فهرست مطالب

مرتع - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1392)

مجله مرتع
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • لادن اصغرنژاد*، موسی اکبرلو صفحه 1
    ارزیابی پوشش گیاهی به منظور معرفی گونه های علوفهای مرتعی با توان رشد و تکثیر بالا، یکی از موارد مهم در مدیریت صحیح مراتع است. از اینرو در تحقیق حاضر، با توجه به سطح قابل توجه مراتع شور و قلیایی در منطقه گرگان و مشکل تولید علوفه در چراگاه های طبیعی این منطقه، به بررسی تاثیر قرق بر روی بازآوری جنسی گونه شورپسندPuccinella distans پرداخته شد. برای این منظور، در هر یک از مناطق داخل و خارج قرق، دو ترانسکت 50 متری در دو جهت قرار داده شد. در هر ترانسکت، 10 نقطه به روش تصادفی-سیستماتیک انتخاب و در هر نقطه با استفاده از روش فاصلهای، نزدیکترین گونه جمع آوری شد. پس از انتقال گونه ها به آزمایشگاه، اندامهای مختلف گیاهی از یکدیگر تفکیک و در آون به مدت 24 ساعت در دمای 60 درجه خشک شد. سپس وزن خشک اندامهای مختلف نمونه ها اندازهگیری و میزان اختصاص گیاه به بخش زایشی مشخص شد. برای مقایسه میانگینها از آزمون تی مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار تولید اندامهای رویشی و زایشی و تولید کل گیاه در تیمار قرق و غیر قرق تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند (05/0>P). همچنین اختلاف ارتفاع این گونه در شرایط قرق و خارج قرق نیز معنیدار است (05/0>P). بیوماس اندامهای هوایی و میانگین وزن ریشه در شرایط قرق و غیر قرق تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند. میانگین تولید کل گونهP. distans در منطقه گمیشان 1/264 کیلوگرم در هکتار در شرایط قرق است که 13/19 درصد آن به بخش زایشی اختصاص دارد. در شرایط خارج قرق نیز 9/5 درصد از میانگین تولید کل گونهP. distans به بخش زایشی مربوط است. نتایج بیانگر آن است که بازآوری جنسی در شرایط قرق بیشتر از شرایط خارج آن است.
    کلیدواژگان: بازآوری جنسی، قرق، گونه Puccinella distans، مراتع گمیشان
  • ناصر باغستانی میبدی*، محمدتقی زارع، محمد فیاض صفحه 10
    ویژگی های پوشش گیاهی، شرایط آب و هوایی، نوع و میزان دسترسی دام به منابع آبی و شیب اراضی در قلمروی چرایی دام از جمله عوامل موثر بر رفتار چرایی دام در مرتع محسوب میشوند. به بیان دیگر، هر نوع دام در یک سایت مرتعی مشخص رفتار چرایی معینی دارد. شناخت این رفتار چرایی برای برنامهریزی چرا و بهرهبرداری بهینه از مرتع بسیار با اهمیت تلقی می شود. به همین انگیزه در این بررسی تحرک چرایی بز بومی (hircus‍Capra aegarus) در سایت مرتعی ندوشن استان یزد طی دوره چهار ساله (1389-1386) بررسی شد. برای انجام این پژوهش، در آغاز هر سال یک راس مادهبز سه ساله به عنوان نماینده گله نشاندار و در کل آماربرداری های سالانه از آن استفاده شد. داده های حاصل از تیمارهای آزمایشی شامل مدت زمان حضور دام در مرتع، مدت زمان استراحت، مسافت طی شده روزانه، متوسط سرعت تردد روزانه در 6 ماه مورد بررسی طی دوره 4 ساله (تکرار آزمایش) در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادقی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. داده های حداکثر سرعت لحظه ای تردد دام و مقادیر سرعت و مسافت طی شده در هر یک از طبقات شیت سامانه عرفی مورد نظر به طور توصیفی مطالعه شد. بر اساس نتایج حاصل میانگین کمترین مسافت طی شده دام در دوره مطالعه برابر 14 کیلومتر در روز متعلق به شهریور ماه میباشد که با مقادیر تیر و مرداد تفاوت معنی داری ندارد (05/0p≤). میانگین بیشترین مسافت طی شده برابر 3/19 کیلومتر در روز متعلق به فروردین ماه میباشد که با مقادیر اردیبهشت و خرداد ماه تفاوت معنی داری ندارد (p≤0/05). میانگین کمترین زمان استراحت گله در طول روز 1 ساعت و 18 دقیقه در فروردین ماه می باشد که با مقادیر ماه های مرداد و شهریور تفاوت معنی داری ندارد (05/0p≤). میانگین بیشترین آن به 2 ساعت و 43 دقیقه در تیرماه میرسد که با داده های اردیبهشت و خرداد در یک گروه قرار دارند. میانگین بالاترین سرعت تردد روزانه دام 5/1 کیلومتر در ساعت (فروردین) و میانگین کمترین آن 2/1 کیلومتر در ساعت (شهریور) بوده که تفاوت بین آن ها معنیدار است (05/0p≤). تغییرات سرعت حرکت دام تابع درصد شیب اراضی در قلمروی چرایی آن نمیباشد و ارقام ثبت شده در طبقات مختلف شیب بین 2/0 تا 3 کیلومتر در ساعت بوده است.
