فهرست مطالب
مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و چهارم شماره 1 (بهار 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/03/25
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحه 1زمان کاشت مناسب با فراهم کردن میزان رشد لازم بوته های کلزا از طریق کاهش آسیب پذیری آنها در برابر سرما، سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه و روغن می گردد. در این مطالعه 5 ژنوتیپ پاییزه برتر کلزا در چهار زمان کاشت 21 شهریو ر ماه، 1، 10 و20 مهر ماه از نظر فنوتیپ مناسب بوته ها برای زمستان گذرانی، اثرات سرما روی بقای زمستانی آنها، عملکرد دانه، روغن و اجزای عملکرد دانه در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، طی سال زراعی 88-1387 ارزیابی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد با تاخیر زمان کاشت از20 شهریور تا20 مهر ماه، تعداد برگ در بوته و قطر طوقه به هنگام کاهش میانگین دمای روزانه به کمتر از صفر گیاهی کلزا (oC 5)، ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته و عملکرد دانه و روغن کاهش و درصد سرمازدگی بوته ها افزایش معنی داری داشتند. تعداد خورجین در بوته و عملکرد دانه و روغن حاصل از دو تاریخ کاشت اول در یک گروه آماری و دو تاریخ کاشت آخر با مقادیر کمتر، در گروه آماری دیگر قرار گرفتند. تاخیر در زمان کاشت با کاهش تعداد خورجین در بوته باعث کاهش عملکرد دانه گردید. به نظر می رسد زمان 20 شهریور تا اول مهر ماه برای کاشت کلزای پاییزه در منطقه خسروشهر و مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه (سرد و نیمه خشک در روش پهنه بندی کوپن) مناسب باشد. در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه مودنا و لیکورد از تعداد برگ در بوته و قطر طوقه کمتری برخوردار بودند و بیشترین طول خورجین به اپرا تعلق داشت. در نهایت بین این ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه و روغن اختلاف معنی داری دیده نشد و برای کشت در منطقه و مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه مناسب دیده شدند. به نظر می رسد اثرات القایی عوامل محیطی همچون دوره های خشکی و افزایش دما بتواند با تحریک رشد، تفاوت اولیه ژنوتیپ ها به ویژه از نظر قطر طوقه و تعداد برگ را تحت تاثیر قرار دهد. این امر با تکرار آزمایش قابل بررسی خواهد بود.
کلیدواژگان: عملکرد دانه و روغن، کلزا، تنش سرما -
صفحه 9لوبیای معمولی با نام علمی (Phaseolus vulgaris L.) یکی از مهمترین لگوم های خوراکی دردنیا می باشد. ایجاد یک کلکسیون هسته ای می تواند زمینه ساز دسترسی آسان تر به ذخایرژنتیکی ودرنتیجه ارتقا کاربرد این مواد در برنامه به نژادی گیاه لوبیا شود. در این بررسی نحوه ایجاد یک کلکسیون هسته ای از کلکسیون اصلی لوبیای بانک ژن گیاهی ملی ایران مشتمل بر1425 نمونه تشریح شده است. دراین روش برمبنای منشا جغرافیائی وارزیابی 17 صفت کیفی مورفولوژیکی با استفاده ازروش وارد، نمونه ها در 7 دسته گروه بندی شدند. آنگاه از هرخوشه به صورت تصادفی و با توجه به منشا جمع آوری تعدادی شماره نمونه برای تشکیل کلکسیون هسته انتخاب شدند. با استفاده ازروش های مقایسه میانگین U مان –ویتنی؛ آماره همگنی واریانس لون و توزیع فراوانی ها با آماره مربع کای میزان تشابه کلکسیون مرکزی تشکیل شده با کلکسیون اصلی نشان داده شد. شاخص تنوع فنوتیپی شانون – ویور نیز برتشابه تنوع صفات مختلف در دو کلکسیون دلالت داشت.
کلیدواژگان: کلکسیون هسته ای، لوبیای معمولی، صفات کیفی مورفولوژیک -
صفحه 23به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر در مزرعه و تاریخ کاشت بر خصوصیات ظهور گیاهچه، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیای پاچ باقلا- رگه قرمز (Phaseolous vulgaris L.) در کشت دوم بعد از برنج، آزمایشی در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات برنج رشت انجام شد. طرح آزمایشی مورد استفاده کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود، که در آن تاریخ کاشت در سه سطح (20 مرداد، 30 مرداد و 9 شهریور) در کرت اصلی و پرایمینگ در مزرعه در چهار سطح، شامل بدون پرایم، پرایم با محلول های اوره، سولفات روی و آب معمولی به مدت 5 ساعت، در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد پرایمینگ به ویژه پرایم با محلول سولفات روی باعث افزایش سرعت و درصد ظهور گیاهچه لوبیا گردید البته درصد ظهور گیاهچه در تاریخ کشت سوم نسبت به دو تاریخ کشت دیگر حدود 16 درصد کاهش یافت. در تاریخ کشت اول هر سه تیمار پرایمینگ و در تاریخ کشت دوم پرایم با محلول سولفات روی توانست به طور معنی داری عملکرد را نسبت به شاهد افزایش دهد. اما در کشت سوم به دلیل کوتاه شدن شدید دوره رشد پرایم بذر نتوانست چنین اثری داشته باشد، ضمن اینکه تاخیر در کاشت (در کشت سوم) سبب کاهش شدید شاخص برداشت نیز گردید. در بین اجزای عملکرد، پرایم کردن با محلول سولفات روی به طور معنی داری وزن صد دانه را افزایش داد اما تاخیر در کاشت سبب کاهش این صفت گردید. وزن صد دانه و تعداد دانه در غلاف بالاترین همبستگی مثبت را با عملکرد نهایی نشان داد در حالی که همبستگی معنی داری بین عملکرد دانه و تعداد غلاف در متر مربع مشاهده نشد.
کلیدواژگان: ظهور گیاهچه، لوبیا، اجزای عملکرد، _ پرایمینگ بذر در مزرعه، عملکرد، تاریخ کاشت -
صفحه 35در دو آزمایش جداگانه اثر بیوپرایم برخی جدایه های. Trichoderma sppو باکتری Pseudomonas fluorescens بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی لوبیا رقم یاس و همچنین اثر تیمارهای مذکور بر کنترل بیماری رایزوکتونیا سولانی(Rhizoctonia solani) گیاه مذکور مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش اول بصورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اول آزمایش جدایه های قارچ و باکتری شامل Trichoderma harzianum bp4، Trichoderma virens As 10-5، Trichoderma atroviride Cs2-1 و فاکتور دوم مورد آزمایش تیمارهای مختلف پرایمینگ بذرها شامل بدون پرایم و پرایم با سولفات روی و سالیسیلیک اسید بود. صفات مورد اندازه گیری در این آزمایش شامل طول ریشه چه، طول ساقه چه و طول گیاهچه، وزن خشک ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و گیاهچه، سطح برگ، مقدار کلروفیل، درصد نیتروژن و محتوی آهن و آنزیم های آنتی اکسیدانت بود. آزمایش دوم بصورت بلوک کامل تصادفی در سه تکرار بود. تیمارهای مورد بررسی در این آزمایش شامل ترکیب تیماری مختلف بیوپرایم در آزمایش اول و صفت مورد ارزیابی بیماری زای گیاهچه های حاصل از بذرها تیمار شده بود. بذرهایی که با سولفات روی پرایم شده و با تریکودرما تیمار شدند نسبت به بقیه ترکیب های تیماری خصوصیات رشدی از جمله وزن خشک گیاهچه، و درصد نیتروژن بیشتری داشتند. بیشترین محتوی آهن (mg/kg6/265) از بذور پرایم شده با سولفات روی و تیمار شده با باکتری UTPF5 بدست آمد. بذرهای که با سالیسیلیک اسید پرایم گردیده و با باکتری UTPF5 تیمار گردیدند دارای فعالیت آسکوربات پراکسیداز((APX(U.mg-1proteins 4/17) بیشتری نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی بودند. بیشترین کاهش بیماری نیز تحت تاثیر ترکیب تیماری اخیر(33/77%) بدست آمد.
کلیدواژگان: لوبیا، آنزیم های آنتی اکسیدانت، بیوپرایمینگ، خصوصیات رشدی، تریکودرما -
صفحه 47به منظور مکان یابی نواحی ژنومی کنترل کننده برخی صفات زراعی مرتبط با تحمل به خشکی و تعیین ارتباط آنها با عملکرد دانه، آزمایشی با 72 لاین هاپلوئید مضاعف جو به همراه والدین آنها (استپتو و مورکس)، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، در قالب دو طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط نرمال و تنش خشکی اجرا گردید. صفات زراعی طول سنبله، طول ریشک، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد پنجه در بوته، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه مورد اندازه گیری قرار گرفتند. آماره های آماری ساده، تجزیه واریانس مرکب، همبستگی های ساده فنوتیپی داده ها پس از میانگین گیری محاسبه شدند. تجزیه QTL به روش مکان یابی فاصله ای مرکب (CIM) انجام شد. برای کلیه صفات مورد مطالعه اثر اصلی رقم بسیار معنی دار و تفکیک متجاوز از والدین در دو جهت مثبت و منفی مشاهده شد. در مجموع 40 عدد QTL شناسایی و واریانس فنوتیپی توجیه شده بوسیله این QTL ها از 97/11 تا 49/64 درصد متغیر بود. بیشترین مقدار LOD برای طول سنبله و روی کروموزوم H3 بدست آمد. R2 بالا و حدود اعتماد کم QTL ها نشان داد که پیوستگی بین مارکرها و QTL ها زیاد بوده و می تواند در برنامه های اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژگان: صفات زراعی، جو، QTL، مقامت به خشکی -
صفحه 59پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تحمل گرما در یازده رقم گوجه فرنگی، بررسی واکنش آنها نسبت به شرایط طبیعی استان بوشهر و معرفی بهترین رقم در دو شرایط طبیعی و تنش گرما، طی مدت یکسال در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه خلیج فارس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها حاکی از وحود اختلاف معنی دار بین ارقام و معنی دار شدن اثرات متقابل رقم و محیط برای تمامی صفات مورد بررسی بود. تنش گرما همه صفات مورد مطالعه را بطور معنی داری تحت تاثیر قرار داد. متوسط کاهش عملکرد ناشی از تنش گرما 33/72 درصد محاسبه شد. بیشترین کاهش ناشی از تنش گرما در عملکرد میوه معادل 58/90 درصد بدست آمد. بیشترین همبستگی مثبت و منفی معنی دار با عملکرد تک بوته در شرایط نرمال به ترتیب متعلق به طول شاخساره(35/0) و تعداد روز تا برداشت(37/0-) و بالاترین همبستگی مثبت و منفی با عملکرد تک بوته در شرایط تنش گرما به ترتیب مربوط به ارتفاع گیاه(37/0) و تعداد روز تا برداشت(67/0-) بدست آمد. همبستگی عملکرد تک بوته در شرایط نرمال و تنش معادل 49/0 و معنی دار برآورد گردید که حاکی از امکان انتخاب در شرایط طبیعی برای شرایط تنش گرماست. بر اساس محاسبه شاخص تحمل گرما، تجزیه مولفه های اصلی و همبستگی بین این دو، ارقام T629 و E26.34095 در هر دو شرایط نرمال و تنش، وضعیت مطلوبی داشته و از لحاظ برایند صفات ازجمله عملکرد تک بوته و تعداد روز تا شروع برداشت و درنظر گرفتن خصوصیتهای مورفولوژیک موثر در بازارپسندی میوه، به عنوان بهترین رقمهای قابل توصیه برای کشت در استان بوشهر می باشند. بیشترین مقدار شاخص تحمل تنش گرما(63/0) و مقادیر مولفه های اصلی در هر دو شرایط نرمال و تنش گرما مربوط به رقم شماره شش بدست آمد. نکته جالب توجه، معنی دار شدن تفاوت هر سه خصوصیت مورفولوژیک میوه بین شرایط محیطی نرمال و تنش است که بیانگر تغییر کیفیت ظاهری میوه های تولیدی، ناشی از تنش گرماست.
کلیدواژگان: تحمل گرما، ژنوتیپ، عملکرد تک بوته، گوجه فرنگی -
صفحه 69
کلزا پس از سویا و نخل روغنی مقام سوم در تولید روغن جهان را داراست. شرایط نامساعد انبارداری، به خصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و مهمتر از آن دمای بالا، به شدت بر کیفیت دانه های روغنی کلزا اثر می گذارد. به منظور بررسی اثر دما، محتوی رطوبت بذر و زمان بر روی زوال بذرها کلزا رقم اکاپی و همچنین کمی سازی این اثر و تعیین ضرایب حیات، این بررسی در آزمایشگاه بذر پردیس کشاورزی دانشگاه تهران به صورت فاکتوریل در غالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. دما در 5 سطح (5، 15، 25، 35و 45 درجه سانتی گراد)، محتوی رطوبت بذر در 4 سطح (5، 9، 13و17 درصد) و شش زمان (یک، دو، سه، چهار، پنج و شش ماه) به عنوان فاکتورهای این آزمایش بودند. بعد از هر بار نمونه گیری در زمان های انبارداری، آزمون جوانه زنی استاندارد در دمای 20 درجه سانتی گراد به مدت 7 روز بصورت top of paper انجام شد. هدایت الکتریکی نیز در چهار تکرار انجام گرفت. اثر سه گانه دما، محتوی رطوبت و زمان برای همه ی شاخص های درصد جوانه زنی کل، سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی و شاخص بنیه در سطح یک درصد معنی دار بود.کمترین سطح زوال در دمای 5 درجه سانتی گراد با محتوی رطوبت 5 درصد بود که بعد از 6 ماه جوانه زنی از 98 به 93 درصد کاهش یافت. با گذشت زمان هدایت الکتریکی افزایش یافت و در دماهای بالا این افزایش بیشتر بود. ضرایب حیات نیز بعد از یکسال انبار داری با استفاده از معادله قابلیت حیات بذرمحاسبه گردید. ضرایب KE (65359/5)، CW (49975/2)، CH (04387/0) و CQ (00001438/0) محاسبه شد.
کلیدواژگان: محتوی رطوبت بذر، ضرایب حیات، دما، کلزا، انبارداری -
صفحه 85به منظور تعیین پراکنش سینوریزوبیوم های تولید کننده ملانین همزیست با یونجه در نواحی غرب و شمال غربی ایران، تعداد 982 جدایه از سینوریزوبیومهای همزیست با دو جمعیت یونجه داخلی (همدانی و نیک شهری) و یک جمعیت خارجی (کودی)، در هشت خاک جمع آوری شده از استانهای کردستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی و کردستان، انتخاب شدند که از بین آنها تعداد 237 جدایه (1/24%) توانایی تولید ملانین را داشتند. نتایج نشان داد که تفاوت خاک های مناطق مختلف در تعداد سوش های تولید کننده ملانین بیشتر از تفاوت ارقام مختلف یونجه است. بنابراین، چنین استنباط می شود که تاثیر نوع خاک مزرعه در غالبیت جدایه های تولید کننده ملانین بیشتر از نوع رقم میزبان است. تکثیر نوار 456 جفت بازی به وسیله آغازگرهای طراحی شده از ژن mepA در 30 جدایه ریزوبیومی و عدم تکثیر در 20 جدایه دیگر و تطابق آن با نتایج حاصل از تولید ملانین در محیط کشت، نشان داد که همه جدایه های تولید کننده ملانین حاوی ژن تولید کننده آنزیم تیروزیناز هستند. بررسی توالی های نوکلئوتیدی نشان داد که توالی ژن mepA در S. meliloti حفاظت شده است اما در گونه S. medicae، این توالی با تغییرات محدودی روبروست.
کلیدواژگان: ایران، سینوریزوبیوم، تیروزیناز، یونجه، ملانین -
صفحه 95تنش خشکی به خصوص خشکی انتهای فصل، از مهم ترین عوامل کاهش عملکرد محصولات زراعی از جمله لوبیای معمولی است. به منظور شناسایی ارقام متحمل به خشکی، با 50 ژنوتیپ لوبیای معمولی شامل سه رقم شاهد (دهقان، ناز و بهمن)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تحت دو شرایط تنش و بدون تنش در سال زراعی 89-1388 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران - کرج اجرا شد. برای شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی، از شاخص های MP، GMP، HARM و STI به علت داشتن همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد در هر دو شرایط تنش و بدون تنش استفاده شد. با توجه به نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، دو مولفه اول در مجموع 49/97% تغییرات را توجیه کردند، که ضرائب شاخص ها مولفه اول را به عنوان مولفه مقاومت و پایداری عملکرد، و مولفه دوم را به عنوان مولفه حساسیت به تنش خشکی معرفی کردند. پس از رسم نمودار بای پلات ژنوتیپ های 1، 16، 18 و 49 به عنوان ژنوتیپ های متحمل و دارای عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش و بدون تنش، معرفی شدند. تجزیه خوشه ایبر اساس شاخص های معرفی شده و عملکرد در شرایط تنش و بدون تنش، باعث قرارگیری ژنوتیپ ها در 4 کلاستر شد که ژنوتیپ های مقاوم به خشکی و با عملکرد بالا در کلاستر اول و ژنوتیپ های حساس به خشکی با حداکثر فاصله در کلاستر چهارم قرار گرفتند. با توجه به حداکثر فاصله ژنتیکی موجود بین این کلاسترها، بهترین نتیجه برنامه های اصلاحی در خصوص تولید ارقام هیبرید مقاوم به خشکی و دارای حداکثر عملکرد، از تلاقی این کلاسترها به دست خواهد آمد.
کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، شاخص های مقاومت به خشکی، تجزیه به مولفه های اصلی، _ لوبیای معمولی -
صفحه 109به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی سولفات آهن به شکل معمول و نانو ذرات بر پنج رقم الستار، السیون، هایسان36، یورفلور و هایسان33 آفتابگردان به سطوح صفر و 100 میلی مولار کلرید سدیم آزمایشی گلدانی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در اثر شوری ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی، محتوای کلروفیل، کارایی فتوشیمیایی، غلظت پتاسیم و آهن در اندام هوایی کاهش و غلظت سدیم افزایش یافت. محلول پاشی سولفات آهن سبب افزایش ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی، کارایی فتوشیمیایی، محتوای کلروفیل و غلظت آهن در اندام هوایی و کاهش غلظت سدیم شد. محلول پاشی سولفات آهن به شکل نانو ذرات سبب افزایش 4، 9، 7، 30 و 13 درصدی ارتفاع گیاه، سطح برگ، وزن خشک گیاه و محتوای کلروفیل a و کل نسبت به محلول پاشی سولفات آهن به شکل معمول بود. اثر متقابل شوری و رقم بر سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و نسبت پتاسیم به سدیم معنی دار بود، به طوری که میزان کاهش این صفات در اثر شوری در رقم السیون کمتر از ارقام دیگر بود. در رقم یورفلور میزان جذب آهن در اثر محلول پاشی سولفات آهن به شکل نانو ذرات نسبت به شکل معمول آن افزایش یافت. نتایج این پژوهش نشان داد که محلول پاشی سولفات آهن به شکل نانو ذرات در مقایسه با شکل معمول آن تاثیر مثبت بیشتری بر رشد آفتابگردان دارد اگرچه کاربرد سولفات آهن به شکل نانو ذرات از نظر تعدیل اثرات شوری نسبت به کاربرد آن به شکل معمول مزیتی نشان نداد.
کلیدواژگان: ارقام آفتابگردان، شوری، محلول پاشی، نانو ذرات، سولفات آهن -
صفحه 119
پیش بینی الگوی رویش علف هرز با بهینه سازی زمان کنترل می تواند از کاهش عملکرد گیاه زراعی جلوگیری کرده و زمینه کاهش مصرف علفکش ها را فراهم سازد. بنابراین آزمایش مزرعه ای به منظور ارائه یک مدل زمان-دمایی برای پیش بینی رویش گیاهچه های تاج خروس در سطوح مختلف آبیاری (سطوح 40، 60، 80، 100 درصد نیاز آبی محصول و آبیاری سنتی) در مزارع آفتابگردان انجام شد. رویش گیاهچه های تاج خروس در طول فصل رشد از اوایل خرداد تا اواسط شهریور مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر درصد تجمعی رویش در رابطه با زمان-دمایی توسط مدلهای ویبول و گامپرتز بررسی شد. نتایج نشان داد که مدل ویبول رویش گیاهچه های تاج خروس را در طول زمان و در سطوح مختلف آبیاری با دقت بالا (با RMSE بین 4/4 تا 7/9 درصد) می تواند پیش بینی نماید. همچنین این گونه الگوهای متفاوت رویش و زمان-دمایی مورد نیاز جهت آغاز رویش در سطوح مختلف آبیاری را نشان داد. با این حال در 56 واحد زمان-دمایی، رویش در سطوح مختلف آبیاری با اختلاف اندکی در تعداد گیاهچه ها اتفاق افتاد. در سطوح آبیاری 80 و 100 درصد یک نقطه اوج زود هنگام در رویش و بدنبال آن سرعت پایین رویش در اواخر فصل دیده شد. در زمان-دمایی 288 واحد، رویش 90 درصد گیاهچه ها در آبیاری سنتی، الگوی رویش زود هنگام در این سیستم آبیاری را نشان می دهد در حالیکه در سیستم آبیاری قطره ای-نواری به 413 – 381 واحد زمان-دمایی جهت 90 درصد روبش نیاز بود، که بیانگر تکمیل دیرهنگام رویش در این سیستم است. تاخیر در رویش می تواند توانایی رقابت این گیاه با آفتابگردان را کاهش دهد ولی از طرف دیگر رویش دیر هنگام این اجازه را به علف هرز می دهد تا از روش های کنترل علف های هرز که در اوایل فصل استفاده می شود (استفاده از علف کش ها) فرار نمایند.
کلیدواژگان: مدل زمان، کنترل علف های هرز، آبیاری نواری، دمایی -
صفحه 129به منظور بررسی اثر تنش خشکی و محلول پاشی آهن و روی بر دو گونه یونجه یک ساله(Medicago. polymorpha cv Serena و (Medicago. scutellata cv Comertial)، آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجراء گردید. تیمار های محلول پاشی شامل:آب مقطر (تیمار شاهد)، آهن از منبع کلات آهن، روی از منبع کلات روی و آهن+ روی و تیمارهای تنش خشکی شامل: 1- تیمار شاهد (بدون تنش 412 میلی متر) 2- قطع آبیاری در مرحله 50 درصد گل دهی (198 میلی متر) 3- قطع آبیاری از رسیدگی اولین غلاف از پایین (358 میلی متر) و 4- قطع آبیاری 10 روز قبل از گل دهی (124 میلی متر) در نظر گرفته شدند. تیمارهای خشکی با استفاده از پلی اتیلن گلیکول(PEG-6000) با پتانسیل های اسمزی 3-، 6- و 9- بار پلی اتیلن گلیکول و آب مقطر(تیمارشاهد) جهت برآورد مقاومت گیاهچه ها در برابر تنش خشکی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمون های آزمایشگاهی نشان داد که میزان آهن بذر در تیمار محلول پاشی آهن و آهن + روی بترتیب 68 و 13 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. میزان آهن بذر گونه اسکوتلاتا 181 میلی گرم در کیلوگرم کمتر از گونه پلی مورفا و مقدار روی بذر 10 درصد بیشتر از گونه پلی مورفا بود. همبستگی منفی و معنی داری بین روی و آهن در بذر (** 62/0r=-) حاصل گردید. برهمکنش گونه و محلول پاشی در سطوح مختلف تنش خشکی نشان داد که مقدارآهن بذر در گونه اسکوتلاتا درتیمارهای 2، 3 و 4 تنش خشکی، به ترتیب 8، 6 و 33 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. درصد سختی بذر در تیمارهای 2، 3 و 4 تنش خشکی در مزرعه، بترتیب در تیمارهای محلول پاشی روی، آهن + روی و آهن + روی 28، 30 و 22 درصد برآورد گردید. میزان رشد گیاهچه با افزایش پتانسیل اسمزی از 3- نسبت به تیمار 9- بار تحت شرایط تیمار محلول پاشی آهن + روی تولید شده بودند نسبت به بذرهای تولید شده ذر شرایط تیمار شاهد 5/0 تا 15 برابر افزایش یافت.
کلیدواژگان: سختی بذر، ریزمغذی های آهن و روی، بنیه بذر، یونجه یکساله، میزان رشد گیاهچه -
صفحه 147به منظور تعیین تراکم مطلوب گیاهی و بهترین روش مدیریت علف های هرز در زراعت نخود بهاره آبی آزمایشی در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) در سال زراعی 1390 - 1389 به صورت طرح کرت خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل مدیریت علف های هرز در 9 سطح: 1- تری فلورالین پیش کاشت (960 گرم ماده موثر در هکتار)، 2- پندیمتالین پیش کاشت (825 گرم ماده موثر در هکتار)، 3- ایمازتاپیر پیش رویشی (70 گرم ماده موثر در هکتار)، 4- ایمازتاپیر پس رویشی (40 گرم ماده موثر در هکتار)، 5- کنترل مکانیکی (با فوکا)، 6- پیریدیت (1200 گرم ماده موثر در هکتار) به همراه کنترل مکانیکی، 7- پیریدیت پس رویشی (1200 گرم ماده موثر در هکتار)، 8- وجین دستی کامل (شاهد عاری از علف هرز) 9- بدون کنترل علف هرز (شاهد با حضور علف هرز) و عامل فرعی تراکم گیاهی در 3 سطح 35، 45 و 55 بوته در مترمربع بودند. نتایج نشان داد که تراکم بوته و تیمار های مدیریتی علف هرز بر صفات گیاه نخود تاثیر معنی داری داشتند. بیشترین مقدار عملکرد دانه (1827 کیلوگرم در هکتار) و بیولوژیک در تراکم 55 بوته در مترمربع تولید شد؛ با این حال تفاوت معنی داری از نظر این دو صفت با تراکم 45 بوته در متر مربع مشاهده نشد. تراکم 55 بوته با تفاوت معنی داری نسبت به تراکم 45 بوته در متر مربع کمترین بیوماس علف هرز را تولید کرد. پس از تیمار شاهد وجین دستی کامل، تیمار های پیریدیت + کنترل مکانیکی و پندیمتالین، بیوماس علف های هرز را به نحو موثری کنترل کردند؛ پندیمتالین پس از شاهد وجین دستی بالاترین عملکرد دانه و بیولوژیک نخود را در شرایط زراعی کرج تولید کرد.
کلیدواژگان: کنترل زراعی، کنترل شیمیایی، نخود بهاره، کنترل مکانیکی -
صفحه 159به منظور ارزیابی رشد و نمو ذرت و ماش سبز در زراعت تک کشتی و مخلوط، آزمایشی در سال 1390 به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل اجراء شد. ارقام ذرت با سه سطح به عنوان کرت اصلی شامل (S.C 260، S.C 301، S.C 302)و نسبت های کاشت مخلوط در پنج سطح به عنوان کرت فرعی شامل (خالص ذرت، خالص ماش، 75 درصد ماش + 25 درصد ذرت، 50 درصد ماش + 50 درصد ذرت، 25 درصد ماش + 75 درصد ذرت) در نظر گرفته شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت مخلوط 75 درصد ذرت بعلاوه 25 درصد ماش به دست آمد. کشت های مخلوط ذرت و ماش نسبت به کشت خالص ذرت کیفیت علوفه بالاتری داشتند. بالاترین قابلیت هضم ماده خشک علوفه در مخلوط 75 درصد ماش بعلاوه 25 درصد ذرت به دست آمد که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری با نسبت کاشت 50 درصد ذرت بعلاوه 50 درصد ماش نشان نداد. الیاف نا محلول در شوینده اسیدی در کشت های مخلوط نسبت به کشت خالص ذرت کاهش معنی داری نشان داد. بالاترین میزان نسبت برابری زمین برابر 42/1 بود که از کشت مخلوط 75 درصد ذرت بعلاوه 25 درصد ماش به دست آمد. محاسبه ارزیابی نسبت برابری زمین سودمندی بیشتر سیستم کشت مخلوط نسبت به تک کشتی را نشان داد. در بین ارقام ذرت بیشترین عملکرد ماده خشک علوفه در رقم سینگل کراس 302 با 4/15706 کیلوگرم در هکتار بدست آمد که اختلاف معنی داری با ارقام سینگل کراس 260 و 301 نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده از این آزمایش می توان گفت که برای تولید علوفه خشک با کیفیت مناسب کشت مخلوط 75 درصد ذرت بعلاوه 25 درصد ماش نسبت به تک کشتی ذرت و ماش برتری معنی داری دارد.
کلیدواژگان: نسبت برابری زمین، ذرت، ماش، کشت مخلوط، کیفیت علوفه، عملکرد علوفه -
صفحه 169یک آزمایش دای آلل کامل 7 × 7 برای مطالعه روابط ژنتیکی عملکرد دانه و بعضی از صفات زراعی در برنج انجام گرفت. تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها برای تمام صفات وجود داشت. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که عملکرد دانه به صورت مثبت و معنی داری با صفات عملکرد بیولوژیک (81/0 = rp، 55/0 =rg)، شاخص برداشت (35/0 = rp، 79/0 =rg)، تعداد خوشه ها (80/0 = rp، 67/0 =rg)، وزن خوشه (78/0 = rp، 83/0 =rg) و شکل دانه (32/0 = rp، 81/0 =rg) همبستگی داشت. ارتباط بین عملکرد دانه و ارتفاع گیاه (09/0- = rp، 53/0- =rg) در هر دو نوع همبستگی منفی بود، ولی فقط در سطح ژنوتیپی معنی دار بود. نتایج تجزیه علیت نشان داد که صفات تعداد خوشه، وزن خوشه و ارتفاع گیاه (با حدود 92٪ تنوع) عملکرد دانه را مورد تاثیر قرار داد. در میان این صفات، وزن خوشه بیشترین تاثیر مستقیم را روی عملکرد دانه (73/0) داشت، در حالیکه کمترین اثر مستقیم مربوط به ارتفاع گیاه (15/0) بود. نتایج نشان داد که تعداد خوشه و وزن خوشه می تواند به عنوان فاکتورهای موثر برای افزایش عملکرد دانه به کار گرفته شود. نتایج تجزیه عاملی نشان داد که 5 عامل مهم حدود 05/81 درصد از کل تنوع صفات را توجیه می نماید. فاکتور اول 23 درصد از تغییرات بین صفات را توجیه نمود و وابسته به عملکرد دانه، اجزای آن و مساحت برگ پرچم بود. سایر فاکتورها به ترتیب 65/18، 20/16، 20/14 و 9 درصد از تغییرات صفات را توجیه نمود. با استفاده از بای پلات ژنوتیپ× صفت روابط بین صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد خوشه ها، وزن خوشه، ارتفاع گیاه و شکل دانه مشخص گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از صفاتی مانند تعداد خوشه و وزن خوشه می تواند به عنوان یک استراتژی اصلاحی جهت نیل به ارقام برنج با عملکرد بالا در نسل های اولیه به کار گرفته شود.
کلیدواژگان: تجزیه علیت، تجزیه عاملی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، _ برنج، بای پلات ژنوتیپ× صفت
-
Page 1Proper sowing date along with providing normal growth rate in rape oilseed plants significantly leads to higher seed and oil yield via decreasing cold damages. The experiment was conducted as factorial with two factors including sowing dates with 4 levels (12 and 23 September, 2 and 12 October) and genotypes with 5 levels (Modena, Licord, Okapi, Opera and Zarfam) in three replications. The study was carried out in East Azarbaijan Research Center for Agriculture and Natural Resources (46º and 2˝ E, 37º and 58˝ N) during 2007-2008. The results indicated that genotypes at late sowing date had significantly lower leaves and rosette diameter, because at that time average air temperature was below rape oilseed base temperature (5 ºC) and indicated higher cold damage. Plants in the first and the second planting dates in compare with two late planting dates, indicated significantly higher values of plant height, pods per plant, seed and oil yields. Late planting was accompanied by decreasing pods per plant and seed yield reduction in plants. It seems that 12- 23 September could be suitable period to cultivate fall genotypes of rape oilseed in Khosrov Shahr and areas with similar climate (cold and semi-arid, according to Koppen climatic classification). Among studied genotypes, Modena and Licord had lower amounts of leaves per plant and rosette diameter. Also Opera had the longest pod length. Finally genotypes indicated similar seed and oil yields and therefore could be suitable for cultivation in Khosrov Shahr and areas with similar climate. It seems that induced effects of environmental factors such as drought periods and increasing temperature, could affect growth rate via primary differences (such as leave numbers) amonge genotypes. It is possible to investigate these traits by repeating the experiment.Keywords: Cold stress, Seed, oil yields, Oilseed rape
-
Page 9Common bean (Phaseolus vulgaris L.) is one of the most important food legumes worldwide. The development of a core collection could facilitate easier access to bean genetic resources and enhance their applications in crop improvement program. In this article development of a core collection from 1425 accessions of common bean germplasm available from the National Plant Gene Bank of Iran (NPGGBI) was described. Accessions were clustered by Ward`s method based on geographical origin and 17 qualitative morphological traits data. Some accessions randomly selected from each cluster according to origin of construct core collection. Mean comparisons using Mann-Whitney U test, variances comparison by Leven's test and comparison of frequency distribution by X2 test indicated that core collection was similar to whole collection. The Shannon-Weaver diversity index (H (were also confirmed the similarity of collection and core collection based on different traits.Keywords: Common bean, Qualitative morphological traits, Core collection
-
Page 23In order to investigate the effects of on-farm seed priming and sowing dates on seedling emergence, yield and yield components of a local genotype bean called Pach Baghala-Red strain (Phaseolous vulgaris L.) as a double crop after rice, an experiment carried out in the Rice Research Institute of Rasht. Experimental design was laid out in a split plot based on a randomized complete block with three replications. Sowing date was set out as the main plots including 11th, 21st and 31st August and priming treatments including four levels (no primed, priming using zinc sulfate, urea solutions and tap water) used as sub-plots. Time for priming was 5 hours soaking in each treatment. Results showed that primed seeds had higher speed and percentage of emergence especially by zinc sulfate solution. Also emergence percentage in the third planting date was decreased by 16% compared to other dates. In the first sowing date, all priming treatments and in the second sowing date, zinc sulfate solution led to higher grain yield while priming had no effect on the yield in the third sowing date because of severe reduction in growing season. Also harvest index was reduced significantly in the third sowing date. Priming with zinc sulfate solution significantly increased the 100 seeds weight but delay in planting decreased it. 100 seeds weight and number of seed per pod had the highest correlation with grain yield, meanwhile no correlation was detected between grain yield and pod number per square meter.Keywords: Yield, On, farm seed priming, : Bean, Yield components, Seedling emergence, Sowing date
-
Page 35The effects of bio-priming with different isolates of biological agent of Trichoderma spp. and Pseudomonas fluorescens on morphological and physiological characteristics of a bean cultivar (Yaas) as well as their effects on controlling of Rhizoctonia solani were investigated in two separate experiments. In the first experiment, different isolates of Trichoderma including Trichoderma harzianum bp4, Trichoderma virensAs10-5, Trichoderma atroviride Cs2-1 as well as one bacteria isolate of Pseudomonas fluorescens (UTPF5) were applied on bean seeds primed with zinc sulphate and salicylic acid. In this experiment using a randomized complete block design with 3 replications, several characteristics like root, shoot and seedling length and dry weight, leaf area, chlorophyll content, percentage of nitrogen and iron content, and antioxidant enzymes were measured. In the second experiment, the effects of aforementioned seed treatments on controlling of pathogen was considered. Seeds primed with zinc sulphate which treated with Trichoderma harzianum bp4 had superior growth characteristics like seedling dry weight and nitrogen percentage. The highest iron content (256.6 mg/kg (detected in seeds which primed with zinc sulphate and treated with UTPF5 bacteria isolate. The seedlings of primed seeds with salicylic acid and treated with UTPF5 had the maximum activity of ascorbat peroxidase (17.4 U.mg-1proteins). This seed treatment also had the best control effect (77.33%) on Rhizoctonia solani.Keywords: Biopriming, bean, Trichoderma, growth characteristics, antioxidant enzymes
-
Page 47In order to locate QTLs controlling some agronomic traits associated to drought stress and to determine their relationships with grain yield, an experiment was conducted at the Research Farm, College of Agriculture, University of Zabol in 2011. The experiment was arranged in two complete block designs with 3 replications. 72 barley double haploid lines including their parents (Steptoe×Morex) were planted under normal and drought stress conditions. Agronomic traits such as spike length, awn length, plant height, 1000 seed weight, number of tiller per plant, number of spike per plant, number of seed per spike and seed yield were measured. Simple statistics, combined analysis of variance and phenotypic correlation were calculated after averaging of data. QTL analysis was conducted separately by composite interval mapping (CIM) method for each trait in each condition and mean of two conditions. The main effect of genotype was highly significant for all the studied traits and tansgrasive segregation in both directions (positive and negative) was observed. Forty QTLs controlling different studied traits were identified. Phenotypic variance explained by these QTLs varies from 8.02 to 25.66%. The highest LOD scores were obtained for the spike length on 3H chromosome. High value of R2 and small confidence interval for these QTLs shown high linkage between markers and QTLs that can be used for breeding programs.Keywords: drought stress, barley, QTL, agronomic traits
-
Page 59Climate Changes due to global warming is affecting world agriculture adversely. Heat stress due to global warming has turned to one of the most important factors reducing quantity and quality of plants production such as tomato. Despite of wide cultivation of tomato and high temperature effects on its production, unfortunately; research in this area is scarce. This study was conducted to investigate the response of tomato genotypes to heat stress. Stress tolerance of 11 tomato genotypes was investigated. Plant materials were evaluated at two experiments over one year under normal and heat stress conditions in a randomized complete block design with three replications in the greenhouse of College of Agriculture and Natural Resources, Persian Gulf University, Bushehr, Iran. Plant height, shoot length, days to flowering, yield per plant, fruit weight, fruit length and diameter, days to physiological maturity and days to harvest maturity were measured. Combined analysis of variance results indicated high significance differences among genotypes for all traits. The genotype × temperature interaction for all traits was also highly significant. Heat stress resulted in significantly changes in all studied traits. Mean of yield reduction affected by heat stress was 72.33%. The highest reduction in fruit yield affected by heat stress was 90.58%. The highest positive (0.35) and negative (-0.67) correlations with fruit yield per plant under normal condition were detected for shoot length and days to harvest maturity, respectively. Under stress conditions, the aforementioned correlations were identified for plant height (0.37) and days to harvest (-0.67), respectively. Positive and significant correlation (0.49) was found between yield per plant under normal and stress conditions. This issue indicated that selection under normal condition could be used for selecting of stress tolerant genotypes. Generally, based on calculation of heat stress tolerance index (HTI), principal component analysis, correlation between HTI and components, yield per plant, days to harvest and other morphological traits, T629 and E26.34095 with acceptable yield under both normal and stress conditions were the best genotypes for Bushehr fields. The highest HTI (0.63) and components values under normal and stress conditions were found for E26.34095. Significant differences between normal and stress conditions for fruit morphological characteristics showing that heat stress reduces fruit quality significantly.Keywords: yield per plant, heat stress tolerance., genotype, Tomato
-
Page 69
Canola is one of the most important crops in the world and ranked as the third most important oil seed crop. Adverse environmental storage conditions including high temperature and relative humidity could affect canola seed quality. The aim of this study was to evaluate the seed quality of canola seed under various seed moisture content, temperature and storage time using Okapi cultivar. Also, electrical conductivity of seeds was measured. Moreover, seed viability constants were estimated using germination responses. Seeds with various moisture contents (5, 9, 13, 17%) were kept under five temperatures (5, 15, 25, 35, and 45°C) for six months. Every month, seeds were taken and transferred to 20°C for viability test. Germination test last for seven days. Analysis of variance indicated significant differences for all interaction effects. According to the results, seeds with 5% moisture content stored at 5°C had the highest germination percentage and the least deteriorated state even after 6 months. High temperatures along with higher moisture content resulted in more deterioration. Electrical conductivity increased under aforementioned conditions. Estimates of KE = 5.65359, CW = 2.49975, CH = 0.04387, CQ = 0.00001438 were derived for prediction of storage length
Keywords: Germination, Seed deterioration, Storage conditions, Canola -
Page 85To characterize the distribution of melanin producing Medicago-nodulating rhizobia in western and north-western of Iran, 982 Sinorhizobium isolates were trapped from a combination of three alfalfa populations (Hamedani, Nikshahri, Kodi) and soil samples from eight sites across Kurdestan, Kermanshah, Eastern Azarbayjan and Lorestan provinces. All rhizobial isolates were examined for their ability to produce melanin (Mel+). According to the results, 24.1% of them were Mel+, as well as the reference strain S. meliloti GR4. Analysis of melanin production revealed more melanin producing isolates among different sites in comparison of different cultivars. Therefore, it can be concluded that the influence of field soil type in dominance of melanin producing strains is more than the host cultivars. The presence of 456 bp amplified fragment using primers designed from the mepA gene in 30 strains of rhizobial strains and its absence in 20 other strains was in accordance with the results of melanin production in the medium, showing that all strains producing melanin contained mepA gene. Multiple sequence alignment revealed that the sequence of mepA gene in S. meliloti is conserved, while this sequence in S. medicae had limited changes.Keywords: Iran, Melanin, Tyrosinase, Sinorhizobium, Medicago
-
Page 95Drought stress, especially drought at terminal stages, plays an important role in reduction of yield in field crops such as common beans. 50 genotypes of common bean including 3 control genotypes (Dehghan, Bahman and Naz) were used to evaluate and identify the tolerant genotypes. This experiment were performed in a randomized complete block design (RCBD) with three replications under two conditions (stress and non-stress) using stress indices. MP, GMP, HARM and STI indices were introduced as the best indices for screening genotypes because of their high correlation with yield under stress and non-stress conditions. Based on the results of principal components analysis, the first component, which explained 65.96 percent of data variations, was considered as a component of yield stability and drought tolerance, and the second component, which explained 31.53 percent of the data variation, introduced as component of sensitivity to stress. Based on a biplot analysis, genotypes 1, 16, 18 and 49 were introduced as tolerant genotypes with high yield potential. Cluster analysis based on MP, GMP, HARM and STI indices and yield under stress and non-stress were classified genotypes in four clusters. Drought tolerant genotypes were located in the first cluster and the most drought-sensitive genotypes with the largest gap were located in the fourth cluster.Keywords: principal components analysis, drought tolerance indices, : common bean, cluster analysis
-
Page 109To study the effects of foliar application of common and nano-sized iron sulphate on five sunflower cultivars (Alster, Olsion, Hysun36, Yourflour and Hysun33) under two levels of salinity (0 and 100 mM NaCl), a pot experiment in factorial based using a randomized complete block design with three replications was conducted. Plant height, leaf area, shoot weight, chlorophyll content and the concentration of K and Fe in shoots were decreased and the concentration of Na was increased under salinity. Foliar application of iron sulphate in either forms increased plant height, leaf area, shoot dry weight, quantum yield, chlorophyll content, Fe concentration and also decreased Na concentration. Foliar application of nano-sized of iron sulphate increased plant height, leaf area, shoot dry weight, chlorophyll a and total content up to 4, 9, 7, 30 and 13% in comparison with foliar application of common form. The effects of salinity and cultivar interaction was significant on leaf area, shoot weight and K/Na ratio. The percentage reduction of these parameters in Olsion cultivar was lower than other cultivars at saline stress. In Yourflour cultivar the absorbance of iron was significantly higher in the nano form than in common form. The results of this experiment showed that the nano form of iron sulphate compared to the common form had greater positive effect on the biomass production of sunflower. However, under the conditions of this experiment, the application of nano-sized of iron sulphate showed no significant advantage over common form in terms of the alleviation of salinity effects.Keywords: Sunflower cultivars, Salinity, Iron sulphate, Foliar application, Nano, particles
-
Page 119
Prediction of weed emergence timing would help minimize crop yield loss and reducing herbicide use by optimization of the timing of weed control. Therefore, seedling emergence evaluation was conducted in different irrigation levels (40, 60, 80, 100 percent of crop water requirement and furrow irrigation) to develop a thermal time seedling emergence model for Amaranthus retroflexus L. in sunflower field. Weed seedling emergence was monitored in plots from late-May through mid-September during growth season. Cumulative seedling emergence for A. retroflexus was described against thermal time using the Gompertz and Weibull functions. The Weibull model predicted seedling emergence of this species in different irrigation level with reasonable accuracy. The RMSE values of the model were ranged between 4.4– 9.7 percent showing that the predictions agreed closely with the observed seedling emergence. This species showed different patterns of emergence and thermal-time requirement for the onset of emergence in different irrigation levels. However, at 56 thermal-time unit, emergences occurred in different irrigation levels. In 80 and 100 percent of crop water requirement, there was an early peak of emergence followed by lower emergence later in the season. At thermal-time unit of 288, 90% of A.retroflexus seeds emerged in the furrow irrigation, suggested early emergence pattern of A.retroflexus in this irrigation system, while, seeds required 381- 413 thermal-time unit for 90% emergence in the tape system, indicating a late emergence pattern in tape system. Delay in seedling emergence could decrease weed competition ability against sunflower; however, late emergence could allow this species to escape weed control practices because most weed management strategies (e.g. cultivation and herbicide applications) are implemented early in the season.
Keywords: Tape irrigation, Thermal, time model, Weed control -
Page 129To determine the effects of drought stress and Fe and Zn spraying on two annual medics, namely, Medicago polymorph cv Serena and Medicago scutellata cv Comertial, a field experiment as a split factorial based on a randomized complete blockdesign in 3 replications in Allborze Agricultural Research Center, in Karaj was conducted. Spraying treatments include distilled water (control), Fe, Zn and Fe+Zn, and drought stress include complete irrigation as control, irrigation until 10 days before flowering, irrigation until %50 flowering, and irrigation until maturity of first pod from the lower part of plant. For laboratory experiments, osmotic treatments of -3, -6 and -9 bars using polyethyleneglycol 6000 and distilled water as control were used to evaluate produced seed response to drought stress. The result showed that Fe content of seed in spraying treatment of Fe and Fe+Zn increased by 68% and %13, respectively. Amount of Fe in spraying treatment of Zn, was lower than control (by %15). Fe content in Scutellata seed was 181 mg/kg lower than Polymorpha and Zn content was %10 higher than Polymorpha. Significant and negative correlation between Zn and Fe in seeds (r=-62**) was achieved. Interaction of genotypes and spraying in different levels of drought stress showed that Fe content in Scutellata seeds in the second, third and fourth levels of drought were 8, 6 and %33 higher than complete irrigation, respectively. Percentage of seed hardness in the second, third and fourth levels of stress under spraying treatments of Zn, Fe+Zn and Fe+Zn was 28, 30 and %22, respectively. By increasing osmotic potential from -3 to -9 bars, seedling growth was increased under Fe+Zn spraying up to 0.5-15 fold in all level of stress in compare to control treatment. Moreover, under the aforementioned conditions dry weight of root was 10-48% higher in Scutellata than control. Also shoot dry weight increased by 20-60 % in spraying treatment of Fe+Zn under stress conditions. Seedling vigor in spraying treatment of Fe+Zn was 1.5 -3 fold better than control. Generally, iron plus zinc and iron spray treatments were valuable treatments to produce seedlings with high vigor and ability to withstand drought conditions.Keywords: Annual Medics, Hardseedness, Seedling Growth Rate, Iron, Zinc Micronutrient, Seed Vigor
-
Page 147To determine the optimal plant population density and weed management method in irrigated spring sown chickpea, an experiment based on RCBD arranged in a split plot with four replications was carried out at research farm of University of Tehran (karaj) during 2010-2011. Main factor comprised nine treatments, namely, 1) trifluralin pre-plant (960 g ai/ ha), 2) pendimethalin pre-plant (825 g ai/ha), 3) imazethapyr pre-emergence (70 g ai/ha), 4) imazethapyr post-emergence (40 g ai/ ha), 5) mechanical weeding, 6) pyridate (1200 g ai/ha) along with mechanical weeding, 7) pyridate post-emergence (1200 g ai/ha), 8) complete hand weeding (weed free check), and 9) weedy check (no weeding). Sub factor included three densities of 35, 45 and 55 plants per m2. Results revealed that plant density and weed management had significant effects on chickpea characteristics. The highest seed and biological yield obtained at 55 plants per m2; however it showed similar results for these traits at 45 plants per m2. The weed biomass was significantly differed at various plant densities and it was the lowest at 55 plants per m2. After complete weeding (weedy check), pyridate + mechanical weeding and pendimethalin controlled effectively weeds. After complete weeding, the pendimethalin gave the highest chickpea seed and biological yield at Karaj prevalent conditions.Keywords: chemical weeding, mechanical weeding, spring sown chickpea, Cultural weeding
-
Page 159To study the growth and development of maize and mungbean in sole and intercropping systems, an experiment using replacement technique was conducted. Different planting ratios of intercropping in five levels (sole maize, sole mungbean, 25% maize + 75% mungbean, 50% maize + 50% mungbean, 75% maize + 25% mungbean) and three varieties of maize (KSC 260, KSC 301, KSC 302) arranged in a split plot experiment in the form of RCBD with three replications at the Research Farm of Agriculture Center of Zabol University (Iran) in 2011. Varieties of maize were assigned to main plots and planting ratios of intercropping were assigned to sub plots. The results showed that the maximum of forage yield was obtained at 75% maize + 25% mungbean intercropping. Quality of forage in the intercropping was higher than sole maize. The highest of DMD was obtained in 25% maize + 75% mungbean but no significant difference with 50% maize + 50% mungbean. Forage ADF at intercropping was lower than sole maize. The highest LER was detected in planting ratio of 75% maize + 25% mungbean with LER=1.42. The highest of forage yield was obtained in KSC 302 (15706.4 kg/ha). The results also showed that intercropping had the highest quantity and quality forage yield and the best planting ratio for forage was 75% maize + 25% mungbean compared to sole maize and sole mungbean.Keywords: Intercropping, forage quality, forage yield, mungbean, Maize, LER
-
Page 169A 7×7 complete diallel cross experiment was performed to study the genetic relationship of grain yield and some agronomic traits in rice. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all traits. Results of correlation analysis showed that rice grain yield was positively and significantly correlated with BY (rp = 0.81, rg =0.55), HI (rp =0.35, rg =0.79), NP (rp = 0.80, rg =0.67), PW (rp = 0.78, rg =0.83) and GSH (rp = 0.32, rg =0.81). Correlation between PH and GY (rp =-0.09, rg =-0.53) was negative at both type of correlation, but only rg was significant. The results of path analysis indicated that number of panicles (NP), panicle weights (PW) and plant height (PH) were strongly (92% of total variation) influenced grain yield (GY) as the predictor variables. Among these characters, PW reflected the highest direct effect (0.73) with grain yield; while minimum direct effect was indicated by PH (0.15). NP and PW can be used as effective selection criteria for grain yield increase. Factor analysis indicated that five important factors accounted for about 81.05% of the total variation among traits. The first factor assigned 23.0% of total variation between traits and was significantly related with grain yield, its components and flag leaf area. Other factors accounted for 18.65, 16.20, 14.20 and 9 percent of variation between traits. Applying genotype × trait (GT) biplot to the multiple trait illustrated that GT biplots graphically displayed the interrelationships among GY, PH, PW, HI, NP, GSH and BY. The results of this research indicated that use of NP and PW could be applied as a breeding strategy to obtain high yield rice cultivars.Keywords: Path analysis_Genotype × trait (GT) biplot_Factor analysis