فهرست مطالب

سلامت روان کودک - پیاپی 3 (تابستان 1394)

فصلنامه سلامت روان کودک
پیاپی 3 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرویز فداکار گبلو، عبدالباسط محمودپور*، احمد برجعلی، محمدعلی یزدان پناه صفحات 15-27
    زمینه و هدف
    عواملی مانند بالا رفتن سطح تحصیلات زنان و گرایش آنها به استقلال مالی، مشارکت اجتماعی، تحول اجتماعی و فرهنگی باعث افزایش تعداد مادران شاغل در بیرون از منزل شده است. این پژوهش با هدف مقایسه ترسیم خانواده کودکانی که دارای مادر شاغل و مادر خانه دار بودند صورت گرفت.
    روش
    طرح پژوهش، توصیفی از نوع پس رویدادی بود. بدین منظور 120 کودک دختر و پسر (60 کودک مادرشاغل و 60 کودک مادر خانه دار) 6 تا 12 ساله از بین دانش آموزان شهر تهران در سال تحصیلی 94-93 با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند و به آزمون ترسیم خانواده هالس پاسخ دادند. بعد از اجرای آزمون، مصاحبه ای با هر یک از کودکان صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون مجذور خی نشان داد که کودکان پسر دارای مادر شاغل در مقایسه با کودکان پسر دارای مادر خانه دار و دختران دارای مادر شاغل بیشتر به حذف خود، نا ارزنده سازی مادر، ارزنده سازی پدر، و همسان سازی ناهشیار با پدر پرداختند و همچنین کودکان دختر دارای مادر شاغل در مقایسه با کودکان دختر دارای مادر خانه دار، حذف پدر، ارزنده سازی مادر، و همسان سازی ناهشیار با مادر بیشتری را بروز دادند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که کودکان پسر دارای مادر شاغل در ترسیم خانواده خود، واکنش های عاطفی متفاوتی با کودکان دختر دارای مادر شاغل نشان می دهند.
    کلیدواژگان: ترسیم خانواده، مادر شاغل، مادر خانه دار، کودک، اشتغال
  • حاتم محمدی*، ولی الله موسوی صفحات 29-42
    زمینه و هدف
    مشکلات و سازش نایافتگی های کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی لزوم توجه بیشتر به این اختلال را روشن تر می سازد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تنظیم هیجان و خودمهارگری در کودکان با و بدون اختلال نارسایی توجه - فزون کنشی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی مدارس استثنایی شهر رشت در سال تحصیلی 94-93 بود که از این تعداد نمونه ای به حجم 40 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. همچنین 40 دانش آموز بدون اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی نیز به عنوان گروه مقایسه از میان دانش آموزان مدارس عادی بعد از همتاسازی از لحاظ سن (8 تا 12 سال) و بهره هوشی (90 تا 110) انتخاب شدند. گروه نمونه پرسشنامه های علایم مرضی کودکان، مقیاس خودمهارگری تانجنی، تنظیم هیجان گروس و جان، و آزمون هوش وکسلر کودکان را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده با استفاده از شاخص آماری t گروه های مسقل و تحلیل واریانس یک متغیری نشان داد که بین دو گروه کودکان با و بدون اختلال نارسایی توجه- فزون ک نشی از لحاظ متغیرهای ارزیابی مجدد شناختی و بازداری هیجانی و همچنین خودمهارگری تفاوت معنی دار وجود دارد. به عبارت دیگر، می توان گفت که کودکان با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی دارای سطوح پایین تری از ارزیابی مجدد شناختی، بازداری هیجانی و خودمهارگری نسبت به کودکان بدون اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی هستند.
