مقایسه امید و خودپنداره بدنی در افراد ترانس سکچوالیسم با و بدون عمل جراحی تغییر جنسیت
ترانس سکشوالیسم یک اختلال هویت جنسی است که در آن افراد به طور قطع و یقین باور دارند که جنسیت روانی آن ها با جنس آناتومی آنها در تضاد است. آنها میل شدیدی به شبیه بودن به جنس مخالف خود دارند و دوست دارند از سوی جامعه به همان جنسی که خود را متعلق به آن می دانند پذیرفته شوند. برای رسیدن به این باور دست به عمل های جراحی تغییر جنسیت می زنند. این پژوهش با هدف مقایسه امید و خودپنداره بدنی در افراد ترانس سکچوال مرد به زن و زن به مرد با و بدون عمل جراحی تغییر جنسیت انجام شد.
پژوهش حاضر با هدف مقایسه امید به زندگی و خود پنداره بدنی افراد ترانس سکشوال با و بدون عمل جراحی تغییر جنسیت انجام شده است که به این منظور افراد گروه نمونه 25 نفر بدون عمل جراحی و 25 نفر با عمل جراحی تغییر جنسیت از طریق نمونه گیری تصادفی ساده و گلوله برفی در سال 1395 در مرکز عمل جراحی تغییر جنسیت دی کلینیک واقع در بلوار میرداماد در شهر تهران انتخاب شدند که از این تعداد 25 نفر عمل نکرده، 14 نفر مرد و 11 نفر زن بودند و از 25 نفر گروه عمل کرده، 12 نفر مرد و 13 نفر زن بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی امید به زندگی اسنایدر و پرسش نامه ی خود پنداره بدنی کش بوده است، داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و همچنین آمار استنباطی نظیر تحلیل واریانس چند متغیره (مانووا) و با نرم افزار spss نسخه 21 تحلیل شدند.
با توجه به دو زیر مقیاس اراده و انگیزه امید به زندگی نشان داده شد که بین زیر مقیاس اراده در افراد ترانس سکچوال با و بدون عمل جراحی تغییر جنسیت تفاوتی وجود ندارد (137/0= P 288/2=(48 و 1) F) اما در زیر مقیاس انگیزه تفاوت معنادار است (029/0= P 071/5 =(48 و 1) F). و با توجه به زیر مقیاس های خود پنداره بدنی، در ابعاد ظاهری (095/0= P 909/2= (48 و 1) F) و تناسبی (235/0P= 446/1 = (48 و 1) F) در افراد ترانس سکچوال با و بدون عمل جراحی تغییر جنسیت تفاوت معنادار نیست ولیکن در بعد سلامتی تفاوت معنادار است (004/0= P 325/9 =(48 و 1) F) در سطح 05/0= α.
به طور کلی نتایج نشان داده که بین خود پنداره بدنی و امید به زندگی افراد ترانس سکشوال با و بدون عمل جراحی تغییر جنسیت تفاوت معنادار وجود دارد. افرادی که دچار اختلال هویت جنسی بودند و عمل جراحی تغییر جنسیت را انجام دادند خود پنداره بدنی محسوس و واضح تری نسبت به قبل از عمل دارند و همچنین امید به زندگی در آن ها نسبت به قبل از عمل افزایش یافته است.
-
The effect of spiritual counseling based on the sound heart model on resilience and parenting competence in mothers with intellectually disabled children
Arefeh Sadeghi, Anahita Khodabakhshi-Koolaee *, Minoo Asadzandi
Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal, Autumn 2024 -
Understanding the Process and Nature of Grief and Loss in the Family Members of COVID-19 Victims: Developing and Elaborating the Model for Psychological Adjustment with Grief from a Mixed Methods Approach
Jamileh Mansoori, Anahita Khodabakhshi-Koolaee, Mohammadreza Falsafinejad *, Leila Kashani Vahid
Journal of adolescent and youth psychological studies, Dec 2024