به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « تئاتر » در نشریات گروه « هنر و معماری »

  • مجید پروانه پور*

    مقاله حاضر قصد دارد در حوزه زیباشناسی هم سنجانه نحوه نگرش دو تن از نظریه پردازان آغازین سینما را به دو طور مشخص در دو نوشته مجزای هر یک به مبحث خاص بودگی رسانه نشان دهد: یکی «لائوکوئون جدید» آرنهایم که فصل پایانی کتابی از او به نام فیلم به عنوان هنر است و دیگری مقاله «سبک و رسانه در تصاویر متحرک» که پانوفسکی نسخه نهایی آن را در دهه پنجاه میلادی پس از چند بار ویرایش منتشر کرد. پرسش مقاله آن است که لائوکوئون گوتهولد لسینگ چه تاثیری بر رویکرد آرنهایم و پانوفسکی به بحث خاص بودگی رسانه داشته است و چگونه هر یک از این دو متفکر با بهره گیری از سنت لائوکوئونی مقایسه هنرها به نتایجی متفاوت از هم رسیده اند. تمرکز آرنهایم بر جنبه های فرمالیستی سینما در مقام یک هنر مدرنیستی منجر بدان می شود که سینمای صامت را شکل غایی هنر سینما بشمارد و برای جوانبی اهمیت قایل شود که از قضا در چشم پانوفسکی چندان اهمیتی نمی یابند. پانوفسکی به دلیل توجهی که به جنبه مردمی هنر سینما دارد به عوض خصایص فرمال بر محتوا و معنا متمرکز می شود و بنابراین به رغم آرنهایم در عین تاکید بر خاص بودگی سینما حضور صدا در سینما را مغتنم می شمرد و می کوشد جنبه هایی دیگر از سینما را برجسته سازد. دستاورد نهایی این پژوهش نشان دادن ثمرات متفاوت دو تفکر نظری با دغدغه ای واحد درباره سینماست. هر دو متفکر ضمن آنکه در چارچوب تفکر لسینگی به مقایسه سینما و تئاتر رو می نهند، به نتایجی مغایر با هم می رسند. رویکرد این پژوهش زیباشناسی هم سنجانه است و در چارچوب هستی شناسی حاکم بر نظریات موسوم به نظریات دوره کلاسیک سینما دنبال می شود.

    کلید واژگان: لسینگ, سنت لائوکوئونی, آرنهایم, پانوفسکی, خاص بودگی رسانه, سینمای صامت, تئاتر}
    Majid Parvanehpour*

    Relying on comparative aesthetics this paper aims to show the perspective of two of the early theorists of cinema, in two separate writings of each of them, regarding the subject matter of medium specificity. One of these writings is Arnheim's "New Laocoon", which is final chapter of his book Film as Art and the other is the article "Style and Medium in Moving Pictures" the final version of which Panofsky published in the 1950s after several revisions. The focal question of this paper concerns the effect that  Lessing's Laocoon have had on Arnheim and Panofsky's approach to the discussion of media specificity to further see how each of these two thinkers reached different results by using the Laocoonian tradition of comparing arts. Arnheim's focus on the formal aspects of cinema as a modernist art leads him to consider silent cinema as the ultimate form of art cinema and to give importance to aspects that, ironically, are not so important in Panofsky's eyes. Due to his attention to the popular aspect of cinema, Panofsky focuses on the content and meaning instead of the formal features and therefore, despite Arnheim, while emphasizing the specificity of medium in cinema, tries to highlight other aspects of the cinema for his purpose. The final achievement of this paper would be to show the different results of two theoretical thoughts with a single concern about cinema. Both thinkers, while comparing cinema and theater in the framework of Lessing's thinking, reach contradictory conclusions. The approach of this research is comparative aesthetics and it is conducted in the framework of that ontology which governs the theories known as the theories of the classical period of cinema.

    Keywords: Lessing, Laokoon Tradition, Arnheim, Panofsky, Medium Specificity, Silent Cinema, Theatre}
  • علی حاجی ملاعلی*
    این مقاله پژوهشی است پیرامون ماهیت شناسی و چیستی تئاتر. بر این مبنا بر خاستگاه آیینی تئاترها مبتنی بر دیدگاه های ویکتور ترنر تاکید می شود. مقاله بر این فرض استوار است که تئاترهایی که در یک بستر فرهنگی تولید و عرضه می شوند به این دلیل که ماهیتا آیینی هستند، به عنوان مقوم و نگهدارنده آن نظام فرهنگی عمل می کنند حتی اگر مولفه های ضد ساختاری یا انتقادی داشته باشند. برای اثبات فرضیه خود به ویژگی های شبه آیینی، شبه آستانه ای و مکالمه ای تئاترها تاکید می شود. و درنهایت مقاله به این نتیجه می رسد که به واسطه حداقل همین سه ویژگی، کنترل تئاترها امری بی مورد ، تماشای تئاترها امری رهایی بخش و طرح مسائل سیاسی توسط هنرمندان امری تداوم بخش است. تئاترها به واسطه دارا بودن این سه ویژگی دارای مشخصه برجسته ای به نام: «تخطی مجاز» هستند. یافته ها نشان داده است که تئاترهای مدرن شبه آیین هایی هستند که در مقطعی کوتاه جامعه می تواند خودش را و مسائل اخلاقی، اجتماعی، سیاسی اش را از بیرون ببیند، ارزیابی کند و درباره خودش تامل کند. نمونه ای از آن تخت حوضی ها هستند که در آنها تندترین انتقادات از سردرمداران هژمونی صورت می گرفت اما نظام فرهنگی، استوارترین وضعیت خودش را داشته است. این تصور غلطی است و ریشه در دیدگاه های افلاطون دارد که طرح مسائل انتقادی در تئاترها به بدنه فرهنگی و سیاسی جامعه لطمه وارد می کند. بلکه هنرمندان با طرح مسائل انتقادی در تئاترها-که ریشه در دیدگاه های ارسطو دارد خواسته یا ناخواسته اقدام به آزاد سازی انرژی های نهفته مردمان و از طریق تخلیه و درمانگری، ستون های فرهنگی جامعه را استوارتر می کنند. دیدگاه های ویکتور ترنر مردم شناس و اجراپژوهش که نگاهی آیینی به تئاترها دارد به عنوان میانی نظری بحث انتخاب شده است.
    کلید واژگان: تئاتر, شبه آیین, شبه آستانه, آستانه, ویکتور ترنر}
    Ali Haji Mollaali *
    This article assumes that cultural theaters, seen as rituals, form the foundation of a cultural system despite having critical components. Therefore, regulating theaters is unnecessary. With three key characteristics, theaters possess a unique trait known as "permissible violation." Modern theaters serve as pseudo-rituals, allowing society to view, assess, and contemplate its moral, social, and political issues externally in a brief timeframe. For instance, Takht-Hawzis exemplifies severe criticism of hegemonic leaders, yet the cultural system remains stable. The misconception, influenced by Plato, that addressing critical matters in theaters harms Aristotle's perspective refutes society's cultural and political essence. Artistic expression in theaters, even if unintentional, unleashes hidden energies within people, fortifying the cultural foundation of society through catharsis and healing.
    Keywords: Theatre, Pseudo-Ritual, Pseudo-Threshold, Liminality, Victor Turner}
  • بهنام عرفانیان، محمدرضا شریف زاده*، عطاالله کوپال