    نتیجه گیری
    تقویت مهارت های تنظیم هیجان و خودمهارگری کودکان با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی باعث کاهش مشکلات بین فردی، اجتماعی و آموزشی این کودکان می شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خودمهارگری، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • فهیمه حسن نتاج جلوداری، عباسعلی تقی پور جوان*، سالار فرامرزی، فرشته رستگار صفحات 43-54
    زمینه و هدف
    طی چندین دهه، بازی روشی بوده که روان شناسان و پژوهشگران متعددی از آن برای درمان طیف وسیعی از اختلال ها و مشکلات بهره جسته اند و اثربخشی آن را تایید کرده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی های رایانه ای شناخت محور بر کنش های اجرایی کودکان پیش دبستانی با اختلال یادگیری عصب روان شناختی شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد پژوهش تمام کودکان پیش دبستانی شهر اصفهان در سال تحصیلی 94-1393 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش تعداد 20 کودک دارای اختلال یادگیری عصب روان شناختی، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) جایدهی شده اند. برنامه مداخله به مدت سه ماه و هر هفته 2 جلسه (45 دقیقه ای) بر روی گروه آزمایش انجام شد. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه جمعیت شناختی، فهرست بررسی سلامت جسمانی و ویژگی های زیست شناختی کودکان، ماتریس های پیش رونده ریون رنگی کودکان، و پرسشنامه ارزیابی ناتوانایی های یادگیری عصب روان شناختی کانرز استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد بازی های رایانه ای شناخت محور بر بهبود کنش اجرایی در مولفه های حل مسئله/ برنامه ریزی، سازماندهی رفتاری/ هیجانی کودکان پیش دبستانی دارای اختلال یادگیری عصب روان شناختی موثر است.
    نتیجه گیری
    بنابراین استفاده از بازی های رایانه ای شناخت محور در درمان ناتوانی های یادگیری ضروری است. تلویحات ضمنی نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای شناخت محور، کنش های اجرایی، اختلال های یادگیری عصب روان شناختی
  • سعید اکبری زردخانه*، مریم محمودی صفحات 55-66
    زمینه و هدف
    نوجوانی مرحله مهمی از تحول هر فرد است و امروزه توجه ویژه ای در پژوهش های مختلف به این دوره می شود. پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر برنامه آموزشی تحول نوجوان به والدین بر ارتباط والد- فرزند و کارکرد خانوادگی انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی است. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و شامل 40 نفر از مادران دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی شهر تهران بود. برنامه آموزشی تحول نوجوان هفته ای یک بار و طی 5 جلسه دوساعته اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده شامل سیاهه رابطه والد- کودک (جرارد، 1994) و مقیاس فرایندهای خانوادگی (سامانی، 1386) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری با طرح اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که برنامه آموزشی مذکور تاثیر معناداری بر یکی از خرده مقیاس های ارتباط والد- کودک داشته و موجب شده که ایجاد محدودیت افزایش یابد. همچنین نتایج نشان داد برنامه آموزشی بر خرده مقیاس های انسجام و احترام متقابل، مهارت مقابله، تصمیم گیری، و حل مسئله اثر معناداری داشته است در حالی که بر خرده مقیاس های مهارت های ارتباطی و باورهای مذهبی اثر معناداری نداشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج برنامه آموزشی، می توان برنامه آموزش تحول نوجوانی را به عنوان برنامه ای موثر به خصوص برای بهبود کارکرد خانوادگی پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: رابطه والد، کودک، فرایندهای خانوادگی، تحول نوجوانی، آموزش والدین
  • شعله شکوری *، مهناز خسروجاوید، ایرج صالحی صفحات 67-79
    زمینه و هدف
    نوجوانان سرمایه های آینده جامعه هستند. مدارس ویژه پرورش استعدادهای درخشان دارای محیط نسبتا متفاوت با مدارس عادی هستند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه خودنظم بخشی، ویژگی های شخصیتی و کارکرد خانواده دانش آموزان تیزهوش، باهوش متوسط و هنرستانی انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ناحیه 1 آموزش و پرورش شهرستان رشت در سال تحصیلی94-1393 بودند (6990 نفر). نمونه آماری شامل180 نفر از این دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد و همکاران (1995)، پنج عاملی شخصیت کاستا و مک کری (1985) و پرسشنامه عملکرد خانواده (اپشتاین، بالدوین و بیشاب (1983) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین خودنظم بخشی، ویژگی های شخصیتی، و کارکرد خانواده سه گروه دانش آموزان تیزهوش، باهوش متوسط و هنرستانی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p). نتایج پژوهش بیانگر این بود که توانایی کل خودنظم بخشی و بعد شناختی آن در دانش آموزان تیزهوش بالاتربود. ابعاد شخصیتی روان آزردگی گرایی، توافق پذیری و برون گرایی در دانش آموزان هنرستانی بالاتر بود. در متغیر کارکرد خانواده هم مهارگری رفتار در دانش آموزان با هوش متوسط و ایفای نقش در دانش آموزان هنرستانی، بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر حاکی از نقش هوش در ویژگی های روان شناختی و کارکرد خانواده بود. تلویحات ضمنی نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: خودنظم بخشی، ویژگی شخصیتی، کارکرد خانواده، تیزهوش، دانش آموزان باهوش متوسط
  • فرشته میرزایی کوتنایی*، عباسعلی حسین خانزاده، فرهاد اصغری، ایرج شاکری نیا صفحات 81-92
    زمینه و هدف
    در هر جامعه، سلامت کودکان و نوجوانان و بهداشت روانی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا از نظر روانی و جسمی سالم بوده و بتوانند نقش اجتماعی خود را بهتر ایفا کنند. بنابراین توجه به عوامل تاثیرگذار بر این گروه از جامعه که بخش عمده ای از جمعیت هر جامعه ای را تشکیل می دهند، یکی از مباحث توجه برانگیز روان شناسان در دهه های اخیر است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه انسجام خانواده و پرخاشگری فرزندان است.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه پنجم مشغول به تحصیل در دبستان های دولتی شهر ساری در سال تحصیلی 94-93 است، که تعداد 254 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه انسجام خانواده سامانی (1381) و پرسشنامه پرخاشگری شهیم برای کودکان دبستانی (1385) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین انسجام خانواده با ابعاد پرخاشگری جسمی، رابطه ای، واکنشی، و پرخاشگری کل همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که حدود 17 درصد از واریانس متغیر پرخاشگری توسط متغیر انسجام خانواده قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان استنباط کرد که خانواده های بهنجار و منسجم، فرزندان را تشویق می کنند به تاثیر احتمالی رفتار خود بر دیگران فکر کنند. در نتیجه در این خانواده ها، فرزندان کدهای اخلاقی را با احتمال بیشتری درون سازی می کنند.
    کلیدواژگان: انسجام خانواده، پرخاشگری، فرزندان
  • مهدی موذن، فرشته یاقوتی *، جبار صالح صفحات 93-100
    زمینه و هدف
    سنجش کنش های اجرایی در والدین و بستگان افراد مبتلا به اوتیسم یکی از راه های نشان دهنده نقش ابعاد مختلف کنش های اجرایی در سبب شناسی اوتیسم است. این مطالعه کنش های اجرایی (بازداری و انعطاف پذیری شناختی) را در بستگان درجه یک کودکان مبتلا به اوتیسم مورد ارزیابی و سنجش قرار داده است.
    روش
    روش مطالعه حاضر از نوع علی مقایسه ای است. برای این منظور از تکالیف استروپ و دسته بندی کارت های ویسکانسین در 124 نفر از بستگان درجه اول افراد مبتلا به اوتیسم و 124 نفر افراد بهنجار استفاده گردید. همچنین پرسشنامه سنجش دامنه اوتیسم برای کودکان مبتلا به اوتیسم جهت معیار ورود به پژوهش تکمیل شد.
    یافته ها
    تحلیل داده های به دست آمده تفاوت معنی داری بین دو گروه در عملکرد هر دو تکلیف انجام شده نشان داد و گروه بستگان افراد مبتلا به اوتیسم عملکرد ضعیف تری در بازداری و انعطاف پذیری نسبت به گروه کنترل داشتند (0/001> P).
    نتیجه گیری
    نارسایی کنش های اجرایی در افراد مبتلا به اوتیسم و خانواده آنها، شناسایی ماهیت کنش های اجرایی مربوط به فنوتیپ اوتیسم را امکان پذیر می سازد. تلویحات ضمنی نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اوتیسم، کنش های اجرایی، بازداری، انعطاف پذیری شناختی
  • بهمن اکبری*، فهیمه رحمتی صفحات 101-110
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر روی آورد شناختی– رفتاری بر پرخاشگری کودکان پیش دبستانی مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 6-4 ساله مهدکودک های شهر رشت در سال تحصیلی 92-91 بود که از این میان 400 کودک به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و پرسش نامه علائم مرضی کودکان برای آنها اجرا شد. سپس 30 کودک دارای اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی با احراز ملاک های ورود به پژوهش به صورت تصادفی در دو گروه (15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل) جای دهی شدند و به پرسش نامه پرخاشگری پیش دبستانی واحدی و همکاران (1387) پاسخ دادند. سپس برنامه بازی درمانی مبتنی بر روی آورد شناختی– رفتاری در یک دوره 10 جلسه ای 60 دقیقه ای هفته ای دو بار برای کودکان گروه آزمایش به اجرا درآمد و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. پس از اتمام جلسات پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش بازی درمانی مبتنی بر روی آورد شناختی- رفتاری بر کاهش پرخاشگری معنادار بوده است.
    نتیجه گیری
    کودک در فرایند بازی درمانی، کام نایافتگی های انباشته شده خود را در بستری مناسب از طریق پرخاشگری بروز می دهد و با بازتاب مناسب، نحوه مهار آن را آموخته و درونی می کند.
    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر روی آورد شناختی - رفتاری، پرخاشگری، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
|
  • Parviz Fadakar, Abdolbaset Mahmoudpour*, Ahmad Borjali, Mohammad Ali Yazdanpanah Pages 15-27
    Background and
    Purpose
    Factors such as women’s higher education, tendency to financial independence, social cooperation, and social and cultural development have leaded to increased number of working mothers. Present study aimed to compare children with working mothers and children with housekeeping mothers in terms of their family drawing.
    Method
    Present study was a descriptive research. Study sample consisted of 120 six to twelve years old male and female students (60 with working mothers and 60 with stay-at-home mothers) who were studying in schools of Tehran city in 1393-94 academic year, and were selected using cluster sampling method. Participants completed Halse’s Draw-A-Family-Test. Each child was interviewed individually after the test. Data were analyzed using chi-square test.
    Results
    Results of chi-square test showed that comparing to boys with stay-at-home mothers and girls with working mothers, boys with working mothers had greater tendency to omit themselves, made their mothers less important, made their fathers more important, and showed unconscious identification with their fathers. Moreover, comparing to girls with housekeeping mothers, girls with working mothers revealed more father omission, made their mothers more important, and showed greater unconscious identification with their mothers.
    Conclusion
    According to our findings, we can conclude that male and female children with working mothers showed emotionally different reactions to their mothers’ employment status.
    Keywords: Family drawing, working mother, stay, at, home mother, child, employment
  • Hatam Mohammadi*, Valiollah Mosavi Pages 29-42
    Background and
    Purpose
    Problems and maladaptation experience by children with attention deficit/hyperactivity disorder are indicative of the need for further attention to this disorder. Present study aimed to compare emotional regulation and self-control in children with and without attention deficit/ hyperactivity disorder.
    Method
    Present study was a descriptive causal- comparative research. The study population consisted of all the students with attention deficit/hyperactivity disorder in special schools in Rasht in 1393-94 academic year. Sample consisted of 40 students that were selected using random multistage cluster sampling method. Then, 40 students without attention deficit/hyperactivity disorder were selected from public schools as the control group. Two groups were matched in terms of their age (8 to 12 years) and IQ scores (90 to 110). Participants completed Child Symptom Inventory-4, self-control scale, emotional regulation Questionnaire, and Wechsler Intelligence Scale for children.
