فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/13
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمیدرضا میرداودی*، محمدرضا مروی مهاجر، قوام الدین زاهدی، وحید اعتماد صفحه 1
    ترکیب و تنوع گونه ای جوامع گیاهی در طول زمان با تغییر شرایط محیطی، واکنش عوامل زنده و افزایش گونه های مهاجم در اثر آشفتگی های انسانی یا طبیعی، تغییر می کند. بنابراین اندازه گیری تنوع گونه ای می تواند در تجزیه و تحلیل آشفتگی و مدیریت اکوسیستم ها مفید باشد. توده های بلوط موجود در پارک دالاب که در 25 کیلومتری شمال غرب شهرستان ایلام واقع شده اند، با دارا بودن رژیم های مختلف آشفتگی، برای بررسی تنوع گونه ای و تهاجم گونه های گیاهی انتخاب شد. تاثیر عوامل آشفتگی موجود شامل «چرای دام» و «آتش سوزی» بر پوشش گیاهی اجتماعات بلوط، در مقایسه با مناطق بدون آشفتگی بررسی گردید. اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی، خاک و سایر متغیرهای محیطی در آشفتگی های مختلف در قالب 77 قطعه نمونه و به صورت تصادفی برداشت شد. اندازه قطعات نمونه 16×16 متری برای گونه های درختی و درختچه ای و ابعاد 1×1 متری برای گونه های علفی مورد استفاده قرار گرفت. به طوری که مساحت قطعات نمونه با استفاده از روش حداقل سطح و براساس تکنیک قطعات نمونه حلزونی و منحنی سطح- گونه تعیین شد؛ و از روش پلاتهای تو در توی ویتاکر برای ثبت گونه های علفی استفاده شد. برای طبقه بندی پوشش گیاهی از روش تجزیه و تحلیل دوطرفه گونه های شاخص، برای تعیین گونه های معرف هر کلاس از آنالیز گونه های شاخص، برای مشخص کردن ارتباط گروه های گیاهی با عوامل مختلف مورد بررسی از روش رسته بندی تحلیل تطبیقی متعارفی و برای ارزیابی تنوع گونه ای از شاخص های عددی استفاده گردید. نتایج نشان داد که آشفتگی بر ترکیب و تنوع گونه ای این جنگلها تاثیر گذاشته و طبقه های آشفتگی «چرای دام» و «آتش سوزی» در کنار عوامل خاکی و پستی بلندی به عنوان تاثیرگذارترین عوامل بر ترکیب گیاهی شناخته شدند. آتش سوزی منجر به تغییر پوشش گیاهی به سمت گونه های یکساله و فرصت طلب، مانند Coronilla scorpoides، Torilis leptophylla، Boissiera squarrosa، Taeniatherum crinitum،Onopordon carduchorum، Cirsium spectabile، Eryngium billardieri، Gundelia tournefortii و Carduus pycnocephalus و چرای دام به طور عمده سبب افزایش فراوانی گونه های غیرخوشخوراک و مقاوم به چرای دام و کوبیدگی خاک مانند Bromus tectorum، Picnomon acarna، Stellaria media، Rochelia disperma، Holesteum umbellatum، Euphorbia macroclada، Turgenia latifolia، Rhagadiolus angulosus و Valerianella vesicaria شده است. مناطقی با طبقه آشفتگی چرای متوسط دام و فاقد آشفتگی، بالاترین مقدار غنا و تنوع گونه ای و طبقه آشفتگی چرای شدید و سبک دام، کمترین غنا و تنوع گونه ای را داشتند، این موضوع منطبق با تئوری آشفتگی متوسط است.
    کلیدواژگان: رسته بندی، چرا، آتش، پوشش گیاهی، خاک، پستی و بلندی
  • بایزید یوسفی*، علیرضا مدیررحمتی صفحه 17
    این آزمایش با کاشت 10 کلن تاج باز صنوبر از سال 1380 به مدت هفت سال در اراضی حاشیه رودخانه قشلاق سنندج با هدف بررسی سازگاری و تولید چوب آنها اجرا گردید. انتقال و کاشت نهال کلن ها با فاصله 4×4 متر و به صورت گروهی در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در فروردین ماه سال 1381 انجام گردید. عملیات داشت ازجمله آبیاری، وجین، هرس و غیره به صورت یکنواخت برای کلن ها در مزرعه اعمال شد. اندازه گیری صفات مورد بررسی شامل قطر برابرسینه و ارتفاع طی سالهای بررسی انجام گردید. نتایج نشان داد که سهم سالهای اول و دوم پس از کاشت در رشد قطری، ارتفاعی و حجمی تراکمی ناچیز و سالهای مذکور مرحله استقرار نسبی نهال بوده است. میانگین صفات قطر تنه، ارتفاع و حجم در هکتار کلن ها در پایان سال 1386 به ترتیب 69/18 سانتی متر، 51/11 متر و 88/109 مترمکعب در هکتار بود. تجزیه واریانس سالانه بیانگر وجود اختلاف بسیار معنی دار در بین کلن ها از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی و در تمام سالها بود. نتیجه مقایسه میانگین صفات مورد بررسی با آزمون دانکن (01/0 p≤) نشان داد که در پایان سال 1386 سه رقم صنوبر تاج باز Populus euramericana 561/41، P. deltoides 63/2 و P. deltoides 63/1 به ترتیب با میانگین قطر برابرسینه 05/22، 44/21 و 60/20 سانتی متر، ارتفاع 68/12، 67/12 و 75/12 متر و میانگین رویش حجمی سالانه در هر هکتار برابر 50/26، 70/24 و 66/23 مترمکعب با درصد تلفات کمتر ناشی از تنش خشکی، وضعیت شادابی عمومی خوب تا عالی، میزان آلودگی به آفات (در شرایط غیرتنشی) بسیار کم و تنه عمدتا صاف و یک یا دو شاخه، به عنوان کلن های با عملکرد بالا از لحاظ تولید چوب و سازگار در شرایط مشابه سنندج معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: تولید چوب، قطر برابر سینه، ارتفاع، خجم، Populus euramericana، Populus deltoides
  • احمد ولی پور*، منوچهر نمیرانیان، هدایت غضنفری، سید مهدی حشمت الواعظین، مانفرد جوزف لکسر، توبیاس پلینینگر صفحه 30
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین عامل های فیزیوگرافی و برخی از مهمترین ویژگی های اندازه ای درختان و ساختار جنگل در جنگلهای آرمرده بانه در استان کردستان انجام شد. بدین منظور اثر سه مشخصه شیب (پنج طبقه)، جهت جغرافیایی (چهار جهت اصلی) و ارتفاع از سطح دریا (چهار طبقه) بر ویژگی های اندازه ای درختان شامل قطر برابرسینه، ارتفاع و مساحت تاج و ویژگی های ساختاری جنگل در سطح یکان های فیزیوگرافیک شامل تعداد در هکتار، منحنی پراکنش قطری و رویه زمینی بررسی شد. تعداد 77 قطعه نمونه دایره ای 10 آری با روش منظم تصادفی در جنگلهای منطقه مورد بررسی، برداشت و با استفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، تجزیه و تحلیل شد. ابعاد درختان به طور معنی داری تحت تاثیر عامل های فیزیوگرافی تغییر کردند. به طوری که قطورترین و بلندترین درختان با تاج بزرگ تر در شیب های کم، جهت های شرقی و شمالی و ارتفاع از سطح دریای بالاتر قرار داشتند. تجزیه و تحلیل اثرهای متقابل نشان دهنده اهمیت عامل شیب در بروز بیشتر ویژگی های اندازه ای درختان بود. الگوهای پراکنش قطری در همه موقعیت های فیزیوگرافیک زنگوله ای شکل نامتقارن، چوله به راست و تعداد کم پایه ها در طبقه های قطری جوان بیانگر ضعف تجدیدحیات گذشته در آنها بود. این منحنی ها در شیب ها و ارتفاع های متوسط و دامنه های شمالی وضعیت مناسب تری را نشان دادند. شاخص های تراکم (تعداد در هکتار و رویه زمینی) نیز در همین مناطق بهترین حالت خود را داشتند. البته دامنه های جنوبی و کم شیب از نظر تعداد درخت در هکتار و رویه زمینی وضعیت نامناسبی داشتند که پیشنهاد می شود در طرح های مدیریتی، با اولویت بیشتری مورد توجه قرار گیرند. این پژوهش نشان داد که تفاوت در ترکیب گونه ای و دخالت های انسانی ناشی از تفاوت های رویشگاهی، منابع اصلی اختلاف ابعاد درختان و ویژگی های ساختاری جنگل در یکان های فیزیوگرافی هستند.