    آنچه موجب اهمیت یک هستی شناسی جدید برای تئاتر امروز می شود نیاز تغییری بنیادین در تمامی جنبه های این پدیده است. برای پاسخ به این نیاز اصلاحات جنبی کمکی به حفظ جایگاه تئاتر به عنوان هنری رهایی بخش نمی کند. این هستی شناسی جدید که در اینجا به عنوان هستی شناسی تئاتر واگرا مورد خطاب قرار می گیرد می کوشد پیش از هر تغییری چهارچوب انتزاعی  فکری جدیدی برای این موضوع فراهم آورد. برای صورت بندی این هستی شناسی می توان از ریاضیات مدد گرفت. در این روش ریاضیات به عنوان چهارچوب نظری این هستی شناسی مورد استفاده قرار می گیرد و در ادامه با توجه به آن که متغیرهای ریاضی را می توان از حوزه نماد شناسی به حوزه معناشناختی منتقل نمود، هرکدام از وضعیت های ریاضی با تبدیل به وضعیت های کلان تئاتر این امکان را به دست می دهد که با استفاده از نظریه های ریاضی، فرضیه های نوینی برای تئاتر مطرح نمود. تلاش این پژوهش آن است که ابتدا صورت بندی مشخصی از هستی شناسی موجود تئاتر امروز با کمک نظریه های ریاضی ارائه دهد و در ادامه صورت بندی هستی شناسانه جدیدی با استفاده از ریاضیات برای تئاتر واگرا بیان نماید و در انتها نشان دهد که هرگونه جنبه رهایی بخش در تئاتر نیازمند عدول از قواعد پیشین و تثبیت شده و دستیابی به نوعی واگرایی در تئاتر است.

    کلید واژگان: هستی شناسی, تئاتر, همگرایی, واگریی, نظریه مجموعه ها, نظریه سری ها}
    Erfanian Behnam, Mohammadreza Sharifzadeh *, Ataollah Koopal

    What makes a new ontology essential for today's theatre is the need for fundamental change in all aspects of this phenomenon. To respond to this need, side reforms do not help preserve theatre's status as a liberating art. This new ontology, addressed here as divergent theatre ontology, attempts to provide a new abstract intellectual framework for this issue before making any differences. To form such an ontology, mathematics can be used. In this method, mathematics can be used as an ideology framework. Considering that mathematical variables can be transferred from the field of symbology to the field of semantics, by turning into macro-theatre situations, each of the mathematical situations, allows the possibility to propose new hypotheses for theater by using mathematical theories.  This research aims to primarily present a specific form of an ontology of today's theatre as convergent theatre and to additionally express the new form using the mathematics of divergent theatre ontology and ultimately showing that any liberating aspect in theatre requires an infraction of the rules of convergent theatre and achieving some kind of divergence in theatre.

    Keywords: Ontology, Theatre, Convergence, Divergence, Set Theory, Series Theory}
  • سیف الله صرامی*
    محور اصلی در مقاله، مقایسه فقه تعزیه با فقه تیاتر و فیلم است. ثمره مترتب بر این مقایسه که ضرورت طرح آن را هم نشان می دهد، کمک به تدوین فقه تیاتر و سینما و تکمیل فقه تعزیه که خاستگاه اصلی آن تعظیم و ترویج فرهنگ محبت اهل بیت ع است، خواهد بود. برای انجام مقایسه، پس از طرح موضوع، در مرحله نخست، موضوع شناسی تعزیه و پیشینه ای از آن و سپس، موضوع شناسی مختصری از فیلم و تیاتر ارایه شده است. رسیدن به ویژگی ها و اصول کلی هنرهای تعزیه، تیاتر و فیلم، نتیجه این موضوع شناسی ها می باشد. این نتیجه دستمایه ای بر مقایسه موضوع شناسانه تعزیه با تیاتر و فیلم شده است.در مرحله دوم، به برخی مبانی فقه هنر پرداخته شده است که در مقایسه فقهی تعزیه با تیاتر و فیلم، به کار می آید.در مرحله سوم، این مقایسه، با توجه به مقایسه موضوع شناسانه و مبانی مذکور انجام شده است. در پایان نیز به نتایج و پیشنهادهای برگرفته از مقایسه فقهی اشاره شده است و مطلوب نگارنده بر محور تعاملی تخصصی و مطلوب فقه امامیه، بین تعزیه، از یک سو و فیلم و تیاتر، از سوی دیگر ارایه شده است.
    کلید واژگان: تعزیه, تئاتر, فیلم, هنرهای نمایشی, فقه تعزیه, فقه تئاتر, فقه فیلم}
    Seifullah Sarami *
    The main aim of this paper is to compare the jurisprudence studies on ta'ziyeh with theater and film. The result of this comparison reveals the importance of this research in assisting in formulating the jurisprudence studies on theater and cinema, as well as completing the jurisprudence studies on ta'ziyeh, which has its main origin in the respect and promotion of the culture of love for Ahl al-Bayt. In this respect, I first present the statement of the problem, followed by a subject analysis of ta'ziyeh and its background, and then provide a brief subject analysis of film and theater. The results indicate the characteristics and general principles of the arts of Ta'zieh, theater, and film, which serves as a basis for comparing the subject matter of Ta'zieh with theater and film.In the second section, I discuss some fundamentals of the jurisprudence studies on art that are used in the jurisprudential comparison of Ta'ziyeh with theater and film.In the third section, I compare the subjects according to the aforementioned bases. Finally, I show the results and the related topics derived from the comparative jurisprudential analysis. Moreover, I compare my desirable perspective, which is an interactive and professional approach on the issue, with the desirable perspective discussed in Imamite jurisprudence about ta'zieh on one hand, and film and theater on the other hand.
    Keywords: Ta'zieh, theater, Movie, performing arts, The jurisprudence studies on ta'zieh, The jurisprudence studies on theater, The jurisprudence studies on Film}
  • رضا سربخش، مجید سرسنگی*

    «تیاتر برادوی» در آمریکا، سال ها است با بهره گیری از انیمیشن های موفق و تبدیل آن ها به موزیکال های صحنه ای، راهی جدید را نزد تهیه کنندگان تیاتر  خصوصا در حوزه تجاری  گشوده است. استقبال چشمگیر تماشاگران از موزیکال های برجسته ای چون شیرشاه، دیو و دلبر، یخ زده، ماداگاسکار، شرک و... در اقصی نقاط جهان، بسیاری از تیاترهای بزرگ را ترغیب نموده تا این روش را در پی گیرند. این امر، طی چند دهه اخیر در برخی از کشورهای آسیایی -خصوصا ژاپن- نیز متداول شده و توانسته است رونق چشمگیری را برای هنر تیاتر - که پس از گسترش دامنه فعالیت تلویزیون و هنر-صنعت «سینما» و دیگرگونه های هنری جدید تا حدی با بحران مخاطب رو به رو شده بود - به بار آورد. مقاله حاضر به روش توصیفی می کوشد با ارایه تصویری دقیق از فرایند تبدیل انیمیشن به تیاتر صحنه ای، زمینه ساز توجه سیاست گذاران، تهیه کنندگان، کارگردانان، و دیگر هنرمندان تیاتر کشور به این موضوع مهم و جدید باشد. برای مطالعه موردی این پژوهش، موزیکال شیرشاه، به عنوان پرفروش ترین انیمیشن و تیاتر موزیکال تاریخ، انتخاب شده است، تا بتواند مثالی روشن از اهمیت این مسیر باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تبدیل انیمیشن به تیاتر، امروزه دارای یک چهارچوب کاملا علمی، هنری، و فرهنگی بوده و عوامل نمایش شیرشاه با وفاداری کامل به متن انیمیشن، تمام عناصر را به شکل آوانگارد به روی صحنه اجرا کرده و مخاطبان را برای تبدیل عناصر فانتزی به واقعی هیجان زده کردند. روند تبدیل انیمیشن به نمایش علاوه بر جذب بسیاری از تیاترهای بزرگ و هنرمندان برجسته جهان، ثمرات ارزنده ای را نیز برای هر دو هنر به ارمغان آورده است. این روند تنها مختص به کودکان نبوده و می توان فضای فانتزی موجود در انیمیشن های موفق کشور را با عناصر تیاتری، عینی کرد و همچون شیرشاه یک تیاتر هنری-تجاری موفق را در کشور تولید کرده و انواع مخاطبین را به سمت این نوع تیاتر جدید جذب کرد.

    کلید واژگان: تئاتر, انیمیشن, موزیکال, شیرشاه, دیزنی, برادوی}
    Reza Sarbakhsh, Majid Sarsangi *

    For a long time, Broadway Theatre in the US by adapting successful animations to musicals has opened a new path for theatre producers – especially in the field of commercial theatre. The vast eagerness of audiences for remarkable musicals such as The Lion King, Beauty and the Beast, Frozen, Madagascar, Shrek  throughout the world has encouraged important theatres to do the same as Broadway. This trend has been followed in some Asian countries – particularly Japan – as well, reviving interest in theatre, which after the emergence of television and cinema had lost part of its audience. This paper aims to offer an accurate picture of the process of adapting animation to stage theatre and attract the attention of theatre managers, producers, directors, and others in Iran to this significant process. The Lion King as the most successful animation and musical ever has been chosen as the case study to be analyzed in the present research. The director and artists of the Lion king musical performed all the elements on stage in an avant-garde fashion with full fidelity to the animation text and excited the audience to transform fantasy elements into reality. The result indicates that this kind of adaptation is now commonly used by famous theatres and has been able to bring a new generation of audience to theatres. This process of adaptation is not limited to the works for children and it is possible to objectify the fantasy atmosphere in the country’s successful animations with theatrical elements and produce successful artistic-industrial performances in the country like Lion king and attract all kinds of audiences to this new type of theater.

    Keywords: theatre, animation, Musical, The Lion King, Disney Company, Broadway}
  • یاسمن کریم پور*، محمود محمدیان، زهره دهدشتی شاهرخ، حمیدرضا افشار

    هدف از این پژوهش ارایه ی مدل تجربه ی مصرف مخاطبان (تماشاگران) تیاتر است. این پژوهش به صورت کیفی و با روش مردم نگاری انجام شده و از نظر هدف در دسته ی تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. جامعه هدف این پژوهش تمام تماشاگران تیاتر در تهران بوده و نمونه گیری با روش قضاوتی و گلوله برفی انجام شده است. بدین منظور ابتدا ادبیات و پیشینه ی تحقیق مطالعه و سپس از میان تماشاگران دو مجموعه تیاتری تیاتر شهر و تماشاخانه ایرانشهر 20 نفر که در طول سال دست کم پنج بار به تیاتر می روند، انتخاب شدند و 9 تیاتر را در بازه ی زمانی تحقیق تماشا کردند. بر اساس روش مردم نگاری محقق، انتخاب تیاترها را به مشارکت کنندگان سپرده و خود به عنوان تماشاگر در کنار آن ها و فرآیند تحقیق حضور داشته است. داده ها با روش های تحلیل روایت، مشاهده مشارکتی و مصاحبه ی نیمه ساختاریافته در سه مرحله ی قبل، حین و بعد از تماشای تیاتر گردآوری و از طریق روش تحلیل مضمون با نرم افزار NVivo.12 تحلیل شدند. در حین کدگذاری باز 131 کد نهایی به دست آمد که در مرحله ی کدگذاری متمرکز در سه دسته «عواطف»، «افکار و باروها» و «رفتارها» جای گرفتند. در سطح بالاتر انتزاع این کدها رفتار مصرف کننده تیاتر را در خصوص انگیزه های رفتن به تیاتر، معیارهای انتخاب، تجربه های مصرف قبل، حین و پس از تماشای تیاتر و تجربه ی مصرف مخاطب به صورت یک کل تشکیل دادند. نتایج تحقیق حاکی از این است که دریافت معنا از تیاتر، مهم ترین انگیزه برای تماشاگر محسوب می شود. مخاطب، تیاتر را نه وسیله ی سرگرمی، که ابزاری برای پرداختن به دغدغه های اجتماعی و روزمره ی خود می داند. تاثیرگذارترین معیارها برای انتخاب تیاتر، مکان اجرای آن و توصیه دوستان است. مدل نهایی تحقیق نشان می دهد که تیاتر برای تماشاگر به مثابه یک آیین است. آیینی که مخاطب آداب ورسوم تماشای آن را در هر سه مرحله ی قبل، حین و بعد از تماشا رعایت کرده و در این مراحل احساسات، افکار و رفتارهای متفاوتی را تجربه می کند. انگیزه ها و معیارها نیز همچون چتری مراحل تجربه ی مصرف مخاطب را تحت تاثیر قرار می دهند. این مدل، بینش عمیقی در ارتباط با رفتار مصرف کننده تیاتر به دست می دهد و به سازمان های تیاتری و متخصصان بازاریابی کمک می کند برای بهینه کردن تجربه ی مصرف مخاطب استراتژی های موثرتری اتخاذ کنند.

    کلید واژگان: تئاتر, تجربه ی مصرف, انگیزه های رفتن به تئاتر, تئاتر به مثابه آیین, مردم نگاری}
    Yasaman Karimpour *, Mahmoud Mohammadian, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Hamidreza Afshar

    The goal of this research is to provide a model for theater audience consumption experience through a qualitative and practical approach with ethnographic methodology. The target community of this research includes all theater audiences in Tehran and sampling has been done with judgmental and snowball sampling methods. After carefully investigating literature and background of research 20 theater audiences were chosen who go to theater at least 5 times in a year. “The City Theater” and “Iranshahr Theater” complexes were selected as the research field because of their reputation and rich history. Participants watched nine performances during the time of research. Data has been gathered by Ethnographic data gathering methods including Narrative Inquiry, Participatory Observation and Deep Semi-structured Interviews. Consumption experience was analyzed in 3 stages: pre-consumption, core- consumption and post-consumption experiences and the whole experience as a conclusion. The analysis has been done with thematic analysis by NVivo.12 software. In coding phase, first 256 open codes were found. After code refinement 131 codes were left which were converted into three main abstract headings: affections, cognitions and behaviors. At a higher level of abstraction, these codes constituted the behavior of theater consumer regarding motivations for going to theater, factors affecting theater selection and pre, core and post experiences. The results show that “perceiving meaning” is the most influential motivation for going to theater, followed by theater’s closeness to daily life and a sense of belonging to theater audience’s community. The most important factor for selecting a performance is it’s the theater hall followed by friend’s recommendation. The model shows that going to theater is like a ritual which audiences respect in their theater consumotion journey. In each step, pre, core and post consumption experience, audience sees him/herself in a ceremonial event which has its own rules like wearing artistic clothes, selecting friends, going to café, etc. before the theater. At the core consumption stage, the ritual demands that audiances respect the performance by maintaining silence, interacting with other audiences and artists and in post-consumption stage the ritual continues by talking to others, and collecting brochures and photos to remember the event later on. Meantime, motivations and selection factors affect the theater consumption experience entirely. This model provides deep understanding of theater consumer behavior and helps theater organizations and marketing experts in optimizing theater consumption experiences.

    Keywords: Theater, Consumption Experience, Theatergoing Motivations, Theater as a Ritual, ethnography}
  • محمدمحسن حائری زاده*

    در نگاه اول به نظر می رسد که اقتصاد و هنر دو مقوله مجزا از همدیگر هستند، اما در سال های اخیر مقوله «اقتصاد هنر» در مطالعات اقتصادی و فرهنگی از جایگاه ویژه ای یافته است و محققان این حوزه معتقدند که اقتصاد و هنر می توانند در تعامل با یکدیگر باشند و اقتصاد هنر، هنر را با نتایج اقتصادی می نگرد. این مقاله نیز با هدف بررسی عوامل موثر بر توسعه اقتصاد هنر، با تاکید بر هنر تیاتر، با روش توصیفی تحلیلی و کیفی انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که در دنیای پررقابت فرهنگی امروز، هنرهایی می توانند بقای خود را حفظ کنند و توسعه دهند که بتوانند از منظر اقتصادی نیز آثار مثبتی داشته و سودآور باشند؛ اگرچه در این راه چالش های بسیاری پیش روی هنر است. مهم ترین چالش های پیش روی اقتصاد هنر عبارت است از: 1. دیدگاه آرمان گرایانه متعصب به هنر و هنرمند در فرهنگ و جامعه و ممانعت از دخالت اقتصاد در عرصه هنر 2. مداخله دولت ها در اقتصاد هنر 3. نگرانی از نگاه ابزارگرایانه به هنر 4. ارزش گذاری مادی بر آثار هنری.همچنین در خصوص عوامل موثر بر توسعه اقتصاد هنر، به خصوص در تیاتر یافته ها نشان داد که این عوامل بر اقتصاد هنر تاثیرگذار است: 1. توجه ویژه به تولیدات هنری (ماده اولیه) 2. توجه به هزینه های تولید 3. توجه به توزیع و نوع مخاطب 4. جلب سرمایه گذار خصوصی 5. توجه به حضور دولت، که در این مقاله به این موارد پرداخته شد. بدیهی است تهیه کنندگان هنرهای نمایشی باید با دیدی همه جانبه نگر همه زوایای اقتصادی هنرهای نمایشی را در نظر بگیرند و برای آن برنامه ریزی کنند.

    کلید واژگان: اقتصاد هنر, تئاتر, تولیدات هنری, مصرف هنر}
    Mohammad Mohsen Haeri Zade *

    In recent economic years, the category of "art economy" has a special and cultural place in studies that hold that economy and art can coexist and that art economy considers art with economic results. This research aimed to study the development of art economics (with an emphasis on performing arts) through a descriptive-analytical and library method. The findings show that, in today's highly competitive cultural world, arts can maintain and develop their survival, and have positive effects and are profitable, though they face many challenges. The most important challenges facing the economy of art were identified to be (a) fanatical idealistic view of art and artist in culture and society and architect from managing the economy in the field of art, (b) government intervention in the economy of art, (c) concern about the instrumentalist view of art, and (d) material valuation of works of art. Moreover, concerning the specific factors that affect the development of the economy of art, especially in the theater, the findings show that these factors have an effect on the economy of art including: Special attention to artistic products (primary material), attention to production costs, attention to the distribution and type of audience, attracting private investment, and attention to the presence of the government.

    Keywords: &rlm, Art economy, performing arts, Theater}
  • پروانه قاسمیان دستجردی

    اسطوره ها دارای نمادها و نشانه هایی هستند که باعث باورپذیری اعتقادات و آیین ها در بین اقوام مختلف، در دوران های مختلف گردیده اند. نمادهای اسطوره ای به صورت داستان، هنر و فرهنگ در زندگی اجتماعی نمود پیدا می کنند و بیانگر دیدگاه های روان شناسانه در جامعه می گردند. از نظر ژیلبر دوران، اسطوره همانا نظامی است پویا از نمادها، کهن الگوها و نظامی که با تحریک محرکه هایی تلاش دارد که از طریق کهن الگوها و نمادها در اوج خود به روایت منتهی شود. تیاتر به عنوان رسانه ای مهم؛ قدرت اسطوره سازی را با ابزاری نظیر نقش و بازی بازیگران، صحنه و لباس و گریم به نمایش می گذارد. نمایشنامه ی شاه لیر یکی از شاهکارهای ادبی است که در این پژوهش اجرای نمایشنامه ی شاه لیر (2018 میلادی) با رویکرد اسطوره شناسی دوران، مورد نقد قرار می گیرد. هدف این پژوهش کنکاش در استخراج  کهن الگوی غالب در وجود شخصیت شاه است و به دنبال یافتن جواب این سوال است که عناصر نمادین در خلق شخصیت شاه لیر کدامند و چگونه می توان از طریق اسطوره سنجی ارتباط معنی داری را با مضمون اسطوره دریافت؟ این پژوهش از نظر ماهیت کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها به روش اسنادی و مشاهده ی نمایشنامه صورت گرفته است. نتایج به دست آمده نشانگر آن است که عناصر نمادین در خلق شخصیت شاه لیر در نمونه ی آماری و با در نظر گرفتن اسطوره سنجی دوران، دارای دلالت های صریح و ضمنی مشهودی است که باعث ایجاد ارتباط بیشتر شخصیت با مخاطب خود شده است.

    کلید واژگان: اسطوره, اسطوره شناسی, ژیلبر دوران, شکسپیر, تئاتر, شاه لیر, تئاتر لندن}
    Parvaneh Ghasemian Dastgerdi

    The meaning of the myth expresses different parts. In other words, symbols and signs have made beliefs and rituals believable among different ethnic groups in different eras. Mythical symbols appear in the form of stories, art, and culture in social life, and express psychological views in societyFor society. For Gilbert Doran, myth is a dynamic system of symbols, archetypes, and a system that seeks to stimulate narrative through archetypes and symbols by stimulating stimuli. Theater as an important medium; demonstrates the power of myth-making with tools such as the role and actions of actors, costumes, and makeup. In this research, King Lear Theater, performed at the National Theater in London in 2018, is analyzed with the mythological approach of the time. Inspired by the mythology of Gilbert Doran, this article examines and analyzes the character of Shakespeare’s King Lear. The purpose of choosing this play is due to the presence of a character named King Lear who has a special myth and archetype and how he communicates and interacts with those around him during the process of the play. The purpose of this study is to find the answer to the question; of what are the symbolic elements in the creation of the character of King Lear, and how can a significant relationship with the theme of the play be established through mythology? This study is a descriptive-analytical method, and library sources and also theatre performances are also used. The results show that through three stages of Gilbert Doran’s mythology, (symbolism, psychometrics, and mythology), symbolic, psychological, and mythological elements in the character of King Lear can be discovered, and this which creates a connection and with the audience. They become s more understanding with the character of the king. According to the three stages in the mythical critique of Gilbert Doran, in the symbolism section, the symbols and signs of clothing in King Lear’s character were analyzed as three symbols of power, fight, and madman, which are the three stages of King Lear’s personality in the play.