    Results
    Results of independent sample t-test and analysis of variance showed that the groups differ significantly in terms of their cognitive re-evaluation, emotional inhibition, and self-control.
    Conclusion
    Improving emotional regulation skills and self-control in children with attention deficit/hyperactivity disorder can reduce their interpersonal, social, and educational problems.
    Keywords: Emotional regulation, self, control, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Fahime Hassan Nattaj, Abbas Ali Taghipour Javan*, Salar Faramarzi, Freshte Rastgar Pages 43-54
    Background and
    Purpose
    In recent decades, many psychologists and researchers have used play as a method of treatment for a wide range of disorders and problems, and have proven its efficacy. Current research aimed to investigate the impact of cognitive-based video games on executive functions in preschool children with neuropsychological learning disabilities in Isfahan.
    Method
    Present research was an experimental study with pretest-posttest control group design. Study population consisted of all the preschoolers who were studying in Isfahan kindergartens in 1393-94 academic year. Sample consisted of 20 children with neuropsychological learning disabilities that were selected using random cluster sampling method and randomly assigned to experimental (N= 10) or Control (N= 10) groups. Experimental group received an intervention program for 3 month (2 45-minut sessions per week). Data were collected using demographic questionnaire, children assessment checklist for physical health and biological characteristics, Raven’s colored progressive matrices for children, and Conner’s neuropsychological learning disabilities assessment questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    Results showed that cognitive-based video games could significantly problem-solving skills/planning and emotional/behavioral regulation skills in children with neuropsychological learning disabilities.
    Conclusion
    According to our findings, it is essential to administer cognitive-based video games in the treatment of learning disability. Implications will discuss further.
    Keywords: Cognitive, based video games, neuropsychological learning disabilities
  • Saeed Akbari Zardkhaneh*, Maryam Mahmoodi Pages 55-66
    Background and
    Purpose
    Adolescence is a critical stage in human development, and has attracted researchers’ attention during recent years. This study aimed to investigate the efficacy of adolescent development training program to parent on parent-child relationship and family functions.
    Method
    Current research was a quasi-experimental study with pretest-posttest and without control group. Sample consisted of 40 mothers of students of private schools in Tehran. The group received a 5-session training program (2 hours/ 1 per week). Data were collected using parent-child relationship inventory (Jerald, 1994) and family processes questionnaire (Samani, 2007), and were analyzed using the analysis of variance with repeated measures.
    Results
    Findings showed that the training program had a significant impact on one of the subscales of parent-child relationship and increased setting limits. Moreover, results revealed that the training program had significant effects on subscales of family processes, including: coherence and reciprocal respect, coping skills, decision making, and problem solving, while it showed no significant impact on relational skills and religious beliefs.
    Conclusion
    According to our findings, adolescent development training program can be suggested as an efficient program to improve family function.
    Keywords: Parent, child relationship, family processes, adolescent development, parent training
  • Shole Shakori*, Mahnaz Khosrojavid, Iraj Salehi Pages 67-79
    Background and
    Purpose
    Adolescents are the future capitals of the society. Special schools for gifted and talented students have different environment comparing to public schools. The aim of this study was to compare self-regulation, personality traits and family functions in gifted students, average intelligence students and students in technical schools.
    Method
    Present research was a causal-comparative study. Study population consisted of all the female high school students who were studying in district one’s schools of Rasht City in 1393-94 academic year (N= 6990). Sample consisted of 180 students who were selected using random multi-stage cluster sampling method, and completed the Self-Regulation Questionnaire (Bufford, et al; 1995), Five-Factor Personality Inventory (Costa & McCrae, 1985), and the Family Questionnaire (Epstein, Baldwin and Bishop, 1983).
    Results
    Results indicated a significant difference between the three groups in terms of their self-regulation, personality traits and family function (p <. 05). Findings revealed that gifted students gained significantly higher scores on self-regulation and cognition. On the other hand, students in technical schools gained higher scores on neuroticism, agreeableness, and extroversion. Finally, students with average intelligence showed higher scores on behavioral control, while students of technical schools showed higher scores on role performance.
    Conclusion
    Findings of current study confirmed the role of intelligence in psychological characteristics and family functions. Implications are discussed further.
    Keywords: Self, regulation, personality characteristics, family functions, gifted students, average intelligence students
  • Fereshteh Mirzaei, Abbas Ali Hossein Khanzadeh, Farhad Asghari, Iraj Shakerinia Pages 81-92
    Background and
    Purpose
    Children’s and adolescents’ mental and physical health have great importance in every society important, and enable them to perform their social roles competently. Therefore, identifying the influencing factors which affect this major population has been one of the important issues for psychologists in recent decades. The purpose of this study was to examine the relationship between children’s family cohesion and aggression.
    Results
    present study was a descriptive research. The study population consisted of all the fifth-grade female elementary school students who were studying in the schools of Sari City in 1393-94 academic year. Sample consisted of 254 students who were selected using random multistage cluster sampling method. Data were collected using Samani family cohesion questionnaire (1381) and Shahim Aggression Questionnaire for children (1385).
    Findings
    findings showed a significant negative correlation between family cohesion with the dimensions of physical aggression, relationship aggression, reactive aggression, and total aggression (p = 0.001). Results of regression analysis showed that about 17 percent of the variance in aggression can be explained by family cohesion.
    Conclusion
    According to our findings, coherent families encourage their children to think about the outcomes of their behaviors. Thus, the children of these families are more likely to internalize moral codes.
    Keywords: Family cohesion, aggression, children
  • Mahdi Moazzen, Fereshteh Yaghooti *, Jabbar Saleh Pages 93-100
    Background and
    Purpose
    Assessment of executive functions in parents and relatives of individuals with autism disorder is one of the best ways to determine the role of different aspects of executive functions in the etiology of autism. Present study aimed to compare executive functions (inhibition & cognitive flexibility) in parents and siblings of autistic and normal children.
    Method
    Present study was a casual-comparative research. Sample consisted of 248 individuals (124 parents and siblings of autistic individuals and 124 parents and siblings of normal individual). Data were collected using Autism Spectrum Screening Questionnaire (ASSQ), Stroop Test, and Wisconsin Card Sorting Test.
    Results
    Results showed significant difference between the groups in terms of their performance in both tasks. In other words, parents and siblings of autistic individuals had poorer performance in inhibition and cognitive flexibility (p <. 001).
    Conclusion
    Impairment in executive functions in individuals with autism disorder and their family can help researchers to identify the nature of autism-related executive functions disorders. Implications are discussed further.
    Keywords: autism, executive functions, inhibition, cognitive flexibility
  • Bahman Akbari*, Fahimeh Rahmati Pages 101-110
    Background and
    Purpose
    Present study aimed to investigate the efficacy of cognitive behavioral therapy on the reduction of aggression in preschool children with attention deficit/Hyperactivity Disorder.
    Method
    Current research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group. The study population consisted of all the four to six years old preschoolers who registered in the kindergartens of Rasht City in 1391-92 academic year. The sample consisted of 400 preschoolers who were selected using random multi-stage cluster sampling method, and completed Child Symptom Inventory 4 (CSI-4). Then, 30 children with attention-deficit/hyperactivity disorder were selected and randomly assigned to experimental (N= 15) and control (N= 15) groups and completed Preschoolers Inventory of Aggression. Experimental group received a 10-session cognitive behavioral therapy (1-hour/ 2 sessions per week), while control group received no therapy. Participants completed posttest after therapy sessions.
    Results
    The results of covariance analysis showed that cognitive behavioral therapy had significant impact on the reduction of aggression.The obtained results through covariance analysis showed that teaching play therapy based on cognitive behavior approach can lead to reduction of aggression significantly.
    Conclusion
    In play therapy, children have the opportunity to show their accumulated frustrations via aggression in an appropriate context, and learn and internalized sufficient ways to control this aggression.
    Keywords: Cognitive behavioral play therapy, aggression, attention deficit, hyperactivity disorder