تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری سالک
بیماری سالک در 88 کشور جهان آندمیک است و 350 میلیون نفر در جهان در معرض خطر این بیماری قرار دارند با توجه به اهمیت آموزش جمعیت های بزرگ، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری سالک در خانواده های تحت پوشش رابطین سلامت شهر جاجرم انجام شد.
در این مطالعه نیمه تجربی 60 رابط بهداشتی و 120 سرپرست خانوار ساکن در شهر جاجرم در سال 1392 به روش نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب شدند. مداخله آموزشی با استفاده از مدل طراحی شده بزنف بر روی رابطین صورت گرفت و تاثیر مداخله بر روی سرپرست خانوارها از طریق جمع آوری داده ها قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه سنجیده شد. داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS16 و آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل، تی زوج، من ویتنی، کای اسکوئر و ویلکاکسون) تجزیه و تحلیل شد.
میانگین نمرات مربوط به آگاهی، نگرش، قصد رفتار، عوامل قادر کننده و رفتار سرپرست خانوارهای تحت پوشش رابطین بعد از مداخله آموزشی در گروه مداخله به طور معنی داری افزایش داشت. همچنین بعد از مداخله آموزشی تاثیر همسر، روحانی محل، رابطین بهداشتی و کارکنان بهداشتی بر سرپرست خانوارها بین گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری داشتند.
مدل آموزشی بزنف منجر به تغییر رفتار آموزشی و انجام اقدامات پیشگیرانه در خانواده های تحت پوشش رابطین شده است. لذا پیشنهاد می شود در برنامه ریزی و مداخلات از این مدل جهت آموزش خانواده درزمینه پیشگیری از بیماری سالک استفاده شود.
-
Some epidemiological feature of human visceral leishmaniasis in North Khorasan Province during 2010-2018
Mitra Salehi, Seyed Mohammad Saadati, *, Reza Shafiei, HamidReza Shoraka
Health Science Monitor, Spring 2024 -
Emergence of Mosquito-borne Viruses in Iran and Adjacent Countries: The Case of Chikungunya
Hasan Bakhshi, Amir Masoud Jafari-Nozad, , Hamed Ghasemzadeh- Moghaddam, Mona Fani, Mohammad Shoushtari, Navid Dinparast-Djadid *, Anna-Bella Failloux
Journal of Health Sciences and Surveillance System, Jul 2023