گزارش یک مورد اکرین هیدروسیستوما
هیدروسیستوما ضایعات کیستیک خوش خیم با منشا غدد عرقی هستند که اغلب در سر و گردن مشاهده می شوند. تظاهر این ضایعات در چشم نادر بوده و می توانند به صورت منفرد یا متعدد باشند. شیوع هیدروسیستوما در زنان و مردان و نژاد های مختلف، یکسان است. بهبود خودکار آن به ویژه در ضایعات بزرگ، نادر بوده و درمان قطعی آن شامل جراحی و برداشتن کامل دیواره های کیست می باشد.
بیمار مردی 44 ساله با توده پلک تحتانی چشم راست بود. توده کیستیک در ملتحمه تحتانی قرار داشت و طی شش ماه گذشته بزرگتر شده بود. سایر معاینات هر دو چشم نرمال بودند. توده مورد نظر تحت بی حسی موضعی ضایعه از طریق ایجاد برش در ملتحمه تحتانی توسط قیچی به طور کامل و بدون پاره شدن کپسول ضایعه خارج شد. ابعاد ضایعه حدود 10×12×8 میلی متر بود. در برش بافت شناسی، یک ضایعه کیستیک با جدار مفروش شده از دو ردیف سلول اپیتلیومی مکعبی مشاهده شد که نشان دهنده اکرین هیدروسیستوما بود.
اگرچه ضایعات اکرین هیدروسیستوما به صورت نادر اوربیت را در گیر می کنند؛ اما باید در تشخیص افتراقی توده های کیستیک اطراف چشم مورد توجه قرار گیرند. اگر خارج کردن ضایعه به طور کامل و بدون پاره شدن کپسول (همچون بیمار مورد نظر) انجام شود، عود بسیار نادری خواهد داشت.