    کلیدواژگان: تحرک چرایی، زمان چرا، استراحت، سرعت حرکت، بز، یزد
  • حسن براتی، علی طویلی*، حسین ارزانی، فرهنگ قصریانی، مسعود یوسفی صفحه 20
    تحقیق حاضر با هدف روشن ساختن اثر شدتهای مختلف برداشت، فصل رویش و نوع گونه گیاهی بر روند تغییرات ذخایر کربوهیدرات محلول دو گیاه مرتعی انجام شد. برای انجام این تحقیق از یکی از سایتهای تحقیقاتی که توسط مووسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور بهمنظور انجام طرح ملی بررسی حد بهرهبرداری مجاز گونه های مهم مرتعی در مراتع نمونه پنج منطقه رویشی ایران انتخاب و قرق شده بود، استفاده شد. بر اساس دستورالعمل طرح ملی مذکور در هر سایت از هر گونه 40 پایه انتخاب و از سال 1389-1386 سطوح برداشت شامل شاهد، 25، 50 و 75 درصد بر روی آنها اعمال شد. نمونه برداری از پایه های گیاهی تحت تیمار در 2 فصل بهار و پاییز انجام شد. اندازهگیری کربوهیدراتهای محلول نمونه ها با استفاده از روش فنل- اسید سولفوریک انجام شد. برای انجام تجزیه و تحلیل داده ها پس از انجام تجزیه واریانس، از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد اثر گونه و فصل بر مقدار کربوهیدرات محلول بخش هوایی دو گونه معنیدار میباشد. هم در فصل بهار و هم در فصل پاییز گونه Stipa hohenackeriana در مقایسه با گونه Salsola laricina از مقدار ذخیره کربوهیدات بالاتری برخوردار بود ضمن آنکه در گونه اول کربوهیدرات فصل بهار در حدود 3 برابر و در گونه دوم در حدود 2 برابر مقدار آن در پاییز بود. در بررسی اثر تیمارهای شدت برداشت بر مقدار ذخایر کربوهیدرات محلول بخش هوایی با توجه به گروهبندی آزمون دانکن، در هر دو گونه تیمار شاهد با بیشترین مقدار کربوهیدرات در یک گروه، تیمارهای 25 و 50 درصد برداشت با میانگین کمتری نسبت به شاهد در گروهی جداگانه و تیمار 75 درصد برداشت با کمترین مقدار در گروه دیگری قرار گرفت. با توجه به نتایج بهدست آمده و در نظر گرفتن مسائل مدیریتی مرتع اگر چه بین سطوح برداشت 25 و 50 درصد اختلاف معنی داری از نظر ذخیره کربوهیدرات وجود نداشت، سطح برداشت 50 درصد را میتوان بهعنوان سطح بحرانی ذخایر کربوهیدرات در هر دو گونه Stipa hohenackeriana وSalsola laricina توصیه کرد.