    Keywords: myth, mythology, Gilbert Doran, Shakespeare, Theater, King Lear, Londen Theatre}
  • علیرضا اسدی دوپیه آباد

    صحنه آرایی فعالیتی است بی اندازه خلاق و در عین حال دقیق و قانونمند و محدود چرا که خالقیت طراح وابسته به متنی است که مجاز به گریز از قراردادها و معیارهای آن نمی باشد. هدف از انجام این پژوهش تاثیر نقش رنگ و نور در طراحی صحنه و زیباسازی اجراها می باشد. نوع پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی بوده و روش گردآوری اطالعات برپایه مطالعات کتابخانه ای است. نتایج پژوهش نشان داد یکپارچه سازی ترکیب با رنگ، هنرمند را قادر به جلب نظر تماشاچیان به نقاط کانونی هر صحنه در طی پیشرفت اجرا می سازد. تماشاچی از طریق چشمان هنرمند آنچه را که منظور روایت داستانی ضمیمه گردیده است، می بیند و می تواند معنی ضمنی آن را تصور کند. اشیاء و عناصر به خودی خود صحبت نمی کنند آنها باید در رابطه ای با فضا و یکدیگر قرار داده شوند که دارای معنا و فصاحت گردند. جهت خلق ترکیبی راضی کننده، صحنه نگار باید هم آن را حس کند. تحت کنترل درآوردن فضا به نمایش، آزادی در اندازه و رنگ می دهد تا که، همانند زندگی ایستای نقاشی، اشیاء انتخاب شوند و تغییر شکل یابند. در این مقاله به بررسی این می پردازیم که رنگ و نور به چه میزان در زیبا سازی اجراها نقش به سزایی دارد. واستفاده از رنگ برای خالصه سازی و انگیزش زندگی احساسی و عاطفی نمایش اغلب اولین و حقیقی ترین واکنش به یک متن به چه میزان می باشد و در آخر به این نتیجه میرسیم که رنگ می تواند برای نشان دادن و به ظهور رساندن ارتعاش عاطفی و حسی نمایش مورد استفاده قرار گیرد.

    کلید واژگان: طراحی صحنه, رنگ, نور, تئاتر, صحنه آرایی}
  • سعیده آجربندیان، دکتر اسماعیل بنی اردلان *، عطاءالله کوپال

    هدف از مقاله‌ی «جست‌وجوی هویت از دیدگاه سارتر در نمایش‌نامه‌ی کودک مدفون» این است که با نگاهی تحلیلی به نمایش‌نامه‌ی سام شپارد بر مبنای فلسفه‌ی سارتر به درک تازه‌ای از شخصیت‌های نمایشی و دنیای آن‌ها دست یابد. از میان نمایش‌نامه‌های سام شپارد، کودک مدفون بیشتر به مسیله‌ی جست‌وجوی هویت پرداخته است. درگیری شخصیت‌ها، تضاد و اختلاف نظر میان اعضای خانواده و تاثیرات آن بر جامعه با تمرکز بر انسان معاصر آمریکایی در این نمایش‌نامه‌ کاملا هویداست. شخصیت‌هایی که شپارد آن‌ها را در نمایش‌نامه‌هایش به تصویر کشیده است، تقریبا تمامی از یک جنس انتخاب شده‌اند و در آثار مختلف میزان مشکلات و درگیری‌های روانی و بیماری‌های فیزیکی‌شان کم یا زیاد شده است. اما در نمایش‌نامه‌ی کودک مدفون همه‌ی شخصیت‌ها تنها و بدون ایجاد رابطه‌ای واقعی با یکدیگر و جامعه، عریان و به دور از هم به معرض دید تماشاگر گذاشته شده‌اند. به همین دلیل این مقاله در ابتدا با نگاهی به تیاتر سام شپارد و نسبت آثارش با فلسفه‌ی اگزیستانسیالیسم می‌پردازد و در ادامه روایت دراماتیک و تحلیل اثر مذکور را ارایه می‌دهد. سپس با بررسی مسیله‌ی جست‌وجوی هویت در اثر، تاثیر اندیشه‌ی سارتر بر روند شکل‌گیری کنش‌ها و پیشرفت درام شپارد مطرح می‌شود. سوال اصلی مقاله این است که جست‌وجوی هویت چه نقشی در خلق اثر ذکر شده دارد؟ با توجه به این مسیله فرضیه‌ی میزان تاثیرگذاری شخصیت در طراحی درام‌ها و نقش کلیدی آن در پرداخت این اثر مشخص می‌شود. نتیجه‌ی این پژوهش تاثیر اندیشه‌ی سارتر مبنی درباره‌ی انسان و آزادی و همچنین اصول اخلاقی فلسفه‌ی او در شخصیت‌پردازی نمایش‌نامه‌ی کودک مدفون سام شپارد نشان می‌دهد. جست‌وجوی هویت در اندیشه‌ی اصلی سارتر در آثار شپارد، به صورت ظهور توازی و تلازم آزادی و طغیان در کنار یکدیگر قابل بازیافتن است. این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی نگارش یافته و شیوه‌های گردآوری و دسته‌بندی اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای انجام پذیرفته است.

    کلید واژگان: سارتر, اگزیستانسیالیسم, فلسفه ی هنر, تئاتر, سام شپارد}
    Saeideh Ajarbandian, Esmail Bani Ardalan*, Ataullah Kopal

    The purpose of this article “Searching for identity from Sartre’s point of view in the play The Buried Child” is to gain a new understanding of the characters and their world with an analytical look at Sam Shepard’s play based on Sartre’s philosophy. Among Sam Shepard’s plays, The Buried Child deals more with the issue of searching for identity. The conflict of characters, conflict and disagreement between family members and its effects on the society with a focus on the contemporary American man in this play are quite evident. The characters portrayed by Shepard in his plays are almost all chosen from the same gender. And in various works, the amount of their psychological problems and conflicts and physical diseases has increased or decreased. But in the play The Buried Child, we see that the characters are exposed to the audience completely alone and without creating a real relationship with each other and the society, naked and far from each other. For this reason, this article first looks at Sam Shepard’s theater and deals with the relationship between his works and the philosophy of existentialism. In the following, he presents the dramatic narration and analysis of the said work. Then, by examining the issue of searching for identity in the work, the impact of Sartre’s thought on the process of forming actions and the progress of Shepard’s drama is discussed. The main question of the article is, what role does the search for identity play in the creation of the mentioned work? According to this issue, the hypothesis of the influence of character in the design of dramas and its key role in the performance of this work is determined. The result of this research shows the impact of Sartre’s thought that man is condemned to freedom, as well as the moral principles of his philosophy, such as self-alienation and living in wrong intentions, in the characterization of Sam Shepard’s play The Buried Child. Because the search for identity in Sartre’s original thought in Shepard’s works can be recovered in the form of parallelism and the combination of freedom and rebellion alongside each other. This article is written in a descriptive and analytical way, and the methods of collecting and classifying information are done using library studies.

    Keywords: Sartre, existentialism, philosophy of art, theater, SamShepard}
  • علیرضا اکبرپور

    بهرام بیضایی از جمله تصویرسازان معاصر ایرانی است که شاید دادن لقب استاد نمایشی و سینمایی به او بیدلیل و بی بهانه نباشد. در طول سالیان فعالیت کاری وی، همواره حوادث کم و بیش شبهه برانگیزی پیرامون وی وجود داشته است. حوادثی که بنا بر پارهای از نظرات در کمکاری این پژوهنده بزرگ هنرهای نمایشی موثر بوده است. بیضایی در نقش زدن به گذشته و مرور تاریخ و برقراری گفتمان دیالوگی میان گذشته، حال، آینده یکی از بیبدیل ترین کنش گران عرصه های نمایشی است و آثارش از این منظر بسیار قابل تامل هستند. او به ساخت و احیای واژگان ناب پارسی حساسیت مثالزدنی از خود بروز داده و تعصبی منحصربفرد از خویش به نمایش گذاشته است. بهرام بیضایی با ظرافتی خاص، خویش را عاملی جهت نقد سیاسی در دهه های اخیر ساخته که گمان می رود این موضع وی با سوء برداشت های افراطی تاویلگران سیستمی و حکومتی مواجه شده و ضمن محروم ماندن او از شور و شوق ساخت و تولید محصول سینمایی و نمایشی باعث دوری و قهر بیشتر او از فعالیت اجرایی در سرزمینش ایران شده باشد. پژوهش حاضر ضمن استدلال علمی و منطقی بر مصایب بیضایی تالش دارد تا برخوانشی واقعی از توانمندی های این هنرمند بزرگ ارایه دهد تا سوءتفاهم جدی در درک پدیده بیضایی اندکی روشن گردد.

    کلید واژگان: بهرام بیضایی, اسطوره, تاریخ, سفر, آیینه, آقای واژه, آقای میزانسن, گفتمان دیالوگی, شورش, سینما, تئاتر}
  • رضا سربخش، مجید سرسنگی، احمد سفلایی

    پس از موفقیت انیمیشن دیو و دلبر از نظر منتقدان، کمپانی دیزنی بران شد پا به عرصه تولید تیاتر بگذارد. بدین ترتیب، در سال 1994 و برای اولین بار در تاریخ هنرهای نمایشی، تیاتر موزیکال دیو و دلبر که بر اساس انیمیشن آن تولید شده بود به روی صحنه رفت و انقلابی بزرگ در ابر موزیکال‌های برادوی ایجاد کرد. در طول سه دهه فعالیت گروه تیاتر دیزنی، انیمیشن‌های بسیاری به تیاتر تبدیل شده‌اند و در صدر آنها پرفروش ترین نمایش تاریخ یعنی شیر شاه قرار دارد. با توجه به موفقیت انیمیشن‌های دیزنی در برادوی، پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی تیاتر انیمیشن‌های موفق، ظرفیت‌های موجود در انیمیشن را در فرایند این اقتباس مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور، مولفان با رویکرد کیفی و روش توصیفی تحلیلی با مطالعه منابع مختلف و بررسی نمایش‌ها و انیمیشن‌های دیزنی به هشت ظرفیت انیمیشن‌ها برای اقتباس در تیاتر صحنه‌ای رسیدند. ظرفیت‌هایی چون روایت از پیش تضمین شده در فروش و جذب حداکثری مخاطبان کودک و بزرگسال، دگردیسی شخصیت ها، طراحی صحنه‌های جذاب، ترانه‌های ماندگار و محبوب اصلی ترین ویژگی‌های یک انیمیشن برای اقتباس در تیاتر هستند. در کنار این موارد، فروش بهتر محصولات جانبی تیاترها و محبوبیت آنها در مدارس و همچنین جذب گردشگران مختلف به منطقه از جمله ظرفیت‌های فرعی در اقتباس تیاتر از انیمیشن هستند. انیمیشن‌ها ظرفیت‌های بسیار مناسبی را برای اقتباس در تیاتر مهیا کردند. ظرفیت‌هایی که به خوبی در کشورمان ایران نیز با وجود انیمیشن‌های محبوب و پر فروش در گیشه قابلیت پیگیری و ایجاد و ارتقا دارند. ایجاد چنین مسیری به خوبی می‌تواند در آینده باعث آشتی بیشتر مخاطبان کودک و خانواده هایشان با تیاتر شود و آثار موزیکال موفق و فاخری را با حس و حال بومی بر اساس انیمیشن‌های داخلی ایجاد کند.

    کلید واژگان: انیمیشن, تئاتر, اقتباس, برادوی, دیزنی, موزیکال}
    Reza sarbakhsh, Majid Sarsangi, Ahmad Soflaei

    After a huge success of Beast and Beauty production, Disney company desided to act as a Theatre company as well as of a film company. So in 1994, and for the first time, Beauty and the Beast was produced for stage and caused a vast revolutionary atmosphere in Megamusicals of Broeadway. During next three decades, Disney Theatre Group has adapted many animation into stage productions and at the top of them is the best-selling show in history, the Lion King. Based on the success of Disney animations on Broadway, the research aims to examine the potential of animation in the process of this adaptation by analyzing successful theater-animations. Thus, the authors with a qualitative approach and descriptive-analytical method by studying various sources and reviewing Disney plays and animations reached eight capacities of animations for adaptation in stage theater. Capabilities such as pre-guaranteed storytelling in maximizing sales of child and adult audiences, character transformations, special scene design, enduring and popular songs are the main features of an animation for theater adaptation. In addition to these, better sales of theater by-products and their popularity in schools, as well as attracting various tourists to the region, are among the ancillary capacities in adapting theater from animation. The animations provided great capacity for adaptation in the theater. Capacities that can be well pursued, created and upgraded in our country, Iran, despite successful and best-selling animations at the box office. The popularity of these animations among children and their audiences can well pave the way for the adaptation of animation in the country›s theater. A path that reconciles more children and their families with the theater and creates successful and glorious musical theater with a local feel based on local animations.

    Keywords: Animation, Theatre, Adaptation, Broeadway, Diesney, Musical}
  • سید محمد برومند دانش*

    بررسی مولفه های اقتباس در نمایشنامه و معرفی اثری امروزی که توانسته مخاطب را با ادبیات کهن آشنا کند از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه از یکسو خوانش و درک سخت آثاری چون شاهنامه این نگرانی را ایجاد میکند که نسل جدید از چنین آثاری فاصله بگیرد. از سوی دیگر در زمینه اقتباس برای ادبیات نمایشی، منابعی اندکی وجود دارد. به همین منظور پژوهش حاضر با معرفی یک نمایشنامه نویس فعال در حوزه اقتباس به بررسی چگونگی اقتباس وی از داستان رستم و سهراب میپردازد. هدف اصلی این پژوهش مقایسه نمایشنامه «سهراب و آغاز گرگ» به نویسندگی و کارگردانی احسان روحی با داستان رستم و سهراب شاهنامه است، لذا فرض بر این است که در اقتباس انجام شده مضمون نمایشنامه بر خالف کلیت آن تغییر زیادی کرده است پس این سوال مطرح میشود که مولفه های اقتباس در نمایشنامه کدام اند؟ و چه شباهتها و تفاوتهایی در این اقتباس روی داده است؟ در این تحلیل که با روش کاربردی و توصیفی (تحلیل محتوا) استفاده شده است. نتیجه ای که در پایان حاصل شد، نشان میدهد که نمایشنامه ی احسان روحی در شخصیتهای شاهنامه تغییری ایجاد نکرده است اما آنها را در مضمونی جدید به انسانهایی امروزی تبدیل کرده است.

    کلید واژگان: فردوسی, شاهنامه, احسان روحی, تئاتر, ادبیات}
  • علی علی زاده گماری، حمیدرضا حسینی دانا *، بی بی سادات میراسماعیلی، سیدرضا نقیب السادات

    در این مقاله ضمن تامل و تعمق در سه حوزه ی تیاتر به عنوان کهن رسانه ای جمعی، مفاهیم بازاریابی و قابلیت شبکه های اجتماعی نوین، به موضوع راهبردهای بازاریابی تیاتر با بهره گیری از قابلیت شبکه های اجتماعی در تهران پرداخته ایم. پدیده ی تیاتر از هویتی همگانی و ارتباطی بهره مند است. تغییر شیوه های زندگی، زایش نیازها و دگردیسی بنیادی در مناسبات کسب و کار نشان می دهد نهادینه سازی آگاهانه ی تیاتر با بهره مندی از ظرفیت گسترده ی شبکه های گروهی و توان مقبول هنرهای نمایشی برای رسیدن به مدلی مطلوب در حوزهی بازاریابی مدرن امکان پذیر است.
    بر این اساس سوالات اصلی این پژوهش حاوی این پرسش هاست: مولفه های مدل بازاریابی برای تیاتر به سبب شبکه های اجتماعی همراه کدامند؟ وضعیت کنونی تیاتر و بازارهای آن به چه ترتیبی است؟ قوت و ضعف های آن چیست؟ و چه فرصت و تهدیداتی متوجه این بازار بالقوه است؟
    این پژوهش بر مبنای روش تحلیل راهبردی، نخبگی یا سوات (SWOT)، شناخت نقاط درونی و بیرونی، روش نمونه گیری هدفمند و حجم نمونه 40 نفر از متخصصین، با اعتبار سنجی ابزار تحقیق (پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ در محیط نرم افزار SPSS) بررسی شده است. همچنین حسب نوع شناسی محیط پیرامون و ترسیم وضعیت موجود و مطلوب، از تکنیک فاصله، اسپیس (SPACE) به ارزیابی موقعیت و انتخاب راهبردهای بهینه پرداخته است. یافته ها نشان می دهد مدل مطلوبی که با استفاده از قابلیت های شبکه های اجتماعی برای بازاریابی تیاتر توصیه می شود مدلی مبتنی بر راهبردهای SO یا راهبردهای تهاجمی است تا بتوان با بهره گیری از نقاط قوت داخلی و فرصت های رویدادهای خارجی، حداکثر موفقیت را در بازار کسب کرد.

    کلید واژگان: تئاتر, بازاریابی, شبکه های اجتماعی, بازاریابی تئاتر, مدل بازاریابی}
    Ali Alizadeh Gomari, Hamidreza Hosseini Dana, Bibi Sadat Mir Ismaili, Sayyedreza Naghibossadat

    In this article, while focusing on the three areas of theater as the ancient mass media, the marketing concepts and the capability of modern social networks, the researchers have studied the “theater marketing strategies using the capabilities of social networks in Tehran.”. The phenomenon of theater enjoys a public and communicative identity. Changing lifestyles, births, needs, and fundamental transformations in business relationship demonstrate the conscious institutionalization of theater, taking advantage of the vast capacity of group networks and the acceptable power of the performing arts, to achieve the desired model in the field of modern marketing. Accordingly, the main questions of this research are the following questions: What are the components of the marketing model for theater due to social networks? What is the current state of the theater and its markets? What are its strengths and weaknesses? And what are the opportunities and threats to this potential market? This research is based on the method of strategic analysis, elite or SWOT (SWOT), knowledge of internal and external points, purposeful sampling method, and the sample size of 40 experts, by validating the research tool (questionnaire) through Cronbach’s alpha in the environment. Software (SPSS) has been reviewed. Also, according to the typology of the surrounding environment and drawing the current and desired situation, from the distance technique; SPACE evaluates the situation and selects the optimal strategies. Findings show that the preferred model that is recommended by using social networking capabilities for theater marketing is a model based on SO strategies or offensive strategies to be able to take advantage of internal strengths and opportunities. Foreign events have achieved maximum success in the market.

    Keywords: theater, marketing, social networks, marketing theater, marketing model}
  • مصطفی مختاباد امرئی، نسرین سید ابوالقاسم خان*

    «شخصیت پردازی» و «شخصیت شناسی» از ارکان درام است؛ که هم در مرحله نمایشنامه نویسی و هم در مرحله نقد و تحلیل آثار نمایشی کاربرد فراوانی دارد؛ به خصوص در گونه هایی از نمایش که با مفاهیم عمیق تری از وجوه شخصیتی کاراکترها سر و کار دارند. مطالعاتی که پیرامون جایگاه «شخصیت» از دو منظر نمایشی و روان شناسی انجام شده است، به درک بهتر عوامل اجرایی و نیز عرصه های نظری آثار نمایشی می انجامد. با شناخت خصلت های روحی- جسمی چون علایق، نفرت ها، تیک های بدنی و حسی و نیز افکار و رفتار کاراکترهاست که امروزه نتایج درخشانی برای تقویت اجرا و تحلیل آثار نمایشی کسب شده است. مکاتب و سبک هایی چون «تیاتر بی چیز» یرژی گروتفسکی، «تیاتر بیومکانیک» مه یر هولد و شیوه تمرین یوجینیو باربا، همگی با شناخت و بهره مندی از علومی چون کالبدشناسی، دستگاه تنفسی و حتی ورزشی چون یوگا، سعی داشته اند به درک درستی از توانایی های بدن انسان دست پیدا کنند. شناخت شخصیت انسان در بکارگیری قوه بازیگری محصور نمانده و زمینه هایی چون نمایشنامه نویسی و تحلیل آثار نمایشی را هم دربر می گیرد. این پژوهش سعی دارد از دانش «مزاج شناسی» به عنوان شاخه ای از طب سنتی یا قدیمی - که نسبت کردار و خلق وخوی انسان با انواع مزاج ها را بررسی می کند- بهره برده و روشی نو در موضوع پژوهش ارایه نماید. ارایه الگوهایی برای طبقه بندی شخصیت های نمایشی، قابلیتی را برای مزاج شناسی فراهم نموده که می توان از آن به عنوان روشی در حوزه های مختلف از جمله در شیوه شخصیت پردازی آثار نمایشی بهره برد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته و از نمایشنامه ملکه زیبایی لی نین اثر مارتین مک دونا به عنوان نمونه مورد مطالعه این پژوهش استفاده شده است.

    کلید واژگان: مزاج, شخصیت, نمایشنامه, مک دونا, تئاتر}
    Seyyed Mostafa Mokhtabad Amreyi, Nasrin Seyed Abolghasem Khan*

    Alchemymical “Characterization” and “personality” are the cornerstones of drama; many apply in both playwriting and play criticism and analysis. Especially in game genres that deal with deeper concepts of the characters’ personality aspects. Studies of the status of “personality” from both the theatrical and psychological perspectives lead to a better understanding of the executive factors as well as the theoretical domains of dramatic works. By recognizing the mental-physical characteristics of the characters such as interest, hatred, physical and sensory tics, as well as their thoughts and behaviors, brilliant results were obtained that will strengthen the performance and analysis of the games. Schools and styles such as Jerzy Grotowski’s “Silent Theatre”, Meyer Hold’s “Biomechanical Theatre” and Eugene Barba’s practice unleash the abilities of the human body as it tries to make sense of and harness knowledge of anatomy, the respiratory system, and even sports such as yoga. Recognition of human personality is not limited to the use of acting power and includes areas such as playwriting and play analysis. This research tries to use the knowledge of “temperament” as a branch of traditional or ancient medicine and to present a new method to the research subject. The provision of patterns for the classification of dramatic characters has provided a temperamental capability that can be used as a method in a variety of fields, including the characterization of dramatic works. This research was carried out with the descriptive-analytical method and the play of Martin McDonagh’s The Beauty queen of Leenane nin was used as the study sample of this research.

    Keywords: temperament, character, play, McDonagh, theater}
  • مهدی رضایی*، مسعود دلخواه، علیرضا دریابیگی

    کارگردانی و هدایت بازیگر در تصویر نسبت به نمایش، از اندازه کمتری برخوردار است و متفاوت است. در حقیقت به دلیل نوع برخورد با مخاطب که گستره ارایه آنهاست با یکدیگر اختلاف ایجاد میکنند. برای تحقیق در این گستره باید هر دو  نمایش، تصویر  جداگانه بررسیشده تا به تفاوتها پی برده شود و این در بدن و بیان و کادر شکل میگیرد و هدایت آنها در جاهایی یکسان و در بسیاری متفاوت است. آموزش و شناسایی جایگاه های برخورد این دو گستره نیازمند دانش و تجربه ی فراوان و تحلیل و چالش و کاوش است تا بتوان در این دو گستره به خطا نرفت.

