به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « زمینه گرایی » در نشریات گروه « هنر و معماری »

  • افسانه دامنی گل، سید نادر پورموسوی

    می بینیم، درک میکنیم، تاثیر میپذیریم و تاثیر میگذاریم. دیدن یکی از رفتارهای انسانی است که بخش مهمی از زندگی و ادراکات او را در بر میگیرد. حال اگر آنچه که میبینم، مجموعه ای باشد که اجزای آن کمترین هماهنگی را با یکدیگر و با زمینه دارند، توسط این مجموعه ناهماهنگ، دچار سردرگمی و آسیبهای روحی و روانی میگردیم. امروزه نما به عنوان تاثیرگذارترین عنصر کالبدی شهرهایمان به مجموعه ی ناهماهنگی بدل شده است که مهمترین دلیل آن، قرارگیری نماهای نامتجانس و ناهماهنگ در کنار یکدیگر  مقیاس کلان  و عدم هماهنگی در بین مولفه های اصلی سازنده یک نما مقیاس خرد  است. بنابراین هدف این پژوهش ارایه روشی برای شناسایی و اولویت بندی مولفه های موثر زمینه کالبدی جهت کاهش ناهمگونی نماها میباشد. در همین راستا با استفاده از رویکرد زمینه گرایی و بررسی مطالعات نظری پیشین، مولفه های زمینه کالبدی شناسایی و با بررسی و تحلیل آنها در زمینه مورد بررسی، به یک مجموعه اولویت بندی شده از این مولفه ها دست یافتیم. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. برای مبانی نظری از مطالعات کتابخانه ای و برای انتخاب و اولویت بندی مولفه های کالبدی موثر نمونه موردی از دو روش، تهیه جدول توزین طراحی و پرسشنامه استفاده شده است و نتایج هر دو روش با استفاده از نرم افزار Excel تحت مدل HDI و احتساب میانگین امتیازات، تحلیل شدهاند.

    کلید واژگان: جداره شهری, نما, زمینه گرایی, زمینه کالبدی, HDI}
  • مارال اصغرپور ارشد، فرهاد احمد نژاد

    می بینیم، درک میکنیم، تاثیر میپذیریم و تاثیر میگذاریم. دیدن یکی از رفتارهای انسانی است که بخش مهمی از زندگی و ادراکات او را در بر میگیرد. حال اگر آنچه که میبینم، مجموعه ای باشد که اجزای آن کمترین هماهنگی را با یکدیگر و با زمینه دارند، توسط این مجموعه ناهماهنگ، دچار سردرگمی و آسیبهای روحی و روانی میگردیم. امروزه نما به عنوان تاثیرگذارترین عنصر کالبدی شهرهایمان به مجموعه ی ناهماهنگی بدل شده است که مهمترین دلیل آن، قرارگیری نماهای نامتجانس و ناهماهنگ در کنار یکدیگر  مقیاس کلان  و عدم هماهنگی در بین مولفه های اصلی سازنده یک نما  مقیاس خرد  است. بنابراین هدف این پژوهش ارایه روشی برای شناسایی و اولویت بندی مولفه های موثر زمینه کالبدی جهت کاهش ناهمگونی نماها میباشد. در همین راستا با استفاده از رویکرد زمینه گرایی و بررسی مطالعات نظری پیشین، مولفه های زمینه کالبدی شناسایی و با بررسی و تحلیل آنها در زمینه مورد بررسی، به یک مجموعه اولویت بندی شده از این مولفه ها دست یافتیم. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. برای مبانی نظری از مطالعات کتابخانهای و برای انتخاب و اولویت بندی مولفه های کالبدی موثر نمونه موردی از دو روش، تهیه جدول توزین طراحی و پرسشنامه استفاده شده است و نتایج هر دو روش با استفاده از نرم افزار Excel تحت مدل HDI و احتساب میانگین امتیازات، تحلیل شده اند.

    کلید واژگان: جداره شهری, نما, زمینه گرایی, زمینه کالبدی, HDI}
  • غلام فاروق ندیم، سید مسلم سیدالحسینی*، تکتم حنایی، هادی سروری

    بیان مساله:

     بررسی دانش تولید شده درباره سکونتگاه های غیررسمی به شناسایی دو خلاء مهم نظری می انجامد؛ اولا باوجود اینکه زمینه گرایی در مباحث مخلتف شهرسازی ورود نموده اما جای آن به عنوان یک نظریه مستقل برای توضیح فرایند توسعه شهری غیررسمی خالی به نظر میرسد. ثانیا، گویا ادبیات نظری شهرسازی فاقد چارچوب اصولی منسجمی است که توسط تحلیلی زمینه ای از الگوی توسعه کالبدی این سکونتگاه ها بدست آمده باشد.

    هدف

    هدف این پژوهش تحلیل ابعاد زمینه به کمک دیدگاه زمینه گرایی به منظور توضیح توسعه کالبدی سکونتگاه های غیررسمی است. همچنین این پژوهش در تلاش برای تدوین چارچوب نظری منسجمی از اصول برنامه ریزی توسعه کالبدی سکونتگاه های غیررسمی در مطالعه ای زمینه ای می باشد.

    روش

    این پژوهش از روش فراترکیب و الگوی هفت مرحله ای ساندلوسکی و باروسو بهره برده است طوریکه اولا 422 مقاله از طریق جستجوی نظامند بدست آمده که پس از غربالگری به کمک نرم افزار rayyan، 27 مقاله در فرایند پژوهش قرار گرفته اند. سپس مقالات منتخب به کمک نرم افزار MAXQDA بر اساس سوالات تحقیق مورد کدگذاری استقرایی قرار گرفته و در گام های بعدی به تحلیل و سنتز مفاهیم مستخرج پرداخته شده است.

    یافته ها

    انتزاع اطلاعات از منابع منتخب به شناسایی 1092 کد انجامیده است. همخوان یابی و ترکیب کدها به یک مقوله جانبی: اطلاعات توصیفی منابع و پنج مقوله اصلی: زمینه کلان، زمینه محلی، کارکرد زمینه، واکنش به زمینه، عوامل مداخله گر و در ادامه به چهار نوع اصل توسعه کالبدی سکونتگاه های غیررسمی یعنی اصول فرایندی، محتوایی، مدیریتی، ضوابط-مقرراتی و مشترک  منتهی شده است.

    نتیجه گیری

    اولا سکونتگاه های غیررسمی پدیده ای مبتنی بر زمینه بوده و برای درک منطق حاکم بر آنها نیاز به تحلیل زمینه در مقیاس های کلان و محلی است. ثانیا اصول حاکم بر توسعه سکونتگاه های غیررسمی در فرایندی چرخه ای، دایما در حال تکامل و ارتقا هستند. در نتیجه، توسعه شهری غیررسمی، پویایی لازم را برای تطابق با دگرگونی نیازها و شرایط داشته و تاب آور، استطاعت پذیر، و پایدار عمل می نماید.

    کلید واژگان: سکونتگاه های غیررسمی, توسعه کالبدی, زمینه گرایی, نظریه برنامه ریزی شهری, فراترکیب}
    Ghulam Farooq Nadeem, Seyed Moslem Seyedalhosseini *, Toktam Hanaee, Hadi Sarvari
    Background

    Deliberation of generated knowledge about informal settlements leads to the identification of two critical theoretical gaps. firstly, although contextualism has entered into urban planning discussions, its place as an independent theoretical framework for explaining the development process of informal settlements seems vacant. Secondly, the theoretical literature of urbanism lacks a comprehensive framework obtained by contextual analysis of the physical development pattern of these settlements.