    کلیدواژگان: شدتهای برداشت، ذخایر کربوهیدرات، خشکهرود ساوه، Stipa hohenackeriana، Salsola larcina
  • محمد اخوان قالیباف، عبدالحسین رضایی پورباغدر* صفحه 30
    در این پژوهش پراکندگی فلزات سنگین در ناحیه معدنکاری منطقه خشک ایران مرکزی بررسی شد. تحقیق حاضر در ناحیه شرکت معدن کوشک، در 45 کیلومتری شمال شرقی شهر بافق و 145 کیلومتر از شهر یزد انجام شد. از جنبه ریخت شناسی بخش اعظم ناحیه مورد مطالعه کوهستانی است. تیپ غالب گیاهی در منطقه شامل گونه های علفشور (Salsola vermiculata) و درمنه دشتی (Artemisia sieberi) است. از محل استقرار سدهای باطله معدن کوشک تا فاصله 8 کیلومتری در جهت شیب و آبراهه ها به شیوه تصادفی از خاک سطحی (25-0 سانتیمتر) و از هر گونه گیاهی ده نمونه از بخشهای ریشه، شاخکهای جوان یکساله و شاخکهای دو ساله یا خزان شده نمونه گیری بهعمل آمد. با توجه به استخراج سرب و روی در معدن کوش، بررسی آثار 3 عنصر سرب، روی و کادمیم به عنوان فلزات سمی و کلسیم نیز به عنوان عنصر اساسی رشد در گیاه و به دلیل تشکیل گج ثانویه در سازندهای معدنی اندازهگیری شد. اندازهگیری ها پس از عصارهگیری با اسید نیتریک 6 نرمال به روش جذب اتمی انجام شد. گونه های مرتعی بیابانی و نیمهبیابانی به دلیل تغییر شکل زیستی، رفتار های ویژهای به جذب و دفع عناصر سنگین از خاک نشان دادند. افزایش 5/2 برابری میانگین تجمع فلزات سرب، روی، کادمیم و کلسیم در اندامکهای جوان و آبدار درمنه دشتی نسبت به ریشه با90 درصد اطمینان دارای حداقل اختلاف معنیدار بود که با خشک شدن طبیعی شاخکهای سال اول، غلظت این عناصر در این شاخکها با 99 درصد اطمینان در آزمون حداقل اختلاف معنی دار از میانگین 82/85 قسمت در میلیون به مقدار ناچیز 04/0 قسمت در میلیون وزن خشک گیاه کاهش یافت. گیاه درمنه همراه با افزایش نسبی کلسیم در شاخکهای جوان و آبدار مقدار تجمع کمتری از عناصر سنگین را در این اندامکها نشان داد. میانگین تجمع فلزات در اندامکهای هوایی نسبت به ریشه در علف شور اختلاف معنیدار نداشت، ولی روند میانگین تجمع فلزات سنگین در اندامکهای هوایی افزایشی است (از 69/4 قسمت در میلیون در ریشه به 91/12 قسمت در میلیون در اندامک هوایی) و روند میانگین تجمع فلزات کاهشی است (از 52/153 قسمت در میلیون در ریشه به 69/134 قسمت در میلیون در اندام هوایی).
    کلیدواژگان: شکل زیستی، کوشک، فلزات سنگین، مرتع بیابانی
  • مژده صفایی*، مصطفی ترکش، مهدی بصیری، حسین بشری صفحه 40
    مطالعه حاضر با هدف تهیه نقشه پراکنش بالقوه گونه Astragalus verus در مراتع منطقه فریدون شهر استان اصفهان با وسعتی حدود 1000 کیلومتر مربع انجام شد. با استفاده از داده های حضور این گونه در منطقه مطالعاتی و نقشه متغیرهای محیطی (توپوگرافی، اقلیمی و خاک) تهیه و با به کارگیری مدل تحلیل عاملی آشیان اکولوژیک (ENFA) نقشه رویشگاه پتانسیل گونه تولید شد. برای رسیدن به این هدف ابتدا با بررسی های اولیه نقشه های پوشش گیاهی موجود و پیمایش زمینی مرز تیپ گیاهی A. verus تهیه شد. سپس تعداد 50 سایت به صورت تصادفی-طبقه بندی شده انتخاب و حضور این گونه در آن ثبت شد. برای تهیه نقشه متغیرهای خاک از داده های مربوط به 70 پروفیل خاک و برای نقشه متغیرهای اقلیمی از داده های 10 ایستگاه هواشناسی معرف منطقه استفاده شد. تعداد 9 متغیر خاک و 19 متغیر اقلیمی با استفاده از روش های زمینآمار تولید و به همراه 3 متغیر فیزیوگرافی در اندازه تفکیک مکانی 90×90 متر به عنوان ورودی های مدل ENFA استفاده شد. مهمترین عوامل محیطی تاثیرگذار بر پراکنش این گونه به ترتیب هدایت الکتریکی خاک، میزان کلسیم کربنات، اسیدیته خاک، شیب و متوسط دمای ماهیانه بودند. ارزیابی مدل با استفاده از ضرایب آماری کاپا و سطح زیر منحنی پلات های ROC و اعتبارسنجی متقابل انجام شد که به ترتیب برابر 69/0، 85/0 و 95 درصد تعیین شدند که نشان دهنده دقت بالای نقشه تولید شده می باشد. با توجه به ارزش دارویی و صنعتی گونه مورد مطالعه، از نقشه تهیه شده میتوان در برنامه های حفاظتی و اصلاحی مرتع استفاده کرد و مناطق در حال خطر را شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: مدل سازی پراکنش گونه های گیاهی، Astragalus verus، روش تحلیل عاملی آشیان اکولوژیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • مستقیم عزیزپور، اردوان قربانی*، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق، جمال سیفدواتی، جابر شریفی صفحه 52
    برای تعیین کیفیت و قابلیت هضم علوفه گونه Kochia prostrata [L.] Schrad. از دو منطقه نئور شهرستان اردبیل در ارتفاع 2000-1900 و مشگینشهر در ارتفاع 1400-1300 متری از سطح دریا در استان اردبیل، نمونه برداری انجام شد. در کل تعداد 18 نمونه از این گونه در سه مرحله فنولوژیک شامل رشد رویشی، گلدهی و بذردهی برداشت شد. ترکیبات شیمیایی، قابلیت هضم آزمایشگاهی و آزمون تولید گاز در زمانهای 0، 2، 4، 6، 8، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت تعیین شد. مقدار گاز تولیدی و فراسنجه های آن با استفاده از مدل P= a+b(1-ect) اندازهگیری و تخمین، برای مقایسه فراسنجه هایی مانند a، b، c و مقادیر انحراف معیار از آزمون دانکن در سطوح احتمال یک و 5 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد در مرحله رشد رویشی، پروتئین خام بیشتر و دیواره سلولی کمتر است. تولید گاز در مرحله اول رشد، بیشتر و مقدار آن از بخش محلول و نامحلول در مرحله رویشی در دو منطقه مشگین و نئور بهترتیب 97/64، 69/63 میلیلیتر به دست آمد، انرژی قابل متابولیسم در مرحله رشد رویشی برای منطقه مشگین و نئور بهترتیب 20/2، 18/2 مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک برآورد شد. با پیشرفت مراحل رشد گیاه، میانگین مقادیر ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر خام و چربی خام کاهش معنی داری (01/0>p) نشان داد و بر میانگین مقادیر دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز و ماده آلی افزوده شد. در کل تفاوت معنی داری در انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم و تولید گاز این گونه در بین دو منطقه نئور و مشگین مشاهده نشد. در مقایسه اثر متقابل مرحله، منطقه و ارتفاع، هر چند اثر مرحله یا سایر موارد تفاوت معنی داری به صورت موردی نشان دادند، ولی در کل اختلاف معنی داری مشاهده نشد. انرژی قابل متابولیسم در مرحله رشد رویشی بیشتر از مراحل بعد بود، زیرا پروتئین خام و کربوهیدراتهای محلول گیاه در مرحله رویشی بیشتر بوده است، در نتیجه بهترین زمان چرا در مراتع نیمه استپی اردبیل در مرحله تکمیل شدن رشد رویشی است.
    کلیدواژگان: Kochia prostrata، ارزش غذایی، آزمونگاز، انرژی متابولیسمی، استان اردبیل
  • شهلا قادری*، جمشید قربانی، زینب جعفریان جلودار، مریم شکری صفحه 64
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تشابه بین پوشش گیاهی با بانک بذر خاک در چند تیپ گیاهی شوررست در مراتع سرخده دامغان در استان سمنان انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی- منظم و در واحدهای گیاهی همگن انجام شد. برای پوشش گیاهی در 100 پلات یک متر مربعی درصد پوشش تاجی به تفکیک گونه ها برآورد شد. برای شناسایی بانک بذر خاک نمونه گیری از دو عمق خاک (صفر تا 5 سانتیمتر و 5 تا 10 سانتیمتر) در همان پلاتهای پوشش گیاهی صورت پذیرفت. نمونه های خاک به منظور جوانهزنی بذور به مدت 10 ماه در گلخانه قرار داده شده و بذرهای جوانهزده شناسایی شدند. نتایج نشان داد که تیپSalsola dendroides با 14 گونه بیشترین تعداد گونه در بانک بذر خاک را داشته و تیپHalocnemum strobilaceum با 3 گونه کمترین تعداد گونه در بانک بذر خاک را داشت. مقایسه فهرست گونه ها در پوشش گیاهی سطح زمین با فهرست گونه ها در بانک بذر خاک نشان داد که تعداد 8 گونه گیاهی بین آنها مشترک بوده و بسیاری از گونه ها خاص پوشش گیاهی (31 گونه) یا خاص بانک بذر خاک (9 گونه) بودند. اغلب گونه های غالب در پوشش گیاهی سطح زمین در بانک بذر خاک مشاهده نشدند، بنابراین بانک بذر خاک دارای پتانسیل گونهای اندکی برای احیا پوشش گیاهی مراتع شور این منطقه میباشد. پوشش گیاهی سطح زمین از تنوع و غنای گونهای بیشتری نسبت به بانک بذر خاک برخوردار بود. نتایج این تحقیق همچنین نشان داد که که بین پوشش گیاهی و بانک بذر خاک شباهت معنی داری (12/0p=، 05/0r=) وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شوری، پراکنش بذر، جوانهزنی، گیاهان شورپسند، سرخده دامغان