    کلید واژگان: بازیگری, کارگردانی, بدن, بیان, تفاوت, تئاتر, سینما}
  • ایوب آزاداندیش*، علی پویان

    تیاتر مجموعه ای از نظام های نشانه ای است. بنابراین این نشانه ها هستند که نمایش را از یک شکل اجرایی عادی و معمولی به اثری اندیشه ای و مورد نظر مخاطب تبدیل میکنند. نمایش امروز در زندگی و فرهنگ مردم جایگاه ویژه ای پیدا کرده است اگرچه در گذشته بیشتر در جشن ها یا مراسم ها برای توده مردم اجرا میشد اما امروز به یکی از اشکال هنرهای ارتباطی و اندیشه ای تبدیل شده است که رفتارهای انسان امروزی را در اجتماع که پایه های فرهنگی آن جامعه است تحت تاثیر قرار میدهد. در این مقاله نگارنده پس از بررسی تاریخچه و ریشه شناسی این هنر در قسمت دوم این مطالعه نیز، با مد نظر قرار دادن اطلاعات در قسمت های اول به بحث شناخت نشانه در عناصر نمایش اشاره شده و عناصر مختلف را تمرکز بر ارکان واقع گرایی و ریالستیک از منظر نشانه شناسی مرور میکند.

    کلید واژگان: هنر, نشانه, نمایه, نمایش, تئاتر}
  • علیرضا حسین زاده، رضا مهدی زاده *

    تیاتر و اجرا با به کارگیری و ترکیب تصاویر و الفاظ به خلق فضای نمایشی می‌پردازند. فضای نمایشی توسط تخیل مخاطب دریافت و تبدیل به نشانه‌هایی می‌شود که معانی و مفاهیم نمایش را به او منتقل می‌کنند. دراماتورژی فضا معمولا با ترکیب، سازماندهی و پردازش پیوند دارد؛ راهکاری که طراح صحنه را به‌عنوان یکی از ارکان اصلی شکل‌گیری اجرا جهت تالیف از طریق تعریف فضا مطرح می‌سازد. بررسی مفاهیم نمایش‌نامه، تجسم بخشی و قراردادن این مفاهیم در زمینه‌هایی گسترده‌تر با زبان تصویر و فضا، جایگاهی با عنوان دراماتورژی طراحانه را به وجود می‌آورد که اساس کار آن تاویل، شالوده‌شکنی و پی‌ریزی و تالیف جهان‌های تازه است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به سوال اصلی چگونگی عبور از متن نوشتاری به تولید متن نانوشته و متن اجرا، با اتکا به فرضیه اثر بخشی اندیشه شالوده شکنی در شکل گیری دراماتورژی طراحانه در اجرا است. خوانش‌های دریدا مستلزم توجهی دقیق به گواه متنی و تناقضی منطقی‌ است که جریان نوشتار در آنجا می‌تواند اقدام تاویل‌گر در طلب یک معنای متحد را مختل سازد و از طریق باز‌خوانی تقابل‌های دو‌گانه، لایه‌های پنهان درون‌متنی، بینامتنیت، حضور و غیاب، دیفرانس، بازی با معنا‌ها و نشانه‌ها، پیوند‌ها و گسست‌های متنی، مفاهیم تازه‌ای را از درون خود متن، متبلور نماید. مقاله‌ی حاضر پژوهشی کیفی و با استناد به منابع کتابخانه ای و سایت های معتبر اینترنتی است که ضمن ارایه الگویی جهت خوانش متن، به چگونگی استخراج تصاویر و پی ریزی نظام های دیداری نامتعارف می‌پردازد. بی‌شک در چنین پژوهش‌هایی، پیوند ساختار‌های نظریه-عمل، هم‌سو با یکدیگر، می‌توانند الگو‌ها و فرم‌های تثبیت‌شده‌ی، اجرا‌های گذشته نمایش‌های کلاسیک را دگرگون نمایند.

    کلید واژگان: دراماتورژی طراحانه, شالوده شکنی, ژاک دریدا, فضا, تئاتر}
    Alireza Hosein zadeh, Reza Mahdi zadeh *

    Theatre and performance create a theatrical atmosphere by using and combining images and words. The theatrical atmosphere is perceived by audience’s imagination and changes to meaningful signals that convey the meaning of the play to them. Space dramaturgy is usually associated with composing, organizing, and processing; A solution that introduces the scenographer as one of the main pillars of shaping the performance for writing through the definition of space. Examining the concepts of the play, visualization, and putting these concepts in broader contexts with the language of image and space, forms the basis of a Scenographic dramaturg, whose the base of work is interpretation, deconstruction, creation and writing new worlds. The present study seeks to answer the main question of how to move from written text to production of unwritten text and performance text, relying on the hypothesis of the effectiveness of the idea of deconstruction theory on the formation of Scenographic dramaturgy in performance. Derrida ‘s studies require a careful consideration of the textual evidence and the logical contradiction that the flow of writing can interfere the interpreter’s attempt to get a united meaning and crystallize new concepts from the text itself by re - reading the dual contrasts, hidden layers within the text, intertextuality, the presence and absence, differentiation, playing with meanings and signs, links and textual breaks. The present research aims to improve the knowledge of designing in organizing the theatrical atmosphere by conducting an interdisciplinary study in order to get acquainted with the infrastructure of foundation - breaking to pass from the written text to the production of unwritten text and text of the performance space. The present dissertation is a qualitative research based on library resources and reputable Internet sites. Undoubtedly, in such studies, the interconnectedness of theory – practice structure, alongside each other can transform fixed patterns and forms, even of the past performances of classical plays.

    Keywords: Scenographic dramaturgy, Deconstruction, JacquesDerrida, Space, Theatre}
  • Apprehension of the fundamental and noble notions of art, can lead to a better understanding of practical arts such as architecture, the- atre and cinema and their similarities. Architecture, theater and cin- ema, apart from their practical aspect, which creates the environ - ment, in the process of comprehending the space, all three share the same three principals which are interwoven together by architects and directors. This research, with a descriptive-analytical approach is studying the generality of this similitude and the ability to use this similarity in practical arts. Using the virtues of wisdom and experience are two important factors in this research, which can simultaneously use both divisions alongside each other. Architec- ture, cinema and theatre can be mediums to present ideas, and these ideas can be common between different Medias and different fields. Indeed architecture, theatre and cinema are composed of the same main elements such as stage, space, light, movement, and perspec- tive. Architects, directors of theatre and movies are continuous - ly trying to communicate associative concepts in order to narrate ideas and complex concepts in a symbolic environment. Indeed the art of architecture in theatre and cinema represents itself as the factor creating balance and harmony in the shape of images and composition of stage in which special and temporal properties of the space, color, lights, shadows and shades have different effects on spectators. Visual perspectives in the background of a movie have an important role in creating the ideas of the director and the producer of the movie. Actually, directors create the environment and temper of the space and characters by using architecture by the mean of concepts and visual perspective. Identification of these interactions and their effect can be of great help to the artists in cre- ating their artistic product and create an appropriate understanding .of environment and space required for each category

    Keywords: architecture, cinema, theatre, urban environment, location, efficiency}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال