فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید نجم الدین موسوی، فریبرز فتحی چگنی* صفحات 136-146
    زمینه و هدف

    گسترش روزافزون ویروس کووید19 به عنوان یک بیماری فراگیر و مراجعه بیش از حد بیماران ناشی از این ویروس به بیمارستان ها منجر به پیامدهای منفی روانی در پرستاران به عنوان کسانی که در خط مقدم مبارزه با این ویروس هستند، شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ترس از کووید19 بر بهزیستی روان شناختی پرستاران با نفش تعدیل گر تاب آوری در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی از شاخه مطالعات میدانی به شمار می آید که روش انجام آن به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 230 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه ای به تعداد 140 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان آن ها انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ای که شامل سه بخش ترس از کووید19، بهزیستی روا ن شناختی و تاب آوری بود، استفاده شده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از روایی همگرا به تایید رسید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Spss و PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده این است که در سطح اطمینان 95 درصد ترس از کووید19 اثر منفی و معنی داری بر بهزیستی روان شناختی پرستاران دارد (509/0 - =β ؛P<0/05) و تاب آوری در رابطه ترس از کووید19 و بهزیستی روان شناختی پرستاران نقش تعدیل گر دارد (225/0 - =β ؛P<0/05).

    بحث

    با توجه به یافته ها می توان گفت که ترس از کووید19 نقش بارزی در کاهش بهزیستی روان شناختی پرستاران دارد و در این میان پرستاران با تاب آوری بالاتر، کاهش بهزیستی روان شناختی کمتری نسبت به پرستاران با تاب آوری پایین تر دارند.

    کلیدواژگان: ترس از کووید19، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، پرستاران
  • محمدصادق قاسمی، احسان گروسی، ناصر دهقان، مریم کابلی* صفحات 147-161
    زمینه و هدف

    بارکاری بالا چالشی بزرگ در میان کارکنان نظام سلامت به خصوص مدافعان خط اول درمان، کمک پرستاران می باشد که پیامدهای منفی بسیاری به دنبال خواهد داشت. هدف از این مطالعه شناسایی و تعیین عوامل موثر بر بارکاری در کمک پرستاران یکی از بیمارستان های تهران است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - کیفی با تجزیه وتحلیل محتوای هدایت شده با مشارکت 13 نفر از کمک پرستاران به روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و در نرم افزار MAX QDA مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در این مطالعه از مدل ابتکاری مهندسی برای ایمنی بیمار به عنوان چهارچوب از پیش تعیین شده استفاده شد.

     یافته ها

     تعداد 23 مقوله اصلی و 473 زیر مقوله در عوامل موثر بر بارکاری کمک پرستاران در نتایج تجزیه وتحلیل مستمر داده ها به دست آمد که در انتها در پنج دسته عوامل (سازمانی و فردی و وظیفه ای و ابزار و تجهیزات و محیطی) تقسیم بندی شدند. 

     نتیجه گیری

     بیشترین و کمترین مقوله های به دست آمده به ترتیب در بعد سازمانی و بعد محیطی مدل ابتکاری مهندسی برای ایمنی بیمار به دست آمد که نشانگر نقش بالای تاثیرگذاری روابط بین فردی در محیط کار و قوانین بیمارستانی بر روی بارکاری کمک پرستاران است.

    کلیدواژگان: ماکرو ارگونومی، کمک پرستاران، بارکاری، تحقیق کیفی
  • مصطفی رحمیانی ایرانشاهی، مسعود شفیعی مطلق*، الهه درتاج، مریم فرهادیان صفحات 162-174
    زمینه و هدف

    آسایش بینایی عاملی مهم و موثر بر ایمنی، بهداشت روان، کیفیت خواب و اختلالات اسکلتی عضلانی کارکنان در محیط های کاری است. هدف این مطالعه طراحی و توسعه پرسشنامه ارزیابی آسایش بینایی کارکنان در محیط های کاری بود.

    روش کار

    این مطالعه بر روی 101 نفر (88 مرد و 13 زن) در یک کارخانه مواد غذایی انجام شد. ابتدا پرسشنامه های موجود در زمینه روشنایی بررسی و بانک سوالات تهیه گردید. بر اساس نظر 10 نفر متخصص، پرسشنامه ای مشتمل بر 20 سوال تخصصی در دو بخش ارزیابی روشنایی طبیعی و مصنوعی (10 سوال در هر بخش) تدوین گردید. روایی پرسشنامه بر اساس نظرات خبرگان و با استفاده از شاخص روایی محتوایی (CVI) ارزیابی گردید. جهت اعتبارسنجی پرسشنامه در محیط های کاری، اندازه گیری و ارزیابی روشنایی ایستگاه های کاری کارکنان بر اساس استانداردهای انجمن مهندسین روشنایی آمریکای شمالی (IESNA) انجام و با نتایج پرسشنامه مقایسه گردید.

    یافته ها

    آلفای کرونباخ پرسشنامه آسایش بینایی بخش روشنایی طبیعی و مصنوعی به ترتیب برابر 858/0و 922/0 بود. مقدار CVI کلی پرسشنامه برابر با 1 بود. بین میانگین امتیاز آسایش بینایی حاصل از پرسشنامه روشنایی و شدت روشنایی در ایستگاه کاری رابطه معنادار مثبتی وجود داشت (001/0= P). بیش از 97 درصد کارکنانی که در ایستگاه های کاری دارای روشنایی مطلوب بودند سطح آسایش بینایی خوب و خیلی خوب را گزارش کردند.

    نتیجه گیری

     پرسشنامه ارزیابی آسایش بینایی از پایایی و روایی خوب و مورد قبولی برخوردار بود. با توجه به کم بودن تعداد سوالات و سادگی جملات، استفاده از این ابزار جهت ارزیابی آسایش بینایی کارکنان در محیط های کاری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه آسایش بینایی، روشنایی طبیعی، روشنایی مصنوعی، روایی، پایایی
  • افروز رستم پور، حیدر محمدی، رزاق رحیم پور، فاطمه سروی، الهه درتاج، منصور ضیائی، سیمین صفرپور، عبدالرسول رحمانی* صفحات 175-186
    زمینه و هدف

    خستگی روحی و جسمی پرسنل  فرودگاه  باعث کاهش استانداردهای شغلی و تمرکز مفید آنان می‌شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی کیفیت خواب و تاثیر آن بر شکست شناختی و عملکرد شغلی در بین پرسنل فرودگاه بود.  

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 200 نفر از پرسنل یک فرودگاه به روش نمونه‌گیری در دسترس و سهمیه‌ای انتخاب گردید. ابزار جمع‌آوری اطلاعات چهار پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، کیفیت خواب، شکست شناختی و عملکرد شغلی بودند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از SPSS نسخه 22  و از آمار توصیفی و آزمون های ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده شد.

    یافته‌ ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نمره کیفیت خواب، شکست شناختی و عملکرد شغلی به ترتیب 23/3±78/6، 36/22±20/65 و 59/5±59/39 بود. میانگین نمره کیفیت خواب پرسنل در دو حیطه تاخیر به‌خواب‌رفتن (82/5±0/1) و طول‎مدت خواب (05/1±43/1) بالاتر از زیرمقیاس‌های دیگر بود. مطابق با یافته‌ها بین نمره کیفیت خواب و نمره شکست شناختی با نمره عملکرد شغلی رابطه معکوس و معنی‌داری وجود داشت (195/0r= -، 05/0>P)، در حالی که ارتباط میان نمره کیفیت خواب و نمره شکست شناختی مستقیم و معنی‌دار بود (389/0 r= ، 05/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته‌ها نشان داد که بین کیفیت خواب و شکست شناختی رابطه معناداری وجود دارد، به طوری که با کاهش کیفیت خواب، شکست شناختی پرسنل فرودگاه نیز افزایش یافته و احتمالا باعث افزایش خطای انسانی می‌شود. بنابراین با افزایش کیفیت خواب و راحتی و ارایه راهکارهای ارگونومیک می‌توان تا حد زیادی از شکست شناختی پرسنل جلوگیری کرده و عملکرد شغلی را بالا برد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، شکست شناختی، عملکرد شغلی، فرودگاه
  • پری چهر رشیدی ملکسری، محسن گرگانی فیروزجائی، شهناز طباطبایی، فاطمه چهاراقران* صفحات 187-198
    زمینه و هدف

