فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال چهارم شماره 3 (بهار 1390)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال چهارم شماره 3 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلی حفیظی، سیده اعظم پورحسینی، نیره قمیان، ملیحه کشوری صفحات 5-9
    به دلیل اهمیت آموزش مؤثر در رشته پزشکی و تفهیم دروس عملی برای دانشجویان، این مطالعه با هدف ارزیابی یک شیوه جدید آموزشی بر مبنای «بحث گروهی چند مورد بیماری مرتبط با یک موضوع خاص» و مقایسه آن با روش های رایج تدریس دروس بالینی انجام شد.
    روش
    این مطالعه مقطعی تحلیلی در بین دو گروه متوالی از کارآموزان زنان و مامایی، در بخش زنان بیمارستان امام رضا(ع) دانشگاه مشهد انجام شد. در طول دوره دو ماهه کارآموزی، علاوه بر تدریس تئوری، هر روز یکی از اساتید دروس بالینی را تدریس می کنند. از سه روش تدریس«سخنرانی با اسلاید»، «بحث بر بالین بیمار»، و روش جدید «بحث گروهی چند مورد بیماری مرتبط با یک موضوع مشترک» استفاده می شود. در پایان هر دوره میزان رضایت کارآموزان از سه روش آموزشی توسط پرسشنامه ای که از نظر روایی و پایایی تایید شده بود، بررسی شده و با آزمون آماری من ویتنی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 11.5 نتایج تحلیل شد.
    یافته ها
    29 کارآموز وارد مطالعه شدند. براساس نتایج بدست آمده میزان رضایت دانشجویان از شیوه جدید آموزشی نسبت به دو روش «سخنرانی با اسلاید» و «بحث بر بالین بیمار» با اختلاف معنی داری بود (0.001 P=). همچنین بین دو روش اخیر نیز تفاوت معنی داری مشاهده شد (0.007 P=).
    نتیجه گیری
    روش آموزشی «بحث گروهی چند مورد بیماری مرتبط با یک موضوع مشترک» می تواند سبب بالابردن توان دانشجویان پزشکی در برخورد بالینی با بیمار شده و در بخشهای بالینی بکار رود.
    کلیدواژگان: آموزش بر پایه موضوع، معرفی یک مورد بیماری، آموزش بر پایه مشکل، کارآموز، بحث گروهی، دانشجوی پزشکی، بحث بر بالین بیمار
  • محسن ادیب حاج باقری، محمدرضا افاضل صفحات 11-15
    مطالعات نشان داده اند که روش های تدریس معلم- محور، دانشجویان را غیر فعال نموده و تفکر نقاد، توان تصمیم گیری و ابراز وجود آنها را کاسته و بازده آموزشی لازم را ندارند. در تحقیق حاضر آثار سه روش «سخنرانی استاد»، «پرسش و پاسخ» و «تدریس توسط دانشجو» بر میزان یادگیری و پذیرش این روش ها مقایسه شد.
    روش
    مطالعه به صورت نیمه تجربی روی 40 دانشجوی پرستاری انجام شد. درس داخلی جراحی دو به سه بخش تقسیم و به ترتیب به روش سخنرانی توسط استاد، پرسش و پاسخ، و تدریس توسط دانشجو، تدریس شد. در ابتدای هر روش، اضطراب و در پایان هر بخش رضایت و میزان یادگیری دانشجویان بررسی با استفاده از آزمون های t وRepeated measurement ANOVA در نرم افزار SPSS.V.11.5 و تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از واحدهای پژوهش 21 نفر دختر و 19 نفر پسر بودند و میانگین سن آنها 06/2±57/23 سال بود. میانگین رضایت دانشجویان از سخنرانی استاد 35/3، از پرسش و پاسخ 65/3 و در تدریس توسط دانشجو 10/5 بود (0001/0=P). سخنرانی استاد کمترین و پرسش و پاسخ بیشترین اضطراب را ایجاد کرد و اضطراب حاصل از تدریس توسط دانشجو در حد متوسط بود. میانگین نمرات امتحانی دانشجویان در سخنرانی استاد 62/12، در پرسش و پاسخ 80/14 و در روش تدریس توسط دانشجو 10/15 بود که با یکدیگر تفاوت معنی دار داشتند (0001/0=P).
    نتیجه گیری
    دخالت دادن دانشجو در تدریس با رضایت و یادگیری بیشتری برای دانشجو همراه است. بنابر این، مشارکت دادن دانشجویان در فعالیت های تدریس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روش تدریس، رضایت، اضطراب، یادگیری
  • جواد سرآبادانی، عباس جوادزاده، آتس سا پاک فطرت، زهرا دلاوریان، محمد مارامایی، سید امیر سیدی صفحات 17-20
    زمینه و هدف
    پزشکان هم که همچون دندانپزشکان به تشخیص و بعضا درمان برخی بیماری های دهان مبادرت می ورزند، باید اطلاعات قابل قبولی در مورد بیماری های دهان و نحوه درمان آنها داشته باشند. طبق مطالعات ویلیام اوسلر در برنامه های پزشکی توجه و اهمیت سلامت دهان و دندان بسیار ناچیز است و شاید صرفا در ارتباط با معاینات بالینی به آن توجه شود. یکی از شاخه های تخصصی دندانپزشکی که ارتباط تنگاتنگی از نظر محتوای درسی و حیطه عملکردی با پزشکی دارد و می تواند منبع بسیار مطمئنی برای برقراری تعامل و همکاری نزدیک جامعه پزشکی و دندانپزشکی باشد، رشته تخصصی بیماری های دهان است ولی در حال حاضر در برنامه آموزشی دانشجویان پزشکی کشور، واحد جداگانه ای جهت آشنایی پزشکان با بیماری های دهان ودندان در نظر گرفته نشده است. هدف از این مطالعه بیان ضرورت لحاظ کردن واحد درسی بیماری های دهان در کوریکولوم آموزشی دوره عمومی دانشجویان پزشکی می باشد
    روش
    در این مطالعه میزان آگاهی و مهارت تشخیصی 140 نفر از انترنهای پزشکی و دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بررسی شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش و پرسشنامه به همراه تعدادی تصویر بود.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده 41/25 بود. از بین 140 نفر کمترین نمره آگاهی 25/1 و حداکثر نمرات 75/3 بود. حداقل نمره مهارت تشخیصی 36/0 و حداکثر نمره 4 بود. میانگین نمره آگاهی انترنهای دندان پزشکی 18/3 و میانگین نمره مهارت تشخیصی آنها 94/2 بود. بین جنس و سن دو گروه از نظر آماری اختلاف معنی دار نبود و همچنین بین این پارامتر ها و میزان آگاهی و مهارت تشخیصی نیز ارتباطی وجود نداشت. در انترنهای پزشکی، میانگین نمره مهارت تشخیصی 73/1 و میانگین نمره آگاهی 05/3 بود. بین میزان آگاهی دو گروه اختلاف معنی داری نبود اما بین مهارت تشخیصی دو گروه از لحاظ آماری اختلاف معنی داری بود و انترنهای دندانپزشکی از نظر آماری مهارت تشخیصی بهتری داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه میزان مهارت تشخیصی و میزان آگاهی پزشکان از حد قابل قبول پایین تر بود، لذا توصیه می شود یک واحد درسی بیماری های دهان به کوریکولوم آموزشی دوره پزشکی اضافه گردد. بهبود آموزش در این زمینه برای تمامی پزشکانی که با بیماری دهان در ارتباط هستند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، مهارت تشخیصی، بیماری های دهان، دانشجوی پزشکی، دانشجوی دندانپزشکی
  • محمد جبراییلی، سیدجواد موسوی واعظی، پیمان میکائیلی، رامین سعادتیانف سیامک عقلمند صفحات 21-25
    زمینه و هدف
    دانشجویان استعداد درخشان، سرمایه های ارزشمندی هستند که برای شکوفایی توانمندی های آنها، بایستی برنامه های خاص آموزشی و حمایت های گسترده ای انجام گیرد. افت تحصیلی این دانشجویان، به عنوان یک مشکل اجتماعی مطرح شده زیرا نشان دهنده آن است که استعداد آنها درک نشده و به هدر رفته است. این مسئله، اهمیت زیادی در آموزش علوم پزشکی داشته و عدم کنترل آن موجب پایین آمدن سطح علمی و کارایی ارائه کنندگان خدمات سلامت در سال های آینده خواهد شد.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بوده که به روش مقطعی در سال 1389 انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از سال 1388 -1386 که دچار افت تحصیلی شده اند. داده ها از طریق یک پرسشنامه که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت، جمع آوری گردید. عوامل موثر بر افت تحصیلی در سه حیطه فردی، خانوادگی و آموزشی بررسی شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    60.7 درصد از پاسخ دهندگان مونث، میانگین سنی19.64سال، 58.4 درصد غیر بومی، 5. 95 درصد مجرد و 92 درصد سهمیه آزاد بودند. 74 درصد معدل بالای17 و 62.7 درصد بلافاصله وارد دانشگاه شده اند. بیشترین امتیاز کسب شده در موارد مربوط به عوامل فردی عدم برنامه ریزی(4.50) و کمترین امتیاز کسب شده کمبود علاقه به رشته تحصیلی (2.62)، در عوامل خانوادگی بیشترین امتیاز مربوط به کمبود ارتباط بین خانواده- دانشگاه (4.24) و کمترین امتیاز مربوط به بی ثباتی و اختلاف در خانواده (1.42) و در عوامل آموزشی بیشترین عوامل تاثیر گذار بر افت تحصیلی عدم ایجاد انگیزه (4.74) و کمترین عوامل تاثیر گذار محیط غیر دوستانه کلاس (3.34) می باشد. امتیاز کسب شده در حیطه های سه گانه به ترتیب شامل عوامل آموزشی (4.3)، عوامل فردی (3.8) و عوامل خانوادگی (2.6) می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق، ضروری به نظر می رسد که مسئولین آموزشی دانشگاه با ارائه تسهیلات لازم و حمایت همه جانبه به ایجاد انگیزه در دانشجویان استعداد درخشان پرداخته و با بازنگری در برنامه آموزشی به توزیع مناسب واحدهای در ترم های مختلف بپردازند. همچنین برای دانشجویان استعداد درخشان بطور ویژه اساتید مشاور مجرب و متعهد تعیین گردد که منجر به شکوفایی استعدادهای آنان گردد.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجویان استعداد درخشان، عوامل فردی، عوامل خانوادگی، عوامل آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • مریم اکبری لاکه، حسین کریمی مونقی، عذرا ایزانلو صفحات 27-31
    زمینه و هدف
    تاثیرات مثبت دوره های آموزشی در علوم پزشکی بعلت نبود حمایت های لازم، محو می شوند. انتظار می رود آموزش بر توانمندی کنونی یا آتی دانشجویان تا حد زیادی تاثیر گذارد. جهت افزایش پاسخگویی به آموزش های حرفه ای به منظور ثابت نمودن ارزش کاربردی برنامه های آموزشی دانشگاه، فرآیند سنجش کامل و ارزشیابی با ROI به نظر راهکاری مناسب است. هدف از این مقاله معرفی راهبرد ROI برای توسعه آموزش پزشکی می باشد.
    روش
    مقالات مرتبط در منابع اینترنتی و کتابخانه ای مورد بررسی قرار گرفت و مقالاتی که با موضوع ارتباط بیشتری داشتند، انتخاب و مطالب آنها استخراج شد.
    یافته ها
    بسیاری از دانشگاه ها در سرتاسر جهان با انجام ارزشیابی ROI و کوشش بازگشت سرمایه با هزینه کمتر، نتیجه بهتری از فعالیتهای یاددهی یادگیری می گیرند. در سیستم آموزشی خود آموزش نباید ارزش باشد، آموزش باید منجر به ارزش شود. تا زمانیکه اهداف آموزش برای کلیه افرادی که آموزش به آنها مربوط می شود، شفاف و روشن نباشد، تاثیر مثبتی در بر نخواهد داشت. آموزشی که منجر به ارزش می شود دارای سه مشخصه است: تدوین برنامه، اجرای برنامه و پیگیری، که مشخصه سوم از همه مهمتر می باشد. کسب ارزش از آموزش مستلزم یکپارچگی، برنامه ریزی و پیگیری است. روش ROI می تواند برای برنامه ریزی آموزش و سرمایه گذاری در فعالیت های آموزشی استفاده شود. ارزشیابی برنامه ریزی و جمع آوری و تحلیل داده ها مراحل الگوی ROI هستند.
    نتیجه گیری
    با ارزشیابی برنامه های آموزشی بوسیله ROIکار آموزش می تواند بعنوان یک نقطه روشن معتبر درک شود. طراحان آموزشی می توانند یافته های ارزشیابی ROI را به منظور افزایش همترازی آموزش با نیازهای دانشگاه و هم چنین برای بهبود کارآیی، طراحی و توسعه چرخه آموزش به کار ببرند. این الگو برای دوره های بلند مدت و مهارتی نسبت به شناختی اداراکی از کاربرد مناسب تری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، ارزشیابی آموزشی، بازگشت سرمایه ROI
  • ناهید جلیلیان، نسرین جلیلیان، منصور رضایی، علی اکبر ده حقی صفحات 33-37
    زمینه و هدف
    ادغام در آموزش پزشکی به عنوان یکی از موضوعات جدید در برنامه ریزی آموزشی دانشگاه های علوم پزشگی مطرح گردیده است. با توجه به اهمیت ادغام دروس فیزیوپاتولوژی در ارتقای آموزش پزشکی عمومی، این مطالعه به منظور سنجش رضایت دانشجویان پزشکی ورودی 1385 در مقطع فیزیوپاتولوژی از برنامه ادغام دوره با تاکید بر فرصت دستیابی به اهداف آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1388 انجام شد.
    روش
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی همه ی دانشجویان ورودی 1385 در مقطع فیزیوپاتولوژی انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته سیزده گزینه ای دارای طیف لیکرت (از خیلی زیاد تا خیلی کم) که روایی محتوایی آن مورد تایید صاحبنظران آموزشی قرار گرفت استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS نگارش 16 و آزمون فرید من استفاده شد.
    یافته ها
    از 64 نفر دانشجوی دوره فیزیوپاتولوژی 60 درصد دختر و 40 درصد پسر بودند. میانگین نمرات رضایتمندی (از 65 -13 نمره) به ترتیب نسبت به ادغام در دوره کلیه (12.0±46.4)، گوارش (9.1±45.2)، غدد (11.5±44.3) و خون (13.0±44.1) تفاوت معنی داری را نشان نداد (0.605=P).
    نتیجه گیری
    نتایج به طور کلی نشان داد که دانشجویان در خصوص ادغام دوره فیزیوپاتولوژی در چهار کورس (کلیه، گوارش، غدد و خون) از رضایت یکسان و بالایی برخوردار بودند. به دلیل مزایای ادغام از جمله بالا بردن انگیزه دانشجویان در یادگیری دروس، ارتقای سطح آموزشی از سطح به خاطر سپاری تا کاربردی شدن، افزایش ارتباط و همکاری دانشجو و استاد و منطقی شدن روند منابع آموزشی، به نظر می رسد ادامه روند ادغام در سایر دوره ها که تاکنون ادغام را شروع ننموده اند نیز مناسب باشد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، دانشجویان پزشکی، فیزیوپاتوژی، ادغام دوره
  • اکرم ثناگو، مهین نوملی، لیلا مهستی جویباری صفحات 39-44
    زمینه و هدف
    عدالت آموزشی یکی از پرچالش ترین مباحث در آموزش است. ایجاد محیط یادگیری بدون استرس، رساندن دانشجویان به رشد و بالندگی، اجرای یکسان قوانین و مقررات آموزشی برای همه افراد و فراهم نمودن زمینه های رسیدن به مهارت و آمادگی برای بازار کار از مقوله های عدالت آموزشی می باشد. هدف از این مقاله تبیین عدالت آموزشی از دیدگاه دانشجویان علوم پزشکی می باشد.
    روش
    در این مطالعه با رویکرد کیفی با 50 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1389 مصاحبه های نیمه ساختار به عمل آمد. شرکت کنندگان بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های انفرادی نیمه ساختار تا رسیدن به اشباع داده ها استفاده شد. از همه شرکت کنندگان حداقل دو سوال باز شد «وقتی می گویم عدالت آموزشی چه به ذهن شما می آید؟، آیا شرایط یا موقعیتی را به یاد می آورید که احساس کردید عدالت آموزشی وجود دارد یا ندارد؟» مصاحبه ها خط به خط دست نویس و مطابق رویکرد «تحلیل محتوای» آنالیز شدند. از شرکت کنندگان، رضایت نامه شفاهی برای شرکت در مطالعه و ضبط صدا اخذ گردید.
    یافته ها
    «برتری نداشتن دانشجویی بر دانشجوی دیگر» مضمون اصلی ظهور یافته در این مطالعه می باشد. «شیوه ارزشیابی و نحوه آموزش اساتید» از مباحثی بود که بیشترین دغدغه دانشجویان را شکل می داد. از نظر آنان، این دو، عاملی هستند که می توانند رعایت عدالت آموزشی را به زیر سوال ببرند. دانشجویان معتقد بودند هر دانشجو علی رغم جنسیت، قومیت، اعتماد به نفس، رشته، ظاهر و برخورد اجتماعی اش، جایگاه خاص خود را دارد و چنانچه این معیارها در ارزشیابی دانشجو و یا یادگیری دانشجو دخیل گردد، عدالت آموزشی به چالش کشانده می شود.
    نتیجه گیری
    عدالت به معنی دسترسی برابر و مساوی به همه ی امکانات آموزشی بدون در نظر گرفتن رشته تحصیلی، قومیت، جنسیت، مذهب، فرهنگ، معدل، اخلاق و رفتار دانشجو، طرز لباس پوشیدن و نحوه آرایش، عوامل دموگرافیکی و شخصیتی می باشد به طوری که همه ی دانشجویان در یک محیط از امکانات موجود برخوردار شوند تا زمینه برای رشد و شکوفایی استعدادها فراهم شود و افراد انگیزه ی کافی برای تلاش و تکاپو در راستای رسیدن به هدف داشته باشند و بتوانند بعد از فارغ التحصیلی، کارایی و تبحر کافی در زمینه ی شغل آینده ی خود داشته باشند.
    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، دانشجوی علوم پزشکی، تحلیل محتوا
  • مریم پیمانی، مریم اعلا، محمد پژوهی صفحات 45-50
    زمینه و هدف
    در حرفه پرستاری، تداوم دگرگونی ها در سیستم بهداشت و مراقبت سلامتی، تکنولوژی ها، پروفایل جمعیتی، انتظارات و تقاضاها منجر شده است به درک این موضوع که آموزش پرستاران و درنتیجه کوریکولوم پرستاری باید مورد ارزشیابی، بازنگری و حتی شاید تغییرات عمده قرار گیرد. حمایت و پشتیبانی اساتید برای توسعه کوریکولوم از شروع فرایند تغییر تا رسیدن به اهداف مورد نظر ضروری می باشد. در واقع بهبود برنامه ریزی درسی، تنها از طریق تفکر باز و ملاحظات اندیشمندانه جهت توسعه کوریکولوم و همچنین توجه صادقانه نسبت به عوامل تاثیرگذار قابل کنترل، اتفاق می افتد. توجه به ارزش های فردی و جمعی اساتید، میزان وسعت تغییر و توسعه مورد نیاز در کوریکولوم و همچنین توجه به چارچوب زمانی برای انجام این تغییرات و اصلاحات، از عوامل تاثیر گذار بر جلب موافقت و رضایت اساتید و درنهایت توسعه برنامه ریزی درسی می باشند. به طور کلی ایده اصلاح برنامه ریزی درسی معمولا در ذهن گروه کوچکی از استادان شکل می گیرد که بر این باورند کوریکولوم موجود نمی تواند دانشجویان را جهت رویارویی با موضوعات و مشکلاتی که بعد از فارغ التحصیلی در جامعه و محیط های مراقبت سلامتی با آنها مواجه می شوند به طور کامل آماده نماید. لذا برای جلب مشارکت و حمایت همه اساتید و پرسنل آموزشی در دانشگاه در اصلاح کوریکولوم فعلی، باید دلایل لزوم تغییر و اصلاح کوریکولوم، دامنه وسعت این تغییرات و زمان مناسب برای انجام آنها به طور شفاف و عینی توضیح داده شود.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، حمایت اساتید، توسعه کوریکولوم
  • حبیب الله قمی، علیرضا زادگان، ولی علیزاده، محمد تقی خدایاری، محمد علی همتی صفحات 51-54
    زمینه و هدف
    طی کردن مسیر تحقق مرجعیت علمی در دانشگاه ها بر عهده پژوهشگران و اعضای هیئت علمی است و تکلیفی است که باید به سرانجام برسد. در این مطالعه دیدگاه های استادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در خصوص عوامل نیل به مرجعیت علمی بررسی شده است.
    روش
    توصیفی تحلیلی و بصورت پیمایشی است. جمع آوری اطلاعات از طریق 300 پرسشنامه بصورت تصادفی ساده بین استادان دانشگاه علوم پزشکی تبریزدر سال 1389 انجام گرفت که به تعداد230 پرسشنامه تکمیل و برگردانده شد، داده ها با برنامه SPSSو روش لیکرت و همبستگی کندال تحلیل شدند. پایایی مطالعه بر اساس آزمون آلفای کرونباخ 0.790است.
    یافته ها
    پرسشنامه های چهار گزینه ای ابزارهای جمع آوری داده ها بودند. برون دادها با میانگین امتیازات و اولویت بندی آنها از مقیاس چهار در قالب 12 میانگین بدست آمدند. با عنایت به نظرات اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، گسترش ارتباط دانشگاه با محافل علمی برتردنیا دارای بیشترین میانگین است و توسعه فرهنگ خودباوری با دستیابی به علم و دانش پیشرفته و ایجاد نشاط علمی رابطه معنی داری دارد.
    نتیجه گیری
    اندازه P-Value=0.015 سطح معنی داری همبستگی بین توسعه فرهنگ خودباوری و دستیابی به علم و دانش پیشرفته نشاندهنده تاثیر توسعه فرهنگ خودباوری بر کسب علم و دانش پیشرفته میباشدو بالعکس، و اندازه P-Value=0.007 بین توسعه فرهنگ خودباوری و ایجاد نشاط علمی نشاندهنده تاثیر فرهنگ اعتماد به نفس بر ایجاد شور و نشاط علمی است و بالعکس.
    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، دستیابی، دیدگاه های استادان
  • مهدی طالبی، علی تقی زاده، رضا طالبی دلویی، الهام ارقامی، سمیرا توسلی صفحات 55-59
    زمینه و هدف
    اقدام به خودکشی عملی است هدفدار و آگاهانه که به قصد آسیب رساندن به خود صورت می گیرد، با توجه به اینکه اکثر موارد خودکشی قابل پیشگیری می باشد، آموزش کادر بهداشتی – درمانی جهت آشنایی با بیماران پرخطر و هدایت آنان به سطوح بالاتر از اهمیت خاصی برخوردار است. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثر بخشی سخنرانی و استفاده از خودآموز بر دانش افراد شرکت کننده در دوره های آموزشی چگونگی برخورد با بیماران دارای افکار خودکشی صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    طی مطالعه نیمه تجربی پس از انجام پیش آزمون شرکت کنندگان بصورت تصادفی در دو گروه 30 نفره قرار گرفتند، روش آموزش در یک گروه سخنرانی و در گروه دیگر جزوه آموزشی بود، سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد، تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS -14 صورت پذیرفت، سطح معنی داری 05/0P< تعریف گردید.
    یافته ها
    میانگین نمرات کل در گروه سخنرانی از 86/1 ± 03/11 به 93/1 ± 14/13 و در گروه خود آموز از 06/2 ± 81/10 به 95/1 ± 98/12 افزایش یافت، این تفاوت میانگین در هر دو گروه معنادار بود(001/0.(p<
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه های آموزشی باعث افزایش آگاهی شرکت کنندگان در آن می شود هرچند تفاوتی در نوع روش آموزشی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش، خودکشی، سخنرانی، خودآموز
|
  • Pages 5-9
    : Since effective education is important in medicine and for the better explaination of practical lessons to the students, this study is performed to evaluate a new educational method based on “group discussion about some cases related to one clinical subject” and compare it with other common educational methods of clinical lessons.
    Methods
    This cross-sectional and analytical study was performed in two groups of obstetrics and gynecology stagers in Gynecology department of Imam Reza Hospital of Mashhad University of Medical Sciences.During two months of internships, in addition to theoretical education, one of the staff teaches the clinical lessons every day. Three educational methods are used: “lecture with slide”, “bedside lecture”, and new method of “group discussion about some cases related to one clinical subject”. At the end of every course, the rate of stagers’ satisfaction from three educational methods was evaluated by a questionnaire which currency and permanency was verified and the analytical results were evaluated by T test (Q2 test) and SPSS software.
    Results
    29 stagers entered to the study. Based on the results, the rate of stagers’ satisfaction from new educational method was significantly higher than “lecture with slide” and “bedside lecture”
    Methods
    P=0.001. Comparing two last methods also showed that the rate of stagers’ satisfaction from the “bedside lecture” was higher than “lecture with slide” with significant difference (P=0.007).
    Conclusions
    Educational method of “group discussion about some cases related to one clinical subject” may increase the students’ ability in clinical treatment of patients and can be used in clinical sections.
  • Pages 11-15
    Reports have suggested that teacher centered instructional methods would make the students inactive, limits their critical thinking skills, and decrease the students’ power of decision-making and self assertiveness. This study was conducted to compare the effects of teacher lecture, asking questions and answering and peer teaching, on satisfaction, anxiety and learning of nursing students.
    Methods
    A quazi-experimental study was conducted on 40 nursing students. The content of medical surgical nursing II was divided into three parts. The first part was taught using traditional lecturers, the second part was taught using question and answer and the third part was taught using student s’ lectures. The students’ satisfaction anxiety and learning were then assessed and analyzed using T test and repeated measurement ANOVA in SPSS V.11.5.
    Results
    Totally, 21 students were females and 19 were males. The age of the sample was 23.57±2.06. Mean scores of students’ satisfaction was 3.35 in teachers’ lecture, 3.65 in question and answer and 5.10 in teaching by students (p<0.00). Teacher’s lecture induced the least anxiety while question and answer induced the most anxiety. Teaching by students produced a moderate anxiety. Mean score of student's learning were 12.47 in teacher’s lecture, 14.80 in question and answer and 15.10 in teaching by students. (p< 0.00).
    Conclusions
    Active involvement of students in teaching-learning activities could improve their learning and achievement. Therefore involving the students in teaching learning activity is suggested.
  • Pages 17-20
    Background
    Physicians should have reasonable information about diagnosis and treatment of oral disease, because in addition to dentists, they are involved with diagnosis and treatment of oral diseases. According to Osler research in medical studies, importantce of oral health has been neglected and it is just considered in clinical examination. One of the dentistry post graduation fields which is in close relation to teaching and practice with medical science is oral medicine and could be a reliable source to cooperation of medical and dental societies. The aim of this study is the explanation of necessity of oral medicine course in general medical students training curriculums'.
    Methods
    In this cross-sectional comparative study knowledge and diagnostic skills of 140 dental students and medical interns of Mashhad Medical University were assessed. Data gathering tools in this research was an illustrated questionnair.
    Results
    The average age of subjects was 25/41. Of 140 subjects, the least score of knowledge was1/25 and the maximum score was 3/75. The least score in diagnostic skill was 0.36and the maximum score was 4. Among Dental students, the average of knowledge score was: 3/18 and the average of diagnostic skill score was: 2/94. There was no significant relationship between age/gender of the two groups, and also there was no relation of this parameter with knowledge and diagnostic skill score. Among medical students, the average of diagnostic skill score was: 1/73 and the average of knowledge score was: 3/05. There was no significant difference between the two group regarding knowledge score but the difference was significant in diagnostic skill, dental student had better results in diagnostic skill significantly.
    Conclusion
    Knowledge and diagnostic skill were lower than acceptable rate so it is recommended to add oral medicine course to medical educational curriculum. Education developing of this field for all clinicians who involved with oral disease is recommended.
  • Pages 21-25
    Background
    Regarding the importance of developing the gifted and talented students, the implementation of educational programs for them should be considered. The educational underachievement in these students is regarded as a social problem, which happens due to ignorance of their skills and creativity. Continual monitoring and controlling the Educational Underachievement indices is of great importance in medical education, and ignoring this condition will be due to insufficiency in the health servicing efficacy of the community.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was carried out on all of Gifted and Talented Students of Urmia University of Medical Sciences that had Educational Underachievement during 2007-2010. Data collected by using a self-structured questionnaire which reliability had been measured by specialists and its validity was approved by internal consistency method. Collected data were analyzed by SPSS package (version 18) through descriptive and analytical statistics (t-test and chi-square).Of the respondents 60.7% were female, the average age was 19.64, 58.4% non-native, 95.5% single, and 92% with no entrance extra-priorities. 74% had gotten mark "A" (more than 17), and 62.7% were accepted straightly into the university. In the part of individual factors, absence of an efficient program had the highest (4.50), and lack of interest to the academic field had the lowest (2.62) points. In the part of familial factors, absence of an efficient connection between home-university had the highest (4.24), and family afflictions and problems had the lowest (1.42) points. In the part of educational factors, the most affecting factor in educational underachievement has been recognized as the absence of exciting the motivation (4.74), and lack of a friendly ambient in the classrooms got the lowest (2.62) points. The total points in the all three parts are 4.3, 3.8 and 2.6, respectively.
    Conclusions
    According to the results of this study, it seems that the supportive vision of the academic authorities in all fields to improve the motivation of the gifted and talented students is necessary. For this purpose, the course units and the educational curriculum should be revised and rearranged to distribute the appropriate courses reasonably throughout the course plan. On the other hand, contribution of the skilled advisory teachers, should be considered to do striding paces in the flourish of the creativity of these students.
  • Pages 27-31
    Background
    Positive effects of medical science courses, because of lack of necessary support, will disappear. It’s expected that education greatly affects current or future capabilities of students. To increase accountability of professional training in order to prove the value of practical training programs of University, complete assessment and evaluation process to consider the ROI approach, is appropriate. This paper introduces ROI (Return on Investment) strategy to develop medical education.
    Methods
    Related articles on library and Internet resources were evaluated and articles that are more related to the subject were selected and their contents were extracted.
    Results
    Many universities throughout the world with the evaluation process of ROI and effort of return on investment with lower cost achieve better learning teaching activitiy results. In unless educational systems the value should not be teaching, training should lead to value. the training goals for all the people who are related to education, are not clear, positive effects will not be achieved. The education that is leading to value has three characteristics: plan, implementation, and follow-up program, the third characteristic is the most important. Getting value from education requires integration, plan and follow up. ROI methods can be used for educational planning and investments in education and training activities. Evaluation of plan and data collection and analysis process are the ROI model’s steps.
    Conclusion
    By the evaluation of training programs with the ROI, training can be perceived as a bright valid spot. Instructional designers can use the results of the ROI to increase alignment with the educational needs of university and also to improve efficiency, design and development of the training cycle. This model is more applicable for long periods and cognitive and perceptual skills.
  • Pages 33-37
    Background
    Lack of cohesion across health and education section and national? Is counterproductive to effective national policies in medical education and training. There is a need for a coordinated approach to integrate pathophysiology courses in medical education.This study was performed in 2008 to evaluate student satisfaction from integration period with an emphasi on achieving educational goals for junior medical students who were admitted in Kermanshah University in 2006.
    Methods
    This cross-sectional study was done on 64 students who were admitted in pathophysiology courses in the Kermanshah University of Medical Sciences in 2008. Data was collected from was questionnaires (13 questions) with likret range (from very low to high) and its validity confirmed. SPSS software version 16 and Freidman test were used.
    Results
    Among 64 participants of the physiopathalogy course 60% were females and 40% males. The awerage of satisfaction scores (from 13 to 65) were in relation to integration in kidney (46, 4± 12), gastrointestinal course (45.2± a.1). 64 patients (60% was female) average scores Mandy (13-65 scores) in order to integrate satisfaction in kidney course (46.4± 12), gastrointestinal course(45.2± 9.1), endocrinology (44.3± 11.5), Hematology (44.1± 13) didn’t show a significant difference (p = 0.605).
    Conclusion
    The results generally showed that students regarding integration period of pathophysiology in four courses (kidney, gastrointestinal, endocrine and hematology) had the same high satisfaction. while positive steps such as student motivation, promotion of education levels, resolving tension between education and training, increasing communication between students and faculty members, appears to expand integration in to other courses that have not yet started the merging also be appropriate.
  • Pages 39-44
    Background
    Educational equity is one of the most challenging issues in education. Creating a learning environment without stress, promoting students to excellence, justice in educational regulations, providing background to be skilled and prepared for future job are some of elements of educational equity. The aim of this study was to explain the educational equity from the perspective of medical sciences students.
    Methods
    In this qualitative study, semi-structured interviews were performed with 50 students of Golestan University of Medical Sciences in 2010. Participants included into the study according maximum variation and purposeful sampling method. The data collected by individual semi-structured interviews till data saturation achieved. At least, two open ended questions were asked from all of the participants "what comes to your mind when I say educational equity? Do you remember any situations or conditions that you felt there is or not educational equity? Interviews were transcribed line by line and were analyzed according to "content analysis approach". Verbal informed consent obtained from the participants for taking in research and voice recording.
    Results
    "No superiority of a student over the others" was the main theme emerged in this study. "Evaluation and teaching methods of faculties" were one of common concern of the students. They believed that those are the factors which make arise doubts and questions on respecting educational equity. Students believed that every student, despite gender, ethnicity, self-confidence, academic major, appearance and social encounter has his/her own specific status and if these criteria get involve in student assessment, the educational equity will be challenged.
    Conclusion
    Equity means equal access to all of educational opportunities regardless of field of study, ethnicity, gender, religion, culture, average, student conduct, dressing style, makeup, and other demographic and personality factors. So that, all of the students can access to the facilities for developing, motivation to reach the goal and be capable, efficient and skilled for their future career.
  • Pages 45-50
    Continuing shifts in health and healthcare systems, technologies, population profiles, expectations and demands have led to the realization that the education of nurses, and therefore, nursing curricula, must be subjected to evaluation, revision, and maybe even dramatic change. Faculty support for curriculum development is mandatory for the process to begin and for a successful outcome to be achieved. In fact this is obtained through open and thoughtful consideration of the reasons for curriculum development and honest attention to factors that could be limiting.Attention to the values of individual and collective faculty, the extent of curriculum development that might be necessary, and the timeframe for the undertaking, will influence whether approval is gained and curriculum development is occured.Generally the idea of engaging in curriculum development arises among a small group of faculty members who believe that the current curriculum is no longer adequate to prepare students to practice competently in the healthcare and societal contexts they will encounter when they graduate. So identifying reasons why curriculum development is necessary, the extent of the curriculum development that might be required, and possible timelines are important ideas to present to colleagues when seeking their support for curriculum development.
  • Pages 51-54
    Background
    Researchers and scientific board members are in charge of moving the path of realization of being scientific reference in universities, and this is the duty which should be finished. In this study the view points of Tabriz scientific faculty members about "the factors needed to attain the scientific reference" has been considered.
    Methods
    It is analytical descriptive and based on field, collecting the data is done through 300 questionnaire in the form of simple randomize, 230 questionnaire has been returned, the data have been analyzed by the SPSS, Kendall correlation, and Lykert style (few=1, average=2, more=3, very more=4). The reliability of survey based on kronbakh`s alpha is equal to 0.790.
    Results
    The data collecting tools is the four choice questionnaires. Outputs have been obtained with preference and total frequency distribution means by scale of 4 in the form of 12 means. Due to the views of scientific board members, the expansion of university connection with the scientific centers of the world has the highest mean, and the expanding the culture of self belief has the meaningful relationship with attaining the advanced knowledge, and creating scientific esprit.
    Conclusion
    The P-Value (0.015) between the expanding the culture of self belief and the attaining the advanced knowledge indicates its influence on attaining the advanced knowledge, and inverse. Although the P-Value between the culture of self belief and the creating scientific esprit indicates its influence on creating scientific esprit, and inverse.
  • Pages 55-59
    Background
    Suicide is the act or an instance of intentionally killing oneself, although most suicides are preventable, training health professionals to improve diagnoses of high-risk patients and providing higher levels of care is important.The present study explores The Comparison of effectiveness of lecturing and self-learning on the knowledge of participants in training courses of management the patients with suicidal thoughts
    Methods
    In a semi-experimental study a pretest was taken and participants were randomly divided in two groups of 30.The methods of training were lectures and the self-learning booklet then both groups were tested. Data analysis was performed by software SPSS-14 and the Significant level was defined (P<0.05).
    Results
    The mean scores in group with teaching methods of lecturing increased from 11/03±1/86 to 13/14 ±1/93 and in group with self-learning booklet increased from 10/81±2/06 to 12/98±1/95, the mean difference between two groups was statistically significant (p<0.001).
    Conclusion
    The educational programs increase participants’ knowledge, although there was no difference between the two training methods.