به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « تاریخچه » در نشریات گروه « پزشکی »

  • روح الله صدیق*، سمیه آذرنیک

    روان پزشکی فرهنگی یکی از گرایش های نسبتا جدید روان پزشکی است که امروزه به آن بسیار توجه شده است. در خلال یک قرن اخیر، روان پزشکان ایرانی زیادی در معرفی ابعاد مختلف روان پزشکی فرهنگی از حیطه اپیدمیولوژی تا مفهوم پردازی های فرهنگی بیماری های روان پزشکی گام برداشته اند.در این مقاله سعی شده است که با کمک روش مروری تشریحی و روایتی، کتاب های چاپ شده (که به نحوی به ارتباط روان پزشکی و فرهنگ پرداخته اند)، مقالات، سایت ها، کنگره ها و همایش های مرتبط با کلیدواژه های روان پزشکی فرهنگی، روان پزشکی ایرانی، تاریخچه روان پزشکی، روان پزشکی بین فرهنگی، فرهنگ و بیماری های روان پزشکی، فرهنگ و سلامت روان، طب سنتی ایرانی و روان پزشکی، روان پزشکی جامعه نگر، روان پزشکی اجتماعی، هنر ایرانی و روان پزشکی، فرهنگ مردم و روان پزشکی، اسلام و روان پزشکی و نیز روان درمانی مبتنی بر فرهنگ بین سال های 1315 تا 1398 تحقیق و بررسی شوند و از این طریق، به تاریخچه و مسیر شکل گیری زیرساخت های روان پزشکی فرهنگی در ایران و تلاش های پیشکسوتان در این حیطه بیشتر توجه شود.به نظر می رسد معرفی این تلاش ها، به عنوان منابع آموزشی به رزیدنت ها و دانشجویان می تواند برای تبیین و رشد بیشتر این حیطه و درک عمیق تر بیماری های روان پزشکی، کمک کننده باشد. اگرچه نقص در مستندسازی، تدوین و یکپارچه کردن این خدمات همچنان وجود دارد که نیازمند توجه ویژه محققین این حیطه است.

    کلید واژگان: روان پزشکی فرهنگی, تاریخچه, روان پزشکی اجتماعی, فرهنگ ایرانی}
    Ruohollah Seddigh*, Somayeh Azarnik

    Cultural psychiatry is one of the relatively new trends in psychiatry that has received much attention today. During the last century, many Iranian psychiatrists have taken steps to introduce various aspects of cultural psychiatry from the field of epidemiology to the cultural conceptualization of psychiatric disorders. This narrative review article tries to refer to the history of contemporary cultural psychiatry and the efforts have been made in this field by Iranian psychiatrists between 1936 and 2019. It seems that the introduction of these efforts as educational resources to residents and students can help to further explain and develop this area and a deeper understanding of psychiatric disorders. However, there are still shortcomings in documenting, compiling, and integrating these services, which require special attention from researchers in this field.

    Keywords: Cultural psychiatry, history of psychiatry, Community psychiatry, Iranian culture}
  • ارغوان حاج شیخ الاسلامی، فاطمه ملارحیمی ملکی، مرضیه نجومی*

    این مطالعه، مروری روایتی و پژوهشی اسنادی است که با بررسی متون، مستندات، جست وجوی مدارک مرتبط چاپی و اینترنتی به دو زبان فارسی و انگلیسی، یافته ها را استخراج، دسته بندی، تلخیص و گزارش کرده است. هدف از این مطالعه، تعیین روند شکل گیری رشته ی پزشکی اجتماعی در ایران و جهان و بررسی ضرورت وجودی آن بود. رشته ی پزشکی اجتماعی در حدود یک سده پیش، برای پاسخ گویی به چالش های عمده ی زمان خود، مانند نبود دید جامعه محور به سلامت و بیماری، وجود شکاف بین پزشکی بالینی و سلامت عمومی و بی توجهی به تاثیر تعیین کننده های اجتماعی سلامت به وجود آمد. متخصصان پزشکی اجتماعی قادرند که بسیاری از مشکلات فعلی نظام سلامت، مانند بیماری محوری، نابرابری، تامین مالی ناعادلانه، افزایش روزافزون تقاضا و هزینه های خدمات سلامتی را کاهش دهند و پرچم دار توجه به تعیین کننده های اجتماعی و ایجاد ارتباط سازنده بین بخش های متولی سلامت با سایر سازمان های اثرگذار بر سلامت باشند. این رشته می تواند راهگشای نظام سلامت برای فایق آمدن بر مهم ترین چالش های معاصر باشد. بی توجهی به این رشته، نظام سلامت را در رسیدن به اهداف توسعه ی پایدار و ارتقای سلامت جامعه با مشکل جدی روبه رو خواهد ساخت. حمایت بیشتر مسیولان و بهره گیری از مهارت و توانمندی های متخصصان این رشته می تواند موجب پاسخ گویی بهتر به نیازهای سلامت جامعه و دستیابی آسان تر به اهداف کلان نظام سلامت شود.

    کلید واژگان: پزشکی اجتماعی, تاریخچه, نظام سلامت, ایران}
    Arghavan Haj-Sheykholeslami, Fatemeh Mollarahimi Maleki, Marzieh Nojomi*

    The purpose of this study was to perform a narrative review and documentary research in the history of community medicine specialty formation and the needs for its existence in health systems. We searched and reviewed related literature and documents in English and or Farsi (printed or online). Data was extracted and findings were categorized, summarized, and reported. About a century ago community medicine specialty was formed to respond to major health challenges of that time such as neglecting the effects of social determinants on populations’ health and total separation between clinical care and public health. Community medicine professionals are able to address many of the current health problems such as inequalities in health, fair financing problems, increasing demands and costs and disease-based health system approaches. They can be the leading advocates to emphasize the importance of social determinants in health of populations. They can promote communications with influencing institutions outside the health system to improve the health of the communities. This discipline can pave the way for the health systems to tackle the most important contemporary health challenges. Lack of attention to this discipline may hinder the achievement of sustainable development goals and health promotion of the communities. More support from officials and utilizing the skills of community medicine specialists can help health systems not only to better respond to the health needs of the society but also to facilitate the achievement of their main goals.

    Keywords: Community medicine, History, Health system, Iran}
  • مریم صالحی نیا، فرهاد جعفری *، سید علیرضا گلشنی
    مشهد شهری کهن و با سابقه تمدنی درخشان است که از گذشته های دور تا کنون از جنبه های مختلف تاریخی، دارای اهمیت بوده است. در گذشته، بیماران روانی موجودات ناخواسته ومزاحمی به شمار می آمدند که در اجتماع جایگاهی نداشتند. به همین علت در مکان هایی مانند زندان، نگهداری و با غل و زنجیر بسته می شدند. تیمارستان مشهدیکی از مکان های مهم تاریخ روانپزشکی این شهر است که در طول سالیان دراز دچار تغییر و تحول شده است. سیر تغییر و تطور این مرکز نگهداری بیماران روانی، از دارالشفاء رضوی که بیشتر به زندان شبیه بود، شروع و امروزه به یکی از بزرگترین مراکز نگهداری بیماران روانی در کشور تبدیل شده است. در این مکان، دیگر غل و زنجیر و بند و سلول مشاهده نمی شود و بیماران روانی با شیوه های درمانی علمی و جدید ، مراقبت و درمان می شوند . مقاله حاضر به بررسی رشد و تکامل و تحول تیمارستان مشهد از ابتدای تاسیس تاکنون می پردازد و این نهاد تمدنی را از جنبه های مختلف تاریخی مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد.
    کلید واژگان: تیمارستان, دارالمجانین, مشهد, تاریخچه}
    Maryam Salehinia, Farhad Jafari *, Alireza Golshani
    History of Psychiatry and Psychology
    Keywords: asylum, Mashhad, History}
  • غلامحسین احمدزاده *، آزاده ملکیان
    شهر تاریخی اصفهان، بسیاری از کهن ترین یادواره های دانش و هنر و فرهنگ ایران و جهان را در خود دارد. مقاله حاضر حاصل مطالعه ای است غیرسیستماتیک و می کوشد خلاصه ای از مستندات موجود در ادبیات تاریخ طب این شهر را از آغاز نخستین جنبش های اجتماعی و علمی در مراقبت از بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی تا امروز که شاهد رویش و گسترش علم روانپزشکی و شاخه های تخصصی آن به عنوان بخش ویژه ای از علم طب در شهر اصفهان هستیم روایت کند.
    کلید واژگان: اصفهان, تاریخچه, روانپزشکی}
    Gholam Hossein Ahmadzadeh *, Azadeh Malekian
  • مجید شجاعی، حمید کریمان، حمیدرضا حاتم آبادی، آنیتا سبزقبایی، علی ارحمی دولت آبادی، مصطفی علوی مقدم، محمد مهدی فروزانفر، حجت درخشانفر، سعید صفری
    مقدمه
    از سالیان دور، مشکلات فراوانی در اداره بخش اورژانس بیمارستان ها احساس می شد. در حقیقت هیچ پزشکی در بیمارستان مسئولیت مستقیم مدیریت بیماران اورژانس را نمی پذیرفت و بخشهای اورژانس مراکز دانشگاهی نیز توسط دستیاران رشته های مختلف اداره می شد، لذا خط اول درمان بیماران بدون قیم بود و برای اداره یک بیمار مشاوره های متعدد با متخصصین مختلف انجام می شد. نخستین بار در سال 1950 ضرورت تربیت پزشکان ویژه اورژانس مورد توجه قرار گرفت و 24 سال بعد در سال 1974 برای اولین بار در آمریکا طب اورژانس آکادمیک در پاسخ به افزایش انتظارات مردمی برای دسترسی شبانه روزی به مراقبت های پزشکی کیفی و تخصصی با تاسیس اولین دوره تربیت دستیار در این رشته در دانشگاه سینسیناتی اوهایو آمریکا پا به عرصه وجود نهاد. در ابتدا متخصصین رشته های مختلف مانند رشته های داخلی، جراحی، بیهوشی، ارتوپدی، جراحی اعصاب در کنار هم در بخش اورژانس اقدام به تربیت دستیاران این رشته تخصصی نمودند که می توانستند پاسخگوی اکثر مراجعان به اورژانس بیمارستان ها باشند. در نهایت با پذیرش رسمی بورد تخصصی در سال 1978 این رشته رسما بعنوان بیست و سومین رشته تخصصی در آمریکا شناخته شد. هم اکنون اورژانس اکثر بیمارستان ها در کشورهای اروپایی و آمریکایی توسط فارغ التحصیلان رشته طب اورژانس اداره می شود و از این رهگذر کیفیت درمان و آموزش ارتقاء چشم گیری پیدا کرده است. در ایران نیز در سال 1375برای اولین بار درخواست رسمی راه اندازی این رشته به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی ارائه شد. این درخواست به تصویب رسید و اصول راه اندازی رشته توسط وزارت بهداشت به رسمیت شناخته شد اما با توجه به عدم وجود زیرساخت مناسب به تعویق افتاد و تا سال 1379 مسکوت ماند. تا اینکه در سال 1379مجددا توسط وزیر وقت به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی ماموریت داده شد در خصوص ضرورت راه اندازی این رشته کار کارشناسی انجام و نظریه مستقیما به وزیر اعلام شود. نهایتا در سال 1380 در زمان وزارت آقای دکتر فرهادی این رشته تخصصی برای اولین بار در دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی شد. نوشتار حاضر ضمن بررسی تاریخچه شکل گیری رشته طب اورژانس در ایران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ارائه راهنمای تحصیل در این رشته در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پرداخته است.
    کلید واژگان: آموزش متخصص, پایبندی به اصول راهنمای تحصیلی, طب اورژانس, تاریخچه}
    Majid Shojaee, Hamid Kariman, Hamid Reza Hatamabadi, Anita Sabzghabaie*, Ali Arhami Dolatabadi, Mostafa Alavi Moghadam, Mohammad Mehdi Forouzanfar, Saeed Safari
    Introduction
    Since many years ago several problems have been felt in emergency departments (ED) of hospitals. In fact, none of physicians in the hospital have accepted the direct responsibility of patients’ management in the EDs and emergency wards of Uni versity centers have been managed by residents of various disciplines. Thus, the first line of therapy does not have guardian and several consultants with various specialists have been performed regarding patient’s management. The necessity of physician tr aining was noticed for the first time in 1950 and after 24 years in 1974, the academic emergency medicine was established in United States of America (USA) in response to people expectations for overnight accessibility to specialized and quality medical ca res. It was performed with foundation of the first period of resident’s training in emergency medicine discipline at University of Cincinnati, Ohio. At beginning, specialists of different fields such as internal medicine, surgery, anesthesia, orthopedics, and neurosurgery initiated the training of emergency medicine residents together which could be responsible to most of referees. Finally, with formal accepting the specialty board in 1978, this field has been officially identified as the 23 th discipline in USA. Today the EDs of most hospitals in European and American countries has been managing by emergency medicine specialists which leads to improve the quality of education and treatment, significantly. Also in Iran the request of establishin g this major has been presented in the secretariat of the council for graduate medical education for the first time in 1996. This request was approved and principles of its initiating recognized officially by the ministry of health. But, considering to lac k of an appropriate infrastructure, it postponed until 2000 that again this discipline was missioned for initiating to the council for graduate medical education by the minister and its outcome was directly declared to him. Lastly, in ministry time of Dr. Farhadi in 2001 this major was initiated for the first time in Iran University of Medical Sciences. The present report was addressed to the education guideline of emergency medicine at Shahid Beheshti University of Medical Sciences besides evaluating the f ormation history of emergency medicine discipline in Iran.
    Keywords: Education, special, guideline adherence, emergency medicine, history}
  • مریم نظام زاده*، مرتضی خاقانی زاده
    مقدمه

    اگرچه اخلاق پزشکی به عنوان شاخه ای از علوم، مبحثی نوپا به حساب می آید اما به شکل کلاسیک خود اولین بار حدود ربع قرن پیش مطرح شده است. از سویی پزشکی در میان مباحث علمی منحصر به فرد است چرا که مستقیما با جان آدمی مرتبط است. به همین دلیل اخلاق جزئی لاینفک از علم پزشکی تلقی می شود و توصیه های آن معیارهای عملکردی برای بخش درمان و موسسات تحقیقات پزشکی می باشد تاکید خاصی که در کشور ما بر ارزش های دینی و معنوی وجود دارد، زیربنای اقداماتی است که جهت حفظ مقام و ارزش انسان ها در نظر گرفته شده است. در حال حاضر نیز قوانین و بیانیه های متعددی جهت هدایت رفتارها و روش های حرفه ای پزشکی تدوین شده است. با توجه به این مهم، بررسی حاضر به منظور بیان سیر تحول پزشکی با تاکید بر اخلاق و جایگاه فعلی آن در ایران صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مقاله مروری از جستجو در منابع کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی علمی از قبیل Sid, iranmedex و موتور جستجوی Google scholar ،google استفاده شده است.

    یافته ها

    تاریخچه طب در ایران به حدود چهار قرن قبل از میلاد مسیح برمی گردد و از آنجایی که شواهد و آثار نشان می دهد از همان زمان پزشکان ایرانی توجه خاصی به اخلاق پزشکی داشته اند و گام های موثری در ارتقای اخلاق پزشکی برداشته اند. در حال حاضر نیز تلاش های زیادی صورت م یگیرد تا آن جایی که تشکیل مراکز مطالعاتی در زمینه اخلاق، وارد نمودن واحدهای درسی مرتبط با اخلاق و ارائه کدهای اخلاق از مهمترین اقدامات در زمینه رواج اخلاق بشمار می رود.

    بحث و نتیجه گیری

    در کشور ما به رغم زمینه تاریخی غنی، اخلاق پزشکی جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. ارتقای اخلاق پزشکی در کشور از پیشرفت علم پزشکی منفک نیست لذا مدیران، برنامه ریزان و مربیان آموزش پزشکی می توانند با برنامه های آموزشی و تدوین خط مشی ها در زمینه رعایت اخلاق، سبب ارتقای عملکرد حرفه ای پرسنل درمانی شوند.

    کلید واژگان: اخلاق, تاریخچه, سیر تحول, علوم پزشکی}
    M.Nezamzadeh*, M.Khaghanizadeh
    Introduction

    Although medical ethics as a branch of science is considered a new discussion, classic form was first proposed nearly a quarter century ago. On the other hand, medicine is a unique subject among the scientific topics that are related directly to the human life. That’s why ethics is considered an integral component of medical science and its recommends are practical measures for treatment and medical research institutions. Particular emphasis, which is on the country’s religious and spiritual values, is the basis for the considered deeds to protect the dignity and value of human beings. Currently, various rules have been set in order to guide the professional medical behaviors and methods. According to this important point, the present study has been done in order to describe the evolution of medical change, with an emphasis on ethics and its current place in Iran.

    Materials and Methods

    This overviewed article has been prepared by searching for library resources and scientific databases, using the websites such as Sid, search engine Google, Google scholar.

    Results

    History of Medicine in Iran is dated about four centuries before Christ and as the evidences show, since that time, all the Iranian physicians paid specific attention to ethics and have taken many effective actions for promotion of medical ethics. In present time; there are also many efforts being done that it is good to mentioned, the study centers about ethics have decided to add related course to ethics and presenting ethic codes in universities.

    Discussion and conclusions

    In our country, despite the rich historical background, medical ethics has not been found in its right place. Promotion of medical ethics in our country is not separated from medical science so managers, program makers, medical instructors can promote the professional function of caring personnel by presenting instructional programs and codifying right sides regarding observing ethics.

    Keywords: Evolution, History ethics, Iran, Medicine history}
  • سید محمد علی قریشی زاده*
    در این مقاله سرگذشت بیماران روانی در تبریز و پیشینه روانپزشکی در این شهر مرور شده است و نگاهی به تاریخچه روانپزشکی قدیم و نوین در تبریز و سیر تکاملی آن دارد. در تاریخچه قدیم طب و روانپزشکی در تبریز، نام دانشگاه ربع رشیدی و بیمارستان ها و خدمات پزشکی آن قابل ذکر است. بزرگ ترین بیمارستان در ایران در قرن هشتم هجری یا سیزدهم میلادی که مقارن با قرون وسطی در غرب بود، توسط خواجه رشید الدین فضل الله همدانی در شهر تبریز، پایتخت آن زمان امپراتوری بزرگ ایران در دانشگاه ربع رشیدی بنا نهاده شد و در آن مداوای بیماران از جمله بیماران روانی به طرز اخلاقی و با علم روز انجام می شد؛ با این حال، متاسفانه فقط بیست سال دوام داشت و پس از قتل خواجه با خاک یکسان شد. بعد از آن تا زمان تاسیس دانشگاه تبریز در سال 1329 شمسی و دانشکده پزشکی و بخش روانپزشکی در سال 1331، وضع روانپزشکی و مراقبت بیماران دورانی بسیار نابسامان و آشفته را گذرانده است.
    کلید واژگان: تاریخچه, روانپزشکی, تبریز}
    Seied Mohammad Ali Goreishizadeh *
    History of Psychiatry and Psychology
    Keywords: History, psychiatry, Tabriz}
  • مجتبی پارسا، باقر لاریجانی
    در مورد عدم رعایت موازین اخلاقی در پژوهش های پزشکی در بسیاری از کشور های جهان شواهدی جدی می توان یافت. در تاریخ آمریکا انجام آزمایش های غیراخلاقی و حتی غیرانسانی بر روی انسان ها از زمان برده داری وجود داشته است و متاسفانه بیش تر سیاهان و بردگان، افراد فقیر، ناتوانان جسمی و روانی و زندانیان سوژه ی این آزمایش ها بوده اند. به عنوان مثال، می توان به مطالعه ی Tuskegee در آمریکا که بر روی سیاهان انجام شد اشاره کرد. از نمونه های دیگر می توان به آزمایش های زجرآوری که در زندان های آمریکا یا نازی ها بر روی زندانیان انجام شد یاد کرد. در این مقاله به بعضی از آزمایش ها و پژوهش های مشهور غیراخلاقی انجام شده چه از منظر نادیده گرفتن شان و کرامت انسانی یا بعضا از منظر صحت و اعتبار پژوهش اشاره خواهد شد. از طرف دیگر، در پاسخ به این فجایع، کدها و بیانیه هایی هم در جهت مقابله با آن ها وضع شدند که از جمله می توان به گزارش بلمونت در پاسخ به رسوایی Tuskegee یا کد نورمبرگ در پاسخ به آزمایش های غیرانسانی نازی ها بر روی سوژه های انسانی اشاره کرد. در تاریخ پزشکی کشور ما ایران، هر چند سابقه ی این چنین اعمال رنج آوری دیده نمی شود، به این معنا نیست که موازین اخلاقی در پژوهش های پزشکی کاملا رعایت می شوند. لذا، لزوم وضع کدها و دستورالعمل های حرفه ای یا وضع قوانین و مقررات برای جلوگیری از انحرافات احتمالی در مسیر پژوهش علاوه بر مواردی که تاکنون وضع شده اند ضروری به نظر می رسد.
    کلید واژگان: پژوهش (آزمایش) های غیراخلاقی, تاریخچه, اخلاق پزشکی}
  • علیرضا ایرج پور
    ارتقای کیفیت آموزش و برون داد آن در ارائه خدمات سلامت همواره مورد توجه سیاست گذاران ارشد و مجریان برنامه های آموزشی بوده است. توسعه تعاملات بین حرفه ای به عنوان یکی از راهبردهای اجتماعی نمودن فراگیران حوزه سلامت در فضای کار گروهی از رویکردهای تاثیر گذار دراین راستاست. به اشتراک گذاشتن دانش و تجربیات فراگیران علوم سلامت فرصت هایی را فراهم می کند تا تعاملات بین حرفه ای را به هنگام خدمت بیاموزند. این نوشتار بر آن است تا ضمن تعریف واژه های رایج در آموزش بین حرفه ای، از طریق ارائه نتایج یک مرور نظام مند، به ترسیم تصویری از تاریخچه پیدایش و توسعه این رویکرد در کشورهای پیشگام بپردازد. در این رهگذر نقش سازمان بهداشت جهانی، سازمان های ملی و بین المللی بر بسط نتایج ابداعات آموزشی در این حوزه ارائه می گردد. اهرم های بیرونی و درونی نظام سلامت که ضرورت سرمایه گذاری بر بهبود تعاملات بین حرفه ای از طریق آموزش را آشکار می کند، در ادامه می آید. همچنین مزایای مبتنی بر شواهد استفاده از این رویکرد و مبانی نظری زیربنای آن به اجمال مطرح می شود. این نوشتار با طبقه بندی الگوهای مورد استفاده در اجرای ابداعات آموزشی و شیوه طراحی آنها همراه با تاریخچه ای از توجه به آموزش بین حرفه ای در ایران خاتمه می یابد.
    کلید واژگان: آموزش بین حرفه ای, تاریخچه, نظام سلامت, فراگیران, الگوها و نظریه ها, جمهوری اسلامی ایران}
    Alireza Irajpour
    The quality of education and its output in the health care services has been strongly considered by educational policymakers and managers. The development of inter-professional collaboration has been identified as an influential strategy to socialize learners in various health care professionals. Sharing knowledge and experiences in Inter-Professional Education (IPE) provides health care students with opportunities to learn inter-professional interactions for their future health care services. This paper aims to present the trajectory of IPE through a systematic search. It defines relevant terminology of IPE followed by drawing the history of IPE especially in pioneer countries. The role of World Health Organization, national and international bodies in such development also are presented. Various internal and external levers enforcing investment on the improvement of inter-professional collaboration are scrutinized. Different evidence-based advantages of IPE and its theoretical basis will be addressed.. Also various models of IPE initiatives utilized around the world are summarized. The paper comes to the end with the history of IPE and its development in Islamic Republic of Iran.
  • فرهاد حافظی، کمال کوچک زاده، بیژن نقیب زاده
    در حال حاضر جراحی زیبایی بینی از جمله متداولترین و در عین حال پرطرفدارترین اعمال جراحی در دنیا و بخصوص در کشور ما می باشد و نتیجه آن به مهارت، علم و دانش، دقت نظر، زیبا شناسی، روانشناسی و درایت جراح وابسته است. جراحان ایرانی که در این ر شته فعالیت می کنند دارای تجربه بالایی بوده و نظرات آنها در دنیا مورد توجه می باشد. در جستجوی گوگل در اینترنت، چندین مرکز خبرگزاری جهان، ایران را به عنوان پایتخت جراحی بینی جهان معرفی کرده اند.1 این عمل حدود 50 سال پیش در ایران شروع شده و روز بروز طرفداران بیشتری در بین مردم و جراحان رشته های مختلف بخود جلب کرده است که این روند باعث شد تا بررسی اجمالی در مورد این جراحی را در اختیار همکاران قرار دهیم.
    کلید واژگان: راینوپلاستی, تاریخچه, جراحی بینی}
    There is an increasing trend in the world population toward doing nose surgery. Aesthetic surgery of the nose is one of the most popular ones, especially in this part of the world. The outcome of this sophisticated operation is directly related to the skill and knowledge of the surgeon and his good understanding of aesthetics and psychology. Iranian surgeons have developed great success in this field and their ideas are spreading in the world. Looking at Google search engine under “nose surgery”, you find out that several famous international press agencies refer to Iran as the world capital of nose surgery. This operation was introduced in this country about 50 years ago and since then more surgeons and patients became interested in doing this procedure. This trend persuaded us to write a background and current overview for colleagues who are interested in this subject.
  • تاریخ نوروآناتومی در ایران باستان
    محمدتقی جغتایی، سعید ملیحی الذاکرینی، بابک ابهری لاله
  • محمدرضا باغبان اسلامی نژاد
    سلولهای بنیادی مزانشیمی که نوعی سلول بنیادی بزرگسال محسوب می شوند، با دو خاصیت توان خود تجدیدی برای مدت طولانی و پتانسیل تمایز به سلولهای بافتهای اسکلتی شناخته می شوند. این سلولها ابتدا از مغز استخوان جدا شدند ولی تحقیقات بعدی نشان داد که برخی بافتهای بدن نیز حاوی سلولهای بنیادی مزانشیمی است. با وجود اهمیت سلولهای بنیادی مزانشیمی در سلول درمانی هنوز برخی از جنبه های زیست شناختی، نظیر مکانیسمهای تمایز و تقسیمات خودتجدیدی به خوبی درک نشده است. همچنین، تا به حال یک مارکر ویژه برای این سلولها شناسایی نشده است. در نوشته حاضر اطلاعات موجود در ارتباط با جنبه های مختلف سلولهای بنیادی مزانشیمی شامل تاریخچه، روش های جدا سازی، مارکرهای سطحی، کشت و تکثیر سلول در محیط آزمایشگاهی، تقسیمات خود تجدیدی و بالاخره پتانسیل تمایز آنها مرور شده است.
    کلید واژگان: سلولهای بنیادی, زیست شناسی, تاریخچه}
    M. Baghaban Eslaminejad
    Mesenchymal stem cells (MSCs) as a kind of adult stem cells possess two properties of long term self-renewal ability and multilineage differentiation potential into skeletal cell lineages. MSCs were first isolated and described from bone marrow samples. Further investigations have identified several other tissues as alternative sources for these cells. In spite of the clinical importance of MSCs some biological aspects of them including their self-renewal proliferation and differentiation potential have not yet been fully understood. Furthermore the specific surface markers for these cells remained to be investigated. In present paper the existing data regarding to the different aspects of mesenchymal stem cells including the history isolation method surface markers in vitro culture and expansion of the cells self-renewal proliferation and finally their differentiation potential have been reviewed.
    Keywords: Stem Cells Biology History}
  • پزشکی خانواده: موقعیت در جهان، ضرورت در ایران
    محمدرضا سهرابی، سهیل سعادت، زهرا حاجی هاشمی

    با گرایش پزشکان به رشته های تخصصی، در سال 1969 تخصص پزشکی خانواده برای اعتبار بخشی به حیطه جنرالیسم و خروج آن از بحران در آمریکا شکل گرفت و به عنوان محور تلاشهای جهانی برای بهبود کیفیت، هزینه - اثربخشی و برابری در سیستمهای مراقبت های سلامتی معرفی شد.
    این رشته علیرغم موفقیتهایی که در ابتدا داشت، با گذشت زمان با چالشهایی روبرو شد و نتوانست الگوی جدیدی برای خدمات سلامتی ارایه کند که بهترین درمان ممکن را در پی داشته باشد، خطاها را کم کند و پیامدهای سلامتی را بهبود بخشد. در سالهای اخیر تمایل پزشکان برای تحصیل در این رشته کاهش یافته و مردم نیز آنها را به عنوان یک متخصص به رسمیت نمی شناسند.در ایران نیز اخیرا پیشنهاد برقراری این رشته مطرح شده است. اما قبل از برقراری شتابزده این رشته باید سوالات و ابهاماتی که در زمینه برقراری این رشته در کشور وجود دارد و همچنین تجربیات جهانی مورد توجه قرار گرفته، و از نظر هزینه - فایده و هزینه - تاثیر بررسی شود.

    کلید واژگان: پزشکی خانواده, تاریخچه, ایران}
  • علی غنجال، منیره متقی، صدیقه میرهاشمی، عبدالرضا دلاوری
    مقدمه
    در شروع جنگ عراق علیه ایران، کار امداد و انتقال مجروحین حالت متمرکز و منسجمی نداشت. با تشکیل قرارگاه های عملیاتی، ستاد امداد و درمان در قرارگاه های جنوب، غرب و شمال غرب ایجاد شد و به دنبال آن بهداری قرارگاه ها به وجود آمد. در سال 1364 فکر تشکیل یک سیستم متمرکز امداد و انتقال قوت گرفت و در سال بعد (1365) به علت ضرورت های جنگ، تیپ امداد و انتقال با هدف سازمان و سامان دهی و هدایت منسجم و متمرکز امور مرتبط با امداد، درمان و انتقال نیروهای عملیاتی در مناطق جنگی ایجاد گردید و در طول جنگ با ایجاد ستادهای امداد و انتقال زمینی و هوایی و نیز گردان های امداد و انتقال زمینی، هوایی و دریایی، با بهره گیری از نیروهای مختلف تخصصی و مردمی توانست خدمات شایان توجهی به مجروحین و مصدومین جنگ نماید. در این راه نیز شهدای زیادی تقدیم اسلام و انقلاب نمود. هدف این مقاله بیان تاریخچه، علل، روند و چگونگی تشکیلات تیپ امداد و انتقال در طول جنگ عراق علیه ایران می باشد.
    روش انجام کار: جهت انجام این تحقیق، ضمن مراجعه به افراد مسئول و دست اندرکار ایجاد و شکل گیری و مسئولین اجرا یی آن و انجام مصاحبه حضوری با آنها و پرسشنامه محقق ساخته و اسناد موجود در بهداری نیروی زمینی سپاه، قرارگاه های عملیاتی، مرکز اسناد جنگ، ادارات بهداری، طرح و برنامه و عملیات ستاد مشترک رجوع گردید و با بررسی منابع و اطلاعات موجود، روش های به کار گرفته شده در طول جنگ مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید که روند امداد و انتقال مجروحین و مصدومین از ابتدای جنگ تحمیلی تا پایان آن (مخصوصا بعد از تشکیل تیپ امداد و انتقال در سال 65) تغییرات بسیار اساسی نموده است. سازمان تیپ امداد و انتقال و تشکیلات وابسته به آن نیز در طی روند تکاملی خود از یک سازمان اولیه و ساده به سازمانی گسترده، هدفمند و همه جانبه تبدیل شد به نحوی که در پایان جنگ دارای قدرت عملیاتی بالای ی گردیده بود.
    بحث: توسعه ستادهای امداد و انتقال و نتایج حاصل از آن یکی از فعالیت های ماندگار و ارزشمند سپاه می باشد. بنابراین لازم است که در حفظ و نگهداری این تجارب اهتمام ورزید و روش های امدادی سریع و مؤثر را به ویژه در شرایط بحران و جنگ نامتقارن توسعه داد.
    کلید واژگان: تیپ امداد و انتقال, تاریخچه, ساختار, جنگ عراق و ایران}
  • تاریخچه پزشکی قانونی در ایران
    فریدون سبزی، حسن تیموری
    تاریخ طب با اولین درد در بشر شروع شده است و برای تسکین درد، بشر در آن زمان به خرافات و موهومات پناه برده است و این مساله زمینه ساز سودجویی افراد ناباب از علم پزشکی را فراهم آورده است. بتدریج برای جلوگیری از این مساله قوانینی بوجود آمد که بنیان پزشکی قانونی برآن نهاده است. در ایران باستان اولین پزشک که پزشک قانونی نیز بوده است تریتا نام دارد. محمد ابن زید قریشی اولین محتسب و شاید اولین پزشک قانونی در تاریخ طب اسلامی و ایرانی است. تشریح که اساس طب قانونی است در بین اطباء ایرانی سابقه دیرینه دارد.یکی از این پزشکان ایرانی مسیحی و متبحر در این فن یوحنا ابن ماسویه است که اولین بار میمونی را تشریح نمود. در قرون اخیر طب قانونی با کالبد گشایی مهندس اطریشی زاتی توسط دکتر پولاک جنبه رسمی به خود گرفت. پولاک به عنوان معلم دارالفنون استخدام شده بود.
    کلید واژگان: قانون, تاریخچه, پزشکی}
  • بررسی اخذ تاریخچه پرستاری از بیماران توسط پرستاران بخشهای داخلی - جراحی
    علی بیگ مرادی، مهین بغارپوش، مجتبی ویس مرادی
    مقدمه و هدف
    تاریخچه پرستاری با تمام جنبه های وجودی بیمار در ارتباط است. همچنین شناخت نیازهای مراقبتی بیماران به اخذ شرح حال دقیق احتیاج دارد. لذا بنا بر اهمیت آن جهت ارزیابی وضعیت موجود پژوهشی به منظور بررسی میزان اخذ تاریخچه پرستاری (شرح حال) از بیماران بستری توسط کارشناسان پرستاری شاغل در بخشهای داخلی و جراحی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهر همدان در سال 1381 صورت نگرفته است.
    کلید واژگان: تاریخچه, پرستاری, داخلی - جراحی}
  • سیدعلی ضیایی
    اولین استفاده از گیاهان دارویی در خاورمیانه و مربوط به عصر پارینه سنگی است. مسافران و تاجران روش های معالجه یونانیان و رومیان را به اطبای چینی و هندی معرفی کردند که آنها نیز این تجربیات را با تجربیات قدیمی تر خویش مخلوط نمودند. بعدها با برپایی جنگ های صلیبی طب یونانی (اسلامی) نیز به طب اروپایی راه یافت. این اختلاط دانش استفاده از گیاهان دارویی بین اروپاییان و آسیایی ها به استاندارد کردن استفاده از آن کمک کرد. کتبی که در این زمینه وجود دارند همگی به حفظ، پراکندگی و استاندارد کردن این دانش کمک نمودند.
    کلید واژگان: طب گیاهی, طب سنتی, تاریخچه}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال