدنانی ساداتی، زهرا سادات محمدی، سیده زهرا هاشمی* صفحه 19
    زمینه و هدف

    بسیاری از بیماران مبتلابه ویروس کرونا علائم جسمی و روانی دارند. این تحقیق باهدف تعیین فراوانی ریسک ایده خودکشی در بیماران مبتلابه کووید-19 بستری در بیمارستان بوعلی سینای قزوین در سال 1399-1400 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی مقطعی است. جامعه آماری تحقیق شامل بیماران بستری مبتلابه عفونت کووید-19 بستری در بیمارستان بوعلی سینای قزوین است. در این پژوهش از ابزار پرسش نامه استفاده شد. بخش اول چک لیست شامل ویژگی های جمعیت شناختی و سابقه فوت ناشی از کرونا در نزدیکان، وجود بیماری زمینه ای، تعداد روزهای بستری، سابقه انتوباسیون، بستری در  بخش مراقبت های ویژه است. بخش دوم شامل مقیاس سنجش افکار خودکشی بک بود. در نهایت داده های حاصل از مطالعه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند. از آزمون های آنووا و رگرسیون لجستیک برای بررسی ارتباط متغیرها استفاده شد.

    یافته ها

    داده های حاصل از 206 بیمار نشان داد 8/12 درصد بیماران در ریسک بالای افکار خودکشی هستند. بیمارانی که در ریسک بالای ایده خودکشی بودند، جوانان در طیف سنی 59/12 ± 96/31 سال بودند (001/0 <p). علاوه براین، بیمارانی که مجرد بودند (001/0 <p) و سابقه فوت ناشی از کرونا در نزدیکان داشتند، ریسک بالایی در افکار خودکشی داشتند (005/0 =P).

    نتیجه گیری

    حدود 8/12 درصد از بیماران مبتلابه کووید-19 بستری شده در بیمارستان ریسک بالای ایده خودکشی داشتند. یافته مطالعه حاضر، تفاوت قابل توجهی با داده های شناسایی شده در جمعیت عمومی در دوران پیش از همه گیری در ایران نداشت.

    کلیدواژگان: خودکشی، کووید-19، افکار خودکشی
  • وحیده نیری، مجتبی رحیمی، پروین رحمتی نژاد* صفحه 20

    زمینه و هدف:

     مطالعات متعدد به نقش عمده ناگویایی هیجانی و تصویر بدنی مختل در اختلالات خوردن تاکید کرده اند. بر این اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای ناگویی هیجانی در پیش بینی اختلالات خوردن براساس تصویر بدنی بود.

    روش بررسی:

    پژوهش حاضر، توصیفی همبستگی از نوع الگوی معادله ساختاری بود. 369 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال تحصیلی 1400-1401 براساس فرمول کوکران و با استفاده از نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های آزمون نگرش خوردن، نگرانی از تصویر بدنی و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو جمع آوری شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها :

    یافته های حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد ناگویی هیجانی به میزان 14 درصد به مسیر بین تصویر بدن و اختلالات خوردن می افزاید و ناگویی خلقی نقش واسطه ای جزئی در پیش بینی اختلالات خوردن براساس تصویر بدن دارد (0/140= β).

    نتیجه گیری :

    براساس یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که ناگویایی هیجانی نقش میانجی جزئی بین تصویر بدنی و اختلالات خوردن دارد. بنابراین برای فهم کامل رابطه بین اختلالات خوردن و تصویر بدنی لازم است تا نقش احتمالی سایر عوامل زیستی و روان شناختی دخیل موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تغذیه و اختلالات خوردن، تصویربدنی، نشانه های عاطفی
  • جعفر شهبازپور، لیلا قنبری افرا*، مریم ابراهیم پور رود پشتی، منیره قنبری افرا صفحه 21
    زمینه و هدف

    پرسنل پیش بیمارستانی نخستین افراد در مواجهه با آسیب دیدگان ناشی از بحران ها در جامعه هستند. پرسنل پیش بیمارستانی در معرض خطرات جسمی و روانی متعددی ازجمله اضطراب مرگ قرار می گیرند. ازاین رو، مطالعه حاضر باهدف بررسی اضطراب مرگ و عوامل مرتبط در پرسنل پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی قم در دوران پسا کرونا انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 185 نفر از پرسنل پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی قم د ر سال 1401 انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، پرسش نامه «اضطراب مرگ تمپلر» بود. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزارSPSS  نسخه 22 و با استفاده از آزمون های توصیفی، تی تست مستقل، آنووا و رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    متوسط نمره اضطراب مرگ 05/3 ± 4/6 بود. براساس نتایج حاصل از آزمون رگرسیون چند متغیره، متغیر سن، وضعیت تاهل و سابقه کاری 43 درصد از تغییرات واریانس اضطراب مرگ پرسنل پیش بیمارستانی را تبیین می کند (433/0 β=، 001/0 P=).

    نتیجه گیری

    اضطراب مرگ در پرسنل پیش بیمارستانی در دوران پسا کرونا در سطح متوسط بود. همچنین متغیرهای سن، وضعیت تاهل و سابقه کاری از عوامل پیش بینی کننده اضطراب مرگ در دوران پسا کرونا بود. پیشنهاد می شود برای افراد با سن بالاتر، افراد متاهل و سابقه کار بیشتر، ارزیابی ها و مشاوره های روان شناسی بیشتری ارائه شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، وضعیت پس از کووید، تکنسین های فوریت های پزشکی، ایران
  • سحر خلیلی سامانی، سولماز خلیفه، مهدی وحید دستجردی، ماندانا حسن زاد، افشین خردمند، فرزانه نظری سرنجه* صفحه 22
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان می دهد مصرف مزمن مورفین سبب وابستگی فیزیکی و روانی می شود. وابستگی به مورفین با تغییرات سلولی و مولکولی متعددی در سیستم مزوکورتیکولیمبیک مرتبط است و سیگنالینگ دوپامین در ناحیه استریاتوم در این فرایند نقش دارد. در مطالعه حاضرتغییرات احتمالی در سطح پروتئین گیرنده های دوپامینی DRD2 و DRD4 ناحیه استریاتوم به دنبال تجویز مزمن مورفین و اثر تزریق زیرجلدی ممانتین بر سطح پروتئین این گیرنده ها بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 16 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر به طور تصادفی به 4 گروه (کنترل، مورفین، ممانتین و مورفین/ممانتین) تقسیم شدند. حیوانات به مدت 21 روز در مواجهه با مقادیر افزایشی مورفین (0/1-0/4 میلی گرم بر کیلوگرم) قرار گرفتند. در روز بیست ویکم و 30 دقیقه پس از دریافت مورفین، 5 میلی گرم ممانتین به صورت زیرجلدی به حیوانات تزریق شد. پس از استخراج ناحیه استریاتوم، سطح پروتئین گیرنده های دوپامینی با استفاده از روش وسترن بلات اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مورفین باعث افزایش سطح پروتئین گیرنده های DRD2 و DRD4 می شود و تجویز ممانتین نیز اثر افزایشی بر سطح پروتئین این گیرنده ها نسبت به گروه کنترل دارد. سطح پروتئین گیرنده های دوپامینی در گروه مورفین/ممانتین نیز در مقایسه با گروهی که فقط ممانتین دریافت کرده بودند، افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    مورفین سطح پروتئین گیرنده های دوپامینی در ناحیه استریاتوم را تحت تاثیر قرار می دهد و تیمار با ممانتین سطح بیان این پروتئین ها را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: مورفین، گیرنده های دوپامینی، وابستگی، استریاتوم، ممانتین، موش آزمایشگاهی
  • شقایق صالحی، نگار لیلتن، مهرناز احمدی* صفحه 23
    زمینه و هدف

    بیماری همه گیر کووید-19 موجب تضعیف سلامت روان عموم جامعه، به ویژه دانشجویان شد. دانشجویان در مواجهه با موقعیت های استرس زای بی سابقه، استراتژی های مختلف مقابله ای را به کار گرفته اند. هدف این مطالعه، تعیین همبستگی استرس ادراک شده با مولفه های سرمایه روان شناختی (امیدواری، خوش بینی، تاب آوری و خودکارآمدی) در دانشجویان پرستاری و مامایی در دوران همه گیری کرونا بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی همبستگی روی 178 دانشجوی سال سوم و چهارم پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند، انجام شد. داده ها از اردیبهشت تا تیر سال 1401 با استفاده از پرسش نامه های برخط جمع آوری شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه استرس ادراک شده کوهن نسخه 14 سوالی و پرسش نامه سرمایه های روان شناختی لوتانز بود. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر، همبستگی منفی و معنادار بین استرس ادراک شده و مولفه های سرمایه روان شناختی را نشان داد (0/001>P، 0/5-=r). آنالیز رگرسیون خطی چندگانه نشان داد بعد خوش بینی (0/001>P، 0/36-=β)، بعد خودکارآمدی (P، 0/30-=β0/001)، مراجعه به روان شناس (0/005=P، 0/17-=β) و بعد تاب آوری (0/043=P،0/16=β)، به ترتیب از عوامل پیشگویی کننده استرس در دانشجویان بودند. این عوامل توانستند 32 درصد از تغییرات متغیر استرس ادراک شده را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به همبستگی منفی بین سرمایه های روان شناختی و استرس ادراک شده در دانشجویان شایسته است در راستای ارتقای سطح سرمایه های روان شناختی دانشجویان با هدف پیشگیری و کنترل استرس آن ها برنامه ریزی های مناسبی انجام شود.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، مولفه های سرمایه روان شناختی، دانشجویان پرستاری - مامایی، کووید-19
  • قدرت عبادی مناس* صفحه 24
    زمینه و هدف

    امروزه عوارض جانبی حشره کش ها به دلیل استفاده بی رویه از آن ها توسط کشاورزان غیرقابل انکار است. هدف این تحقیق بررسی اثرات اسپیروتترامات بر تغییرات پاتولوژیکی و هورمونی بیضه در موش های کوچک آزمایشگاهی بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق آزمایشگاهی، تعداد 24 موش کوچک نر بالغ، با محدوده وزن بدنی 25-30 گرم از حیوان خانه دانشگاه ارومیه تهیه شد و مورد بررسی قرار گرفتند. موش ها به طور تصادفی به 3 گروه 8 تایی شامل گروه کنترل، آزمایش 1 و آزمایش 2 تقسیم شدند. موش های گروه آزمایش 1 اسپیروتترامات به مقدار 2/5 میلی گرم بر کیلوگرم و گروه آزمایش 2 اسپیروتترامات به مقدار 10 میلی گرم بر کیلوگرم و موش های گروه کنترل به همان مقدار آب مقطر به مدت 21 روز از طریق دهان به وسیله گاواژ دریافت کردند. بعد از این مدت موش ها، بی هوش شدند و مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه در نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اسپیروتترامات موجب افزایش ضخامت تونیکا آلبوژینه، قطر لوله های اسپرم ساز، شاخص تمایز لوله بیضه ای و  شاخص اسپرمیوژنز شده و موجب کاهش ضخامت اپیتلیوم لوله های اسپرم ساز، شاخص جایگزینی مجدد اسپرماتوگونی های فعال، سلول های لیدیگ، کاهش هورمون های هورمون های لوتئینه، محرک فولیکول و تستوسترون شده است، اما ضخامت بافت بینابینی، سلول های سرتولی، سلول های لنفوسیت تغییر معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    حشره کش اسپیروتترامات با مهار فعالیت استیل کوآنزیم A، موجب اختلال در تولید انرژی و مانع از سنتز چربی های موردنیاز سلول شده است و درنهایت منجر به کاهش اسپرماتوژنز در موش ها شده است.

    کلیدواژگان: اسپیروتترامات، بیضه، موش، نر، پاتولوژی، هورمون ها
  • امید سامی دلی، شیوا خضری*، میثم ابطحی فروشانی صفحه 25
    زمینه و هدف

    کولیت اولسراتیو یک بیماری التهابی مزمن روده بزرگ و راست روده است که با علائمی مانند خونریزی از رکتوم، اسهال و گاهی اوقات درد ناحیه شکمی همراه است. تئوبرومین آلکالوئیدی است که در مغز قهوه، درخت کاکائو و برگ های چای یافت می شود. هدف این مطالعه ارزیابی اثربخشی تئوبرومین در مقایسه با پردنیزولون در درمان التهاب در موش های ماده مبتلا به کولیت اولسراتیو است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی روی 24 موش ویستار ماده، بعد از القای کولیت با اسید استیک 4 درصد، رت ها در 4 گروه شامل گروه کنترل، کولیت، کولیت+تیمارشده با پردنیزولون (10 میلی گرم بر کیلوگرم) و کولیت+تیمارشده با تئوبرومین (100 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. همه رت ها به صورت روزانه از نظر تغییرات وزن بدن، وجود خون در مدفوع و قوام مدفوع بررسی شدند. میانگین مجموع تغییرات شاخص بیماری در هر روز مشخص شد و در انتهای دوره گروه ها با هم مقایسه شدند. بعد از 10 روز رت ها آسان کشی شده و از نظر ضایعات ماکروسکوپی و فاکتورهای بیوشیمیایی در هموژن بافت روده شامل میلوپراکسیداز، نیتریک اکساید، مالون دی آلدهید، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و میزان پروتئین مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز تمامی داده های پارامتری و فاکتورهای بیوشیمایی با آزمون آنووای یک راهه صورت پذیرفت. همچنین تجزیه وتحلیل داده های غیرپارامتری مرتبط با شدت بیماری با آزمون فریدمن انجام شد.

    یافته ها

    نتایج وزن موش ها حاکی از آن است که گروه کولیت با کاهش وزن شدیدی روبه رو شدند. در گروه درمانی با تئوبرومین و پردنیزولون وزن موش ها به تدریج افزایش یافت. همچنین شاخص بیماری در موش های گروه کولیت افزایش یافت. در گروه های تیمارشده با تئوبرومین و پردنیزولون سطح شاخص کاهش یافت. بررسی های ماکروسکوپیک نشان داد میزان زخم های بافتی و خونریزی در گروه های درمانی نسبت به گروه کولیت بسیار کاهش داشت و تا حدودی مشابه گروه سالم بود. بررسی های آماری نشان داد در گروه کولیت میزان میلوپراکسیداز، نیتریک اکساید و مالون دی آلدئید نسبت به گروه کنترل به میزان قابل توجهی افزایش یافت (05/0>p) و تیمار با تئوبرومین و پردنیزولون باعث کاهش معنی دار این فاکتورها نسبت به گروه کولیت شد. برعکس، میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و میزان پروتئین در گروه کولیت نسبت به گروه کنترل کاهش یافت، درحالی که در گروه های تیمارشده با تئوبرومین و پردنیزولون در مقایسه با گروه کولیت افزایش معنی داری دیده شد.

    نتیجه گیری

      تیمار با تئوبرومین و پردنیزون می تواند باعث کاهش زخم های بافتی، خو ن ریزی و کاهش میزان میلوپراکسیداز، نیتریک اکساید و مالون دی آلدئید در موش ماده با کولیت اولسراتیو شود.

    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو، تئوبرومین، پردنیزولون، اسید استیک، موش صحرایی
  • رقیه میرزازاده، آزیتا امیرفخرایی*، کبری حاجی علیزاده، اقبال زارعی صفحه 26
    زمینه و هدف

    اعتبارسنجی مقیاس شادکامی می تواند به شناسایی بیماران کرونایی با مشکلات شادکامی کمک کند؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی اعتباریابی فرم الکترونیکی پرسش نامه شادکامی آکسفورد در بیماران کووید- 19 است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع روان سنجی ابزار است که جامعه آماری شامل همه بیماران کووید- 19 شهر تهران بود که تعداد نمونه ها بر اساس معیارهای روان سنجی به تعداد 100 نفر برای بخش روایی پیش بین و 251 نفر برای بخش روایی همگرایی تعیین شد. نمونه ها به وسیله نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش از طریق 2 پرسش نامه شادکامی (آکسفورد) و شادکامی ویژگی های روان شناسی مثبت به صورت الکترونیکی با ارسال لینک پرسش نامه به تلفن همراه شرکت کنندگان جمع آوری شد. برای بررسی روایی مقیاس از روش های روایی محتوا، همگرا و تحلیل عوامل استفاده شد. پایایی مقیاس به وسیله روش های همسانی درونی و پایایی تصنیفی بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد پرسش نامه محقق ساخته از 3 عامل تشکیل شده و از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز مدل 3 عاملی را تایید کرد. این پرسش نامه به همراه فرم کوتاه مقیاس شادکامی آکسفورد اجرا شد که با 13 آیتم پایایی و روایی مناسبی داشت.

    نتیجه گیری

    از پرسش نامه مقیاس شادکامی آکسفورد در بیماران کووید-19 می توان برای ارزیابی شادکامی در بیماران کووید-19 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شادکامی، کوید 19، تحلیل عاملی، اعتباریابی
  • نادر حاجلو*، سعید پورعبدل، مهدی بیکی، رامین غریب زاده صفحه 27
    زمینه و هدف

    نشخوار فکری به عنوان مجموعه ای از افکار تکراری نسبت به خلق منفی یا رویدادها تعریف شده است و به عنوان راهبرد شناختی ناسازگار در اختلالات مختلف همچون افسردگی تاثیرگذار است. با توجه به اینکه پرسش نامه نشخوار اشتباه در جامعه ایرانی هنجاریابی نشده است؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس نشخوار اشتباه در نمونه ایرانی بود.

    روش بررسی

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل افراد 18 تا 60 ساله در بازه زمانی آذر تا دی سال 1401 بود. نمونه آماری پژوهش شامل 270 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی انتخاب شدند. برای بررسی روایی هم گرا و واگرا از مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS-16)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و پرسش نامه کمال گرایی چند بعدی استفاده شد. روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. پایایی به کمک روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی و تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و لیزرل نسخه 8/8 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی همانند فرم اصلی، 4 عامل روان شناختی، روان تنی، اقتصادی و اجتماعی را تایید کرد. ضریب آلفای کرونباخ این مقیاس برابر 0/93 به دست آمد. علاوه بر این، ضریب بازآزمایی با فاصله 4 هفته برای این مقیاس برابر 0/89 به دست آمد. همچنین ضرایب همبستگی نشان دهنده روایی هم گرا و تشخیصی مطلوب پرسش نامه بود (0/001<p)<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت مقیاس نشخوار اشتباه، ابزاری قابل اعتماد و روا برای سنجش نشخوار اشتباه است.</p).

    کلیدواژگان: نشخوار، کمال گرایی، روایی، پایایی، روان سنجی ها
  • اعظم مصلحی، طاهره کمیلی موحد، هدی ابوالحسنی، فاطمه حیدری* صفحه 28
    زمینه و هدف

    ملانوما، تهاجمی ترین و کشنده ترین انواع سرطان پوست است که به علت تکثیر کنترل نشده ملانوسیت ها ایجاد می شود. با توجه به ناکارآمد بودن روش های درمانی موجود، به استفاده از داروهای گیاهی توجه شده است. آمیگدالین یک ترکیب گلیکوزید سیانوژن طبیعی است که در میوه ها و مغز دانه های مختلف وجود دارد و دارای فعالیت های ضد تکثیری، آنتی اکسیدانی و تنظیم کننده ایمنی است. در این مطالعه، تاثیر آمیگدالین بر سلول های سرطانی ملانوما در مقایسه با سلول های سالم پوست بررسی شد.

    روش بررسی

    سلول ها در معرض غلظت های مختلف آمیگدالین و داروی استاندارد ضد سرطان داکاربازین قرار گرفتند. داده های به دست آمده (تست MTT در 24 و 48 ساعت) با استفاده از GraphPad Prism و Exell تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آمیگدالین بیشترین اثر سمیت سلولی را در مدت زمان 48 ساعت مواجهه بر رده سلولی ملانوما داشته است. آمیگدالین بر سلول های سالم تاثیر سیتوتوکسیک نداشت، اما داروی ضد سرطان داکاربازین، سمیت بسیار زیادی ایجاد کرد.

    نتیجه گیری

    آمیگدالین در محدوده دزهای درمانی با مهار رشد سلول های سرطانی شاید بتواند از عواض نامطلوبی که در صورت استفاده از داروهای شیمیایی در سلول های سالم بدن بروز می یابد، پیشگیری کرده و گزینه مناسبی برای درمان سرطان ملانوما باشد.

    کلیدواژگان: میگدالین، ملانوما، پوست، سلول های توموری
  • لیلا خدادادی فرد، فاطمه علیرضایی، ابوالفضل محمدبیگی، علی صالح، آیدا مهدی پور* صفحه 29
    زمینه و هدف

    امروزه اینترنت نقش مهمی در زندگی افراد ایفا می کند و اعتیاد به اینترنت یکی از چالش های دانشجویان است که شاید بر عملکرد تحصیلی آن ها و ایجاد استرس اثر داشته باشد. یکی از تغییرات متابولیک مرتبط با استرس، میزان کورتیزول بزاقی است.   هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط اعتیاد به اینترنت با میزان استرس ادراک شده، سطح کورتیزول بزاقی و افت تحصیلی در دانشجویان دندان پزشکی بود.

    روش بررسی

    در این  مطالعه مقطعی و توصیفی تحلیلی، 123 دانشجوی دندان پزشکی به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، اعتیاد به اینترنت، میزان استرس ادراک شده توسط شرکت کننده ها تکمیل شد. میزان افت تحصیلی شرکت کننده ها ارزیابی و میزان کورتیزول بزاقی با روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها به وسیله آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز رگرسیون، تی تست و آنووا در نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 23   وGraph Pad Prism 8  تجزیه و تحلیل آماری شدند.   

    یافته ها

    بین اعتیاد به اینترنت با استرس ادارک شده (0/003 =P و 0/21=r)، ادراک منفی (0/005=P و 0/301=r) و ادراک مثبت (0/009=P و 0/279=r) همبستگی مثبت و ارتباط معنا داری مشاهده شد. بین اعتیاد به اینترنت با سطح کورتیزول بزاقی (0/123 =P=0/147،r) و افت تحصیلی (0/614=P =0/088، r) همبستگی و ارتباط معنا داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اعتیاد به استفاده از اینترنت می تواند میزان استرس ادراک شده را در دانشجویان دندان پزشکی  افزایش دهد.

    کلیدواژگان: استرس، روان شناسانه، تحصیل، اعتیاد به اینترنت، دندان پزشکی
  • نادر حاجلو*، سعید پورعبدل، حسین علی زاده، رامین غریب زاده صفحه 30
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس راهبردهای تنظیم هیجان (فرم هایدلبرگ) در بین جمعیت ایرانی بود.

    روش بررسی

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افراد 18 تا 60 ساله در بازه زمانی آبان ماه 1401 الی آذر ماه سال 1401 بودند. نمونه آماری پژوهش شامل 333 نفر بود و به روش نمونه گیری دردسترس ازطریق فراخوان اینترنتی انتخاب شدند. به منظور بررسی روایی هم گرا و واگرا از پرسش نامه پذیرش و عمل نسخه دوم، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس استفاده شد. پایایی به کمک روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی و تجزیه وتحلیل داده ها با نسخه 25 نرم افزارهای SPSS و نرم افزار لیزرل نسخه 8/8، انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی همانند فرم اصلی 8 عامل نشخوار فکری، ارزیابی مجدد، پذیرش، حل مسئله، سرکوب ابراز هیجانی، سرکوب تجارب هیجانی، اجتناب و حمایت اجتماعی را تایید کرد. همچنین، ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های نشخوار فکری، ارزیابی مجدد، پذیرش، حل مسئله، سرکوب ابراز هیجانی، سرکوب تجارب هیجانی، اجتناب و حمایت اجتماعی به ترتیب برابر 0/88، 0/87، 0/90 0/91، 0/84، 0/89، 0/92 و 0/90 به دست آمد. علاوه بر این، ضریب بازآزمایی با فاصله 4 هفته برای خرده مقیاس های مذکور به ترتیب برابر 0/83، 0/80، 0/85 0/89، 0/80، 0/82، 0/86 و 0/91 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که مقیاس راهبردهای تنظیم هیجان (فرم هایدلبرگ) ابزاری قابل اعتماد و روا برای سنجش راهبردهای تنظیم هیجان است.

    کلیدواژگان: مقیاس راهبردهای تنظیم هیجان (فرم هایدلبرگ) (HFERST)، روایی، پایایی
  • مرجان شاه ایلی*، رامین یعقوبی، مانی رمزی صفحه 31
    زمینه و هدف

    عفونت ویروس تورکوتنو در انواع سرطان خون قابل مشاهده است و می تواند در عوارض بالینی تاثیرگذار باشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان شیوع عفونت ویروس تورکوتنو، ویروس هپاتیت نوع B و C، و سیتومگالوویروس در بیماران مبتلا به انواع مختلف سرطان خون بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی 95 بیمار مبتلا به انواع مختلف سرطان خون بررسی شدند. میزان شیوع مولکولی عفونت ویروس تورکوتنو با استفاده از روش Semi Nested PCR  ارزیابی شد. همچنین میزان شیوع HBs-Ag و HCV-Ab با روش الایزا اندازه گیری شدند. میزان شیوع عفونت فعال سایتومگالوویروس نیز با روش نیمه کمی آنتی ژن میا بررسی شد. روش های رگرسیون لجستیک پارامتریک و ناپارامتریک با نرم افزار SPSS نسخه 12 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    عفونت ویروس تورکوتنو در 40 بیمار از 95 بیمار مبتلا به سرطان خون (42/1 درصد) تشخیص داده شد. همچنین وجود HBs-Ag در 27 نفر از 95 بیمار (42/4 درصد)، HCV-Ab در 18 نفر از 69 بیمار (26/1 درصد) و عفونت فعال سایتومگالوویروس در 11 نفر از 69 (15/9 درصد) بیمار مبتلا به سرطان خون تشخیص داده شد. عفونت هم زمان ویروس تورکوتنو با عفونت ویروس هپاتیت نوع B در 15 نفر از 40 بیمار (37/5 درصد)، با عفونت ویروس هپاتیت نوع C در 14 نفر از 40 بیمار (35 درصد) و با عفونت سایتومگالو در 7 نفر از 40 بیمار (17/5 درصد) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه، تشخیص میزان شیوع بالای ابتلا به عفونت تنها و هم زمان ویروس تورکوتنو در بیماران مبتلا به سرطان خون حائز اهمیت است.

    کلیدواژگان: ویروس تورکوتنو، سرطان خون، هپاتیت، سایتومگالوویروس
  • سمانه رضایی ده نمکی، صمد دارابیان، محمد علی گل، علی صالح، ابوالفضل محمدبیگی، آیدا مهدی پور*، محمد چهره قانی صفحه 32

    زمینه و هدف:

     ویروس کرونا، مسئول بیماری کووید-19 است که از انسان به انسان ازطریق تماس و ترشحات تنفسی منتقل می شود. درمان های دندان پزشکی به عنوان یکی از راه های انتقال مهم این بیماری شناخته شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان ادارات استان قم در سال 1400 درمورد درمان های دندان پزشکی در زمان همه گیری بیماری کووید-19 براساس مدل اعتقاد بهداشتی بود.

    روش بررسی:

     این مطالعه مقطعی بر روی 510 نفر از کارکنان ادارات شهرستان قم در سال 1400 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان و پرسش نامه آگاهی، نگرش و عملکرد شرکت کنندگان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بود.

    یافته ها :

    میانگین سنی افراد شرکت کننده 9/1±36/7 سال بوده و 265 نفر (52 درصد) زن بودند. بین متغیرهای حساسیت درک شده (0/00=p)، موانع درک شده (00/0=p)، سابقه واکسیناسیون کرونا (0/00=p) و سابقه بیماری مزمن (0/00=p) با رفتار رابطه معنی دار آماری مشاهده شد. بین شدت درک شده (0/00=p) و منافع درک شده (0/00=p) با سن، بین جنسیت با شدت درک شده (0/00=p)، بین آگاهی (0/00=p)، شدت درک شده (0/00=p) و موانع درک شده (0/03=p) با وضعیت تاهل، بین آگاهی (0/01=p)، شدت درک شده (0/00=p)، منافع درک شده (0/00=p) و موانع درک شده (0/00=p) با وضعیت تحصیلات، بین آگاهی (0/00=p)، حساسیت درک شده (0/00=p)، شدت درک شده (0/02=p) و منافع درک شده (0/00=p) با سابقه واکسیناسیون، بین شدت درک شده (0/00=p)، منافع درک شده (0/00=p)، موانع درک شده (0/00=p) و حساسیت درک شده (0/00=p) با سابقه بیماری مزمن رابطه معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     میزان آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده و موانع درک شده کارکنان در سطح متوسطی بود. حساسیت و شدت درک شده با میزان مراجعه افراد به مراکز دندان پزشکی ارتباط مستقیم داشت.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، کووید-19، مدل اعتقاد بهداشتی
  • محبوبه هادی زاده بزاز، غلامحسن واعظی*، مهدی خاکساری، ویدا حجتی صفحه 33
    زمینه و هدف

    مت آمفتامین در سراسر جهان به عنوان یک محرک روانی استفاده می شود. از عوارض ناشی از مصرف آن استرس اکسیداتیو و سمیت تحریکی به شمار می آید. کورکومین به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود در برابر آسیب های عصبی موثر است. در این مطالعه، اثرات محافظتی کورکومین در برابر سمیت عصبی مت آمفتامین بررسی شد.

    روش بررسی

    60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به گروه های زیر تقسیم شدند: گروه کنترل (12= n) ، گروه DMSO (12= n)، گروه مت آمفتامین (12= n) و گروه مت آمفتامین +کورکومین 100 میلی گرم بر کیلوگرم (12= n) و گروه مت آمفتامین + کورکومین 200  میلی گرم بر کیلوگرم (12= n). مسمومیت عصبی توسط 40 میلی گرم بر کیلوگرم مت آمفتامین که از طریق 4 تزریق (هر 2 ساعت، داخل صفاقی) القا شد. کورکومین در 7 روز متوالی پس از آخرین تزریق مت آمفتامین انجام شد. 1 روز پس از آخرین تزریق کورکومین با روش آزمون تشخیص شیء جدید، حافظه وابسته به هیپوکامپ ارزیابی شد. همچنین از رنگ آمیزی نیسل برای ارزیابی مرگ سلولی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با نرم افزار اختصاصی دستگاه انجام شد.

    یافته ها

    تجویز کورکومین با دز 200 میلی گرم بر کیلوگرم به شکل معناداری نقص شناختی و مرگ سلولی نکروتیک ناشی از مت آمفتامین را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    با مصرف کورکومین، اختلالات حافظه شناختی و مرگ سلولی در ناحیه هیپوکامپ در موش های مدل نوروتوکسیسیته ناشی از مت آمفتامین کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: کورکومین، سمیت عصبی، مت آمفتامین
  • فرشته آراسته، ابوالفضل محمد بیگی، محمد خندان، ذبیح الله قارلی پور* صفحه 34

    زمینه و هدف:

     بیماری های اسکلتی عضلانی شیوع بالایی در بین دندان پزشکان دارند. در بروز اختلالات اسکلتی عضلانی عوامل خطر مختلفی ازجمله وضعیت نامطلوب بدن موثر است. این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر اتخاذ وضعیت بدنی مناسب حین کار در دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال1401 انجام شد.

    روش بررسی:

     در این مداخله آموزشی 80 نفر از دانشجویان بالینی دندان پزشکی، در دو گروه آزمون و کنترل به وسیله پرسش نامه جمعیت شناختی و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده و کاربرگ ارزیابی سریع اندام فوقانی ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و فراوانی و درصد، همچنین آمار تحلیلی شامل آزمون های مک نمار و کای اسکوئر، تی تست مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     در گروه آزمون بعد از مداخله افزایش معناداری در سازه های نگرش (0/025=P)، کنترل رفتاری درک شده (0/031=P) و قصد رفتاری (0/021=P) مشاهده شد، اما در سازه های هنجار انتزاعی (0/790=P) و رفتار (0/635=P) اختلاف معناداری مشاهده نشد. بعد از مداخله تفاوت معناداری بین دو گروه آزمون و کنترل در نمره RULA  مشاهده شد (0/001= P).

    نتیجه گیری:

     مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه می تواند در بهبود وضعیت کاری موثر باشد؛ چنانکه بهبود نمره RULA و اصلاح وضعیت کاری در گروه آزمون مشاهده شد. پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی بعدی کنترل های مهندسی لازم در کنار آموزش در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: رفتار، وضعیت بدن، دانشجویان
  • محمد طائب پور، حمیدرضا جوادی، هادی سردارآبادی، محمدحسن درویشی* صفحه 35
    زمینه و هدف

    سیلیبینین به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی برای پیشگیری و درمان اختلالات التهابی پوست استفاده می شود. هدف از این پژوهش ساخت فرمولاسیون لیپوزومال سیلیبینین جهت افزایش زیست فراهمی و حلالیت این ماده در آب و همچنین کنترل کنتیک رهایش آن با هدف بهبود روند درمان آسیب های پوستی می باشد.

    روش بررسی

    لیپوزوم حاوی سیلیبینین به روش فیلم نازک تهیه گردید. میزان بارگذاری و کنتیک رهایش دارو با استفاده از خوانش جذب دارو در طول موج مناسب مورد بررسی قرار گرفت. اندازه ذرات و بار سطحی (پتانسیل زتا) نانوسامانه ها با استفاده از تکنیک پراکندگی نور پویا (DLS) تعیین گردید. مورفولوژی نانوذرات لیپیدی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مشخص گردید. سمیت سلولی با روش MTT بر روی سلول های فیبرولاست پوستی انسان بررسی گردید. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    اندازه ذرات و پتانسیل زتای نانوذرات لیپوزومال حاوی سیلیبینین در فرمولاسیون بهینه به ترتیب9/07±112 نانومتر و 2/2± 14/5- میلی ولت بود. میزان انکپسوله شده سیلیبینین در لیپوزوم 5/3±84 % و میزان رهایش جمعی دارو در دمای 37 درجه سانتی گراد در مدت زمان 48 ساعت 4/98± 67/3% بود. همچنین نتایج ارزیابی سمیت سلولی نشان داد که هم سیلیبینین به تنهایی و هم لیپوزوم های حاوی سیلیبینین بر روی سلول های سالم فیبروبلاست انسانی اثرات سمی نداشته اند. علاوه بر آن، سیلیبینین در حالت انکپسوله نسبت به حالت آزاد در افزایش رشد سلول های سالم فیبروبلاستی تاثیر گذار بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان می دهد فرمولاسیون نانولیپوزومال سیلیبیین می تواند به عنوان یک نانوداروی حاوی ماده موثره گیاهی برای تسریع بهبود زخم های پوستی به کار روند.

    کلیدواژگان: دارورسانی پوستی، سیلیبینین، لیپوزوم، ترمیم زخم
  • یدالله ابوالفتحی ممتاز، پریسا ملائی* صفحه 36
    زمینه و هدف

    مرگ خوب به عنوان جزء نهایی فرایند زندگی خوب در سالمندان اهمیت بالایی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اجزای مرگ خوب در سالمندان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مروری با جست وجوی جامع در پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی اسکوپوس، پابمد و وب آو ساینس با استفاده از کلید واژه های انگلیسی سالمند، سالمندی، افراد مسن، مرگ خوب و مرگ موفق انجام شد. مقالات از سال 1969 تا 2022 استخراج و با پیروی از دستورالعمل های تدوین شده در پریزما؛ موارد ترجیحی در گزارشات مقالات مروری منظم و فرا تحلیل (چک لیست پریزما) انجام شد. مطالعات مشاهده ای که به زبان انگلیسی و دارای متن کامل بودند و در جمعیت سالمندان، مراقبین و اعضای خانواده سالمند انجام شده بود، وارد مطالعه شدند. جست وجو در تمام پایگاه داده ها 1736 نتیجه به همراه داشت که در نهایت، تعداد 6 مقاله برای نگارش استفاده شد.

    یافته ها

    کیفیت مطالعات با استفاده از چک لیست استروب، متوسط تا خوب گزارش شد. در این مطالعه، مرگ خوب به 10 بعد جسمی، روانی، معنوی، اجتماعی، اقتصادی، مراقبتی، فرهنگی، مکان، زمان و نحوه مرگ طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    مرگ خوب و توجه به ابعاد آن در سالمندان، خصوصا در مراقبت های پایان زندگی ضروری است و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باید تلاش کنند تا دیدگاه بیماران را درباره مرگ خوب تشخیص دهند؛ بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع و همچنین نبود تعریف جامع از مرگ خوب در سالمندان و کمبود مطالعات انجام شده در این زمینه، بررسی های بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، مرگ، مرور سیستماتیک
  • حسین ایزدی راد، محمدسعید جدگال*، جمشید حسین زهی زمانی صفحه 37
    زمینه و هدف

    سواد سلامت عموما به معنای توانایی افراد برای دسترسی به اطلاعات سلامت و استفاده از آن به منظور تصمیم گیری مناسب در زمینه حفظ و ارتقای سلامت است. این مطالعه اولین تلاش برای طراحی و روان سنجی ابزاری برای سنجش سواد سلامت کروناویروس بالغین در ایران در سال 1400 بود.

    روش بررسی

    با استفاده از مستندات، مقالات و پرسش نامه های موجود گویه های مربوط به پرسش نامه طراحی شدند. نسخه اولیه پرسش نامه در برگیرنده 30 گویه بود. روایی محتوا و روایی صوری ابزار مقدماتی توسط گروهی از متخصصان و مصاحبه با بالغین ارزیابی شد. پس از بررسی روایی محتوا، تعداد عبارات ابزار به 22 عبارت کاهش یافت. سپس با استفاده از یک مطالعه توصیفی همبستگی بر روی 400 نفر از بالغین استان سیستان و بلوچستان که به صورت نمونه گیری غیراحتمالی متوالی انتخاب شده بودند، پایایی و تحلیل سازه ابزار مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    در تحلیل عاملی اکتشافی 22 گویه در 4 عامل بارگذاری شدند که در مجموع بیانگر 59/31 درصد تغییرات مشاهده شده بودند. میزان ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از عوامل قابل قبول بود. آزمون مجدد پرسش نامه با فاصله 2 هفته نیز ثبات پرسش نامه را تایید کرد. پرسش نامه نهایی با 22 عبارت در 4 حیطه دسترسی، فهم، ارزیابی کردن و استفاده از اطلاعات و خدمات بهداشتی به عنوان ابزاری روا و پایا تایید شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه قابلیت ابزار یاده شده برای سنجش سواد سلامت کروناویروس جمعیت بالغ 18 تا 65 سال استان سیستان و بلوچستان را نشان داد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، کروناویروس، روان سنجی
  • بررسی باورهای مرتبط با دارو درمانی و میزان تبعیت از درمان در بیماران مبتلابه فشارخون بالا
    فرزانه اثنی عشری*، محمد حیدری، فرناز فریبا، آذر پیردهقان، مهتا سنگستانی صفحه 38
    مقدمه و هدف

    پرفشاری خون یکی از مهم ترین علل خطر قابل تعدیل بیماری های قلبی - عروقی است که  تبعیت از درمان عامل مهمی در کنترل و بروز عوارض آن می باشد. این مطالعه مقطعی باهدف  بررسی باورهای مرتبط با دارودرمانی و  میزان تبعیت از درمان در بیماران مبتلابه پرفشاری خون  در شهر همدان در سال 1398 انجام شد.

    روش بررسی

      570 بیمار مبتلابه پرفشاری فشارخون تحت پوشش مراکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی همدان از مناطق غیر برخوردار، نیمه برخوردار و برخوردار به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. میزان تبعیت دارویی با پرسشنامه موریسکی و باور دارویی با پرسشنامه   BMQ) Beliefs about Medicines Questionnaire بررسی شد. یافته ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه  و تحلیل شد.

    یافته ها

      از 570 بیمار موردبررسی 7/45 % تبعیت دارویی کم، 2/33 % تبعیت متوسط و 21 % تبعیت دارویی زیاد داشتند. میانگین نمره باور دارویی 40/7±99/57 بود. تبعیت دارویی کم  با  مطلقه و بیوه بودن، وضعیت اقتصادی پایین و فعالیت بدنی کم و هم زمانی سایر بیماری ها و تبعیت بهتر با داشتن عوارض فشارخون و مدت ابتلای کمتر ارتباط معنی داری مشاهده شد (05/0 <p).  بین نمره تبعیت دارویی با باور آسیب درمان (P=0.022) و باور نهایی اختصاصی دارو (P=0.012) ارتباط معنی دار مشاهده شد.
     

    نتیجه گیری

    اکثر بیماران مبتلا به پرفشاری خون  تبعیت دارویی خوبی ندارند. باورهای مرتبط با دارودرمانی فقط در حیطه آسیب درمان و باور اختصاصی دارو بر تبعیت دارویی بیماران فشارخونی اثرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: فشارخون، باور مرتبط با دارودرمانی، تبعیت از درمان
  • سید فرزاد متولی حقی، نسیبه حسینی واسوکلایی، محمدتقی احمدیان، جمشید یزدانی چراتی، سیدحسن نیکوکار* صفحه 39
    زمینه و هدف

    کک ها حشراتی خونخوار و انگل خارجی اجباری انسان و حیوانات هستند و اهمیت آن ها در سلامت عمومی انسان بیشتر به توانایی آن ها در انتقال طیف گسترده ای از عوامل بیماری زای عفونی در طول وعده غذایی خون مربوط می شود. هدف از این مطالعه، بررسی دانش، نگرش و عملکرد افراد خانوارهای روستایی شهرستان بجنورد، خراسان شمالی در ارتباط با کک بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی از اردیبهشت تا آبان سال 1399 انجام شد. جامعه پژوهش شامل افراد خانوار روستایی و محیط پژوهش شامل 11 روستا در شهرستان بجنورد بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شدند. روایی پرسش نامه با استفاده از روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ سنجیده شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری تی مستقل و آنووا (آنالیز واریانس یک طرفه) در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    از 408 نفر شرکت کننده، 209 نفر (51/23درصد) زن و 199 نفر (48/77 درصد) مرد بودند. بیشتر افراد در رده سنی 21-30 سال (37/01 درصد) و کمتر در رده سنی بالاتر از 41 سال (11/27 درصد) بودند. 109 نفر (26/71 درصد) کارمند و فقط 6/62 درصد بیکار بودند. اختلاف معنی داری در دانش، نگرش و عملکرد افراد در ارتباط با حشره کک با توجه به متغیر های جنسیت، رده سنی، سطح تحصیلات و شغل مشاهده شد (0/05>P). میانگین درصد نمره دانش 75/38، نگرش 53/6 و عملکرد 49/3 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد افراد سطح آگاهی بالاتری درباره کک داشتند، اما ترجمه آن به نگرش و عملکرد به خوبی صورت نگرفته است.بنابراین برنامه های آموزشی مناسب برای بهبود آن ضروری به نظر می رسد

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، کک، افراد خانوار، ایران
  • بهروز براتی، علی گلجانیان تبریزی، محبوبه اسدی*، خدیجه مقدم صفحه 40

    زمینه و هدف:

     گرفتگی بینی شکایت شایع زنان در دوران یائسگی است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی استروژن داخل بینی برگرفتگی بینی در زنان یائسه انجام شده است.

    روش بررسی:

     این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی سه سوکور و کنترل شده با دارونما است که در سال 1400 بر روی زنان یائسه با گرفتگی بینی در بیمارستان طالقانی تهران انجام شده است. بیماران به صورت دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت درمان با پماد استروژن داخل بینی و گروه کنترل تحت درمان با لانولین (دارونما) داخل بینی، روزانه به مدت 3 ماه قرارگرفتند. داده ها با استفاده از تی تست مستقل و با نسخه 21 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها :

    46 بیمار یائسه با گرفتگی بینی و با میانگین سنی 0/667±52/58 سال و میانگین نمایه توده بدنی3/42±23/33 کیلوگرم بر مترمربع وارد مطالعه شدند. سپس بیماران به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (23نفر) و کنترل (23 نفر) قرارگرفتند. تفاوت معناداری در داده های جمعیت شناختی بین گروه ها مشاهده نشد. همه بیماران 3 ماه بعد از مداخله بهبود قابل توجهی در شدت علائم و نتایج رینومانومتری نشان دادند. در ویزیت های بعد از مداخله، میانگین شدت انسداد بینی و نتایج رینومانومتری در گروه پماد استروژن داخل بینی به طور معناداری بیشتر از گروه دارونما بود (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     باتوجه به نتایج مطالعه، پیشنهاد می شود از پماد استروژن داخل بینی برای درمان گرفتگی بینی در زنان یائسه فاقد اختلال آناتومیک یا عملکردی بینی استفاده شود.

    کلیدواژگان: استروژن، یائسگی، گرفتگی بینی، کارآزمایی تصادفی کنترل شده
  • علی آچاک، محمدرضا هدیه زاده* صفحه 41
    زمینه و هدف

    در دسته چهارم از سیستم طبقه بندی BI-RADS یا به عبارت دیگر دسته 4 BI-RADS احتمال میزان بدخیمی ضایعات بافت پستان بین 2 تا 95 درصد است که این امر تشخیص و در نتیجه درمان مورد نیاز برای بیمار را با چالش روبه رو خواهد ساخت. تصویربرداری ماموگرافی طیفی با کنتراست یکی از روش های کارآمد در تشخیص سرطان پستان است؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عملکرد تشخیصی تصاویر ماموگرافی طیفی با کنتراست در تعیین دقیق میزان بدخیمی دسته BI-RADS 4 در مراحل اولیه درمان سرطان پستان به مقایسه کارایی روش های یادگیری عمیق در این رابطه پرداخته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه از 1408 تصویر ماموگرافی طیفی با کنتراست شامل ضایعات مشکوک خوش خیم و بدخیم سرطان پستان دسته BI-RADS 4 استفاده شده است. ابتدا مرحله پیش پردازش با هدف حذف موارد نامطلوب و بهبود کیفیت تصویر و پس از آن ناحیه بندی با هدف تمایز ناحیه تومور از بقیه تصویر اعمال شد. مرحله بعد در مطالعه حاضر، استخراج ویژگی از ناحیه تومور با استفاده از 3 شبکه عصبی کانولوشن و در نهایت طبقه بندی تصاویر با استفاده از روش های یادگیری ماشین است.

    یافته ها

    با توجه به روش کار پیشنهادی عملکرد شبکه Densenet-201 در استخراج ویژگی و روش نزدیک ترین همسایه (KNN) در طبقه بندی با مقادیر حساسیت 99/2 درصد، اختصاصیت 97/5 درصد، صحت 98/57 درصد و 0/987 AUC  بهتر از سایر مدل های پیشنهادی گزارش شد.

    نتیجه گیری

    مدل پیشنهادی یادگیری عمیق با استفاده از تصاویر ماموگرافی طیفی با کنتراست، کارایی قابل توجهی در تشخیص میزان بدخیمی BI-RADS 4 در تشخیص زودهنگام و درمان به موقع سرطان پستان دارد.

    کلیدواژگان: تصاویر ماموگرافی طیفی باکنتراست، سیستم های کمکی، شبکه های عصبی کانولوشن
  • مهناز محمدی*، زهرا جمشیدی صفحه 42
    زمینه و هدف

    خیار دریایی ترکیباتی با اثر درمانی و ضد باکتریایی، قارچی، ویروسی و ضد سرطانی اهمیت پزشکی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر نانو ذره طلا و عصاره الکلی خیار دریایی بر رده سلولی سرطان کبد است.

    روش بررسی

    نمونه های خیار دریایی از منطقه جزر و مدی روستای اولی شهرستان دیر در بوشهر جمع آوری شد. شناسایی اولیه از طریق استخراج اسپیکول ها و با کمک کلید شناسایی سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) انجام شد. اثرات ضد سرطانی عصاره استخراجی حاصل از حلال متانول، بر رده سلولی سرطانی کبد (Hep-G2) با استفاده از روش MTT مطالعه شد. تحلیل های آماری نیز با نرم افزار SPSS نسخه 21 اجرا شده است.

    یافته ها

    نتایج تاثیر سمیت عصاره الکلی خیار دریایی و نانو ذره در 3 زمان 24 ، 48 و 72 ساعت بر رده سلولی سرطان کبد (Hep-G2) بررسی شد. بهترین تاثیر مربوط به عصاره الکلی خیار دریایی و نانو ذرات طلا بر رده سلولی سرطان کبد (Hep-G2)، در 72 ساعت بود. بالاترین اثر سیتوتوکسیک بر سلول سرطانی کبد مربوط به عصاره با بازداری 89/2 درصد و نانو ذره با بازداری 87/3 درصد و عصاره به همراه نانو ذره با بازداری 95/4 درصد است.

    نتیجه گیری

    به دلیل اثر بخشی قابل ملاحظه سمیت سلولی عصاره الکلی خیار دریایی و نانو ذرات طلا بر رده سلولی سرطان کبد، ترکیبات این گونه می توانند به عنوان کاندیدای مناسبی برای تولید داروی ضد سرطان استفاده شوند.

    کلیدواژگان: خیار دریایی، نانو حامل طلا، ترکیبات، ضد سرطان
  • علی شا اکیا، اعظم الهی، سمیه جعفری، رویا چگنه لرستانی، مصیب رستمیان، عترت جوادی راد* صفحه 43
    زمینه و هدف

     هدف این مطالعه بررسی حضور و تاثیر ژنهای PMQR در جدایه های بالینی سیتروباکتر از عفونت ادراری بود.

    روش بررسی

    51 سیتروباکتر از نمونه های ادراری بیماران در کرمانشاه در سال 1399 جدا گردید. حساسیت آنتی بیوتیکی به روش های دیسک دیفیوژن و میکرودایلوشن براث تعیین شد. ژن های qnrA، qnrB، qnrS، aac (6')-Ib و qepA جدایه ها با PCR مشخص شد. روش PCR-RFLP  جهت تمایز ژن aac (6´)-Ib از واریانت آن،  aac (6´)-Ib-cr بکار رفت. داده ها توسط روش های  آماری کای دو (Chi-square)  و Mann-Whitney  تحلیل شد.

    یافته ها

    بیشترین مقاومت جدایه ها برای سفازولین (74.5%)، سیپروفلوکساسین (41.2%) و کوتریموکسازول (35.3%) بود. بیش از 80 درصد جدایه ها نسبت به کارباپنم ها، جنتامایسین و پیپراسیلین/ تازوباکتام حساس بودند. فراوانی ژنهای qnr در جدایه ها 43.2 درصد بود. ژن qnrB فراوان ترین (41.5 %)و به دنبال آنqnrS  (9/5 %) وqnrA   (9/1%) قرار داشتند. ژن aac(6´)-Ib در 5/27 درصد از جدایه ها یافت شد که تمام آن ها واریانت aac (6´)-Ib-cr بودند. ژن qepA در هیچ کدام از جدایه ها یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر اهمیت سیتروباکتر فروندی به عنوان عامل عفونت ادراری و میزان مقاومت بالای آن به سیپروفلوکساسین بود. ژن های PMQR فراوانی بالایی در جدایه های سیتروباکتر  داشتند و بین ژنهای qnrB و qnrS باافزایش میزان MIC سیپروفلوکساسین ارتباط معناداری وجود داشت. بنابراین سنجش حساسیت آنتی بیوتیکی پیش از درمان سیتروباکتر عامل عفونت ادراری باید صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سیتروباکتر، فلوروکینولون ها، پلاسمیدها
  • بررسی وجود آفلاتوکسین M1 و آلودگی میکروبی در شیر خام، سنتی و پاستوریزه شهرستان قم در سال 1401
    سید عرفان حسینی نسب، ابراهیم رحیمی* صفحه 44
    زمینه و هدف

      آفلاتوکسین ها متابولیت های قارچی سمی هستند که در غذاها یافت می شوند. هنگامی که نشخوارکنندگان غذاهای دارای آفلاتوکسین B1 را می خورند، سم را متابولیزه و آفلاتوکسین M1 را در شیر دفع می کنند. میزان مجاز آفلاتوکسین در شیر 50 نانوگرم بر لیتر است. هدف از مطالعه حاضر بررسی رخداد آفلاتوکسین M1 در شیرخام سکوی جمع آوری، شیر سنتی و شیر صنعتی به روش الایزا و تعیین میزان تقلبات شیر خام در شهرستان قم می باشد.

    روش بررسی

    تعداد 180 نمونه شیر از سکوی جمع آوری، شیرهای سنتی و شیر پاسترویزه در شهرستان قم نمونه گیری و جهت انجام تحلیل های لازم به آزمایشگاه منتقل شدند. از آزمون یک طرفه (آنووا)، نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده و سطح معنا دار بودنP<0/005  در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد تمام شیرهای نمونه گیری شده به آفلاتوکسین آلوده بودند، اماهیج کدام از آلودگی ها فراتر از محدوده استاندارد نبودند، سطح آلودگی میکروبی بالا بوده و در بررسی تقلبات نشان داده شد که در شیرهای خام، سنتی و صنعتی به ترتیب 4، 0 و 2 مورد تقلب تایید شد.

    نتیجه گیری

    شیرهایی که در این مطالعه آزمایش شده اند، از نظر آلودگی آفلاتوکسین M1 برای مصرف بی خطر هستند. نظارت مستمر بر ارزیابی مداوم سطوح آفلاتوکسین M1 در جیره دام ها و همچنین آفلاتوکسین M1 در شیر گاوداری ها لازم است و این امر به ویژه برای کشورهایی که در معرض خطر بالا برای وقوع آفلاتوکسین M1 در نظر گرفته می شوند، بیشتر است.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، شیر، تقلب، شهر قم، ایران
  • زینب امامی آلنی، اسماعیل سلطانی، ابوالفضل محمدبیگی، ذبیح اله قارلی پور* صفحه 45
    زمینه و هدف

    هر چند برای بیشتر زنان، بارداری باعث شادمانی چشمگیر می شود، برای بسیاری از آنان باعث استرس و اضطراب می شود. این پدیده در زنان نخست باردار با شدت بیشتری همراه است، زیرا آنان برای بار اول با این تغییرات مواجه می شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین روایی و پایایی ابزار سنجش مدیریت استرس مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در زنان نخست باردار شهر قم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی کاربردی روی 20 مادر نخست باردار شهر قم در سال 1401 انجام شد. پرسش نامه پیش آزمون در ابتدا و 14 روز بعد از آن در اختیار نمونه ها قرار گرفت. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS نسخه 23 شد. سپس با استفاده از تی تست، کای اسکوئر، آزمون تحلیل واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و آلفای کرونباخ تجزیه و تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    در مرحله روایی بر اساس نظرات 8 نفر از متخصصین از بین 46 سوال، تعداد 5 سوال از سوالات پرسش نامه کاسته شد و بقیه سوالات از نظر روایی محتوایی و پایایی بررسی و در نهایت، تعداد 41 سوال تایید شد. آلفای کرونباخ محاسبه شده برای کل سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده برابر 0/87 و ضریب همبستگی پیرسون برابر 0/75 تعیین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد ابزار از روایی و پایایی قابل قبولی برای سنجش سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده در مدیریت استرس در زنان نخست باردار برخوردار است.

    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، زنان باردار، استرس، روایی، پایایی، پرسش نامه
  • سمیه رضایی، مریم خوش سخن مظفر*، ناصر کلهر صفحه 46
    زمینه و هدف

    ناباروری مردانه اختلال پیچیده ای است که بخش بزرگی از جمعیت مردان را تحت تاثیر قرار داده است. با این حال، بسیاری از علل آن ناشناخته است. انجام صحیح و کامل روند اسپرماتوژنز مستلزم بیان تعداد زیادی ژن است؛ به طوری که توقف یا اختلال در بیان هر یک از آن ها ممکن است به توقف یا اختلال در روند اسپرماتوژنز منجر شود. شناسایی این قبیل ژن ها و ارزیابی عملکرد آن ها اطلاعات ارزشمندی در یافتن علل بسیاری از انواع ناباروری بدون علت، فراهم می کند. در مطالعه حاضر بیان ژن های PRMT1 و MAPK14 در افراد سالم و الیگواسپرم بررسی شد.

    روش بررسی

    نمونه مایع منی افراد دارای پارامترهای اسپرمی طبیعی و الیگواسپرم مطابق استانداردهای سازمان جهانی بهداشت، ازافراد مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم پس از اخذ رضایت نامه جمع آوری شد. بیان ژن های PRMT1 و MAPK14 در 2 گروه نرمال و الیگواسپرم با استفاده از روش Real Time PCR مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار PRISM نسخه 8 و تست آماری تی مستقل، با سطح معنی داری 0/05 >P تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    مطالعه روی cDNA حاصل از اسپرم های نرمال و الیگواسپرم نشان داد بیان ژن PRMT1 در افراد الیگواسپرم نسبت به گروه کنترل 3/989 برابر افزایش بیان داشته است، ولی بین میزان بیان ژن MAPK14 و ناباروری الیگواسپرمی تغییر معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    افزایش بیان ژن PRMT1 در افراد الیگواسپرم باعث افزایش فرایند آپوپتوز می شود و در نهایت باعث کاهش تعداد اسپرم های سالم خواهد شد.

    کلیدواژگان: الیگواسپرمی، PRMT1، MAPK14، ناباروری مردان، آپوپتوز
  • الهام خانلرزاده، زهره صادقبان، فرناز فریبا، فرزانه اثنی عشری* صفحه 47

    زمینه و هدف:

     سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در پرفشاری خون، یکی از مهم ترین راهکارهای کنترل این بیماری محسوب می شود. سبک زندگی ارتقادهنده سلامت راهی است که افراد به واسطه آن تلاش می کنند که از بیماری و ناتوانی جلوگیری کنند و سلامت خود را ارتقا بخشند. این مطالعه با هدف بررسی سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و عوامل موثر بر آن در بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    روش بررسی:

     این مطالعه مقطعی روی 310 بیماران مبتلا به فشار خون مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهری در همدان در سال 1399 که به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت بود. یافته ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی تست، من ویتنی، کروسکال والیس، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها :

    میانگین نمره سبک زندگی ارتقادهنده سلامت بیماران از کمینه و بیشینه نمره قابل اکتساب 49 تا 196 برابر 80/65±129/16 بوده که این نمره در حد متوسط بود. بین نمره سبک زندگی ارتقادهنده سلامت با سن، جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات، وجود بیماری هم زمان و سابقه خانوادگی فشار خون ارتباط معنا داری مشاهده شد (0/05> P). همبستگی معکوس معنا داری بین سبک زندگی ارتقادهنده سلامت با سن (0/01> P)، میزان فشار خون سیستولیک (0/01= P) و میزان فشار خون دیاستولیک (0/001> P) مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     رفتارهای سبک زندگی ارتقادهنده سلامت فشار خون در بیماران در حد مطلوب نیست؛ بنابراین لازم است در برنامه های آموزشی با در نظر گرفتن مسئله فوق، بر شدت و جدیت این رفتارها و عوارض احتمالی انجام نشدن آن ها برای افراد تاکید شود.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، خود مراقبتی، سبک زندگی، ارتقای سلامت
  • سنتز نانوکمپوزیت های نقره اکسید روی با استفاده از سلولز هسته خرمای برحی همراه با ارزیابی فیتوشیمیایی، فعالیت ضد باکتریایی و سمیت سلولی
    ثمانه عباسی، فیروزه نیازوند، نبی جمعه زاده، زهرا کولیوند، نرگس چم کوری* صفحه 48
    زمینه و هدف

    نانوذرات و نانوکامپوزیت ها در غلظت های پایین می توانند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها باشند. در مطالعه حاضر برای اولین بار نانوکامپوزیت نقره -اکسید روی از سلولز هسته خرمای گونه برحی سنتز شد.

    روش بررسی

    در ابتدا ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره هسته خرمای برحی و سپس نانوکامپوزیت های نقره - اکسید روی سنتز شدند. مشخصات نانوکامپوزیت سنتز شده با استفاده از روش های مختلف اسپکتروسکوپی و میکروسکوپی بررسی شد. فعالیت ضدباکتریایی عصاره و نانوکامپوزیت علیه سویه های استاندارد اشرشیاکلی، کلبسیلاپنومونیه، استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد. همچنین سمیت سلولی روی رده سلولی سرطان سینهMCF-7  و رده سلولی طبیعی MCF-10A بررسی شد.

    یافته ها

    در بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی عصاره هسته، ترکیبات فلاونویید و فنل در غلظت های بالایی به دست آمد. بر اساس میکروسکوپ الکترونی روبشی و میکروسکوپ الکترونی عبوری، اندازه نانوکامپوزیت سنتز شده 20±5 نانومتر و کروی شکل بود. قطر هاله عدم رشد نانوکامپوزیت سنتز شده برای کلبسیلاپنومونیه و اشرشیاکلی، به ترتیب 0/5 ± 21/3 میلی متر و 0/7 ± 19/4میلی متر به دست آمد. در مقایسه اثر سیتوتوکسیک نانوکامپوزیت با عصاره، بر اساس روش MTT، این اثر در برابر سلول های سرطانی سینه MCF-7 بیشتر از سلول نرمال MCF-10A بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد نانوکامپوزیت نقره -اکسید روی سنتز شده از سلولز هسته خرمای گونه برحی خواص ضد باکتریایی و ضد سرطانی با عوارض جانبی کمتر و اثربخشی قابل توجهی دارد که می تواند به عنوان یک درمان بالقوه در آینده موثر باشد.

    کلیدواژگان: خرمای برحی، نقره، اکسید روی، نانوکامپوزیت، عوامل آنتی باکتریال
  • لیلا آبادیان، محسن ادیب حاج باقری* صفحه 49

    زمینه و هدف:

     پرستاری یک عمل دلسوزانه به حساب می آید و در این میان دلسوزی و شفقت برای دیگران در هر شکلی که صورت گیرد، خود مستلزم داشتن شفقت نسبت به خود است. این مطالعه با هدف شفاف سازی مفهوم شفقت به خود در پرستاری انجام شده است.

    روش بررسی:

     این مطالعه بر اساس رویکرد تحلیل مفهومی واکر و آوانت انجام شد. پس از انجام جست وجوی وسیع و مرور متون در پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکالر، مگیران، پایگاه مرکز اطلاعات جهاد دانشگاهی، پابمد، وب آوساینس، مدلاین، اسکوپوس و پروکوئست و فرهنگ لغت پزشکی آکسفورد، با کمک کلیدواژه های self-Compassion ، Compassion ،Compassionate care ،Self-Forgiveness، Self-Perception و شفقت به خود، در فاصله زمانی سال 2010 تا 2022 و بر اساس معیارهای ورود 10 سند مطالعه شدند و ویژگی های تعریفی مفهوم از آن ها استخراج شد.

    یافته ها :

    شفقت به خود، یعنی گشوده بودن و همراه شدن با رنج های خود، تجربه حس مراقبت و مهربانی نسبت به خود، اتخاذ نگرش غیرقضاوتی و همراه با درک و فهم نسبت به بی کفایتی ها و شکست های خود و تشخیص اینکه تجربه فرد بخشی از تجربه بشری است.

    نتیجه گیری:

     نتایج بررسی تحلیل مفهوم در این مطالعه می تواند تصویری عینی و قابل درک از شفقت به خود در پرستاری ارائه کند و گامی موثر برای آموزش، تقویت، اندازه گیری و در نهایت توسعه این مفهوم در جهت ارائه خدمات پرستاری با کیفیت و ایمن توسط پرستاران باشد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، روان شناسی، پرستاری
  • فائزه سلطانی نجف آبادی، لیلا امجد*، کهین شاهانی پور، امیرمسعود مشایخ صفحه 50

    زمینه و هدف:

     هدف از این مطالعه، بررسی اثر دود برگ های زیتون بر فعالیت فاکتورهای سرولوژیکی، آنزیم های کبدی و بافت های کبد، کلیه و ریه موش های نر صحرایی نژاد ویستار بود.

    روش بررسی:

     در این مطالعه تجربی، اثر دود برگ های زیتون، پس از استخراج و انتقال از دستگاه جمع کننده دود، در 21 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در 3 گروه 7 تایی به مدت 21 روز، آزمایش شد. گروه ها شامل گروه کنترل، دریافت کننده دود به مدت یک ساعت و دریافت کننده دود به مدت دو ساعت بودند. سطوح گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول، اوره، کراتینین، لیپوپروتئین های با دانسیته بالا و لیپوپروتئین های با دانسیته بالا و فعالیت آنزیم های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و گاما گلوتامیل ترانس پپتیداز اندازه گیری شد. تغییرات هیستولوژیک بافت های کبد، کلیه و ریه نیز بررسی شد. در نهایت، داده ها توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، در سطح 0/001>P تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها :

    آزمایش با دود برگ زیتون موجب افزایش گلوکز خون شد و تغییر معناداری در سطوح تری گلیسیرید، کلسترول، اوره، کراتینین،  لیپوپروتئین های پرچگالی و لیپوپروتئین های کم چگالی خون و فعالیت آنزیم آلانین آمینو ترانسفراز به وجود نیاورد (0/05P) نشان داد، در حالی که در موش های آ زمایش شده 1 ساعته در مقایسه با گروه کنترل، اختلاف معناداری مشاهده نشد.

     نتیجه گیری:

     هر دو آزمایش با دود برگ زیتون تغییر معناداری را در فاکتورهای بیوشیمیایی خون موجب نشدند، اما آزمایش 2 ساعته فقط توانست در سطح آنزیم های کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و گاما گلوتامیل ترانس پپتیداز تاثیر معناداری بگذارد. همچنین بررسی بافت شناسی نشان داد، دود برگ زیتون بر سلول های بافت های کبد، ریه و کلیه، تاثیرات پاتولوژیک ندارد.

    کلیدواژگان: زیتون، دود، ریه، کبد، کلیه
  • شیوا نجفی، علی اصغر مشتاقی*، فرشید حسن زاده، هاشم نیری، الهام جعفری صفحه 51
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی عروقی عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند. کلسترول بالا یکی از عوامل خطر در بروز بیماری های عروق کرونر است. ساخت کلسترول توسط آنزیم 3-هیدروکسی-3- متیل گلوتاریل کوآنزیم A ردوکتاز تنظیم می شود. استاتین ها، مهارکننده های HMG-CoA ردوکتاز، اغلب به عنوان داروهای کاهنده چربی در جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی استفاده می شوند. هدف از این مطالعه، سنتز و بررسی مشتقات جدید آتورواستاتین با کارایی بیشتر و اثرات جانبی کمتر بر پارامترهای سرمی و عملکرد کبد و کلیه و هیستولوژی این بافت هاست.

    روش بررسی

    مشتقات آتورواستاتین S1 ، S2 و S3 با آسیلاسیون حلقه بنزن آتورواستاتین سنتز شدند. ترکیب S3 در مدل خرگوش هیپرکلسترومیک ناشی از رژیم غذایی پرچرب بر پارامترهای سرمی مربوط به عملکرد کبد و کلیه ارزیابی شد. برای آنالیز تمام داده ها و انجام تست های آماری از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج فعالیت ضد هیپرلیپیدمیک درون تنی نشان داد ترکیب S3 باعث افزایش لیپوپروتئین با چگالی بالا و کاهش کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی پایین و تری گلیسیرید در مقایسه با داروی استاندارد آتورواستاتین در طول 30 روز درمان شد (0/05 > P). سطح آنزیم های کبدی خرگوش برای ارزیابی ویژگی سمیت ترکیب S3 استفاده شد. همچنین ترکیب S3 به طور معناداری مقادیر اوره، کراتینین و اسید اوریک را نسبت به گروه هیپرلیپیدمیک کاهش داد. نتایج بافت شناسی نشان داد ترکیب S3 سبب کاهش آسیب بافتی در خرگوش های هیپرکلسترومیک می شود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت S3 می تواند به عنوان یک عامل کاهنده کلسترول خون در نظر گرفته شود. در واقع، حلقه هایی با چگالی الکترونی بالاتر، مانند حلقه فنیل متصل به پروپارژیل، اثرات بازدارندگی بهتری از خود نشان دادند. علاوه بر این، S3 ممکن است به عنوان دارویی موثر در پیشگیری از تصلب شرایین در نظر گرفته شود. با این حال، برای روشن شدن سازوکار دقیق باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

    کلیدواژگان: خون آتورواستاتین، سنتز، کلسترول، HMG CoA ردوکتاز
  • زهرا عباسی، جلال کاووسی، علی مقدسی، رسول رئیسی* صفحه 52
    زمینه و هدف

    شیوع گسترده کووید-19 و افزایش روزافزون تعداد بیماران بستری، نقش آموزشی پرستاران را برجسته تر کرده است. این مطالعه با هدف شناسایی موانع آموزش به بیمار در بخش کرونا از دیدگاه پرستاران مراقبت کننده از بیماران کووید-19 در بخش کرونا بیمارستان 22 بهمن شهر خواف انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی مقطعی در 3 ماهه آخر سال 1399 انجام شد. 82 نفر از پرستاران مراقبت کننده از بیماران کووید-19 در بخش معمولی کرونا به روش سرشماری انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با پرسش نامه الکترونیک موانع آموزش به بیمار (دارای روایی و پایایی تاییدشده) جمع آوری و با استفاده از نسخه 22 نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری کای اسکوئر، فریدمن، ویلکاکسون، من ویتنی یو و کروسکال والیس در سطح معناداری 0/05 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    بیشترین میانگین نمره دیدگاه پرستاران از موانع آموزش به بیمار، مربوط به عوامل مدیریتی (0/3±2/4) و کمترین میانگین نمره دیدگاه مربوط به حیطه مهارت های آموزشی (0/3±1/8) بود. میانگین نمره دیدگاه پرستاران درخصوص موانع آموزش به بیماران در حیطه مدیریتی نسبت به سایر حیطه ها و در حیطه شرایط کاری نسبت به حیطه های نگرش پرستاران و مهارت های آموزشی به طور معناداری بیشتر بود (05/P<0).

    نتیجه گیری

    ازآنجایی که بیشترین میانگین نمره دیدگاه پرستاران از موانع آموزش به بیمار، مربوط به عوامل مدیریتی بود. مدیران باید با ایجاد سازوکارهایی نظیر نظارت و کنترل مداوم، در نظر گرفتن فعالیت آموزشی در ارزشیابی های دوره ای و صدور ابلاغ سازمانی برای آموزش به بیمار، پرستاران را به این امر مهم ترغیب کنند.

    کلیدواژگان: پرستار، بیمار، موانع، آموزش به بیمار، کووید-19
  • سارا امانیان*، الناز طالبی، لیلا رادرزم، راهب قربانی صفحه 53
    زمینه و هدف

    پرستاران حرفه ای افرادی هستند که از مهارت های هوش هیجانی خود برای مواجهه با مشکلات بیماران استفاده می کنند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی همبستگی هوش هیجانی پرستاران شاغل در بخش های داخلی با کیفیت مراقبت ارائه شده توسط آن ها و اضطراب بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی همبستگی بر روی 150 نفر پرستار شاغل در بخش های داخلی بیمارستان های کوثر سمنان، خاتم الانبیاء ایرانشهر و بیمارستان توان بخشی رفیده تهران در سال های 1399 و 1400 انجام شد. پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی و هوش هیجانی توسط پرستاران و پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی، کیفیت مراقبت پرستاری و اضطراب آشکار اشپیل برگر توسط بیماران دیابتیک نوع 2 آن پرستاران که حداقل 3 روز متوالی تحت مراقبت شان قرار گرفته بودند، تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسن، ضریب همبستگی جزئی و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین اضطراب بیماران با هوش هیجانی پرستاران همبستگی ضعیف معکوس و معناداری دیده شد (0/001 >P، 0/375- = r)، اما بین کیفیت مراقبت های پرستاری و ابعاد آن با هوش هیجانی پرستاران همبستگی معنا داری دیده نشد (در همه موارد 0/05 P).

    نتیجه گیری

    برگزاری دوره های آموزشی هوش هیجانی با گروه هدف پرستاران در دانشکده های پرستاری و بیمارستان ها می تواند موجب ارتقای سطح هوش هیجانی پرستاران و متعاقب آن بهره مندی هر چه بیشتر بیماران از لحاظ مدیریت اضطراب شود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پرستاران، کیفیت مراقبت بهداشتی، اضطراب، دیابت شیرین نوع 2
|
  • Evaluation of validity and reliability of coronavirus preventive behaviors in pregnant women based on health belief model
    Mansoureh Rangraz.Jedi, Zabihollah Gharlipour*, Narges Eskandari, Abolfazl Mohammadbeigi Page 1
    Introduction

    Coronavirus disease, which has spread from China to the rest of the world, on the one hand, with a high prevalence and on the other hand, with a high mortality rate, is a problem that affects all age groups. Mortality is similar to others among the most important groups. This study aimed to evaluate the validity and reliability of coronary heart disease prevention behaviors in pregnant women based on the health belief model in pregnant women in Qom in 1400

    Methods

    This descriptive-applied study was performed on 20 pregnant women. The pre-test questionnaire was provided to the target group electronically using the relevant link. After one month, the questionnaire was completed again by all individuals. Data were collected in SPSS software and then statistically analyzed by parametric tests such as independent t-test, paired t-test, chi-square, analysis of variance, Pearson correlation coefficient.

    Conclusion

    The results of this study provided good evidence about the strength of the factor structure and the acceptable reliability of measuring instruments of health belief model on the promotion of coronary heart disease prevention behaviors in pregnant women in the study population. The scales obtained in this study can be used for similar and relevant research both thematically and in terms of the study population. Also on various other health issues, the need for such studies in the current epidemic of coronary heart disease is fully felt.

    Keywords: : Validity, Reliability, Pregnant mothers, Coronavirus disease, Health belief model
  • Investigating the effect of educational intervention on postpartum Health attitudes and behaviors in women referring to Health centers in Qom
    Zabihollah Gharlipour*, Narges Eskandari, Abolfazl Mohammadbeigi, Howra Toosi Page 2
    Background and Aim

    Postpartum is one of the most important and dangerous periods in the life of a mother and a newborn. The health behaviors of mothers are influenced by their attitudes. There is a possibility of improving the health behaviors of mothers through education, increasing public awareness and modifying attitudes. The present study aims to investigate the effectiveness of educational intervention on attitudes and behaviors. Maternal hygiene during the postpartum period was carried out in Qom province.

    Methods

    This study is a semi-experimental educational intervention that was conducted on 110 mothers during the postpartum period. The available mothers were selected from the health centers of Qom province and then they were randomly assigned to intervention and control groups. The duration of the intervention was four months and the trainings were conducted in four sessions, through uploading in the virtual space and one face-to-face session and follow-up of its feedback, until 42 days after delivery.

    Results

    After the educational intervention, there was a significant difference in the components of women's postpartum health attitudes and behaviors, including general health behaviors, maternal behaviors, nutritional behaviors, infant-related behaviors, health attitudes, and standard postpartum health behaviors in the group. The test was observed compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that multimedia educational intervention with individual counseling and continuous communication with mothers based on scientific theories and qualitative study has a positive effect on mothers' health attitudes and behaviors in the postpartum period

    Keywords: : Postpartum, attitude, health behavior, educational intervention
  • Causes of nurses' migration, a systematic review
    Alireza Khorram, Abasat Mirzaei* Page 3
    Background and Objectives

    Nurses are among the basic factors of health systems. Migration is one of the factors of reduction and loss of this value.

    Methods

    In this systematic review, PubMed, Scopus, Web of Science, SID, MagIran and Google Scholar databases were searched without time limit and based on the prism method, and in order to evaluate the quality of the articles from the critical evaluation checklists of the Joanna Briggs Institute(JBI) was used.

    Results

    First, 265 articles were extracted, after screening and removing duplicate articles, unrelated, without complete text, the qualitative evaluation stage was performed, and finally 17 articles were included in the study, 7 articles with qualitative-quantitative method and 10 articles as Qualitative and content analysis was performed. No intervention was reported in the articles and no study prioritized the identified effective factors. The causes affecting migration were classified into two main categories: causes related to the country of origin (push factors) and causes related to the destination country (pull factors). The factors in the countries of origin and destination were counted in three areas: individual factors, social factors and cultural factors. Income, job position, job security, continuing education facilities and educational technology, team relations and facilities in the work environment and family status were identified as the most important factors affecting migration

    Conclusion

    Young nurses from third world countries, such as East Asian countries and India, had a high desire to immigrate. Considering that multi-dimensional causes, including psychological, subsistence and economic causes are effective on migrant nurses, for the possibility of effective management of this phenomenon, special attention and structural reforms in the social, cultural, political and economic dimensions of immigrant-first countries are necessary and it is needed.

    Keywords: Migration, nurses, effective factors
  • Frequency of depressive symptoms in people with osteoporosis referring to densitometry center of Shahid Beheshti Hospital in Kashan in 2022
    Zahra Sepehrmanesh*, Batool Zamani, Parisa Pirasteh, Habibollah Rahimi, Rezvan Saei Page 4
    Background & objectives

     Osteoporosis is a chronic disease characterized by decreased bone density and increased risk of bone fractures. Osteoporosis can affect the quality of life and lead to depression by causing fractures and associated complications such as reduced physical activity, weight gain, and reduced self-care. Therefore, the aim of this study is to investigate the frequency of depression symptoms in people with osteoporosis who refer to the densitometry center of Shahid Beheshti Hospital in Kashan

    Methods

    In this cross-sectional study, 150 people were selected from among those referred to the densitometry center, who were registered in the information system and were suffering from osteoporosis, by systematic sampling. In order to collect information, a questionnaire including demographic information and Beck's depression questionnaire was used. Data were analyzed using SPSS software and chi-square and independent T-test. 

    Results

    In this study, 86% of people with osteoporosis had depressive symptoms, of which 42% suffered from severe depression. The rate of depressive symptoms in osteoporosis patients with a T score was also reported as 37.9% on average. In this study, the difference There was a statistical significance between the family history of depression and the use of psychiatric drugs and depressive symptoms (P<0.001).

    Conclusion

    The majority of people with osteoporosis had some degree of depression symptoms, which shows the importance of early investigation and treatment of depression in these patients.

    Keywords: Depression, Osteoporosis, Bone Densitometry
  • Investigating the Prevalence of anxiety and suicidal ideation in nurses caring for patients with Covid-19 and comparing it with nurses in other wards
    Javad Khodadadi, Vahideh Nayeri*, Mostafa Vahedian, Elham Sheikhjebeli, Alireza Sharifizad, MohmmadHossein Assi Page 5
    Introduction and aim

    Investigating the level of anxiety and suicidal thoughts of nurses during the outbreak of covid-19 plays an important role in helping them clinically to prevent the development of psychological symptoms. The purpose of this study was to investigate the prevalence of anxiety and suicidal thoughts in nurses caring for patients with covid-19 compared to nurses in other departments.

    Materials and methods

    In this analytical cross-sectional study, 307 nurses were included in the study. In order to collect data, Demographic information questionnaires, Beck's anxiety questionnaire and suicidal ideation questionnaire were used. Nurses were divided into two groups working in corona and non-corona departments, and after completion, incomplete questionnaires were removed from the final sample. Finally, the rest of the questionnaires were subjected to final analysis. In data analysis, descriptive indices including mean, percentage, and frequency were used, and the data were analyzed in SPSS software version 22, and the desired indices were calculated in the objectives of the study. Independent T-test or ANOVA was used to analyze subgroups in quantitative data and chi-square test was used for qualitative data. In this study, a significance level of less than 0.05 was considered.

    Results

    Nurses who worked in covid wards had significantly higher anxiety scores than those who worked in non-covid wards (P=0.00), but there was a significant difference in relation to the suicide score between ward nurses. No covid and non-covid were found (P=0.979).

    Conclusion

    The results of this research indicate a high prevalence of anxiety among nurses in the inpatient wards of Covid-19 patients. Therefore, it is suggested to use psychological treatments to reduce anxiety and suicidal thoughts of nurses caring for covid-19 patients

    Keywords: Anxiety, suicidal thoughts, covid 19
  • Maryam Derakhshani, Samaneh Abbasi, Khatereh Sourani, Abolfazl Mohammadbeigi, Faride Yousefizadeh* Page 6
    Background and Objectives

    Health indicators such maternal and child mortality rates are social indicators that are used to measure the development of each country. This study aims to investigate the status of maternal and child health indicators and total fertility rate in the last 10 years in Iran compared to the sustainable development goals (SDG) of the World Health Organization (WHO).

    Methods

    This is a systematic review study. A search was first conducted to find studies related to the study objectives in Iran from 2012 to 2022 in online databases of SID, IranDoc, Web of Science, PubMed, Scopus and Google Scholar, using the keywords: Health, fertility, mothers, children. The results of the studies were compared with the SDG indicators of the WHO.

    Results

    The initial search yielded 162 articles. After removing duplicates and screening the studies based on the inclusion criteria, finally 20 articles were selected for the review. The status of SDG indicators in Iran, except for neonatal mortality rate and low birth weight, was in accordance with the SDGs of the WHO until 2030.

    Conclusion

    In the last ten years, the status of most SDG indicators in Iran has been favorable. However, the attention should be paid to the factors affecting neonatal mortality rate and low birth weight to reduce their rates and improve the country’s health status.

    Keywords: Health, Fertility, Mothers, Children, World Health organization (WHO), Sustainable development goals
  • Hoda Abolhasani, Ahmad Abolhasani, Fatemeh Nojavan, Mahdieh Ghahremani, Fatemeh Heidari* Page 7
    Background and Objectives

    The dandelion plant (Taraxacum officinale) is one of the plants with beneficial effects. In this study, we evaluated the growth inhibition of different extracts of Iranian dandelion (Taraxacum peregrinum) on breast cancer cells.

    Methods

    Ethanolic, methanolic, hydroalcoholic, and aqueous extracts and juice of dandelion leaves were first prepared by the Maceration method. Seven  concentrations (0.01, 0.1, 1, 10, 100, 1000, and 10000 mg/mL) were prepared from different extracts. Cisplatin was used as a standard anticancer drug. Their half-maximal inhibitory concentration (IC50) values were evaluated by the MTT assay. Data analysis was done in Excel and GraphPad Prism 8.0.2 software.

    Results

    By increasing the concentration of different extracts, the growth inhibitory effect on cancerous cells increased after 72 hours of exposure. The greatest growth inhibition effect was shown by ethanolic extract (IC50=0.75±0.31 mg/mL) after 72 hours of exposure followed by methanolic extract (IC50=6.25±0.76 mg/mL) and aqueous extract (IC50=6.59±0.94 mg/mL). Their effects were much more significant and better than Cisplatin (IC50=42.57±1.73 mg/mL). However, hydroalcoholic extract and juice of dandelion leaf did not show a significant growth inhibition effect.

    Conclusion

    Given the significant effects of ethanolic, methanolic, and aqueous extracts of Taraxacum peregrinum leaves on inhibiting the growth of the MDA-MB-468 breast cancer cell line, this plant can be used as an herbal supplement for the treatment of breast cancer.

    Keywords: Taraxacum peregrinum, Dandelion, Breast Cencer
  • Haniyeh Rastegari Far, Zohre Khalajinia*, Parisa Tabatabai Jafari, Khadijeh Alipour Nodoushan Page 8
    Background and Objectives

    The COVID-19 pandemic affected physical and mental health of people, including college students. Several studies in Iran have reported high symptoms of depression, anxiety, and stress in college students during the pandemic; however, few studies have investigated their resilience during the pandemic. This study aims to determine the relationship of resilience with anxiety, depression, and stress of nursing and midwifery students in Qom, Iran during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study. Participants were 192 nursing and midwifery students of Qom University of Medical Sciences in 2021, who were selected using a simple random sampling method. The instruments included the Corona Disease Anxiety Scale, the Connor-Davidson resilience scale, and the 21-item depression, anxiety, stress scale (DASS-21). The data was analyzed using descriptive statistics and analytical tests of Pearson’s correlation test and regression analysis in SPSS software, version 22.

    Results

    The mean score of anxiety, depression, stress, and total DASS-21 score was 14.6±4.4, 14.48±4.29, 15±4.32, and 32.46±9.88, respectively. The mean total resilience score was 53.5±16.5. There was a significant negative correlation between depression, anxiety, stress, and total DASS-21 score with resilience in students during the pandemic (P<0.001).

    Conclusion

    During the COVID-19 pandemic, nursing and midwifery students’ resilience had a significant relationship with their depression, anxiety, and stress. The lower resilience can increase the stress, depression, and anxiety of nursing and midwifery students.

    Keywords: Resilience, Psychological, Anxiety, Stress, Depression
  • Moharram Karami Joushin, Siamak Mohebi, Abedin Saghfipour*, Mahdi Mohammadi, Yadollah Ghafuri, Bahareh Zareh Page 9
    Background and Objectives

    According to the report of the World Health Organization (WHO), almost one-third of the world’s population is infected with tuberculosis (TB). The delay in TB diagnosis, in addition to increasing mortality, can increase the duration of disease transmission. This study aims to identify the factors affecting the early detection of smear-positive pulmonary TB in Patients in Qom Province, Iran.

    Methods

    In this case-control study, 120 patients with smear-positive pulmonary TB (60 with a diagnosis delayed for more than three months and 60 with a timely diagnosis) diagnosed from 2018 to 2021 in Qom Province participated. To determine the factors effective in early diagnosis of pulmonary TB, the odds ratio of each factor was calculated, and logistic regression analysis was used for data analysis.

    Results

    The prescription of the sputum test at the first visit had the most significant effect on the early diagnosis of pulmonary TB (odds ratio=161, P<0.001). The TB in patients who visited the clinics and those visited by general practitioners was diagnosed with a higher delay. The lack of knowledge of existing TB diagnosis and treatment services in health centers had increased the diagnosis delay by 2.3. Occupation, gender, and place of residence were not found to be effective factors.

    Conclusion

    It seems that most doctors in Iran neglect to prescribe a sputum test for patients suspected of pulmonary TB and only prescribe chest x-rays. Training and informing doctors, private medical centers, and pharmacies in referring patients suspected of pulmonary TB to the health centers where the patients live can cause timely diagnosis of pulmonary TB.

    Keywords: Early diagnosis, Tuberculosis, Case-control, Qom, Iran
  • Ozra Rahimi, Abbas Ahmadi*, Golamreza Najafi, Ali Shalizar Page 10
    Background and Objectives

    In this research, the effect of vitamin C as an antioxidant was investigated on in vitro fertilization and fetal growth in oocytes obtained from small laboratory mice with experimentally-induced polycystic ovary syndrome (PCOS) using estradiol valerate.

    Methods

    A number of 8-week-old Swiss-type adult mice were randomly selected and categorized into control (fed only with water and food) and PCOS (using estradiol valerate by intraperitoneal injection) groups. After a 2-month treatment period, hCG and Folligan drugs were injected intraperitoneally to stimulate ovulation. The oocytes were dissected, washed, and cultured in an HTF medium containing BSA (4 mg/mL). Oocytes obtained from mice were divided into different groups using culture media containing different doses of vitamin C. Then, the quality of the developed embryos, the percentage of cleavage, the number of arrested embryos, and the percentage of blastocysts created during 120 hours in each group were evaluated using an inverse microscope.

    Results

    The results of examining the percentage of fertilization, blastocyst, and other stages of fetal development showed that the induction of polycystic ovary syndrome caused a significant reduction in the stages of development and growth of the fetus compared to the control group. It has also caused an increase in type I and type II embryos.

    Conclusion

    Overall, using antioxidant vitamin C with the proper dose can positively affect fertility and fetal growth in the culture medium of in vitro fertilization.

    Keywords: Ovarian cysts, In vitro fertilization, Fetal development, Ascorbic acid
  • Relationship of Social Participation With the Ability to Use Online Health Services in Middle-aged People of Kashan, Iran
    Fatemeh Sadat Izadi-Avanji*, Mahboobeh Kafaei-Atrian, Seied Jalal Hashemi Page 11
    Background and Objectives

    Social participation involves playing a role by expressing opinions, making decisions, and accepting responsibilities in society. The use of online health services can promote people’s perception of health. This study aims to determine the relationship of social participation with the ability to use online health services in middle-aged people of Kashan, Iran.

    Methods

    This is a cross-sectional study that was conducted on 280 middle-aged people referred to comprehensive health service centers in Kashan City in 2020-2021. A social participation questionnaire and a researcher-made questionnaire of the ability to use online health services were used for data collection. chi-square and Fisher’s exact test, independent t-test, analysis of variance, and Pearson correlation test were used.

    Results

    Of 280 participants, 154(55%) were female and 243(86.8%) were married. The mean score of social participation was 43.8±57.21 (on a scale from 14 to 70), indicating a moderate level. The mean score of ability to use online health services was 65.73±16.20 (on a scale from 20 to 100). Social participation had a positive significant correlation with the ability to use online health services (r=0.14, P=0.024) and attitude towards technology (r=0.26, P<0.001). There was no significant difference in social participation based on age and work experience (P>0.05).

    Conclusion

    Social participation of middle-aged people in Kashan City is correlated with their ability to use online health services. This result can help the health system policymakers in designing educational programs for maintaining or improving the health and social participation of middle-aged people in society.

    Keywords: Middle aged, Social participation, Health services
  • Farkhondeh Nemati*, Rohullah Abdullahpour, Samaneh Soleymani Rad, Hajar Poorali, Fatemeh Ghahari Page 12
    Background and Objectives

    Antibiotic treatment is used to reduce the bioburden of wounds. Medicinal plants can be an alternative method for wound treatment. This study aims to investigate the effects of Myrtus communis (Mord) leaf extract combined with olive oil on the wound healing process and the expression of vascular endothelial growth factor (VEGF), epidermal growth factor (EGF), fibroblast growth factor-1 (FGF-1) and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) genes in BALB/c mice.

    Methods

    The Mord leaf extract was mixed with olive oil in a volume ratio of 1:1. Thirty-six  BALB/c male mice were divided into three groups of 12, including control, saline, and experimental. Then a 1×1 cm incision was made in their skin. On days 5, 10, 15, four mice from each group were randomly sacrificed and their skin samples were collected from the wound site. The real-time PCR method was used to measure the expression of four genes in the wound site. Statistical analysis was done by the analysis of variance and Tukey’s post hoc test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The Mord leaf extract combined with olive oil increased the expression of VEGF, EGF, FGF-1, and IGF-1 genes (P<0.05). The effect was higher on the 15th day of the experiment.

    Conclusion

    The increase in the expression of VEGF, EGF, FGF-1, and IGF-1 genes due to the treatment using the combination of Mord leaf extract and olive oil can accelerate the wound healing process.

    Keywords: Myrtus communis, Wound healing, Olive oil, Genetics
  • Shiva Kaffashi Alamdari*, Jafar Poyamanesh, Ghorban Fathi Aghdam, Abdolreza Nasser Moghadasi Page 13
    Background and Objectives

    Most of patients with multiple sclerosis (MS) (even those with mild degrees) experience various sexual disorders, which can affect their different aspects of life. Therefore, it is important to find treatments for them. This study aims to assess the effectiveness of mindfulness-based intervention and neurofeedback on the sexual function of women with MS.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test/follow-up design. The study population includes all married women with MS in Karaj, Iran in 2020, 16 of whom were selected using a purposive sampling method and were randomly divided into two experimental groups of neurofeedback (n=8) and mindfulness (n=8). To collect data, the female sexual dysfunctional inventory by Naderi et al. (2011) was used. The collected data were analyzed in SPSS software, version 26 using repeated measures analysis of variance.

    Results

    According to the results, both mindfulness-based intervention and neurofeedback were effective in improving the sexual functions of women with MS, and there was no significant difference between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    Both Mindfulness-based intervention and neurofeedback can improve the sexual functions of women with MS. They can be used as an effective complementary treatment in MS women.

    Keywords: Mindfulness, Sexual function, Multiple clerosis, Neurofeedback
  • Parisa Kasmaei, Zhaleh Yousefzadeh, Fardin Mehrabian, Maryam Shakiba*, Esmaeil Fattahi, MohammadSaeed Jadgal Page 14
    Background and Objectives

    Oral and dental diseases, especially caries and periodontal diseases, are among the most common diseases in the world. This study aimed to determine the factors related to tooth brushing behavior in high school students based on the health belief model.

    Methods

    The present study is of a descriptive cross-sectional type. The sampling was done by random classification in two classes of girls' and boys' schools on 400 ninth-grade students from six cities east of Guilan Province, Iran, in 2022. The study instrument was a valid and reliable researcher-made questionnaire, including demographic characteristics, knowledge, constructs of the health belief model, and brushing behavior. Data were analyzed in SPSS software, version 23 using the chi-square test and Pearson linear correlation coefficient. The multivariate logistic regression model was used to estimate the adjusted relationship.

    Results

    Direct and weak linear correlations were observed between the state of desirable brushing behavior with knowledge scores (r=0.15), self-efficacy constructs (r=0.25), and perceived benefits (r=0.22). Also, an inverse and significant correlation was observed between behavior and perceived barrier (r=-0.24). Based on logistic regression analysis with adjustment for age and socioeconomic status, the variables of knowledge (OR=1.11; 95%CI, 1.02%-1.21%), self-efficacy (OR=1.10; 95%CI, 1.05%-1.51%), and perceived barrier (OR=0.97; 95% CI, 0.95%-0.99%) had independent and significant relationships with desirable tooth brushing behavior.

    Conclusion

    Considering the low level of desirable tooth brushing behavior and the low average knowledge score, it is necessary to take appropriate interventions to provide, maintain, and improve students' oral health.

    Keywords: Students, Health Belief Model, tooth brushing teeth, oral health
  • Atefeh Aboutalebi, Maryam Mohammadi-Sichani*, Nafisehsadat Naghavi Page 15
    Background and Objectives

    Brucellosis is one of the most common infectious diseases with a global spread. It has a high prevalence in Iran. This study aims to diagnose brucellosis caused by Brucella melitensis in the serum of patients by the amplification of omp31 gene, compared to the serological tests.

    Methods

    Blood samples were collected from 200 people suspected of brucellosis. The samples were evaluated by serological tests including Rose Bengal test, Wright test, Coombs-Wright test, gel agglutination test, and 2-mercaptoethanol (2ME) test. DNA extraction was done by the phenol/chloroform extraction method. Molecular detection with polymerase chain reaction (PCR) method was done using the specific primers of the Omp31 gene. Data were analyzed in SPSS software, version 23 using the analysis of variance.

    Results

    Of 200 patients, 122 were female and 78 were male with a mean age of 45.17±17.43 years. The results of PCR test for the omp31 gene were positive in 14.5% of cases, which was consistent with the results of serological tests (13.8%). The sensitivity of Wright, Coombs-Wright, 2ME, and gel agglutination tests, compared to PCR, was 89.7, 75.9, 55.2 and 55.2%, respectively. Most of the affected people were housekeepers (41.5%) and urban residents (75.5%). Muscle pain (68%) and leg pain (62.3%) were the most common symptoms. Consumption of non-pasteurized dairy products was the highest risk factor (17%).

    Conclusion

    The diagnosis of brucellosis by the omp31 gene amplification has higher sensitivity and accuracy compared to the serological tests. Considering the importance of rapid and timely diagnosis of brucellosis to control its clinical complications, the molecular diagnosis method is recommended as a diagnostic method.

    Keywords: Brucellosis, Brucella millitensis, Molecular diagnostic techniques, Omp31 gene, Serological tests
  • Evaluation of the Effects of Educational Interventions on the Modification of High-Risk Job Behaviors in Patients with Brucellosis in Rural Areas of Arak County based on the Family-Centered Empowerment Model (FCEM)
    Hadi Rasouli, Zabiholah Gharlipour*, Alireza Koohpaei, Abolfazle Mohammad Beigi Page 16
    Background and Objectives

    Brucellosis is a common disease worldwide. Family-centered empowerment model is a model for empowering patients to modify high-risk behaviors. Given the wide range of health and economic complications caused by the prevalence of brucellosis in society, we sought to evaluate the effect of this model in modifying the high-risk behaviors of patients with brucellosis.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental interventional study that examined 88 patients with Brucellosis in Arak County in 2021. Data were collected using a standardized questionnaire based on the family-centered empowerment model in six constructs, namely knowledge, attitude, perceived severity, self-esteem, self-efficacy, and behavior at two stages before and two months after the educational intervention. Independent t-test, paired t-test, and chi-square test at a significance level of 0.05 were used to analyze the data.

    Results

    The mean of patients' age was 42.19±19.79. The results of the paired t-test indicated that the mean scores of knowledge (P<0.001), attitude (P<0.001), perceived severity (P<0.001), self-esteem (P<0.001), self-efficacy (P<0.001), and behavior (P<0.001) significantly increased in the intervention group after education. but changes in mean scores of knowledge (P=0.71), attitude (P= 0.53), perceived severity (P=0.26), self-esteem (P=0.18), self-efficacy (P=0.21), and behavior (P=0.41) were not significant in the control group.

    Conclusion

    The results indicated that educational intervention based on the family-centered empowerment model could be effective in increasing knowledge, thereby improving Brucellosis prevention behaviors.

    Keywords: Brucellosis, Educational intervention, Family-centered empowerment model (FCEM), Construct
  • Tahereh Komeili-Movahhed, Fatemeh Heidari, Azam Moslehi* Page 17
    Background and Objectives

    Nonalcoholic steatohepatitis is a severe liver disease characterized by excess lipid accumulation (steatosis) and inflammation in the liver. Endoplasmic reticulum stress is considered one of the crucial factors in nonalcoholic steatohepatitis pathophysiology. Rosmarinic acid is a herbal medicine with antioxidant and anti-inflammatory properties. This study aimed to evaluate the effect of rosmarinic acid on reducing the endoplasmic reticulum stress induced by nonalcoholic steatohepatitis in male Swiss-type mice.

    Methods

    The study animals were grouped into four: Saline, rosmarinic acid, nonalcoholic steatohepatitis, and nonalcoholic steatohepatitis-rosmarinic acid. Nonalcoholic steatohepatitis was induced by a diet without methionine-choline for 8 weeks, and rosmarinic acid was injected intraperitoneally daily for 8 weeks in mice. After 8 weeks, the animals were killed, and their liver samples were obtained. Real-time PCR was used for molecular studies. Data analyses were performed by one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test.

    Results

    Findings of this study showed that rosmarinic acid alleviated mRNA levels of GRP78, IRE-1, and PERK while increasing the Apo B expression.

    Conclusion

    The results suggest that rosmarinic acid ameliorates endoplasmic reticulum stress parameters, upregulates Apo B expression as a key factor in triglyceride exit from the liver, and thereby improves nonalcoholic steatohepatitis in male Swiss-type mice.

    Keywords: Nonalcoholic fatty liver disease, Endoplasmic reticulum stress, Rosmarinic acid, GRP78, IRE-1
  • Hoda Ahmari Tehran, Esmat Jafarbegloo*, Zohre Khalajini, Zahra Abedini, Ashraf Khoramirad Page 18
    Background and Objectives

    The death of a loved one is one of the most difficult and stressful life events in the world. The effects of death caused by COVID-19 on the mental health of individuals and families are of great importance. This study aims to elucidate the experience of grief in bereaved women following the death of their husbands due to COVID-19 in Qom, Iran.

    Methods

    In this phenomenological study, 12 bereaved women were selected using a purposive sampling method. The information was collected using semi-structured interviews until reaching data saturation.

    Results

    The data analysis led to the extraction of 3 main themes and 10 sub-themes: Complicated grief (ambiguous loss, farewell with no embrace, grieving alone), unconventional grief (strange death, deviation from religious burial customs, virtual mourning), and grief outcome (spiritual experiences, moral panic, social stigma, distrust in healthcare providers).

    Conclusion

    The grief of bereaved women due to the death of their husbands by COVID-19 differs from their mourning for the death caused by other diseases in two aspects. Firstly, according to the majority of women, the cause of death was unclear. This situation intensified their grieving and mourning. Secondly, due to the specific nature of COVID-19 and the necessity of quarantine, they were restricted from having funeral and religious mourning rituals according to the prevalent culture, which resulted in an incomplete mourning process. Gaining spiritual experiences is one positive aspect of grief in women. It is recommended to provide support and care by the healthcare system during pandemics for families, especially bereaved women, to reduce the negative effects of grief.

    Keywords: Grief, Women, Bereavement, COVID-19
  • Masoumeh Saberi, Samira Dodangeh, Seyed Jafar Adnani Sadati, Zahar Sadat Mohammadi, Seyedeh Zahra Hashemi* Page 19
    Background and Objectives

    Many patients with COVID-19 show long-term physical and mental symptoms. This study aims to determine the prevalence of suicidal ideation in patients with COVID-19 hospitalized in a hospital in Qazvin, Iran.

    Methods

    This is a cross-sectional study. The study population consists of all patients with COVID-19 admitted to Bou Ali Sina Hospital in Qazvin city. A two-part questionnaire was used to collect data; the first part surveys demographic characteristics, history of death due to COVID-19 in relatives, history of underlying disease, days of hospitalization, history of intubation, and history of hospitalization in intensive care units. The second part was the Beck Scale for Suicide Ideation. The collected data were analyzed in SPSS software, version 23 using ANOVA and logistic regression analysis.

    Results

    Participants were 206 patients with COVID-19. The data showed that 12.8% of patients had high suicidal ideation. Younger patients were at a high risk of suicide (Mean age: 31.96±12.59 years) (P<0.001). In addition, patients who were single (P<0.001) and had a history of death due to COVID-19 in relatives or friends had higher suicidal ideation (P=0.005). 

    Conclusion

    About 12.8% of patients with Covid-19 admitted to the study hospital had a high suicidal ideation. There is no considerable difference between the prevalence of suicidal ideation reported in this study and the data reported for the general population of Iran before the pandemic.

    Keywords: Suicide, COVID-19, Suicidal ideation
  • Vahideh Nayeri, Mojtaba Rahimi, Parvin Rahmatinejad* Page 20
    Background and Objectives

    Various studies have emphasized the main role of alexithymia and poor in eating disorders. This study aims to investigate the mediating role of alexithymia in predicting eating disorders based on body image in Iranian college students.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study using structural equation modeling (SEM). Participants were 369 students of the Islamic Azad University of Qom Branch in 2020-2021, who were selected by a convenience sampling method. Data were collected using the eating attitude test, body image concern inventory, and Toronto alexithymia scale. Data were analyzed by path analysis.

    Results

    The results showed that alexithymia increases the path between body image and eating disorders by 14% (β=0.140), indicating its minor mediating role in predicting eating disorders based on body image.

    Conclusion

    Alexithymia has a minor mediating role in the relationship between eating disorders and body image in Iranian college students. For more understanding of the relationship between eating disorders and body image, it is recommended to assess the possible role of other biological and psychological factors.

    Keywords: Feeding, eating disorders, Body image, Affective symptoms, Structural equation modeling
  • Jafar Shahbazpour, Leila Ghanbari Afra*, Maryam Ebrahimpour Roodposhti, Monireh Ghanbari Afra Page 21
    Background and Objectives

    Emergency Medical Technicians (EMTs) are the first healthcare providers in the time of crisis. They are exposed to many physical and psychological risks, including death anxiety. The present study aims to investigate the death anxiety level and its related factors in EMTs in Qom, Iran, in the post-COVID-19 era.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 185 EMTs from the hospitals affiliated to Qom University of Medical Sciences in 2023. Sampling was done by simple random method. The data collection tool was Templer’s Death Anxiety Scale. Data analysis was done in SPSS software, version 23 using descriptive statistics, independent t-tests, ANOVA, and regression analyses.

    Results

    The mean total score of death anxiety was 6.4±3.05. Based on the results of the multivariate regression analysis, the variables of age, marital status, and work experience could explain 43% of the variance in death anxiety of EMTs (β=0.433, P=0.001).

    Conclusion

    Death anxiety of EMTs in Qom in the post-COVID-19 era is at a moderate level. The factors of age, marital status, and work experience are the predictors of death anxiety in EMTs. It is recommended that older, married, and more experienced EMTs should receive more psychological evaluations and consultations.

    Keywords: Anxiety disorders, Post-COVID-19 era, Emergency medical technicians, Iran
  • Sahar Khalili Samani, Solmaz Khalifeh, Mehdi Vahiddastjerdi, Mandana Hassanzad, Afshin Kheradmand, Farzaneh Nazari Serenjeh* Page 22
    Background and Objectives

    Studies have indicated that the chronic use of morphine can result in physical and psychological dependence. Morphine dependence is associated with several cellular and molecular alterations in the mesocorticolimbic system, and striatal dopamine signaling is involved in this process. In the present study, we aim to investigate possible alterations in the level of dopamine receptors DRD2 and DRD4 in the striatum of male rats following chronic oral administration of morphine and assess the effect of subcutaneous injection of memantine on morphine-induced effects.

    Methods

    In this experimental study, 16 male Wistar rats were randomly divided into four groups: Control, morphine, memantine, and morphine+memantine. The morphine group received increasing doses of morphine (0.1-0.4 mg/kg) via their drinking water for 21 consecutive days. The memantine groups, after receiving distilled water without morphine for 21 days, received a subcutaneous injection of 5 mg memantine. The morphine memantine group received 5 mg of memantine subcutaneously on day 21 and 30 minutes after the last oral administration of morphine. After collecting striatum tissue, dopamine receptor levels were evaluated by the western blotting method.

    Results

    The chronic use of morphine increased the levels of DRD2 and DRD4 compared to the controls. Memantine administration also increased the level of these receptors compared to the controls. In addition, the expression of DRD2 and DRD4 increased in the morphine+ memantine group compared to the memantine group.

    Conclusion

    Morphine affects the expression of dopamine receptors in the striatum. Treatment with memantine can increases dopamine receptors’ expression.

    Keywords: Morphine, Dopamine receptors, Striatum, Memantine, Rats
  • Shaghayegh Salehi, Negar Leylatan, Mehrnaz Ahmadi* Page 23
    Background and Objectives

    The COVID-19 pandemic led to mental health problems in people, including nursing students. People use different coping strategies when faced with unprecedented stress. This study aims to determine the relationship between perceived stress and psychological capital components (hope, optimism, resilience, self-efficacy) in nursing and Midwifery students in Ahvaz, Iran, during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study that was conducted on 178 third- and fourth-year undergraduate nursing and Midwifery students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, who were selected using a census method. The data were collected from May to July 2022 online using a demographic checklist, Cohen’s Perceived Stress Scale 14-item, and Luthans’s Psychological Capital Questionnaire. Data were analyzed using independent t-test, one-way ANOVA, Pearson’s correlation test, and multiple linear regression analysis in SPSS software, version 22.

    Results

    A significant and negative correlation was found between perceived stress and psychological capital components (r=-0.5, P<0.001). Regression models showed that optimism (β=-0.36, P<0.001), self-efficacy (β=-0.30, P=0.001), visiting a psychologist (β=-0.17, P=0.005), and resilience (P=0.043, β=0.16) were the predictors of perceived stress in nursing students. These factors were able to predict 32% of the changes in the perceived stress variable.

    Conclusion

    There is a negative relationship between psychological capital and perceived stress in nursing students. It is recommended to make appropriate plans to improve the psychological capital of these students to prevent and control their stress during the pandemic.

    Keywords: Stress, Psychological capital, Students, Nursing, COVID-19
  • Ghodrat Ebadi Manas* Page 24
    Background and Objectives

    The side effects of insecticides are undeniable due to their excessive use by farmers. This study aims to investigate the impact of spirotetramat insecticide on pathological and hormonal alteration in BALB/c mice testes.

    Methods

      In this experimental study, 24 adult BALB/c male mice, with a body weight range of 25-30 g, were obtained from the Animal House of Uremia University and examined. Mice were randomly divided into three groups of eight: control, experimental group 1, and experimental group 2. The mice of experimental group 1 received 2.5 mg/kg, and experimental group 2 received 10 mg/kg of spirotetramat. The control group received the same amount of distilled water for 21 days through the mouth by gavage. After this period, the mice were anesthetized and evaluated. Data were analyzed using a 1-way analysis of variance in SPSS version 19 software.

    Results

    The results of the study showed that spirotetramat increased the thickness of the tunica albuginea, the diameter of the seminiferous tubules, the differentiation index of the testis tube, and the spermiogenesis index, but it decreased the thickness of the epithelium of the spermatogenic tubules, the replacement index of active spermatogonia, Leydig cells, and FSH, LH, and testosterone hormone levels. The thickness of interstitial tissue, Sertoli, and lymphocyte cells did not change significantly.

    Conclusion

    By inhibiting the activity of acetyl coenzyme A, spirotetramat insecticide disrupts energy production and prevents the synthesis of lipids in the cells, finally decreasing spermatogenesis in mice.

    Keywords: Spirotetramat, Testis, Mice, Male, Pathology, Hormones
  • Omid Sami Deli, Shiva Khezri*, Seyed Meysam Abtahi Froushani Page 25
    Background and Objectives

    Ulcerative colitis (UC) is a chronic inflammatory disease of the large intestine and rectum that is associated with symptoms such as rectal bleeding, diarrhea, and sometimes abdominal pain. Theobromine is an alkaloid which is found in coffee beans, cocoa beans, and tea leaves. This study aims to evaluate the effectiveness of theobromine, compared to prednisolone, in treating inflammation in female rats with UC.

    Methods

    In this experimental study on 24 female Wistar rats, after induction of UC with injection of acetic acid 4%, rats were divided into four groups: Control, UC, UC+prednisolone (10 mg/kg) and UC+theobromine (100 mg/kg). All rats were evaluated daily for changes in body weight, the existence of blood in the stool, and stool consistency. After 10 days, the rats were killed and were examined in terms of macroscopic lesions and the production of biochemical markers in the intestinal tissue including myeloperoxidase (MPO), nitric oxide (NO), malondialdehyde (MDA), total antioxidant capacity (TAC), and protein content. Analysis of biochemical data was performed by one-way ANOVA, and the data related to disease severity were analyzed by the Friedman test.

    Results

    The results for the weight factor indicated that the UC group had severe weight loss, and in the groups treated with theobromine and prednisolone, the weight of rats gradually increased. The disease severity increased in the UC group but decreased in the treated groups. Macroscopic examination showed that the tissue wound and bleeding in the treated groups were much lower than in the UC group and were almost similar to those in the control group. In the UC group, the levels of MPO, NO, and MDA increased significantly compared to the control group (P<0.05), and treatment with theobromine and prednisolone significantly reduced the level of these markers. In contrast, the TAC and protein content decreased in the UC group, compared to the control group, while there was a significant increase in the treated groups compared to the UC group.

    Conclusion

    Treatment with theobromine and prednisolone can reduce tissue wounds and bleeding, as well as the MPO, NO, and MDA levels in female rats with UC.

    Keywords: Ulcerative colitis, Theobromine, Prednisolone, Acetic acid, Rats
  • Roghayeh Mirzazadeh, Azita Amirfakhraei*, Kobra Haji Alizadeh, Eqbal Zarei Page 26
    Background and Aim

    Validity Scale Validation can help identify coronavirus disease patients; therefore, the aim of this study was to evaluate the validation of the electronic form of the Oxford Happiness Questionnaire in patients with COVID-19.

    Methods

    This study is instrumental psychometrics that the statistical population includes all patients in 19 cases in Tehran. The number of samples was determined based on psychometric criteria to be 100 for the predictive validity section and 251 for the convergence validity section. Samples were selected by cluster sampling. Research data were collected electronically through two questionnaires of happiness (Oxford) and happiness of positive psychological characteristics by sending the questionnaire link to the participants' mobile phones. To evaluate the validity of the scale, content validity, convergence, and factor analysis methods were used. The reliability of the scale was assessed by internal consistency methods and class reliability.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed that the researcher-made questionnaire consists of three factors and has good validity and reliability. The second-order confirmatory factor analysis also confirmed the three-factor model. This questionnaire was administered along with the short form of the Oxford Happiness Scale, which had 13 items of good reliability and validity.

    Conclusion

    The Oxford Happiness Scale in COVID-19 patients can be used to assess happiness in COVID-19 patients.

    Keywords: Happiness, COVID-19, factor analysis, validation
  • Nader Hajloo*, Saeed Pourabdol, Mahdi Beyki, Ramin Gharibzadeh Page 27
    Background and Objectives

    Rumination is defined as a set of repeated thoughts Related to negative moods or events and is effective as a maladaptive cognitive emotion regulation strategy in various disorders such as depression. Considering that the Mistake Rumination Scale (MRS) has not been validated for Iranian population, this study aims to investigate the psychometric properties of the Persian version of MRS in the Iranian population.

    Methods

    The study population includes all people aged 18-60 years in Iran. The study samples were 270 people who were selected by a convenience sampling method after an online invitation from November to December 2022. To evaluate the convergent and divergent validity, the 16-item difficulties in emotion regulation scale, the 21-item Depression, Anxiety, and Stress scale, and the multidimensional perfectionism cognitions inventory were used. The factor structure of the questionnaire was examined through confirmatory factor analysis. Reliability was determined using Cronbach’s alpha coefficient and the test-retest method. The data was analyzed in SPSS software, version 25 and LISREL software, version 8.8.

    Results

    The results of the confirmatory factor analysis confirmed Four factors: Psychological, psychological, economic and social. Cronbach’s alpha coefficient was equal to 0.93 and the four-week test-retest reliability was equal to 0.89. The correlation coefficients indicated favorable convergent and divergent validity of the Persian MRS (P<0.001).

    Conclusion

    The Persian MRS is a reliable and valid tool for measuring mistake rumination in the Iranian population.

    Keywords: Mistake rumination, Perfectionism, Validity, Reliability, Psychometrics
  • Azam Moslehi, Tahereh Komeili Movahhed, Hoda Abolhasani, Fatemeh Heidari* Page 28
    Background and Objectives

    Melanoma is the most aggressive and fatal type of skin cancer caused by the uncontrolled proliferation of melanocytes. The ineffectiveness of existing therapies has encouraged researchers to use herbal medicines. Amygdalin is a natural cyanogenic glycoside that is found in fruits and seeds of different plants and has antiproliferative, antioxidant, and immune-regulating activities. In this study, we aim to evaluate the effect of amygdalin against murine melanoma cancer cell line and normal human fibroblast cells.

    Methods

    The murine melanoma cancer cell line (B16F10) and human foreskin fibroblasts (HFF) cells were exposed to different concentrations of amygdalin and dacarbazine (a standard anticancer drug) for 24 and 48 hours. The half-maximal inhibitory concentration (IC50) of amygdalin was obtained using the MTT assay and analyzed in GraphPad Prism and Excel applications.

    Results

    Amygdalin had a high cytotoxic effect on the melanoma cell line within 48 hours of exposure, which is comparable to the cytotoxicity of dacarbazine at the same time. Amygdalin had no cytotoxic effect on HFF cells, while dacarbazine caused a high toxicity on HFF cells.

    Conclusion

    Amygdalin, by inhibiting the proliferation of cancer cells in a dose-dependent manner, may prevent the adverse effects of chemical drugs on healthy cells and can be an appropriate treatment option for melanoma.

    Keywords: Amygdalin, Melanoma, Skin, Neoplasms
  • Leila Khodadadifard, Fatemeh Alirezaei, Abolfazl Mohammadbeige, Ali Saleh, Aida Mehdipour* Page 29
    Background and Objectives

    Internet addiction is one of the challenges of students that may affect their academic performance and cause stress. One of the metabolic changes related to stress is the salivary cortisol level. This study aims to evaluate the relationship of internet addiction with perceived stress, salivary cortisol level, and academic failure in dental students.

    Methods

    In this descriptive-analytical study with a cross-sectional design, 123 dental students from Qom University of Medical Sciences participated. They were selected by a census sampling method. A demographic form, the internet addiction test, and the perceived stress scale were completed by them. Their academic failure was assessed and their salivary cortisol level was measured by the ELISA method. Data were analyzed using ANOVA, t-test, Pearson correlation test, and regression analysis.

    Results

    Internet addiction had a positive and significant relationship with perceived stress (r=0.21, P=0.003) and its two domains of negative perception (r=0.301, P=0.005) and positive perception (r=0.279, P=0.009). However, it had no significant relationship with salivary cortisol level (P=0.123) or academic failure (P=0.614).

    Conclusion

    It seems that decreasing internet addiction can reduce the perceived stress of dental students.

    Keywords: Stress, Academic performance, Internet addiction, Dentistry
  • Nader Hajloo*, Saeed Pourabdol, Hossein Alizadeh, Ramin Gharibzadeh Page 30
    Background and Objectives

    This study aims to measure the psychometric properties of the Persian version of the Heidelberg form for emotion regulation strategies (HFERST).

    Methods

    In this study conducted from November to December 2022, participants were 333 people aged 18-60 years in Iran who were selected by a convenience sampling method. To evaluate the convergent and divergent validity of the Persian HFERST, the acceptance and action questionnaire-second edition, the difficulty in emotion regulation scale, and the depression, anxiety and stress scale were used. Reliability was assessed using Cronbach’s alpha and test-retest method. The data analysis was done in SPSSsoftware, version 25 and LISREL version 8.8.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis confirmed the 8-factor solution of the questionnaire. The Cronbach’s alpha coefficient for the subscales of rumination, reappraisal, acceptance, problem solving, suppression of emotional expression, suppression of emotional experiences, avoidance and social support were 0.88, 0.87, 0.90, 0.91, 0.84, 0.89, 0.92, and 0.90, respectively. In addition, the four-week test-retest reliability for the mentioned subscales were 0.83, 0.80, 0.85, 0.89, 0.80, 0.82, 0.86, and 0.91, respectively.

    Conclusion

    The Persian HFERST is a reliable and valid scale for measuring emotion regulation strategies in Iranian samples.

    Keywords: Emotion Regulation Strategies Scale (Heidelberg Form) (HFERST), validity, reliability
  • Marjan Shaheli*, Ramin Yaghobi, Mani Ramzi Page 31
    Background and Objectives

    Torque teno virus (TTV) infection can be seen in different types of leukemia and may affect clinical outcomes. This study aims to investigate the prevalence of TTV, hepatitis B and C virus, and cytomegalovirus (CMV) in Iranian patients with different types of leukemia.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 95 patients with different types of leukemia participated. The molecular prevalence of TTV infection was evaluated using the semi-nested PCR method. The prevalence of HBs-Ag and HCV-Ab viruses was measured by the ELISA method. Also, the prevalence of active CMV infection was investigated by the semi-quantitative antigenemia test. The data analysis was done in SPSS software version 12 using logistic regression analysis, chi-square test, and Fisher’s exact test.

    Results

    The TTV infection was found in 40 out of 95 patients (42.1%). The presence of HBs-Ag was reported in 27 out of 95 patients (28.4%). HCV-Ab was found in 18 out of 69 patients (26.1%), and active CMV infection was found in 11 out of 69 (15.9%). Among 40 leukemia patients with TTV infection, 15 (37.5%) had hepatitis B, 14 (35%) had hepatitis C, and 7 (17.5%) had CMV infection.

    Conclusion

    The high prevalence of single or comorbid TTV infection among Iranian patients with leukemia emphasizes the importance of this virus in causing or aggravating the clinical complications observed in these patients.

    Keywords: Torque teno virus, Leukemia, Hepatitis, Cytomegalovirus
  • Samaneh Rezaei Dehnamaki, Samad Darabian, Mohammad Aligol, Ali Saleh, Abolfazl Mohammadbeigi, Aida Mehdipoor*, Mohammad Chehreghani Page 32
    Background and Objectives

    COVID-19 can spread from human to human primarily through respiratory secretions. In this regard, dental procedures can pose a high risk of COVID-19 transmission. This study aims to investigate the knowledge, attitude and practice (KAP) of office employees in Qom, Iran regarding dental treatment during COVID-19 pandemic based on health belief model (HBM).

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 510 office employees in Qom Province. Data collection tools included a demographic form and a KAP questionnaire based on the HBM constructs.

    Results

    The mean age of participants was 36.7±9.1 and 252(52%) were female. The practice variable had a statistically significant relationship with perceived susceptibility (P<0.001), perceived barriers (P<0.001), history of vaccination (P<0.001), and history of chronic diseases (P<0.001). Age had a significant relationship with perceived severity (P<0.001) and perceived benefits (P<0.001). Gender had a significant relationship only with perceived severity (P<0.001). Marital status had a significant relationship with knowledge (P<0.001), perceived severity (P<0.001) and perceived barriers (P=0.03). Educational level had a significant relationship with knowledge (P=0.01), perceived severity (P<0.001), perceived benefits (P<0.001), perceived barriers (P<0.001). History of vaccination had a significant relationship with knowledge (P<0.001), perceived susceptibility (P<0.001), perceived severity (P=0.02), and perceived benefits (P=0.02). History of chronic disease had a significant relationship with perceived susceptibility (P<0.001), perceived severity (P<0.001), perceived benefits (P<0.001), and perceived barriers (P<0.001).

    Conclusion

    knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits and perceived barriers of office employees in Qom regarding dental treatment during COVID-19 pandemic are at moderate level. Their perceived susceptibility and severity have a positive relationship with visiting dental clinics.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, COVID-19, Health belief model
  • Mahbobe Hadi Zade Bazaz, Gholamhassan Vaezi*, Mehdi Khaksari, Vida Hojati Page 33
    Background and Objectives

    Methamphetamine (METH) is widely used as a psychostimulant. Neurotoxicity is one of the side effects of METH. Curcumin is effective against nerve damage due to its antioxidant and anti-inflammatory effects. In this study, we aim to assess the effects of curcumin on cognitive memory and cell death in the hippocampus of rats with neurotoxicity induced by METH.

    Methods

    In this study, 60 male Wistar rats were divided into the following groups: Control (n=12), negative control (n=12, received dimethyl sulfoxide), positive control (n=12, received METH), METH+100 mg/kg curcumin (n=12), and METH+200 mg/kg curcumin (n=12). Neurotoxicity was induced by 40 mg/kg METH injected intraperitoneally 4 times (once per two hours). Curcumin treatment was done for 7 consecutive days after the last injection of METH. One day after the last curcumin injection, cognitive memory in the hippocampus of rats was assessed using the object recognition test. Nissl staining was used to assess cell death. The data analysis was done in GraphPad Prism software, version 6.

    Results

    Administration of curcumin with a dose of 200 mg/kg significantly reduced the cognitive impairment and increased necrotic cell death.

    Conclusion

    Curcumin can improve cognitive memory and increase cell death in the hippocampus of rats with METH-induced neurotoxicity.

    Keywords: Curcumin, Neurotoxicity, Methamphetamine
  • Fereshteh Arasteh, Abolfazl Mohammadbeigi, Mohammad Khandan, Zabihollah Gharlipour* Page 34
    Background and Objectives

    Musculoskeletal diseases have a high prevalence among dentists. Various risk factors, including unfavorable body position, are influential in the occurrence of musculoskeletal disorders. This study aims to investigate the effect of educational intervention based on the theory of planned behavior on adopting proper body position at work in dental students of Qom University of Medical Sciences, Qom City, Iran, in 2022.

    Methods

    In this educational intervention, 80 clinical dental students in two groups of intervention and control were evaluated by a demographic questionnaire, the constructs of the theory of planned behavior, and a rapid upper limb assessment (RULA) worksheet. The obtained data were analyzed using descriptive statistics, including mean, standard deviation, and percentage, and inferential statistics, including the Chi-square, t test, paired t test, and McNemar Test (marginal homogeneity test).

    Results

    No significant difference was reported in subjective norm constructs (P=0.790) and behavior constructs (P= 0.635) in the intervention group after the educational intervention. However, significant differences were observed in the attitude constructs (P=0.025), perceived behavioral control (P=0.031), and behavior intention (P=0.021). There was also a significant difference in the RULA score between the intervention and control groups after the intervention (P=0.001).

    Conclusion

    Educational intervention based on the theory of planned behavior can effectively improve working posture. We saw an improvement in the RULA score and working posture in the intervention group. It is suggested that necessary engineering controls besides education in future educational programs are considered.

    Keywords: Behavior, posture, students
  • Mohammad Taeb Pour, Hamidreza Javadi, Hadi Sardarabadi, MohammadHasan Darvishi* Page 35
    Background and Objectives

    This study aimed to develop a liposomal silibinin formulation that would reduce healing time and improve wound healing.

    Methods

    A thin film method was used to prepare liposomal silibinin. They were characterized for their size, ζ-potential, drug encapsulation efficiency, and silibinin release kinetics in vitro. By using a scanning electron microscope, lipid nanoparticle morphology was determined. A MTT assay was then used to determine the cytotoxicity of liposomal silibinin for human skin fibroblasts. SPSS version 18 software was used to analyze the results using one-way analysis of variance (ANOVA).

    Results

    The optimized liposomal silibinin with a size of 112 ± 9.07 nm, and ζ-potential value of -14.5 ± 2.2 mV exhibited a high silibinin encapsulation efficiency (84± 5.3%). Results of the MTT assay indicated that the liposomal silibinin formulation does not have cytotoxicity besides they promote the growth of fibroblast cells.

    Conclusion

    Liposomal silibinin promotes the therapeutic effect of silibinin for wound healing.

    Keywords: Liposome, Silibinin, Topical drug delivery, Wound healing
  • Yadollah Abolfathi Momtaz, Parisa Mollaei* Page 36
    Background and Objectives

    A good death, as the final part of a good life, has great importance in older adults. The current study aimed to determine the components of a good death for older adults.

    Methods

    This is a systematic review study. A search was first performed in online databases of Scopus, PubMed and Web of Science using the keywords “older adult”, “aging”, “aged”, “good death”, “dying well”, and “successful death” in English on articles published from 1969 to 2022, using the PRISMA Checklist. Observational studies in English with available full texts and those conducted on the elderly population and caregivers and family members of older adults were included in the review. The search yielded 1736 articles, of which 6 articles were finally selected for the review.

    Results

    The quality of the reviewed studies were moderate to high using the STROBE checklist. Ten components were extracted for a good death which included: Physical, psychological, spiritual, social, economic, care, cultural, place of death, time of death, and way of death.

    Conclusion

    Understanding the concept of a good death and paying attention to its dimensions in the elderly is essential, especially for their end-of-life care. Healthcare providers should survey older patients’ perceptions of a good death. Considering the importance of this issue, the lack of a comprehensive definition of a good death for older adults, and the low number of studies conducted in this field, further investigations are recommended.

    Keywords: Aging, Death, Systematic review
  • Hossein Izadirad, Mohammad Saeed Jadgal*, Jamshid Hosseinzehi Zamani Page 37
    Background and Objectives

    Health literacy generally refers to the ability of individuals to access health information and use it to make appropriate decisions in maintaining and promoting health. This study was the first attempt to design a psychometric tool for measuring the coronavirus health literacy for adults in Iran in 2021.

    Methods

    The items related to the questionnaire were designed using the existing documents, articles, and questionnaires. The initial version of the questionnaire consisted of 30 items. Content validity and face validity of the introductory tool were evaluated by a group of experts and interviews with adults. After reviewing the content validity, the number of tool items was reduced to 22. Then, the reliability and structural analysis of the tool was evaluated by a descriptive-correlation study conducted on 400 respondents who were selected via sequential non-probability sampling from adults in Sistan and Baluchistan Province, Iran.

    Results

    In the exploratory factor analysis, 22 items were loaded in 4 factors, representing 59.31% of the observed changes. The Cronbach α coefficient was acceptable for each factor. The retest of the questionnaire at a two-week interval also confirmed the constancy of the questionnaire. The final questionnaire with 22 items in 4 areas of access, understanding, evaluation, and use of information and health services was approved as a valid and reliable tool.

    Conclusion

    The findings of this study showed the competence of the mentioned tool to measure the coronavirus health literacy of adults in Sistan and Baluchestan Province.

    Keywords: Health literacy, Coronavirus, Psychometric
  • The Relation between Beliefs about Medicines and treatment Adherence among hypertensive patients in Hamadan in 2019
    Farzaneh Esna-Ashari*, Mohammad Heidari, Farnaz Faiba, Azar Pirdehghan, Mahta Sangestani Page 38
    Background & Objective

    Hypertension is one of the most important modifiable risk factors for cardiovascular diseases and adherence to treatment is an important factor in controlling hypertension and preventing its complications. In this study, beliefs related to medication and adherence to treatment in patients with hypertension were examined.

    Methods

    570 patients with hypertension covered by comprehensive centers of urban health services in Hamadan from disadvantaged, semi-privileged and privileged areas were selected by multi-stage sampling method. Patients' treatment adherence was assessed with the 8-item Morisky medication scale and their medication-related beliefs were assessed with the Beliefs about Medicines Questionnaire (BMQ) groups. The findings were analyzed using chi-square, Kruskal-Wallis and Spearman's correlation coefficient.

    Results

    Of 570 patients, 45.7% had poor drug adherence, 33.2% had moderate adherence and 21% had good drug adherence. The mean score of medication belief was 57.99 ± 7.40. Low medication adherence was significantly related to being divorced and widowed, low economic status, low physical activity, and coexistence of other diseases, and better adherence was associated with blood pressure complications and shorter disease duration (P<0.05). A significant relationship was observed between medication adherence score and treatment harm belief (P=0.022) and drug-specific final belief (P=0.012).

    Conclusion

    Most patients with hypertension do not have good medication compliance. Beliefs related to drug therapy are effective only in the area of treatment harm and drug-specific belief on drug compliance of hypertensive patients

    Keywords: Hypertension, Beliefs about Medicines, Treatment Adherence
  • Seyed Farzad Motevalli Haghi, Nasibeh Hosseini Vasoukolaei, MohamadTaghi Ahmadian, Jamshid Yazdani Charati, Seyed Hassan Nikookar* Page 39
    Background and Objectives

    Fleas are obligate blood-sucking ectoparasites of humans and animals, and their importance in general human health is mostly related to their ability to transmit infectious pathogens. This study aims to evaluate the knowledge, attitude, and practice (KAP) of rural households in Bojnourd, North Khorasan Province of Iran, regarding the fleas.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted from May to November 2020. The study population consisted of rural household members from 11 villages in Bojnourd City. The data were collected using a researcher-made KAP questionnaire with acceptable validity and reliability. Statistical analysis was performed in SPSS software, version 20 using t-test and ANOVA. The significance level was set at 0.05.

    Results

    Of 408 participants, 209 (51.23%) were female and 199 (48.77%) were male. Most of them were in the age group of 21-30 years (37.01%), and less in the age group above 41 years (11.27%)., and were employed (n=109, 26.71%). A significant difference was observed in KAP score based on gender, age, educational level, and occupation (P<0.05). The mean scores of knowledge, attitude and practice were 75.38%, 53.6% and 49.3%, respectively.

    Conclusion

    The rural households in Bojnourd has a high knowledge of fleas, but their attitude and practice are low. Therefore, appropriate training programs are necessary to improve their attitude and practice

    Keywords: Knowledge, Attitude, practice, Flea, Households, Iran
  • Behrouz Barati, Ali Goljanian Tabrizi, Mahboobe Asadi*, Khadijeh Moghadam Page 40
    Background and Objectives

    Nasal obstruction is a common complaint in menopausal women. This study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of intranasal estrogen on nasal obstruction in menopausal women.

    Methods

    This study is a three-blind, placebo-controlled randomized clinical trial that was conducted on menopausal women with nasal obstruction in Taleghani Hospital, Tehran in 1400. The patients were selected as available and randomly divided into intervention and control groups. The intervention group was treated with intranasal estrogen ointment and the control group was treated with intranasal lanolin (placebo) daily for three months. The data were analyzed using t-test with SPSS software, version 21.

    Results

    46 menopausal patients with nasal obstruction,an average age of 52.58±0.667 years, and an average body mass index of 23.33±3.42 kg/m2 were included in the study.then, the patients were randomly divided into two groups,an intervention group (23 people) and the control group (23 people). No significant difference was observed in the demographic data between the groups. All patients showed a significant improvement in the severity of symptoms and rhinomanometry results after three months. In post-intervention visits , the mean severity of nasal obstruction and rhinomanometry results in the intranasal estrogen group were significantly higher than the placebo group.(P<0.05)

    Conclusion

    According to the results of the study, it is suggested to use intranasal estrogen ointment to treat nasal obstruction in menopausal women with out anatomical or functional nasal disorders.

    Keywords: Estrogens, Menopause, Nasal Obstruction, Randomized Controlled Trial
  • Ali Achak, Mohammadreza Hedyehzadeh* Page 41
    Background and Objectives

    According to the Breast Imaging-Reporting and Data System (BI-RADS), category 4 breast lesions have a 2-95% probability of malignancy. Such estimation can cause challenges in planning for the treatment of women with breast cancer. Contrast-enhanced spectral mammography (CESM) is one of the best imaging modalities in breast cancer detection. In this study, we aim to assess the efficiency of deep learning methods in determining the malignancy degree of BI-RADS 4 breast lesions using CESM images.

    Methods

    In this study, 1408 CESM images of BI-RADS 4 breast lesions were used. The image pre-processing step was first done to remove noises and improve image quality. Then, segmentation was done for the region of interest extraction. Feature extraction was done using three different conventional classifiers. Finally, the classification of images was done using deep learning methods.

    Results

    Among the applied methods, the Densenet-201 network used for feature extraction and K-nearest neighbor (KNN) used for Classification showed the best results with accuracy, sensitivity, specificity, and area under the curve of 98.57%, 99.20%, 97.50% and 0.987 respectively.

    Conclusion

    The proposed method (Densenet-201 and KNN) using CESM images is effective in estimating the malignancy of BI-RADS 4 breast lesions and thus in timely treatment of breast cancer.

    Keywords: Mammography, Deep learning, Breast cancer, Image processing
  • Mahnaz Mohammadi*, Zahra Jamshidi Page 42
    Background and Objectives

    Sea cucumber has antibacterial, fungal, anti-viral, and anti-cancer compounds that can be used for medicinal purposes. This research investigates the effect of gold nanoparticles and sea cucumber alcoholic extract on liver cancer cells.

    Methods

    Sea cucumber samples were collected from the tidal zone of Owli village, Dayyer county, Bushehr City, southern Iran. Initial identification was done by extracting spicules using the FAO identification key. The anticancer effects of the prepared alcoholic extract (10, 20, 40, 60, 80, 100 µg/mL) and gold nanoparticles (0.5, 2, 4, 8, 10, 16 nM) were studied on the liver cancer cell line (Hep-G2) using the MTT assay, 24, 48 and 72 hours after exposure. Statistical analyses were performed in SPSS software, version 21.

    Results

    The best effect of sea cucumber alcoholic extract and gold nanoparticles on the Hep-G2 was seen 72 hours after exposure. The highest cytotoxic effect of sea cucumber alcoholic extract on the cell line was seen at a dose of 100 μg/mL with 89.2% growth inhibition. The highest cytotoxic effect of gold nanoparticles was seen at a dose of 16 nM with 87.3% growth inhibition. The 100-μg/mL alcoholic extract and 16-nM nanoparticles together showed 95.4% growth inhibition.

    Conclusion

    Due to the significant cytotoxic effect of sea cucumber alcoholic extract and gold nanoparticles on liver cancer cells, these compounds can be used as suitable candidates for producing anti-cancer drugs.

    Keywords: Sea cucumber, Gold hybrid nanocarrier, Anticancer, Liver cancer cells
  • Alisha Akiya, Azam Elahi, Somayeh Jafari, Roya Chegane Lorestani, Mosayeb Rostamian, Etrat Javadirad* Page 43
    Background and Objectives

    Plasmid-mediated quinolone resistance (PMQR) plays an essential role in developing resistance to quinolones. This study aimed to investigate the presence and effect of PMQR genes in clinical isolates of Citrobacter from urinary tract infections.

    Methods

    Fifty-one citrobacter isolates were found in urinary samples of patients referred to Imam Reza Hospital in Kermanshah City, Iran, in 2019. The susceptibility to antibiotics was determined by disk diffusion and broth microdilution methods. The qnrA, qnrB, qnrS, aac (6 ')-Ib, and qepA genes of isolates were detected by the polymerase chain reaction (PCR) method. Then, the PCR-RFLP (restriction fragment length polymorphism) method was used to differentiate the aac (6')-Ib gene from its aac (6')-Ib-cr variant. The obtained data were analyzed using the chi-square and Mann-Whitney statistical methods.

    Results

    The highest resistance of isolates was seen against cefazolin (74.5%), ciprofloxacin (41.2%), and cotrimoxazole (35.3%). More than 80% of isolates were susceptible to carbapenems, gentamicin, and piperacillin/tazobactam. The frequency of qnr genes in isolates was 41.5%. The qnrB gene was the most frequent (43.2%), followed by qnrS (5.9%) and qnrA (1.9%). The aac (6') -Ib gene was found in 27.5% of the isolates; all were aac (6')-Ib-cr. The qepA gene was not found in any isolate.

    Conclusion

    The results of this study indicate the importance of Citrobacter freundii as an agent of urinary tract infection and its high resistance to ciprofloxacin. PMQR genes are highly prevalent in Citrobacter isolates, and there is a significant correlation between the qnrB and qnrS genes with the increased minimum inhibitory concentration of ciprofloxacin. Therefore, antibiotic susceptibility should be performed before treating Citrobacter urinary tract infections.

    Keywords: Citrobacter, Fluoroquinolones, Plasmid
  • Investigating the Presence of Aflatoxin M1 and Microbial Contamination in Raw, Traditional, and Pasteurized Milk Produced in Qom City, Iran, in 2022
    Seyed Erfan Hosseini Nasab, Ebrahim Rahimi* Page 44
    Background and Objectives

    Aflatoxins are toxic fungal metabolites found in foods. After eating foods containing aflatoxin B1, the ruminants metabolize the toxin and excrete aflatoxin M1 in their milk. The permissible level of aflatoxin in milk is not more than 50 ng/L. This study aims to investigate the amount of aflatoxin M1 in the collected raw, traditional, and synthetic milk using the ELISA method. We also intend to determine the adulteration of raw milk in Qom City, Iran.

    Methods

    From the supply centers, 180 samples of raw, milk, and pasteurized were prepared in Qom and sent to the laboratory for analysis. The chi-square test was performed using SPSS software, version 26. The level of significance was set at <0.005.

    Results

    Investigations showed that all sampled milk was contaminated with aflatoxin, but the contamination was not beyond the standard limit. However, the level of microbial contamination was high. Regarding milk adulteration, we found 4, 0, and 2 cases of adulteration in raw, traditional, and industrial milk samples, respectively.

    Conclusion

    The milk tested in this study is safe for consumption regarding aflatoxin M1 contamination. Continuous monitoring and evaluation of aflatoxin B1 levels in livestock diets and aflatoxin M1 in dairy milk is necessary, especially for countries at high risk for aflatoxin M1 contamination.

    Keywords: Aflatoxin M1, Milk, Adulteration, Qom city, Iran
  • Zeinab Emami Alni, Esmail Soltani, Abolfazl Mohammadbeigi, Zabihollah Gharlipour* Page 45
    Background and Objectives

    Although pregnancy brings great happiness to most women, it can cause stress and anxiety in many of them. This phenomenon is more severe in primigravida pregnant women, because they face these changes for the first time. This study aims to design and determine the validity and reliability of a stress management scale based on the theory of planned behavior (TPB) for primigravida pregnant women in Iran.

    Methods

    This descriptive study was conducted on 20 primigravida pregnant mothers in Qom City in 2022. The initial draft of the questionnaire was prepared and completed by the participants. The validity was assessed based on the opinions of 8 experts, and reliability was assessed using the test re-test method (Pearson’s correlation coefficient) and Cronbach’s α.

    Results

    The final draft had 41 items. The obtained content validity ratio was 0.91 for attitude, 0.95 for perceived behavioral control, 0.91 for subjective norms, 0.81 for behavioral intention, and 0.93 for normative belief. The obtained and content validity index was 0.96 for attitude, 0.95 for perceived behavioral control, 0.99 for subjective norms, 0.97 for behavioral intention, and 0.95 for normative belief. Cronbach’s α calculated for the overall scale was 0.87, and Pearson’s correlation coefficient was 0.75.

    Conclusion

    The TPB-based instrument has acceptable validity and reliability for measuring stress management of primigravida pregnant women in Iran.

    Keywords: Theory of planned behavior, Pregnant Women, Stress, Validity, Reliability
  • Somaye Rezaei, Maryam Khoshsokhan-Mozaffar*, Naser Kalhor Page 46
    Background and Objectives

    Male infertility is a complex disorder that affects a large portion of the male population. However, the causes of infertility are mainly unknown. Proper and complete implementation of spermatogenesis requires the expression of many genes. So, stopping or disrupting the expression of any of them may lead to blocking or upsetting the process of spermatogenesis. Identification of such genes and evaluation of their function provides valuable information about the role of these genes in adult spermatogenesis. The present study investigated the expression of PRMT1 and MAPK14 genes in healthy and oligospermic individuals.

    Methods

    Semen samples of normal sperm and oligospermia were collected according to WHO standards from individuals referring to Qom University, Jihad Infertility Treatment Center, after obtaining their consent. Semen samples were assessed regarding the expression of PRMT1 and MAPK14 genes in normal and oligospermic groups using real-time polymerase chain reaction (PCR). The data obtained were analyzed with the independent t test using PRISM software. The significance level was set at P<0.05.

    Results

    The study on cDNA from normal sperm and oligospermic individuals showed that the expression of the PRMT1 gene in oligospermic individuals increased 3.989 times compared to the control group, but the MAPK14 gene did not change significantly.

    Conclusion

    Increased expression of the PRMT1 gene in oligospermic individuals increases the process of apoptosis and ultimately reduces the number of healthy sperms.

    Keywords: Oligospermia, PRMT1, Mitogen-activated protein kinase 14, Infertility, Men, Apoptosis
  • Elham Khanlarzadeh, Zohre Sadeghian, Farnaz Fariba, Farzaneh Esna-Ashari* Page 47
    Background and Objectives

    Health-promoting lifestyle is one of the most important ways to control hypertension. It is a way by which people try to prevent diseases and disabilities and improve their health. This study aims to investigate the health-promoting lifestyle and its effective factors in patients with hypertension in Hamadan, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 310 patients with hypertension referred to comprehensive urban health services centers in Hamadan in 2020, who were selected by a multi-stage sampling method. The data collection tool was a two-part questionnaire including a demographic form and the health-promoting lifestyle profile (HPLP). The findings were analyzed using the chi-square test, t-test, Mann–Whitney U test, analysis of variance, and Spearman correlation test.

    Results

    The mean score of HPLP was 129.8±16.6 (ranged 49-196), indicating a moderate level. The difference in HPLP score in terms of age, sex, marital status, educational level, comorbidity, and family history of hypertension was statistically significant. The HPLP score had a significant negative correlation between age (P<0.001), systolic blood pressure (P= 0.01), and diastolic blood pressure (P<0.001).

    Conclusion

    The health-promoting lifestyle of hypertensive patients in Hamadan is not at a good level. Therefore, it is necessary to emphasize these behaviors in the educational programs for these patients and make them aware of the consequences of a poor health-promoting lifestyle.

    Keywords: Hypertension, Lifestyle, Health Promotion
  • Synthesis of Silver-zinc Oxide Nanocomposites From Cellulose of Barhi Date Palm (Phoenix dactylifera L.) Seeds and Assessing their Phytochemicals, Antibacterial Activity, and Cytotoxicity
    Samaneh Abbasi, Firoozeh Niazvand, Nabi Jomehzadeh, Zahra Koolivand, Narges Chamkouri* Page 48
    Background and Objectives

    Nanoparticles and nanocomposites in low concentrations can be a suitable alternative to antibiotics. In this study, for the first time, silver-zinc oxide nanocomposites were synthesized from the cellulose of Barhi date palm (Phoenix dactylifera L.) seeds.

    Methods

    In this study, the chemical compounds of Berhi date palm seed extract (such as phenols, flavonoids, and ascorbic acid) were first assessed, and silver-zinc oxide nanocomposites were synthesized. The properties of the synthesized nanocomposites were evaluated using different spectroscopy and microscopy techniques. The antibacterial activity of the extract and silver-zinc oxide nanocomposites was investigated against standard strains of Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, and Staphylococcus aureus. The cytotoxicity of the extract and nanocomposites against breast cancer cells MCF-7 and normal cells MCF-10A were finally evaluated.

    Results

    In the extract, there were high concentrations of flavonoids and phenols. Based on scanning electron microscopy and transmission electron microscopy, the size of synthesized nanocomposites was 20±5 nm with a spherical shape. The diameter of the inhibition zones was 21.3±0.5 mm and 19.4±0.7 mm for Klebsiella pneumoniae and Escherichia coli, respectively. According to the MTT assay results, the nanocomposites were more cytotoxic to MCF-7 breast cancer cells than normal cells MCF-10A.

    Conclusion

    The synthesized zinc oxide-silver nanocomposites have antibacterial and anticancer properties with fewer side effects and significant efficacy, which can be used as a potential therapy in the future.

    Keywords: Pho d 2 protein, Date palm, Phoenix dactylifera L., Cellulose, Silver, Zinc oxide, Nanocomposites, Anti-bacterial agents, Cytotoxicity
  • Leila Abadian, Mohsen Adib-Hajbaghery* Page 49
    Background and Objectives

    Nursing care is considered a compassionate act, and compassion and empathy for others in any form requires compassion for oneself. This study was done to clarify the concept of self-compassion in nursing.

    Methods

    This study was conducted according to Walker and Avant's concept analysis approach. An extensive search and review of texts was conducted in the Scopus, Medline, ProQuest, Web of Science, PubMed, Magiran, SID, and Google Scholar databases, as well as the Oxford medical dictionary, with the help of the keywords "self-compassion," "compassion," "compassionate care," "self-forgiveness," and "self-perception" between 2010 and 2022. Based on the inclusion criteria, 10 texts containing the defining features of the concept were extracted from it.

    Results

    Self-compassion comprises being open, going along with one's sufferings, experiencing a sense of care and kindness towards oneself, adopting a non-judgmental attitude with understanding one's inadequacies and failures, and recognizing that one's experience is a part of human experience.

    Conclusion

    The results of the concept analysis in this study can provide an objective and comprehensible picture of self-compassion in nursing and be used as a practical step for training, strengthening, measuring, and finally developing this concept to provide quality and safe nursing services by nurses.

    Keywords: Self-compassion, Psychology, Nursing
  • Faezeh Soltani Najafabadi, Leila Amjad*, Kahin Shahanipour, AmirMasoud Mashayekh Page 50
    Background and Objectives

    This study aims to assess the effect of olive leaf smoke inhalation on the blood Biochemical factors, activity of liver enzymes, and the changes in liver, lung and kidney tissues in male Wistar rats.

    Methods

    In this experimental study, 21 male Wistar rats were put in three groups of 7, including control, olive smoke for one hour per day, and olive smoke for two hours per day. The levels of glucose, triglyceride, cholesterol, urea, creatinine, low-density lipoprotein cholesterol (LDL), high-density lipoprotein cholesterol (HDL), and the activity of liver enzymes including alkaline phosphatase (ALP), alanine transaminase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) and gamma-glutamyl transferase (GGT) were measured. Histological changes in liver, kidney, and lung tissues were also investigated. Finally, the data were analyzed statistically by one-way analysis of variance. The significant level was set at P<0.05.

    Results

    Treatment with olive leaf smoke for two hours significantly increased blood glucose level, but it did not cause significant changes in triglyceride, cholesterol, urea, creatinine, HDL, and LDL levels and ALT enzyme activity (P>0.05). However, it significantly increased the activity of AST and GGT enzymes compared to two other groups (P<0.001). Treatment with olive leaf smoke for one hour did not cause significant changes in these factors.

    Conclusion

    Treatments with olive leaf smoke for 1 or 2 hours do not cause significant changes in blood biochemical factors. However, the 2-hour treatment can affect the activity of liver enzymes AST, ALP and GGT. The olive leaf smoke has pathological effects on liver, lung and kidney tissues.

    Keywords: Kidney, Liver, Lung, Olea europea, Smoke
  • Shiva Najafi, Ali Asghar Moshtaghie*, Farshid Hassanzadeh, Hashem Nayeri, Elham Jafari Page 51
    Background and Objectives

    Cardiovascular diseases are the main cause of death worldwide. High cholesterol level is a risk factor for coronary artery disease. Cholesterol production is regulated by the enzyme 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A (HMG-CoA) reductase. Statins, as the inhibitors of HMG-CoA reductase, are often used as cholesterol-lowering drugs to prevent cardiovascular diseases. This study aims to synthesize novel derivatives of atorvastatin and investigate their effect on liver and kidney serum parameters, function, and histology.

    Methods

    Atorvastatin derivatives named S1, S2, and S3 were synthesized by acylation of the benzene ring of atorvastatin. The effect of compound S3 on serum parameters related to liver and kidney function was evaluated in rabbits with a high-fat diet-induced hypercholesterolemia. SPSS software, version 20 was used to analyze the data using statistical tests.

    Results

    The compound S3 increased high-density lipoprotein cholesterol and reduced total cholesterol, low-density lipoprotein, and triglyceride compared to the standard drug atorvastatin during 30 days of treatment (P<0.05). The liver enzymes were used to evaluate the toxicity of compound S3. In addition, the S3 compound significantly reduced the amount of urea, creatinine, and uric acid compared to the hyperlipidemic group. Histological study results showed that the compound S3 reduces tissue damage in hypercholesterolemic rabbits.

    Conclusion

    The S3 compound of atorvastatin can be considered as a cholesterol-lowering agent. This indicates that phenyl rings with higher electron density attached to propargyl show better inhibitory effects against ?? The S3 can be an effective drug for preventing atherosclerosis. However, more research is needed to clarify its exact mechanism.

    Keywords: Atorvastatin, Synthesis, Blood cholesterol, HMG-CoA reductase
  • Zahra Abbasi, Jalal Kavoosi, Ali Moghadaci, Rasoul Raesi* Page 52
    Background and Objectives

    The extensive spread of COVID-19 and the increasing number of hospitalized patients have made the educational role of nurses more prominent. This study was conducted to identify the barriers to patient education in the coronavirus ward from the perspective of nurses caring for COVID-19 patients in this ward of 22 Bahman Hospital in Khaf City, Iran.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted from December 22, 2020 to March 20, 2021. A total of 82 nurses caring for COVID-19 patients in the general ward of Coronavirus were selected by census method and then investigated. The study data were collected with an electronic questionnaire of obstacles to patient education (with confirmed validity and reliability) and analyzed using the chi-square, Friedman test, Wilcoxon, Mann-Whitney U, and Kruskal-Wallis statistical tests in SPSS software, version 22. P<0.05 was statistically significant.

    Results

    The highest mean score of the nurses' point of view regarding the barriers to patient education was related to management factors (2.4±0.3), and the lowest was related to educational skills (1.8±0.3). The mean score of the nurses' opinion regarding the barriers to teaching patients was significantly higher in the management field than in other fields and the field of working conditions than in the fields of nurses' attitudes and educational skills (P<0.05).

    Conclusion

    Since the highest mean score of the nurses' view of the barriers to patient education was related to management factors, managers should encourage nurses to conduct this vital task by continuous monitoring and control, considering educational activities in periodic evaluations, and issuing organizational notices for patient education.

    Keywords: Nurses, Patients, Patient education, COVID-19
  • Sara Amaniyan*, Elnaz Talebi, Leila Radrazm, Raheb Ghorbani Page 53
    Background and Objectives

    Emotional intelligence enables nurses to manage their patients effectively. This study aims to assess the relationship between the emotional intelligence of nurses, the quality of care provided by them, and the anxiety of patients with type 2 diabetes in Iran.

    Methods

    This descriptive-correlational study was performed on 150 nurses working in the internal wards of Koosar Hospital (in Semnan), Khatam Al-Anbia Hospital (in Iranshahr), and Rofeideh Rehabilitation Hospital (in Tehran) in 2020-2021 and their patients with type 2 diabetes who were under their care for at least three consecutive days. A demographic form, Siberia Schering’s emotional intelligence questionnaires, the quality of nursing care scale, and Spielberger’s state-trait anxiety inventory (only the state anxiety subscale) were used for data collection. Pearson correlation test and multiple linear regression analysis were used for data analysis.

    Results

    There was a significant negative correlation between nurses’ emotional intelligence and patients’ anxiety (r=-0.375, P<0.001). However, there was no significant relationship between the quality of nursing care (and its dimensions) and nurses’ emotional intelligence (P>0.05). A significant negative correlation was found between the quality of nursing care (and its dimensions) and patients’ anxiety (P<0.05).

    Conclusion

    Emotional intelligence educational courses for graduated and undergraduate nurses in universities or hospitals, are recommended to improve their emotional intelligence and consequently, help diabetic patients manage their anxiety and have a better experience of nursing care.

    Keywords: Emotional intelligence, Nurses, Quality of nursing care, Anxiety, Diabetes Type 2