فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دوازدهم شماره 7 (پیاپی 60، مهر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • لیلا امینی، زهرا صفایی*، روح انگیز جمشیدی، لیلا نیسانی سامانی صفحات 506-514
    پیش زمینه و هدف
    بارداری یکی از مهم ترین دوران زندگی زنان است که تجربه خوشایندی را به دنبال دارد. بااین حال تمام بارداری ها بدون عارضه نبوده و منجر به تولد یک نوزاد سالم نخواهند شد و می توانند با پیامدهای ناخوشایندی همراه باشند. ازجمله این پیامدها می توان به بستری نوزاد در NICU، وزن نامناسب جنین، ناهنجاری های هنگام تولد، محدودیت رشد داخل رحمی و دکولمان اشاره نمود. میزان این اختلالات در زنان که پس از روش های کمک باروری (IVF) باردار شده اند بسیار بالاتر است. مطالعه حاضر باهدف مقایسه پیامدهای بارداری پس از لقاح آزمایشگاهی (IVF) و بارداری خودبه خودی در زنان نخست حامله مراجعه کننده به مراکز آموزشی و درمانی شهر تهران-1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی مقایسه ای هست که به صورت گذشته نگر به منظور تعیین و مقایسه پیامدهای نوزادی کم وزنی هنگام تولد و بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه نوزادان، پیامدهای جنینی ناهنجاری های هنگام تولد، محدودیت رشد داخل رحمی و پیامدهای جفتی دکولمان و جفت سرراهی بر روی 620 نفر از زنان نخست حامله انجام گرفته است. نمونه گیری از سه بیمارستان شهید اکبرآبادی (310 نمونه)، آرش (155 نمونه) و بهارلو (155 نمونه) به صورت نمونه گیری سهمیه ای و با توجه به معیارهای موردنظر، جمع آوری شده و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر، تی مستقل و من-ویتنی مورد قضاوت آماری قرار گرفتند) 05/0 > P).
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میانگین و انحراف استاندارد سنی نمونه ها در گروه بارداری خودبه خودی 25/3 ± 4/56 و در گروه IVF برابر با 29/8 ± 5/31 بود. آزمون های آماری ارتباط معنی داری را در متغیرهای بستری نوزاد در بخش نوزادان(NICU)(p<0/0001) و کم وزنی نوزاد (p=0/009) بین دو گروه مورد مطالعه نشان داد. درحالی که در متغیرهای ناهنجاری هنگام تولد، محدودیت رشد داخل رحمی، دکولمان و جفت سرراهی در دو گروه ارتباطی ازلحاظ آماری پیدا نشد. قابل ذکر است که بعد از حذف تاثیر متغیر مخدوشگر سن، ارتباط آماری مابین متغیر NICU مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    درمان ناباروری با روش IVF باعث شیوع بیشتر کم وزنی نوزاد می شود. با توجه به اهمیت بهداشتی-درمانی مسئله، توجه به مراقبت های دوران بارداری زنان نابارور اهمیت خاص خود را طلب می کند.
    کلیدواژگان: پیامدهای بارداری، درمان ناباروری، IVF، نخست حامله
  • نادر آقاخانی، امین سهیلی، ابراهیم علی افسری ممقانی*، لیلا عطایی، معصومه پورایران، یوسف سلیمانی کیوی صفحات 521-515
    پیش زمینه و هدف
    پرستاری از مشاغلی است که در آن فرد شاغل مجبور به انجام شیفت های در گردش ازجمله نوبت شب است. نوبت های شب کاری در پرستاران آن ها را در معرض اختلالات فیزیکی و روانی قرار می دهد که یکی از این مشکلات می تواند کمردرد باشد که علاوه بر ایجاد آسیب جسمی و گاه معلولیت به این گروه مراقبین سلامت، هزینه هایی مثل ازکارافتادگی و بازنشستگی پیش از موعد را باعث شود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که داده های آن با استفاده از پرسشنامه دو قسمتی Oswestry و پرسشنامه مشخصات دموگرافیکی و شدت کمردرد از 380 پرستار در بیمارستان های آموزشی تبریز جمع آوری و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج مشخص نمود که ارتباطی بین وجود نوبت شب کاری پرستاران و کمردرد وجود ندارد. هرچند شیوع کمردرد در پرستاران شب کار بالابود. بین مشخصات دموگرافیکی پرستاران و کمردرد به استثنای سن رابطه ای وجود نداشت به گونه ای که با افزایش سن شیوع کمردرد بالا می رفت.
    بحث و نتیجه گیری
    اکثر پرستاران به دلیل نوبت های کاری شبانه در معرض انواع اختلالات جسمی ازجمله کمردرد قرار دارند که برای درک صحیح تر این موضوع نیاز به پژوهش بیشتری وجود دارد. انجام اقداماتی مانند تنظیم نوبت های کاری با توجه به سن، سابقه کاری و مداخلات مدیریتی جهت استفاده از پرستاران با سن و سابقه بیشتر در بخش های با بارکاری کمتر در صورت امکان می تواند در کاهش کمردرد مفید باشد. همچنین انجام مرور سامانمند بر مطالعات موجود توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شب کاری، کمردرد، پرستاران، تبریز
  • حامد اقدسی، فتح الله غلامی بروجنی*، سعید حسین پور صفحات 522-531
    پیش زمینه و هدف
    امروزه استفاده از روش های کم هزینه و در دسترس عموم، جهت تصفیه حداقلی آب های سطحی به منظور شرب در شرایط عدم دسترسی به آب تصفیه شده و در مواقع اضطراری موردتوجه سازمان های بهداشتی و جهانی واقع شده است. فناوری SODIS به معنی استفاده از نور خورشید جهت گندزدایی آب، یکی از مهم ترین این فناوری هاست. در این مطالعه به بررسی تاثیر طیف UV-A نور خورشید در گندزدایی آب های سطحی در شرایط آب و هوایی شهر ارومیه پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی – مقطعی در طی ماه های خرداد و تیر 1392 از یک منبع آب سطحی در طی 9 روز، نمونه برداری انجام شده است. نمونه ها پس از انتقال به آزمایشگاه و بررسی پارامترهای بار اولیه میکروبی، کدورت،pH و دمای آب، در 2 نوع ظرف شفاف PET و شیشه ای به مدت 6 ساعت از 9 صبح تا 15 در معرض نور خورشید قرار گرفته اند و در 2 بازه زمانی 3 ساعته آزمایش های فوق بر روی نمونه های در معرض تکرار گردیده است. مقدار شدت اشعه ماوراءبنفش نور خروشید در طیف UV-A توسط دستگاه هر یک ساعت اندازه گیری شده و میانگین شدت به دست آمده است. سپس با استفاده از تحلیل آماری ارتباط بین کاهش بار میکروبی با زمان تماس، دمای آب، کدورت، بار اولیه میکروبی آب خام و pH و نوع ظرف موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد میزان کاهش بار میکروبی نمونه ها پس از 3 و 6 ساعت زمان تماس درصورتی که کدورت آب کمتر از NTU 20 باشد، به ترتیب برابر log10 32/0 و log10 32/1 بوده است. همچنین با افزایش شدت اشعه UV-A راندمان گندزدایی افزایش یافته و بار اولیه میکروبی نمونه ها تاثیر چندانی در کارایی گندزدایی آب نداشته است. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که ارتباط مستقیمی بین دمای آب و دمای محیط با کاهش بار میکروبی نمونه ها وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    فناوری SODIS می تواند به عنوان یکی از روش های گندزدایی آب در شرایط اضطراری محسوب شود.
    کلیدواژگان: گندزدایی، بار میکروبی، گندزدایی با نور خورشید
  • مریم قسامی*، محمدرضا شعیری، محمدعلی اصغری مقدم، نرجس رحمتی صفحات 532-543
    پیش زمینه و هدف
    اغلب، متخصصان به دلیل محدودیت زمانی و فقدان ابزار غربالگری کوتاه، سریع و مناسب از بررسی نشانه های جنسی در زنان خودداری می کنند. مبتنی بر این نیاز، هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی «نسخه 6 سوالی مقیاس عملکرد جنسی زنان» (FSFI-6) در نمونه ای از زنان ایرانی بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، بر روی 650 زن متاهل ساکن شهر تهران و 107 زن مبتلا به اختلالات جنسی که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، صورت گرفت. روایی سازه FSFI-6 با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و روایی همگرا و واگرا ابزار با محاسبه همبستگی بین نمره های آزمودنی ها در FSFI-6 و نمره های آن ها در مقیاس های پریشانی جنسی زنان، افسردگی اضطراب استرس، عواطف مثبت و منفی و سازگاری زناشویی لوک-والاس موردبررسی قرار گرفت. روایی ملاک FSFI-6 از طریق مقایسه نمره های نمونه غیر بالینی با نمره های 107 زن دارای اختلال جنسی انجام شد. همچنین پایایی FSFI-6 با محاسبه آلفای کرونباخ و نیز ضرایب بازآزمایی (با فاصله 4 هفته) وارسی شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی و همبستگی های پیرسون از روایی سازه، روایی همگرا و واگرای FSFI-6 حمایت کرد. همچنین، نتایج نشان داد که FSFI-6 می تواند افراد دو گروه بالینی و غیر بالینی را به طور موفقیت آمیزی از یکدیگر تفکیک کند. محاسبه آلفای کرونباخ و ضرایب بازآزمایی حاکی از پایایی مطلوب آن بود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که نسخه فارسی FSFI-6 از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می تواند به عنوان ابزاری سریع و دقیق در موقعیت های غربالگری، بالینی و پژوهشی در زنان ایرانی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ناکارآمدی جنسی، تحلیل عاملی، پایایی و روایی
  • فرزاد زارعی*، پریسا باقی، خسرو قادریان، شادی شمس، امید ناصری صفحات 544-551
    پیش زمینه و هدف
    آموزش داروشناسی در پرستاری به منظور کسب مهارت های لازم در زمینه مراقبت های دارویی بیماران انجام می شود و کسب این مهارت ها یکی از صلاحیت های ضروری حرفه پرستاری است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی درک دانشجویان پرستاری از مهارت های مهم مراقبت دارویی خود است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقطعی با شرکت تمامی دانشجویان سال های دوم، سوم و چهارم پرستاری انجام شد. داده ها توسط یک پرسشنامه متشکل از مشخصات دموگرافیک، ارزیابی از داشتن یا نداشتن ضعف و جدول مقیاس اندازه گیری خودارزیابی دانشجو (SARS) جمع آوری گردیده و نهایتا توسط نرم افزار آماری (SPSS (Ver.16 و با روش های توصیفی و تحلیلی (کای دو) آنالیز گردید.
    یافته ها
    3/56درصد مشارکت کنندگان مرد و 43/7 درصد زن بودند. به استثنای مهارت در زمینه آموزش به بیمار در سایر مهارت ها بیش از 65درصد دانشجویان ارزیابی ضعیفی از مهارت های مراقبت دارویی خود داشتند. دانشجویان بیشترین ضعف خود را در تشخیص عوارض جانبی داروها و بیشترین توانایی را در زمینه آموزش به بیمار ذکر نمودند.
    بحث و نتیجه گیری
    دانشجویان میزان مهارت های مراقبت دارویی خود را ضعیف ارزیابی می کنند. این یافته یک نقص برجسته را در صلاحیت های حرفه ای دانشجویان نشان می دهد که نیازمند توجه فوری برای رفع آن است. امید است که با بکار گرفتن شیوه های مناسب بتوان در بهبود هرچه بیشتر کیفیت آموزشی دانشجویان پرستاری تلاش مضاعفی نمود.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، خودارزیابی، مراقبت دارویی، داروشناسی، دانشجویان پرستاری
  • خانم مرضیه آوازه*، دکنر لیلا ولی زاده، محمدباقر حسینی، محمد اصغری جعفرآبادی، نیک کانمن، آقا نصیب بابایی صفحات 552-561
    پیش زمینه و هدف
    نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان تحت استرس مکرر قرار گرفته و دچار محرومیت از خواب می شوند. در این راستا یکی از استراتژی های توصیه شده مراقبت خوشه ایمی باشد از طرفی بر مشاهده مستقیم رفتار نوزادان در زمان ارائه مراقبت های پرستاری تاکید گردیده است. هدف از این مطالعه مقایسه پاسخ های رفتاری نوزادان نارس در مراقبت خوشه ایبا سه و چهار پروسیجر غیرتهاجمی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی متقاطع تصادفی است که در سال 1392 در مرکز آموزشی درمانی الزهرای تبریز، ایران انجام گرفت. 31 نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان در سن 32 هفتگی تحت مراقبت خوشه ایسه پروسیجره و چهار پروسیجره موردمطالعه قرار گرفته و ازنظر علائم رفتاری قابل مشاهده بررسی شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار STATA10 در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین مجموع علائم رفتاری بیانگر تثبیت در قبل، حین و بعد از مراقبت خوشه ایدر مراقبت خوشه ایسه پروسیجره به ترتیب 1/48، 2/03، 2/45 و چهار پروسیجره 2/68، 4/23، 2/87 و علائم رفتاری بیانگر استرس در مراقبت خوشه ایسه پروسیجره 06/2، 52/2، 97/1 و چهار پروسیجره 2/97، 4/03 و 3/03 بود. تفاوت آماری معنی داری در قبل و بعد از مراقبت خوشه ایبین دو مداخله یافت نشد اما در حین مراقبت خوشه ایاین تفاوت معنی دار بود (P=0.035).
    بحث و نتیجه گیری
    اگرچه مراقبت خوشه ایسه پروسیجره قابل قبول تر فرض گردید، مراقبت خوشه ایچهار پروسیجره نیز قابل قبول نشان داده شده و هر دو برای نوزادان نارس پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نوزادان نارس، خوشه بندی کردن، مراقبت کردن، علائم رفتاری
  • طیبه مهرابی، معصومه علیجان پور آقاملکی*، راضیه سادات حسینی، اکرم زیرکی دانا، زهرا صفایی صفحات 562-567
    پیش زمینه و هدف

    معنویت مهم ترین بعد وجودی در بیش از یک سوم مردم است و به عنوان نیروی قوی در مرکز زندگی آن ها قرار گرفته است. همین موضوع ممکن است به نحوی بر نحوه کیفیت زندگی فرد نیز تاثیر داشته باشد. با توجه به اینکه زنان نابارور در معرض استرس و اضطراب زیادی هستند این مطالعه باهدف بررسی ارتباط سلامت معنوی و کیفیت زندگی در زنان نابارور مراجعه کننده به مراکز ناباروری انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه همبستگی مقطعی، تعداد 190 نفر از زنان نابارور 20 تا 45 ساله که به مراکز ناباروری شهر اصفهان مراجعه کردند از طریق نمونه گیری آسان انتخاب شدند. برای بررسی سلامت معنوی و کیفیت زندگی به ترتیب از پرسشنامه سلامت معنوی (SWBS) و پرسشنامه کیفیت زندگی خلاصه شده سازمان جهانی بهداشت استفاده شده است. اطلاعات به دست آمده توسط SPSS ویرایش 17 مورد تجزیه وتحلیل گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میانگین نمره کیفیت زندگی 87/9، بعد وجودی سلامت معنوی44/8، بعد مذهبی 52/8 و سلامت معنوی کل 7/97 بوده است. بین کیفیت زندگی با بعد وجودی سلامت معنوی (p< 0/001)، بعد مذهبی آن (p< 0/001) و سلامت معنوی کل (p< 0/001) ارتباط مستقیم وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه ناباروری یک مشکل چندجانبه است و خسارات متعددی را برای زن ایجاد می کند و کیفیت زندگی وی را تحت تاثیر قرار می دهد و با توجه به ارتباط سلامت معنوی با کیفیت زندگی در این گروه، می توان با ارتقا سلامت معنوی، کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کیفیت زندگی، ناباروری
  • جمیله ملکوتی، نیشتمان علیدوست*، حمیده محدثی، نیلوفر ستارزاده جهدی، محمد اصغری جعفرآبادی، هانیه صالحی پورمهر صفحات 575-568
    پیش زمینه و هدف
    افزایش تصاعدی سزارین به یکی از معضلات مهم سیستم های بهداشتی و جمعیتی تبدیل گردیده است. فقدان آگاهی از عوارض سزارین و نگرش منفی نسبت به زایمان طبیعی، از مهم ترین علل افزایش تمایل زنان باردار نسبت به سزارین می باشد. آموزش به زنان باردار می تواند باعث کاهش ترس از زایمان شود و مادران با کسب آگاهی لازم، می توانند روش مناسب را انتخاب کنند. این مطالعه باهدف تعیین اثر آموزش بر آگاهی و نگرش زنان در انتخاب نوع زایمان انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 200 زن باردار نخست زا با حاملگی 24 تا 32 هفته در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بوکان در سال 93 که ممنوعیتی برای زایمان طبیعی نداشتند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مساوی مداخله و کنترل تقسیم شدند. مداخله در گروه آزمون، برگزاری چهار جلسه آموزشی بود که هر هفته تشکیل شد. از پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 و آزمون های آماری t زوجی و مستقل و تحلیل کواریانس در سطح معنی داری 0.05 تحلیل گردید.
    یافته ها
    در گروه آزمون نمره آگاهی از 2/79 به12/29 و نمره نگرش از 47/24 به 54/98 به صورت معنی داری افزایش یافته بود. در گروه کنترل تغییر نمره آگاهی از 3/61 به 4/10 و نگرش از 45/99 به 46/80 ازنظر آماری معنی دار نبود. همچنین تغییرات میانگین نمره آگاهی و نگرش بعد از مداخله نسبت به قبل آن در دو گروه معنی دار بود (P <0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی آموزش بر افزایش آگاهی و نگرش زنان باردار در انتخاب نوع زایمان توصیه می شود به منظور کاهش روند سزارین، این آموزش ها در کنار مراقبت های بارداری به کلیه زنان باردار داده شود.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، نگرش، نخست زا، شیوه زایمان
  • بهاره عزیزی نژاد*، رحیمه پورحیدر صفحات 576-584
    پیش زمینه و هدف
    امروزه در تمام کشورهای جهان، نقش سلامت و حفظ آن در رشد و توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی حائز اهمیت است. بدین جهت صاحب نظران امر توسعه معتقدند که برای دستیابی به اهداف آموزشی و علمی در زمینه سلامت و درمان مدیران و مربیان باید از شایستگی و کار آیی لازم برخوردار باشند. ازاین رو در این تحقیق، رابطه ویژگی های فردی مشتمل بر سن، سابقه خدمت، سابقه مدیریت و مهارت های سه گانه (انسانی، ادراکی و فنی) مدیران با کار آیی آنان بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری، شامل مدیران دانشگاه به تعداد 103 نفر می باشد. نمونه آماری شامل 52 مدیر است که با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیده است. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شده است. یک پرسشنامه مخصوص مدیران، جهت جمع آوری اطلاعات فردی از آنان و دیگری، برای سنجش کار آیی مدیران توسط کارکنان بود.
    یافته ها
    اهم نتایج به دست آمده نشان داد که بین سن و کار آیی (0/252=r و 0/740=P) و بین سابقه خدمت و کار آیی (0/188-=r و 0/182=P) رابطه معناداری وجود ندارد ولی بین سابقه مدیریت و کار آیی رابطه مثبت و مستقیم معنادار (0/127=r و 0/04=P) وجود دارد. بین مهارت های سه گانه مدیران (فنی، انسانی و ادراکی) با کار آیی، رابطه وجود دارد، بطوریکه با افزایش هر یک از آن ها بر کار آیی مدیران افزوده می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    شناخت عوامل موثر، مهارت های سه گانه و نحوه رابطه آن ها با کار آیی ازجمله نتایج این پژوهش بود که آگاهی از آن ها برای مدیران برای دستیابی به کار آیی سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: کار آیی، مهارت های سه گانه مدیریت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • کمال خادم وطن، علیرضا رحمانی*، سیما قاسمی، حسین آهنگری، مریم مهرپویا صفحات 585-590
    پیش زمینه و هدف
    شایع ترین سبب شناسی بیماری عروق محیطی تصلب شرایین می باشد با افزایش سن جمعیت میزان بروز بیماری عروق محیطی نیز افزایش می یابد. بیماری عروق محیطی بخش مهمی از عوارض بیماری مزمن کلیه را تشکیل می دهد که منجر به آمپوتاسیون و جراحی های مشابه می شود و همچنین معلولیت هایی را برای فرد بیمار به همراه دارد. علیرغم وجود عوامل خطرساز عروقی مانند فشارخون، دیابت، سن، سیگار و هیپر لیپیدمی در بیماران دارای نارسایی مزمن کلیه حتی بعد از حذف این عوامل نیز یک رابطه مستقل قطعی بین بیماری عروق محیطی و نارسایی مزمن کلیه وجود دارد. اندازه گیریAnkle brachial index) ABI) یک روش ساده و غیرتهاجمی است که می توان در مراکز سرپایی از آن برای تشخیص بیماری عروق محیطی استفاده نمود. در صورت تشخیص نارسایی کلیه، با اندازه گیری ABI می توان موارد تحت بالینی را به طور موثر تشخیص داد که این گروه بیشترین نفع را از مداخلات درمانی و آموزشی در مورد بیماری عروق محیطی را می برند.
    مواد و روش ها
    تمامی بیماران مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان طالقانی شهرستان ارومیه به عنوان جمعیت موردمطالعه و به همین تعداد بیماران نیز به عنوان گروه کنترل از بخش قلب و داخلی بیمارستان طالقانی شهرستان ارومیه انتخاب و پرسشنامه تکمیل گردید. برای این منظور اندکس ABI را در هر بیمار تعیین و در پرسشنامه های مربوطه درج شد. برای اندازه گیری فشارخون از فشارسنج جیوه ای ریشتر ساخت آلمان استفاده گردید. پرسشنامه های تکمیل شده جمع آوری و سپس فراوانی و فراوانی نسبی شاخص های داده شده به صورت جدول و نمودار ارائه گردید. اطلاعات حاصل پس از پردازش با نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    کل جمعیت موردمطالعه 386 نفر بودند که 193 نفر بیمار دیالیزی و 193 نفر گروه کنترل بودند. میانگین سنی 17/17±55/27 که حداقل 3 و حداکثر 88 سال داشتند. 54درصد از بیماران مذکر و 46درصد مونث بودند، 19/2 درصد سابقه دیابت و 35/5 درصد مبتلا به فشارخون بالا و 6/2 درصد هیپرکلسترولمی و 23/8 درصد هیپرتری گلیسیریدمی داشتند، 3درصد سابقه CVA و 26/7 درصد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب و 23/1 درصد سیگاری بودند. نتایج حاصله نشان داد که 15درصد جمعیت مبتلا به بیماری عروق محیطی بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه پیشنهاد می گردد ارزیابی ABI به عنوان یک شاخص مهم در معاینات روتین بیماران دیالیزی مدنظر پزشکان باشد. همچنین پیشنهاد می شود نسبت به کنترل فشارخون و پروفیل های چربی بیماران دیالیزی در ویزیت های ماهیانه اهمیت خاصی داده شود و در صورت اختلال در هرکدام از شاخص های فوق اقدام درمانی مناسب اتخاذ گردد تا از عوارض ناشی از بیماری عروق محیطی در این بیماران جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، بیماری عروق محیطی، بیماران دیالیزی
  • فاطمه رحیمی کیان، ناهید دهقان نیری، عباس مهران، محبوبه شیرازی، معصومه صنوبری صفحات 591-598
    پیش زمینه و هدف
    دیابت بارداری موقعیتی طبی در زمینه عدم تحمل کربوهیدرات است که به دلیل آن که می تواند منجر به پیامدهای نامطلوب بارداری و زایمان پرخطر شود و بر مادر و جنین اثرات سوء گذارد درخور توجه و آموزش است. ازآنجاکه یکی از بهترین راه های کاهش عوارض دیابت و افزایش کیفیت زندگی مبتلایان، آموزش است که هزینه زیادی در بر نداشته و برای تمام بیماران قابل اجرا می باشد؛ لذا این مطالعه باهدف تعیین مقایسه دو روش آموزش هنگام ترخیص بر پیامدهای بارداری در مبتلایان به دیابت بارداری انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در آن 126 بیمار بستری مبتلا به دیابت بارداری با سن بارداری 36- 28 هفته در 2 گروه آزمون و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمون اول، 2 جلسه ی 40 دقیقه ای آموزش دریافت کردند. گروه آزمون دوم یک کتابچه آموزشی دریافت نمودند و گروه مقایسه نیز همان روتین بیمارستان را دریافت نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و برگه ثبت اطلاعات بودند. جهت تکمیل اطلاعات تا 1 ماه پس از زایمان با مادران تماس تلفنی گرفته شد و برگه ثبت اطلاعات تکمیل شد. در این مطالعه از آزمون دقیق فیشر و مجذورکای، آنالیز واریانس و کروسیکال والیس استفاده شد.
    یافته ها
    گروه های موردمطالعه ازنظر متغیرهای جمعیت شناختی، مامایی و آزمایشگاهی در شروع مطالعه همگن بودند. در میان پیامدهای موردبررسی، تعداد بستری مجدد مادر (P =0/002) و آپگار دقیقه پنجم نوزاد (P=0/049) در گروه های موردمطالعه اختلاف آماری معنی داری وجود داشت؛ اما بین سایر پیامدها در گروه های مختلف موردمطالعه اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش های هنگام ترخیص به ویژه در بیماران مبتلا به دیابت بارداری می تواند با آگاه نمودن مادران بر پیامدهای بارداری تاثیر گذارد و درک آنان را نسبت به کنترل بیماری افزایش داده و ازاین رو سبب افزایش سلامتی این گروه در معرض خطر و هم چنین کاهش هزینه های بیمارستان شود.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، برنامه ترخیص، بستری مجدد، پیامدهای بارداری، کتابچه آموزشی
|
  • Leila Amini, Zahra Safaei *, Rohangiz Jamshidi, Leila Neisani Samani Pages 506-514
    Background and Aims
    Pregnancy is one of the most important periods in women who are looking for a great experience. However, all pregnancies are not without complications and, they can be associated with unpleasant outcomes such as being in NICU, low birth weight, IUGR, malformations at birth, abruption and placenta previa. Rate of these disorders in women after InVitro Fertilization (IVF) are higher than the normal pregnancies. The aim of the present study was the comparing of pregnancy outcomes in primigravida women with pregnancies after infertility treatment at spontaneous pregnancy admission to the hospitals in Tehran -1391.
    Materials and Methods
    The present study is a retrospective comparative analysis to determine and compare the neonatal outcomes such as low birth weight, hospitalization of the infants in Intensive Care Unit, fetal outcomes such as malformations at birth, intrauterine growth restriction, and consequences of placental such as abruptio and placenta previa on the 620 primigravida women have been admitted to the hospitals of Shahid akbrabady (310 samples), Arash (155 samples), and Baharloo (155 samples) with Quota sampling according to desired criteria. The data were collected and analyzed with chi-square, Fisher exact test, t- test and Mann - Whitney U test.
    Results
    The results of this study showed that the mean and standard deviation age of the sample of spontaneous pregnancy is 25/3 ± 4/56, while it was 29/8 ± 5/31in the IVF group. Statistical analysis showed a significant relationship between the variables of neonates in the neonatal unit (NICU) (p<0/0001) and underweight infants (LBW) (p=0/009) in the two groups. Statistically, there wasn’t a significant relationship between the IUGR, malformation at birth, abruptio and placenta previa in both groups. It is notable that after removing the effect of age variable, the correlation between the variables of the NICU was not significant.
    Conclusion
    Infertility treatment with IVF procedures result in a higher incidence of low birth weight. So it is necessary to pay attention to the importance of prenatal care in infertile women.
    Keywords: Pregnancy Outcome, Infertility treatment, IVF, Primigravida
  • Nader Aghakhani, Amin Soheili, Ebrahim I. Aliafsar*, Leila Ataei, Masumeh Pouriran, Yousef Soleimani Kivi Pages 521-515
    Background and Aims
    Nursing belongs to some occupations that a person should work in night shift that encounter nurses with physical and mental disorders that low back pain can be one of them in which moreover than physical damage of this health caring group, cause have exess cost such as break down and early retired.
    Materials and Methods
    The present research is a descriptive analysis in which the data were gathered by a two part Oswesty questionnaire and demographic characteristics of 380 nurses in Tabriz educational hospitals. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used.
    Results
    It was obvoiuse that there was no relation between night shift and low back pain (Sig=0.98), however prevalence of low back pain in these nursing staffs was high. There was no relationship between demographic characteristics and low back pain except concerning the age variable. The prevalence of low back pain increased by increasing of the age.
    Conclusion
    Nurses in night shifts encounter with variety of physical disorders which needs more envistigation to understand their effects. Interventions such as working in fix shifts and regulating shifts with regard to age, and if possible, applying aged and experienced nurses in areas with less workload, can be helpful in reducing low back pain. Also, systematic review studies on relationship between night work nurses and low back pain are recommended.
    Keywords: night shift, low back pain, nurses Tabriz, Iran
  • Hamed Aghdasi, Fathollah Gholami*, Saeid Hosseinpoor Pages 522-531
    Background and Aims
    Nowadays, application of low cost available methods for minimum treatment of surface waters for drinking in emergency conditions, and in conditions of non-available healthy water was approved by international healthcare organizations. SODIS technology, i.e., the use of solar radiation for disinfection of water, is one of the most important technologies. In this research, the effect of UV-A radiation of solar in disinfection of surface water in Urmia geological conditions was studied.
    Materials and Methods
    In a cross- sectional study, in June and July of 2013, sampling was done from surface water for 9 days. Then the samples were transferred to laboratory, and the parameters of initial microbial load, turbidity, pH, and water temperature was performed on them. The samples have been exposed to sunlight for 6 hours from 9 to 15 in two types of transparent PET and glass containers. The process was repeated in two 3-hour sessions. The intensity of UV radiation in the UV-A range was measured by UV meter hourly and the average intensity was obtained. By using an statistical analysis, the relationship between reduce of microbial load and contact time, water temperature, turbidity, initial microbial load and pH have been investigated.
    Results
    The results of this study showed a reduction in microbial load of samples after 3 and 6 hours of exposure time which was 1.32 log10 and 0.32 log 10, respectively, when water turbidity is less than 20 NTU. Also by increasing intensity of UV-A radiation, disinfection efficiency was increased and the initial microbial load of water samples didn’t have significant effect on water disinfection. Also results showed that there was a direct relationship between water and environmental temperature with microbial load reduction.
    Conclusion
    SODIS technology can be considered as a method of water disinfection in emergency conditions.
    Keywords: Disinfection, Microbial Load, Solar Disinfection
  • Maryam Ghassami *, Mohammad Reza Shairi, Mohammad Ali Asghari Moghadam, Narjes Rahmati Pages 532-543
    Background and Aims
    Often, practitioners avoid investigating sexual symptoms due to concerns of insufficient time or lack of proper and rapid tools to address female sexual dysfunction. The present study aimed to investigate the psychometric properties of the 6-Item Version of the Female Sexual Function Index (FSFI-6) amongst a sample of healthy Iranian women.
    Materials and Methods
    In this descriptive-correlational study, 650 married women inhabitants of Tehran and 107 women with sexual dysfunctions were selected via a convenient sampling. These participants completed the Persian versions of FSFI-6, Female Sexual Distress Scale Revised (FSDS-R), Depression Anxiety Stress Scales (DASS), Positive and Negative Affect Scales (PANAS) and Locke & Wallace-Marital Adjustment Test (LWMAT).The construct validity and the convergent and divergent validity of the FSFI-6 were examined by using exploratory factor analysis and Pearson correlations, respectively. To examine the discriminant validity of the FSFI-6, data collected from 650 healthy participants, and they were compared with 107 women having sexual problems.
    Results
    The results of the exploratory factor analyses indicated that the FSFI-6 is conceptualized within a one factor model. Results also indicated that the FSDS-R has good internal consistency and test-retest reliability. Significant correlations were seen in the predicted directions between the FSFI-6 scores with the scores of FSDS-R, DASS, PANAS and LWMAT which support both the convergent and divergent validity for the FSFI-6. The results also indicated that the scores of the FSFI-6 significantly differentiated woman with and without sexual problems.
    Conclusions
    In general, these findings support the reliability and validity of the Persian version of FSFI-6, so it can be used as a rapid and accurate tool in screening, research and clinical situations among Iranian women.