    Objectives

    The study aims to analyze the context to explain the physical development of informal settlements using a contextualism perspective. In other words, this study attempts to formulate a coherent theoretical framework of the informal settlement’s physical development planning principles in a contextual interpretation.

    Method

    The study used the meta-synthesis method with Sandlosky and Barros seven-step model. Firstly, 422 articles were obtained through a systematic search. Finally, 27 articles were selected for inclusion through the screening process using rayyan.ai. Then the selected papers were inductively coded using MAXQDA 2020 based on the research questions, and the next steps were devoted to analyzing and synthesizing the concepts extracted.

    Result

    The extraction process led to the identification of 1092 codes. The combination process of the codes resulted in the designation of one lateral category; articles’ descriptive information, and five main categories; macro context, local context, the function of context, the response to the context, and interventionist factors. The next part of the outcomes were four sorts of principles related to the physical development of informal settlements includes; process, product, management, and regulations.

    Conclusion

    Firstly, informal settlements are a context-based phenomenon consequently, to understand the logic governing them, it is necessary to analyze the context at macro and local scales. Secondly, the development principles of informal settlements are evolving and upgrading cyclically, and continuously. Therefore, these settlements have the potential dynamics necessary to adapt incrementally to the changing needs and conditions and operate resilient, affordable, and sustainable.

    Keywords: Informal Settlements, Physical Development, Contextualism, urban planning theory, Meta-synthesis}
  • رها حسین پور

    در معماری خطه مازندران به دلیل کیفیت اقلیمی و گردشگری آن کم توجهی به الگوهای مطرح زمینه گرایی از بعد کالبدی و فرهنگی یک تحول پارادایمی است که در طول زمان به چشم می خورد و لذا هدف از این پژوهش شناسایی الگوهای مطرح زمینه گرایی معماری آن میباشد. لذا هدف این پژوهش بازشناسی الگوهای مطرح زمینه گرایی معماری منطقه مازندران در جهت شناخت بهتر و تجلی هنر و معماری گذشته به عنوان کهن الگوهای فرهنگی می باشد. هدف این تحقیق شناخت معیارهای زمینه گرایی کالبدی و به کار گیری این معیارها در طراحی می باشد. شیوه تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد. جمع آوری اطالعات اسنادی است و ابزار گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای و سایت های اینترنتی و روش استدلال منطقی است. نتیجه این پروژه بیانگر توجه به الگوهای معماری بومی در ساخت  مانند: ایوان،نفار،بام شیبدار،بستر طراحی،طبیعت  به عنوان نگرش های مکانی و زیستی مثبت ومعیارهای موثردر معماری زمینه گرا می باشد.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, بوم گرایی, فرهنگ, معماری مازندران}
  • میلاد خوش مرام، امیر قهرمان پوری*

    در زمینه گرایی به ارزیابی و مطالعه نظام شکل گیری اثر در قالب کل (بافت پیرامونی) توجه میگردد. زیرا پیوند میان معماری و بافت پیرامونی آن همواره در زمینه ی قابل تطبیق با اثر تفحص میگردد، به قسمی که از نظر مفهومی به کوبیسم و از نظر ادراکی و روش شناسی به اصل شکل و زمینه استوار است. همچنین ارتباط بین اثر و اجزای پیرامونی آن به واسطه کلیتی پیوسته و در عین حال حفظ خصوصیات شخصی خود در نظام جزء به کل قابل تعریف میباشد. همچنین روش شناسی زمینه ای در قالب آمیختگی میان اثر و زمینه و همچنین پیاده سازی اثر در ساختار مولد و حل شدگی در آن از منظر ارتباط عناصر سازنده اثر با کلیت آن قابل تعریف میباشد؛ زیرا ارزیابی و بکارگیری آن در واژه ای چون گشتالت ملهم گشته است که عاملی است بین عناصر در حال تغییر و ثابت که جایگاه ویژه ای در خلق اثر معمارانه دارد. بر این اساس با توجه به طرح آرامگاه فردوسی که با اقتباس از نمونه های باستانی بر رویداد روحیه ناسیونالیسم ملی آن زمان طراحی گشته است، میتوان عناصری را شناسایی کرد که مبنای الگووارگی طرح چلیپا در چگونگی شکل گیری اثر میباشند. لذا در این جستار تلاش شده است بابهره از مدارک مکتوبی چون مقالات، کتب و... و استنتاج اولیه از آنها و سپس به تحلیل و توصیف مدارک ارزشمدار پرداخته و در قالب تحلیل و توصیف مدارک مزبور به نوعی استدلال قیاسی از منظر الگوی شکل گیری چلیپا در کلیت این مجموعه توجه شود که در این راستا با طرح پرسشی چون: چگونه میتوان به واسطه روش شناسی زمینه ای به رمزگشایی الگوی شکل چلیپا در مقابر ایرانی_ اسلامی اعم از؛ آرامگاه فردوسی پاسخ داد؟، بتوان از طریق عناصر سازنده پایه ای چون نقطه تا حجم و شناسایی پیکره بندی این الگواره در کلیت شکل گیری مقبره فردوسی از منظر روش شناسی عناصر پایه ای به زمینه گرایی کالبدی مجموعه پاسخ داد.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, گشتالت, طرح چلیپا, مقبره فردوسی}
    Milad Khoshmaram, Amir Ghahramanpouri *

    In contextualism, the evaluation and study of the system formation of the effect in the form of the whole ( surrounding context ) is paid attention. Because the correlation between architecture and surrounding context can be investigated in a given context, in a way which is being stand to the Cubism in terms of conceptually and principle of the form of the context (Gestalt) in terms of methodology. In such a way that connection between effect and its surrounding components are defined through continuous whole and maintaining personal characteristics, in the part to whole system. Contextual methodology can be defined in the form of mixing the effects and the context, as well as the implementation of the effects in productive structure and solution in it, because evaluation and using of it by a word like Gestalt is a factor between changing and constant components that has a special place in creating architectural effect. The components based on Chlipa design can be identified Based on and according to the design of Ferdowsi’s tomb, which was designed from adapting ancient samples and sprit of national nationalism of that time. Therefore, we analyze and describe the value-based documents by using written documents and primary conclusion and consider Chlipa design in the form of comparative argument with a question such as: “how can respond to decoding Chlipa pattern in Islamic Tombs such as Ferdowsi’s tomb through contextual methodology? It is possible to respond to the signs of this component in formation of Ferdowsi’s tomb in terms of contextualism.In contextualism, the evaluation and study of the system formation of the effect in the form of the whole (surrounding context) is paid attention. Because the correlation between architecture and surrounding context can be investigated in a given context, in a way which is being stand to the Cubism in terms of conceptually and principle of the form of the context (Gestalt) in terms of methodology. In such a way that connection between effect and its surrounding components are defined through continuous whole and maintaining personal characteristics, in the part to whole system. Contextual methodology can be defined in the form of mixing the effects and the context, as well as the implementation of the effects in productive structure and solution in it, because evaluation and using of it by a word like Gestalt is a factor between changing and constant components that has a special place in creating architectural effect. The components based on Chlipa design can be identified Based on and according to the design of Ferdowsi’s tomb, which was designed from adapting ancient samples and sprit of national nationalism of that time. Therefore, we analyze and describe the value-based documents by using written documents and primary conclusion and consider Chlipa design in the form of comparative argument with a question such as: “how can respond to decoding Chlipa pattern in Islamic Tombs such as Ferdowsi’s tomb through contextual methodology? It is possible to respond to the signs of this component in formation of Ferdowsi’s tomb in terms of contextualism.

