فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 10 (بهار 1392)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 10 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید جلال حسینی، امین بابادی* صفحه 9
    پژوهش حاضر به موضوع فعالیت های کانون های فرهنگی تربیتی و نقش آن بر کاهش ناهنجاری های دانش آموزان منطقه تبادکان (که یکی از بزرگترین مناطق حاشیه شهر مشهد می باشد) از نظر معلمان پرورشی می پردازد. جامعه پژوهشی کلیه معلمان پرورشی منطقه تبادکان مشهد می باشد که تعداد آنها در سال 1390، 193 نفر می باشد که به صورت سرشماری (تمام جامعه آماری) مورد مطالعه قرار گرفتند. در این پژوهش از یک پرسشنامه نگرش سنج (لیکرت) محقق ساخته چهار درجه ای با 56 عبارت استفاده شده است. پرسشنامه مذکور از اعتبار و روایی بالایی برخوردار است. (0/98= ضریب آلفای کرونباخ). تحقیق حاضر از نوع تحقیقات بنیادی می باشد که با روش تحقیق توصیفی- پیمایشی به اجرا درآمده است. نتایج نشان می دهد که طبق نظر معلمان پرورشی منطقه تبادکان مشهد، فعالیت های کانون های فرهنگی و تربیتی با 95 درصد اطمینان منجر به کاهش انواع ناهنجاری های دانش آموزان می گردد. در این پژوهش تمام گزاره های تحقیق (اهداف سوالات و فرضیات تحقیق) به صورت معنی داری مورد تائید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کانون فرهنگی تربیتی، حاشیه نشینی، ناهنجاری ها، معلمان پرورشی، منطقه تبادکان مشهد
  • امیر رحمانی*، مجید یوسفی نوید، عبدالله مسلسل، محسن قربانخانی صفحه 23
    تاریخ یک جامعه هویت آن جامعه و منشاء عمدهی دگرگونی های اجتماعات بشری که تمام جهت گیری ها و کارکردهای گوناگون از آن سرچشمه می گیرد، می باشد، لذا آگاهی از تاریخ به جهت شناخت هویت و نقطه ی آغازین دگرگونی های اجتماعی- تاریخی ضروری به نظر می رسد. نیشابور شهری در قلب خراسان است. ساختن نیشابور را به شاپور اول ساسانی نسبت می دهند و اسم شهر را به معنی نهاده نیک پاشور می دانند. ابرشهر نام قدیم نیشابور است که احتمال دارد این نام در اصل شهر آپارناک یا آپارنی و جایگاه یکی از سه قبیله ی مهم پارت بوده باشد که شاهنشاهی نیرومند اشکانی را بنیاد کردند. از آنجایی که هدف از پژوهش حاضر شناخت و بررسی تاریخی شهر نیشابور به عنوان یکی از شهرهای خراسان بزرگ در گذر زمان (عصر قدیم و جدید) می باشد، روش پژوهش منطبق بر روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مطالعه ی اسنادی و کتابخانه ای است، لذا در این راستا از مقالات، کتب، پژوهشهای و طرح های مستند داخلی و خارجی مرتبط با موضوع در جهت دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شهر نیشابور در مقایسه با سایر شهرهای خراسان دارای دو وجه تمایز اساسی نظیر تاسیس مدارس و تدریس علوم مختلف و همچنین ساختن هر چه باشکوهتر مساجد برای رقابت و در نتیجه بالا بردن سطح دانش و ایجاد برتری نسبت به سایر شهرهای اسلامی بوده و از نظر تجارب و صنعت نیز به دلیل وجود آثار تاریخی – باستانی و بازارهای فراوان بسیار حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: شهرنیشابور، گذر زمان، تاریخ و هویت، خراسان
  • علیرضا روحی* صفحه 35
