به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « راهکار » در نشریات گروه « علوم قرآن و حدیث »

تکرار جستجوی کلیدواژه «راهکار» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • اسماعیل آقابابائی بنی*
    از آنجا که تحولات فرهنگی جامعه برخوردهای گوناگون با مسئله حجاب را در جامعه رقم می زند و امروزه به دلیل گسترش رسانه های جمعی اعم از ماهواره و اینترنت و فراگیرشدن شبکه های اجتماعی، طرح آرای مختلف به آسانی صورت می گیرد و بسیار از شبهه ها و اشکال ها همچنان بی پاسخ می مانند. افزون بر توجه به سابقه حجاب در ادیان مختلف و ضرورت آن در دین مبین اسلام که به اشکال مختلف بیان و در جامعه ارائه می شود و کسانی مثل شهید مرتضی مطهری در کتاب مسئله حجاب به این امر مهم می پردازند که تاکید بر حجاب ویژه دین اسلام نیست و اشکال های مخالفان حجاب را به تفصیل پاسخ می دهند، گذشت زمان عمق بخشیدن به این قبیل مباحث و آگاهی بخشی به افراد و خانواده ها را ضروری تر می کند؛ به ویژه از این حیث که عوامل موثر بر بدحجابی در حال تغییر است و از عوامل مختلف فرهنگی، خانوادگی، سیاسی، روانی و شخصیتی، اجتماعی، تاریخی و اقتصادی نباید غافل بود.[1]
    این نوشتار مهم ترین راهکارهای فرهنگی ترویج حجاب را بر اساس نظر برخی کارشناسان به اختصار بیان می کند.
     
    [1]. در سال 1384 پژوهشکده فقه و حقوق مسئله حجاب را در دو شاخه «فقهی حقوقی» و «فرهنگی اجتماعی» با عنوان «حجاب، مسئولیت‏ها و اختیارات دولت اسلامی» در دستور کار همایش ملی قرار داد که درنهایت در دهم خرداد سال 1386 مراسم ویژه همایش برگزار شد و حاصل آن در سال 1387 در مجموعه ای سه جلدی در حجم حدود 1800 صفحه در قالب مقالات، سخنرانی ها و مصاحبه ها به کوشش ابراهیم شفیعی سروستانی به جامعه علمی عرضه گردید. با گذشت زمان و تبدیل شدن حجاب به مسئله روز از یک سو، حجیم و گاه تکراری بودن مباحث مطرح شده در مجموعه یادشده از سوی دیگر و کاربردی بودن بسیاری از راهکارهای ارائه شده، باعث شد آثار علمی همایش یادشده با تحلیل ها و دسته بندی جدید در قالب کتابی با حجم اندک با عنوان حجاب؛ عوامل، مسئولیت ها و راهکارها به قلم نویسنده به نگارش درآید و آنچه در ادامه می آید، بخش کوتاهی از نوشته حاضر است.
    کلید واژگان: راهکار, فرهنگی, حجاب, ترویج}
  • محمدنسیم جعفری*، حسن خیری، محسن قنبری نیک
    یکی از چالش هایی که جوامع بشری، به‎ویژه کشورهای چندقومیتی ازجمله کشورهای اسلامی از قدیم تاکنون با آن مواجه بوده‎اند، منازعه‎های قومی در ابعاد نژادی، فرهنگی و سیاسی است. با توجه به اینکه در عراق، افغانستان، پاکستان، سوریه، ترکیه و مانند آن، این منازعات در جریان است؛ تامل و بررسی پژوهشی برای دست یابی به راهکارهای حل این مسئله از منظر قرآن کریم دارای اهمیت و ضرورت بسیار است؛ براین اساس، نوشتار حاضر با طرح این پرسش که: «راهکارهای قرآن کریم برای حل منازعات قومی در ابعاد نژادی، فرهنگی و سیاسی چیست؟» به سراغ قرآن کریم رفته است و تلاش کرده با استفاده از روش استنطاقی، الگویی مبتنی بر کلام وحی با کمک گرفتن از تفسیر آیات قرآن کریم به دست آورده و ارائه کند. یافته های تحقیق نشان می دهد، قرآن کریم در بعد تفاوت های نژادی با نفی نژادپرستی، تعصب، تبعیض، پرهیز از تمسخر نژادی و مانند آن و در بعد اجتماعی و فرهنگی نیز با دعوت از همه افراد اجتماع انسانی به رعایت انسجام اجتماعی، پذیرش تفاوت‎های فرهنگی و تعامل و وحدت و در بعد سیاسی، با توصیه به مشارکت سیاسی، شایسته‎سالاری، عدالت اجتماعی، راهکارها و الگویی متعالی و اثربخش و متمایز از الگوهای حاکم موجود، برای حل منازعات سیاسی - قومی ارائه کرده است.
    کلید واژگان: قوم, قومیت, منازعات قومی, راهکار, قرآن کریم}
    Mohammad Nasim Jafari *, Hasan Kheiri, Mohsen Ghanbarinik
    One of the challenges that human societies, especially multi-ethnic countries, including Islamic countries, have faced since ancient times is ethnic conflicts in racial, cultural and political aspects. Considering that these conflicts are going on in Iraq, Afghanistan, Pakistan, Syria, Turkey and the like, it is very important and necessary to think and study to find solutions to this problem from the perspective of the Holy Qur’an. Based on this, the present article, by referring to the Holy Qur’an raises the question, "What are the solutions of the Holy Qur’an to solve ethnic conflicts in racial, cultural and political aspects?" and it has tried to obtain and present a model based on the word of God (the Qur’an) using the inferential method and with the help of the interpretation of the verses of the Holy Qur’an. The findings of the study suggest that in the aspect of racial differences, the Holy Qur’an negates racism, prejudice, discrimination, avoiding racial ridicule and the like, and in the social and cultural aspect, by inviting all people of the human community to observe social cohesion, accept cultural differences, and interact and unite, and in the political dimension, by recommending political participation, meritocracy, social justice, this article has presented solutions and a superior and effective model that is different from the existing ruling models in order to solve political-ethnic conflicts.
    Keywords: Nation, Ethnicity, Ethnic Conflicts, Solution, The Holy Qur’An}
  • سیده عالیه دانش

    مقاله حاضر با هدف ارایه راهکارهای موثر والدین در اصلاح ناسازگاری کودک و نوجوان با تاکید بر منابع اسلامی شکل گرفته است. بدین منظور متون دینی و روان شناسی باروش توصیفی-تحلیلی بررسی می شود. بررسی ها نشان می دهد شیوه های تربیتی والدین بر بروز ناسازگاری های رفتاری فرزندان اثرات قابل توجهی دارد. تحقیقات بیانگر آن است که همسویی روش های اصلاح رفتار با فرهنگ و باورهای دینی افراد در اثربخشی آن نقش بسزایی دارد. بخشی از یافته هایژوهش حاضر عبارتند از: والدین بااستفاده از راهکارهای مستقیم، غیرمستقیم، زمینه ساز و محیطی می توانند به اصلاح ناسازگاری بپردازند، روش های غیرمستقیم شامل زمینه ساز، محیطی و رفتاری است، روش های مستقیم شامل زمینه ساز و روش های مختص دوره تحولی است.

    کلید واژگان: راهکار, والدین, اصلاح, ناسازگاری, کودک و نوجوان}
  • فاطمه عبداللهی

    یکی از مشکلات و اختلالات دوره نوجوانی، افسردگی، اضطراب و پرخاشگری است. پرخاشگری نوجوانان یکی از چالش هایی است که بسیاری از والدین با آن مواجه می شوند. برخی تغییرات جسمانی و روانی زمینه ساز بروز خشم و رفتار پرخاشگرانه در نوجوان هستند، اما در بسیاری از موارد پرخاشگری نوجوان به سبک های فرزندپروری والدین و شیوه برخورد آنها با نوجوان برمی گردد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارهای درمان پرخاشگری نوجوانان بااستفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی-تحلیلی نوشته شده است. براساس یافته های پژوهش، روان شناسان برای درمان پرخاشگری نوجوانان راهکارهای مختلفی ذکر کرده اند مانند مراجعه به مشاور و پرهیز از مقایسه کردن فرزند. در منابع دینی نیز می توان به شیوه های شناختی، رفتاری، هیجانی و یا معنوی اشاره کرد.

    کلید واژگان: پرخاشگری, نوجوان, درمان, راهکار, شیوه}
  • مرتضی خلیلی زاده، علی اصغر شعاعی، علی اکبر فراهی بخشایش*

    بازگشت به قرآن یکی از نظریه های اجتماعی اندیشمندان اسلامی است که در دو سده اخیر برای رهایی از انحطاط و عقب ماندگی جوامع اسلامی مطرح شده است. برای ایجاد چنین جنبش و حرکتی در سطح جامعه اسلامی، نیازمند راهکارهایی هستیم که بتوانیم با کاربست آن به معنای حقیقی به قرآن بازگردیم. رهبر معظم انقلاب در دوران معاصر به عنوان یکی از سردمداران این جنبش و حرکت بیدارگرانه، راهکارهایی را از جنبه علمی برای بازگشت به قرآن توصیه کرده اند که توجه به چنین راهکارهایی در توسعه فرهنگ قرآنی موثر بوده و باعث بازگشت به قرآن در سطح جامعه خواهد بود. روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی تحلیلی و با رویکرد تاریخی با استفاده از اسناد کتاب خانه ای است. نتایج تحقیق نشان می دهد: راهکارهای مقام معظم رهبری (دامت برکاته) برای این منظور عبارت اند از: ارایه تفسیر صحیح و همه فهم از قرآن، ایجاد رشته هایی جهت ورود به عرصه تفسیر اجتماعی قرآن، اسلامی سازی علوم انسانی بر اساس مبانی قرآنی، ایجاد بسترهای لازم جهت نظریه پردازی قرآنی در علوم انسانی و ایجاد آموزش وپرورش قرآنی

    کلید واژگان: قرآن, علم, تفسیر, بازگشت به قرآن, راهکار, مقام معظم رهبری}
    Morteza Khalilizadeh, AliAsghar SHOAEY, Aliakbar Farahi Bakhshayesh *

    Returning to the Quran is one of the social theories of Islamic thinkers that has been proposed in the last two centuries to get rid of the decline and backwardness of Islamic societies. To create such a movement at the level of Islamic society, we need solutions that can be used to return to the Quran in its true sense. The supreme leader of the Islamic revolution in the contemporary era, as one of the leaders of this awakening movement, has recommended scientific solutions to return to the Quran, and paying attention to such solutions will be effective in the development of the Quranic culture and will lead to a return to the Quran at the community level. The Research method in this article is descriptive-analytical and with a historical approach using library documents. The results of the Research indicate: that the solutions of the Supreme Leader for this purpose are: providing a correct and comprehensive interpretation of the Quran, creating disciplines to enter the field of social interpretation of the Quran, Islamizing humanities based on Quranic principles, creating the necessary platforms for theorizing Quranic in humanities and creating Quranic education

    Keywords: Quran, Science, Interpretation, Return to Quran, solution, Position of Supreme Leader}
  • محمدصادق یوسفی مقدم*، لیلا دین دوست سرخابی

    طلاق عاطفی حکایت از گسستی عمیق در صمیمیت و روابط عاطفی میان همسران دارد. آمارها حاکی از روند رو به رشد این پدیده نامیمون است که زنگ خطری برای سلامت اجتماع به شمار می رود. اهمیت بررسی این مسئله و ضرورت پرداختن به راه حل های پیشگیرانه آن، انگیزه انجام بسیاری از مقالات و تحقیقات بوده است که با رویکردی جامعه شناسانه و روان شناسانه، در حل این معضل کوشیده اند. ویژگی ممیز این نوشتار، رویکرد متفاوت آن در رویارویی با پدیده طلاق عاطفی است. استمداد از کلام الهی، به عنوان خالق همسران که نظام زوجیت را بر مبنای «لتسکنوا الیها» بنا نهاده و بیشترین اشراف را بر فطریات و نیازهای بشر دارد، می تواند روشنگر راه و فصل الخطاب تمام آرا و نظریات باشد. بر این اساس در این مقاله به روشی توصیفی تحلیلی پس از بیان کوتاهی از مفاهیم مرتبط، راهکارهای قرآنی پیشگیری از طلاق عاطفی، بررسی شده است.

    کلید واژگان: طلاق عاطفی, راهکار, پیشگیری, تقوا, صله رحم, مشورت, کفویت, نشوز}
    Mohamadsadegh Yousefimoqaddam *, Leila Din Parast

    Emotional divorce is all about a deep break in intimacy and emotional relationships between spouses. Statistics show that this inauspicious phenomenon is on the rise, which is a warning sign for the health of the community. The importance of studying this issue and the need to deal with preventive solutions has been the motivation for many papers and researches that have tried to solve this problem with a sociological and psychological approach. The distinctive feature of this paper is its different approach to dealing with the phenomenon of emotional divorce. Getting help from the divine words (the Qur'an), as the creator of the spouses, who has built the system of marriage on the basis of "Le Taskunu Ilayha" (that you may take comfort in them) and has been proficient on human instincts and needs, can illuminate the way and clarify all opinions and theories. Accordingly, in this paper, through a descriptive-analytical method, after a brief explanation of the related concepts, the Qur'anic strategies for preventing emotional divorce have been studied.

    Keywords: Emotional Divorce, solution, prevention, piety, observance of ties of relationship, counseling, equality, Noshouz}
  • رحمان کاظمی نسب *، عبدالصمد بهرام زاده

    خانواده از ابتدای زندگی بشری تا کنون، اساسی ترین و مهم ترین نهاد اجتماعی در بین جوامع بوده که اصلاح و استحکام آن نقشی موثر و سازنده در اصلاح ملت ها داشته و بی شک اگر خانواده ها فاسد و سست باشند، حاصل آن جامعه ای سست خواهد بود، در محیط خانواده همه ی افراد از زن و مرد و فرزندان همه در شکل گیری شخصیت همدیگر نقش دارند و تاثیرپذیری محسوسی بر رفتار همدیگر می توانند داشته باشند، در این مقاله که با نگاهی قرآنی نوشته شده، ابتدا به جایگاه ازدواج و تشکیل خانواده در قرآن پرداخته شده، سپس ابعاد اجتماعی یا آثار اجتماعی تشکیل خانواده که شامل(جلوگیری از فساد، بقای نسل، ایجاد مودت و رحمت) می باشد بیان شده و سپس به بعضی از عوامل موثر در تحکیم خانواده پرداخته شد که عبارتند از: اعتماد و پرهیز از سوءظن، رازداری و وفاداری، گذشت و چشم پوشی، مهرورزی، صبر در مشکلات زندگی، ایمان و تقوی، شناخت حقوق و وظایف یکدیگر. در پایان نیز به یک نتیجه گیری از موضوع پرداخته شد.

    کلید واژگان: خانواده, تحکیم, راهکار, قرآن کریم}
  • سحر سهرابی *، محمدصادق کریمی

    هر مجموعه ی سازمانی دارای کدهای اخلاقی متناسب با ساختار حرفه ای خود است، که اخلاق حرفه ای نام دارد. رعایت اخلاق آموزشی تضمین کننده ی سلامت فرایند یاددهی- یادگیری در آموزش است و موجب افزایش تعهد پاسخگویی معلمان نسبت به نیازهای دانش آموزان می شود. پژوهش حاضر به روش مروری تدوین شده است. هدف از پژوهش حاضر، آشنایی با اخلاق حرفه ای معلمان در نظام تعلیم و تربیت، در جهت بهبود و تقویت آن است. همچنین یافته ها نشان دادند که برای تحقق این امر شایسته، معلمان هرچه بیشتر با عوامل موثر در ایجاد اخلاق حرفه ای، ویژگی ها، الزامات، موانع موجود بر سر راه اخلاق حرفه ای معلمان و از همه مهم تر راهکار های بهبود اخلاق حرفه ای خود آگاهی یابند، بهتر می توانند در توسعه و تقویت اخلاق حرفه ای خود نقش موثری داشته باشند.

    کلید واژگان: بهبود, اخلاق, اخلاق حرفه ای, معلمان, آموزش, راهکار}
  • علیرضا کاوند*، زهرا حاج کاظمی

    یکی از مباحث مطرح در حوزه دفاع از اندیشه های دینی، آسیب ها و راهکارهایی است که می توان ازآن در مقابله با بی حجابی استفاده کرد. اهمیت این مساله تا آن جاست که بسیاری از اندیشمندان مسلمان و غربی دیدگاه های مختلفی را در این باره مطرح کرده اند. که برخی از دیدگاه های این اندیشمندان غربی با آن چیزی که شرع مبین اسلام به آن دستور داده است تفاوت دارد. از این روی در این پژوهش با روشی توصیفی – تحلیلی و با استناد با آیات قرآن کریم و روایات معصومان (ع)تلاش داریم تا به این سه پرسش مهم پاسخ دهیم که الف) : مقصود از حجاب و عفاف چیست ؟ مهمترین آسیب ها در بی حجابی چیست؟ ج) چه راهکارهایی برای عفاف و حجاب می توان در نظر گرفت؟ نتایج حاصل از این آسیب ها شامل:(مسموم سازی،سلب امنیت و...) ونتایج حاصل از این راهکارها شامل:(پیروی از الگوهای قرآنی و...) اشاره کرد. تلاش داریم تا این موارد را مورد بررسی قرار دهیم.

    کلید واژگان: آسیب, حجاب, روایات, راهکار, مبارزه, قرآن کریم}
    Ali Reza Kavand *, Zahra Haj Kazemi

    One of the discussion in the field of defense of religious ideas is the harm and the ways that can be used in the fight against Not-Having Hijab. The views of some Muslim and Western scholars differ from those of the religious teachings of Islam. In this study, we seek to answer these three important questions in a descriptive-analytical way, based on the verses of the Holy Quran and the infallible narratives: A) What is the intention of hijab? B) What are the most important disadvantages in NotHaving Hijab? C) What solutions can be considered for expanding chastity and hijab? We will try to point out the consequences of these injuries and the results of these solutions.

  • حسین خاکپور*، غلامرضا رضوی دوست، مرضیه احمدزاده

    انسان برای برطرف کردن نیازهای زندگی خود به تعامل وارتباط با دیگران وابسته است، اما با درنگی کوتاه متوجه می شویم در روابط بین افراد نابسامانی ها و نابهنجارهایی وجود دارد که به سردی روابط منجر می شود. مجموعه عواملی که باعث اختلال در روابط می شود را سد های ارتباطی می نامند. هدف نوشته ی پیش رو، یافتن راهکارهای بر طرف کردن موانع ارتباطات انسانی با تامل در آموزه های دینی است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، با رویکرد قرآنی- روایی است که پس از طرح نکات مقدماتی و بیان موانع ارتباطی، با جستجو در آیات و روایات به مجموعه ای از راهکارها پرداخته است . یافته های تحقیق نشان می دهد که؛ سه راهکار:بینشی،کنشی و انگیزشی را می توان برای برطرف کردن موانع و بهبود ارتباطات انسان -با تامل در متون دینی- مشاهده کرد. نتیجهی تحقیق بیان می کند که اولین گام در این مساله "روش بینشی "است تا نگاه فرد نسبت به خود، خدا ودیگران تغییر نکند و انسان به شناخت درستی از پیرامون خود نرسد هیچ اقدامی ثمر بخش نیست. در قدم بعدی انگیزه فرد باید تغییر کند، (روش انگیزشی) شخص باید مثبت نگر باشد،با دیگران همدلی و همراهی کند، حسن خلق داشته و از لغزش افراد به راحتی در گذرد. در انتها با روش کنشی ،رفتار خود را با دیگران اصلاح نماید. شایان توجه است که در آموزه های دینی بر توامان بودن همه ی راهکارها با هم توصیه شده است

    کلید واژگان: راهکار, موانع, ارتباط انسانی, قرآن, کنش}
    Hossain Khakpour *, M Ahmadzadeh

    Human beings depend on interacting with others in order to meet the needs of their lives, but with a little consideration, we will notice abnormalities and disorganizations between human relationships that cause cool communications. The set of factors that leads to distribution in relationships are called communication barriers. The aim of present study is to find solutions for the obstacles of human relationships with reflecting the religious teachings. The research method is descriptive-analytic with Quranic-narrative approach that after introducing the introduction points and expressing the barriers of communication, has addressed a set of solutions by searching the verses and narrations. The results of study indicate that three strategies can be observed to overcome barriers and improve the human relationships by considering the religious texts: insight, interaction and motivational. The results of study suggest that the first step in this problem is “insight method” to change the view of individual of himself, God and others, and if man doesn’t reach to a right understanding of his surrounding, no action can be fruitful. The motivation of individuals must be changed in the next step, (motivational method) the individuals should have positive view, accompany and sympathy with others, have a good mood, and forgive the wrong doing of others easily. Finally, individuals should modify their behavior with others in the action method. It is worth noting that religious teachings have been recommended as combination of all solutions.

    Keywords: : Solution, barrier, human relationship, Quran, Action}
  • محمدسعید نجاتی
    حضور الزامی همه حج گزاران در منا باعث شده که از دیرباز، مسئله ازدحام جمعیت، به عنوان یکی از چالش های جدی آیین های ویژه منا، تلقی شود و به دنبال آن، فقه اسلامی ، با جامعیت خاص خود، با ارائه راهکار، به مقابله با این آسیب بپردازد. راهکارهایی که مورد توجه قرار گرفتن آن می توانست مانع فجایعی باشد که تا امروز رخ داده است. در این پژوهش، این راهکارها به اجمال و با محوریت مناسک پر ازدحام منا، یعنی رمی جمرات، قربانی و بیتوته، عرضه شده است. بررسی این راهکارها نشان دهنده توجه شارع مقدس به امنیت جان حجاج در این مراسم و پیشگیری از فاجعه انسانی در آن است. می توان این راهکارها را در سه محور توسعه زمانی، توسعه مکانی و توسعه فاعلی دسته بندی کرد. فتاوای توسعه زمان رمی و توسعه محل و مکان رمی و پیشنهاد عدم وجوب ترتیب در اعمال منا در ضرورت، در محور رمی بررسی شده و فتاوای توسعه مکان قربانگاه و جواز وکالت در آن، در محور قربانی، توسعه تعبدی منا، رفع وجوب بیتوته برای معذوران، توسعه مکانی آن با مخیر بودن بین عبادت در مکه، بیتوته در منا و توسعه زمانی آن، با کفایت بیتوته در نیمی از شب و پیشنهاد وجوب کفایی ساخت و ساز در بیتوته در منا طرح شده است.
    کلید واژگان: منا, ازدحام, بیتوته, قربانی, راهکار, ساخت و ساز در منا, معذوران}
    Muhammad Saeed Nejaati
    The required presence of all the pilgrims in Mina was the cause to the late response to the crowd of people, as one of the most important rituals of Mina, should be treated and followed by Islamic jurisprudence with its own crowd, with its own solutions, should get to this destruction. The solutions for this issue that is attracting our attention could’ve been the barrier to this tragedy that till today because of the crowdedness and swarm of people has occurred. In this research these solutions in all with focus on the rites with the mina crowd meaning com posed of Jamarat, sacrifice of the sheep, and night vigil. The analysis of these solutions indicates the attention of the divine laws to the security of the lives of the pilgrims in this ritual and prevention from human tragedies in it. We can split these solutions into three categories: time, place, and people. The fatwa for time extension for rami and extension of place of rami and suggestion of no order in the rituals of Mina in need has been analyzed in the axis of rami. The fatwa for extension of place of sacrifice and the lawyer’s license in the axis of sacrifice and extension of Mina and to relieve of obligation of night vigil for the excused and the extension of place of being empowered between worship in Mecca and night vigil in Mina and the extension of time sufficient night vigils for half of the night .and suggesting obligation in night vigil in Mina is mentioned .
    Keywords: crowdedness, Mina, night vigil, sacrifice, solution, development in Mina, the excused}
  • ثریا قطبی، شادی نفیسی، سمیه طاهری
    هدف پژوهش حاضر شناسایی مفهوم متابعت الهی و بررسی راهکارهای ارتقاء آن در دانشگاه اسلامی است. چهار سوال پژوهشی در خصوص ماهیت، انواع، پیش نیازها و راهکارهای ارتقای آن در دانشگاه اسلامی مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی -تحلیلی و جامعه تحقیق، متنی و دربرگیرنده قرآن است. افزایش سطح معرفت دینی، تدوین متون بر اساس جهان بینی الهی و معرفی الگوهای متابعت از راهکارهای بعد فرهنگی و تقویت باورهای دینی، تصحیح نگرش ها و اسلامی سازی دانشگاه از راهکارهای بعد اجتماعی آن است. نتیجه آنکه متابعت الهی و ارتقای آن توام با خردورزی از ضرورت های اساسی دانشگاه اسلامی است.
    کلید واژگان: متابعت الهی, دانشگاه اسلامی, راهکار, قرآن}
    Sorayya Ghotbi, Shadi Nafisi, Somayyeh Taheri
    The aim of the present paper is to recognize the concept of Divine Obey and studies the development solutions in the Islamic University. Four investigative questions have been surveyed about its nature, kinds, prerequisites and solutions in the Islamic University. The method is descriptive – analytical which involves Holy Quran. Development of religious attitude, writing texts based on ideology and introducing obey patterns are some of the religious solutions as well as Islamizing the universities which is its social solution. The result is that the divine obey is one of the necessities of Islamic University.
    Keywords: divine obey, Islamic University, solution, Quran}
  • عاطفه زرسازان *
    در توسعه و تحول جامعه دینی، توجه به جایگاه و کارکرد عقل بر مبنای خردورزی جایگاه محوری دارد، چرا که عقل گرایی در قرآن به عنوان روشی کارآمد، موثر و مترقی در تحول انسان و جامعه در ادوار گوناگون تاریخی با ویژگی فرازمانی و فرابخشی مورد تایید واقع شده و کارکردهای آن در ابعاد مختلف، سبب تحول در اندیشه دینی شده است. این پژوهش در پاسخ گویی به پرسش کارکردها و راهکارهای عقل گرایی در قرآن، مهم ترین کارکردهای آن از جمله رشد و شکوفایی استعداد عقلانی، کشف حقیقت و استقامت در راه آن، آزادی اندیشه و رهایی از خرافات و پرهیز از تقلید و تبعیت های مذموم و نفی اسطوره گرایی را تبیین کرده و با بیان دیدگاه های اندیشمندان دینی راهکارهایی چون ایجاد زمینه تفکر و خلاقیت در متربی، تهذیب نفس، دوری از مراء، مشورت و هم اندیشی و ذکر دلیل برای امور را برای رسیدن به تحول جامعه دینی برمی شمارد.
    کلید واژگان: عقل, قرآن کريم, کارکرد, راهکار, جامعه ديني}
  • الهه سلیم زاده، محمدحسین توانایی
    انسان درطول زندگی خود همواره به دنبال پیشرفت و کسب موفقیت است. عوامل متعددی از جمله ضعف اعتماد به نفس، خشم، ترس و غم، بخل، سوء ظن، بزرگ شمردن مصیبت ها، ترس از شکست های گذشته و حسد مانع تفکر مثبت شده و با از بین بردن شور و نشاط و انگیزه در انسان، آرامش را از وی سلب نموده و میزان موفقیت را به شدت کاهش می دهند. انسان با غلبه بر این موانع می تواند به احساس زیبای لذت و شادی از لطف و رحمت الهی دست یافته و راه سعادت و نیک بختی را در پیش گیرد. پژوهش حاضر به بررسی این موانع و راهکارهای غلبه بر آن ها از دیدگاه قرآن کریم و سخنان اهل بیت(علیهم السلام) می پردازد.
    کلید واژگان: مثبت اندیشی, موفقیت, نوع نگرش, موانع, راهکار, قرآن و روایات}
  • محسن موحدی
    هدف از این مقاله، بررسی راهبردها و راهکارهای رسانه ای انس با قرآن در شرایط جنگ نرم، می باشد. بدین منظور با استفاده از روش تحقیق توصیفی از نوع کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد و مدارک موجود، تعریف مفاهیم کلیدی مانند راهبرد و بررسی پیشینه تحقیق در مورد انس با قرآن، بر اساس مدل «سوات»، سوالات چهارگانه بررسی راهبردها و راهکارهای انس با قرآن بر اساس نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدات پیش روی رسانه ها در شرایط جنگ نرم؛ مطرح گردید.
    مطالعه شگردهای دشمن در جنگ نرم از ابعاد مختلف فرهنگی، مذهبی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و همچنین ابزارهای مورد استفاده در این جنگ مانند: مجلات و کتب، شبکه های ماهواره، اینترنت، اسباب بازی و... و طرح آن ها در قالب چهار دسته راهبرد اعم از تدافعی، تهاجمی، رقابتی و محافظه کارانه؛ راهکارهای مدنظر را رهنمون می گردد. نتیجه چنین راهکارهایی به ضرورت برنامه ریزی میان مدت و بلند مدت در خصوص مقابله با جنگ رسانه ای نظام سلطه و اجرای جنگ رسانه ای علیه آن، ارتقاء سطح فعالیت های رسانه ای و بهره گیری از فناوری برتر رسانه ای و امکانات نوین ارتباطی در جهت مقابله با هجوم رسانه ای و... منجر می شود.
    کلید واژگان: قرآن کریم, رسانه, جنگ نرم, انس با قرآن, راهبرد, راهکار}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال