فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال نهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن پناهی، پروین یاوری*، داود خلیلی، یدالله محرابی، فرزاد حدائق، فریدون عزیزی صفحات 9-19
    مقدمه و اهداف
    مطالعات مختلف نشان داده اند که بین بیماری مزمن کلیوی و سندرم متابولیک ارتباط وجود دارد. در این مطالعه به بررسی خطر بیماری مزمن کلیوی و سندرم متابولیک، هم چنین برهم کنش بیماری مزمن کلیوی و سندرم متابولیک در بروز بیماری عروق کرونر قلب پرداخته شد.
    روش کار
    در این مطالعه یک جمعیت 6568 نفری (4/43 درصد مرد) با میانگین سنی 4/48 سال در مردان و 7/46 سال در زنان و با میانه پیگیری 1/10 سال مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا شرکت کننده ها به 4 گروه تقسیم شدند. گروه اول: شامل افراد بدون بیماری مزمن کلیوی و بدون سندرم متابولیک، گروه دوم: افراد دارای بیماری مزمن کلیوی و بدون سندرم متابولیک، گروه 3: افراد دارای سندرم متابولیک و بدون بیماری مزمن کلیوی و گروه 4: افراد دارای هر دو عامل سندرم متابولیک و بیماری مزمن کلیوی بود. سپس با استفاده از مدل رگرسیونی چند متغیره کاکس نسبت مخاطره هر گروه نسبت به گروه اول و با تعدیل متغیرهای سن، تحصیلات، سیگار کشیدن، کلسترول تام، سابقه خانوادگی بیماری های قلبی- عروقی محاسبه شد.
    نتایج
    در مردان، بیماری مزمن کلیوی (بدون سندرم متابولیک) با نسبت مخاطره 74/1 (با فاصله اطمینان 95 درصد: 60/2-16/1) و سندرم متابولیک (بدون بیماری مزمن کلیوی) با نسبت مخاطره 34/2 (08/3-77/1) هر دو عامل خطر بیماری عروق کرونر قلب می باشند و در زنان نسبت مخاطره این بیماری ها به ترتیب 18/1 (19/2-64/0) و 59/2 (88/3-73/1) می باشد؛ در حالی که بیماری مزمن کلیوی و سندرم متابولیک در مردان یک برهم کنش منفی معنی دار در بروز بیماری عروق کرونر قلب داشت این برهم کنش در زنان معنی دار نبود (48/0= Pvalue).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که بیماری مزمن کلیوی در مردانی که سندرم متابولیک ندارند به تنهایی یک عامل خطر در بروز بیماری عروق کرونر قلب می باشد.
    کلیدواژگان: برهم کنش، بیماری مزمن کلیوی، سندرم متابولیک، بیماری عروق کرونر قلب
  • مجحمد رضا افلاطونیان*، ایرج شریفی، ابوالحسن ندیم، بهناز افلاطونیان صفحات 31-38
    مقدمه و اهداف
    شهرستان بم از کانون های قدیمی لیشمانیوز پوستی می باشد که این مطالعه با هدف مقایسه میزان شیوع دوره ای در جمعیت و واحدهای مسکونی در دو دوره 71-69 و 91-89 در شهر بم انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقایسه ای– تحلیلی است، که با مراجعه به منازل و بازدید بهداشت محیط و با پرسش و تعیین سابقه ابتلا، داده ها در پرسشنامه های مربوط ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با آزمون های T و کای دو با P<0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میزان شیوع در جمعیت تحت بررسی به ترتیب در دوره های زمانی 71-69 و 91-89 معادل 3/10 و 1/2 درصد و در واحدهای مسکونی 6/33 و 5/5 درصد در دوره سه سال آخر در هر مقطع زمانی بوده است. این اختلاف از نظر آماری به شدت معنی دار بود (P<0/0001). بهداشت محیط منازل از نظر چرخه بیماری در دوره 71-69 به طور معنی داری پایین تر از دوره 91-89 بود.(P<0/0001)، به طوری که از سقف نمره20 میانگین نمره بهداشت محیط در سال 71 معادل 5/11 و در سال 91 معادل 6/16 بود.
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج این مطالعه نشان داد که لیشمانیوز پوستی نوع شهری به شدت تابع تغییرات محیطی است و احتمالا برای پیش گیری بیماری، بهسازی محیط و تمیز نگهداشتن حیاط و محوطه اطراف منازل روشی موثر می باشد. جلب مشارکت مردم و مسوولان در امر بهسازی اماکن مسکونی و عمومی شهر می تواند اقدامی موثر برای اولویت برنامه های پیش گیری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیوع دوره ای، جمعیت، به عنوان واحد مسکونی، شهر بم
  • جمشید یزدانی چراتی*، الهام احمدی باصری، محمد ساکی، سیاوش اعتمادی نژاد صفحات 40-47
    مقدمه و اهداف
    سل یکی از بیماری های عفونی مهم در ایران است که می تواند به صورت ریوی و خارج ریوی تظاهر کند. با توجه به تفاوت هایی که در پراکندگی موارد سل در نواحی مختلف وجود دارد، برآن شدیم تا خصوصیات اپیدمیولوژیک و الگوی جغرافیایی این بیماری را در استان لرستان مورد بررسی قرار دهیم.
    روش کار
    این مطالعه از نوع اکولوژیک (توصیفی- تحلیلی) و دوره مطالعه سال های 87-1381 بود. اطلاعات 1481 بیمار مبتلا به سل از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان استخراج شد. داده ها برمبنای متغیرهای سن، جنس، محل سکونت، نوع بیماری، سال و مکان ثبت به روش های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نسخه 2/9 نرم افزار SAS تحلیل شد.
    نتایج
    از 1481 بیمار ثبت شده، 4/58 درصد را مردان و 6/41 درصد را زنان تشکیل می دادند که74/68 درصد آن ها شهری، 98/29 در صد روستایی و 28/1 درصد عشایر بودند. میانگین سن بیماران 87/41 سال بود. بیش ترین میزان بروز در خرم آباد (38/19 در صدهزار نفر) و کم ترین آن در شهرستان ازنا (04/7 در صدهزار نفر) بود. با براز ش مدل رگرسیون پواسن بر داده ها، اثر ساختار سنی و محل سکونت بر میزان بروز بیماری معنیدار شد.
    نتیجه گیری
    درصد عشایرنشینی به عنوان مهم ترین عامل جمعیت شناختی موثر بر بروز سل در لرستان شناسایی شد. تخصیص امکانات مناسب تر به مناطق عشایرنشین و آموزش های صحیح می تواند در کنترل و پیش گیری از این بیماری موثر باشد.
    کلیدواژگان: سل، سل ریوی، سل خارج ریوی، لرستان، رگرسیون پواسن
  • محمدرضا میری، عباسعلی رمضانی*، غلامرضا شریف زاده، مریم بهلگردی صفحات 48-55
    مقدمه و اهداف
    مصرف دخانیات یکی از معضلات جهانی است و به عنوان مهم ترین علت مرگ از بیماری های غیر واگیر می باشد. این مطالعه با هدف تعیین مصرف دخانیات و همبسته های آن در دانش آموزان پسر دبیرستانی استان خراسان جنوبی در سال88- 1387 طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر شاغل به تحصیل در زمان مطالعه بود که تعداد 2371 نفر از بین آن ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ساختاری تکمیل و با استفاده از نرم افزار SPSS و آمارهای توصیفی و تحلیلی و به وسیله آزمون های آماری مربع کای و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    شیوع مصرف سیگار در بین افراد مورد مطالعه 3/12 درصد برآورد گردید. مهم ترین انگیزه های شروع مصرف سیگار در بین افراد مورد مطالعه به ترتیب کنجکاوی و کسب لذت تعیین گردید. مهم ترین عوامل پیشگویی کننده آن کشیدن قلیان، حضور فرد سیگاری در خارج و در محل زندگی و نگرش منفی در مورد سیگار شناخته شد. شاغل بودن پدر و آموزش در مورد خطرات دخانیات به عنوان عوامل پیش گیری کننده مصرف سیگار برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    آموزش اختصاصی و آگاهی عمومی در رابطه با خطرات مصرف سیگار و ایجاد مراکز مشاوره برای نوجوانان در فشارهای زندگی می تواند قدمی اساسی در پیش گیری و کنترل مصرف سیگار در دانش آموزان باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، همبسته ها، مصرف دخانیات، دانش آموزان
  • مجید کوششی، اردشیر خسروی، محمد ساسانی پور*، سجاد اسعدی صفحات 57-66
    مقدمه و اهداف
    مطالعات اخیر در مورد مرگ ومیر در ایران آشکارا بر این نکته تاکید کرده اند که طی سه دهه گذشته بیماری های قلبی- عروقی، حوادث غیر عمدی و سرطان ها به عنوان سه علت عمده ی کاهش عمر ایرانیان، نقش آفرینی کرده اند. این مقاله در تلاش است تا چنین نقشی را در الگوی مرگ ومیر استان فارس در سال 1385 مطالعه کند.