    Keywords: sexual dysfunction, Factor Analysis, reliability, validity
  • Farzad Zareie*, Parisa Baaghi, Khosro Ghaderian, Shadi Shams, Omid Naseri Pages 544-551
    Background and Aims
    Pharmacology education in nursing is a process to teach the students to acquire the necessary skills in the field of patient's pharmaceutical-cares, and the acquisition of these skills is one of the necessary qualifications in the nursing profession. The aim of this study was to evaluate nursing student's perception of their important skills in pharmaceutical-care.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study involved all the nursing students in their second, third and fourth years of study. The data were gathered by a questionnaire consisting of demographic data, the question on presence or absence of weaknesses in pharmacology and table of Self-Assessment Rating Score (SARS), and they were finally analyzed by SPSS statistical software (ver.16).
    Result
    56/3% of participants were male and 43/7% were female. Except in patient education skills, in other skills over 65% of students had poor assessment of their pharmaceutical care skills. Students estimated themselves highly weak in their ability to detect the common side effects of medicines, and highly capable in patient education.
    Conclusion
    Students evaluated their pharmaceutical care's skills as poor. These findings highlight a flaw in the student's professional competencies that require immediate attention to fix it. We hope to be able to apply appropriate ways to further improve the quality of education of nursing students in an effort to double.
    Keywords: Nursing education, Self, Assessment, Pharmaceutical, care, Pharmacology, Nursing students
  • Mrs Marziyeh Avazeh*, Dr Leila Valizadeh, Dr Mohammadbager Hosseini, Dr Mohammad Asghari Jafarabadi, Dr Nik Conneman, Mr Nasib Babaei Pages 552-561
    Background and Aims
    Preterm infants hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) are under repeated stress, and they are suffering from sleep deprivation. In this respect, one of recommended strategies is clustered care. On the other hand, direct observation of infant behaviors has been emphasized at time of nursing care. The aim of this study was to compare the behavioral responses in preterm infants in clustered care with three and four noninvasive procedures.
    Materials and Methods
    This study was a randomized crossover clinical trial performed in NICU of Al-Zahra teaching hospital, Tabriz, Iran in 2013. Thirty one preterm infants were studied at 32 weeks age by clustered care with three and four procedures, and observable behavioral symptoms were assessed. The analysis of data was done with the use of STATA 10 software at 0.05 significant level.
    Results
    The findings showed that mean of behavioral symptoms indicated stability in before, during and after of clustered care with three procedures, and it was 1.48, 2.03, 2.45 respectively, and four procedures 2.68, 4.23, 2.87 and behavioral symptoms indicative stress of three procedures were 2.06, 2.52, 1.97 and four procedures 2.97, 4.03, 3.03. Significant differences were not found in before and after phases between two interventions but it was significant during phase (P=0.035).
    Conclusion
    Although clustered care with three procedures can be assumed more acceptable, clustered care with four procedures is shown acceptable too, both of them could be recommended for preterm infants.
    Keywords: Preterm infants, clustering, caring, behavioral symptoms
  • Miss Tayebe Mehrabi, Miss Masoome Alijanpoor Aghamaleki, Miss Razie Sadat Hosseiny, Miss Akram Ziraki Dana, Miss Zahra Safaee Pages 562-567
    Background and Aims

    Spirituality is the most important dimension of existence in more than a third of the world population, and it has been at the center of their lives as a strong force, so it may have an influence on a person's quality of life. Infertile women are always at risk of stress and anxiety. The purpose of this study was to investigation the relationship between spiritual well-being and quality of life in infertile women referred to Isfahan infertility centers.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 190 infertile women, 20 to 45 years old, who referred to Isfahan infertility centers were selected through convenience sampling. To assess the spiritual well-being and the quality of life of the subjects, the spiritual health questionnaire (SWBS) and summarized format of the World Health Organization Quality of Life Questionnaire were used. The data were analyzed by SPSS version 17.

    Results

    The results of this study showed that the mean total score of quality of life was 87/9, Religious dimension of spiritual well-being 52/8, existence dimension of spiritual well-being 44/8 and total score of spiritual well-being 97/7. There was a direct relationship between the total score quality life with existence dimension (r =. /613 p <. /001), Religious dimension(r= 0/278 و p< 0/001) and total score of spiritual well-being (r= 0/519 و p< 0/001).

    Conclusion

    As infertility is a multi-dimensional problem which can cause several damage to women and influence the quality of life, and as there is a relationship between spiritual health and quality of life, we can improve the quality of life in infertile women with promotion the spiritual well-being.

    Keywords: quality of life, spiritual well, being, Infertility
  • Jamileh Malakouti, Nishtman Alidoost*, Hamideh Mohaddesi, Niloofar Sattarzadeh Jahdi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Hanie Salehi Pourmehr Pages 575-568
    Background and Aims
    Sharp increase in the cesarean rate, has become the major problem in health care system. Wrong believes, wrong attitudes, and lack of awareness are the base of decision making toward delivery method. The aim of this study was to explore the effect of education on knowledge and attitude of pregnant women.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental study, 200 nulliparous women (gestational age 24 to 32 W) in Boukan district, without normal vaginal delivery (NVD) ban, randomly allocated into control and training group with equal size (95). Four weekly educational sessions held for training group. A validated Questionnaire was used for data collection. Paired and independent T test and analysis of covariance at a significance level of 5% were used to compare group mean scores.
    Results
    The increase in scores of knowledge (from 2.79 to 12.29) and attitude (from 47.24 to 54.98) in training group was statistically significant. In the control group, changes in the scores of knowledge (from 3.61 to 4.10) and attitude (45.99 to 46.80) were not significant. The scores of knowledge and attitude changed significantly before and after in both groups(P <0.05).
    Conclusion
    Due to the efficacy of education on increasing the knowledge and attitude of pregnant women to choose the method of delivery, it is recommended that this course of prenatal care should be given to all women to reduce the caesarean section.
    Keywords: Education, Knowledge, Attitude, Nulliparous, Delivery Method
  • Bahareh Azizi Nejad*, Rahimeh Pourheydar Pages 576-584
    Background and Aims
    Todays, role of health and it’s maintaining is very important in development of economic, cultural, social and political matter in all countries. Therefore, experts believe that to achieve educational goals, and scientific development in the field of health, managers and coaches must have the necessary competence and efficiency. Hence, the goal of this research is study of the relationship between the individual characteristics, including age, work experience, management experience, and triple skills of managers (human, technical, perceptional parameters) and efficiency.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive survey. The statistical population included 103 managers of university, and the sample included 52 managers that were selected using random sampling. Two questionnaires were used to collect the data. One of the them is to collect personal information from them, and the other one is used to measure the efficiency of managers by staff.
    Results
    The main results showed that there is no significant relationship between age and performance (r =0.250, P =0.740) and between job experience and efficiency (r =-0.188, P=0.182), however, there is direct positive relationship between experience of management and efficiency (r =0.127, P =0.04). There are relationships between triple skills of managers (technical, human and conceptual) and efficiency, so by increasing the efficiency, the skills will be better as well.
    Conclusion
    Identity of factors, the three skills, and their relationships with the efficiency are the factors that can be useful for managers to achieve efficiency.
    Keywords: Efficiency, Triple management skills, Urmia Medical Sciences University
  • Kamal Khademvatan, Alireza Rahmani*, Sima Ghasemi, Hossein Ahangary, Maryam Mehrpooya Pages 585-590
    Background and Aims
    Peripheral Vascular Disease (PVD) constitutes an important part of Chronic Renal Failure (CRF) complications leading to amputation and similar surgical operations; it also precipitates some disabilities for patients, despite the presence of cardiovascular risk factors such as hypertension, diabetes mellitus, aging, smoking and hyperlipidemia in CRF patients. Even with the removal of these factors, there is an independent and definite association between PVD and CRF. Measurement of Ankle-Brachial Index (ABI) is a simple and noninvasive method which can be used for diagnosing PVD in outpatient centers. In such centers, by detecting the renal failure, the subclinical cases can be diagnosed effectively; later on these groups would have more benefits from treatment and educational interventions.
    Materials and Methods
    All of the patients referred to Urmia Taleghani university hospital and the equal number of them from cardiac and medical wards of the same hospital were chosen as case and control groups which totally formed the study population, and then the researcher has made the subjects to fill the questionnaires. For this reason the ABI of each patient were measured and included in questionnaires. A German made Richter mercury manometer used for blood pressure measurement. Then the completed questionnaires were collected and the abundance and relative abundance indices are presented in tables and graphs.
    Results
    The total study population were 386 people (193 hemodialysis and 193 control patients), the collected data were processed and analyzed by SPSS software version 18, and after determination of central and dispersion indices, the comparison of Means by independent T, comparison of proportions by chi-square and determination of relationship by Pearson Correlation Coefficient tests were carried out. The following results were obtained: Mean age of the samples was 55.27±17.17 which minimum 3 and maximum 88 years old, %54 male and %46 females, %19.2 had a history of diabetes, %35.5 were hypertensive, %6.2 had hypercholesterolemia and %23.8 had hypertriglyceridemia, %3 had a history of CVA, %26.7 had CAD and %23.1 of them were smokers. The obtained results also showed that %15 of the study population had PVD.
    Conclusion
    According to the results of this study we suggest that ABI measurement must consider as an important indicator in routine examinations of the doctors. Paying more attention to the blood pressure, lipid profiles in monthly visits of the patients, and if there is any distribution in the above mentioned indicators, appropriate medical decision making must be done to avoid complications of PVD in these patients.
    Keywords: chronic renal failure, peripheral vascular disease, hemodialysis patient
  • Fatemeh Rahimikian, Nahid Dehghan Nayeri, Abbas Mehran, Mahbobeh Shirazi, Masomeh Senobari Pages 591-598
    Background and Aims
    Gestational diabetes is carbohydrate intolerance in a medical situation because it can lead to adverse outcomes of pregnancy. The childbirth can be risky, and because of adverse effects on mother and fetus more attention and training should be considered. Since one of the best ways to reduce complications, and to improve the quality of life in people with diabetes is education that does not cost a lot and is applicable to all patients; therefore, the aim of this study was to compare two methods of discharge education on pregnancy outcomes in women with gestational diabetes.
    Materials and Methods
    This study is a clinical trial which includes 126 patients with gestational diabetes with gestational age of 28-36 weeks that were divided into 2 test groups and 1 control group. The first experimental group received 2 sessions of 40 minutes of training. The second experimental group received an instructional booklet, while the comparison group received routine hospital services. The data were collected by means of questionnaires. To complete the questionnaires, a telephone call was done one month after delivery. To analyze the data Fisher's exact test, Chi-square, ANOVA, and Kruskal Wallis tests were used.
    Result
    The groups were homogeneous in terms of demographic, obstetric and laboratory variables. A statistically meaningful difference was observed in the number of maternal readmission (P =0/002) and fifth minute Apgar infants (P=0/049). There was no statistically significant difference on the other variables.
    Conclusion
    Discharge education, especially in patients with gestational diabetes can affect the knowledge of mothers, which it can in turn increase the mother's understanding of disease to control and hence to reduce hospital costs.
    Keywords: Gestational diabetes, Discharge planning, Readmission, Pregnancy outcomes, Instructional booklet