    Keywords: Contextualism, Gestalt, Chlipa, Ferdowsi's tomb}
  • فاطمه سعاد علیمیرزایی، ایمان میرشجاعیان حسینی

    با گسترش صنعت و گردشگری در ایران ، بسیاری از شهرهای کوچک تصمیم گرفته اند از آن به عنوان راهی برای توسعه اقتصاد خود و زنده نگه داشتن جوامع خود استفاده کنند. منطقه مورد مطالعه دریاچه بزنگان در سرخس است قابلیت تبدیل شدن به یک مقصد گردشگری را دارد. ساخت اقامتگاه های مناسب در کنار جاذبه های طبیعی این امکان را به وجود می آورد که گردشگران از اقصی نقاط کشور در فضایی مناسب با جاذبه های طبیعی آشنا شوند. هدف پژوهش حاضر تبیین و ارزیابی شاخص های موثر در زمینه گرایی مرکز توریستی،تفریحی،بوم گردی در شهر سرخس و پاسخ به سوالات پژوهش است.1این سوالات عبارتند از:1-کدام یک از عوامل موثر در معماری زمینه گرا در یک مرکزتوریستی ، تفریحی وبوم گردی در شهر سرخس اولویت بیشتری دارد؟ 2- به نظر میرسد در یک مرکزتوریستی، تفریحی وبوم گردی در شهر سرخس فرهنگ عاملی مهم و تاثیرگذار است. پژوهش حاضر از روش های کتابخانه ای ، کمی و کیفی برای پاسخ به سوالات پژوهش استفاده کرده است. ابتدا پرسشنامه ای براساس شاخص های موثر در زمینه گرایی تهیه شده سپس در اختیار142نفر از گردشگران قرارگرفته و نتایج به دست آمده از پرسشنامه بررسی شده و از روش AHP با استفاده از نرم افزار اکسل به تحلیل داده ها پرداخته شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که در نزدیکی دریاچه بزنگان در شهر سرخس احداث مرکز توریستی،تفریحی و بوم گردی لازم و ضروری است علاوه بر آن طراحی این مرکز باید به گونه ای باشدکه ابتدا فرم و عملکرد با طراحی انطباق داشته باشد سپس طراحی با توجه به فرهنگ همه ی اقوام انجام بگیرد و سپس بافت و زمینه با طراحی انطباق داشته باشد و وحدت در پروژه مورد توجه قرار بگیرد همچنین طراحی باید به گونه ای باشد که پاسخگوی نیازهای انسان باشد و خلاقیت و نوآوری نیز داشته باشد و روح زمانه در آن وجود داشته باشد و خاطراتی از مکان در ذهن گردشگران و توریستان شکل بگیرد همچنین تداوم ، انطباق با مصالح و فناوری بومی ، انطباق با اقلیم وانعطاف پذیری در طراحی مورد توجه قرار بگیرد که همه این ها عوامل موثر در زمینه گرایی معماری هستند.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, مرکز توریستی, تفریحی, بوم گردی}
  • مینا هژبریان*

    در عصر ما رشد بالای شهرنشینی و شلوغی و ازدحام بیش ازحد جمعیت و مشکلات ناشی از کمبود فضاهای گردشگری طبیعی چارهای جز مراجعه به مناطق بکر و دست نخورده را برای شهروندان ندارد. در این راستا کشورها برای حل این معضل، ایجاد کسبوکارهای کوچک گردشگری را در مناطق سنتی و بافتهای سنتی روستایی پیشنهاد داده اند که اکثر آنها به صورت خانوادگی اداره میشوند. کشور ایران با توجه به تنوع اقلیمی، محیط مناسبی برای ایجاد این نوع کسب و کار دارد و در چند سال اخیر، ایجاد مجموعه بومگردی مسئله مهم محافل گردشگری بوده است که همچنان در قالب کارکردی موثر از نظر دستاندرکاران این حوزه غافل مانده است. لذا سوال اصلی تحقیق بدین گونه است که؛ چگونه عوامل زمینهای بستر طبیعی شهر میتواند در کیفیت بخشی طراحی مجموعه تفریحی -بومگردی موثر باشد؟ و در این راستا نتایج تحقیق حاکی از آن است که با ورود گردشگران نیازها و امکانات رفاهی آنان نیز به عنوان نیاز با خود حمل میشود و در این راستا جنبه های خدماتی و سرویسدهی آنان نیز گسترش یافته و الگوی اقتصاد شهری و روستایی در پیامد آن شکل میگیرد.

    کلید واژگان: گردشگری, بوم گردی, زمینه گرایی, طراحی معماری}
  • سید محسن موسوی*، ربابه محمدی

    موضوع نمای ساختمان های مسکونی از این حیث حایز اهمیت است که به عنوان اولین و تاثیرگذارترین بخش ساختمان های مسکونی، همه افراد جامعه با آن در ارتباط هستند، زمینه گرایی نیز دیدگاهی است که به ویژگی های خاص یک مکان و بکارگیری آن در طراحی معاصر اشاره دارد که از سایت و زمینی که در آن واقع شده است شروع می شود و در سطح واحد همسایگی و محله مطرح می گردد و در واقع به معنی ایجاد هماهنگی میان ساختمان های مجاور و بستر طراحی است. هدف از این پژوهش بازشناسی الگو و شیوه های نماسازی موجود در شهر و بکارگیری این اجزا برای طراحی الگوی نمای زمینه گراست. با مشاهده روندی که امروزه در حوزه نماهای مسکونی در جریان است و سبب بوجود آمدن نماهای فاقد ارزش و تاثیر نامطلوب بر منظر شهری شده است، ضرورت طراحی زمینه گرا مشخص می شود. این مقاله به تدوین و پالایش شاخص های زمینه گرایی بر روی چهار نمای طراحی شده با این رویکرد به کمک روش دلفی و روش سلسله مراتبی می پردازد که در ابتدا به جمع آوری شاخص های زمینه گرایی به وسیله تیم طراحی پرداخته می شود که این شاخص ها به چهار دسته کلی ابعاد کالبدی، عملکردی، اقلیمی و اجتماعی- فرهنگی تقسیم شده اند و به منظور ارزیابی نماهای طراحی شده به وسیله این شاخص های کیفی، پژوهشگر به جمع آوری آراء حلقه ای ده نفره از متخصصان در زمینه معماری به روش دلفی پرداخته است که در دو مرحله بصورت پرسشنامه باز و پرسشنامه بسته انجام شده و داده های حاصل از توافق نیز به کمک روش سلسله مراتبی یا AHP مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد نما با رویکرد تلفیق معماری گذشته و امروزی دارای بیشترین آراء در سه بعد کالبدی، عملکردی و اجتماعی- فرهنگی در میان چهار دسته کلی و همچنین نسبت به سایر نماها است که به عنوان الگویی برای طراحی نمای زمینه گرا پذیرفته شده است.

    کلید واژگان: نما, زمینه گرایی, تکنیک دلفی, روش سلسله مراتبی}
  • سمیه کریمی، پرناز گودرزپروری*، محمد عارف، پردیس بهمنی
    بیان مسئله

     در این پژوهش به مطالعه نقوش تزیینی مساجد موجود در قرن سوم ه. ق. در ایران و اسپانیا (مسجد عتیق در شیراز و مسجد قرطبه در کوردوبا) پرداخته می شود. این نقوش تزیینی متناسب با عقاید و باورهای مردم منطقه است که با تمامی تفاوت هایشان در گستره جهان اسلام دارای اهداف مشترک هستند و از این رهگذر سعی در انتقال مفاهیم معنوی و روحی دارند و با تبیین و تطبیق نقوش تزیینی که نمادهایی از عناصر طبیعت هستند، ریشه در هنر ایرانی-ساسانی و بیزانسی داشته و در هنر دوران اسلامی به صورت نقش مایه، تکرار شده و تداوم یافته اند.

    هدف پژوهش

    مطالعه تطبیقی نقوش تزیینی مسجد جامع عتیق شیراز و مسجد جامع قرطبه کوردوبا با رویکرد زمینه گرایی.

    روش پژوهش

    این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی و مطالعه تزیینات مسجد عتیق شیراز و مسجد قرطبه در اسپانیا پرداخته تا موارد مشابه معرفی و نمادشناسی شود.

    نتیجه گیری

     نقوش تزیینی در هنر اسلامی برگرفته از باورها و عقاید مردم در طی قرون و اعصار است که تداوم آن در هنر اسلامی از ایران به جهان اسلام راه یافته است. مساجد عتیق و قرطبه هیچ یک زمینه گرا نیستند، زیرا با الگوی مسجد پیامبر (مسجد شبستانی ستون دار) بنا شده اند، اما به جهت تزیینات هر دو مسجد زمینه گرا و از هنر ساسانی در ایران و بیزانس در اندلس الهام گرفته اند.

    کلید واژگان: نقوش هندسی, هنر اسلامی, زمینه گرایی, مسجد عتیق, مسجد قرطبه, نمادشناسی}
    Somayeh Karimi, Parnaz Godarzparvari *, Mohammad Aref, Pardis Bahmani
    Problem statement

     This study attempts to examine the decorative motifs of mosques (Atiq Mosque in Shiraz and Cordoba Mosque in Cordoba) in Iran and Spain in the third century A.H. These decorative designs are in accordance with the beliefs of the people of the region and regardless of all their differences, they share common goals in the Islamic world and through these designs spiritual and mental concepts are conveyed. Decorative patterns, which are symbols of the elements of nature, are rooted in Iranian-Sassanid art; Byzantium and have been continuously repeated as motifs in the art of the Islamic era.

    Research objective

    This study attempts to compare the decorative motifs of the Atiq Mosque in Shiraz with those of the Cordoba Mosque in Cordoba with a contextualist approach.

    Research method

    This article used a descriptive and analytical method to study the decorations of the Atiq Mosque in Shiraz and the Cordoba Mosque in Spain and to identify similarities and shared symbols.

    Conclusion

    Decorative designs in Islamic art are derived from the beliefs of people over the centuries. The continuity in Islamic art has spread from Iran to the Islamic world.  The architectural formation of Atiq and Cordoba mosques is not contextual, because they are built based on the pattern of the Prophet’s Mosque-Shabestani columnar mosque. However, the decorations of both mosques are contextual and inspired by Sassanid art in Iran and Byzantium in Andalusia.

    Keywords: Geometric patterns, Islamic art, Contextualism, Shiraz Atiq Grand Mosque, Cordoba Mosque, Symbology}
  • طیبه قاسمپور*، علی دهار

    مرکز پژوهش و هم اندیشی معماران یک مرکز ارایه و برخوردی افکار و آرایی نو و یکی از نیازهای اصلی در کشور مخصوصا شهرهای بزرگ می باشد، زمینه گرایی در این مراکز باعث میشد تا اندیشه ها، دیدگاه ها و اشکال بافت و زمینه در طراحی کالبدی محیط در نظر گرفته شده و بنایی که ساخته می شود نباید تافته ای جدا از این ویژگیها باشد، اصلی ترین سوال پیش روی مقاله آن است که شاخصای زمینه گرایی تا چه میزان بر روی مراکز پژوهشی و هم اندیشی تاثیرگذار است؟ روش این مقاله به صورت تحلیلی و استدلال مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله سعی شده با توجه به اهمیت ارزش در شکل گیری تمدنها، به نقش معماری زمینه گرا در اثر خلق شده به عنوان یکی از مهمترین شاخص ها پرداخته شود و درنهایت رسیدن به راهکارهایی و طراحی در تناسب با زمینه گرایی ارایه گردد.

    کلید واژگان: مرکز پژوهش, هم اندیشی معماران, همایش, زمینه گرایی}
  • راحله عبدالهی، اسلام کرمی*، احد نژادابراهیمی، لیلا رحیمی

    عدم تاب آوری برخی از فضاهای معاصر و رهاسازی در برابر تحولات به عنوان معضل جدی در ساختار شهرهای معاصر مطرح است که تبعات فراوانی را در عرصه حیات شهرها به دنبال داشته است. به نظر می رسد عمر کوتاه فضاها به واسطه همخوانی با زمینه و برخورداری از ویژگی های محیطی قابل اصلاح و بهبود باشد تا در برخورد با اختلالات، تاب آوری لازم را در پی داشته باشند. ازاین رو هدف تحقیق حاضر که به منظور ارتقای پایداری و هویت شهری انجام یافته، بررسی تاثیر مولفه های زمینه ای و قابلیت های فضایی بر تاب آوری فضایی بازار تاریخی تبریز است. مطالعه حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی_تحلیلی مبتنی بر تحلیل پرسشنامه ها به روش همبستگی است. در این مطالعه متغیرهای زمینه ای و قابلیت های فضایی به عنوان متغیرهای مستقل و متغیرهای تاب آوری به عنوان متغیرهای وابسته مورد سنجش قرار گرفت. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 357 نفر از مراجعان بازار تاریخی تبریز به عنوان نمونه آماری انتخاب و ضریب آلفای کرونباخ برای سیوالات پرسشنامه 899/0 محاسبه شد که بیانگر پایایی مناسب ابزار تحقیق است. برای تحلیل داده ها و سنجش وضعیت موجود از آزمون t مستقل و برای بررسی روابط همزمانی و میزان اثرگذاری میان متغیرها از آزمون همبستگی و رگرسیون استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد، رابطه معنی داری بین مولفه های زمینه ای (کالبدی، تاریخی، فرهنگی و اقلیمی_محیطی) و قابلیت های فضایی (انعطاف پذیری، تطبیق پذیری، تغییرپذیری و واکنش پذیری) با تاب آوری فضایی برقرار است و بیشترین اثرگذاری به ترتیب مربوط به قابلیت های تطبیق پذیری و واکنش پذیری و سپس مولفه های اقلیمی و تاریخی زمینه ای است؛ در حالی که قابلیت تطبیق پذیری و زمینه اقلیمی دارای کمترین امتیاز هستند. همچنین یافته ها حاکی از آن است که زمینه فرهنگی و اقلیمی از نظر میزان برخورداری از قابلیت های فضایی در وضعیت مطلوبی قرار دارند. در نتیجه بازار تاریخی تبریز از لحاظ تاب آوری بیشتر تحت تاثیر قابلیت های فضایی و سپس مولفه های زمینه ای قرار دارد؛ یعنی علاوه بر توانایی های فضایی باید به مولفه های زمینه ای نیز توجه گردد. تاکید توام به هر دو ویژگی در کاهش آسیب پذیری و افزایش تاب آوری موثر واقع خواهد شد و رسیدن به تاب آوری مستلزم همخوانی فضا با زمینه است که توانایی مقابله فضا با اختلالات، با ارتقای قابلیت فضایی از طریق پتانسیل ذاتی زمینه تحقق می یابد.

    کلید واژگان: بازار تاریخی تبریز, زمینه گرایی, تاب آوری, قابلیت فضایی}
    Raheleh Abdollahi, Islam Karami *, Ahad Nejad Ebrahini, Leila Rahimi

    Highlights

    The favorable situation of Tabriz Historic Bazaar was revealed in terms of resilience, contextualism and spatial capabilities. The relationship between contextual components and spatial capabilities with spatial resilience was explored. The greatest effect of adaptability and climatic context on resilience of Bazaar was revealed. Emphasis was discovered on paying attention to both factors of contextualism and spatial capabilities in achieving resilience.

    Introduction

    A new topic in the field of resilience, spatial resilience seeks space dynamism and vitality by preserving identity and function through focusing on particular features of space which provide an appropriate platform for possibility of vitality over time while maintaining efficiency and attendance. However, the existence of unused and abandoned spaces in cities and the importance of concern for the durability of spaces and their role in sustainability are among the leading challenges in metropolises, which seem to be modifiable and improvable due to their compatibility with the context and possession of environmental features that lead to the resilience required in addressing disorders. The purpose of the present study, designed to promote sustainability and urban identity, is to investigate the effects of contextualism and spatial capabilities on resilience in Tabriz Historic Bazaar.

    Theoretical Framework

    Spatial resilience concerns the possibility of different applications, adaptations, and capabilities and even the acceptance of changes without modification of identity. Therefore, the four components of flexibility, adaptability, variability, and reactivity were evaluated in a case study as spatial capabilities affecting the survival of spaces through analysis of the key concepts in different areas of resilience studies. On the other hand, the significance of the context in the discussion of spatial resilience can be considered for assessment of the success of spaces in achievement of the resilience required by the degree of their contextualism. The four physical, historical, cultural, and climatic components were examined in the case study as important contextual components affecting the survival of spaces. In other words, the effects of contextualism and spatial capability on spatial resilience were investigated through assessment of the relevant relationships.

    Methodology

    This applied descriptive-analytical research was based on the analysis of questionnaires through a correlation strategy. The contextual variables and spatial capabilities were assessed as independent variables, and spatial resilience was examined as a dependent variable. To specify the sample size using Cochran’s formula, 357 clients at Tabriz Historic Bazaar were selected to constitute the sample. For assessment of the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha coefficient was calculated as 0.899, which indicated the reliability of the research instrument. To analyze the data, the independent t-test was used to assess the current conditions, and correlation and regression tests were performed to examine the synchronous relationships between the variables.

    Results and Discussion

    The findings of the data analysis demonstrated that Tabriz Historic Bazaar was in favorable conditions in terms of resilience, contextualism, and spatial capabilities, and there were significant relationships between space resilience and the contextual components )physical, historical, cultural, and environmental-climatic) and spatial capabilities (flexibility, adaptability, variability, and reactivity) with coefficients of 0.773 and 0.834, respectively. There was also a significant relationship between contextualism and spatial capabilities with a coefficient of 0.767. The greatest impact on the resiliency of the bazaar space was associated among the four spatial capabilities to the adaptability and reactivity of the space with beta coefficients of 0.365 and 0.351, respectively, and among the four components of contextualism to the climatic and historical contexts with beta coefficients of 0.378 and 0.212, respectively. However, the lowest score was associated with the adaptability and climatic context of the space, and the highest with its flexibility and historical context. This indicated, on the one hand, that the capability of adapting to changes and new conditions and of adopting spontaneous response strategies against changes was most effective on the continuity of the space activity. On the other hand, adaptation to climatic conditions and environmental comfort and to native species and collective memories played a major role in maintenance of the space vitality over a long period of time. Given that previous research has emphasized the high degree of resilience due to the characteristics and capabilities of the environment, the present study was focused on concern for both contextual factors and spatial capabilities that are effective in the achievement of resilience and reduction of vulnerability to change. This was considered as the innovative aspect of the research. Furthermore, the findings indicated that all the four contextual components had the appropriate spatial characteristics required to continue the activity due to the significant relationship between contextualism and spatial capabilities. However, the cultural and climatic contexts were in favorable conditions in terms of spatial capabilities.

    Conclusion

    The results demonstrated that Tabriz Historic Bazaar was influenced more by spatial capabilities than by contextual components in terms of resilience. That is, contextual components must be taken into account in addition to spatial capabilities to enhance resilience. Emphasis on both features will be effective in reduction of vulnerability and enhancement of resilience, and achievement of resilience requires the alignment of space with the context, where the ability to cope with disorders is realized as the capability of the space is raised through its inherent potentials.

    Keywords: Tabriz Historic Bazaar, contextualism, Resilience, spatial capability}
  • زهره پور اعتصامی*، آژنگ بقایی

    مقاله حاضر در جستجوی چگونگی تاثیر علم هرمنوتیک و مفهوم آن در معماری به وسیله ی روش های طراحی معماری وابسته به بستر یا متن پروژه میباشد. روش های طراحی ذکر شده در این پژوهش دارای مفهوم طراحی مشترکی هستند و آن مفهوم متن معماری میباشد. روش های طراحی معماری موردمطالعه در این تحقیق زمینه گرایی و توسعه گرایی میباشد. روش تحقیق کتابخانه ای در جمعآوری اطالعات و سپس تحلیل و بررسی این اطالعات و همچنین ارایه نمونه های موردی مربوط به روش های طراحی معماری مذکور، روش این پژوهش بوده است. از نتایج این تحقیق میتوان به توصیف روش های طراحی زاینده در تولید فرمها و کالبدهای معماری و شهرسازی از طریق تفسیر و خوانش متن موجود اشاره کرد. با استفاده از مفاهیم این روش ها میتوان در بافتهای تاریخی از روش های زیر در طرح معماری بهره برد 4 .استفاده از آثار و بقایای قدیمی یا حتی توصیفات آن به عنوان ایده، ساختار یا زیرنقش طرح جدید 2 .طراحی اثری حاوی روح، مفاهیم، کارکرد یا خاطرات بنای پیشین.

