فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 49 (تابستان 1401)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 49 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عنایت شریفی*، محمد صدقی الانق، سید مجید قاسمی پطرودی، حسام الدین خلعتبری صفحات 1-28

    یکی از وظایف حکومت دینی تامین امنیت فکری، روحی و روانی افراد جامعه و دفع آسیب ها می باشد .این پژوهش در صدد است با روش توصیفی و تحلیلی راه کارهای حکومت دینی در دفع آسیب های فرهنگی را مورد بررسی قراردهد و در این زمینه به این سوال اساسی پاسخ دهد که راه کارهای معرفتی حکومت دینی در رفع آسیب های فرهنگی کدامند؟ راه کارهای فرهنگی در یک تقسیم بندی کلی به راه کارهای عملی (رفتاری) و راه کارهای معرفتی تقسیم می شوند. راه کارهای معرفتی را می توان به راه کارهای معرفتی نگرشی، معرفتی گرایشی و معرفتی کنشی تقسیم کرد .باوربه توحید، رسالت و امامت و معاد از مهم ترین راه کارهای معرفتی نگرشی هستند که نقش اساسی و بنیادی در رفع آسیب های فرهنگی دارند و حکومت دینی موظف است در تقویت این باورها تلاش نمایدو افرایش علم و آگاهی مردم ، ترویج فرهنگ عدالت خواهی و ظلم ستیزی، ترویج آموزه های دینی در غالب پذیرش آزادانه ، ارایه آسان وساده آموزه های دینی از راه کارهای معرفتی گرایشی و مواجهه با اندیشه های آسیب زا همانند بدعت گذاری، التقاط و شبهه پردازی، مقابله به خرافه گرایی و مقابله با پیروی و تقلید کوکورانه از فرهنگ بیگانه، از راه کارهای کنشی حکومت دینی در رفع آسیب های فرهنگی می باشد.

    کلیدواژگان: راه کارهای معرفتی، آسیب های فرهنگب، حکومت دینی، قرآن، سنت
  • امان الله ناصری کریموند*، مینا شمخی، عباس مصلایی پور یزدی، قاسم بستانی صفحات 29-62

    نظرات علامه طباطبایی بازتاب وسیع و تاثیر چشمگیری بر آثار قرآنی معاصر شیعه داشته است. البته مفسران معاصر شیعی علاوه بر بهره گیری گسترده از نظرات مولف المیزان، در موارد قابل توجهی نیز آرای ایشان را مورد بررسی و نقد قرار داده اند. پژوهش پیش رو که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای انجام شده، با مطالعه ی آثار تفسیری معاصر، به کشف و استخراج ادله ی مفسران در نقد آرای مولف المیزان(پیرامون آیات سوره ی بقره) و ارزیابی آن ها می پردازد. برخی از مفسران در مواردی نظیر: چیستی حروف مقطعه، کشف معانی واژگان قرآنی، تعیین مصادیق واژگان و عبارات قرآنی، تبیین مفهوم و مفاد آیات به نقد نظرات علامه پرداخته اند. مهمترین دلایل مورد استناد ناقدان عبارتنداز: مبهم خواندن، خلاف واقع دانستن، ناسازگاری با منابع قرآنی و روایی، ضعیف و نامعتبر دانستن، ناصواب و قابل اثبات نبودن، مغایرت با مفهوم آیات، ناسازگاری با ادله و آیات قرآنی، عدم دلالت آیه بر تفسیر و... پس از بررسی و سنجش آرای ناقدان، حاصل پژوهش چنین بیان می شود که اغلب این نقدها نامعتبر بوده و با آسیب ها و اشکالات اساسی مواجه است. البته در موارد معدودی نیز نظرات ناقدان صحیح و معتبر بوده و ضعف دیدگاه های علامه پذیرفته می شود.

    کلیدواژگان: المیزان، نقد نظرات علامه، مفسران معاصر شیعی، سوره ی بقره
  • فردین دارابی*، محمد شعبان پور صفحات 63-87

    در دیدگاه ابن عربی که مبنای کلامی اشعری دارد، هیچ نقشی برای انسان و علل طبیعی در نظام عالم قایل نیست؛ و این به دلیل اعتقاد وی به جبر است. علامه طباطبایی دیدگاه شیعه دارد و برای علل طبیعی نه تنها بی نقش در نظر نمی گرفت، بلکه نقش طولی در نظر می گیرد و نقش طولی جبر نیست و آنچه جبر است نقش عرضی است؛ بنابراین باد و باران و امثال این علل طبیعی اند که نقش کارگزاری در نظام عالم دارند و هیچ منافاتی با توحید ندارد، ظاهرا ابن عربی آیات توحیدی را مقدم می دارد و این علل طبیعی را کنار می گذارد؛ اما علامه طباطبایی آیات توحیدی را همان طور معنا می کند که علل طبیعی را به عنوان علل طولی می داند و دقیقا مطابق با توحید می داند و مخالف با مسیله توحید نیست. در این پژوهش آگاهانه یا ناآگاهانه این دو دانشمند طبق تاثیرپذیری از مبانی کلامی که برای خود دارند این گونه دو روش متفاوت در قبال یک موضوع را اختیار کرده اند. این مقاله به شیوه کتابخانه-اسنادی به مطالعه آثار نگاشته شده علامه طباطبایی و ابن عربی و به صورت روش کار تطبیقی جزیی با توجه به مبانی کلامی ربط علل طبیعی با آیات توحیدی به جمع بندی مطالب پرداخته است.

    کلیدواژگان: علل طبیعی، توحید افعالی، مبانی کلامی، علامه طباطبائی، ابن عربی
  • محمدجواد فلاح* صفحات 89-116

    اصول اخلاقی در نظام های اخلاقی ضمن آن که می تواند خط و مشی اخلاقی آن نظام را سامان دهد در حل چالش های اخلاقی نیز کارگشاست. نظام های اخلاقی بر اساس نوع نظریه اخلاقی خود اصول اخلاقی را پیشنهاد می دهند که گاهی اصول مشترک همه نظام های اخلاقی است. این مقاله با هدف استخراج اصول اخلاقی قرآن با رویکرد فرا اخلاقی سامان یافته است. بررسی و تحلیل آموزه های قرآن و روایات اسلامی - که به روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است- نشان می دهد می توان بر اساس شاخص های لفظی چون هییت و ماده وشاخصه های محتوایی چون تاکید، فراوانی ، تکرار و تقدیم، به مهم ترین اصول اخلاقی مورد نظر آموزه های دینی دست یافت. این اصول ضمن برخورداری از ویژگی هایی چون جامعیت ، هدفداری، سازگاری، برخورداری از اولویت و پایه ای بودن برای اخلاق نقش هدایت گری اخلاقی مومنان را ایفاکرده در برخی چالش ها و موقعیت های دشوار اخلاقی کارگشا هستند.

    کلیدواژگان: فرا اخلاق، اصول اخلاقی، اخلاق اسلامی، شاخص های لفظی - محتوایی، قرآن و روایات
  • علی شریفی*، اشکان نعیمی، فرشته کوئینی صفحات 117-146

    طی چند دهه اخیر، حجاب از جمله مهم ترین احکامی بوده که در حوزه زنان مورد توجه جریان هایی موسوم به نواندیشان دینی و فمینیسم اسلامی قرارگرفته است و آنها با نگرشی عرفی سعی در قرایتی نو از آیات حجاب بر مبنای رعایت حقوق زنان داشته اند. فاطمه مرنیسی از جمله این افراد است که در یکی از آثار خود به نام «زنان پرده نشین، نخبگان جوشن پوش» با بررسی آیه 53 سوره احزاب، برخلاف نظر مفسران و فقها قایل است مفهوم حجاب در آیه مورد نظر به معنای حایل بین دو مرد است. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع معتبر تفسیری و دینی، به تحلیل و نقد دیدگاه و ادله این محقق درمورد مسیله حجاب می پردازد. براساس بررسی های انجام شده، دیدگاه مرنیسی به دلیل محدودیت و عدم اتقان منابع و استفاده گزینشی از آنها، خلط بین پرده نشینی و پوشش زنان، عدول از ظاهر آیه 53 سوره احزاب و سیاق آیات مجاور، عدم توجه به نسبیت معنایی و عدم توجه به آیاتی که به صراحت حکم حجاب را برای زنان مسلمان تشریع کرده اند و به حاشیه راندن اصل فرازمانی و فرامکانی بودن قرآن، نادرست است.

    کلیدواژگان: حجاب، پرده نشینی، آیه 53 سوره احزاب، فاطمه مرنیسی
  • کاوس روحی برندق*، سید ابوذر نجیبی صفحات 147-177

    یکی از مسایل مورد بحث در مورد فرشتگان در قرآن کریم، مسیله تمثل و چگونگی تمثل آنها می باشد که در فهم بسیاری از مسایل مطرح در متون دینی، تاثیرگذار است. این مقاله با روش توصیفی _ تحلیلی، به چگونگی تمثل فرشتگان مبتنی بر آیات قرآن و بررسی دیدگاه های دانشمندان اسلامی به ویژه مفسران قرآن کریم پرداخته و به این نتیجه رسیده است که: 1. تمثل عبارت از ظهور یک موجود به صورت و شکلی غیر از صورت واقعی خود برای موجود دیگر است. 2. فرشتگان مجرد عقلی و مثالی می توانند به دو صورت تمثل یابند: در مثال منفصل و متصل (قوای مدرکه انسان) به صورت و هییتی غیر صورت و هییت ماهیت اصلی خود؛ و در عالم ماده با انشاء یک بدن مادی لطیف و یا کثیف. و در صورت اثبات وجود فرشتگان مادی چنانکه برخی بزرگان نیز به وجود چنین فرشتگانی نیز تصریح دارند، تمثل این دسته از فرشتگان می تواند به صورت های مختلف و در بدن مادی کثیف یا لطیف باشد. کلید واژه ها: فرشته، تمثل، مجرد، عوالم.

    کلیدواژگان: فرشته، تمثل، مجرد، چگونگی تمثل، فرشتگان مجرد عقلی و مثالی و مادی
  • محمد ابراهیمی راد* صفحات 179-204

    چکیده همه دانشمندان اسلامی معتقدند که بر اساس آیه 172 سوره اعراف، بین خداوند و انسان ها مکالمه ای وجود داشته و در این مکالمه، انسان ها به ربوبیت خدا اقرار کرده اند؛ ولی در مورد «واقعی» یا «نمادین» بودن این مکالمه و اقرار، بین اندیشمندان اسلامی دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. برخی از دانشمندان اسلامی دلالت آیه «میثاق» بر وجود «عالم ذر» را مورد تایید قرار داده و در نتیجه معتقدند این مکالمه و اقرار، «واقعی» و در عالم مادی قبل از آفرینش انسان در دنیا بوده و مفاد آیه حاکی از آن «واقعه» است. برخی دیگر، استفاده «عالم ذر» از آیه «میثاق» را مورد انکار قرار داده و معتقدند عالمی به نام «عالم ذر» وجود ندارد؛ ولی بعضی از اینان، مفاد آیه مذکور را «تمثیل» و «نمادین» عنوان کرده و درنتیجه این اقرار را «واقعی» ندانسته اند. بعضی دیگر، «تمثیل» و « نمادین» دانستن مفاد آیه را غیر قابل قبول و این میثاق و اقرار را «واقعی» دانسته اند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اولا، لازمه انکار استفاده «عالم ذر» از آیه میثاق، پذیرش «تمثیل» و «نمادین» دانستن مفاد آیه میثاق است، نمی توان استفاده «عالم ذر» از آیه میثاق را مورد انکار قرار داد و در عین حال، آن میثاق و اقرار را «واقعی» دانست. ثانیا، «تمثیل» و «نمادین »دانستن مفاد آیه «میثاق» از جهات متعددی بر خلاف ظاهر آیه «میثاق» بوده و در نتیجه غیر قابل قبول است.

    کلیدواژگان: عالم ذر، آیه میثاق، تمثیل، عالم ملکوت، عقول
|
  • Enayat Sharifi*, Seyed Majid Ghasemi Peroudi, Mohammad Sedghi, Hesameddin Khalatbari Pages 1-28

    One of the duties of a religious government is to ensure the intellectual, spiritual and psychological security of the people in a society. This research aims to investigate the methods of a religious government in preventing cultural damage using a descriptiveanalytical method; the main question which is to be answered is as follows: What are the epistemological strategies of a religious government in preventing cultural damages? In a general division, cultural strategies could be divided into practical (behavioral) strategies and epistemological strategies. Epistemological strategies are further divided based on perspective, tendency, and action. Belief in monotheism, prophethood, imamate and resurrection are among the most important perspective-based epistemological strategies that play a fundamental role in preventing and removing cultural damage, and the religious government is obliged to try to strengthen these beliefs. Raising people's awareness, promoting the culture of seeking justice and rejecting tyranny, presenting religious teachings in an easy and simple way, and promoting religious teachings based on freedom are among the tendency-based epistemological strategies. And confronting harmful ideas such as heresy, eclecticism and skepticism, superstition and blind imitation of foreign culture is among the actionbased strategies of a religious government in preventing and removing cultural damages.

    Keywords: Epistemological Strategies, Cultural Damages, Religious Government, The Qur'an, The Sunnah
  • Amanallah Naseri Karimvand *, Mina Shamkhi, Abas Musalaei, Ghasem Bostani Pages 29-62

    Allameh Tabatabai's views have been widely reflected and have had a significant impact on contemporary Shiite Quranic works. Of course, contemporary Shiite commentators, in addition to widely using the views of the author of Al-Mizan, have also examined and criticized his views in significant cases. Leading research that has been done by descriptive-analytical method and using library tools, by studying contemporary interpretive works, explores and extracts the arguments of commentators in criticizing the views of Al-Mizan author (about the verses of Surah Al-Baqarah) and evaluates them. Some commentators have criticized Allameh's views in cases such as: what are the syllables, discovering the meanings of Quranic words, determining the instances of Quranic words and phrases, explaining the meaning and contents of verses. The most important reasons cited by critics are: vague reading, know the opposite, incompatibility with Qur'anic sources and narration, consider weak and invalid, incorrect and unprovable, contradiction with the meaning of verses, incompatibility with Qur'anic evidences and verses, lack of meaning of the verse on interpretation, etc. after reviewing and evaluating the opinions of critics, the results of the research show that most of these criticisms are invalid and face major harms and problems. Of course, in a few cases, the opinions of critics are correct and valid, and the weakness of Allameh's views is accepted. Of course, in a few cases, the opinions of the critics are valid and the weakness of Allameh's views is accepted.

    Keywords: al-Mizan, Critique of Allameh's views, Contemporary Shiite commentators, Surah Al-Baqarah
  • Fardin Darabi *, Mohamad Shabanpour Pages 63-87

    In Ibn Arabi's view, which has an Ash'arite theological basis, it does not give any role to man and natural causes in the world system; And this is because of his belief in algebra. Allameh Tabataba'i has a Shiite view and for natural causes, not only did he not consider it roleless, but he also considered it a longitudinal role, and the longitudinal role is not algebra, and what is algebra is a transverse role; Therefore, wind, rain, and the like are natural causes that play the role of agents in the system of the universe and have no contradiction with monotheism. But Allameh Tabataba'i interprets monotheistic verses in the same way that he considers natural causes as longitudinal causes and considers them exactly in accordance with monotheism and is not opposed to the issue of monotheism. In this research, consciously or unconsciously, these two scientists, according to the influence of their theological principles, have adopted such two different methods for a subject. This article has studied the written works of Allameh Tabataba'i and Ibn Arabi in a library-documentary manner and has summarized the contents in the form of a partial comparative method according to the theological principles of relating natural causes to monotheistic verses.

    Keywords: Natural Causes, Monotheism of Verbs, Theological Principles, Allameh Tabataba'i, Ibn Arabi
  • MOHAMMAD JAVAD FALLAH * Pages 89-116

    Typology and verbal and book characteristics of moral principles with emphasis on the Qur'an and hadithsOne of the most important issues for ethicists is to obtain ethical principles. Ethical principles, while they can organize the moral policy of a moral system, are also effective in solving moral challenges. Moral systems themselves, based on the type of moral theory, propose moral principles, which are sometimes the common principles of all moral systems. The study and analysis of the teachings of the Qur'an and Islamic traditions shows that the most important moral principles of religious teachings can be achieved based on verbal characteristics such as word structure and content and content characteristics such as emphasis, frequency, repetition and presentation. These principles, while guiding the morality of believers, can be the criterion for moral decision-making in some difficult moral challenges and situations.KeywordApplied ethics, ethical principles, Islamic ethics, verbal indicators, content indicators.

    Keywords: Meta-ethics, moral principles, Islamic ethics, verbal-content indicators, Quran, narrations
  • Ali Sharifi *, Ashkan Naiemi, Fereshte Kuini Pages 117-146

    In recent decades, the hijab has been one of the most important rulings in the field of women, which has been considered by currents called religious modernists and Islamic feminism And they have tried to recite the verses of hijab with a customary attitude based on respect for women's rights.One of these people is Fatemeh Mernissi, who in one of her works called "The veil and The Male elites " examines verse 53 of Surah Al-Ahzab and believes that the concept of hijab in the verse in question means a barrier between two men.This research uses analytical-descriptive method and using valid interpretive and religious sources to study and analyze the views and methods of this researcher on the issue of hijab. According to studies, Mernissi's view is due to the limitation and lack of resources and selective use of them, confusion between veiling and covering women, deviation from the appearance of verse 53 of Surah Al-Ahzab and the context of adjacent verses, lack of attention to semantic relativity and lack Paying attention to the verses that explicitly legislate the ruling on hijab for Muslim women is flawed and not based on a solid basis.

    Keywords: hijab, curtain sitting, verse 53 of Surah Al-Ahzab, Fatemeh Mernissi
  • Kavous Roohi *, Seyed Aboozar Najibi Pages 147-177

    of many religious points. The current article evaluates the visualisation of angels using library research method in compiling the facts and analytical approach in analysis . Based on the research ,the following results have been obtained: 1-Visualisation can be defined as:emergence of a creature in a form that is different from its real concerte form ,in the eyes of another creature.2- Abstract Logic-oriented angles can be visualized in three forms (in abstract detached world,in abstract connected world,in concrete world representing a material entity). Visualisation of unreal abstract angles is in three forms (imagined, visualisation of material entity by angle in material world, visualisation in abstract detached world in imagined form).Angles of concrete world can be visualised in different forms, in sinful and innocent bodiesvisualisation in abstract detached world in imagined form).Angles of concrete world can be visualised in different forms, in sinful and innocent bodiesKey words:AngleVisualisationAbstract entity

    Keywords: Angle, Visualisation, Abstract entity, Abstract, concrete worlds
  • Mohammad Ebrahimirad * Pages 179-204

    Islamic scientists believe that on the basis of verse 172 in Aaraf chapter, there has been a conversation between Allah and human beings and in this conversation all the human beings have accepted monotheism. But there were different ideas about the reality and symbolic nature of this conversation among Islamic scientists. Some of these scientists believe that Mithagh supports the idea of Zar world and this conversation and acceptance has been real and it was realized in the materialistic world before the creation of human being and the contents of Mithagh verse reveal it. Others deny using Zar World from that verse. And they believe that there is no Zar World. But some of them do not see the content of verse tamthil as symbolic and they see it real. The findings show that to deny using Zar World based on mithagh verse, you should accept Mithagh verse as having Tamthil and symbolic view of the content of this verse. And you cannot deny inferring Zar world from the verse and view that acceptance as real. Moreover, viewing it as Tamthil and symbolic is against the content of the verse from different perspectives. And therefore, it is unacceptable.

    Keywords: Zar World, Mithagh Verse, Tamthil, Heavenly world, Wisdoms