    خراسان در دوره سلجوق از ترکیب مذهبی خاصی برخوردار بود. منازعات مذهبی و درگیری بین مذاهب مختلف، ویژگی اصلی این دوره است. سیاست های مذهبی حکومت سلجوقیان در تشدید اختلافات فرقه ای تاثیر زیادی داشت. تعصبهای فرقه ای عمیدالملک کندری و خواجه نظام الملک طوسی باعث شد تا بین حنیفیان و شافعیان رقات های شدید فرقه ای و مذهبی شکل گرفت. مذهب غالب، شافعی بوده، پس از آن مذهب حنفی که مورد اعتقاد پادشان سلجوقی است، قرار داشت. حنبلیان در چند شهر به ویژه در هرات پیروانی داشتند تا آنجا که از منابع بر می آید، دانشمند برجسته مالکی مذهبی در خراسان حضور نداشته است. شیعیان امامی از جایگاه خاصی برخوردار بوده و برخی از دانشمندان برجسته شیعه در این عصر می زیستند. اسماعیلیان در شهرهای مختلف نفوذ زیادی داشته و همواره با دولت سلجوقیان، منازعات سیاسی شدید داشتند. در این مقاله به بررسی فرقه های اسلامی و مهمترین پیروان آنان در خراسان عصر سلجوقی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: خراسان، منازعات مذهبی، مذاهب اهل سنت، شیعه امامی، اسماعیلیان
  • عزت الله عزتی، سجاد کریمی پاشاکی*، سعید رضا خلخالی صفحه 49
    قلمروهای تاریخی و فرهنگی ایران فراتر از مرزهای سیاسی موجود امروزی آن است. با نگاهی به گستردگی فرهنگی ایران در کشورهای منطقه می توان دریافت که آداب و سنن و نیز تاریخ و فرهنگ مشترکی میان ایرانیان حاضر در گستره سیاسی فعلی ایران با مناطق پیرامونی این کشور وجود داشت. مناطق شرق و شمال شرقی ایران که در بردارنده میراثی کهن از فرهنگ ایرانی است می تواند به عنوان به وجود آورنده عوامل همگرایی فرهنگی ایفای نقش نماید. این محدوده که در واقع تحت عنوان خراسان بزرگ شناخته می شود در برگیرنده بخش هایی از کشورهای ایرانی، افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان و قرقیزستان است که با نگاهی به ظرفیت های گذشته و حال آن محلی برای برقراری تعاملات فرهنگی و اقتصادی کشورهای موجود محسوب می گردد، کشور هایی که امروزه جزئی از مجموعه کشورهای آسیای مرکزی محسوب می شوند، در بهره ای از زمان بخشی از قلمرو ایران بزرگ محسوب می شدند از این رو تحلیل عوامل همگرا درحوزه فرهنگ به خصوص با رویکرد توسعه گردشگری، می توان وزن ژئوپلتیک فرهنگی منطقه را افزایش دهد.
    در این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی، ضمن بررسی ژئوپلیتیک فرهنگی خراسان بزرگ به نقش گردشگری در ایجاد همگرایی میان کشورهای این حوزه اشاره نموده و چشم انداز توسعه گردشگری، بر مناسبات کشورهای حوزه خراسان، بزرگ بررسی و تحلیل می گردد. نتایج حاصله بیانگر آن است که کشورهای حوزه خراسان بزرگ دارای قابلیت های خاصی در حوزه گردشگری می باشند که در صورت کاهش ریسک های موجود سیاسی، امنیتی و... می تواند زمینه سازی گسترش همگرایی را در این حوزه دنبال نماید.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، همگرایی های منطقه ای، گردشگری، ژئوپولیتیک فرهنگی، آسیای مرکزی، قلمروهای تاریخی
  • یوسف زین العابدین عموقین* صفحه 65
    گرچه نقش فرهنگ در تحولات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... انسان ها دارای قدمت طولانی است؛ اما اهمیت جهانی آن به بعد از انقلاب صنعتی و نفوذ و تسلط اروپایی ها به واسطه فرهنگ بر دیگر سرزمین های جهان مودر توجه قرار گرفته است. این مقوله به خصوص با از میان رفتن جهان دو قطبی و برجسته شدن ملت ها و هویت ها براساس ویژگی های فرهنگی به صورت یک شاخه علمی تحت عنوان ژئوکالچر مطرح شد. هدف از مقاله حاضر، تبیین سابقه تاثیرگذاری فرهنگی تمدن ایرانی بر آسیای مرکزی است با این سئوال که عوامل تاثیرگذار بر پیوند ژئوکالچر ایران و آسیای مرکزی کدامند؟ فرض بر این است که فرهنگ به عنوان عامل تاثیرگذار در ژئو کالچر مشترک ایراان و آسیای مرکزی است. چرا که، ایران هم به لحاظ اقتصادی و مادی و هم به لحاظ معنوی و عاطفی همواره برای آسیای مرکزی است. چرا که، ایران هم به لحاظ اقتصادی و مادی و هم به لحاظ معنوی و عاطفی همواره برای آسیای مرکزی به عنوان یک مرکز و محور تلقی می شود. یافته های تحقیق نیز حاکی از آن است که آسیای مرکیز از دیرباز در حوزه تمدنی ایران بوده و به دلیل پیوندهای عمیق فرهنگی و اجتماعی، جزء علایق ژئوکالچر ایران بوده است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی نیز موقعیت ژئوپلیتیک ایران در کنار جغرافیای اقتصادی اسیای مرکزی وضعیتی را به وجود آورد که قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای توجهی خاص به این حوزه استراتژیک معطوف داشته و به دنبال کسب منافع خود باشند. ایران از سویی دارای علایق ژئوپلیتیکی در منطقه است و از سوی دیگر به دلیل برخورداری از مولفه ها و شاخص های مربوط به تاریخ، زبان و دین مشترک، عضویت در سازمان کنفرانس اسلامی و دوستی با همسایگان، از توانایی بالقوه تاثیرگذاری در برخی از قومیت های منطقه برخوردار است.
    کلیدواژگان: ژئوکالچر، فرهنگ، ایران، آسیای مرکزی، روابط
  • عبدالرضا فرجی راد، سید هادی ساداتی* صفحه 75
    موضوع آب و تاثیر آن در حیات بشر نیاز به استدلال و تجزیه و تحلیل ندارد اما رشد جمعیت و بالا رفتن سطح زندگی و رشد شهرنشینی توام با ارتقا ابعاد صنعتی و تکنولوژیکی زندگی در جهان باعث شده تا در مورد استفاده بهینه از اب و حوزه های آبی موجود در جهان با تامل و درایت و برنامه ریزی عاقلانه حرکت کرده و به تبع چنین شرایطی مسائل زیست محیطی را نیز در نظر گرفته و با کنار گذاشتن رقابتهای بیهوده سیاسی درصدد تعیین رژیمی عادلانه برای بهره برداری همه کشورها و ملتها از پهنه های آبی موجود (که رفته رفته با بی دقتی در حال کاهش است) و بهبود اقتصاد ملی بود. از این رو ژئوپلتیک آب در حوزه دریاچه آرال بدلیل وجود پنج کشور حاشیه این دریاچه به عنوان یک پدیده مورد بررسی مدنظر این مقاله است که با عدم وجود یک مدیریت کارآمد در حال نابودی و ایجاد یک بحران زیست محیطی در منطقه است و لزوم تبیین همه جانبه مدیریت منطقه ای و دست یابی به یک راه حل مرضی الطرفین را خاطر نشان می کند. این تحقیق با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی و تحلیل داده ها انجام شده است.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، جیحون، سیحون، دریاچه آرال، مدیریت، بحران، آبیاری، اقتصاد
|
  • Sayyed Jalal Husseini, Amin Babadi* Page 9
    The present research study dealt with the activities of the Cultural and Educational Centers and their role in decreasing students’ abnormalities in Tabādkān region (One of the largest suburban regions of Mashhad) from the viewpoint of extracurricular activity coaches. The research sample consists of all extracurricular activity coaches of Tabādkān region in Mashhad in 2012 who were 193 people, and this sample had been studied by conducting a census (total population).This research paper has taken advantage of a four-point likert attitude scale with 56 items. The aforementioned questionnaire is of high validity and reliability (%98=Cronbach’s alpha coefficient). The present paper is a fundamental research conducted through a descriptive research survey. The result indicates that extracurricular activity coaches believe the Cultural and Educational Centers decrease students’ abnormalities up to 95 percent. All research propositions (research objectives, questions, and hypotheses) were significantly and meaningfully confirmed.
    Keywords: Suburbia, Cultural, Educational Centers, Extracurricular Activity Coaches, Tabādkān Region in Mashhad, Abnormalities
  • Amir Rahmani*, Majid Yusefinavid, Abdullah Mosalsal, Mohsen Ghorbankhani Page 23
    History of a community is its identity and major origin of humanity societies change that all direction and various functions emanates from it. Therefore, knowledge of the history seems to be necessary to recognize identity and the starting point of social-historical change. NEYSHABUR city is in the heart of Khorasan. NEYSHABUR is attributed to Shapur I of Sasanian and name of the city means Shapur good input. Abar Shahr is the old name of NEYSHABUR that originally has been the name of Aparny or AParnak and place of one of the three tribes who founded Parthian powerful Empire. Since the aim of the present study was historical recognition and examine of Nishapur as one of the Greater Khorasan cities through time (old and new age), research method was according to descriptive and analytical methods and the study of a Library and Archives; therefore in this context was used of articles, books, research and design of internal and external documents relating to the subject in order to achieve to research purpose. Research findings indicates that Nishapur in comparing with other cities of Khorasan has have two fundamental distinction phases including establishment of schools and the teaching of different sciences as well as building more magnificent mosques for competition and therefore raising the level of knowledge and establish the superiority over other cities of Islam and also in terms of trade and industry is very important, due to existence of the ancient-historical monuments and many markets.
    Keywords: Neyshabur City, Passage of Time, History, Identity, Khorasan
  • Ali Reza Roohy* Page 35
    Khorasan of Seljuk era had special religious composition. Religious disputes and conflicts between different religions were the main features of this period. Religious policies of Seljuk government had a major impact on increasing sectarian differences. Sectarian prejudice of Amid al- malik Kondori and Khajeh Nizam al-Mulk Tusi caused intense competition between the Hanafi and Shafei Followers. Invation of the Ghoz on Khorasan inflicted destruction and massacre in this region and consequently took place intense sectarian and religious conflicts. Shafei was dominant religion and Hanafi religion which was authorized by Seljuk kings, ranked the second. Hanbalies had followers in many cities, particularly in Herat. According to the sources, there was no a prominent religious scholar of Maliki in Khorasan. Imami Shi’as enjoy an important position and some of the leading shi’a scholars were living in this era. Ismailis had great influences in different cities and always had engaged in severe political strife with the Seljuks.In this article we survey Islamic sects and the most important of their followers in Khorasan of Seljuk era.
    Keywords: Khorasan, religious conflicts, Sunni religions, Imami Shia, Ismailis
  • Ezat Allah Ezati, Sajad Karimi Pashaki*, Saedreza Khalkhali Page 49
    Iran's historical and cultural realms beyond the political boundaries it is today. Looking at the extent of Iranian culture in the region can be downloaded and shared cultural traditions and history among Iranians in Iran's current political spectrum peripheral areas of the country are. East and northeast regions of Iran who is a holder of the ancient heritage of culture can be described as the causative agents of cultural convergence may play a role. is, countries that today are considered part of Central Asia, Iran, at a time of great part of the territory were considered to be converged factor analysis of the broader culture, especially with the approach of tourism development, a culture of weight geopolitics area increase.In this research analysis - cross-cultural and geopolitical Khorasan also study the role of tourism in this area IRU creating convergence between countries and prospects of tourism development, the relations will be analyzed Khorasan area countries. The results indicate that Great Khorasan region countries have special capabilities in the field of tourism are in place to reduce the risk of political, security and. .. Can pave the convergence of the expansion in this area to follow.
    Keywords: The Great Khorasan, Regional integration, Tourism, Cultural Geopolitics, Central Asia, The Historical Territories
  • Yousef Zeinolabedin Amoughin* Page 65
    Although the function of culture in Social, political, economical,. .. revolutions turns back a long time ego; but, it finds more importance specially after industrial revolution and European influence and prevalence over the rest of the world through culture. This subject was planned –especially removing bi-polar world and distinguishing nations and states according their Cultural aspects _ as a scientific field of Geoculture. The purpose of present paper is to clear the history of the influence of Iran culture on Central Asia. Inquiring what are the effective factors on Geoculture connection between Iran and Central Asia? It is hypothesized that culture is effective factor on the common Geoculture on Iran and Central Asia. Because, Iran are considered as a centre and pivot for Central Asia both from material(economical) and spiritual(affection) point of view. Research founding indicates that Central Asia has been in the civilization domain of Iran since a long time ago and because of deep cultural and social connection is interest of Iran in Geoculture regard. After Soviet Union Fragmentation, the geopolitical situation of Iran beside economical geography of Central Asia occur such a condition in which regional and trans-regional states have notice to this strategic area and follow their own interest specially. In addition, Iran has geopolitical interest in the region and enjoying some factors related to common history, language and religion, and also membership in Islamic Conference Organization and friendly relations with neighboring countries on the other hand, enjoys potential effective power on the some of ethnics of the region. According to above-mentioned matters this article at first considers to the antecedent study on political culture that go back to sages and philosophers especially in Greece. On the other side, revolution in behavior pattern and decline of overcome of cultural thoughts in political boundaries frame leads to the concept of "globalization" on the 1960 decade. Meanwhile, Iran beyond of its different culture and ethnics has an ancient nation historically. It passes very revolution of political organization of space and now existing very cultural potentials between Iran and Central Asia, it has been considered to the role of culture on their common Geoculture structure rarely. Secondly, in theories, it is mentioned that cultural diplomacy began after the Second World War by France. After that Britannia, United States, Germany and Spain develop cultural diplomacy in the world. Thus, four kind of culture created: Anthropology culture, philanthropy culture, scientific culture and culture of masses. Anyway, culture is increasingly considered in the world as a basic factor in the relations between states and nations. Structure of Iran Geoculture, contains both national and religious symbols as one of the world's ancient seven districts. In this way, at first legality of rule was based on God given ability, in Islamic periods it based on religious rule and custom and finally after Islamic Revolution in Iran it bases on custom, legality and charismatic basis. In sum, according to revolutions in Central Asia after the Soviet Union Fragmentation and re-rising nations with a culture like Iran causes to culture be considered in relations between Iran and Central Asia and they come to gain a convergence to acquire their geopolitical common interests resorting to Geoculture at first and secondly gain immunity against cultural aggression.
    Keywords: Geoculture, Culture, Iran, Central Asia, Relation
  • Abdoreza Faraji Rad, Seyyed Hadi Sadati* Page 75
    The water issue and its effect on human life doesnt need any analysis and reasoning, but the factors such as population growth, improved quality of life and urbanization growth along with improved industrial and technological dimensions of living in the world have necessitated a logical and reasonable planning for optimal use of water and water domains existing in the world. These factors also require us to take into consideration the environmental issues and to abandon our useless political competitions in order to determine a fair regime for exploitation of the decreasing water resources by all countries and nations. Thus, considering the geopolitics of water in the Aral Sea domain is the main topic of this paper. This lake, which is surrounded by five countries, is under destruction and has a potential to cause an environmental crisis in the region because there is not an effective management. So, it is necessary to describe a multilateral regional management approach to reach a mutually agreed solution.
    Keywords: Central Asia, Amudarya, Sirdarya, Aral Sea, Crisis, Management, Irrigate, Economy