    کلید واژگان: هرمنوتیک, پدیدارشناسی, زمینه گرایی, هنر و معماری}
  • صدیقه غضنفریان، رضا نقدبیشی*، ندا ضیابخش
    هدف این پژوهش شناسایی عوامل ارتقاء کیفی طراحی فضاهای فرهنگی با استفاده از شاخصه های معماری میان افزا برایدست یابی به راهکارهای طراحی است. بر اساس شاخصه های موثر در شک لگیری به متغیرهای تحقیق با روش توصیفی-تحلیلیداده های حاضر به مدل سازی مفهومی حاصل از واکاوی در متغیرهای اصلی پژوهش م یپردازد. تحلیل و سنجش نمونه هایموردی در حیطه پژوهش حاضر مورد جستجو و انتخاب قرارگرفت هاند و به آزمون و کمی سازی شاخصه های منتج از مطالعات کهدر مدل مفهومی پژوهش ساختار یافته اند پرداخته و سرانجام به اولوی تبندی مولفه های موضوع از طریق کمی سازی و امتیازدهیبر اساس طیف لیکرت مورد شناسایی قرار م یگیرد. نهایتا پس از بررسی و تحلیل به شش ملاک اصلی و سی وشش زیرشاخصدست یافته و با توجه به نتایج اولویت بندی شده، راهکارهای لازم ارایه گردیده است. بر اساس نتایج، در نظر گرفتن راهکارهایمطروحه، طراح ی همگون و پایدار، فضای شهری منسجم، هویت کالبدی و فرهنگی مستمر و بافتی زنده را در پی خواهد داشت.
    کلید واژگان: معماری میان افزا, بافت تاریخی, زمینه گرایی, مدل سازی مفهومی}
    Sedigheh Ghazanfarian, Reza Naghdbishi *, Neda Ziabakhsh
    Neglecting to urban texture and current context by recent unidentified constructions has made image distress of the cities and caused the visual rupture. In modernism, the sight of mono-building got the priority and caring about its affiliation with context has paled and forgotten. Hence cities have visual chaos and these unfamiliar contradictions express the textures anonymity. Empty spaces or worthless rusty buildings need to be replaced with new buildings that are homogeneous with architecture and cultural identity of texture. Infill buildings should be designed according to the context components to be a part of the context in addition to being independent. Appropriate use of these spaces in historical texture and creation of cultural and social uses will cause the revival, preservation and deployment of region identity, eke cultural and economic interaction continuity of habitation. Identification of promotion factors of qualitative in the design of cultural spaces by using the indicators of infill architecture due to achievement of the designing solution is the aim of this study. Lead to proceed the conceptual modelling resulted from analysis in principal variables of research according to effective indicators on the formation of the research variables by descriptive-analytical method from gathered data. Then, it proceeds analyzing and evaluating the case studies that are searched and selected specifically in the field of this research, then testing; and quantifying of resulted indicators from studies that are structured in conceptual model of research; and eventually, prioritize the components of subject are identified through the quantifying and scoring based on Likert scale. Finally, after survey and analysis, six principal criterions and thirty-six sub-indicators are achieved; which required solutions according to prioritized results are presented. Among the most important indicators of infill architecture can mention such as social and cultural uses, multifunctional space, proper orientation, consonance of form and unifying lines, and eke creation of multipurpose space, spatial diversity, pause space and hierarchy. These results will considerably help to the achievement process of desirable solutions. The presented designing solutions are adoptable with the condition of a customizable context, expansion and optimization; which are specifically for this study and if the context design changes, prioritization and solutions also would be changed. Studying in this field can identify the influential component of designing procedure valuable contexts considering the context condition and also intended usage, and create a link between scientific theories and designing category. This study considers the solutions for variable of infill architecture, to reach the design to a standard result (form and function); and also designing solutions for variables of cultural spaces, to reach the utmost cultural desirable space according to present site location. Based on the results, considering the mentioned solutions will follow the identifying and use of components of infill architecture moreover its solutions for designing, for quality promotion of cultural spaces, and eke, attainment to the standard design and stable form, coherent structure consonant with the texture, and likewise, creation a desirable urban image, continuous cultural and local identity, more active economic and safety in the texture.
    Keywords: Infill architecture, Historical Texture, contextualism, conceptual modeling}
  • ساحل شاهی زارع، اسلام کرمی*، مجتبی رفیعیان

    فضاهای مجتمع های مسکونی دستخوش تغییراتی هم در زمینه فرهنگی و هم زمینه تاریخی شده است. آنچه اهمیت دارد عدم توجه معماری امروزی اردبیل به اصول و مفاهیم گذشته و ارتباط با بناهای تاریخی و بخصوص زمینه گرایی است. پژوهش حاضر با هدف ارتقاء کیفیت مجتمع های مسکونی اردبیل با مولفه های زمینه گرایی در پی پاسخ به سوال زیر است: چه مولفه هایی از زمینه گرایی بر ارتقاء کیفیت مجتمع های مسکونی اردبیل موثر می باشند؟ لذا پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری شامل ساکنان هشت مجتمع مسکونی با زمینه های متفاوت به تعداد حدود 240 نفر به روش نمونه گیری تصادفی- خوشه ای انتخاب شده است. سنجش کیفیت مجتمع های مسکونی نشان می دهد این مجتمع ها با چالش های بسیاری در ابعاد مختلف زمینه گرایی بویژه زمینه تاریخی روبروست. نتایج یافته های پژوهش نشان می دهد که زمینه طبیعی بیشترین اثرگذاری را بر کیفیت مجتمع های مسکونی دارد. از طرفی عوامل فردی به ویژه تحصیلات، سن و مدت سکونت بعنوان عوامل کنترل کننده بر ارتقاء کیفیت مجتمع ها تاثیرگذار است. بنابراین برای ارتقاء کیفیت مجتمع های مسکونی لازم است برنامه ریزان و طراحان معماری و شهری، مولقه های زمینه گرایی رامورد توجه قرار دهند. بخصوص به زمینه طبیعی شامل انطباق با شرایط اقلیمی و نیز احترام به طبیعت و محیط زیست و نیز زمینه های فرهنگی و تاریخی توجه بیشتری داشته باشند. بنابراین در سال های آتی حرکت به سمت نگاه عمیق تر به ساخت مجتمع ها با کیفیت بالاتر با اتکاء بر الگوهای زمینه گرایی و توجه به شیوه زندگی و خواسته های ساکنان، نیاز است.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, کیفیت محیط, مجتمع مسکونی, اردبیل}
    Sahel Shahizare, Islam Karami *, Mojtaba Rafieian

    With the onset of modernism and the consequent growth of cities, as well as the destruction of historical textiles, more attention has been attracted to the subject matter of contextualism in the cities especially in the design of today's residential complexes, which are done smoothly regardless of texture and context. This study is conducted with the goal of improving the quality of residential complexes in Ardabil and aims to find out factors affecting the quality of urban residential complexes in the city. The study is performed using descriptive-analytic method using a questionnaire includes residents of eight residential complexes in Ardabil with different fields of 240 people selected by random-cluster sampling method. The results of the research show that natural context has the highest impact. On the other hand, individual factors, especially education, age and residence duration, have an impact on improving the quality of residential complexes in Ardabil. The highest mean of contextualism is related to the physical context, and the lowest average is related to the historical context. Therefore, in order to promote the quality of residential complexes, planners and architectural and urban designers need to pay attention to physical quality and contextual quality of the complexes, especially to the natural context and respect for nature and the environment.

    Keywords: Contextualism, Quality of environment, Residential complexes, Ardabil}
  • سید امیررضا نظام دوست، حسین کلانتری خلیل آباد*، علی یاران

    در دوره های گذشته معماری و شهرسازی ایران، همواره از یک روند مشخص پیروی نموده که با دوره قبل و بعد از خود رابطه ای متعادل، منطقی، مستحکم و در عین حال رو به جلو برقرار می کرده اما این روند در دوره معاصر معماری و شهرسازی ما تداوم نیافته و دچار آشفتگی، اغتشاش و نا به سامانی شده است. به گونه ای که خانه های شکل گرفته در این دوران، پاسخگوی بسیاری از نیازهای کالبدی، فرهنگی، اجتماعی و شیوه زندگی مردم این سرزمین نیست. از این رو نوشتار حاضر، با هدف تعیین مولفه ها و ریزمولفه های بعد کالبدی زمینه گرایی و ارایه پیشنهادات و راهکارهایی در راستای تبیین الگوی کالبدی مسکن در شهر کاشان بر پایه مولفه های مذکور و نتایج ارزیابی نمونه های موردی به نگارش درآمده است. این پژوهش از نوع کیفی و بر اساس روش توصیفی - تحلیلی است. در ابتدا با استناد به منابع مطالعاتی به بسط مفهوم زمینه گرایی پرداخته شده و با اقتباس از منابع پژوهش و تحلیل آرا صاحب نظران، مولفه ها و ریز مولفه های بعد کالبدی زمینه گرایی تدوین شده است. سپس نمونه های موردی منتخب در شهر کاشان، بر اساس مولفه های به دست آمده و با استفاده از ابزار مشاهده، مطالعات کتابخانه ای و عکاسی ارزیابی شد که نتایج آن به تفکیک هر نمونه ارایه گردیده است. نتایج کسب شده از مطالعات در حوزه زمینه گرایی به همراه مقایسه تطبیقی نتایج ارزیابی نمونه ها مورد بررسی و واکاوی قرار گرفت. نهایتا راهکارها و پیشنهادات ذیل شاخصه های کلی موقعیت بنا، مقیاس و اندازه، شکل و فرم، مصالح و جزییات و ساماندهی عناصر و اجزای کالبدی ارایه گردیده است. در پایان توجه به رویکرد زمینه گرایی به ویژه بعد کالبدی آن و به کارگیری عملی راهکار های پیشنهادی ارایه شده می تواند در برقراری این پیوستگی از دست رفته و اعتلای معماری مسکونی کاشان نقشی محوری ایفا کند.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, مسکن, الگوی کالبدی, کاشان}
  • ندا قنبری نژاد ناصری*، فرزانه اسدی ملک جهان

