اثر پروتکل های کم حجم و پر حجم تمرینات HIIT بر پروفایل لیپیدی و لپتین مردان دیابتی نوع 2
فعالیت ورزشی منجر به سازگاری های متابولیکی و فیزیولوژیکی می گردد که ممکن است نقش سودمندی برای بیماران دیابتی داشته باشد. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر تمرینات اینتروال شدید(HIIT) کم حجم و پر حجم بر لپتین سرم و برخی از شاخصهای نیمرخ لیپیدی خون مردان دیابتی نوع 2 می باشد.
در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 30 بیمار مرد مبتلا به دیابت نوع 2 به سه گروه ده نفری، تمرینات HIIT پرحجم، کم حجم و گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های کم حجم تا دو دقیقه و پرحجم تا شش دقیقه به مدت 8 هفته تمرینات را انجام دادند. شاخص های نیمرخ لیپیدی خون قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی اندازه گیری گردید. از آزمون آماری T هم بسته، کواریانس و آزمون تعقیبی LSD جهت مقایسه داده ها استفاده شد.
تفاوت معنی داری قبل و بعد از 8 هفته تمرینات HIIT کم حجم در تری گلیسیرید وجود داشت (049/0 = p) اما در لپتین سرم، کلسترول، LDL-C و HDL-C مردان مبتلا به دیابت نوع 2 تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 < p). با بررسی دوبه دویی گروهها، بین گروه پر حجم و کنترل (021/0 = p) و کم حجم و کنترل (011/0 = p)، میزان HDL-C درگروههای تمرین نسبت به کنترل افزایش معنی داری وجود داشت.
با توجه به سایر سازگاری های اثبات شده تمرینات HIIT بر تری گلیسیرید، HDL و بهبود شاخص های گلایسمیک بعنوان تمریناتی مفید و ایمن جهت اجرا برای بیماران دیابتی نوع 2 می باشد. بنابراین با توجه به صرفه زمانی، سازگاریهای متابولیکی، عملکردی و فیزیولوژیکی تمرینات HIIT این تمرینات در کنار سایر تمرینات ورزشی جهت بهبود شرایط بیماری و کاهش خطرات بیماری قلبی عروق و عوارض دیابت نوع 2 به بیماران توصیه شود.
لپتین ، HIIT ، دیابت نوع 2 ، نیمرخ لیپیدی
-
Impact of the FIFA 11+ Warm-up Program on Injury Prevention in Soccer Players and Other Sports: A Systematic Review
Reza Sharifatpour, Hamid Abbasi, Saeed Abedinzadeh *
Journal of Rehabilitation Sciences and Research, Jun 2024 -
نقش پیش بینی کنندگی فعالیت بدنی در واکنش پذیری نسبت به استرس و استحکام روانی کارکنان فراجا
محمود صادقیان بخی، حسین صمدی*، ، سعید عابدین زاده ماسوله
نشریه طب انتظامی، زمستان 1402