به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "مبانی کلامی" در نشریات گروه "علوم قرآن و حدیث"

تکرار جستجوی کلیدواژه «مبانی کلامی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • آمنه شهبازی *، حسن صادقی

    یکی از عوامل تنوع تفاسیر، مبانی مختلف مفسران آن ها در ساحت های گوناگون است. از جمله-ی این ساحت ها، مبنای کلامی مفسر است که می تواند بر تفسیر او اثرگذار باشد. طبرسی و زمخشری ازجمله مفسران قرون پنج و شش هجری یعنی دوره بحث های کلامی هستند. ازآنجایی که تفسیر جوامع الجامع طبرسی با تاثیر از تفسیر کشاف زمخشری نگاشته شده است، و از طرفی تفسیر کشاف، تفسیری معتزلی است، این سوال را ایجاد می کند که طبرسی در بازتاب مباحث کلامی تفسیر معتزلی کشاف در تفسیر شیعی خود چه رویکردی اتخاذ کرده است؟ این پژوهش با هدف پاسخ به این سوال با روشی کتابخانه ای به شیوه توصیف و تحلیل در این زمینه تلاش کرده است. نتایج حاصله نشان می دهد هرچند در ظاهر عبارات، جوامع تابع کشاف است اما از نظر محتوا در موارد بسیاری این گونه نیست. ازجمله در بعد کلامی در موارد اشتراک نظر شیعه و معتزله به دلیل بنای طبرسی بر اختصار، وی ظاهر عبارات کشاف را منعکس کرده هرچند خود نیز به گواه مجمع البیان بر همین نظر بوده است و در موارد غیرمشترک، رای کشاف را ذکر نکرده و یا رد و حتی توبیخ کرده است.

    کلید واژگان: کشاف, جوامع الجامع, مبانی کلامی, زمخشری, طبرسی
  • باقر مختاری دزکی*، حمیده علمایی، رضا اسلامی، محمد لطیف فرهادی

    در کلام و اصول دین «اهل سنت و جماعت» از ابوالحسن علی بن اسماعیل اشعری پیروی می کنند اما امامیه در کلام از روش استدلال عقلی پیروی می کنند و برای تفکر عقلانی اهمیت بسیار قائل است، با تفکر اشعری که اصالت را از عقل گرفته و آن را تابع ظواهر الفاظ می کرد، مخالف و مغایر است. اصولا طرح بحث های عقلی عمیق در معارف امامیه اولین بار توسط علیعلیه السلام در خطبه و دعوات و مذاکرات آن حضرت مطرح شد. به همین خاطر مباحث کلامی در احادیث شیعه بر پایه دقیق ترین روش عقلی و برهانی مورد تحقیق قرار گرفته و بدین جهت احادیث شیعه در زمینه معارف دینی، از اصیل ترین منابع متکلمان و حکیمان امامیه به شمار می رود.بنابراین کلام شیعه از طرفی از بطن حدیث شیعه بر می خیزد و از طرف دیگر با فلسفه شیعه آمیخته است.همین مشرب کلامی باعث تفاوت هایی در مسائل کلامی شد.در تحقیق حاضر که به روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه ای به انجام رسیده است به بررسی مبانی کلامی در سنت پرداخته می شود که نتایج حاصله از این تحقیق نیز بدین ترتیب بوده که اختلاف در بحث خلافت و امامت یکی از مهمترین اختلافات بین شیعه و سنی که خود منجر به تفاوت های دیگر در این دو مذهب شده، بحث خلافت و امامت است.

    کلید واژگان: :فقه, مبانی کلامی, اهل تشیع, اهل سنت
  • فرانک بهمنی*، حکیمه محمدی

    یکی از پربسامدترین پرسش های اعتقادی هماره سوال از تفاوت انسان ها هنگام ایجاد است. بر اساس آیات و روایات خداوند انسان را در نهایت کمال ممکن آفریده است لکن در مقام ثبوت مشاهده می گردد که برخی انسان ها با نقص متولد شده اند پژوهش حاضر با هدف خوانش تطبیقی مبانی کلامی خلق کودکان معلول از منظر امامیه و اشاعره در پرتو عدل الهی در صدد است تصویر روشنی از چگونگی ایجاد این افراد ارایه دهد و چالش های پیش رو را پاسخ دهد. روش پژوهش تحلیلی- استنتاجی است، داده های تحقیق از طریق بررسی اسنادی، فیش برداری و با رویکرد استدلالی تحلیل شده است. منابع متکلمین امامیه و اشاعره، جامعه تحقیق و سایر منابع ناظر به اهداف پژوهش، به عنوان منابع تبیینی و تکمیلی مورد استفاده قرارگرفته است.

    یافته ها

    از منظر متکلمین اشعری، خلقت فعل مستقیم الهی است و موجودات دیگر مداخله اختیاری ندارد و عدالت نیز چیزی جز فعل الهی نیست، لکن امامیه قایل به سلسله طولی فاعلان بوده، نقش مهمی برای انسان در خلق و ایجاد قایل هستند بنابراین ساحت الهی را از خلق ناقص منزه برمی شمرد.

    کلید واژگان: مبانی کلامی, خلقت, فاعلیت, عدالت, امامیه, اشاعره
    Faranak Bahmani*, Hakime Mohamadi

    One of the most frequent questions of faith is always the question of the difference between humans during creation. According to the verses and narrations, God has created man to the utmost possible perfection, but it is seen as evidence that some people are born with defects. The present study aims to compare the theological foundations of the creation of disabled children from the perspective of the Imamiyyah. And Ash'areh, in the light of divine justice, intends to present a clear picture of how these people were created and to answer the upcoming challenges. The research method is analytical-inferential, the research data has been analyzed through document review, record taking, and with an argumentative approach. The sources of Imamiyyah and Ash'ari theologians, the research community and other sources related to the objectives of the research have been used as explanatory and supplementary sources.

    Findings

    From the point of view of Ash'ari theologians, creation is a direct act of God and other beings have no optional intervention, and justice is nothing but a divine act, but the Imamiyyah believes in a long chain of actors, and they consider an important role for humans in creation and creation, therefore, the domain of God. considers it as a beauty of imperfect creation.

    Keywords: Theological foundations, creation, efficacy, justice, Imamia, Ash'ari
  • زهرا زارعی مدوئیه، زهرا موسوی
    حکایت ملاقات موسای کلیم با خضر نبی علیهما السلام از جمله داستانهای ذو وجوه قرآن کریم است که قابلیت بررسی از ابعاد مختلف فقهی، عرفانی، اخلاقی، ادبی، تربیتی و کلامی را دارد و بررسی این حکایت از نگاه کلامی بهره های قابل توجهی را نصیب مخاطب می کند که چندان بدان پرداخته نشده است. اگر از دیدگاه کلامی به داستان نگریسته شود برخی کارهای این دو پیامبر در ظاهر با عصمت ایشان ناسازگار است؛ مانند سوراخ کردن کشتی و قتل نفس از جمله کارهای خضر علیه السلام و نسیان و عدم استطاعت بر صبر از جمله کارهای موسی علیه السلام. سعی در تفسیر این امور به گونه ای که عصمت ایشان را زیر سوال نبرد به روشنی تاثیر مبانی کلامی در تفسیر آیات قرآن را نشان می دهد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی به بررسی تاثیر مبانی کلامی در تفسیر آیات مربوط به این داستان می پردازد.
    کلید واژگان: موسی, خضر, نسیان, عصمت, استطاعت, مبانی کلامی
  • حسین زارع*
    شناخت پایه ها و بنیان های یک منظومه اخلاقی، هموار کننده تبیین مناسب اصول و نظریه هنجاری مندرج در منظومه بوده و مقایسه آن با دیگر نظام های اخلاقی را ممکن می سازد. بدون تردید نظام اخلاقی متفکران شیعی، متاثر از اندیشه های کلامی آنان قرار می گیرد. از این رو می توان با واکاوی اندیشه های بنیان گذاران مکاتب کلامی در شیعه، به نظام های متاثر از آن اندیشه ها پی برد. پژوهش حاضر، با پردازش و تحلیل داده ها و گزاره ها با شیوه توصیفی تحلیلی، مبانی کلامی اخلاق در اندیشه شیخ طوسی را به صورت هدفمند مورد مطالعه قرار داده است. شیخ طوسی با تکیه بر نقش عقل و وحی در معرفت اخلاقی، یک مبناگرای عام گرای شهودگرا است که عقل را مهم ترین منبع معرفتی در اخلاق به شمار آورده و از دیگر منابع همچون حس و وحی برای تفصیل احکام اجمالی عقل کمک می گیرد. جامعیت نظریه شیخ طوسی با توجه به فضیلت گرایی وظیفه نگر او در حوزه اخلاق هنجاری، واقع گرایی و شناخت گرایی و نفی ذهنیت گرایی درحوزه فرا اخلاق، مسیولیت اخلاقی فاعل اخلاقی و قرب الهی به عنوان سعادت اخلاقی به خوبی مشخص می شود.
    کلید واژگان: شیخ طوسی, اخلاق, مبانی کلامی, نظام اخلاقی, بنیادهای اخلاق, بنیادهای اعتقادی
    Hosein Zare *
    One of the components of John Cottingham's thinking - a contemporary English philosopher - in the relationship between reason and religion, is the distinction between the field of science and religion. He has presented this distinction in two parts: the type of issues in the field of science and religion, and The method of inference in the field of science and religion. According to Cottingham, religious issues are related to outside the field of human knowledge, and the way of debunking them is not the way of debunking the best explanation in empirical sciences; Because despite the problem of evil, theistic hypothesis cannot be considered as the best explanation for the phenomena of the world. His proposed model for the field of religion is the legal model; That is, the fact that the explanation presented is not incompatible with empirical evidence is enough to justify religious belief. He considers his point of view between extreme faithism and pseudo-scientific inferentialism. This view is criticized in several ways; Including: 1. Failure to pay attention to the function of secondary philosophical concepts in understanding the metaphysical dimension of the world of matter and abstractions, 2. The problem of "ignoring", 3. The inefficiency of the proposed model with regard to the issue of evil.
    Keywords: Sheikh Tusi, ethics, theological foundations, Ethical system, Ethical foundations, belief foundations
  • رضا کهساری، حسن بوژمهرانی، جواد ایروانی، علیرضا صابریان

    اقتصاد مقاومتی عبارت است از اقتصادی مستقل که دارای خاصیت مقاومت مدبرانه در مقابل کارشکنی و خباثت دشمن و آسیب‌ناپذیر در برابر بحران‌ها و نوسانات بین‌المللی است. هدف از تدوین این اثر، بررسی مبانی کلامی اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن و حدیث و نقش آن‌ها در تحقق اقتصاد مقاومتی است. لذا این مقاله به این سوال مهم پاسخ می‌دهد که مهم‌ترین مبانی کلامی اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن و حدیث کدامند و چه نقشی را در تحقق اقتصاد مقاومتی ایفا می‌کنند؟ این پژوهش از نوع تحلیل محتوا و کتابخانه‌ای است و با مراجعه به منابع و آثار مرتبط، داده‌های مورد نیاز، جمع‌آوری و در راستای دست‌یابی به هدف و پاسخ به سوال تحقیق، مورد تجزیه، تحلیل و تدوین قرار گرفته است. یافته‌های بحث نشان می‌دهد، ضمن این‌که نظریه اقتصاد مقاومتی ریشه در اعتقادات و مبانی دینی دارد، مهم‌ترین مبانی کلامی اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن و حدیث، خدامحوری و مالکیت حقیقی خداوند و اعتقاد به معاد است. توجه به این مبانی است که می‌تواند کشور را از بحران‌های اقتصادی خارج و رونق اقتصادی را در جامعه ایجاد کند.

    کلید واژگان: اقتصاد مقاومتی, قرآن و حدیث, مبانی کلامی
  • فردین دارابی*، محمد شعبان پور

    در دیدگاه ابن عربی که مبنای کلامی اشعری دارد، هیچ نقشی برای انسان و علل طبیعی در نظام عالم قایل نیست؛ و این به دلیل اعتقاد وی به جبر است. علامه طباطبایی دیدگاه شیعه دارد و برای علل طبیعی نه تنها بی نقش در نظر نمی گرفت، بلکه نقش طولی در نظر می گیرد و نقش طولی جبر نیست و آنچه جبر است نقش عرضی است؛ بنابراین باد و باران و امثال این علل طبیعی اند که نقش کارگزاری در نظام عالم دارند و هیچ منافاتی با توحید ندارد، ظاهرا ابن عربی آیات توحیدی را مقدم می دارد و این علل طبیعی را کنار می گذارد؛ اما علامه طباطبایی آیات توحیدی را همان طور معنا می کند که علل طبیعی را به عنوان علل طولی می داند و دقیقا مطابق با توحید می داند و مخالف با مسیله توحید نیست. در این پژوهش آگاهانه یا ناآگاهانه این دو دانشمند طبق تاثیرپذیری از مبانی کلامی که برای خود دارند این گونه دو روش متفاوت در قبال یک موضوع را اختیار کرده اند. این مقاله به شیوه کتابخانه-اسنادی به مطالعه آثار نگاشته شده علامه طباطبایی و ابن عربی و به صورت روش کار تطبیقی جزیی با توجه به مبانی کلامی ربط علل طبیعی با آیات توحیدی به جمع بندی مطالب پرداخته است.

    کلید واژگان: علل طبیعی, توحید افعالی, مبانی کلامی, علامه طباطبائی, ابن عربی
    Fardin Darabi *, Mohamad Shabanpour

    In Ibn Arabi's view, which has an Ash'arite theological basis, it does not give any role to man and natural causes in the world system; And this is because of his belief in algebra. Allameh Tabataba'i has a Shiite view and for natural causes, not only did he not consider it roleless, but he also considered it a longitudinal role, and the longitudinal role is not algebra, and what is algebra is a transverse role; Therefore, wind, rain, and the like are natural causes that play the role of agents in the system of the universe and have no contradiction with monotheism. But Allameh Tabataba'i interprets monotheistic verses in the same way that he considers natural causes as longitudinal causes and considers them exactly in accordance with monotheism and is not opposed to the issue of monotheism. In this research, consciously or unconsciously, these two scientists, according to the influence of their theological principles, have adopted such two different methods for a subject. This article has studied the written works of Allameh Tabataba'i and Ibn Arabi in a library-documentary manner and has summarized the contents in the form of a partial comparative method according to the theological principles of relating natural causes to monotheistic verses.

    Keywords: Natural Causes, Monotheism of Verbs, Theological Principles, Allameh Tabataba'i, Ibn Arabi
  • سید احمد رهنمایی
    بیانیه گام دوم انقلاب در دو بخش مجزا، ابتدا به تبیین  برکات انقلاب اسلامی در یک هفتگانه پرداخته است، سپس با نگاهی امیدوارانه و نویدبخش، توصیه های هفتگانه ای را به منظور حفظ کیان انقلاب اسلامی و تضمین آینده ای روشن و مسرت آمیز ارایه داده است. این مقاله، با تکیه بر خط سیر برگرفته از هفتگانه نخست، سعی دارد مبانی فطری و کلامی این بخش را تبیین و تشریح نماید. در این راستا، قرآن و روایات معصومین علیهم السلام، در جایگاه نخست منابع اصلی، همچنین رهنمودهای امام راحل و رهبر انقلاب، در جایگاه اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی، از جمله مستندات بخش مزبور را تامین می کنند. همه محورهای هفتگانه در بیانیه مطابق خواست فطرت انسان و مستند به مبانی کلامی اسلام است. از این رو، بیانیه اولا با نگاه فطری، برای همه آحاد انسانی که به اقتضای فطرت خویش نظر می دهند و بر اساس آن رفتار می کنند حجت است و ثانیا از منظر کلامی برای همه کسانی که به آن مبانی اعتقاد و التزام دارند دلیل و راهنما خواهد بود. در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد اکتشافی- استنتاجی استفاده شده است تا بر اساس شواهد قرآنی و روایی، تجزیه و تحلیل روشنی از مبانی مزبور ارایه شود.
    کلید واژگان: مبانی, مبانی فطری, مبانی کلامی, بیانیه گام دوم, رویکرد اکتشافی-استنتاجی
    Sayyid Ahmad Rahnamaei
    In two separate parts, the second phase of [Islamic] revolution statement first explains the blessings of the Islamic revolution under seven headings and then with an optimistic outlook presents seven recommendations with the aim of preserving the Islamic revolution and guaranteeing it a clear and happy future. This article aims to explain the natural and theological foundations of the first seven points. It refers to the Holy Quran and the infallibles’ traditions as their main sources and the directions of the late Imam Khomeini and the supreme leader as their upstream documents. All the seven axes mentioned in the statement are in accordance with human nature and are rooted in Islamic theological principles. This statement is authoritative for all human beings who judge and behave on the basis of their natures and similarly for those who endorse Islamic theology and abide by its principles. In order to present a clear analysis of the said principles on the basis of the Holy Quran and traditions, this article makes use of a descriptive analytic methodology with a heuristic– inferential attitude.
    Keywords: foundations, Natural Foundations, Theological Foundations, Statement on Second Phase of Revolution, Heuristic-Inferential Attitude
  • رحمت الله مرزبند*، محمدعلی افضلی، مصطفی معلمی

    علی‌رغم پیشرفت علم بشری در حوزه سلامت روان، بنظر می‌آید که انسان معاصر از بسیاری اختلالات روحی و روانی از قبیل اضطراب ها، افسردگی ها  و بی معنایی زندگی رهایی نیافته است. یکی از کارکردهای مهم ادیان الهی  ایجاد و تضمین سلامت  روانی است. بررسی متون اسلامی  بیانگر آن است که سلامت روان در آموزه های اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار است.  هدف از مطالعه حاضر پاسخ دادن به این سوال است که مبانی کلامی و اصول حفظ و  ارتقای سلامت روان بر اساس آموزه های وحیانی اسلام کدام است؟ از مطالعه در آیات چنین مستفاد می شود که ار تقای سلامت روان مبتنی بر مبانی خاصی استوار هست. ویژگی های چون دو بعدی بودن انسان، توجه به بعد فطری انسان ، نگرش توحیدی به ارتقای سلامت، وجود شناسی و ارزش شناسی بیماری و نیز قانونمندی عالم طبیعت از مهم ترین مبانی  قرآنی ارتقای سلامت روان می باشد . چنین نگرشی به سلامت روان در آموزه های قرآنی، اصول و راهبردهای ویژه ای از قبیل عدم افساد در طبیعت، مراقبت از جسم، ارتباط با خدا و نیز احسان به دیگران را به دنبال دارد.

    کلید واژگان: مبانی کلامی, سلامت روان, آموزه های قرآنی, ارتقای سلامت
    Rahmatollah Marzband, *Mohammad ali Afzali, Mostafa moallemi

    Despite the advancement of human science in the field of mental health, it seems that contemporary man has not been freed from many mental disorders such as anxiety, depression and meaninglessness of life. One of the important functions of the divine religions is to create and guarantee mental health. A survey of Islamic texts shows that mental health is of great importance in Islamic teachings. The aim of this study is to answer the question that what are the theological foundations and principles of mental health promotion based on Quranic teachings?  Studying the verses of the Qur'an makes it clear that the pursuit of mental health is based on certain foundations. Characteristics such as two-dimensional human being, attention to the innate human being, monotheistic attitude to health promotion, the lawfulness of the natural world, and consideration of ontology and axiology of disease, are the most important principles of mental health. Such an foundations in mental health according to  the Qur'anic teachings follows special principles and strategies that  consist in : non-corruption in the environment, caring for the body, communication with God, and benevolence to others.