    کلیدواژگان: پراکنش قطری، ترکیب گونه ای، رویه زمینی، تراکم، ارتفاع کل، پراکنش چوله
  • الیاس رمضانی* صفحه 48
    این پژوهش پالینولوژیک، با بررسی تورب زار تپه کلار، تاریخچه 850 ساله پوشش گیاهی را در منطقه کلاردشت در استان مازندران بازسازی و نقش آب و هوا و انسان را بررسی می کند. نمودار گرده تپه کلار نشان می دهد که پوشش گیاهی منطقه در اثر دخاالت های انسان و تغییرات آب و هوا، در طول زمان تغییرات قابل توجهی یافته است. راش، ممرز و بلوط همواره فراوانترین درختان در توده های جنگلی مجاور دشت کلار بوده اند؛ هرچند، بلوط به دلیل افزایش فعالیت های انسان در یک تا دو قرن اخیر، کاهش چشمگیری نشان می دهد. گونه هایی همانند افرا، زبان گنجشک و ملج نیز در توده های جنگلی دامنه های مشرف به دشت، حضور داشته-اند. به طوری که در دشت های همجوار تپه کلار، توسکا و لرگ گاهی به فراوانی می روییدند، ولی انسان با تغییر ویژگی های هیدرولوژیک منطقه، به ویژه زهکشی اراضی مرطوب، موجب کاهش قابل توجه توسکا و حذف لرگ شده است. البته کاهش اصلی لرگ در حدود 700 تا 800 سال پیش، در پژوهش های گرده شناسی مشابه در بخش مرکزی جنگلهای هیرکانی و نیز منطقه کولشیس در غرب گرجستان نیز ثبت شده که با توجه به همزمانی این دوره با پدیده آب و هوایی موسوم به بی نظمی اقلیمی سده های میانی، احتمالا منشا اقلیمی نیز داشته است. وجود گرده های نشان دهنده حضور انسان در منطقه، همانند گردو و گندم، در طول دوره مورد بررسی، گویای سکونت انسان در منطقه از حداقل 850 سال پیش است. باوجوداین، در 300 تا 400 سال اخیر نقش انسان در تغییر پوشش گیاهی و کاربری زمین شدت یافته که این امر از افزایش قابل توجه گرده های گیاهان معرف اراضی باز، همانند آقطی، علف هفت بند و بارهنگ برگ نیزه ای دارد.
    کلیدواژگان: تورب زار، گرده شناسی، پوشش گیاهی، تغییرات هیدرولوژیک، بی نظمی اقلیمی، لرگ
  • سلیمان محمدی لیمایی*، زهرا بهرام آبادی، تیمور رستمی شاهراجی، مصطفی ادیب نژاد، سید عبدالله موسوی کوپر صفحه 63
    هدف از این تحقیق، تعیین سن بهره برداری بهینه صنوبر یعنی سنی که در آن مقدار ارزش خالص فعلی جنگل کاری با توجه به قیمت چوب سرپا، درصد سود بانکی و میزان رویش سالیانه به حداکثر برسد، می باشد. داده های رویش سالیانه، قیمت چوب سرپا و درصد سود بانکی به منظور تعیین سن بهره برداری بهینه مورد استفاده قرار گرفتند. ابتدا مدل رویش صنوبر برآورد شد. نتایج نشان داد که بهترین مدل رویش صنوبر دلتوئیدس براساس رویش سالیانه در هکتار و حجم در هکتار، یک تابع درجه دوم با سطح احتمال پنج درصد و بهترین مدل رویش حجمی براساس سن و حجم، یک تابع درجه سوم با سطح احتمال پنج درصد می باشد. سپس با استفاده از یک مدل خود کاهشی، معادله قیمت چوب سرپای صنوبردلتوئیدس برآورد شد. در نهایت با استفاده از مدلهای رویش و قیمت، سن بهره برداری بهینه صنوبر دلتوئیدس به ازای مقادیر مختلف سود بانکی و تراکم های مختلف جنگل کاری به دست آمد. نتایج نشان داد که سن برداشت بهینه صنوبر دلتوئیدس در استان گیلان در فواصل کاشت مختلف و به ازای سودهای مختلف بانکی بین 8 تا 25 سال تغییر می کند.