    اختلالات اسکلتی- عضلانی و پایین بودن سطح کیفیت زندگی از رایج ترین اختلالات و مشکلات در بین شالی کاران دنیا می باشند. شالیکاران در معرض وضعیت های بدنی نامناسب، ساعات کار طولانی و شرایط پر تنش محیطی هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای انواع روش های شالی کاری بر شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و کیفیت زندگی شالی کاران گیلانی می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بوده  و از میان جامعه شالی کاران، 150 نفر به عنوان گروه نمونه (100 شالی کار سنتی و 50 شالی کار نیمه مدرن) در نظر گرفته شدند. ابزار  مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های دموگرافیک، نوردیک (NMQ)، کیفیت زندگی لانکشایر (94 سالی) بوده و تمامی تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 25 و در سطح معنی داری 95% انجام پذیرفت.

    یافته ها

    شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در نواحی گردن، تحتانی پشت، شانه، در شالی کاران سنتی در مقایسه با نیمه مدرن بیشتر بوده و بین آن ها در نواحی فوق الذکر تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین مشخص شد شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و نوع شالی کاری در کیفیت زندگی شالی کاران موثر نبوده است.

    نتیجه گیری

     اختلالات اسکلتی- عضلانی در قسمت تحتانی پشت بیانگر وضعیت بدنی نامناسب در حین شالی کاری و شرایط کاری پرتنش شالی کاران می باشد.

    کلیدواژگان: شالی کاری، اختلالات اسکلتی-عضلانی، کیفیت زندگی
  • سولماز تابع افشار، سحر طوفان*، آرش ثقفی اصل صفحات 199-210
    زمینه و هدف

    معماری محیط کار از مهمترین عوامل تاثیرگذار در سلامت و رفاه کارکنان می باشد. بنابراین بررسی نقش طراحی محیط کار بر ظهور انواع مختلف مشکلات سلامتی در بین کارکنان ضروری است. هدف پژوهش حاضر ضمن بررسی شرایط حاکم بر محیط های کاری مورد مطالعه، شناسایی نقش عوامل متاثر از چیدمان داخلی  جانمایی، ارگونومی، روشنایی، کیفیت هوای داخلی (IAQ)، دما، نوفه، سبک طراحی و نظافت در ظهور سندرم ساختمان بیمار بین کارکنان است.

    روش کار

    این مطالعه در سه ساختمان اداری شهر ارومیه راه و شهرسازی، نظام مهندسی، فرودگاه انجام پذیرفته و در مجموع 226 نمونه از کارکنان این ساختمان ها انتخاب و اطلاعات آنها از طریق پرسشنامه ای که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده بود، جمع آوری شد. جهت انجام تحلیل های آماری داده ها نیز از نرم افزار 25-SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته نشان می دهد که با وجود فواید و مزایایی که طرح چیدمان پلان باز در سازماند هی محیط های کاری داشته، پیامدهای منفی زیادی همچون افزایش نوفه و حواس پرتی، عدم رعایت اصول ارگونومی، ازدحام، کاهش حریم خصوصی و عدم امکان کنترل فردی شرایط محیطی را در پی داشته و در کل آنچنان طرح کارآیی جهت کارکنان نمی توان در نظر گرفت.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد که برای مقابله موثر با ظهور سندرم ساختمان بیمار و دستیابی به یک محیط داخلی سالم در محیط های کاری، ضمن توجه به عوامل و پارامترهای متاثر از طراحی چیدمان، بایستی با توجه به ماهیت و نوع کار، توازنی بین چیدمان محیط به شکل اتاق های شخصی، مشترک و یا سالن پلان باز وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: چیدمان، طراحی ارگونومیک، طرح پلان باز، سندرم ساختمان بیمار، محیط کاری
  • عباس علی جعفری ندوشن*، محمدرضا زارع بنادکوکی، نیلوفر ندافی صفحات 211-225
    زمینه و هدف

    با شیوع ویروس کووید-19 ممکن است رضایت شغلی و سلامت روان کارکنان به خصوص مراکز بهداشت و درمان در معرض خطر قرار گیرد. هدف پژوهش بررسی تاثیر ویروس کووید-19 روی رضایت شغلی و سلامت روان کارکنان مراکز بهداشت و درمان شهرستان یزد در سال 1399 می باشد.

    روش کار

    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی- پیمایشی است و با انتخاب 265 نمونه تصادفی طبقه ای از کارکنان مراکز بهداشت و درمان شهرستان یزد انجام شده است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های رضایت شغلی مینه سوتا، سلامت عمومی و مقیاس اضطراب کرونا است. تحلیل داده ها توسط آزمون های آنالیز واریانس، استقلال کای مربع و همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS-26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رضایت شغلی و سلامت روان کارکنان به ترتیب در وضعیت متوسط و خطرناک قرار دارد و اضطراب کرونا روی رضایت شغلی (009/0=P و 611/0=-r) و سلامت روان (000/0=P و 826/0=r-) همبستگی معنادار دارد. سن، جنسیت و تاهل روی رضایت شغلی، سلامت روان و اضطراب کرونا تاثیر معنادار دارند (05/0>P-value).

    نتیجه گیری

     پیشنهاد می گردد متولیان حوزه بهداشت و سلامت در شرایط شیوع ویروس کووید-19 حمایت های مالی و معنوی خود از کارکنان مراکر بهداشت و درمان افزایش دهند. همچنین نوبتی کردن کارکنان و استخدام پرسنل جدید نیز از جمله مواردی است که می تواند جهت بهبود رضایت شغلی و سلامت روان پرسنل، توسط مدیران مربوطه اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: پاندومی کووید-19، سلامت روان، مقیاس اضطراب بیماری کرونا، رضایت شغلی
  • احسان هوشیار*، هادی دانشمندی صفحات 226-236
    زمینه و هدف

    در بین فعالیت های کشاورزی، کار و رانندگی با تراکتورهای کشاورزی در شرایط آب و هوایی مختلف باعث ایجاد خستگی راننده می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی کیفیت خواب رانندگان تراکتورهای کشاورزی در شرایط مختلف آب و هوایی بود.

    مواد و روش ها

    رانندگان تراکتور مناطق کوار (فارس)، بهبهان (خوزستان) و اقلید (فارس) جامعه آماری را تشکیل دادند که از بین آن ها تعداد 90 نفر (کوار: 27 نفر، اقلید: 33 نفر، بهبهان: 30 نفر)  به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسش نامه های ویژگی های دموگرافیک و کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون کروسکال والیس و مقایسه های دوتایی تعقیبی استفاده شد (05/0 =α).

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در کیفیت کلی خواب تفاوت معنی داری بین رانندگان در مناطق مختلف وجود ندارد (05/0 < p)؛ اما بین رانندگان تراکتور مناطق کوار و بهبهان در مقیاس های کیفیت ذهنی خواب (03/0 = p)، تاخیر در به خواب رفتن (02/0 = p) و طول مدت به خواب رفتن (04/0 = p) و بین رانندگان تراکتور کوار و اقلید در مقیاس های کیفیت ذهنی خواب (04/0 = p) و طول مدت به خواب رفتن (04/0 = p) تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0 > p).

    نتیجه گیری

     بهتر است با برنامه ریزی کاری مناسب فعالیت در شرایط بسیار سرد (شب در اقلید) و یا بسیار گرم (ظهر در بهبهان) بخصوص هنگام کار با تراکتورهای بدون کابین راننده را کمتر کرد. افزودن کابین راننده به تراکتورها به حفظ رانندگان در مقابل حرارت، وزش باد و گردوخاک و در نتیجه به راحتی بیشتر رانندگان و  بهبود کیفیت خواب آن ها کمک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، رانندگان تراکتور، شرایط آب و هوایی
|
  • Seyed Najmoddin Mousavi, Fariborz Fathi Chegeni* Pages 136-146
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of Fear of COVID‑19 on psychological well-being in nurses with the moderating role of Resilience, in Khorramabad Shohadaye Ashayer Hospital.

    Methods

    The present study is descriptive research in the field of field studies in terms of applied purpose and in terms of data collection, the method of which was the survey. The statistical population of the study was 230 nurses working in Khorramabad Shohadaye Ashayer Hospital. Based on Krejcie and Morgan's table, a sample size of 140 people was selected by stratified random sampling method. To measure the variables of the research, a questionnaire was used which included three sections of Fear of COVID‑19, psychological well-being and Resilience. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha method and its validity was confirmed using convergent validity. For data analysis, structural equation modeling and Spss and PLS software have been used.

    Results

    The results show that at the 95% confidence level, Fear of COVID‑19 has a negative and significant effect on nurses' psychological well-being (P<0/05; =β-0/509) and Resilience has a moderating role in relation to Fear of COVID‑19 and psychological well-being (P<0/05; =β-0/225).

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that fear of Covid 19 has a significant role in reducing the psychological well-being of nurses, and among them, nurses with higher resilience have less psychological well-being than nurses with lower resilience.

    Keywords: Fear of COVID‑19, Psychological well-being, Resilience, Nurses
  • MohammadSadegh Ghasemi, Ehsan Garosi, Naser Dehghan, Maryam Kaboli* Pages 147-161
    Background and Objectives

    High workloads are a major challenge to health care workers, especially first-line supporters, who are assistant nurses, and this has many negative consequences. this study aimed to identify the factors affecting the workload of nursing assistants in one of Tehran hospitals.

    Method

    The research is descriptive-qualitative with the method of qualitative content analysis. With the participation of 13 assistant nurses who were selected by purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews and after each interview, the data were loaded and analyzed in MAX QDA software and this process continued until data saturation.

    Result

    In the findings of continuous data analysis, a total of 473 codes were found in the factors affecting workload in the process of nursing assistants' work system. Finally, they were classified into five categories of Systems Engineering Initiative for Patient Safety model (person, task, organization, tools, equipment, and environment).

    Conclusion

    most factors affecting workload are obtained in the organizational component and the least in the environmental component of the Systems Engineering Initiative for Patient Safety model, which indicates the high role of interpersonal relationships in the workplace and hospital rules on the workload of nursing assistants.

    Keywords: Macroergonomics, Workload, Nursing Assistance
  • Mostafa Rahmiani Iranshahi, Masoud Shafiee Motlagh*, Elahe Dortaj, Maryam Farhadian Pages 162-174
    Introduction

    Visual comfort is an important and influential factor on safety, mental health, sleep quality, and musculoskeletal disorders of employees in the workplace. This study aimed to design and develop a questionnaire to assess the visual comfort of employees in the workplace.

    Methods

    The study was performed on 101 participants (88 men and 13 women) in the food industry. First, the available lighting questionnaires in the field of lighting were reviewed, and a question bank was collected. Twenty questions were considered in two sections of natural and artificial lighting (10 questions in each section) based on the opinion of 10 experts in this field. The validity of the questionnaire was assessed using the content validity index (CVI) based on the comments of experts. To validate the questionnaire in the workplace, The lighting of employees' workstations was evaluated according to the Illuminating Engineering Society of North America (IESNA) standards and compared with the results of the questionnaire.

    Results

    The Cronbach's alpha of natural and artificial lighting visual comfort questionnaire was 0.858 and 0.922, respectively. The total CVI of the questionnaire was 1. There was a significant positive relationship between the score of the visual comfort questionnaire and the workstations' illumination (P=0.001). More than 97% of employees who had workstations with the desired lighting reported excellent levels of visual comfort.

    Conclusion

    The visual comfort questionnaire had good and acceptable reliability and validity. This tool is recommended to assess the visual comfort of employees in work environments due to the small number of questions and simplicity of sentences.

    Keywords: Visual comfort questionnaire, Natural light, Artificial light, Validity, Reliability
  • Afrouz Rostampour, Heidar Mohammadi, Razzagh Rahimpoor, Fatemeh Sarvi, Elahe Dortaj, Mansour Ziaei, Simin Safarpoor, Abdolrasoul Rahmani* Pages 175-186
    Background and Objectives

    Mental and physical fatigue of airport staff reduces their job standards and productive concentration. The objective of this study was to examine sleep quality and its effect on cognitive failure and job performance among airport staff.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 200 staff of an airport were chosen by simple random sampling method. The data collecting tools were four questionnaires including demographic characteristics, sleep quality, cognitive failures, and job performance. SPSS software (version 22.0) was used to analyze the data by descriptive statistics, and Pearson and regression tests.

    Results

    Based on the findings, the mean total scores of sleep quality, cognitive failures, and job performance were 6.78±3.23, 65.22±20.36 and 39.59±5.59, respectively. The results showed that the mean score of sleep quality in the two areas of sleep latency (1.5±0.82) and sleep duration (1.43±1.05) was higher than other subscales. According to the findings, there was a significant inverse relationship between sleep quality score and cognitive failures scores with job performance score (r= -0.195، P<0.05), While the relationship between sleep quality score with cognitive failure score was positive and significant (r= 0.389، P<0.05).

    Conclusion

    The findings demonstrated a significant relationship between sleep quality and cognitive failure so that with decreasing this factor, cognitive failure of airport staff also increased and the probability of the human error increased. Therefore, the rise of sleep quality and comfort with providing ergonomic solutions the cognitive failure in staff and consequently job performance would be greatly prevented.

    Keywords: Sleep quality, Cognitive failure, Job performance, Airport
  • Parichehr Rashidi Molkesari, Mohsen Gorgani Firoozjaei, Shahnaz Tabatabaei, Fatemeh Chaharaghran* Pages 187-198
    Background and Objectives

    Musculoskeletal disorders and low quality of life are the most common problems among paddy farmers in the world. Paddy farmers are exposed to inappropriate postures, long working hours and stressful environmental conditions. The aim of this study was to compare different farming methods of rice cultivation (traditional and semi-modern) on the prevalence of musculoskeletal disorders and the life quality of paddy farmers.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in rice fields with 150 paddy farmers as a sample group (100 traditional paddy farmers and 50 semi-modern paddy farmers). Musculoskeletal disorders and quality of life were assessed using the Nordic questionnaire and the Lancashire Quality of Life Profile, respectively. All statistical analyses were performed using SPSS V25.

    Results

    The prevalence of musculoskeletal disorders in the neck, lower back and shoulders is higher in traditional paddy farmers compared to farmers who work in semi-modern rice cultivation systems. Present results demonstrated that there was no significant difference between various rice cultivation methods and musculoskeletal disorders on life quality. Furthermore, different farming methods of paddy cultivation have no significant effect on paddy farmers' life quality.

    Conclusion

    Prevalence of lower back musculoskeletal disorders among paddy farmers is a result of long-term exposure to awkward posture. In addition, the prevalence of musculoskeletal disorders and different methods of paddy cultivation has not affected the life quality of paddy farmers.

    Keywords: Paddy farming, Musculoskeletal disorders, Life quality
  • Solmaz Tabe Afshar, Sahar Toofan*, Arash Saghafi Asl Pages 199-210
    Background and Objectives

    Workplace architecture is one of the most important factors influencing employees' health and wellbeing. Therefore, it is necessary to study the role of workplace design on the emergence of various types of health problems among employees. The present research aims to study the prevailing conditions at the case studied workplaces and to identify the role of factors influenced by interior layout (location-ergonomics, lighting, indoor air quality (IAQ), temperature, noise, design style, and cleaning) on the emergence of Sick Building Syndrome among employees.

    Method

    In the present study, three administration buildings [roads and urban development office, construction engineering organization, and airport] in Urmia, Tabriz are investigated as case studies and a total of 226 employees working in these buildings are selected as samples. Then, they are asked to fill out a questionnaire to collect the required data. The reliability of the questionnaire is confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The SPSS V.25 software is used to statistically analyze the data.

    Results

    The findings indicate that despite the advantages of open plan layout for the organization of work environments, it provides many negative consequences such as increased noise and distraction, lack of ergonomics, congestion, reduced privacy, and the impossibility of personal control of environmental conditions. In general, it is not considered an efficient layout design for the workplace.

    Conclusion

    The results indicate that to effectively deal with the emergence of sick building syndrome and provide a healthy work environment, it is required to establish a balance between various parts in the workplace layout design including private office space, shared workplace, and/or open-plan according to the nature and type of work while considering the factors and parameters influenced by the layout design and environmental characteristics.

    Keywords: Layout, Ergonomic Design, Open Plan, Sick Building Syndrome, Workplace
  • Abbasali Jafari-Nodoushan*, MohammadReza Zare Banadkouki, Niloufar Naddafi Pages 211-225
    Background and objectives

    With the outbreak of the Covid-19 virus, staff's job satisfaction and mental health may be endangered, especially in health care centers. The study aimed to investigate the effect of the Covid-19 virus on job satisfaction and mental health of staff health care centers of Yazd county in 2020.

    Methods

    The study is a descriptive survey study and was conducted by selecting 265 stratified random samples from the staff of health care centers in Yazd county. Research tools include the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire, General Health Questionnaire, and the Corona Disease Anxiety Scale. Data analysis was performed by ANOVA, Chi-square independence, and Pearson correlation tests in SPSS-26 software.

    Results

    The results showed that staff's job satisfaction and mental health are moderate and dangerous, respectively, and corona anxiety has a significant correlation by staff's job satisfaction (r=-0.611, P=0.009) and mental health (r=-0.826, P=0.000). Age, gender, and marriage have a significant effect on job satisfaction, mental health, and corona anxiety (P-value<0.05).

    Conclusion

    It is suggested that healthcare providers increase their financial and moral support to healthcare staff with the outbreak of the Covid-19 virus. Also, rotating staff and hiring new staff is one of the things that can be taken by the relevant managers to improve the staff's job satisfaction and mental health.

    Keywords: The Covid-19 Pandemic, Mental health, Corona Disease Anxiety Scale, Job Satisfaction
  • Ehsan Houshyar*, Hadi Daneshmandi Pages 226-236
    Background & Objective

    Among agricultural activities, working and driving with farm tractors in different weather conditions lead to fatigue and burnout. The objective of this study was to evaluate the sleep quality of farm tractors drivers in different weather conditions.

    Methods

    From tractors drivers in Behbahan, Eqlid, and Kavar, 90 participants (Kavar: 27; Eqlid: 33; Behbahan: 30) were selected. The required data was gathered via demographic characteristics questionnaire and standard questionnaire Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). We used SPSS version 18, Kruskal-Wallis and Post-hoc pairwise comparison tests to analyze the data (α= 0.05).

    Findings

    The results showed that there are no significant differences in sleep quality and sleep quality parameters between different region tractors drivers (p > 0.05); but there are significant differences in sleep mental quality (p = 0.001), delays in falling asleep (p = 0.02), go to sleep duration (p= 0.04) and between Kavar and Behbehan, and also there are significant differences in go to sleep duration (p= 0.04) between Kavar and Eqlid.

    Conclusion

    Working in critical cold weather (like nights in Eqlid) or critical hot weather (like noon in Behbahan) should be strongly forbidden with a suitable working schedule, especially while working with tractors without a driver’s cabin. Drivers’ cabins reserve drivers against temperature, wind and dust, and, therefore increase their comfort and sleep quality.

    Keywords: Sleep quality, Tractors drivers, Climatic conditions