به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « هستی شناسی » در نشریات گروه « ادیان و عرفان »

تکرار جستجوی کلیدواژه «هستی شناسی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • ابراهیم رستمی*
    تحلیل تطبیقی نوع نگرش به جهان هستی در چگونگی اثبات و ارتباط خدا با ماسوی الله در فلسفه مشایی،صدرایی و عرفان نظریچکیده: پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی تطبیقی به تطور فکری و تحلیل بسترهای ظهور براهین متنوع فلسفی در اثبات ذات حق و تاثیر آن در تبیین کیفیت ارتباط خدا با ماسوی الله در فلسفه مشایی ، صدرایی و عرفان نظری پرداخته است.دار هستی در عین اینکه یک حقیقت است اما در مقام شناخت، تفسیرهای متعددی از سوی فلاسفه و عرفا صورت گرفته است. بر هستی شناسی مشایی، تحقق ماهیات و تکثر اشیاء حاکم است و هیچ سنخیتی بین ذات واجب الوجود با سایر اشیاء وجود نداشته اما در عین حال همه اشیاء تحت إحاطه خداوند بوده و در حدوث و بقایشان به حق نیازمندند.در هستی شناسی صدرایی، عالم هستی دار وجود و وحدت است نه ماهیات و کثرت، و وجود یک حقیقت دارای مراتب است که اعلی مرتبه آن وجود حق تبارک وتعالی است و سایر اشیاء به اضافه اشراقی و معیت قیومیه حق تعالی موجودند. در هستی شناسی عرفانی نه تنها ماهیت بهره ای از حقیقت ندارد بلکه خود وجود هم عاری از شدت و ضعف و تحقق مراتب است، بلکه وجود یک حقیقت شخصی است که همان ذات حق تعالی است و دارای ظهورات مختلف بوده و برخلاف فهم فلسفی، اشیاء سهمی از وجود نداشته و خداوند در عین اینکه با همه اشیاء و مظاهر است اما مبرای از همه تعینات اشیاء بوده و غیر آنهاست.از دستاوردهای این پژوهش، تحلیل براهین فلسفی در اثبات ذات حق،تبیین تاثیر هستی شناسی در چگونگی ارتباط خدا با موجودات و تطبیق سه نظام فکری مشایی،صدرایی و عرفانی است.
    کلید واژگان: هستی شناسی, ارتباط خدا با موجودات, فلسفه مشایی, فلسفه صدرایی, عرفان نظری}
    Ebrahim Rostami *
    The influence of ontology on how God exists and relates to beingsIn the philosophy of Mashaei, Sadra and theoretical mysticismReview:The present study with an analytical-comparative approach has dealt with the effect of ontology on how God exists and relates to beings in Peripatetic philosophy, Sadraism and theoretical mysticism. Existence is a truth, but in terms of cognition, many interpretations have been made by philosophers and mystics. There is no similarity between the obligatory essence of existence and other objects, but at the same time all objects are under the protection of God and need God in their occurrence and survival. Truth has levels, the highest level of which is the existence of the Blessed and Exalted Right, and the other levels below are the same objects that exist in addition to the enlightenment and the guardianship of the Supreme Being. It is a matter of intensity and weakness and realization of levels. Rather, it is the existence of a personal truth which is the essence of the Supreme Being and has different manifestations and contrary to philosophical understanding, objects have no share in existence and God is free from all objects and manifestations all appointments are objects and other than them.
    Keywords: : ontology, existence of God, relation of God to beings Sadraei philosophy, theoretical mysticism}
  • امیرحسین میرزا ابوالحسنی*
    مهم ترین ویژگی های عقل به لحاظ ماهیت و معناشناسی در نگاه سلفیه عبارت اند از: 1. عقل، نوعی غریزه است؛ 2. برخلاف دیدگاه حکما که عقل را جوهر می دانند، عقل عرض است؛ 3. معنای واقعی عقل، همان گونه که در قرآن مطرح شده، «قلب» است؛ 4. عقل به لحاظ ماهیت متعدد و متکثر است. عقل را غریزه دانستن نشان از تقلیل منزلت عقل به عنوان منبعی ادراکی در نگاه ابن تیمیه و سلفیان پیرو او است. در حالی که از منظر آیات و روایات و آرای بزرگان اندیشه، عقل واجد منزلتی متعالی و وجه تمایز انسان از سایر حیوانات است. اما عقل در نگاه ملاصدرا، به عنوان مرتبه عالیه نفس انسانی، قوه ادراکی مستقل و جوهری مجرد و غیرجسمانی است. دیدگاه ملاصدرا در معناشناسی و هستی شناسی عقل، در مقایسه با دیدگاه ابن تیمیه، به عقلی نزدیک تر است که در آیات قرآن و روایات به آن توجه و بر آن تاکید شده است.
    کلید واژگان: عقل, معناشناسی, هستی شناسی, سلفیه, ابن تیمیه, ملاصدرا}
    Amirhosein Mirzaabolhasani *
    The most important characteristics of intellect in terms of nature and meaning in the view of Salafism are: 1. Intellect is a kind of instinct 2. Contrary to the view of philosophers who consider intellect to be the essence, it is accident 3. The real meaning of intellect, as stated in the Quran, is heart 4. Intellect has multiple natures. Considering reason as an instinct shows the reduction of the dignity of reason as a source of perception in the eyes of Ibn Taymiyyah and his followers. This is despite the fact that, according to the verses and narrations and the opinions of the great intellectuals, reason has supreme dignity and distinguishes humans from other creatures. But in Mullah Sadra's view, intellect, as the highest level of the human soul, is an independent perceptive faculty and an abstract and immaterial essence. Compared to Ibn Taymiyyah's point of view, Mulla Sadra's view on the semantics and ontology of reason is closer to the meaning of reason that has been emphasized in the verses of the Quran and hadiths.
    .
    Keywords: Intellect, semantics, ontology, Salafism, Ibn Taymiyyah, Mulla Sadra}
  • همایون جمشیدیان*
    خیام در رباعیات در باب مسایل بنیادین انسان و هستی موضوعات یا پرسش هایی را مطرح کرده و از همان روزگار واکنش هایی را برانگیخته است. کسانی چون نجم رازی در عوض نقد اندیشه، شخص او را نقد و هجو کرده اند. از دیگرسو در مخزن الاسرار نظامی مفاهیم، نمادها و تصاویری را می توان دید که عینا یا با تفاوت های جزیی در رباعیات خیام به کار رفته است و به نظر می رسد پاسخی به آن اشعار باشد. پس از تحلیل و طبقه بندی این مفاهیم و تصاویر در سطح مسایل بنیادین انسان و هستی این نتیجه به دست آمد که نظامی با برگرفتن مفاهیم و تصاویر خیام و موضوعات و مسایلی که او مطرح کرده بود از منظری عرفانی به آن پاسخ داده و برون شدی از آن حیرانی فلسفی ارایه کرده است.
    کلید واژگان: خیام, نظامی, انسان, مخزن الاسرار, هستی شناسی}
    Homayun Jamshidian *
    In his quatrains, Khayyam has raised issues or questions about the fundamental issues of man and existence and has provoked reactions since those days. On the other hand, in the repository of military secrets, one can see concepts, symbols and images that are used identically or with slight differences in Khayyam's quatrains and seem to be a response to those poems. After analyzing and classifying these concepts and images at the level of the fundamental issues of man and existence, it was concluded that Nizami responded to it from a mystical perspective by taking the concepts and images of Khayyam and the topics and issues that he raised. Shadi has presented a philosophical surprise.
    Keywords: Khayyam, nezami, Man, Makhzan-ol Alasrar, Ontology}
  • سمانه فیضی، مهدی حسن زاده*، بهزاد حمیدیه
    لوکمان دین را نظامی معنایی تعریف می کند که انسان را از ماهیت بیولوژیک خود فراتر برده و به کنش گر صحنه ی اجتماعی تبدیل می کند. از آنجاکه درک مبانی فلسفی علم برای فهم و تفسیر دقیق نظریه ها و نتایج پژوهش مهم است و بنیان اندیشه ی محقق و میزان انسجام نظریه او را روشن می کند، در نوشتار حاضر مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی این تعریف بررسی شده است. لوکمان در هستی شناسی موضعی بینابین دارد؛ در این که دین در رابطه بیناذهنی افراد به وجود می آید برساخت گرا و در این که به عنوان نهاد، قدرت کنترل اجتماعی دارد واقع گرا به نظر می رسد. او در معرفت شناسی و روش شناسی، برساخت گرا است و معتقد است پدیدارشناسی رهیافتی است که می تواند چارچوبی برای درک مفاهیم و اندازه گیری واقعیت اجتماعی از موضع برساخت گرا به دست بدهد اما در روش میان جامعه شناسی به عنوان علم و پدیدارشناسی به عنوان فلسفه تمایز می نهد و پدیدارشناسی را هم چون زمینه نظری برای اندیشه خویش به کار می گیرد.
    کلید واژگان: توماس لوکمان, تعریف دین, هستی شناسی, معرفت شناسی, روش شناسی}
    Samane Feizi, Mehdi Hassanzadeh *, Behzad Hamidieh
    Luckmann defines religion as a meaning system that transcends man from his biological nature to become actor of the social scene. Since understanding the philosophical foundations of science is important for understanding and interpreting theories and research results accurately and clarifies the basis of the researcher's thought and coherence of his theory, in this paper the ontological, epistemological and methodological foundations this definition has been investigated. Luckmann has an intermediate position in ontology; he seems to be realistic in that religion arises in the intersubjective relationship of individuals, and has the power of social control as an institution. In epistemology and methodology, he is constructivist; believes that phenomenology is an approach can provide a framework for understanding the concepts and measuring social reality from a constructivist standpoint. But in method, he distinguishes between sociology as science and phenomenology as philosophy, and uses phenomenology as a theoretical context for his thought.
    Keywords: Thomas Luckmann, religion, Ontology, Epistemology, Methodology}
  • سید محمدتقی مرتضوی زاده

    دعا دریچه ای است که خالق هستی بین خود و انسان گشوده تا هم با او به نیازخواهی بپردازد و هم از این طریق به سوی او صعود کند. امام حسین7 ، که از مقام دعا به خوبی آگاه است، در صحرای عرفات برترین رازگویی و نیازخواهی را به پیشگاه خدای خویش عرضه می دارد و در پرتو این نجوا، ما را با حقایقی از عالم وجود آگاه می سازد؛ از معرفی خالق هستی گرفته تا عنایاتش به انسان.ایشان در این دعا، نعمتهای متعدد خالق هستی به انسان را به گونه ای واگو می کند که در کمتر دعایی می توان این گونه مواهب خداوند را به شماره یافت. او از قبل تولد انسان، دوران جنینی، پس از تولد، تربیت و رشد،  یک دوره انسان شناسی، راهنماشناسی، هستی شناسی، روان شناسی، زیست شناسی و مهمتر از همه، خداشناسی به انسان ارایه می کند. بسیاری کوشیده اند تا غوری در این دعا داشته باشند، اما این دعا دریایی است بس ژرف که دسترسی به عمق آن جز برای معصوم، برای دیگری میسر نیست. این مختصر تلاشی در این زمینه به شمار می آید.

    کلید واژگان: دعا, عرفه, انسانشناسی, امام حسین(ع), روانشناسی, زیست شناسی, هستی شناسی}
    Mohammad Mortazavi

    Prayer is a way paved by the Creator of the universe between Himself and man so that he could meet his needs and reach Him. Imam Hussein (AS), well aware of the stand of prayer, offered the best prayer to his God in the desert of 'Arafāt. Through this pray, the Imam makes us familiar with the truths of the world of existence, from the introduction of the Creator of the universe to His blessings for man. In this prayer, the various blessings of the Creator of the universe for man are described in such a unique way that less prayers can do. He offers man the knowledge on prenatal, embryonic, and postnatal periods; also on upbringing, growth, anthropology, guidance, ontology, psychology, biology, and most importantly, theology. Many have tried to contemplate this prayer, but it is like a deep sea, not accessible to anyone but the Imam (AS). This article is a little attempt in this regard.

    Keywords: Prayer, 'Arafāt, Anthropology, Imam Hussein (AS), psychology, biology, ontology}
  • مسروره مختاری*، سعید آقانژاد صائین

    «شاه داعی شیرازی» یکی از شاعران عارف و مبلغان اندیشه وحدت وجودی ابن عربی است که آثار متعددی به نظم و نثر از وی باقی مانده است. یکی از آثار منظوم وی «سته شاه داعی» است. مثنوی «مشاهد» اولین اثر از مثنوی های شش گانه وی است که شاعر متناسب با مشرب فکری خود، آن را در «هفت مشهد»: طلب، تجرید، ذوق، کشف، معرفت، حقیقت و توحید سروده است. از آن جا که درباره این مثنوی، تاکنون هیچ تحقیق و پژوهشی صورت نگرفته است، تحقیق حاضر، ضمن معرفی این اثر، یکی از مهم ترین مباحث عرفانی؛ یعنی «معرفت» و ارکان و مراتب آن را در این مثنوی به شیوه تحلیلی _ توصیفی مطالعه کرده است. پژوهش حاضر نشان داد که پیروی شاعر از ابن عربی و بازتاب چشمگیر اندیشه هستی شناختی وی در عنوان و ساختار اثر، از جمله در بسامد واژه ها و اصطلاحات و همچنین در محتوا قابل تامل است. طبق اندیشه شاه داعی، معرفت دارای مراتب و مدارجی است. شناخت خویشتن، شناخت هستی و شناخت خداوند مهم ترین ارکان معرفت در مثنوی مشاهد است. طبق اندیشه شاه داعی، شناخت انسان با هستی شناسی در ارتباط است و هر دو شناخت یاد شده، انسان را به شناخت خداوند رهنمون می شود. حاصل سخن این که شناخت ذات خداوند برای هیچ سالکی به خاطر امتناع صمدیت امکان پذیر نیست و سالک با اندیشه در تجلیات اسماء و صفات الهی و به شیوه کشف و شهود می تواند به مرحله «توحید» برسد.

    کلید واژگان: شاه داعی شیرازی, مشاهد, ارکان معرفت, هستی شناسی}
    Masroureh Mokhtari *, Saeed Aqanejhad saein

    Shah Dai Shirazi is one of mystic poets and missionaries of Ibn Arabi’ existence unity thought and has written several works including verse and prose. One of his verses is “seteye Shah Dai”. The masnavi “Mashahed” is the first prose of his sextet masnavis in which the poet, considering his thought inclination, has composed in “seven   Mashhad”: request, abstraction, verve, exploration, knowledge, truth, and monotheism. Since no study had been done concerning this masnavi, the present research has introduced this work and studied one of important mystic issues e.g. “knowledge” and its ranks and elements in this Masnavi using analytic- descriptive method. This study indicated   that   following Ibn Arabi   and   impressive   reflection of   his ontological thought in title and structure of the work particularly words, terms frequency, and the content are   notable. According to Shah Dai’s thought,   knowledge   possesses   ranks and degrees.  Knowledge of self, knowledge of existence, and   knowledge of   God are   important elements of knowledge in masnavi Mashahed. Shah Dai argues that knowledge of human is related to ontology and these two lead to knowledge of God. The finding is that knowledge of God   is   not   possible   for   mystic   due   to   refusing   independence   and   the   mystic   can   reach “monotheism” stage thinking about manifestations of divine names and traits using exploration and intuition.

    Keywords: Shah Dai Shirazi, mashahed, elements of knowledge, ontology}
  • سیدتقی واردی

    در حالی که عصر حاضر، عصر اقبال به مهدویت و ظهور منجی امم است و مهدی باوران عالم نیاز به اطلاعات و موضوعات مهدوی دارند، مع الاسف به خاطر فقدان مدیریت محتوایی اطلاعات، دست یابی به اطلاعات وموضوعات دلخواه در این حوزه با چالش و سختی هایی رو به رو است. این معضل قابل توجه، می طلبد شبکه ای مفهومی و هوشمند برای سازماندهی و مدیریت تمام اطلاعات و موضوعات مهدوی طراحی و پیاده سازی گردد. برای چنین منظوری، برخی گمانه ها بر این است که رده بندی، یا سرعنوان های موضوعی و یا اصطلاح نامه ظرفیت شبکه سازی این چنینی را داشته باشند. ولی با بررسی هر یک از آنها و سنجش مقدورات شان به دست می آید ظرفیت شان نسبت به این امر مهم محدود و کم بنیه است. گرچه اصطلاح نامه نسبت به دو مورد دیگر وضعیت مناسب تری دارد، ولی در برابر برخی از مطالبات و مقتضیات چنین شبکه ای عظیم ناتوان و منفعل است. در این بین، رویکرد آنتولوژی (هستی شناسی) رویکرد پیشرفته تری است و علاوه بر آن که معایب اصطلاح نامه را ندارد، ظرفیت بالایی برای برقراری انواع رابطه ها دارد و به کاربر امکان می دهد با برقراری رابطه ها و تشخیص نوع آنها استنتاج تازه ای از داده ها داشته باشد. هستی شناسی نیاز به ابزار فنی و الکترونیکی ویژه ای دارد که قابلیت اشتراک پذیری یکی از ملزومات آن به شمار می آید. برای این منظور نرم افزارهایی طراحی و پیاده سازی شدند، که بهترین و کامل ترین آنها نرم افزار پروتج است. در این پژوهش، بعد از امکان سنجی رویکردهای مدیریت اطلاعات، رویکرد آنتولوژی به عنوان رویکردی نوین و کارساز معرفی و نحوه پیاده سازی آن در نرم افزار پروتج مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    کلید واژگان: شبکه مفهومی, معارف مهدوی, هستی شناسی, رده بندی, سرعنوان های موضوعی, اصطلاح نامه, نمایه سازی موضوعی}
    Seyyed Taqi Vardi

    While the present era is the dawn of Mahdism and the emergence of the savior of the Imam and the Mahdi believers in the universe need information and Mahdavi subjects, however, due to the lack of information content management, access to arbitrary information in this field faces challenges. This significant dilemma calls for conceptual and intelligent networks to be designed and implemented to manage all information and issues related to Mahdi. To this end, some speculations are assumed to have the capacity to classify, either subject headings or thesauri. But by examining each of them and measuring their capabilities, their capacity to do so is limited. In the meantime, the ontology approach is a more advanced one, with a high capacity for communicating types, allowing the user to make new inferences from the data by establishing relationships and recognizing their types. Have. The ontology requires specialized technical and electronic tools that are one of the essentials of sharing. For this purpose, software was designed and implemented, the best and most complete of which is the DDR software. In this research, after evaluating the feasibility of information management approaches, the ontology approach is introduced as a novel and effective approach and its implementation in Prog software is discussed.

    Keywords: Conceptual Grid, Mahdavi Knowledge, Ontology, Classification, Subject Headings, Thesaurus, Subject Indexing}
  • علیرضا سمنانی، عبدالرضا مظاهری*

    اعیان ثابته از مهمترین اصطلاحات عرفانی ابن عربی است. هرچند که مفاهیم دیگری قریب به این اصلاح در سنت فکری اسلامی وجود داشته است لیکن ابن عربی خود مبدع این اصطلاح است. شارحان و صوفیان متاثر و به تبعیت از وی آن را بکار بسته اند و از آن در مسائل متعدد در تبیین هستی شناسی عرفانی، بهره برده اند. داود قیصری را میتوان مهمترین شارح محی الدین خواند که با دقت فکری کم نظیری به شرح و تبیین آراء وی پرداخته است. بنابراین این مقاله با تکیه به شرح قیصری استوار گشته است. در اندیشه ابن عربی اعیان ثابته از لوازم اسماء و صفات الهی و علم ثبوتی حق تعالی است. نقش واسطه ای اعیان ثابته در پدیداری عالم کارکردی ویژه به آن می بخشد که بدون پرداختن به آن، فهم عرفان نظری ممکن نیست. لذا از جایگاه مهم هستی شناختی در نظام عرفانی برخوردار است. این مقاله جایگاه هستی شناختی اعیان ثابته در نظام وحدت وجودی که اساس آن بر تجلی الهی استوار است را تبیین می کند و به لوازم وجودشناختی نظریه اعیان ثابته می پردازد.

    کلید واژگان: اعیان ثابته, صور علمی, هستی شناسی, ابن عربی, قیصری}
    Alireza asemnani, Abdolreza Mazaheri *

    The term "Immutable entities" is considered to be as one of the most important terms in Ibn Arabi's terminology. There are some other concepts in the Islamic tradition which are similar to this term. However, Ibn Arabi compiled the term for the very first time by himself. Ibn Arabi's commentators and Sufis in following of him used this term and then shared it in case of ontological explanation. Gheysari is the most important commentator of Ibn Arabi who has explained his thoughts delicately. Therefore this article was formed in the light of Gheysari's thoughts. In ibn Arabi's perspective, immutable entities are presuppositions of Divine's Names and Attributes and immutable knowledge of God. Contemplation mysticism is not to be understood without understanding the mediatory role of immutable entities in universe epiphany, given its specific purpose, so it is a very significant concept in the mystical ontology. This paper explains this state in the Ibn Arabi's ontology in the unity of being which is based on the disclosure of God and illustrates its manifestation.

    Keywords: Immutable entities, scientific features, ontology, Ibn Arabi, Gheysari}
  • مسروره مختاری *
    «شاه داعی شیرازی» یکی از شاعران عارف و از مبلغان اندیشه وحدت وجودی ابن عربی در قرن نهم است که آثار متعددی به نظم و نثر از وی باقی مانده است. یکی از آثار منظوم وی «سته شاه داعی» است. مثنوی «چهارچمن»، چهارمین منظومه از سته شاه داعی شیرازی است که شاعر در سرودن آن به طور ضمنی به آثار پیشین، ازجمله «منطق الطیر» عطار نظر داشته است. از آنجا که درباره این مثنوی و افکار و اندیشه های شاه داعی در آن، تاکنون پژوهشی صورت نگرفته است، در این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای، تاثیرپذیری سراینده این مثنوی از متقدمان، به ویژه عطار، مطمح نظر قرارگرفتهاست. شاه داعی علاوه بر ساختار اثر (استفاده از شیوه مناظره و قالب داستان منظوم، انتخاب شخصیت های داستان و...) از نظر پرداختن به هفت وادی سلوک و مبحث وحدت وجود از عطار تاثیر پذیرفته است. حاصل سخن این که، پیروی شاه داعی از ابن عربی و بازتاب چشمگیر اندیشه هستی شناختی وی در ساختار اثر، از جمله در بسامد واژه ها و اصطلاحات و همچنین در محتوا قابل تامل است. مثنوی «چهارچمن» با وجود تاثیرپذیری هایی که داشته است، از نظر ساختار هنری و ادبی، اثری ابداعی و مستقل است؛ چرا که سراینده با بهره گیری از قوه تخیل خویش توانسته است، اندیشه های پراکنده پیشینیان را در شیوه شاعری خود ذوب کرده و اثری جاودانه خلق کند
    کلید واژگان: شاه داعی شیرازی, سته شاه داعی, چهارچمن, عطار, منطق الطیر, هستی شناسی}
    Masroreh Mokhtari *
    “Shah DaeiShirazi” is one of the mystic poets and missionaries of IbnArabi’s pantheism in 9th century and there are several works of him left in verse and prose. One of his verses is titled “Shah Daei’s Six Collections”. “ChaharChaman” couplet is his fourth verse, in which the poet has considered implicitly his earlier works such as Attar’s “MantequlTeyr”. Since no study has ever been conducted on this couplet and that of Shah Daei’s thoughts, the present study is an attempt to study how the earlier poets influenced the poet, especially Attar, using descriptive- analytic and library method. In addition to the structure (debate within versified story and characters), Shah Daei is influenced by Attar concerning seven valleys of spirituality and pantheism. The fact that Shah Daei followed IbnArabi with the obvious reflection of his ideology on the work including the frequency of terms and the content make up the center of his attention. Despite the influences, “ChaharChaman” couplet is an innovative work regarding artistic and literary structure because the poet was able to melt up the scattered thoughts of his earlier poets in his own style using the imagination and create an eternal work of art.
    Keywords: Shah DaeiShirazi, Shah Daei's six collections, ChaharChaman, Attar, MantequlTeyr, ideology}
  • سید علیرضا حسینی بهشتی، ابوالفضل شکوری، الناز پروانه زاد *
    گسترش و بسط قلمروهای الهیاتی مقوله ای است که همواره در مجاورت و موانست مولفه هایی همسو تفسیر شده است. تحولات انسان شناختی، به ویژه در پارادایم سنت مسیحی، از جمله عوامل مهمی است که بر هستی شناسی الهیات مدرن و رابطه آن با امر سیاسی تاثیر می گذارد و اشکالی نهایی شده از زیست انسان معاصر را توضیح می دهد. هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تحولات الهیاتی عصر مدرن است که به مثابه یافته ای نظری، تکنولوژی ساخت انسان مسیحی را در دیالکتیک دین و امر سیاسی بررسی می کند. در این صورت با این پرسش مواجه هستیم که تحولات هستی شناسانه و انسان شناختی الهیات مسیحی چه تاثیری بر تکوین الهیات سیاسی مدرن نهاده است؟ در پاسخ به سوال مذکور و با بهره از روش توصیفی تحلیلی کوشیده ایم این فرضیه را مورد ارزیابی قرار دهیم که از آنجا که الهیات سیاسی مسیحی بر اساس نقش مفهومی [جایگاه کانونی] انسان در هستی منسجم شده است و امکان مطالعه پارادایمی آن وجود ندارد، بنابراین با ملاحظه تحولات الهیات مسیحی می توان دریافت که فرایند شکل گیری الهیات سیاسی مدرن محصول گسست و پیوست هایی در حوزه فلسفه، الهیات و امر سیاسی است که به صورت نظریه هایی مدون و سیستم های مفهومی متناظر صورت بندی می گردد
    کلید واژگان: انسان, الهیات, الهیات سیاسی, هستی شناسی}
    Alireza Hosseini Beheshti, Aboalfazl Shakoori, Elnaz Parvanezad *
    The development of the theological realms is a category that has always been interpreted in conjunction with the interconnected components. Anthropological changes, especially in the Christian tradition paradigm, are among the important factors that influence the ontology of modern theology and its relation to the political affair, and explain the final form of contemporary human existence. The main purpose of the present article is to examine the theological developments in the modern era, which, as a theoretical finding, examines the technology of making human beings in the dialectic of religion and politics. In this case, we are confronted with the question of how the ontological and humanistic changes of Christian theology have influenced the development of modern political theology? In response to this question and with the help of a descriptive-analytical method, we have tried to assess the hypothesis that since Christian political theology is coherent on the basis of the conceptual role [of human focus] of man, and it is possible to study the paradigm of it Thus, in light of the developments in Christian theology, it can be seen that the process of the formation of modern political theology is the product of the discontinuity and appendages in the field of philosophy, theology, and politics, which are documented and conceptual systems corresponding to the form Is compiled.
    Keywords: human being, theology, political theology, ontology}
  • سعید ملک محمد، محمد علی رستمیان *
    این مقاله از منظر عرفانی به بررسی «اسم کریم» می پردازد. اسماء الله هم در عرفان عملی و هم عرفان نظری جایگاه ویژه ای دارد، به طوری که بدون آنها نه شناخت عارفانه حاصل می شود و نه سلوک عرفانی. در این تحقیق به ابعاد مختلف معرفت شناختی، وجودشناختی و سلوکی اسم کریم پرداختیم. در این رابطه مشخص شد که از جهت معرفت شناختی، کریم به کسی اطلاق می شود که به خاطر شرافت ذاتی اش بخشش او دائمی بوده و حتی بدون درخواست، به دیگران می بخشد و از خطای آنها می گذرد. از منظر هستی شناختی، اسم کریم از اسمای صفات بوده و با اسم جلیل تناکح اسمایی دارد. در این تناکح که غلبه با اسم جلیل است، اسم کریم جلال خدا را که موجب دوری بندگان از اوست، تلطیف کرده و راه را به سوی حق باز می کند، همچنین این اسم سبب خلقت ممکنات و رساندن عطایای الهی به آنهاست. از منظر سیر و سلوکی، پیوند سه گانه تعلق، تخلق و تحقق در سلوک عرفانی جایگاه والایی دارد و مظهر اسم کریم سالکی است که مربی عالم بوده، تمامی زشتی های خلقی را از او زدوده باشد و به مکارم اخلاق زینتش بخشیده باشد. چنین بنده‏ای چون به مظهریت این اسم نائل شده است، به عیان امتناع خروج خود از حکم ربوبیت حق را درمی‏یابد و به کرم مولایش حسن ظن می‏یابد.
    کلید واژگان: اسماء الله, سیر و سلوک, عبدالکریم, عرفان اسلامی, کریم, هستی شناسی}
    Said Malek Mohammad, Mohammad Ali Rostamian *
    This article studies The Name of Karim from perspective of Islamic mysticism. The Names of Allah are very important in both Theoretical and practical of Islamic mysticism that without them, we cannot acquire mystical Knowledge and and have no spiritual Journey. In this article, we researched about The Name of Karim and it’s epistemological, ontological, and spiritual Journey aspects. From first aspect, we found that this name is used for both Allah and human beings. It refers to whom is, Constantly and without any question, bounteous and Forgives others. From the second aspect, the combination of this Name with the Name of Jalil, makes Jalil to be tender and opens the way for human to Allah. This Name is, too, the cause of creation and the way of mercy to them. In the spiritual Journey, it is symbol of a mystic who is educator of world, and has all Virtues and no any abomination.
    Keywords: The Names of Allah, Karim, Abdol Al-Karim, Ontology, spiritual Journey, Islamic mysticism}
  • علی اکبر افراسیاب پور، فلور ولی پور چهارده چریک
    جهان بینی امام علی(ع) یک نگرش عرفانی را نیز در بردارد. ایشان در هستی شناسی عرفانی خویش حقیقت وجود را مختص به خداوند می داند و جهان را تجلی اسماء و صفات الهی معرفی می نماید و در عین حال قانون علیت را نیز می پذیرد و آن را برای جهان ثابت می کند. حضرت علی (ع) با جمع بین تشبیه و تنزیه در حققیت وحدت در عین کثرت را تایید نموده و وحدت وجود که همان وحدت حقه حقیقت است را در بیانات خود به اثبات می رساند. ایشان با بیان جایگاه ویژه خود و سایر اهل بیت (ع)، واسطه فیض بودن ایشان، همچنین مقام خلافت و ولایت مطلقه کلیه را برای آن ها ثابت می نماید و بدین ترتیب پرده از اسرار عرفانی مراتب هستی بر می دارد.
    کلید واژگان: هستی شناسی, عرفان, تجلی, وحدت وجود, ولایت مطلقه}
    Ali Akbar Afrasiabpour, Felour Valipour Chahardah Cherick
    Worldview of Imam Ali (p.b.u.h.) also involves a mystical view. In his mystical existentialism¡ he believes that the real existence only belongs to God and that the universe is the manifestation of Divine names and attributes¡ meanwhile accepting the law of causality and proves it to the world. His excellency¡ Ali(p) through comparison and contrast in fact confirmed the pantheism as the exact polarity¡ and in His statements proves the unity of existence that is the same legal unity of fact. His excellency¡ by stating his special position and that of other family members of prophet Mohammad proves their mediator role to be of their blessing¡ also position of caliphate and absolute Guardianship for all of them and so explores mystical secret stages of the existence.
    Keywords: existentialism, mysticism, manifestation, pantheism, absolute Guardianship}
  • سهیلا فرهنگی، مجید فرحانی زاده
    تنزیه و تشبیه از موضوعات هستی شناختی و معرفت شناختی کلامی- عرفانی است که به ویژه در بحث از توحید، معرفت و ارتباط ذات با اسما و صفات، همچنین در موضوع تجلیات و تعینات ذات از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، زمینه سازی برای فهم و درک درست تر مفهوم تنزیه و تشبیه در اشعار جامی و تطبیق آن با آثار ابن عربی و پیروان اوست. این بررسی نشان می دهد که جامی دو دیدگاه تنزیه و تشبیه را با هم جمع کرده است و در این زمینه رویکردی تلفیقی دارد. جامی ضمن اثرپذیری از آموزه های قرآن و سنت، به شدت وام دار ابن عربی و شارحان مکتب اوست. به اعتقاد جامی آمیختگی و جمعیت تنزیه عقلانی و تشبیه شهودی، منجر به شناخت صحیح و معرفت کامل ساحت الهیت می شود. ازاین رو مفهوم تنزیه و تشبیه کلیه مراتب وجود، از مرتبه ذاتی تا اسما و صفات و اعیان ثابته و سریان آن در عالم، همچنین مرتبه وجودی انسان کامل را شامل می شود.
    کلید واژگان: تنزیه, تشبیه, معرفت شناسی, هستی شناسی, جامی, ابن عربی}
  • معصومه احمدی*
    هانری کربن با تاثیرپذیری از اندیشمندانی چون هایدگر و سهروردی به نوعی نگاه هرمنوتیک به جهان _ که در آن، معنا اصالت و وجوهی گوناگون دارد _ می رسد. وی با تکیه به دیدگاه های سهروردی، بنیان گذار نظریه ارتباط علی و فعال میان عوالم سه گانه ملکوت، مثال و ماده و نیز با مطالعه آثار شیعه ایرانی به افقی از هستی شناسی می رسد که در آن، لزوم ارتباط مداوم انسان با عالم عقل کل (عالم ملکوت) به واسطه عالم مثال، مطرح می شود. به عبارتی اندیشه سهروردی به پذیرش نبوت باطنی و در پی آن، تاویل باطنی پدیده ها می انجامد که کربن از آن برای تحلیل اندیشه های شیعه بهره می گیرد. بنابر این سهروردی، رویکرد پدیدارشناختی نوینی را ارائه می دهد که با آن می توان نظریه ها ی امامت و غیبت را تحلیل و درک کرد. در این رویکرد، ظرف زمانی منحصر به فردی مطرح می شود که با «ارض ملکوت» _ زمین عالم مثال _ ارتباط می یابد که کربن مقر امام زمان را در آن جا می بیند. در این پژوهش، با بررسی چگونگی و چرایی نگاه سهروردیایی هانری کربن به امامت، غیبت و زمان، به مدل سازی آن پرداخته شده است.
    کلید واژگان: امامت, سهروردی, عالم مثال, مهدویت, کربن, هستی شناسی}
    Dr. Masuma Ahmadi*
    Henry Corbin, influenced by thinkers such as Heidegger and Suhrawardi, achieves to a hermeneutic view of the world, where Meaning has the sense of authenticity in its various aspects. He relies on the views of Suhrawardi, who is the founder of the theory of a causal and active link between the three worlds of Malakut (Divine), Exemplar, and Material as well as studying the Iranian Shiite arrives at a horizon of ontology in which the humans need constant connection with the Divine intellect (the Malakut) through the Exemplar world. In other words, accepting Suhrawardi's views leads to the subsequent inner prophethood, and thus esoteric interpretation of the phenomena that is what Carbon uses to analyze Shiite ideas. Thus, Suhrawardi offers a new phenomenological approach that can explain the phenomena of Imam's Absence of Leadership through Imamate with which it can be analyzed and understood. In this approach, a unique capacity is discovered where its basis is on Malakut and Exemplar world, the world in which Carbon finds the Hidden Imam's position. By examining the how and the why of Suhrawardi-like view of Henry Carbon to the Imamate leadership, Absence and Time, this study attempts to construct and offer a model.
    Keywords: Imamate Leadership, Suhrawardi, Exemplar World (the world of Ideas), Messianism (Mahdism), Henry Carbon, Ontology}
  • سجاد دهقان زاده*
    شناخت وجود و موجود، دل مشغولی دیرپای و اصلی انسان است. هستی شناسی اسطوره ای، گونه ای از تلاش آدمی در این زمینه است که تاثیر ماندگاری بر پیدایی و پرورش افکار و کنش های بشر داشته است. در اسطوره، بر حسب برخی اصول مسلم، از رهگذر «مینوی ساختن گیتی» یا «گیتیانه کردن مینو» به صورت بندی نظام هستی شناختی اقدام می شود. مطابقت و عینیت گیتی با مینو، حضور و تجلی خدایان به مثابه عوامل تقدس و در نتیجه، واقعیت جهان، جانمندانگاری گیتی و امکان ارتباط انسان با آحاد موجودات، فقدان تمایزی روشن میان «عالم ثبوت» (عین یا گیتی) و «عالم اثبات» (ذهن)، وجود پیوند ذاتی میان انسان و گیتی از طریق انبازی آن دو در امر مینوی، زیستن بر مبنای الگوهای مثالی سلوک خدایان و بازآفرینی افعال ایزدان از طریق تکرار آنها در شعائر، از ارکان هستی شناسی اسطوره ای و از عملکردهای مبتنی بر آن به شمار می آیند. در این منظر، انسان و جهان برخوردار از سرمنشا الاهی و محضر و مجلای امر قدسی اند و به میزان انکشاف امر مینوی در آنها، از تقدس و واقعیت برخوردارند. در اسطوره، واقعیت، امر قدسی است و نامقدس، عدم.
    کلید واژگان: هستی شناسی, امر مینوی, اسطوره, مقدس, گیتیانه}
    Sajjad Dehghanzadeh*
    Cognition of Existence and Being has long been the main and everlasting concern of man. Mythological Ontology is an example of man's endeavors in this field, which has had an immanent effect on the emergence and development of his thoughts and actions. By the virtue of some uncontestable principles in mythology, the spiritualization of universe and secularization of heaven are attempted in order to formulate an ontological system. The conformity and identity of universe and heaven, presence and expression of gods as the Holiness factors and the world's reality, liveliness of the world, human relation with other beings, lack of clear distinction between subjective (mind) and objective (universe), existence of inheretn relation between man and universe by partnership of them in the numinous, living according to gods behavioral patterns and recreation of gods actions by repeating them in rituals are amongst the fundamentals of mythological ontology and it's supposed behaviors. In that regard, man and universe have divine provenances and are places of presence and manifestation of the Holy (the numinous). In Mythology, they are sacred and thus have reality. Reality is the sacred and the profane is the non-existence
    Keywords: ontology, The Numinous, Myth, Sacred, Profane}
  • سید نادر محمدزاده
    با وجود اینکه میان فلاسفه و عرفا در مبانی، غایات و روش، تفاوت هایی وجود دارد و لیکن فلسفه اسلامی، بر عرفان اسلامی بسیار مؤثر بوده است. این تاثیرپذیری در3 حوزه هستی شناسی، روش اثبات و انتقال یافته های عرفانی، و رابطه انسان با خدا می باشد.
    1- در حوزه هستی شناسی: موضوع اصلی و هدف عرفان اسلامی شناخت ذات خدا از حیث اسما و صفات او جهت وصول به حق(خدا) است و با وجود آنکه قائل به وحدت شخصی وجود بوده و عالم خلق را مظاهر حق می داند و برای آنها وجودی مستقل قائل نیست، ولیکن از هستی شناسی غافل نبوده و یک نظام هستی شناسانه فیلسوفانه با استفاده از تعابیر فلسفی ارائه می نماید. 2- در حوزه اثبات و انتقال یافته های عرفانی: از آنجایی که درک عرفا شهودی، شخصی وغیر قابل اثبات وانتقال بود، معمولا محکوم می شدند. ولی تلاش ابن عربی و عرفای پس از وی در استفاده از استدلالهای برهانی و بیان عقلی به عرفان اسلامی مدد رساند تا یافته های درونی و معنوی خود را از حالت شخصی خارج ساخته و با طریقی مطمئن به دیگران انتقال دهد و در نتیجه عرفان به صورت یک علم مطرح شود. عارف از طریق توصیف عقلانی واقعیت های شهود شده، و استفاده از زبان و اصطلاحات فلسفی با مفادی کاملا عرفانی، و اقامه برهان عقلی بر یافته های عرفانی در این جهت از فلسفه مدد جسته است. 3- در حوزه رابطه انسان با خدا: رابطه عاشقانه ای بین مخلوق و خالق وجود دارد که ایجاد حرکت شوقی به جاذبه زیبایی کمال مطلق(خدا) در مراتب مادون می کند. تبیین نظری این حرکت کمالیه و مراحل آن متاثر از آراء فلسفی ارسطو، فلوطین و سهروردی می باشد.
    کلید واژگان: عرفان اسلامی, تاثیرپذیری, هستی شناسی, روش شناسی, کشف و شهود}
    Seyyed Nadir Mohammadzadeh
    Invocation of God, the repetition of the name(s) of God, removes any impurities of one’s heart. It is the spiritual behavior of Sufis and reminds the eternal bond between man and God. Sufis believe that to meet the bond and to achieve the invoked one must say the name of God because God is present in His own names. In Kobraviah tariqa saying the words ‘La Ilahah Illallah’ (there is no other gods but Allah) is underscored so that the invoker proves the absolute existence by denying whatever beyond God. Such an invocation of God and other ones will be transformed into light and turn heart into its own lighting nature. Invocation of God is divided into two types, that is, verbal and heartfelt. In Kobraviah tariqa the superiority is achieved through concealed and heartfelt invocation of God, which in proportion with heart itself has different stages so that at the top one invocation of God and invoker and the invoked are unified and as such the invoked invokes inside the invoker and the invoker achieves continuous invocation leading to the intuition of God. The whole living elements of the person is united and recite the word ‘Allah’. This paper also gives a detailed explanation on the ritual of invocation, how to invocate, and retention of breath, eulogy, recalling death, role of mentor in invocation and inspiring invocation.
  • سوسن آل رسول
    با وجود اینکه میان فلاسفه و عرفا در مبانی، غایات و روش، تفاوت هایی وجود دارد و لیکن فلسفه اسلامی، بر عرفان اسلامی بسیار مؤثر بوده است. این تاثیرپذیری در3 حوزه هستی شناسی، روش اثبات و انتقال یافته های عرفانی، و رابطه انسان با خدا می باشد.
    1- در حوزه هستی شناسی: موضوع اصلی و هدف عرفان اسلامی شناخت ذات خدا از حیث اسما و صفات او جهت وصول به حق(خدا) است و با وجود آنکه قائل به وحدت شخصی وجود بوده و عالم خلق را مظاهر حق می داند و برای آنها وجودی مستقل قائل نیست، ولیکن از هستی شناسی غافل نبوده و یک نظام هستی شناسانه فیلسوفانه با استفاده از تعابیر فلسفی ارائه می نماید. 2- در حوزه اثبات و انتقال یافته های عرفانی: از آنجایی که درک عرفا شهودی، شخصی وغیر قابل اثبات وانتقال بود، معمولا محکوم می شدند. ولی تلاش ابن عربی و عرفای پس از وی در استفاده از استدلالهای برهانی و بیان عقلی به عرفان اسلامی مدد رساند تا یافته های درونی و معنوی خود را از حالت شخصی خارج ساخته و با طریقی مطمئن به دیگران انتقال دهد و در نتیجه عرفان به صورت یک علم مطرح شود. عارف از طریق توصیف عقلانی واقعیت های شهود شده، و استفاده از زبان و اصطلاحات فلسفی با مفادی کاملا عرفانی، و اقامه برهان عقلی بر یافته های عرفانی در این جهت از فلسفه مدد جسته است. 3- در حوزه رابطه انسان با خدا: رابطه عاشقانه ای بین مخلوق و خالق وجود دارد که ایجاد حرکت شوقی به جاذبه زیبایی کمال مطلق(خدا) در مراتب مادون می کند. تبیین نظری این حرکت کمالیه و مراحل آن متاثر از آراء فلسفی ارسطو، فلوطین و سهروردی می باشد.
    کلید واژگان: فلسفه, عرفان اسلامی, تاثیرپذیری, هستی شناسی, روش شناسی, کشف و شهود}
    Dr. Soosan Al-E-Rasoul
    Despite the fact that there are many existing differences between philosophers and mystics in terms of principles, objectives, and methodologies, Islamic philosophy has been greatly impressive on Islamic mysticism. The scope of impression extends to three areas of ontology; methods of evidencing and conveying mystical findings; and the relation between man and God. In ontology, the main subject and object of Islamic mysticism is recognizing God regarding his names and attributes in order to link His Almighty, and since it relies on personal monism and deems the created world to be a sign of Him and never assumes them to have an independent existence, but it never ignores ontology and provides a philosophical ontological system through philosophical terms. 2- in the field of evidencing and conveying mystical findings, since the mystic's understanding had been intuitive, personal, unable to be conveyed or evidenced, they were usually condemned. But the strives of Ibn Arabi and later mystics by means of evidential reasoning and rational explanation helped Islamic mystics to impersonalize their spiritual and inner findings and could convey to others in a safe way, and as a result address mysticism as a science. By rational explanation of intuitive realities and using philosophical jargon and expressions, the mystic has been inspired by philosophy in a totally mystical content via rational reasoning on mystical findings. 3- regarding human relation with God, there is a lovely relation between creator and creature that causes an aspirational movement toward affinity of the absolute perfection (God) in the inferior level. The theoretical explanation of such a perfection movement and its stages are affected by the philosophical notions of Aristotle, Flotin, and Sohrevardi.
  • یارعلی کرد فیروزجایی

    فلسفه اسلامی، پس از نهضت ترجمه و تحت‌تاثیر آموزه‌های دینی در قالب فلسفه مشاء تاسیس شد و از این‌رو سنت فلسفی اسلامی با گرایش مشایی آغاز شد. فیلسوفانی مانند ابونصر فارابی، عامری، ابن‌سینا، بهمنیار، لوکری، فخر رازی و خواجه نصیر طوسی از مشاییان مسلمان هستند. در این میان فارابی و ابن‌سینا جایگاه ممتاز و درخشانی دارند. ابو نصر محمد‌بن‌محمد‌بن‌طرخان فارابی در منطق و فلسفه چنان درخشید که در زمان حیات اساتید خود، از آنها پیشی گرفت و به «معلم ثانی» شهرت یافت. او آثار و تالیفات فراوانی دارد که مهم‌ترین آنها عبارت‌اند از: کتاب الحروف، احصاء العلوم، ابانه عن غرض ارسطو طالیس فی کتاب مابعدالطبیعه، الجمع بین رایی الحکیمین، آراء اهل المدینه الفاضله، السیاسه المدنیه، فصول منتزعه و فصوص الحکم... .

    کلید واژگان: حکمت مشائیان, مسلمانان, هستی شناسی, انسان شناسی, خداشناسی, فلسفه سیاسی}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال