فهرست مطالب
ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 176، امرداد 1391)
- علوم تربیتی
- تاریخ انتشار: 1391/05/25
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحه 5این مقال شرحی بر مناجات المریدین امام سجاد علیه السلام می باشد. در این فراز از مناجات حضرت به مرتبه ای از محبت که عالی ترین مرتبه و عشق آتشینی است اشاره دارد. سوالی که مطرح است اینکه آیا محبت به خدا امری واجب است؛ امری مستحب و فضیلت محسوب می شود؟ در پاسخ باید گفت محبت دارای مراتبی است: مرتبه ای از محبت لازمه ایمان به خداست؛ اگر کسی مدعی ایمان بود و از دستورات خدا سرپیچی کرد و واجبات را ترک نمود، ایمانش دروغین خواهد بود.
مرتبه ای دیگر از محبت، محبتی است که مقدمه واجب و مطلوبیت آن جنبه ابزاری و تعدی دارد؛ آن مقدار از محبت به خدا که موجب می شود انسان واجبات را انجام و گناهان را ترک کند، از باب مقدمه واجب، وجوب عقلی دارد.
در عین حال، محبت به خدا مراتب مستحبی هم دارد، اما عالی ترین مرتبه محبت این است که انسان همه کمالات را از آن خدا بداند و ورای کمالات الهی، کمال مستقلی را برای غیرخدا نشناسد.
کلیدواژگان: خدا، محبت به خدا، محبت، مراتب محبت، محبت بالذات، محبت بالعرض -
صفحه 15«طبیعت» در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی، از اساسی ترین منابع شناخت محسوب می شود که می توان به وسیله ابزار شناخت همچون حواس، عقل و قلب، عالی ترین مراتب شناخت یا معرفت را به دست آورد. بر این اساس، «طبیعت شناسی» یکی از مهم ترین مباحث، در کنار مباحثی همچون خداشناسی، انسان شناسی، دنیاشناسی و مرگ شناسی است که می توان از آن در موضوعات تربیتی بهره فراوان برد.
هدف این مقاله استخراج و تبیین برخی از مهم ترین ویژگی های «طبیعت» از متن قرآن کریم و نهج البلاغه، به عنوان «مبانی تعلیم و تربیت» است. بدین منظور از روش توصیفی تحلیلی در قالب پژوهشی نظری با مبانی کتابخانه ای استفاده شده است.
نتایج تحقیق نشان می دهد که می توان ویژگی هایی نظیر نظام بودن طبیعت، هدفدار، برنامه ریزی شده و منظم بودن طبیعت، زیبا بودن و آیت الهی بودن طبیعت، را به عنوان مبانی تعلیم و تربیت از قرآن و نهج البلاغه استخراج نمود.
کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، طبیعت شناسی، مبانی تعلیم و تربیت، لوازم تربیتی -
صفحه 33نبشتار حاضر درصدد بررسی شروطی است که در گزینش و اعطای مجوز مشاور در اسلام لازم است. این پژوهش، که به صورت کتابخانه ای صورت گرفته، از آیات و روایات نکات ذیل را در این باره استخراج کرده است: مهم ترین شرط مشاور در اسلام، «تقوا» است. میزان تقوای شخص در رعایت مسائل اخلاقی نیز نقش بسزایی ایفا نموده، نوعی تضمین درونی به شمار می آید. داشتن صلاحیت حرفه ای، که از دو مولفه «علم» و «تجربه» تشکیل شده، دومین شرط گزینش مشاور در اسلام است. عقل محوری، احترام به کرامت انسانی، توجه عاطفی مثبت به همه مراجعان، حریص و بخیل نبودن، صبر، آراستگی ظاهری، عمل به دانسته ها، علم افزایی مداوم، صداقت و راستی قلبی و زبانی از دیگر صفات لازم برای مشاور در اسلام است. توجه به این نکات در گزینش مشاور و اعطای مجوز فعالیت مشاوره ای موجب کاهش بسیاری از ضررهای حاصل از مشاوره توسط افراد غیرصالح می شود و از آسیب رسانی به مراجع و این حرفه مقدس یاری رسان جلوگیری خواهد کرد.
کلیدواژگان: مشاور، اسلام، تقوا، اخلاق اسلامی، مراجع، عقل محوری -
صفحه 51
از آن رو که توجه و بررسی در زندگی ائمه اطهار علیهم السلام به عنوان پیشتازان مسیر کمال و سالکان حقیقی راه دوست، برای شیعیان متاسی بسیار حایز اهمیت است و نیز به دلیل آنکه انسان موجودی اجتماعی است و علم به آداب معاشرت در حسن معاشرت او بی تاثیر نمی باشد، بررسی کلام آن بزرگواران پیرامون این مبحث لازم و ضروری به نظر می رسد. تحلیل مجموعه گفتار امام حسن مجتبی علیه السلام، به عنوان نمونه تمام عیار انسان کامل در باب آداب معاشرت، به طور قطع چراغ فروزانی برای دوست داران وصول به صراط مستقیم می باشد.
هدف پژوهش، آشنایی با آداب معاشرت و سازوکارهای آن در متون دینی با تاکید بر کلام امام مجتبی علیه السلام است. تلاش در جهت کاربردی کردن آثار و دستاوردهای حاصل این تحقیق برای نسل جوان و آگاهی ایشان از «اندیشه ناب امام حسن علیه السلام» به عنوان دومین راهبر دینی این مقاله می باشد.کلیدواژگان: آداب، معاشرت، کلام، امام مجتبی علیه السلام، ائمه اطهار علیهم السلام، اجتماعی، اخلاق -
صفحه 71از آنجا که «انتظار» از مهم ترین مقوله های دینی در تشیع محسوب می شود و نیز ترویج فرهنگ انتظار در خانواده ها نقش مهمی در تربیت دینی جامعه اسلامی دارد، واکاوی مشخصه های الگوی خانواده منتظر می تواند در التزام عملی بعد موعود باوری نقش بسزایی داشته باشد.
بدین سان، نسل جوان و نوجوان با مبحث امامت، ولایت، موعود و مهدویت آشنا شده و از آسیب های آن آگاهی می یابند. فرهنگ انتظار می تواند در نهاد خانواده تقویت گردد. شاخصه های الگوی چنین خانواده ای در پرتو عنایت به فرامین و سیره اهل بیت علیهم السلام تحقق می یابد و تقویت موعودباوری و توجه خاص به امر خودسازی در خانواده به موازات تربیت دینی فرزندان نقش مهمی در تبدیل این پایگاه مقدس به خانواده منتظر خواهد داشت.
کلیدواژگان: خانواده منتظر، انتظار، حضرت مهدی (عج)، مهدویت، دین، تربیت -
صفحه 85دوران نوجوانی و جوانی در شکل گیری شخصیت هر فرد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اختلال در هریک از مولفه های شخصیتی (عقلانی، روانی، عاطفی، اخلاقی، رفتاری و...)، در سایر ابعاد وجودی فرد تاثیر منفی خواهد گذاشت. از این رو، روابط ویرانگر دختر و پسر، نشانه اختلال شخصیتی جوانان به شمار می رود. این پژوهش در نظر دارد عوامل و مولفه های شخصیتی روابط دختران و پسران را، با استفاده از قرآن کریم و روایات معصومان: و یافته های روان شناسی مورد بررسی قرار دهد. تحقیق حاضر، توصیفی تحلیلی از نوع تحقیق کیفی است. نتیجه این نوشتار این است که میان شخصیت و روابط مطلوب و نامطلوب دختران و پسران، رابطه مستقیمی وجود دارد؛ یعنی هم شخصیت فرد در رفتارها و عواطف و چگونگی عکس العمل های فرد در برخورد با جنس مخالف نقش اساسی دارد و هم رفتارهای غیرعقلانی دختران و پسران، به تدریج در شکل گیری عادات، اخلاق و خلاصه در شخصیت ناسالم آنان موثر است.
کلیدواژگان: حدود روابط، شخصیت ناسالم، آسیب شناسی روابط دختر و پسر -
صفحه 99مسئله ای که در این پژوهش مورد بحث قرار گرفته، مهارت مسئله گشایی است. بررسی دقیق مسئله و ابعاد آن و راه حل های مختلف برای حل مسئله، به انسان کمک می کند تا به بهترین راه برای نیل به اهداف خویش دست یابد. این مهارت برای انسان نگاه جامع و گسترده ای فراهم می آورد تا در برخورد با مسائل، خود را برنده احساس کند، بدون اینکه در این میان دیگری بازنده تلقی شود. با به کارگیری این مهارت، هیچ یک از کسانی که با یکدیگر ارتباط دارند و به دنبال موفقیت هستند، احساس باخت نمی کنند. مراحل مختلف فرایند حل مسئله برای انسان آمادگی طبیعی ایجاد می کند تا با واقع بینی مسائل را بررسی کند و با استرس کمتری راه حل مسئله را بیابد.
این مقاله به روش تحلیل محتوا، از مبانی روان شناختی بهره گرفته و با استفاده از آیات و روایات، مراحل گوناگون مهارت مسئله گشایی را توضیح داده است. یافته ها نشان می دهد که ناتوانی در حل مسئله، پیامد ناآگاهی از خویشتن است. چنان که فرد نسبت به خویش و توانایی هایش آگاه باشد، می تواند با تعریف دقیق مسئله، راه های مختلفی که برای حل آن وجود دارد، فهرست کند و با تنظیم راه حل ها، تصمیم قطعی برای اجرای آن بگیرد و در نهایت، با بررسی و ارزیابی مجدد راه حل انتخابی، مسائل مختلف زندگی خویش را حل نماید.
کلیدواژگان: مسئله گشایی، خویشتن شناسی، برنامه ریزی، ارزیابی، تصمیم گیری -
صفحه 117«تفکر» یکی از اهداف اساسی تعلیم و تربیت است که هر نظامی به دنبال تحقق آن می باشد. این نوشتار در پی بررسی عواملی است که در سازمان آموزشی مانع و یا موجب آسیب به تفکر می گردند. بدین منظور، بحث از آسیب های تفکر و پیامدهای ناشی از عدم برخورداری از تفکر دینی، از مباحث ضروری این نوشتار است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و با تاکید بر رویکرد دینی، بر این باور است که تفکر کلید روشنایی ها و مبدا کسب بصیرت، وسیله کسب معارف و اساس حیات انسانی است. رمز پایداری هر اجتماعی، در گرو حیات فکری آن جامعه است. تا جامعه به حیات فکری خویش دست نیابد، از زندگی راستین برخوردار نخواهد بود. به نظر می رسد تفکر در صورتی ثمربخش خواهد بود که انسان، به اصالت آن باور داشته و جامعه نیز از سلامتی برخوردار باشد. در این صورت، انسان می تواند از این نیروی خدادادی در طریق سعادت و کمال خود استفاده نماید، و هیچ گونه مانعی از برون و یا آفتی از درون، اندیشه او را تهدید ننموده و فکر او را به بند نخواهد کشید.
کلیدواژگان: تفکر، آسیب های تفکر، سازمان آموزشی -
صفحه 139
-
Page 5The present paper elaborates on Imam Sajjad's Munajat al- Moridin (whispered prayer of the devotees). In this part of the whispered prayer, Imam Sajjad refers to the highest degree of love and ardent love. The question that arises here is: Is the love of God something obligatory or something recommended and a virtue? The answer is: there are different types of love. The first is the belief in God which is of the essence in love. If one claims belief in God but ignores His decrees and does not abide by the obligations, then his belief in God is by no means true.The other type is the love whose obligatory preliminary and desirability has instrumental and unfair aspects. The type of love of God that stimulates one to do the obligations and abstain from sins is, in terms of obligatory preliminary, logically necessary.Also, love of God has recommended levels. However, the highest level of love of God is that in which one believes that all kinds of perfection belong to God and there is no independent beyond the divine perfection.Keywords: God, love of God, love, levels of love, love by essence, love by accident
-
Page 15"Nature" is considered as one of the main "sources of knowledge" in the philosophy of Islamic education and one can reach the highest degrees of knowledge through such tools like senses, mind, and heart. Accordingly, the study of nature is one of the most important subjects along with theology, anthropology, cosmology, and thanatology, which can greatly contribute to educational issues.The present paper tries to extract and explain some of the basic features of "nature" from the Holy Quran and Nahjul- Balāghah and apply them as "principles of education". To this end, a descriptive- analytical method in the form of theoretical research and library survey techniques have been used.According to the research findings, these features as nature are: systematic quiddity, purposive quiddity, systematic entity, orderly entity, and beautiful entity of nature and nature as a sign of God.Keywords: the Quran, Nahjul, Balāghah, naturology (the study of nature), principles of education, educational implications
-
Page 51
Due to the fact that the life of the Fourteen Infallibles who are the pioneers of the path of perfection and real wayfarers of the path of God is of great importance to the Shiite followers, and considering that man is a social being and his acquaintance with the etiquette of cordial relations has special effect, it is necessary to review what these dignitaries say in this concern. An analysis of words of Imam Hassan Mojtaba as a perfect example of perfect man on etiquette cordial relations is certainly a lightening lamp for those who enthusiastically seek for the right path.The present paper aims at getting familiar with the etiquette of cordial relations and its modus operands in religious texts with emphasis on Imam Hassan Mojtaba's words. It is intended to enable the young generation benefit from the results of this study and make them familiar with "Imam Hassan pure thought" as well.
Keywords: etiquette, social relations, sayings, Imam Hassan Mojtaba, the Fourteen Infallibles, social, morality -
Page 71Waiting –for– Imam Asr Notion is one of the most important religious beliefs in Shiism and the promotion of the culture of this belief among families has an important role in the religious education of Muslim society. An inquiry into the features of the model of waiting –for– Imam Asr family can have an important role in the practical acceptance of the belief in the Promised Imam. Consequently, young and juvenile generation need to be familiar with Imamate, Welayat (guardianship), the Promised Imam, and Mahdism and recognize the pathology of this issue. Waiting –for– Imam Asr culture can be strengthened within the family. Having the features of the model of such family necessitates abiding by Ahlul Bayt's instructions and observing their life style. Strengthening the belief in Promised Imam and giving especial attention to refinement of soul within the in family and bringing up children religiously have important role in changing this holy institution into a waiting –for– Imam Asr family.Keywords: Waiting –for– Imam Asr family, Waiting –for– Imam Asr belief, Imam Mahdi, Mahdism, religion, education
-
Page 85Adolescence is a period of special importance in the formation of one's personality. The disorder in any personality components (rational, mental, emotional, moral, behavioral, etc) has a negative effect on all the existential dimensions of a person. Therefore, destructive relations between girls and boys are considered as an indicator of youth's personality disorder. The present research sheds light on the factors and personality components of the relations between boys and girls, according to the Quranic verses, the Fourteen Infallible's traditions, and psychological findings. This research is a qualitative survey in which a descriptive- analytical method is used. The research findings show that there is a direct relationship between personality and the proper and improper relation between boys and girls. In other words, one's personality has a crucial effect on one’s behavior, emotions, and reaction towards the opposite sex. Irrational behavior of boys and girls gradually effect the formation of their habits, ethics, and in brief, results in developing vulnerable personality.Keywords: the limits of relations, vulnerable personality, pathology, relations between boys, girls
-
Page 99The present paper is concerned with problem-solving skill. A close study of a problem, its dimensions and how to solve it helps one to take a paper way to achieve his aims. This skill provides man with a comprehensive and broad perspective that makes him feel triumphant when encountering with problems and consider there is no loser. Those who are related with one another and seek for success will not feel they are losing if they make use of this skill. The different stages of problem-solving process provide man with natural readiness to realistically review problems and solve them with less stress. The present paper, relying on psychological principles and referring to Quranic verses and traditions, elaborates on the different stages of problem-solving skill, using a content analysis method. The research findings show that lack of skill to solve problems is an outcome of self-unconsciousness. One’s knowledge of oneself and one’s abilities enables one to discern the different solutions of problem, after the problem is accurately defined. When one organizes the ways of solving the problem, it will be possible for one to take a firm decision on the implementation, and making further review and evaluation of the chosen solution contributes to the solutions of life problems.Keywords: problem, solving, self, knowledge, planning, evaluation, decision making
-
Page 117Thinking is among the basic aims of education which every system tries to achieve. The present paper explores the factors which prevent or harm thought in the educational institutions. So, investigating the pathos of thinking and the results of lack of religious thought is among the important issues. Using a descriptive- analytical method and library resources, and adopting a religious approach, this paper holds that thought is the key to sound decisions, the origin of obtaining insight, the way of acquiring knowledge and the basis of human life. The stability of any society depends on its intellectual life. A society will not lead an agreeable life without building its intellectual life. It seems that man’s thought will be rewarding if man has faith in its originality and if the society is safe and sound. Therefore, man can use this God-given power to achieve happiness and perfection and so no damage from within or obstacle from outside will threaten or restrict his thought.Keywords: thought, pathos of thought, educational institution