    Keywords: Islamic sources, mental health. Quran, health promotion
  • مهدی مختارزاده نیکجه، سید محمدعلی ایازی
    یکی از مباحث هرمنوتیک به معنای عام، کاوش در مسائل روان شناختی و تاثیر مفسر در فهم متون است. گذشته از اختلافاتی که هرمنوتیسین های سنتی و مدرن و همچنین هرمنوتیسین های فلسفی به عنوان شاخه ای از هرمنوتیک مدرن در بایستگی یا ناشایستگی تاثیر باورهای مفسر در فهم متن دارند، حال چه این اختلاف حقیقی یا صوری باشد، به اجمال فهمیده می شود که باورهای کلامی مفسر در فهم متن دخالت دارند. در ترجمه هایی که مترجمان مورد نظر در این نوشتار ارائه داده اند، تفاوت دیدگاه های کلامی و در برابر، تفاوت افزوده های توضیحی منطبق با باورهای کلامی ایشان متبلور است. در هرمنوتیک فلسفی است که ذهنیت و داوری مفسر، شرط حصول فهم است و در هر دریافتی، ناگزیر پیش دانسته های مفسر دخالت دارد، ازاین رو امکان برداشت های مختلف از متن به وجود می آید. ترجمه نیز تفسیری موجز است که باید تا حد امکان با متن اصلی انطباق داشته باشد. مساله قابل تامل در اینجا این نکته است که قرآن «نذیرا للبشر» و «ذکری للعالمین» است، نه شیعی و نه سنی و نه وهابی. در صورتی که همه مذاهب و فرق اعتقادی اسلام بخواهند قرآن را بر پایه پیش فرض ها و باورهای کلامی خود ترجمه نمایند، اختلاف جدی در ترجمه ها پدید آمده، نقض غرض شده و اهداف ترجمه در آنها تحقق نخواهد یافت؛ زیرا توضیح و تفصیل متن، شان تفسیر است، نه ترجمه که در آن، بازتولید نزدیک ترین معنا در عین حفظ سبک منظور نظر است.
    کلید واژگان: ترجمه قرآن, مبانی کلامی, فیض الاسلام, خرم دل
    Mahdi Mokhtarzadeh Nikje, Sayyid Muhammad Ali Ayazi
    One of the hermeneutic discourses in its general sense is exploration into psychological issues and the impact of the interpreter on understanding the texts. Apart from the differences that the traditional and modern hermeneutists as well as the philosophical hermeneutists—as experts of a branch of modern hermeneutics—have in the properness or improperness of the impact of the interpreter’s presuppositions on understanding the text, whether this difference is real or formal, it is understood in general that the interpreter’s presuppositions do interfere in understanding the text. In the translations that the translators mentioned in this writing have presented, the difference of theological viewpoints and, in contrast, the difference of the explanatory addenda conforming to their theological presuppositions is clearly evident. It is in the philosophical hermeneutics that the interpreter’s mentality and judgment is the precondition for understanding; and in any perception, the interpreter’s presuppositions may inevitably interfere, hence, the possibility of different impressions from the text. Similarly, translation is a succinct interpretation that should be conforming to the source text as far as possible. The point worth deliberation here is that the Qur’an is “a warner to all humans” and “an admonition for all the nations”, neither Shī‘ī, nor Sunnī, nor Wahhabī. In case all the Islamic ideological schools and sects wish to translate the Qur’an on the basis of their own theological presuppositions, serious differences would arise in translations, the intention for translation would be violated, and the goals of translation would not be achieved. It is because explanation and elaboration of the text is upon interpretation rather than on translation, in which the reproduction of the closest meaning and at the same time retaining the source style is what matters.
  • سید محمد باقر حجتی، وریا حفیدی *

    قرآن به عنوان اصلی ترین منبع معرفت شناختی دینی مورد قبول همه مسلمانان است و نحله های فکری هر یک در مقام اثبات آراء گوناگون خود، بدان استناد و از آیات همسان، عقاید مختلفی را استنباط کرده اند. به گونه ای که با مبانی فکری آنان سازگار باشد. آلوسی به عنوان یکی از مفسران برجسته عرصه تفسیر با تکیه بر مبانی کلامی سلفی، سعی در حفظ و اثبات چهارچوب کلامی خویش داشته و در این راستا همه آیات مرتبط با صفات خداوند را با وجود قراین لفظی و معنوی حمل بر حقیقت نموده است. مقاله حاضر با اشاره به مبانی کلامی سلفیه، می کوشد کیفیت اثرگذاری آن بر گرایش های تفسیری آلوسی و میزان تقید مفسر به مبانی کلامی خویش را بیان کند.

    کلید واژگان: مبانی کلامی, تحلیل های ادبی, آلوسی, روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم و السبع المثانی
    Seyed Mohammad Bagher Hojjati, Warya Hafidi

    The holy Quran is accepted by all Muslims as the most significant religious epistemological resource. However, when referring to the same verses, Muslims come up with various ideas and understanding to prove and accede what they have in their minds. As one of the most important literary figures and interpreters who relies on Salafi verbal principles, Alossiattempts to keep in line with and prove his own verbal framework and in doing so he adheres to lexical and spiritual evidences in order to uncover and establish the truth with regard to the verses pertaining to God’s attributes. Referring to Salafi verbal principles, the present article is an attempt to illustrate the possible impact of such principles onAlossi’s interpretative inclinations and the degree of reliance on his own method of verbal principles.

  • مهدی سلطانی رنانی
    چکیده: این نوشتار به انواع و چگونگی بهره گیری از مبانی کلامی در قرآن می پردازد. نویسنده بهره گیری از مبانی کلامی را در سه محور:1- اثبات منبع بودن قرآن2- تعیین قلمرو آیات الاحکام3- تعیین متدولوژی استنباط از قرآنبررسی می کند و در جریان بحث از دیدگاه اخباریان نسبت به قرآن، بهره گیری از شیوه های عرفی و سنتی در استنباط از قرآن سخن می گوید، و در پایان از تعیین روش دریافت مبانی کلامی از قرآن یاد می کند.
    کلید واژگان: قرآن, احکام, استنباط, مبانی کلامی
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال