فهرست مطالب
نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال چهاردهم شماره 34 (پاییز و زمستان 1390)
- تاریخ انتشار: 1390/10/11
- تعداد عناوین: 9
-
صفحه 1بنیان گذاران جامعه شناسی سیاسی، یعنی کارل مارکس و ماکس وبر، نظریاتی ارایه داده اند که بیش از یک سده، افکار عمومی جهانیان را در مورد قدرت و سیاست، به خود جلب کرده است. ولی جهانی شدن سیاست، اکثر پارادایم های این علم را بی اعتبار ساخته است؛ چرا که اغلب نظریه های جامعه شناختی سیاسی در مورد دولت- ملت بیان شده است. از این رو به نظر می رسد که نظرهای آنها، در عصر حاضر قابل استفاده نباشد. با این وجود گفتمان مارکس از جوانبی، جهانی شدن سیاست را نیز دربرمی گیرد؛ چون از دیدگاه وی، ستیز سیاسی ابعاد جهانی دارد و نهاد دولت- ملت، یک پروژه تصنعی و جهانی است. بنابراین در این مقاله، استدلال می شود که هم اکنون، رویکردهای مارکس در مقایسه با ماکس وبر، در عرصه جامعه شناسی سیاسی، از پوشش دهی بیشتری برخوردار است.
-
صفحه 27خودکشی یکی از معضلات و آسیب های مهم اجتماعی است که تبعات عدیده ای برای جامعه و خانواده ها دارد. خودکشی در سال های اخیر گریبان گیری بیشتر جوامع، حتی جوامع کوچک و سنتی گشته و در این بین، جامعه شهری پیرانشهر نیز از این آسیب مصون نمانده است. بنابراین هداف از انجام این تحقیق، روشن ساختن تاثیر انواع خشونت های خانگی (فیزیکی و روانی) بر گرایش زنان و دختران به خودکشی است. روش تحقیق، پیمایشی بوده و جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل زنان و دختران واقع در بازه سنتی 50-15 ساله است که از این تعداد، 395 نفر به عنوان نهایی انتخاب شده اند. نتایج نشان داد که اولا، حدود 30 درصد از زنان و دختران گرایش به خودکشی داشته و ثانیا، تاثیر خشونت روانی در گرایش آنان به خودکشی، بیش از تاثیر خشونت فیزیکی بوده است. همچنین، ضریب تعیین اصلاح شده به میزان 67/0 نشان می دهد که تقریبا بیشتر تغییرات مرتبط با واریانس متغیر وابسته، توسط دو نوع خشونت مذبور، تبیین شده است. این امر نشان می دهد که آثار خشونت در گرایش زنان و دختران به خودکشی، چشمگیر بوده است.
-
صفحه 55اعتقاد و ایمان به خدا و انجام اعمال و مناسک مذهبی توسط افراد، در سلامت روانی و جسمانی و نیز، در شکل گیری شخصیت و سبک زندگی سالم نقش مهم و موثر دارد و به افراد در مقابله با انواع استرس ها و فشارهای روانی و محیطی کمک می کند؛ لذا در این تحقیق رابطه بین میزان مذهبی بودن و پای بندی به اعمال و مناسک مذهبی با ناامیدی و مولفه های شخصیتی، آزمون شخصیتی نوجوانان آیزنگ در گروهی از نوجوانان که به دلایل مختلف در کانون اصلاح و تربیت محبوسند بررسی شده است. بدین منظور تعداد 40 نفر از مددجویان محبوس، با لحاظ نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند و پرسشنامه های PIOS برای ارزیابی حساسیت مذهبی و مقیاس ناامیدی بک برای ارزیابی میزان ناامیدی و پرسشنامه شخصیتی آیزنگ برای ارزیابی شخصیت به اجرا درآمدند و نتایج بیانگر آن شد که میانگین سنی آزمودنی ها 17 سال با انحراف معیار 59/1 است و این بین حساسیت مذهبی و ناامیدی یک همبستگی معنی داری به دست داد. همچنین نتایج ضرایب همبستگی پیرسون بین حساسیت مذهبی با صفات شخصیتی نشان داد که بین حساسیت مذهبی با نوروتیسم، سایکوتیسم و رفتارهای ضداجتماعی همبستگی منفی معناداری وجود دارد و همبستگی به دست آمده بین حساسیت مذهبی و برون گرایی از لحاظ آماری معنادارنیست. در تبیین یافته ها می توان گفت، افرادی که بیشتر به اعمال و مناسک مذهبی اهمیت می دهند و از لحاظ اعتقادی و ایمانی بیشتر نسبت به مذهب پای بندند اولا، نسبتا امیدوارترند و ثانیا، از لحاظ سلامت روانی و صفات شخصیتی در شرایط مناسب و نرمالی قرار دارند.
-
صفحه 67هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر آنومی و اقتدارگرایی در بستر پایگاه اجتماعی- اقتصادی بر تمایل به رفتارهای انحرافی در بین دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز است. در پژوهش حاضر با کمک نظریه آنومی مرتون از یک سو و نظریه اقتدارگرایی لیپست از سوی دیگر شش فرضیه و یک مدل نظری طراحی و آزمون شده است. روش پژوهش حاضر پیمایشی بوده و داده ها از 480 دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه چمران جمع آوری شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خودسنجی است که علاوه بر اطلاعات جمعیت شناختی از متغیرهای پایگاه اجتماعی-اقتصادی در دو بعد عینی و ذهنی، احساس آنومی، اقتدارگرایی و تمایل به رفتارهای انحرافی نیز تشکیل شده است. نتایج نشان داد که کلیه ضرایب همبستگی بین متغیرهای تحقیق معنادار است و هر شش فرضیه تایید شد. همچنین ضرایب استاندارد رگرسیون نشان دادند که کلیه مسیرهای مدل نظری پژوهش با پایگاه عینی تایید می شود، اما این مدل با پایگاه ذهنی تایید نشد. همچنین نتایج نشان دادند که آنومی، اقتدارگرایی و تمایل به رفتار انحرافی هریک مسایل اجتماعی عمده ای برای جامعه ایران به شمار می آید و ارتباط درونی این متغیرها با تاکید بر بستر اقتصادی و طبقاتی بروز آنها باید مد نظر قرار گیرد.
-
صفحه 91هدف ما از انجام این تحقیق، بررسی عوامل محیطی و اجتماعی موثر بر گرایش به بازی های رایانه ای بوده است، این تحقیق به روش پیمایشی صورت گرفته و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری ما مشتریان کلوب ها و گیم نت های شهر یزد هستند که از این بین 195 نفر طبق فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تعیین شده و به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب و بررسی شده اند. از یافته های این بررسی؛ وجود رابطه معنی دار بین متغیر های تاثیر محیط کلوب، تاثیر گروه همسالان و منطقه سکونت پاسخگو با گرایش به بازی های رایانه ای است، همچنین بین متغیر های پایگاه اقتصادی پاسخگویان، وضعیت اشتغال و فاصله مکانی آنها با محل انجام بازی ها و گرایش به به بازی های رایانه ای هیچ گونه رابطه معنی داری وجود ندارند. نتایج رگرسیون نشان داد که دو متغیر تاثیر محیط کلوب ها و گیم نت ها و تاثیر گروه همسالان با میزان همبستگی 326/0 توانستند 6/9% تغییرات متغیر گرایش به بازی های رایانه ای را تبیین کنند. به عنوان نتیجه می توان بیان کرد که اطرافیان و محیط اجتماعی فرد، بر گرایش ها به طور کلی و در این بررسی گرایش به بازی های رایانه ای به طور خاص تاثیر دارند.
-
صفحه 119رفتارهای مخاطره آمیز در رانندگی، یکی از عوامل موثر در بروز تصادفات رانندگی است که دومین علت منجر به مرگ و اولین علت سال های از دست رفته عمر در اثر مرگ زودرس در ایران است. در پژوهش حاضر به عوامل موثر بر پرهیز از رفتارهای مخاطره آمیز رانندگان درون شهری پرداخت شده است. روش تحقیق در این مطالعه پیمایشی و نمونه آماری 400 نفر از رانندگان درون شهری تبریز بوده که به شیوه طبقه ای تصادفی مطالعه شده اند. داده های متغیرهای مستقل، از طریق پرسشنامه محقق ساخته و داده های متغیر وابسته (پرهیز از رفتارهای مخاطره آمیز رانندگی) از طریق پرسشنامه استاندارد عادات رانندگی که توسط ابریت گلادل و گابود در موسسه ملی ترانزیت فرانسه تدوین شده، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که سرمایه اجتماعی و نوع خودرو با پرهیز از رفتارهای مخاطره آمیز رانندگی رابطه معنی دار دارد و از بین ویژگی های فردی، جنسیت و سن بر پرهیز از رفتارهای مخاطره آمیز رانندگی تاثیرگذار است.
-
صفحه 147سبک زندگی یکی از مفاهیم رایج در علوم اجتماعی است. سبک زندگی جنبه عینی و رفتار قابل مشاهده فرد در حیات اجتماعی را نشان می دهد. این مفهوم برای نشان دادن تمایل افراد به تمایز و تشخص استفاده شده است. زیربنای سبک زندگی می تواند بعد ذهنی مثل نگرش ها و ارزش ها باشد. هدف پژوهش حاضر سنجش رابطه نگرش جنسیتی و سبک زندگی در بین زنان است. جامعه آماری این پژوهش 400 زن 18 تا 45 ساله ساکن شهر کرمان بود. ابزار پژوهش پرسشنامه بود. سبک زندگی توسط شاخص های جزیی سبک خرید، سبک گذران اوقات فراغت، سبک رفتار سلامت و سبک آرایش و بهداشت فردی بررسی شد.نتایج نشان داد که زنان مورد مطالعه در نگرش جنسیتی و سبک زندگی کاملا سنتی هستند. فقط سبک رفتار سلامتی ایشان حالت مدرن داشت. نتایج نشان داد که نگرش جنسیتی با سبک زندگی زنان و کلیه ابعاد آن رابطه معنی دار دارد.
-
صفحه 171
هدف این پژوهش بررسی رابطه استفاده از اینترنت با رویکرد و مشارکت سیاسی در بین شهروندان اصفهانی است. اینترنت تغییرات اساسی در ماهیت و اشکال رفتار سیاسی در جوامع مختلف ایجاد کرده است. اینترنت از یک سو، اطلاعات و نگرش های مردم سالارانه را گسترش داده و از سوی دیگر نوعی مشارکت سیاسی جدید را موجب شده است. در این مطالعه، 384 نفر از شهروندان اصفهانی، که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند و با کاربرد روش پیمایش و استفاده از پرسشنامه مطالعه شدند. برای آزمون فرضیه ها از روش های تحلیل همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میان میزان استفاده از اینترنت و شیوه استفاده از آن با میزان و نوع مشارکت سیاسی رابطه معنی داری وجود دارد. استفاده از شبکه های خبری و برنامه های آموزشی به تقویت اعتماد سیاسی، اثربخشی سیاسی و مشارکت سیاسی متعارف در بین شهروندان منجر می شود. همچنین شبکه های اجتماعی و برنامه های سرگرمی باعث تقویت مشارکت سیاسی غیرمتعارف می شوند.
-
صفحه 193همگرایی ملل مسلمان و دولت های آن از دیرباز در میان نخبگان کشورهای اسلامی مطرح و به اشکال گوناگون پی گیری شده است. این تلاش ها بعد از فروپاشی امپراتوری عثمانی و تفرق امت اسلامی، که در نتیجه آن جهان اسلام حتی از یک وحدت صوری هم بی نصیب شد، به طور جدی تری دنبال شد. اما همه این تلاش ها به نتیجه دلخواه مسلمانان منتهی نشد. با تاسیس سازمان کنفرانس اسلامی انتظار می رفت که امت اسلامی بار دیگر به وحدت و همگرایی نایل آید اما این سازمان نیز چندان توفیقی حاصل نکرد. عوامل مختلفی در این عدم توفیق موثراند که در این مقاله، این عوامل در قالب چالش های برون سازمانی در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی بررسی شده است. سازمان کنفرانس اسلامی درحقیقت بین الملل گرایی مذهبی است. به عنوان یک سازمان بین الدولی، این سازمان دارای ویژگی های منحصربه فردی است.
-
Page 1The founders of political sociology, i.e. Karl Marx and Max Weber, have been tendered theories about power and politics that attracted, the world public opinions, for more than a century. But the political globalization has denied the majority of current political and sociological paradigms. Because many political and sociological theories have orientation, with nation-state, therefore, it seems that they are not tenable in political globalization era. Karl Marx’s discourse, however gives covers many aspects of the globalization era. Since in his opinion political conflict has world dimensions therefore, the nation-state, is a artificial project. Political sociology is more compatible than, that of Max Weber’s, at the present time.Keywords: Nation, State, Political Globalization, Westphalia, Liberalism, Liberal Cosmopolitanism
-
Page 27Suicide is one of the most important social problems that has major impact upon society and families. Most communities have suffered from suicide incidence, even small and traditionalcommunities such as urban society of Piranshahr, has been effected. The purpose of this research, is clarifying the effect of different types of domestic violence (physical and psychological) on the Attitude of girls and women who are committing suicide. Research methods, was survey and target population, included women and girls in the age range 15-50 years, of which, 395persons have been selected as the sample size. The results showed that firstly, about 30% of women and girls had suicide attitudes, and secondly, the impact of psychologicalviolence on attitude to suicide has been more than the impact of physical violence. Also, this Adjusted R Square, (R2=/67) two types of violence mentioned above shows that the effects of violence, on suicide attitudes of women and girls, have been remarkable.Keywords: Physical violence, Psychological violence, Attitude toward suicide
-
Page 55Belief and faith in God and doing religious acts and ceremonies by people have a effective role in mental and physical health and have important role in forming normal personality and life style and help them to cope with variety of mental and environmental stress. Thus in present research relation between being religious and performing religious ceremonies with hopelessness and personality traits in a group of juvenile prisoners of Adolescence Prison has been studied. Therefore 40 prisoners were selected as research sample and used PIOS Inventory for evaluating Scrupulosity, Beck Hopelessness Scale for evaluating hopelessness and Eysenck Adolescence Personality Inventory for evaluating personality traits. Results showed that sample age mean is 17 with SD 1.59. Also we found a negative significant correlation between Scrupulosity with hopelessness. Correlation between Scrupulosity with personality traits showed that there are a negative significant correlation between neurosis, psychosis and antisocial behaviors. The correlation between scrupulosity and Extraversion statistically, isn’t significant. In explanation of these findings we can conclude that the people paying more attention to religious acts and ceremonies and having strong beliefs: first, are more hopeful, second are in better mental health and have normal personality traits.Keywords: Scrupulosity, Hopelessness, Delinquent Juvenile, Personality Traits
-
Page 67This study aims to investigate the effects of anomie and authoritarianism, in the context of socio-economic status, on Ahvaz Shahid Chamran University student's inclinations towards engaging in deviant behavior. Drawing on Merton's theory of anomie and Lippset's theory of authoritarianism, six hypotheses and a theoretical model were tested. The research method was survey and research sample included 480 students who were enrolled in Ahvaz Chamran University. Data were collected using self-rated questionnaires that asked demographic as well as socioeconomic questions on both objective and subjective aspects of SES. There were also questions concerning the feeling of anomie, authoritarianism, and inclinations towards engaging in deviant behavior. The results showed that all correlation coefficients between variables were statistically significant and that all six hypotheses were supported. Also, standard regression coefficients showed that all of the paths indicated by the theoretical model with objective socio-economic status were justified and those with subjective socio-economic status were not. The results also indicated that anomie, authoritarianism, and inclinations towards engaging in deviant behavior are in fact major social problems of the Iranian society and that their mutual effects within an economic and class context should be taken into account.Keywords: Inclinations towards deviant behavior, Feeling of anomie, Authoritarianism, Socio, economic status
-
Page 91The aim of this study is to investigate the effective social and environmental factors and their impact on the tendency to computer games. This study was done through the survey method and to collect data researcher made, questionaire has been used. Our target population is Customers of clubs and game nets in Yazd from whom 195 people are determined as the sample size by Cochran formula and are selected and reviewed via cluster sampling method. Significant relationship between the variables of the impact of the environment of the Club, The impact of peer andneighborhood of the participants with the tendency to computer games are the findings of this review, Also there is not any significant relationship between variables of economic base of respondents, Employment status and the distance between their house and the place they play games and the tendency to computer games. Regression results showed that the two variables of theimpact of club Environment and game nets and the impact of peer with a Correlation rated 0/326 could Explain 9/6 percent Changes of Tendency to computer games. As the result, we can say that Bystanders and Social environment, generally in this study, have a special Impact upon the tendency to computer games.Keywords: Tendency, Computer games, Social, environmental factors, Yazd
-
Page 119Dangerous behaviors in driving is one of the most important factors of driving accidents which are the second cause of deaths and the first cause of reduction of normal life period. In present research “we have considered the effective cause of dangerous behaviors of urban drivers. The method of this research is survey and our statistical sample is 400 urban drivers in Tabriz. Which have been selected by Stratified sampling method? Independent variable data (dangerous driving accidents) have been obtained by researcher made questionnaire and dependent variable has been obtained by standard questionnaire of driving habits that have been codified by Obright Gholadel and Ghaboude in France national transit. The results indicate that social capital and type of vehicles have significant relation with dangerous driving behaviors and among personal characteristics “gender and age have important in influency on dangerous driving behaviors.Keywords: Dangerous behaviors, Reduction
-
Page 147Lifestyle is an important concept in the current social sciences. Concrete and visible aspect of social life is person's lifestyle. This concept is showing the tendency of individuals to recognize the distinction. Infrastructures such as mental attitudes and values can build lifestyle. This study assessed the relationship between gender attitudes and lifestyle among women. Target population in thisstudy is 400 women aged 18 to 45 years living in the city of Kerman. Instrument used was a questionnaire. Lifestyle was studied by Minor styles, shopping style, leisure lifestyle, makeup and health and hygiene. The results showed that the women in this study are quite traditional gender attitude and lifestyle. But the health behavior was modern.. The results showed that the gender perspective and women's lifestyle has a significant relationship with all its dimensions.Keywords: Gender attitude, Lifestyle, Shopping, Leisure style, Health behavior, Makeup style
-
Page 171
The purpose of this study is to investigate the relation between using the internet and political and participation among citizens of Isfahan. Internet has engendered fundamental changes in the nature and forms of political behavior in different societies. On the one hand Internet has expanded democratic information and attitudes and on the other has caused a kind of political participation. In this research, 384 citizens of Isfahan selected through random sampling were studied by applying survey method and using questionnaires. To test the hypotheses correlation analysis, regression analysis and path analysis methods were used. Research findings demonstrated that there is a significant relation between the amount and manner of using the internet and the degree and type of political participation. Using news networks and educational programs improves political trust, political effectiveness and conventional political participation among citizens. Furthermore, social networks and entertainment programs enhance unconventional political participation.
Keywords: Internet consumption, Political participation, Political approach -
Page 193The integration among Islamic countries had been pursued in few past centuries. The major objective of this article is to examine the problems associated with the policy making in the area of integration of member states of the Organization of Islamic Countries (OIC). The investigation is aimed at finding a suitable answer to the following question: Considering the major developments in international security environment, has the success of integrating policies become more crucial for the OIC? Why the OIC cannot attain the real integration between Islamic Countries? This article studied the external factors: political, economical, social-cultural issues & also internal challenges of OIC.Keywords: Islamic World, Convergence, Challenges of Convergence, OIC