    امروزه به دلیل رشد روز افزون جمعیت و شهر نشینی و به طبع آن تغییر در الگوی کار و زندگی و فاصله گرفتن از طبیعت به عنوان بستری برای تامین آسایش و آرامش روحی و فکری در زندگی مدرن امروزه، نیاز به تفریح و مسافرت را بیش از پیش افزایش داده است. از این رو توسعه مراکز اقامتی و گردشگری ضروری بوده و امری مهم در راستای حیات اجتماعی و فرهنگی شهرها میباشد. از طرفی دیگر در طراحی این مراکز توجه به رویکردهای خاص معماری میتواند در میزان موفقیت آنها در جذب گردشگر تاثیر گذار باشد. امروزه یکی از مهمترین مباحث در معماری، طراحی بنا براساس زمینه میباشد. این زمینه میتواند دارای ابعاد مختلفی از جمله اقلیمی، تاریخی، فعالیتی، فرهنگی–اجتماعی و... باشد. رویکرد زمینه گرا در معماری عالوه بر پیوند طرح و زمینه و همچنین معرفی بهتر خصوصیات منطقه، منجر به جذب گردشگر بیشتر خواهد شد. در این مقاله هدف ارایه اصول زمینه گرایی و انطباق آن با معماری بومی گیالن بوده است تا در نهایت بتوان به جذب گردشگر در منطقه کمک کرد. روش تحقیق به صورت پژوهشی بوده و پس از شناخت رابطه و پیوند میان مراکز اقامتی و گردشگری و معماری زمینه گرا به بیان اهمیت و مزیت احداث چنین مراکزی با رویکرد زمینه گرایی پرداخته میشود. با شناخت اصول زمینه گرایی میتوان از آنها در هر منطقهای، مطابق با شرایط اقلیمی، فرهنگی و اجتماعی استفاده نمود. یکی از مهمترین نتایج به دست آمده از این مطالعات، بررسی رابطه میان چگونگی طراحی مراکز گردشگری و اقامتی و میزان تاثیر آن بر جذب گردشگر میباشد.که در نهایت این امر کمک شایانی به افزایش ارتباطات اجتماعی و زندگی گروهی و ثبت و انتقال فرهنگها میکند.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, معماری زمینه گرا, گردشگر, مراکز اقامتی و گردشگری}
    Neda Ghanbari Nejad Naseri*, Farzaneh Asadi Malek Jahan

    Today, due to the growing population and urbanization, and by its nature, change in work and life patterns and distance from nature as a bed to provide comfort and peace of mind in modern life today, the need for recreation and travel more than ever. Has increased. Therefore, the development of accommodation and tourism centers is necessary and is important for the social and cultural life of cities. On the other hand, in designing these centers, paying attention to specific architectural approaches can affect their success rate in attracting tourists. Today, one of the most important topics in architecture is building design based on context. This field can have different dimensions such as climatic, historical, activity, cultural-social and ... The contextoriented approach in architecture, in addition to linking the design and context, as well as better introducing the characteristics of the region, will lead to attracting more tourists. In this article, the aim is to present the principles of contextualism and its adaptation to the native architecture of Guilan in order to ultimately help attract tourists to the region. The research method is descriptive-research and after recognizing the relationship between accommodation and tourism centers and context-oriented architecture, the importance and advantage of constructing such centers with contextual approach is discussed. By knowing the principles of contextualism, they can be used in any region, according to climatic, cultural and social conditions. One of the most important results obtained from these studies is the study of the relationship between how to design tourism and accommodation centers and the extent of its impact on tourist attraction. It transmits cultures.

    Keywords: Contextualism, contextualist architecture, tourist, accommodation, tourismcenters}
  • محمدامین طاهری*، فروغ حسین آبادی، سینا جان فروززاده

    توجه به مشخصات بستر طرح همواره از دغدغه های اصلی معماران، طراحان شهری و متخصصین مرمت و احیا بناها بوده است؛ زمینه گرایی رویکردی در طراحی است که در آن، مولفه های زمینه به شکلی مستقیم در فرآیند شکل گیری کالبدی پروژه دخیل هستند و یک طراح، استراتژی خود را بر مبنای مطالعات زمینه ای اقلیمی، فرهنگی، تاریخی و کالبدی مشخص میکند که در آن بافت در مقیاس خرد و کلان اهمیت ویژه ای می یابد. عدم توجه به ابعاد مختلف زمینه باعث بروز چالش های زیست محیطی و فرهنگی برای بنا خواهد شد که در نهایت عدم هماهنگی با بافت و منظر شهری از پیامدهای آن است. این در حالی است که بسیاری از رویکردهای نوین، مانند معماری پایدار نیز، مولفه هایی مطابق با معماری زمینه گرا ارایه کردهاند که سعی در ایجاد همخوانی محیطی و منطقه ای بین بنا و بستر دارند. در این میان کشورهایی که از زمینه های مناسب فرهنگی و تاریخی برخودارند، نمونه های موفق تری را ارایه کرده اند که خانه ی گابریال در مکزیک یک مورد شاخص و برجسته به شمار می آید؛ با مطالعه ی این خانه مشاهده میشود که این ساختمان، تماما بر پایه ی زمینه گرایی محیطی و فرهنگی طراحی شده و نمونه ای مناسب برای تحلیل چگونگی شکل گیری یک بنای زمینه گراست.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, روابط اجتماعی, بافت شهری, معماری محیطی}
  • One of the important strategies for restoring vitality for historical con-texts is the existence of infill buildings. Since there is a new connection between existing elements and infill buildings, and because they are not built with its monuments at same time, there is an effect between the existing elements and the new constructions. As a result it will be pos-sible to have a better understanding for historical textures by studying physical-spatial features. Here is the questions: What is the best solution for designing infill building with regard to the physical-spatial features? In this article, has been attempted to identify the infill architectural pat-terns which are appropriate to the historical context by studying the physical-spatial features. In this way not only does generalized knowl-edge of the physical-spatial characteristics have been achieved, but also the physical-spatial characteristics for historical texture of the specific location called “Qurkhaneh” placed in the 12th district of “Tehran” has been studied. Morever, in this article the research method is descrip-tive-analytical and the data used in this procedure are collected from documentary studies, Delphi technique. For this purpose, interviews are done with 20 faculty members. In addition, samples are selected using snowball technique and ANP technique was used to weigh the charac-teristics. Based on this framework, understanding the physical-spatial characteristics of historical texture is one of the ways to discover the rules of the architecture which was invented by ancient and this iden-tification, helps to select the suitable pattern with texture. Consequen-tely, infill architecture in the historical texture is required be joint with context. Revitalizing the “Qurkhaneh” will be achieved by recognizing the capabilities of the old texture and its adaptation to the new fecade. As a result, usage the infill architectural patterns includes a range of similarity, facadism and contextual architectural patterns, will have more successful interventions in it.

    Keywords: Historical Texture, Infill Architecture, physical-spatial, con-textual, Qurkhaneh}
  • پویان نقوی*، حامد مظاهریان
    بیان مسئله
    مسئله زمینه از ابتدای تاریخ معماری چه به صورت ناخودآگاه چه آگاهانه، طراحی معماری را تحت تاثیر قرار داده است. با ظهور معماری مدرن، نظریاتی در مورد شیوه رویارویی با زمینه در طراحی مطرح و با نقد آن دیدگاه ها در دوره پست مدرن و ورود اصطلاح زمینه گرایی به ادبیات معماری، به موضوع بحث برانگیزی در میان اندیشمندان این حوزه تبدیل شد.
    هدف
    هدف این پژوهش دسته بندی، تجزیه و تحلیل رویکردهای مواجهه با زمینه جهت به کارگیری در طراحی بوده است. روش تحقیق:در این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای، ابتدا مروری بر رویکردهای اشاره شده از زبان نظریه پردازان، به منظور رسیدن به دسته بندی جامع صورت گرفته، سپس نظریات مختلف در خصوص نقد این رویکردها بررسی شده و در پایان، این دیدگاه ها جمع بندی و نکات اساسی آنها استخراج و ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه به دست آمده از تحلیل، بررسی و دسته بندی رویکردهای مواجهه با زمینه، حاکی از آن است که نظریات مورد بررسی، ضمن تاکید بر اصولی شامل دوری از افراط و تفریط، توجه توام به زمینه تاریخی و معاصر، حفظ انسجام و تداوم، مدافع رویکرد زمینه گرایی نیز هستند.
    کلید واژگان: طراحی معماری, بستر طراحی, زمینه, زمینه گرایی}
    Pooyan Naghavi *, Hamed Mazaherian
    Problem Statement
    From the beginning of the history of architecture, unconsciously or consciously, the issue of context has affected the architectural design. With the emergence of modern architecture, some theories were discussed about how to encounter the context in design and by criticizing those theories in the postmodern era and the advent of the Contextualism term in the architecture literature became a controversial topic among the thinkers of this field.
    Aims
    This study has aimed at categorizing and analyzing the approaches to encountering the context in order to use it in design.
    Methodology
    In this descriptive-analytical study regard, using library references, an overview of the theoriststheorists’ approaches has been first mentioned in order to achieve a comprehensive classification . Then different theories about the critique of these approaches have been then investigated; and finally, these theories have been concluded and their fundamental points have been extracted and presented.
    Conclusion
    The results indicate that while emphasizing principles including these principles can be summarized in three items of avoiding excess and negligence, simultaneous attention to the historical context and contemporary context, as well as the maintenance of integrity and continuity, the investigated theories support the contextualism.
    Keywords: Architectural Design, Design Bed, context, Contextualism}
  • هدیه گلشنی، مهدی محمودی کامل آبادی*

    نگاه به ترکیب ب ندی ظاهری خیابان های یک شهر اولین برداشت بصری هر فرد از آن شهر است. خیابان چهارباغ عباسی اصفهان محوری باارزش در شهر تاریخی اصفهان است که با گذشت زمان، به دلیل فرسودگی بدنه و بناها و بازسازی و نوسازی های بدون برنامه در برخی قسمت ها ، تغییرات اثرگذاری در سیمای کالبدی محور به وجود آمده است. با این وجود چگونگی همنشینی برخی بناهای ماندگار باقی مانده از گذشته با کاربری های متفاوت در حوزه های خاصی از محور، که طبق برنامه مشخصی ضمن حفظ استقلال سبکی و نوآوری نسبت به بناهای مجاور در هم زیستی مسالمت آمیز با محیط کالبدی پیرامون خود قرار گرفته اند، قابل تامل است. از این رو اهمیت بررسی خیابان چهارباغ عباسی از منظر زمینه گرایی از آن است که می توان روند میزان وحدت بصری را در طی دوره های مختلف ارزیابی کرد. توجه به زمینه و رعایت ملاحظات زمینه گرایی در بین برخی بناهای به جا مانده از دوره های گذشته، سبب ایجاد تداوم بصری در بخشی از خیابان چهارباغ عباسی شده است. در ملاحظات معماری زمینه گرا باید به مبحث عقب نشینی از خیابان، فاصله از ساختمان های مجاور، چگونگی ترکیب احجام ساختمانی، ارتفاع تقریبی، تناسبات و جهت گیری نما، شکل و منظر دوردست، حالت در و پنجره، اندازه ها و تناسبات در و پنجره، مصالح، رنگ و مقیاس بنا و هم چنین عناصر خاص خردمقیاس توجه کرد. تاکنون پژوهشگران این خیابان را از دیدگاه های توصیفی، تاریخی و فرهنگی بررسی کرده اند ولی به صورت مشخص کمتر به اصول زمینه گرایی در این محور پرداخته شده است. هدف از نگارش این مقاله معرفی ملاحظات معماری زمینه گرا و تحلیل بناهای شاخص موجود در  خیابان چهارباغ عباسی مطابق فاکتورهای زمینه گرایی است. این روند سبب می شود تا چگونگی تبعیت بناها از یکدیگر و میزان توجه هر کدام نسبت به زمینه بیان شود. روش پژوهش، توصیفی_تحلیلی و روش گردآوری داده ها به صورت مشاهده میدانی است. با شناخت معماری زمینه گرا و اصول زمینه گرایی، به بررسی بدنه چهارباغ از طریق مولفه های زمینه گرایی پرداخته می شود و از این رو روند توجه به ملاحظات زمینه گرایی در طی دوره های مختلف بررسی خواهد شد.

    کلید واژگان: زمینه گرایی, معماری زمینه گرا, مولفه های زمینه گرایی, عناصر کالبدی نما, نمای خیابان, چهارباغ عباسی اصفهان}
    Hediyeh Golashani, Mehdi Mahmoodi Kamelabadi *

    The view at the apparent composition of the streets of a city is the first visual perception of each person from that city. Charbagh Abbasi Street is a valuable centerpiece in identity of Isfahan as a historical city. Over time, due to body wear and erosion and unplanned renovations, some significant changes have been made in the physical form of this axis, and the identity aspects of the Chaharbagh axis have been undermined. By investigating Charbagh Abbasi Street, from the perspective of context, one can determine the degree of visual unity. It will also be possible to put buildings in different applications according to a specific plan, while maintaining the independence of style and innovation in relation to the adjacent monuments, in peaceful coexistence with the physical environment around them. In context-oriented architectural considerations, the focus should be on the issue of retreat from the street, the distance from adjacent buildings, how to combine the construction volumes, the approximate height, proportions and orientation of the facade, the shape and distant landscape, the door and window mode, the materials, the color and the scale of the building as well as particular attention was paid to the elements of mini-scale. So far, researchers have studied this street in descriptive, historical and cultural view, but less focused on the basics of context in this axis. The purpose of this article is to introduce the context of the architecture and to analyze the current status of Charbagh Abbasi Street in accordance with the factors of context. The purpose of this article is to introduce the context of the architecture of the context and to analyze the current status of Charbagh Abbasi Street in accordance with the factors of context. The research method is descriptive-analytical and data collection method is through field observation. By recognizing the context-oriented architecture and studying the principles of context-oriented, Chaharbagh's body is examined through context-oriented components.

    Keywords: Context-oriented, Context-oriented components, Street façade, Structuralelements of the façade, Chahar-Bagh Abbasi in Isfahan}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال