فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضاعلی محسنی صفحه 1
    امنیت اجتماعی به عنوان یکی از حساس ترین و مهمترین نوع امنیت، از عناصر اساسی حیات انسانهاست. بدون شک هیچ عنصری برای پیشرفت و توسعه یک جامعه و همچنین شکوفایی استعدادها، مهم تر از عنصر امنیت و تامین آرامش در جامعه نمی باشد. امنیت دارای دو معنای ایجابی (یعنی وجود احساس رضایت و اطمینان خاطر نزد دولت مردان و شهروندان) و سلبی (یعنی نبود ترس، اجبار و تهدید) می باشد.
    امنیت اجتماعی هم چون سایر پدیده ها و امور اجتماعی، دارای گونه های مختلفی است که از جمله آنها می توان از امنیت شغلی، قضایی، سیاسی، اقتصادی و اداری نام برد. امروزه مفهوم امنیت از نظر صوری و ظاهری در اجتماع از معنی فقدان جرایم و آسیب ها فراتر رفته و شامل موارد و مصادیقی از نظر روحی، اخلاقی، بهداشتی، اقتصادی و همچنین دربرگیرنده ثبات و نظم واقعی و عقلانی در اجتماع شده است که از آن به امنیت اجتماعی تعبیر می شود. لذا می توان اظهار داشت که هر چه میزان توسعه یافتگی یک جامعه بیشتر باشد، ضریب امنیت اجتماعی نیز افزایش یابد و به موازات آن نرخ جرم، جنایت و آسیب های اجتماعی کاهش می یابد این مقاله در صدد تحلیل جامعه شناختی نسبت امنیت اجتماعی و نقش آن در کاهش نرخ جرم و جنایت و آسیب های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، جرم، آسیب های اجتماعی، ناامنی، تحلیل جامعه شناختی
  • علی مظفری صفحه 25
    آینده پژوهی، مطالعاتی فرا رشته ای است که نظر بسیاری از محققان و نوآوران حوزه علوم اجتماعی را به خود جلب کرده و می تواند تمام علوم را تحت تاثیر قرار دهد. قلمرو موضوعی آینده پژوهی، تمام بخش های فرهنگ، اقتصاد، سیاست، تکنولوژی و هنر را در بر گرفته و نظر به تغییرات پیش رو، موضوعات آن رو به افزایش است. برای زمان آینده نیز نمی توان محدوده استانداردی در نظر گرفت.
    آینده پژوهان، برای انجام مطالعات خود، مبانی و اصولی دارند؛ از جمله این که: گرچه آینده قابل پیش بینی قطعی نیست، ولی غیرقابل پیش بینی هم نمی باشد؛ بیشتر مطالب و ارزش ها درباره آینده را می توان شناخت و این از سودمندترین دانش هاست؛ تمام علوم در رشته و موضوع خود به پیش بینی هایی می رسند، پس علم یکی از مبانی آینده شناسی است؛ ساختار الگوهای فردا، قطعا توان پیش بینی بیشتری را نصیب بشر خواهد کرد.
    آینده پژوهی یک ضرورت است، زیرا تجربه نشان داده موفقیت سازمان ها در گرو درک سریع متغیرهای محیطی و پیش بینی تهدیدات و فرصت ها و احراز آمادگی های لازم است. مضافا که هدف آن، ادراک و غلبه بر نیروهای درازمدت تغییر، به جهت ارائه ی تصویرهای بدیل و مطلوب از آینده به منظور حفظ و گسترش رفاه و امنیت بشری است.
    مرزشکنی دانش، مستلزم تربیت آینده پژوهانی است که با تفکرات فلسفی و مدل سازی برای کاوش های منظم، به کشف انتخاب های مختلف برای آینده، تعیین راهبرد های هدفمند و طراحی عمل اجتماعی موثر بپردازد.
    کلیدواژگان: آینده شناسی، آینده پژوهی، آینده نگری، پیش بینی، پلیس، مرزهای دانش
  • بیتا آجیل چی، امیر نادری فاطمه قائمی صفحه 49
    زنان نخستین قربانیان بسیاری از آسیب ها و انحرافات اجتماعی هستند، در این میان اعتیاد یکی از مهم ترین آنهاست. تصور اکثر افراد جامعه در مورد اعتیاد این است که سوء مصرف و اعتیاد به مواد عمدتا پدیده ای مردانه است، بنابراین اکثر مطالعات به اعتیاد در مردان پرداخته و آنچنانکه باید و شاید به اعتیاد در زنان پرداخته نشده است. مشکلات اعتیاد به مواد تنها به زن و خانواده وی محدود نمی شود بلکه ضربات سنگین اقتصادی و اجتماعی بر پیکر جامعه تحمیل می کند که از آن جمله می توان به نظم اجتماعی اشاره کرد. نظم اجتماعی به معنای کنترل و هدایت رفتار فرد از جانب گروه به جامعه در جهت نظم و سامان یابی است. از بعد روان شناختی با برخی از ویژگی های شخصیتی زنان معتاد رابطه دارد بنابراین هدف از مقاله مروری حاضر بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی زنان معتاد با نظم اجتماعی است.نتیجه نشان داد که ویژگی های شخصیتی نظیر پرخاشگری، ناسازگاری، ضد اجتماعی بودن، جامعه ستیزی، فقدان یا کاستی علاقه اجتماعی، بی توجهی به آداب و رسوم اجتماعی، عدم مسئولیت پذیری، اختلال شخصیت، عدم توجه به قوانین اجتماعی می تواند موجبات افزایش جرائم، بزهکاری، خشونت، قتل و... شود که همه عوامل باعث عدم برقراری نظم و انضباط در جامعه می گردد.در این راستا شناسایی ویژگی های شخصیتی گرایش به اعتیاد در زنان نه تنها در تشخیص و درمان بلکه پیشگیری و حفظ خانواده کمک می کند و عامل مهمی در تحقق یافتن نظم در جامعه می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، نظم اجتماعی، ویژگیهای شخصیتی زنان معتاد
  • داود اسدی صفحه 71
    عدالت از قدیمی ترین مفاهیمی است که بشر از آغاز تمدن خود می شناخته و برای استقرار آن کوشیده است. عدالت اشکال مختلفی دارد که می‎توان به عدالت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، کیفری و... اشاره نمود. دانشمندان و صاحب نظران علم حقوق اصول متعددی را موثر بر عدالت کیفری دانسته اند که در این میان اصولی چون: اصل برائت، اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها، اصل مسئولیت اخلاقی و اصل شخصی بودن مسئولیت کیفری از مهم ترین این اصول به شمار می روند. رعایت دقیق اصول فوق در رسیدگی به دعاوی، نویدبخش تحقق عدالت می باشد و بی توجهی به آنها حق مراجعه کنندگان به دستگاه قضایی را تضیع نموده و موجبات بی عدالتی را فراهم می نماید. توجه به شخصیت و کرامت انسانی افراد، رعایت کامل حقوق متهمان و مصون ماندن جان و مال و ناموس مردم از تجاوز را می توان از نتایج مسلم رعایت این اصول دانست.
    کلیدواژگان: عدالت کیفری، حقوق، جامعه، متهم، قضاوت، جرم
  • حسین یحیی زاده، مهدی رحیمی صفحه 99
    هدف این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر سرقت نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت شهر سنندج می باشد. تقسیم بندی های اجتماعی مربوط به چشم اندازهای نظری انحرافات اجتماعی از قبیل نظریات ساختار خانواده، اختلاف خانوادگی و رشد شخصیت، همنشینی افتراقی، نظریه آنومی دورکیم، حمایت های گروهی، نظریه برچسب، نظریه مبادله و نظریه ناکامی منزلت مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت از چارچوب نظری تلفیقی این نظریات مدل نظری تحقیق استفاده شد. به دلیل ماهیت مقایسه ای بودن از روش تحقیق علی- مقایسه ای استفاده شده است و جامعه آماری این تحقیق نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت و دانش آموزان چهار مدرسه در مقاطع راهنمایی و دبیرستان شهر سنندج بوده است، حجم نمونه برای هر یک از جامعه 40 نفر می باشد. ابزار گرد اوری داده ها پرسشنامه بوده نتایج حاکی است: بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی، حمایت های گروهی، ساختار خانواده و برچسب منفی با سرقت در بین دو گروه نوجوانان بزهکار (سارق) و نوجوانان عادی (غیرسارق) تفاوت معناداری وجود دارد اما بین تاثیر همسالان و دوستان ناباب بر سرقت در دو گروه نوجوانان بزهکار (سارق) و نوجوانان غیربزهکار (غیرسارق) تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سرقت، نوجوانان، بزهکاری، کانون اصلاح و تربیت، خانواده، سنندج
  • سیاوش بهرامی، عزیزالله تاجیک اسمعیلی، فرخنده مفیدی، غلامرضا حاجی حسین نژاد صفحه 119
    در حال حاضر یکی از دغدغه های جدی جوامع انسانی آموزش و مهم تر از آن فرهنگ سازی برای مردم در موضوعات مختلف و در عرصه های فرهنگی و اجتماعی است، که اگر به درستی انجام گیرد، می تواند در حل معضلات اجتماعی جوامع بسیار موثر باشد. یکی از اصلی ترین این موضوعات، حوزه نظم و انضباط اجتماعی است. با مطالعات صورت گرفته، مراکز پیش دبستانی و حتی کودکستان ها به اساسی ترین مراکز انتقال و فرهنگ سازی تبدیل گردیده اند. یکی از خواسته های نظام جمهوری اسلامی ایران از نیروی انتظامی، آموزش همگانی نیازهای انتظامی کارکنان سازمان ها و کلیه کودکان و دانش آموزان و سایر اقشار جامعه می باشد. در این راستا بهترین و عمیق ترین اثرگذاری در آموزش های کودکان پیش دبستانی می باشد. که این مقاله در پی اثبات این مطلب می باشد. در تحقیق صورت گرفته در فرهنگ سازی ترافیکی کودکان پیش دبستانی اثر اجرای برنامه خاص این آموزش در نظم پذیری این کودکان توسط مربیان آنان مشاهده و بیان گردیده است و صاحب نظران نیز در سه گروه اعضای هیئت علمی دانشگاه ها، کارشناسان فرهنگ سازی ترافیکی راهنمایی ورانندگی ناجا و کارشناسان کودکان پیش دبستانی آموزش و پرورش شهر تهران، برنامه درسی فرهنگ سازی ترافیکی را در ابعاد مختلف ارزشیابی کرده اند و با نظرات آنان این برنامه کامل گردیده است.
    کلیدواژگان: آموزش، فرهنگ سازی، انتظامی، نظم اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • محمد جواد کاملی، سید مهدی الوانی، مهدی جاوید، سروش بهربر صفحه 159
    کارایی و اثربخشی بالای شیوه خط مشی گذاری شبکه ای در حصول سازمان به اهداف خود از جمله دلایل اساسی عدول سازمان ها از روش های سنتی سیاست گذاری و تصمیم گیری (سلسله مراتبی و...) و گرایش به خط مشی گذاری شبکه ای می باشد، بر همین اساس، تمایل به مطالعه و استفاده از مدل های شبکه ای در سیاست گذاری مشترک بین سازمان های اجتماعی اوج گرفته و به امری ضروری و حیاتی مبدل شده است. هدف پژوهش از انجام، بررسی میزان پاسخگویی ساختار خط مشی گذاری فعلی (سلسله مراتبی) پلیس های ماموریتی ناجا (آگاهی، پیشگیری، موادمخدر و راهور) در رابطه با اهداف سازمان و همچنین تعیین میزان تاثیرسرمایه اجتماعی درگرایش به استفاده از الگوهای شبکه ای در سیاست گذاری و تصمیم گیری های سازمانی می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روشی توصیفی و همبستگی است. ابزار پرسشنامه از روایی قابل قبول و پایایی (78/0)برخوردار می باشد که در نمونه 240 نفری خبرگان انجام شده است. فرضیه های تحقیق ازطریق آماره های کای اسکوئر و ضریب کندال مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج حاصله بیانگر تاثیرمتغیرهای مستقل بر وابسته می باشد. بنابراین ضروری است که سازمان پلیس در سیاست گذاری های خود به نقش یا اهمیت این عوامل توجه نموده تا بهبود روزافزون در عملکرد سیاست گذاری های خود را با تغییر مناسب در آن تجربه نماید.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، خط مشی گذاری، تصمیم گیری، س، اخت، ار شب، که، عملکرد شب، که، ارتباطات شبکه ای
|
  • R. A. Mohseni Page 1
    The social security is an element of human's lives as an important and sensitive security. Uncertainty none of them are not an important that security and equilibrium for developing the society and the flowering of intelligence too. Security has two meaning: requirement meaning (statistical and certainty next the government and peoples and unfavorable meaning (non-fear, compulsion and threat). The social security has different kinds like other phenomenon and social affairs which include occupational, judicial, political, economical and official securities. Now, the meaning of security goes beyond of penalties and damages meaning superficially and including instances mentally, behavioral, hygienic and economically and also including the firmnesses and real and mental regularity that define social security. As we can state that by increasing the development of a society, coefficient of social security developed too and in conjunction with them the relative of crimes and social deviance decreased. Accordingly, this essay aims to analyze social security and its effect in decreasing crimes and social deviance.
    Keywords: Social security, crime, social deviance, insecurity, security feeling, sociological analysis
  • A. Mozafari Page 25
    Futurology is studies that have tracked attention the view of most researchers and innovative persons and there could be very effective for other sciences. Subject territory of futurology is covering all parts of culture, economic, politics, technology, and art, also with look at the future changes this science is going to rise. At thought, we can not make standard territory for surveying future period, but usually there could not be more than a few decades. Futurologies have basic and principles for their researching including to, although future is not predictable certainly but also that is not absolutely unpredictable. We can to know most topics and value about future and this is the most useful knowledge. Another things that there is always some view about future that could be better or most but all the sciences are getting to some predict about their subjects and their topics. At the result, science is one of principal of futurology that culled tomorrow methods structure which to give human more ability for predict.
    Keywords: Futurology, knowledge, research, science
  • B. Ajilchi, A. Naderi , F. Ghaemi Page 49
    Women are the first victims of various social pathologies and social deviations. Among them, addiction is the most important of all. The dominate belief of the majority of society about addiction is drug abuse which is mostly men related. Thus, many researches have carried out on men and there is not an adequate study on women's area of study. Problems causing by addiction to drug abuse is not limited to women and their families only. Also, have irreparable social and economical consequences, such as lack of social discipline. Social discipline refers to control and guidance persons behavior from the group to society for making discipline and organizing. This is related to some features of addicted women characters psychologically. The purpose of the current study is to evaluate the relationship between characteristics of addicted women and social discipline. The features like aggressiveness, inadaptability, anti-sociality, social pugnacity, getting secluded, lack of social interest, inattention to social custom, irresponsibility, personal disorder, ignorance to social roles, could lead to increase of crime, violence, murders, etc. All of these factors cause interruption in social discipline. Accordingly, identifying characteristically figure of tendency to addiction in women is not only used diagnosis and therapy but also it is a great help for preventing and maintaining the families basis, so that it is seen as an important factor in applying social discipline.
    Keywords: Addiction, addicted women, Social discipline, aggressiveness, inadaptability
  • D. Asadi Page 71
    Justice is one of the oldest concepts that humans know from the beginning of their civilization and they strive for its maintenance. Justice has different forms that can be mentioned as social, political, economical, and punishment. Scientists and scholars of law consider different principles effective for punishment justice. Amongst them principles such as exemption, legal crimes and punishment, ethical responsibility, and personal responsibility punishment are considered as the most important principles. The precise observing of the above principles in the investigation of defendant is the sign of justice certainty and ignoring them weakens the right of clients to judiciary force and facilitates the injustice causes. Paying attention to personality and human dignity of people, the complete observance of criminal rights make peoples’ life, property, and chastity immune can be regarded as distinct results of observing these principles.
    Keywords: justice, law, society, defendant, punishment, judgment, crime
  • H. Yahyazadeh, M. Rahimi Page 99
    The main aim of this study was to investigate the effective factors influencing robbery in delinquent juveniles of reformation and pedagogy centre in Sanandaj city. Various perspectives about social deviance such as family structure theory, family versatility and personality growth, Durkheim’s anomy theory, Groupic support theory, labeling theory, exchange theory were reviewed and part of them is used to build theoretical framework and hypothesis. Research population was delinquent juveniles of reformation and pedagogy centre in Sanandaj city and students of 4 guidance and high schools in this city. The population of delinquent juveniles was 40 thus all of them were selected as study sample. The means of gathering data was questionnaire and we examined hypothesis with t test for mean difference by SPSS software. Results showed that delinquent juveniles were significantly differing from comparison sample (students) in socio-economic status, Groupic support family structure and negative labeling. There was not any significant difference between study groups in influence of friends and peer groups.
    Keywords: Delinquency, Robbery, Juvenile, Groupic Support, Family Structure
  • S. Bahrami, A. Tajik Esmaeili , F. Mofidi , Gh. Haji Hosainnejad Page 119
    Nowadays, one of the serious challenges of the human societies is training and more important is that training the people in different fields of the social and cultural issues. If the training takes place appropriately, many social problems can be removed effectively. One of the most issues in social problems is social discipline. In the present research, preschool centers and even the nursery schools are considered as the most important centers for training the people. Training social discipline and regularities to the staff of the organizations, to children, to students and to the others is what Islamic Republic of Iran asks the police. The best and the most effective training is training the preschool pupils. And this article is trying to show this. In this research the effects of the completing of the special programs in training the children by their teachers have been reviewed and explained. The experts; member of the faculties, the professional experts in traffic training of police, and the experts of the Education Ministry, have evaluated the traffic training programs and all this have been prepared based on their comments and points of views.
    Keywords: Training, Social discipline, Preschool pupils, Traffic rules, regulation
  • M. J. Kameli , S. M. Alvani , M. Javid , S. Bahrebar Page 159
    High efficiency and effectiveness of network policy making in helping organizations to reach to their goals is one of the main reasons of not using traditional policing making and decision making (hierarchical) and utilizing network policy making. For this reason, organizations tendency toward using network model has an increasing rate and is an indispensable fact. The main purpose of this study was to investigate the accountability of the present policymaking structure (hierarchical) of Iranian police (criminal investigation, prevention, anti-narcotics, and traffic police) in relation to organization goal. The research also aims to determine the effect of social capital in using network models in organizational policing making and decision making. It is an applied research with description and correlation in method. The related questionnaire has had validity and reliability (0.78) which is distributed in population sample of 240 elites. The research hypotheses were tested via K-square and Kendal coefficient. The findings indicated the effect of independent variable on dependent variable. Thus, it is indispensable that police organization pay enough attention to these factors in its decision making and policy making. At the end, recommendations and suggestions are stated in order to facilitate the macro-policy making in the society; such as increasing the inter-organizational social capital, making organization structure more flexible, filling the structural gaps, reinforcing the relations of policing making organizations.
    Keywords: social capital, policy making, decision making, network structure, network performance, network communication