  • مهدی قربانی*، حسین آذرنیوند، علی اکبر مهرابی، سوسن باستانی، محمد جعفری، هوشنگ نایبی صفحه 74
    در مدیریت مشارکتی مرتع، توجه به بهرهبرداران مرتع و تحلیل روابط اجتماعی بین آنها ضروری است. از مهمترین روابط اجتماعی بین بهرهبرداران مرتع که میتواند خروجی مدیریت مشارکتی را تحت تاثیر قرار دهد، روابط اعتماد و مشارکت است. هدف از انجام این تحقیق تحلیل پیوندهای اعتماد و مشارکت در شبکه بهرهبرداران مرتع روستای ناریان واقع در منطقه طالقان است. برای انجام این تحقیق، ابتدا از روش های مطالعات کیفی مانند مشاهده مشارکتی و مصاحبه برای شناسایی گروه های هدف و ساختار مدیریت دام در مرتع استفاده شد. سپس بر اساس روش کمی تحلیل شبکه با استفاده از پرسشنامه تحلیل شبکهای، پیوندهای اعتماد و مشارکت بین بهره برداران در سطح کل شبکه بررسی شد. در این تحقیق سه شاخص مهم میزان تراکم، میزان مرکزیت کل شبکه و میزان بده و بستان در سطح کل شبکه بهرهبرداران مرتع ارزیابی شد. افزون بر این، میزان ضریب همبستگی ژاکارد بر اساس شاخص QAP بین دو پیوند (ماتریس) اعتماد و مشارکت محاسبه و رابطه رگرسیون بین دو پیوند نیز برآورد شد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان تراکم پیوندهای درونگروهی اعتماد و مشارکت در زیرگروه شماره یک (بهرهبرداران گله شماره یک) بیش از سایر گروه هاست، از اینرو سرمایه و انسجام اجتماعی در این گروه بیشتر خواهد بود. نتایج شاخص تمرکز در سطح کل شبکه بهرهبرداران مرتع بر اساس پیوندهای درونی و بیرونی اعتماد و مشارکت، نشاندهنده ساختار پراکنده در شبکه بهرهبرداران مرتع است. همچنین نتایج میزان شاخص بده و بستان در پیوندهای اعتماد و مشارکت نشاندهنده پایداری بیشتر شبکه در زیرگروه شماره یک نسبت به سایر گروه ها بوده و اعتماد و همکاری متقابل درونگروهی بیشتر از برونگروهی است. بر اساس نتایج ضریب تعیین بین دو پیوند اعتماد و مشارکت میتوان استدلال کرد که 87 درصد از تغییرات مشارکت به اعتماد بین شخصی مربوط است. در نهایت میتوان بیان کرد که روش تحلیل شبکه اجتماعی قادر است برنامهریزان مرتع را در شناخت چالش های موجود در مدیریت مشارکتی مرتع و سیاستگذاری در بر طرف نمودن این چالشها یاری کند.
    کلیدواژگان: تحلیل سیستم اجتماعی، مدیریت مشارکتی، تحلیل شبکه اجتماعی، بهرهبرداران مرتع، پایداری شبکه، ناریان
  • فاطمه کمایی*، غلامعلی حشمتی، محمدعلی زارع چاهوکی، لیلا درویشی صفحه 86
    بهمنظور تفکیک نواحی بوم شناختی بر اساس عوامل محیطی در بخشی از طالقان میانی واقع در ارتفاعات البرز، ویژگی های محیطی شامل خاک و پستی و بلندی بررسی شد. نمونه برداری در پنج واحد کاری که از تلفیق لایه های زمینشناسی، شیب، جهت و ارتفاع به دست آمد، انجام شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی-سیستماتیک در طول 4 ترانسکت 100 متری انجام شد. همچنین در ابتدا و انتهای هر ترانسکت پروفیل حفر و از عمق صفر تا 30 سانتیمتر نمونه خاک برداشت شد. برای بررسی تشابه و تفاوت موجود بین نواحی بومشناسی، از تجزیه خوشهای به روش واردز و تجزیه واریانس یکطرفه و روش دانکن استفاده شد. برای تعیین مهمترین عوامل محیطی موثر در تفکیک نواحی بومشناسی از تجزیه مولفه های اصلی استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای، 5 گروه گیاهی متفاوت را با عنوان نواحی بوم شناسی نشان داد. نتایج تجزیه واریانس نیز نشان داد که کربن، ازت، آهک، اسیدیته، پتاسیم و عمق خاک دارای تغییرات معنی داری در ارتباط با تفاوت بین نواحی بوم شناسی است. نتایج تجزیه مولفه های اصلی نیز نشان داد که در منطقه مورد مطالعه ویژگی های ازت، پتاسیم، کربن، کلسیم، رس و شیب مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تفکیک نواحی بومشناسی است.