    کلیدواژگان: صنوبرکاری، سن بهره برداری بهینه، ارزش خالص فعلی، قیمت چوب سرپا
  • علیرضا اسلامی*، محمدرضا جهان آرای، قاسم حبیبی بی بالانی، مجید حسنی صفحه 76
    پلت یکی از گونه های بومی ایران است که در اغلب جنگل کاری ها به صورت تک کشتی و یا آمیخته با دیگر گونه ها کشت می شود. انجام عملیات پرورشی در چنین توده هایی موجب تقویت تولید و اصلاح کمی و کیفی توده در حیات طولانی جنگل می گردد. در همین راستا این تحقیق روی دو توده پلت واقع در طرح جنگل داری برنجستانک (قطعه دخالت نشده) و چایباغ (قطعه دخالت شده) در محدوده طرحهای جنگلداری چوب و کاغذ مازندران که در سال 1370 جنگل کاری شده بودند، انجام شد. با استفاده از روش آماربرداری تصادفی سیستماتیک با قطعه های نمونه دایره ای شکل یک آری، تعداد 39 و 33 پلات به ترتیب در قطعه های دخالت شده و دخالت نشده انتخاب و در طبیعت پیاده شدند. سپس در هر پلات مشخصه های کمی و کیفی قطر، ارتفاع، تعداد، کیفیت تنه و وضعیت تاج درختان در دو توده برداشت و در فرم های مربوطه ثبت گردید. نتایج نشان می دهد که متوسط قطر درختان در توده دخالت شده و دخالت نشده به ترتیب 98/19 و 84/13 سانتی متر و میانگین ارتفاع نیز به ترتیب 32/18 و 46/17 متر بوده است. میانگین سطح مقطع در توده دخالت شده 74/30 مترمربع در هکتار و در توده شاهد 7/15 مترمربع در هکتار محاسبه شد. نتایج حاصل از انجام آزمون آماری T نشان می دهد که بین میزان رویش قطری، حجمی، ارتفاعی، سطح مقطع و ضریب قدکشیدگی بین دو توده در سطح 99 درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. به لحاظ کیفی نیز توده دخالت شده از پایداری و وضعیت بهتری نسبت به توده دخالت نشده برخوردار بود. انجام آزمون مربع کای در مورد متغیرهای کیفی (کیفیت تنه و تقارن تاج) نیز نشان می دهد که در دو توده در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. ازاین رو، با توجه به نتایج بدست آمده و به دلیل صرفه جویی در زمان و هزینه های بالای عملیات جنگل کاری و ارتقاء ارزش افزوده محصولات با تولید چوب های مرغوب و بدون عیوب فیزیکی، با تاکید بر پایداری درازمدت توده ها، می توان اجرای عملیات پرورشی به موقع و با شدت مناسب را به طراحان و مجریان طرحهای جنگل داری پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: جنگل کاری، قطر، ارتفاع، سطح مقطع، تاج، کیفیت تنه، ضریب قد کشیدگی
  • محمد مهدی حسین زاده*، خه بات درفشی، بابک میرباقری صفحه 86
    تخریب گستره جنگل و تبدیل آن به عرصه های مرتعی، کشاورزی، شهری و روستایی، هر ساله در سطح وسیعی انجام می شود که خسارتهای فروانی به منابع طبیعی وارد می کند. در پژوهش حاضر، با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک، به شناسایی عوامل موثر در تخریب گستره جنگلی و پهنه بندی احتمال وقوع این تخریب در حوضه های آبخیز واز و لاویج پرداخته شد. آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی طی دوره زمانی 1367 تا 1385 با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست نشان داد که مساحت اراضی جنگلی دو حوضه از 97/81 درصد در سال 1367 به 43/77 درصد در سال 1385 کاهش یافته است. در ادامه، لایه های فاصله از روستا، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده و شیب به عنوان متغیر مستقل و لایه تغییر کاربری اراضی (تخریب گستره جنگلی) به عنوان متغیر وابسته، در مدل وارد شدند. اجرای مدل رگرسیون لجستیک در دو حالت متغیرهای مستقل گسسته و متغیرهای مستقل پیوسته انجام شد. ضرایب بدست آمده از اجرای مدل در حالت گسسته، نشان دهنده احتمال وقوع بیشتر تخریب گستره جنگلی در فاصله 0 تا 100 متری از روستا می باشد. اجرای مدل در حالت پیوسته نیز، ارتباط منفی متغیر وابسته را با متغیرهای مستقل نشان می دهد. در نهایت، برمبنای ضریب های بدست آمده، نقشه پهنه بندی احتمال تخریب گستره جنگلی در حوضه های مورد بررسی در پنج رده احتمال تخریب بسیار بالا، بالا، متوسط، پایین و بسیار پایین تهیه شد. با توجه به نتایج اجرای مدل در حالت گسسته، 06/11 درصد از مجموع مساحت دو حوضه در رده با احتمال تخریب بسیار بالا قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تخریب گستره جنگلی، پهنه بندی، رگرسیون لجستیک، حوضه های آبخیز واز و لاویج
  • الهام پاکخصال، امیر اسلام بنیاد* صفحه 99
    تهیه نقشه جنگلها، به ویژه در مناطق کوهستانی مشکل و پرهزینه است. برای این منظور استفاده از داده های ماهواره ای راه حل مناسبی به نظر می رسد. در این بررسی از داده های سنجنده Landsat ETM+ برای تهیه نقشه طبقه بندی تراکم تاج پوشش جنگل با استفاده از مدل FCD در حوضه شفارود گیلان استفاده شده است. نقشه تراکم جنگل با استفاده از طبقه های تراکم تاج پوشش 25-5، 50-25، 75-50 و 100-75 درصد و یک طبقه فاقد جنگل (بایر) تهیه شد. در روش تهیه نقشه تاج پوشش جنگل با استفاده از مدل FCD، بر روی تصاویر Landsat ETM+ از چهار شاخص پوشش گیاهی، خاک، سایه و شاخص حرارتی با اعمال حد آستانه مناسب استفاده شد و بعد شاخص سایه پیشرفته و شاخص سایه هم مقیاس شده، محاسبه گردید. سپس شاخص تراکم گیاهی و نقشه انبوهی تاج پوشش گیاهی بر مبنای مدل FCD برحسب درصد بدست آمد. به منظور برآورد صحت نقشه طبقه بندی شده تراکم جنگل، یک نقشه واقعیت زمینی به صورت صددرصد با استفاده از ارتوفتوموزاییک عکس های هوایی منطقه و ترسیم شبکه میلی متری به ابعاد 10×10 میلی متر و بزرگ نمایی مناسب عکسها تهیه شد. تصویر حاصل با استفاده از روش حداکثر احتمال، طبقه بندی شد و صحت کلی و ضریب کاپای آن به ترتیب 71 درصد و 61/0 بدست آمد. نتایج حاصل نشان داد که نقشه حاصل از مدل FCD با استفاده از داده های ETM+ با واقعیت زمینی نزدیک است و با بررسی ماتریس خطا در کلیه هفت مرحله محاسبه FCD، عدم توانایی مدل در ارائه تاج پوشش های میانی تنک و نیمه انبوه مشهود می باشد. درحالی که بعکس تاج پوشش های بالا و نیز مناطق فاقد تاج پوشش و یا دارای تاج پوشش بسیار تنک (کمتر از 5 درصد)، به خوبی توسط مدل تشخیص داده می شوند.