    روش کار
    تعداد موارد مرگ ثبت شده بر حسب سن و جنس و توزیع مرگ بر حسب علت در استان فارس برای سال 1385 از نظام ثبت مرگ وزارت بهداشت اخذ شده و برای کسب اطلاع از جمعیت در معرض، به سرشماری مراجعه شده است. مرگ ومیر بالای 5 سال با روش تعادل رشد براس و مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال با روش غیر مستقیم برآورد شده و تحلیل داده ها به وسیله جدول عمر چندکاهشی انجام شده است.
    نتایج
    برآورد این مقاله از امید زندگی سال 1385 در استان فارس، 3/70 سال است که برای زنان حدود 72 و برای مردان به کم تر از 69 سال می رسد. یافته ها نشان می دهد که سه علت عمده مرگ، مسوول کاهش حدود 11 سال از عمر مردان و زنان استان فارس است. نتایج جزیی تر، بیان گر این است که بیماری های قلبی- عروقی و سپس حوادث غیر عمدی سهم بیش تری در این کاهش داشته اند و نقش حوادث غیر عمدی در کاهش امید زندگی مردان، پررنگ تر از زنان است.
    نتیجه گیری
    توجه ویژه به عوامل خطر مربوط به بیماری های قلبی- عروقی در هر دو جنس و حوادث غیر عمدی در سطح مردان برای کاهش سطح مرگ ومیر و در نهایت افرایش امید زندگی استان ضروری است.
    کلیدواژگان: امید زندگی در بدو تولد، بیماری های قلبی، عروقی، حوادث غیر عمدی، سرطان ها
  • سیما زایری*، صبا اصغر زاده، مینا زایری، کورش هلاکویی نایینی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 66-74
    مقدمه و اهداف
    در سراسر جهان جمعیت در حال پیر شدن است. سهم رو به افزایش جمعیت سالمندان، چالش های جدیدی را در قرن کنونی ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان محله آذربایجان شهر تهران انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه مقطعی روی 287 نفر از افراد 60 سال و بالاتر انجام شد. شرکت کنندگان به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. اطلاعات با پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت، پرسشنامه فعالیت های روزانه زندگی، و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک جمع آوری شد. به هر حیطه بر اساس دست نامه سازمان جهانی بهداشت امتیازی معادل 0 تا 100 داده شد. متغیرهای نهایی در مدل رگرسیون خطی چند متغیره با استفاده از SPSS 16.0 تعیین شدند.
    نتایج
    میانگین چهار حیطه تشکیل دهنده کیفیت زندگی (سلامت جسمانی، روان، محیط و اجتماعی) سالمندان به ترتیب 41/58، 53/13، 53/59 و 42/82 به دست آمد. نتایج رگرسیون خطی چند متغیره نشان داد که عوامل تاثیرگذار در هر حیطه به ترتیب شامل سن، وضعیت تاهل، ابتلا به بیماری مزمن جسمی و وضعیت اقتصادی در حیطه سلامت جسمانی، جنس وضعیت تاهل، ابتلا به بیماری مزمن جسمی، وضعیت اقتصادی و ترکیب خانواده در حیطه سلامت روان، ابتلا به بیماری مزمن جسمی و وضعیت اقتصادی در حیطه سلامت محیط و جنس در حیطه سلامت اجتماعی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد عوامل متعددی روی کیفیت زندگی سالمندان موثر است که شناخت این عوامل و در نظر گرفتن آن ها برای برنامه ریزی بهتر در مورد سالمندان و توانمند سازی آنان، اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمندان، سازمان جهانی بهداشت
  • طیبه امیری پارسا*، میترا خادم الشریعه، محمدرضا حادمی نیا، مرضیه سادات آذر نیوه صفحات 75-83
    مقدمه و اهداف
    چاقی با افزایش مقاومت به انسولین، پرفشاری خون، هیپرلیپیدمی و هیپرانسولینمی و بیماری های قلبی- عروقی همراه است. هدف اصلی این مطالعه، بررسی برخی عوامل مرتبط با چاقی و اضافه وزن در بین زنان دارای اضافه وزن و چاق 50-30 ساله شهرستان سبزوار بود.
    روش کار
    در این تحقیق از فرم پرسش نامه 56 سوالی و پرسش نامه فعالیت بدنی بک استفاده شد. وزن، قد، دور کمر، اضافه وزن (kg/m2 25BMI≥)، چاقی (kg/m230BMI≥) و چاقی شکمی (85/0 WHR≥) نیز ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل آماری متغیرها از آزمون های MANOVA، آزمون تکمیلی توکی، همبستگی پیرسون و اسپیرمن، کروسکال والیس و مریع کای با سطح معنی داری 05/0 ≥P استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که 5/22 درصد زنان وزن نرمال، 4/42 درصد دچار اضافه وزن و 6/31 درصد هم چاق و تنها 5/3 درصد زنان لاغر بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از شیوع 74 درصد اضافه وزن و چاقی در زنان سبزواری بود که لزوم استفاده از شیوه های آموزشی برای آشنایی مردم به ویژه زنان با مسائل کنترل وزن و پیش گیری از چاقی، را مورد تاکید قرار می دهد. یافته ها نشان داد که سن، تعداد فرزندان، تعداد بارداری، سن اولین قاعدگی، تعداد اعضای خانواده، کار با کامپیوتر و مصرف غذای پر چرب باعث افزایش خطر چاقی می شود. در همین راستا بهبود و اصلاح شیوه زندگی و توسعه فعالیت بدنی به عنوان کم هزینه ترین و کم خطرترین روش پیش گیری از چاقی نیازمند توجه بیش تر می باشد.
    کلیدواژگان: چاقی، سن، فعالیت بدنی، مصرف غذا، زنان سبزواری
  • کورش هلاکویی نایینی*، سعید هاشمی نظری، محمود محمودی، محمد شکاری، عبدالحسین مدنیپ صفحات 84-86
    مقدمه و اهداف
    یکی از سوالات مهم تحقیقات اپیدمیولوژیک و اجتماعی، بررسی الگوهای ارتباط بین محل زندگی افراد و پیامدهای اجتماعی و سلامتی است. در این بررسی، محاسبه شاخص های افتراق برای متغیرهایی اقتصادی- اجتماعی مهم با استفاده از داده های سرشماری سال 1385 انجام گرفته است، و سپس برای پاسخ به این سوال که آیا افتراق اقامتی با تفاوت های موجود در سطح سلامت، در زیر گروه های یک متغیر مورد نظر ارتباط دارد، تلاش شده است.
    روش کار
    دراین مطالعه از نمونه 20درصد داده های سرشماری سال 1385 کشور استفاده شده است. شاخص های افتراق اقامتی در وهله اول با در نظر گرفتن شهرستان به عنوان واحد سکونت برای کل شهرستان محاسبه گردید و در مرحله بعد، محاسبات با در نظر گرفتن بخش/شهر/دهستان به عنوان واحد سکونت برای هر یک از شهرستان های استان به طور جداگانه انجام شده است. در این مطالعه 6 شاخص افتراق محاسبه گردید. در تقسیم بندی افتراق از نقطه برش های معمول برای D issimilarity Index وInformation theory index استفاده گردید.
    نتایج
    براساس شاخص های افتراق dissimilarity index) و(Information theory index محاسبه شده، استان هرمزگان از نظر بیش تر متغیرهای مورد مطالعه، افتراق کم داشت. متغیرهای مورد بررسی در برخی شهرستان های استان افتراق متوسط، زیاد و حتی شدید داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج، نشان دهنده توزیع نامناسب تعدادی از متغیرها در بین واحدهای جغرافیایی مورد بررسی در برخی از شهرستان های استان هرمزگان می باشد. مقامات استان می توانند از اطلاعات تولید شده برای توزیع مناسب تر خدمات و حرکت در راستای تحقق برابری در سلامت و عدالت اجتماعی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: افتراق اقامتی، شاخص های افتراق، داده های سرشماری، استان هرمزگان
|
  • Mh Panahi, P. Yavari *, D. Khalili, Y. Mehrabi, F. Hadaegh, F. Azizi Pages 9-19
    Background and Objectives
    We studied the risk of Chronic Kidney Disease (CKD)، Metabolic Syndrome (MetS)، and their interaction on the incidence of Coronary Heart Disease (CHD).
    Methods
    A population of 6568 participants (43. 4% male) with a mean age of 48. 4 years for males and 46. 7 years for females and a median follow-up of 10. 1 years was investigated. They were divided into 4 groups at baseline: CKD-/MetS-، CKD+/MetS-، CKD-/MetS+، CKD+/MetS+. Hazard Ratios (HRs) were calculated for each group and were compared to the first group using multivariate Cox regression analysis adjusted for age، education، smoking، total cholesterol، and the family history of cardiovascular diseases.
    Results
    Men with CKD (without MetS) showed an HR of 1. 74 (CI 95%: 1. 16-2. 60) for CHD events. The measured value was 2. 34 (1. 77-3. 08) for men with MetS (without CKD). The respective results were in women 1. 18 (0. 64-2. 19) and 2. 59 (1. 73-3. 88). CKD and MetS had a significant negative interaction with CHD events (HR=0. 40، 0. 24-0. 66). The interaction was not significant in women (P value=0. 48).
    Conclusion
    The results of this study indicated that CKD without MetS was a risk factor for coronary heart disease in men but not in women.
    Keywords: Interaction, Chronic kidney disease, Metabolic syndrome, Coronary heart disease
  • Mr Aflatoonian *, I. Sharifi, A. Nadim, B. Aflatoonian Pages 31-38
    Background and Objectives
    Bam is one of the old CL centers and this study aimed to determine and compare the period prevalence among its population and housing units in two periods of 1990-92 and 2010-2012.
    Methods
    In this descriptive–analytical study، data were collected in the questionnaires through door-to-door visits environmental hygiene، and inquiring the history of the CL disease. A questionnaire was completed for each household، the data were analyzed using SPSS software and t- and X2 tests. P<0. 05 was considered significant.
    Results
    The prevalence rates in the periods 1998-1999 and 2010-2012 were 10. 3% and 2. 1%، in the study population and 33. 6% and 5. 5% in the residential units in the period of the last 3 years، respectively with a very significant difference (P<0. 0001). The environmental hygiene of the houses in terms of vector breeding was significantly lower in the period 1990-1992 than 2010-2012 (P<0. 0001). The mean score of environmental hygiene was 11. 5 and 16. 6 out of 20 during the two periods، respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study، urban CL is extremely reflective of the environmental changes and probably the best preventive measure is to improve the environmental hygienic conditions in and around the households. Public participation and commitment of the health authorities in this regard could be an important measure for planning preventive programs.
    Keywords: Periodic prevalence, Population, Housing units, Bam
  • J. Yazdani Cherati *, E. Ahmadi Baseri, M. Saki, S. Etemadinejad Pages 40-47
    Background and Objectives
    Tuberculosis (TB) is one of the major infectious diseases in Iran and has pulmonary and extra-pulmonary manifestations. Considering the differences in the distribution of the cases across different regions، we decided to study the geographical distribution، epidemiologic characteristics، and disease pattern in Lorestan.
    Methods
    This ecologic (descriptive analytical) survey was done in Lorestan between 2002 and 2008. The data was collected from the Health Department of Lorestan University of Medical Sciences and included the history of 1481 patients suffering from TB. The study variables were sex، disease type، residential location، age، and year. The data were analyzed using statistical package SAS 9. 2 and descriptive and inferential statistics were applied.
    Results
    From 1481 registered patients 58. 4% were male and 41. 6% were female among which 68. 74% and 29. 98% lived in urban and rural areas and 1. 28% were nomads. The mean age of the patients was 41. 87. The highest and lowest incidence rates were observed in Khoram Abad (19. 38 per 100000) and Azna (7. 04 per 100000)، respectively. Using Poisson regression، it was observed that the effects of age structure and residency on the incidence rate were significant.
    Conclusion
    The percentage of nomads was identified as the most important demographic factor in the incidence rate of TB in Lorestan. Allocation of better resources and appropriate training can be effective in controlling and preventing the disease.
    Keywords: Tuberculosis disease, Pulmonary tuberculosis, Extra pulmonary tuberculosis, Lorestan, Poisson regression
  • Mr Miri, Aa Ramazani *, Gh Sharifzadeh, M. Bahlgerdi Pages 48-55
    Background and Objectives
    Smoking is a global problem and is the most important cause of death due to non- communicable diseases. This study was conducted to evaluate smoking and its correlates in male students in South Khorasan.
    Methods
    This descriptive-analytical study was undertaken in South Khorasan on high school male students. A sample of 2371 cases was selected through cluster multi stage sampling. The data was collected through a structured questionnaire and analyzed by SPSS software using chi-square and logistic regression tests.
    Results
    The prevalence of smoking was 12. 3 per cent (285 cases). The most important motivating factors for smoking for the first time were curiosity، joy. The most important predictors of smoking were hookah consumption، the presence of a smoker in or outside the living place، and a negative attitude to smoking. Working father and education regarding smoking risks were preventive factors.
    Conclusion
    Special education and public awareness about the risks of smoking and establishment of consultation centers for adolescents can be major steps toward the prevention and control of smoking among students.
    Keywords: Prevalence, Relevant, Smoking consumption, Students
  • M. Koosheshi, A. Khosravi, M. Sasani Pour *, S. Asadi Pages 57-66
    Background and Objectives
    The recent researches on mortality in Iran in the past 3 decades have obviously emphasized cardiovascular diseases، unintentional injuries، and neoplasms as the most important causes of shortening Iranian’s lives. We investigated the role of these major causes on the mortality patterns in Fars in 2006.
    Methods
    The number of registered deaths by age and sex and the distribution of death by cause in Fars in 2006 were derived from the Death Register System of Ministry of Health (MoH). We used the 2006 census to obtain the information on the population exposed to death. The mortality of the people over 5 years of age was estimated and corrected using the Brass Growth Balance method. The mortality rate of the children under the age of 5 was estimated by indirect methods and the data were analyzed using the multi-decrement life table.
    Results
    Life expectancy was 70. 3 years in Fars، about 69 years in males and 72 years in females، in 2006. The results showed that 3 main causes of death were responsible for reducing life expectancy of about 11 years in men and women in Fars. Detailed results revealed that cardiovascular diseases and unintentional injuries played more important roles in the decrease. Unintentional injuries plays more major role in decreasing life expectancy in males than females.
    Conclusion
    Special attention should be paid to the risk factors of cardiovascular diseases in both genders and unintentional injuries in males in Fars to reduce the mortality level and increase the life expectancy.
    Keywords: Life expectancy at birth, Cardiovascular disease, Unintentional injuries, Neoplasms
  • S. Zaeri *, S. Asgharzadeh, M. Zaeri, K. Holakouie Naeini, A. Rahimi Foroushani Pages 66-74
    Background and Objectives
    The world population is growing old. The rising proportion of the elderly is creating new health care challenges in the current century. This study aimed to determine the quality of life and the associated factors in the elderly population of Azerbaijan district in the city of Tehran، Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 287 elderly persons aged 60 and older. Participants were selected through systemic random sampling. The WHOQOL-BREF questionnaire، the Activities of Daily Living (ADL) questionnaire، and a questionnaire for demographic characteristics were used for data collection. Each domain was given a score between 0 to100 based on the WHO manual. The final variables were determined in a multivariate linear regression model using SPSS16.
    Results
    The mean score of the 4 domains of quality of life (physical، psychological، environmental، and social health) of the elderly population living in Azerbaijan district was 58. 41، 53. 13، 59. 53، and 42. 82، respectively.
    Conclusion
    A variety of correlates affect the quality of life of the elderly. Recognizing and considering these factors are important for planning more effective programs for the elderly and empowering them.
    Keywords: Quality of life, Elderly, World Health Organization
  • T. Amiri Parsa *, M. Khademosharie, Mr Hamedinia Azarnive Pages 75-83
    Background and Objectives
    Obesity is associated with increased resistance to insulin، hypertension، hyperlipidemia، hyperinsulinemia، and cardiovascular diseases. The purpose of this study was to investigate some factors associated with overweight and obesity among normal، overweight، and obese women aged 30 to 50 years from Sabzevar.
    Methods
    A questionnaire with 56 questions was prepared. The Beck questionnaire was used to measure the physical activity level. Weight، height، and waist circumference of the participants were measured using standard methods. Overweight (BMI ≥25 kg/m2)، obesity (BMI ≥30 kg/m) and abdominal obesity (WHR ≥0. 85) were also evaluated. MANOVA، Tukey post-hoc test، Pearson and Spearman correlation coefficients، Kruskal-Wallis and chi-square test were used for the statistical analysis of test variables. P ≤0. 05 was considered significant.
    Results
    The results showed that 22. 5% of women had normal weight، 42. 4 percent were overweight، 31. 6 percent were obese، and only 3. 5 percent of women were underweight.
    Conclusion
    Our results showed that the prevalence of overweight and obesity was 74% in women living in Sabzevar، indicating the necessity of using educational methods to familiarize people، especially women، with weight control issues and prevention of obesity. The findings revealed that age، number of children، number of pregnancies، age at menarche، number of family members، working with the computer، and high-fat meals may increase the risk of obesity. Lifestyle modification and physical activity، as the most affordable and safest methods of preventing obesity، require more attention.
    Keywords: Obesity, Age, Physical activity, Food consumption, Sabzevari Women
  • K. Holakouie Naieni *, S. Hashemi Nazari, M. Mahmoodi, M. Shekari, A. Madani Pages 84-86
    Background and Objectives
    One of the major questions in epidemiological and social science researches is studying the relationship of the living place with social and health outcomes. In this study، we measured segregation indices for a number of important socioeconomic indices using the 2006 Iranian census data to find out whether residential segregation is correlated with the available differences in the health level in the subgroups of certain variables.
    Methods
    Twenty percent of the 2006 national census data was used for measuring segregation indices. Residential segregation indices were measured once for Hormozgan Province among its eleven cities and then for each city among theirs sections. Six segregation indices were measured. We used the common cut points for interpreting the values of dissimilarity index and information theory index.
    Results
    According to the dissimilarity and information theory index، the segregation of most of the variables in the province fell within the category of mild segregation. Segregation of the variables in some cities fell within the category of moderate، severe، and even extreme.
    Conclusion
    The results indicated improper distribution of some of these variables in geographic units in some of the cities of Hormozgan Province. This information can help the authorities who are committed to implementing the health equity and social justice.
    Keywords: Residential segregation, Segregation indices, Census data, Hormozgan province