    کلیدواژگان: نواحی بوم شناسی، عوامل محیطی، تجزیه خوشه ای، تجزیه مولفه های اصلی، مراتع طالقان
|
  • L. Asgharnezhad*, M. Akbarlou Page 1
    Vegetation evaluation in order to introduce important range forage species with high potential of growth and reproduction is essential for proper rangeland management. Given that the remarkable areas of saline and alkaline rangelands in Gorgan region and the problem of forage production in rangelands of this area, the present research aimed at studying effect of enclosure on sexual biomass production of halophyte species Puccinella distans. Inside and outside enclosures, two 50 meters transects were located at two directions. In each transect, 10 study points were selected systematically, and in each point, forage of nearest individual was gathered. Different plant organs were separated in the laboratory and were dried in the oven at 60° C for 24 hours. Then, dry weight of different organs from samples was measured, Independent t-test was used to compare different means. The results showed that total weight of vegetative and reproductive organs and total plant biomass production were significantly different between grazed and ungrazed individuals (P<0/05). Also, the plant height significantly differed between grazed and ungrazed individulas (P<0/05). Total Biomass of above ground organs and average weight of roots were also significantly different in grazed and ungrazed individuals. The average biomass production of ungrazed individuals of P. distans was 264.1 kg ha-1 in which 13/19 % of total biomass was allocated to reproductive organs. Also, 5/9% of the total biomass production of grazed individuals was allocated to reproductive organs. The results demonstrated that sexual biomass production is higher in ungrazed than grazed individuals.
    Keywords: Sexual biomass production, Eclosure, Puccinella distans, Gomishan rangelands
  • N. Baghestani Maybodi*, M.T. Zare, M. Fayaz Page 10
    Vegetation characteristics, climatic conditions, type and availability of water resources and slope are the most important factors influencing grazing behavior of herbivores in rangelands. In other words, grazing behavior of herbivore species is specific to each rangeland site. Understanding grazing behavior of herbivore species is important for grazing management and optimum utilization of rangelands. Therefore, grazing behavior of Yazdi native goat (Capra aegarus hicus) was studied for a 4 years period (2007-2001) in Nodushan rangelands of Yazd province. At the beginning of each grazing season, a 3-years old goat was selected as representative of the whole flock. daily grazing and rest period as well as daily movement distance and average speed were recorded for 4 years during 6 months of grazing season and were analyzed using a randomized complete block design. Maximum speed and distance traveled in each of the slope classes were also studied. Results indicated that the minimum distance traveled (14 km/day) was recorded in September that was not significantly different from July and August (P≤0.05). The maximum distance traveled (19.3 km/day) was recorded in April that was not significantly different from May and June (P≤0.05). The minimum and maximum rest period were 2:43 and 1:18 hrs, respectively. The highest and the least travel speed and the least that were 1.5 and 1.2 km/hour, respectively. Changes in travel speed was not related to the slope percentage of rangeland site.
    Keywords: Grazing mobility, Grazing, resting period, Moving speed, Goat, Yazd
  • H. Barati, A. Tavili*, H. Arzani, F. Ghasriani, M. Yusefi Page 20
    This study was performed to clarify the effects of growth season and different harvesting intensities on changes in soluble carbohydrate reserves of Stipa hohenackeriana and Salsola laricina. The study was conducted in National Plan Site of Institute of Forests and Rangelands in Khoshkeh Rud-e-Saveh. Fourty individuals (bases) from each species were selected and various harvesting intensities (treatments) including No harvesting (as control) and 25, 50 and 75 percent harvesting were applied from 2007 to 2010 growth seasons. Forage sampling from treated individuals was conducted in autumn and spring. Soluble carbohydrates were measured using the Phenol - Sulfuric Acid method. Data two-ways ANOVA followed by Duncan multiple comparison tests was performed to compare significant differences between treatments. Results showed that a significant effect of species and growth season on carbohydrate reserves. In both species, spring samples had higher carbohydrate reserves. Meanwhile soluble carbohydrates in organs of Stipa hohenackeriana was more than that of Salsola laricina in both seasons. Effects of harvesting intensity on soluble carbohydrate reserves of two species showed three different groups of treatment effects: no harvesting with the highest carbohydrate reserves, 25 and 50% harvesting levels with medium carbohydrate reserves, and 75% harvesting level with the lowest carbohydrate reserves. Considering the obtained results and range management issues, more than 50% harvesting level must be avoided as it damages the soluble carbohydrate reserves of the species.
    Keywords: Harvesting intensity, Carbohydrate reserves, Khoshkeh, Rude, e, Saveh, Stipa hohenackeriana, Salsola laricina
  • M. Akhavan, Ghalibaf, A. Rezaipoorbaghedar* Page 30
    This research was followed after few introductory surveys of heavy metals distribution in the mining zone of the Central Iran. The research was carried out in the territory of Kushk Mining Company, located at45km northeast from Bafgh city and 145 km from Yazd city. The morphology of the area is mountainous. The major desert shrubs in the polluted area are Artemisia siberia and Salsola vermiculata. The surface soils (depth:0-25cm) and 10 samples from each plant species with root, juicy stems and second years old stems were randomly collected to a distance of about 8 km (where metal concentrations in soil were decreased to a minimum amounts) from mining waste dam. Because of the lead and zinc mining operation in Kushk, the lead, zinc and cadmium in soil and plant samples were measured. Also due to secondary formation of gypsum in mine formations, calcium in the samples was measures as an essential element for plants. Desert shrubs in despite the impressions have an special living pattern and so different behaviors in uptake and excretion of heavy metals. The accumulation of metals (lead, zinc, cadmium and calcium) in juicy and fresh shoot organs were increased about 2.5 times more than roots and were decreased from a mean concentration of 85.82 ppm in juicy stems to a minimum mean concentration in dry stems with the mean of 0.0 ppm in A. sieberi less accumulation of heavy metals in fresh shoots relative to root with a more accumulation of Ca have been shown in A. sieberi and S. vermiculata showed any significant difference in means of metals in its organs but the mean of heavy metals were increased in its shoots (from 4.6 ppm in root to 12.91ppm in shoot) and the mean of metals were decreased in shoots (from 153.52ppm in root to 134.69ppm in shoot).
    Keywords: Kushk, Heavy metals, Desert ranges
  • M. Safaei*, M. Tarkesh, M. Bassiri, H. Bashari Page 40
    This study aimed to generate potential distribution map of Astragalus verus Olivier, in Fereydounshahr rangelands in Isfahan province with 1000 square kilometers area approximately. Potential distribution map of the species in the study area was produced using Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) methods, applying presence data of the species and some environmental variable maps (topography, climate and soil maps). Vegetation types dominated by A. verus was checked in the study area and 50 sites with presence of the species were recorded using a stratified- random sampling approach. Soil maps were obtained from seventy soil profiles and climatic maps were produced using data from 10 climatic stations. 9 maps of different soil properties, 19 maps of various climatic parameters and 3 maps of different topoghraphic variables (from a 90 by 90 meters DEM) were generated using geostatistic method.. These maps were used as input layers for ENFA model. Results showed that soil EC, caco3 and organic carbon content, and pH together with slope percentage and monthly mean temperature were respectively the most important environmental factors influencing the species ecological niche. The produced species distribution model showed high accuracy (calculated Kappa coefficient, ROC area under curve plots and cross validation were 0.69, 0.85 and 95 %, respectively. given that industrial and medicinal value of A. verus, the produced potential map can be used for conservation and habitat improvement programs of the species.
    Keywords: Species distribution model, Astragalus verus, Ecological, Niche Factor Analysis, Geographic information system
  • M. Azizpour, A. Ghorbani*, F. Mirzai Aghjeh Geshlagh, J. Seifdavati, J. Sharifi Page 52
    Eighteen forage samples of Kochia prostrata [L.] Schrad at three phenological stages of vegetative growth, flowering and seeding were collected to determine the quality and digestibility of the species. Forage samples were collected from 2 regions of Neour (Ardabil province) with 1900 to 2000 meter above sea level and MeshginShahr with 1300 to 1400 meter above sea level. Chemical composition and lab digestible capability of the samples were determined, and gas test was performed at the time of 0, 2, 4, 8, 12, 24, 48, 72 and 96 hrs. The amount of produced gas and related parameters were measured and estimated using P=a+b(1-ect) formula. The Dunkan test was used tocompare a, b and c values in various treatments. According to the results, the amount of crude protein was significantly higher in the vegetative growth stagecompared to other two phonological stages. The amount of produced gas of forage samples was relatively high in vegetative stage. The produced gas from soluble and insoluble sections of forage samples collected from MeshginShahr and Neour rangelands were 64.97 and 63.69 ml, respectively. Metabolizable energy per kg dry matter of forage samples at the vegetative growing stage collected from MeshginShahr and Neour were 2.20 and 2.18 M cal, respectively. By development of phenological stages, the mean amount of dry matter, crude protein, ash, and crude fiber were decreased, significantly (P<0.01), however the mean amount of ADF, NDF and OM were increased. Overall, there were no significant differences between the amount of metalizoble energy, digestibility and gas production of forage samples from two study regions. Metalizoble energy was higher in vegetative growth stage in comparison with other two stages due to, higher crude protein and soluble carbohydrate content at this stage. In conclusion, the best time for the studied species to begin grazing in semi-steppic rangelands of the Ardabil province is toward end of vegetative growth of the species.
    Keywords: Kochia prostrata, Nutrition value, Gas test, Metalizoble energy, Ardabil province
  • S. Ghaderi, J. Ghorbani*, Z. Jafarian Jelodar, M. Shokri Page 64
    The aim of this study was to determine similarity between established vegetation and soil seed bank of several halophytic plant communities in rangelands of the Sorkh-Deh, Damghan in Semnan province. Vegetation sampling in each vegetation homogenous unite was carried our based on Random-systematic sampling using 100 one square meters plots. In each plot, cover percentage of all species were estimated, separately. In order to assess soils seed bank, soil samples were also collected from two soil depths (0-5 and 5-10 cm) in each vegetation plot. The seed bank size and composition of collected samples were then studied in a seed germination experiment in glasshouse for a period of 10 months. According to the results, the highest number of seed species was recorded in soil samples of Salsola dendroides community with 14 species and the lowest number in Halocnemum strobilaceum community with 3 species. Comparison between species composition of vegetation and soil seed bank showed that only few species (8 species) were common in both while many species were either unique to vegetation (31 species) or soil seed bank (9 species). Dominant species in established vegetation were absent from soil seed bank. Therefore, soil seed bank has low potential for vegetation restoration in such a saline rangeland.
    Keywords: Salinity, Seed dispersal, Seed germination, Halophyte, Sorkh, Deh Damghan
  • M. Ghorbani*, H. Azarnivand, A.A. Mehrabi, S. Bastani, M. Jafari, H. Nayebi Page 74
    Rangeland co-management emphasizes on rangeland stakeholders and analysis of social relationsamong them. Trust and collaboration relations, are two important social factors influencing rangelandco-management. This study aimed to analyze the trust and collaboration networks among rangeland stakeholders in Nariyan village, located in Taleghan Region Qualitative methods such as participatory observation and interview techniques were used to detect the target groups and evaluate the structure of livestock management in the study area. The structure of trust and collaboration networks among rangeland stakeholders were studied using some quantitative method such as network analysis approach. Three main indicators of social networks including density, centralization and reciprocity of all rangeland stakeholders network were evaluated. Also, Jacard correlation coefficient between trust and collaboration network was calculated based on QAP index and then a linear regression was produced between these two variables Results show the density level of bonding ties, social capital and social cohesion of sub-group No.1 was more than other studied groups. The centralization indicator of trust and collaboration networks based on ingoing and outgoing ties shows a scatter structure in these networks. Moreover, the reciprocity and sustainability level of sub- group No. 1 was more than other groups. The bonding of mutual trust and collaboration is more than bridging of them. The coefficient of determination results revealed that, 87 % of the collaboration changes may related to trust variable. In conclusion, the social network analysis enables rangeland managers to detect the challenges of rangeland co-management and assist them to achieve a comprehensive policy to overcome the challenges.
    Keywords: Social system analysis, Co, management, Social network analysis, Rangeland stakeholders, Network sustainability, Nariyan
  • F. Kamae*, G.A. Heshmati, M.A. Zare Chahouki, L. Darvishi Page 86
    To separate main ecological sites based on environmental factors 16 different soil properties (13 parameters) and topographic variables (3 variables) were investigated in Taleghan rangelands, Alborz Mountains. Sampling was done in 5 land units extracted from integration of geology, slope and elevation maps. Vegetation was studied using a random-systematic method along a100 meters transect in 5 meters length sampling unit that were located 20 meters from each other. Soil samples were taken from 0-30 cm depth at starting and ending points of each transect. To investigate similarity and difference between ecological sites, cluster analysis was done based on Euclidian distance and Wards method. ANOVA analysis followed by Duncan test was used to compare the environmental factors. Principle Component Analysis was used to determine the most important environmental factors partitioning ecological sites. Results of cluster analysis, showed 5 different plant groups in 57% dissimilarity. ANOVA results showed significant difference in soil organic carbon, nitrogen, lime, pH, potassium contents and soil depth between ecological sites. Principal component analysis also showed that soil nitrogen, potassium, organic carbon, calcium and clay contents as well as slope percentage are the most important factors separating different ecological sites.
    Keywords: Ecological sites, Environmental factors, Cluster Analysis, Principal Component Analysis, Taleghan rangelands