    کلیدواژگان: ماهواره، پوشش گیاهی، خاک، سایه، حرارت، عکس هوایی
  • امیر محمدی، محسن کلاگری*، علیرضا لادن مقدم، رسول میرآخوری صفحه 115
    گونه پده (Populus euphratica Oliv.) از درختان بومی ایران با گسترش وسیع اکولوژیکی می باشد. از خصوصیات مهم این گونه تحمل آن نسبت به دامنه زیاد دما و شوری خاک است. این گونه به دلیل مقاومت به شرایط اقلیمی گرم و خشک و شوری خاک از قابلیت های بسیار بالایی برای توسعه جنگل کاری و فضای سبز در مناطق بیابانی برخوردار است. این بررسی با هدف ارزیابی ویژگی های رویشی، مورفولوژیک و فیزیولوژیک پروونانس های مختلف پده به منظور معرفی مناسب ترین آنها برای کشت در اراضی شور و بیابانی انجام شد. تعداد 16 پروونانس پده با مبداهای مختلف جغرافیایی که در ایستگاه بیابان گرمسار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1390 کاشته شده بودند، انتخاب شد. نمونه برداری از برگ تیمارهای مختلف برای اندازه گیری کلروفیلa و b، کاروتنوئیدها، قند، پرولین و پروتئین کل انجام گردید. همچنین ویژگی های رویشی شامل قطر یقه، ارتفاع نهال، سطح ویژه برگ و ماده خشک برگ نیز اندازه گیری گردید. آنالیز واریانس ویژگی فیزیولوژیک برگ اختلاف معنی داری را برای مشخصه های پرولین، کلروفیلa، کلروفیلb، کاروتنوئید، قند و پروتئین کل میان پروونانس های مختلف نشان داد. مقایسه میانگین ها نشان داد که اغلب پروونانس ها به لحاظ میزان پرولین در گروه اول قرار داشتند. نتایج گروه بندی ویژگی رویشی نشان داد که پروونانس های گلستان، خجیر، کرمان، زابل، کاشان و دزفول از رشد قطری (95/1-15/1 سانتی متر) و ارتفاعی (51/1-15/1 متر) مناسبی برخوردار بوده و به لحاظ آماری همگی در یک گروه قرار گرفتند. همچنین شوری خاک روی رشد ارتفاع اثر منفی داشت. در نهایت پروونانس های معرفی شده برای توسعه جنگل کاری و فضای سبز منطقه، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: دما، شوری، پرولین، کلروفیل، قند، پروتئین کل
  • کامبیز اسپهبدی*، سیف الله خورنکه صفحه 126
    در چند سال اخیر سرمای دیررس بهاره روی نهال های گونه ون (Fraxinus excelsior L.) در نهالستان های کوهستانی خسارت زیادی وارد کرده است. این تحقیق با هدف کاهش خسارت سرمای دیررس بهاره روی نهال های گونه ون در نهالستان درزیکلای شرکت چوب فریم واقع در کیلومتر 17 جنوب شرقی شهر پل سفید اجرا شد. در این تحقیق دو تیمار پوشش نهال (در دو سطح شامل کرت های دارای پوشش با نایلون سفید در هنگام سرما و کرت های بدون پوشش نایلونی) و تاریخ کاشت (در چهار سطح کاشت در هفته اول اسفند، اواسط اسفند، هفته اول فروردین و هفته آخر فروردین) در قالب طرح کرت های خرد شده با سه تکرار در دو سال متوالی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تیمار تاریخ کاشت روی جوانه زنی (سبزشدن) بذر ون معنی دار بود (p<0.01)، اما اثر پوشش کرت و اثرهای متقابل پوشش کرت در تاریخ کاشت روی میزان جوانه زنی بذر ون و نیز روی قطر یقه ون معنی دار نبودند. اثر تاریخ کاشت روی ارتفاع نهال ون معنی دار بود (p<0.05). ارتفاع نونهال ها پس از کاشت در هفته اول اسفند، به تدریج افزایش یافت و با کاشت در اوایل فروردین، به بیشترین مقدار خود رسید و دوباره کاهش یافت. اثر پوشش کرت، اثر تاریخ کاشت و اثر متقابل تاریخ کاشت در پوشش کرت روی میزان تلفات ناشی از سرمای دیررس بهاره در نهال های ون، معنی دار شد (p<0.01). مقدار تلفات نونهال های ون در کرت های بدون پوشش 80 درصد و در کرت های دارای پوشش حدود 20 درصد بوده است. وقتی که روی کرت های دارای نونهال های ون پوشش ایجاد شد، تفاوت معنی داری در میزان تلفات ناشی از سرما در تاریخ های مختلف کاشت دیده نشد، اما در کرت های فاقد پوشش، میزان تلفات به تدریج با نزدیک شدن تاریخ های کاشت به هفته آخر فروردین، به طور معنی داری کاهش یافت. با توجه به بازده تولید نهال و میزان تلفات ناشی از سرما، پیشنهاد می شود بذر ون بعد از یک دوره 12 ماهه استراتیفه سرد، از نیمه دوم اسفند تا نیمه اول فروردین کاشته شود و در اواخر فروردین، نهال ها با استفاده از پوشش نایلونی از سرمای احتمالی محافظت شوند.
    کلیدواژگان: پوشش نایلونی، جوانه زنی بذر، قطر، ارتفاع، تلفات سرما، استراتیفیکاسیون
  • سید مرتضی مرتضوی جهرمی*، علی اصغر پهلوان پور فرد صفحه 142
    درختچه هوهوبا (Simmondsia chinensis (Link) C. K. Schneid.) یکی از گیاهان بسیار مقاوم به خشکی و مولد دانه های حاوی 50 درصد روغن یا موم مایع (Liquid wax) است که در صنایع داروسازی، مواد و لوازم آرایشی و بهداشتی، تولید روغن خوراکی و غیره مصرف می شود و توانمندی فراوانی دارد. به منظور بررسی موفقیت ازدیاد رویشی برای تولید نهال های همگن و مقایسه با نهال های بذری، تعدادی قلمه ریشه دار شده یکساله همراه با نهالهای بذری همسال در اسفند 1385 در جهرم کاشته شدند و درصد زنده مانی و شاخص های مختلف رشد از قبیل ارتفاع، قطر تاج، تعداد شاخه ها و مقدار تولید بذر در طول پنج سال اندازه گیری و یادداشت برداری شده و داده ها توسط نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. درصد زنده مانی نهال های حاصل از قلمه های ریشه دار (قلمه رست) و نهالهای بذری (دانه رست) در پنج سالگی به ترتیب 90 و 82 درصد بود. البته در مقایسه میانگین ها به روش دانکن (پنج درصد)، ارتفاع و قطر تاج نهالهای نر و ماده دانه رست به طور معنی داری از نهالهای قلمه رست بیشتر بود. همچنین میانگین تعداد شاخه های اصلی نهالهای ماده دانه رست نسبت به نهال های قلمه رست (نر و ماده) به صورت معنی داری افزایش نشان داد، اما میانگین تعداد بذر در هر پایه از درختچه های قلمه رست به صورت معنی داری (پنج درصد) بیش از درختچه های دانه رست بود. به طورکلی از نظر مقاومت به سرما تفاوت معنی داری بین نهال های دانه رست و قلمه رست مشاهده نشد. بنابراین توصیه می شود در احداث باغ هوهوبا به منظور تولید بذر، در کشت آبی و باغبانی از نهالهای قلمه رست و یا ریزازدیادی شده و در توسعه فضای سبز در مناطق خشک، از نهالهای دانه رست استفاده شود.
    کلیدواژگان: دانه رست، قلمه رست، ریزازدیادی، زنده مانی، ارتفاع، قطر تاج، تعداد شاخه ها
  • نقی شعبانیان*، چنور چراغی صفحه 154
    زیست پالایی گیاهی امروزه به عنوان یکی از ارزانترین، پاک ترین و کاربردی ترین روش ها برای کاهش آلودگی فلزات سنگین محیط زیست شناخته شده است. در تحقیق حاضر، به منظور بررسی توان زیست پالایی گونه های چوبی مورد استفاده در جنگلداری شهری سنندج، میزان انباشت برخی فلزات سنگین از قبیل سرب، روی، کادمیوم و منگنز در برگ گونه های چنار شرقی، نارون، زبان گنجشک، سرو خمره ای و کاج سیاه کاشته شده در مرکز شهر سنندج (به عنوان منطقه آلوده) و محوطه دانشگاه کردستان (به عنوان منطقه شاهد) اندازه گیری شد. همچنین تاثیر این فلزات روی برخی از شاخص های فیزیولوژیکی گونه های مذکور مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام این کار از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو عامل مکان در دو سطح (منطقه آلوده و منطقه شاهد) و عامل نوع گونه در پنج سطح (سرو خمره ای، کاج سیاه، زبان گنجشک، نارون و چنار شرقی) با پنج تکرار استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS انجام شد و از آزمون چنددامنه ای دانکن برای مقایسه میانگین ها استفاده شد. نتایج نشان داد که انباشت سرب، روی و کادمیوم در برگ بیشتر گونه ها در منطقه آلوده با اختلاف معنی داری در سطح 95 درصد بیشتر از منطقه شاهد بوده است. در منطقه آلوده بیشترین مقدار انباشت سرب و کادمیوم در سرو خمره ای، روی در زبان گنجشک و منگنز در نارون مشاهده شد. در مقایسه منطقه آلوده با منطقه شاهد، در همه گونه ها مقدار کلروفیل کمتر، ولی مقدار پرولین بیشتر از منطقه شاهد بود. همچنین بیشترین مقدار کلروفیل در برگ های چنار شرقی و اسید آمینه و پرولین در نارون مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سرو خمره ای، زبان گنجشک، نارون، چنار شرقی، پرولین، کلروفیل
  • مصطفی جعفری*، سیف الله خورنکه صفحه 166
    براساس این بررسی و نتایج حاصل از آن، رهیافت جدیدی در کاربرد روش گاهشناسی درختی در ارزیابی بهره وری اکوسیستم های جنگلی بر مبنای پهنای دوایر رویشی گونه های پهن برگ درختی، به عنوان اصلی ترین عنصر بهره وری این نوع اکوسیستم ها، ارائه شد. در این تحقیق با نمونه برداری از درختان در ارتفاعات مختلف و تجزیه و تحلیل میزان رشد دوایر رویشی آنها، شرایط رویش و بهره وری تولیدی آنها و رقابتهای احتمالی موجود بین آنها مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق کاربرد اکولوژیکی گاهشناسی درختی بیشتر مورد توجه قرار داده شده است. نتایج ارائه شده در این تحقیق بخشی از تحقیقات گسترده ای است که در حوزه جنگلهای خزری در طول بیش از شش سال (شروع در سال 1384) گذشته با بکارگیری این روش اجرا شده است. گونه های درختی مورد استفاده در این پژوهش شامل راش (Fagus orientalis Lipsky)، بلندمازو (.Quercus castaneaefolia C. A. Mey)، ممرز (Carpinus betulus L)، توسکا (Alnus subcordata) و افرا (Acer Velutinum) در حوزه جنگلی گلوگاه استان مازندران می باشند. ابتدا منطقه جنگلی مورد نظر از طریق جنگل گردشی و بکارگیری نقشه های پوشش گیاهی و پستی بلندی، انتخاب گردید. سپس با تعیین خط پروفیل (ترانسکت)، پایه های درختی در سه سطح ارتفاع از سطح دریا علامت گذاری شدند. نمونه ها توسط مته سال سنج از درختان مورد نظر تهیه شدند. در منطقه مورد مطالعه، در طول 54 سال، روند تغییرات میزان مجموع بارش سالیانه، 372 میلیمتر کاهش و روند تغییرات دما، میزان 59/0 درجه سانتیگراد افزایش نشان می دهد. رفتارهای رویشی متفاوت این گونه های درختی و واکنش آنها نسبت به تغییرات اقلیمی و محیطی، بیان کننده تفاوت عملکرد یک گونه معین در مقابل عوامل بیرونی (اقلیمی) و درونی (رقابت) در ارتفاعات مختلف می باشد. سرشت گونه ها در بروز این تفاوت ها موثر هستند. ناگفته نماند که پهنای دوایر رویشی راش در طول 55 سال در ارتفاع پائین کاهش، اما در ارتفاع میانی افزایش یافته، در حالی که در ارتفاع بالا تغییر قابل اشاره ای نداشته است.
    کلیدواژگان: گاهشناسی درختی، گونه های پهن برگ، دما، بارش، ارتفاع از سطح دریا، رقابت
  • بایزید یوسفی* صفحه 184
    تحقیق حاضر با هدف جمع آوری، شناسایی و ارزیابی مورفولوژیکی و فنولوژیکی بید های (Salix spp.) کردستان از سال 1380 به مدت هفت سال در سنندج اجرا شد. پس از تعیین و ثبت خصوصیات پایه های مادر در رویشگاه های بید استان، قلمه آنها گرفته شد و برای کاشت در کلکسیون، به نهالستان زاله سنندج منتقل شد. عمل جمع آوری تا سه سال (81-1379) ادامه یافت. انتقال نهال های ریشه و ساقه دو ساله پایه ها (از هر پایه نه نهال) به کلکسیون در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در نه تکرار در سه سال و در فروردین سال های 1382 تا 1384 انجام شد. خصوصیات فنولوژیکی پایه ها با بازدید منظم ثبت و خصوصیات گیاه شناختی و مورفولوژیکی پایه ها در نهالستان و کلکسیون طی آزمایش ارزیابی شد. اندازه گیری رشد قطری و ارتفاعی درختان، هر سال در اوایل آذرماه پس از خزان و از نه واحد هر کرت انجام و ثبت شد. نتایج نشان داد که بید تقریبا در تمام نقاط اکولوژیکی استان از جمله حواشی سکونت گاه ها، مزارع، حاشیه رودها، دره ها، و به ویژه در حواشی رودخانه های استان رویش دارد. تعداد 65 پایه بید از رویشگاه های متفاوت استان جمع آوری شد که از این تعداد 58 پایه در کلکسیون سنندج مستقر و هفت پایه نیز طی مراحل مختلف حذف شدند. مطابق نتایج، درصد سبزشدن قلمه هایی که در اسفند از پایه مادری گرفته شده بود بیشتر از قلمه های اواخر فروردین و اردیبهشت بود. از 57 پایه مستقر و شناسایی شده در کلکسیون، 6/38 درصد به گونه Salix excelsa، 8/36 درصد به گونه Salix alba، 5/17 درصد به گونه Salix triandra، 3/5 درصد به گونه Salix aegyptica و 7/1 درصد به گونه Salix babylonica تعلق داشت. براساس نتایج، سه گونه S. excelsa، S. alba و S. triandra در مجموع بیش از 90 درصد بیدهای کردستان را تشکیل می دهند. تجزیه واریانس نشان داد که بین پایه های همسال در کلکسیون و میان گونه ها و گروه های سنی مختلف، اختلاف معنی داری (0.01 p≤) از لحاظ قطر و ارتفاع وجود دارد. در مجموع میانگین قطر و ارتفاع پایه های هفت ساله متعلق به گونه های S. excelsa (08/14 سانتی متر قطر و 9/7 متر ارتفاع) و S. triandra (91/12 سانتی متر قطر و 09/7 متر ارتفاع) بیشتر از پایه های متعلق به گونه S. alba (5/12 سانتی متر قطر و 43/6 متر ارتفاع) بود.
    کلیدواژگان: رویشگاه، قلمه، نهالستان، کلکسیون، گیاه شناختی، پایه مادری
|
  • H.R. Mirdavoodi*, M.R. Marvi Mohadjer, Gh. Zahedi Amiri, V. Etemad Page 1
    Changed environmental conditions, reactions of biotic factors and increase in invasive species due to anthropogenic or natural disturbances, will change composition and diversity of plant communities over time. Therefore, measurement of species diversity can be useful for disturbance and ecosystem management analysis. Oak stands of Dalab Park is located 25 km north west of Ilam was selected for invasive plant and species diversity studies and their effects on plant vegetation, due to their different disturbance regimes, including "grazing", "fire" and "control". Information of vegetation, soil and other environmental variables were collected from 77 sample plots, using random sampling method at various disturbance classes. Surface area of sample plots was determined, based on minimal area, using Helical Technique and Area-Species Curve. The size of sampling plots was 16×16 m. for tree and shrub species and 1×1 m. for herbaceous species. Whittaker´s nested plot method was used in order to record the herbaceous species. Two-Way Indicator Species Analysis, Indicator Species Analysis, Canonical Correspondence Analysis and Numerical Index method were applied to classify ecological groups, determine indicator species in each class, identify relationship between environmental factors and the studied plant groups and assess species diversity, respectively. Results showed that t disturbance affected composition and diversity of such forests. Grazing, fire, soil and topographical factors were identified as the most influential factors on plant composition. Fire led to an increase in vegetation into annuals and ruderal species of plant vegetation, including Coronilla scorpoides, Torilis leptophylla, Boissiera squarrosa, Taeniatherum crinitum, Onopordon carduchorum, Cirsium spectabile and Carduus pycnocephalus. Grazing increased mostly frequency of non-palatable and resistant species to grazing and soil compaction, including Bromus tectorum, Picnomon acarna, Stellaria media, Rochelia disperma, Holesteum umbellatum, Euphorbia macroclada, Turgenia latifolia, Rhagadiolus angulosus, and Valerianella vesicaria. Highest richness and diversity of the species was recorded in moderate grazing disturbance and control classes, whereas the lowest richness and diversity was recorded in intense and light grazing which is consistent with the theory of intermediate disturbance.
    Keywords: ordination, grazing, fire, plant vegetation, soil, topography
  • B. Yousefi*, A.R. Modir, Rahmati Page 17
    The trial was conducted by planting 10 different open crown poplar clones near Gheshlagh riverside at Sanandaj city of Kurdistan province of Iran from 2001 for seven years, in order to study their adaptability and wood yield. Poplar plantation started from 2002 based on randomized complete blocks design with three replications by a 4 x 4 m. spacing (25 saplings per plot). Poplar characteristics, including total height and diameter at breast height (dbh) were measured annually after planting. Results showed that effects of first and second years after planting on sapling's cumulative growth of dbh, height and volume were not significant. The average of dbh, total height and volume at end of 2007 were 18.69 cm., 11.51 m. and 109.88 m3 ha-1, respectively. There were significant differences between the clones in respect to their growth performance, during the trial period. Three of the clones, including P. euramericana 561/41, P. deltoids 63/2 and P. deltoids 63/1 had the best adaptation and performance among the studied ones at Sanandaj ecological conditions. The average dbh, total height and volume increment of the outstanding clones were 22.05, 21.44 and 20.6 cm; 12.68, 12.67 and 12.75 m. and 26.5, 24.7 and 23.66 m3 ha-1 y-1, respectively. Their quality was perfect as well with low damage caused by dry stress, good to excellent freshness, low contamination to pests (without stress condition) and straight and smooth stems or having one or two branches.
    Keywords: Wood production, diameter, height, volume, Populus euramericana, Populus deltoides
  • A. Valipour*, M. Namiranian, H. Ghazanfari, S. M. Heshmatol Vaezin, M. J. Lexer, T. Plieninger Page 30
    The study was carried out to investigate relationships between physiographical factors and some tree's characteristics and forest structure at Kurdistan province of Iran. For this reason, effects of slope (five levels), aspect (four levels) and elevation (four levels) on tree's characteristics (dbh, total height and crown area) and forest structure (diameter distribution curve, density and basal area) were investigated. The trees were sampled, using 77 plots (1000m2 area) under systematic randomized sampling method, based on completely randomized design. Results showed that the physiographical factors affected the tree's characteristics significantly. The greatest tree's diameter, total height and crown cover were found on low slopes, eastern and northern aspects and high altitudes. The interaction analysis showed that slope had important role on most of the tree's performance. The diameter distribution patterns at all physiographical conditions were uneven-shaped normal and Kortiusis and low tree density at low diameter classes, indicated poor regeneration at past. The diameter distribution curves at intermediate slopes and altitude and northern slopes showed an adequate condition, in which density indices (number and basal area per hectare) were also at best conditions. In contrast, sites with southern aspects and low slopes had poor density indices, for this reason they need high attention and preference in forest management projects. It could be concluded that difference in species composition and human intervention are main sources of tree's characteristics and forest structure variation at physiographical units.
    Keywords: Basal area, diameter distribution, species composition, density, total height, kortiusis
  • E. Ramezani* Page 48
    This study reconstructs 850 years of vegetation dynamics, climate change, and human impact in Kelardasht (Mazandaran province, N Iran), based on a palynological study of Tepe Kelar mire (1080 m asl; N 36˚ 31′ 17′′; E 51˚ 11′ 57′′). The pollen record of Tepe Kelar shows substantial changes in vegetation as a function of human impact and climate. In the last millennium beech (Fagus), hornbeam (Carpinus), and oak (Quercus) have been the most abundant tree species in the forests surrounding the Kelardasht plain; however, due to increased human interference, oak has severely declined over the past 1-2 centuries. Maple (Acer), ash (Fraxinus), and elm (Ulmus) may have been accompanying tree species on the slopes facing Kelardasht. Our study indicates that alder (Alnus) and wingnut (Pterocarya) once were abundant on the plain, but that human-induced hydrological change, particularly drainage of wetlands, has decimated alder and eliminated wingnut. The dramatic decline of wingnut at around 700-800 BP has also been found in other palynological studies from the central Hyrcanian forests and from Colchis in western Georgia. Being synchronous with the so-called Mediaeval Climatic Anomaly, a regional climate change could also have been responsible for this phenomenon. The occurrence of several pollen types indicative of human presence, such as Juglans regia and Avena triticum, may point to human habitation in the area at least since 850 years ago. Substantially higher values of Sambucus ebulus, Polygonum aviculare, and Plantago lanceolata indicate intensified anthropogenic vegetation change and land use over the past 300-400 years.
    Keywords: Peatland, palynology, vegetation, hydrological change, Mediaeval Climatic Anomaly, Pterocarya
  • S. Mohammadi Limaei*, Z. Bahramabadi, T. Rostami Shahraje, M. Adibnejad, S.A. Mousavi Koupar Page 63
    The aim of this research was to determine the optimal rotation period in poplar, in which the net present value will be maximized regarding to the stumpage price, rate of interest and annual growth. Data such as annual growth, stumpage price and discount rate were used in order to determine the optimal rotation period. First of all a growth model of poplar tree was predicted. Results indicated that a quadratic model with significant level of 0.05 is the best model, based on annual growth and volume per hectare. Although, the results indicated that a cubic function is the best model for determination a relationship between age and stock with significant level of 0.05. Then, the stumpage price was predicted based on autoregressive model. Finally, the optimal rotation period for different plantation density was determined, based on price and growth models as well as different rate of interest. Results indicated that the optimal rotation age will be variable and between 8 to 25 years, due to different rate of interest and plantation density.
    Keywords: net present value, stumpage price, rate of interest, annual growth, density, volume
  • A.R. Eslami*, M.R. Jahanaray, Gh. Habibi Bibalani, M. Hasani Page 76
    Maple (A. velutinum) is a native species in Iran, used mostly in monoculture or mixed forest plantations. Silvicultural operations in such stands, particularly thinning might strengthen their wood production and improve their quantitative and qualitative characteristics. For this reason, two maple stands were selected which were planted during 1991 by Mazandaran Wood and Paper Company at Sari area of Caspian Forests. One of the stands (Berenjestanak District) was thinned and the other one (Chaibagh District) was unthinned (control). The systematic and random sampling method with circular plots (100m2) was implemented and 39 and 33 plots were allocated in the thinned and control stands, respectively. The measured characteristics of the species consisted of stem diameter, total height, density, stem quality, crown diameter and form factor. Results showed that there were significant differences between the two stands in respect to the measured characteristics (ρ<0.01). The average stem diameter, total height and basal area in the thinned and control stands were 19. 98 cm., 13.84 cm, 18.32 m., 17.46 m., 30.74 m2 and 15.7 m2, respectively. Overall, on time thinning operations at appropriate intensive levels are suggested for forest experts in order to reduce high plantation costs and increase wood production quality and productivity.
    Keywords: Forest plantation, stem diameter, total height, basal area, stem quality, crown, form factor
  • M.M. Hosseinzadeh*, Kh. Derafshi, B. Mirbagheri Page 86
    Forests degradation and their convert to pasture, agriculture and urban or rural land use, occurs annually at high extent, in which make high damages to natural resources. In the current research, the logistic regression model was applied to identify effective factors of forest degradation and zoning possible forest degradation at Vaz and Lavij basins. Landsat Satellite images were used to identify land use variation within 1998 to 2006. Results showed that forest area was reduced from 81.97% in 1998 to 77.43% in 2006. Distance from village, river and road and also slope gradient were considered as independent variables, whereas land use change (forest degradation) was considered as dependent variable in the model. The logistic regression model was applied at two cases: classified and standardized variables. The obtained coefficient from the applied model at classified case indicated that forest degradation is more likely to happen at 0-100 m. distance from village, whereas the obtained coefficient from the applied model at the standardized case, indicated that there was negative relationship between the independent and dependent variables. Overall, zoning map of possible forest degradation at the studied area was developed at five levels: severe, high, moderate, low and very low, based on the calculated coefficients. According to the results achieved from modeling at classified case, 11.06 % of the studied area has potential for sever forest degradation.
    Keywords: Forest deforestation, zoning map, land use, dependent, independent variables, Landsat Satellite images
  • E. Pakkhesal*, A.E. Bonyad Page 99
    Mapping of natural forests in mountainous areas is difficult and expensive. For this propose, satellite remote sensing data is an appropriate solution. In this study, satellite remote sensing ETM+ data was used to develop map of forest canopy cover density, applying FCD model at Shafarud basin of Guilan province of Iran. Forest canopy cover density map was developed, using different density classes, including: 5-25, 25-50, 50-75, 75-100 and control (without forest cover). In the method of forest canopy cover mapping, using FCD model, four indices, including plant vegetation, soil, shadow and temperature were applied on Landsat ETM+ image data, considering an appropriate threshold. Then advanced shadow index and shadow index were uniscaled and calculated. Plant density index and plant canopy cover density map were developed and achieved by percentage, based on FCD model. The accuracy of forest density classification map was estimated, using a map based on 100% Orto-photo-mosaic of aerial figures, drawing a 10 x 10 mm. network and appropriate enlargement of the photos. The developed figure was classified, using method of maximum probability. The overall accuracy and Kappa index were 71 % and 0.61, respectively. The results showed that the developed map, using FCD model and Landsat ETM+ dta, was close to natural land data and facts. Considering the erroe's matris at seven processes of FCD calculation, showed that the model was insufficient for moderate located, thinned and semi-dense canopy covers, whereas it was sufficient and well detected by the model at high located, very thinned canopy covers (<5%) or stands without canopy cover.
    Keywords: Landsat ETM+ data, plant vegetation, soil, shadow, temperature, remote sensing
  • A. Mohammadi, M. Calagari*, A.R. Ladan, Moqaddam, R. Mirakhori Page 115
    Populus euphratica is a native tree species of Iran and ecologically has a wide distribution. Its tolerance to high level of air temperature and soil salinity is one of its important characteristics. For this reason, it has a high potential for afforestation in dry lands and deserts. The aim of the study was to evaluate the growth, morphological and physiological characteristics of different provenances of this species, in order to introduce the best ones for plantation on arid and saline lands. Among the provenances which have been tested during 2011 at Garmsar Desert Station, based on a randomized complete blocks design with three replications, 16 provenances were selected for the trial. Leaf sampling from the selected provenances was made in order to measure proline, sugar, chlorophyll, carotenoides and total proteins. Growth parameters, including stem collar diameter, total height, special leaf area and dry leaf weight were also measured. Analysis of variance of the physiological characteristics showed that there were significant differences between the provenances in respect to their chlorophyll, carotenoides, sugar, proline and total protein. According to the Duncan classification, most of the provenances ranked in one group for their average proline content. The provenances of Golestan, Khojir, Kerman, Zabol, Kashan and Dezful achieved the widest stem diameter (1.15-1.95 cm.), total height (1.15-1.51 m.) and statistically ranked in one group. Soil salinity had negative effect on height growth. The outstanding provenances were introduced for plantation in sites, ecologically similar to Garmsar condition.
    Keywords: temperature, salinity, proline, chlorophyll, sugar, total protein
  • K. Espahbodi*, S. Khorankeh Page 126
    In recent years, spring late coldness has caused a lot of damage to mountain ash seedlings in the mountainous nurseries. This research aimed to reduce mountain ash seedlings damage due to spring late coldness. The research was carried out during 2007 and 2008, in Darzikola nursery (Farim Wood Co.), located 17 kilometers far from southeast of Pol-e-Sefid city of Mazandaran province of I.R. Iran. Seeds were treated by two levels of seedling cover (nylon sheet and control), and four levels of seed sowing dates (Fourth week of February (1), first week of March (2), fourth week of March (3) and second week of April (4)) under split plots design with three replications. The trial was repeated for two years. Results showed that effects of sowing date on seed germination rate were significant (p<0.01), whereas effects of cover treatments and interactions between the two treatments were not significant on seed germination rate. Effects of cover treatments on seedling height were significant (p<0.05). Seedling sowing date treatments had different effects on seedlings height. For instance, seedling height increased gradually at first treatment, whereas reached its maximum height at third treatment and then decreased. Effects of seed cover, sowing date and their interactions on mortality rate of the seedlings due to spring late coldness were significant. The mortality rates of the seedlings at covered and control treatments were 80 and 20 percent, respectively. There were not significant differences in seedling loss at different levels of sowing date treatments when they were covered by nylon sheet, whereas at control treatment, the mortality rate decreased significantly when the sowing date reached the second week of April. Due to seedlings propagation productivity and mortality rate caused by coldness, it is suggested: first to sow the seeds at 15th March to 1st April, after application of one year cold stratification treatment and second to cover the plots containing the mountain ash seedlings by nylon sheets against probable coldness.
    Keywords: nylon cover, seed germination, diameter, height, coldness mortality rate, stratification
  • S.M. Mortazavi Jahromi*, A.A. Pahlavanpur Fard Page 142
    Jojoba (Simmondsia chinensis (Link) C. K. Schneid) is a very tolerant shrub to drought condition. Its seeds contain about 50 % oil or liquid wax and have a high potential for cosmetic, pharmaceutical, food, etc. In order to study the success of vegetative propagation of jojoba for unique sapling production and comparing them with sexual propagation, some of the annual rooted cuttings and seedlings of the species were planted in 2006 at Jahrom Research Station at same age. Survival and growth characteristic, including total height, crown diameter, number of branches and seed quantity were measured and recorded for five years. The survival of cutting and seed origin shrubs after five years was 90 and 82 percent, respectively. The Duncan analysis showed that total height and crown diameter of cutting origin shrubs (male and female) was significantly greater than the seed origin ones (ρ<0.05). In addition, average number of main branches of female seed origin shrubs was significantly more than the cutting origin shrubs (male and female), but average seed mass of individual cutting origin shrubs was greater than the other ones (ρ<0.05). There were not significant differences between the two kinds of shrub in respect to their resistance to coldness. It is suggested to use rooted cuttings or explants to establish jojoba plantation at irrigated areas and for seed production, and seedlings for establishing plant cover at arid areas (soil conservation purpose).
    Keywords: sexual, asexual propagation, explants, survival, height, crown diameter, branch number
  • N. Shabanian*, Ch. Cheraghi Page 154
    Phytoremediation is an emerging, safety, cost-effective and potentially effective technology applicable for restoration of heavy metals contaminated environment. In order to study the remediation ability of woody plants used in Sanandaj urban forestry, we measured accumulation of Pb, Zn, Cd and Mn in five woody species, including Platanus orientalis, Ulmus carpinifolia, Fraxinus rotundifolia, Biota orientalis and Pinus nigra, planted in the center of Sanandaj, capital of Kurdistan province of I.R. Iran (as a pollutant area) and Kurdistan university court (as a control area) as well. Impact of the metals on some physiological traits of the species were also studied. For this reason, a completely randomized factorial experiment design with two factors, including 1- site at two levels (control and pollutant area) and 2- species at five levels (crock cypress, black pine, ash, elm and plane) with five replications, was used. Results showed that the accumulation of Pb, Zn and Cd in most species in the pollutant area was significantly higher than that of the control area (ρ<0.05). Maximum accumulation of Pb and Cd was observed in B. orientalis, Zn in F. rotundifolia and Mn in U. carpinifolia. The chlorophyll pigment in the leaves of all species in the pollutant area was lower than in the control area, while proline was higher. The highest amount of chlorophyll and proline was observed in P. orientalis and U. carpinifolia, respectively.
    Keywords: Biota orientalis, Fraxinus rotundifolia, Ulmus carpinifolia, Platanus orientalis, Proline, Chlorophyll
  • M. Jafari*, S. Khorankeh Page 166
    According to the results of the current research, a new approach in application of dendrochronology, using broadleaved tree rings, as main element of productivity, to evaluate forest ecosystem productivity, has been introduced. In this investigation, tree ring widths of sample cores which have been taken by borer from various species at different elevations, have been analyzed to evaluate their productivity and possible competitions between species. Ecological application of dendrochronology is main aspect of this study. Results provided in this research, are part of a wide range of dendrochronology study which have been taken during more than six years (started in 2006) to consider climate change impacts on Hyrcanian forest ecosystems. Target species in this study are beech tree (Fagus orientalis Lipsky), oak (Quercus castanaefolia C. A. Mey.), hornbeam (Carpinus betulus L.), alder (Alnus subcordata), and maple (Acer velutinum), which have been selected in Galugah forest district in Mazandaran province. After visiting the forest site and considering the adapting maps, sample cores were collected along a transect line (profile) at three elevation levels, namely 350, 800, and 1380 meters above sea level. Target trees were more or less at same ages. In the study region, during the last 54 years, precipitation trend shows a decrease by 372 mm and temperature trend shows an increase by 0.59 oC. Variability in different species responses to inner (competition between species) and outer elements (environmental and climatic changes), at various elevations are highly dependent on species’ nature. Tree ring widths of Fagus orientalis Lipsky in low elevation during last 55 years has decreased, but tree ring widths of this species in medium elevation in the same period has increased. Tree ring widths of beech tree in high elevation have not changed significantly.
    Keywords: Dendrology, Broadleaved, temperature, precipitation, altitude, competition
  • B. Yousefi* Page 184
    In order to collect, identify and evaluate the morphological and phonological characteristics of Willows (Salix sp.) accessions of Kurdistan province of I.R. Iran, the trial was conducted during seven years, started from 2001. After identifying and recording characteristics of elite mother trees of willows at their natural habitats, cuttings were collected and planted at Zale nursery at Sanandaj city during three years (2003-2005). Transplantation of 2/2 saplings (two year old root and shoot) to collection was made by nine saplings per plot by a 3 x 3 m. spacing at early April for three years (2003-2005). The phenological, botanical and morphological characteristics were recorded at nursery and collection, regularly. Diameter and height growth was recorded annually at thr end of autumn. Results showed that willows grow at all ecological parts of Kurdistan province, such as urban margins, fields, valleys and particularly river banks. Overall, 65 accessions of willow species were collected from different habitats, which 58 are well established at the collection and seven were eliminated at different stages. The collected cuttings during March performed better than the ones collected during April and May. The 58 established accessions at collection belonged to five species as follows: Salix excelsa (38.6 %), S. alba (36.8 %), S. triandra (17.5 %), S. aegyptica (5.3 %) and S. babylonica (1.7 %), of which the first three species consisted more than 90 percent of Salix species at Kurdistan province. The variance analysis result showed that there were significant differences between the even-aged accessions, different species, and different age groups at the collection in respect to diameter and height growth (ρ< 0.01). Overall, diameter and height performance of Salix excelsa (14.08 cm and 7.9 m.), S. triandra (12.91 cm and 7.09 m.) were better than S. alba (12.5 cm and 6.43 m.).
    Keywords: habitat, cutting, nursery, collection, botany, quantitative traits