اثرات نامتقارن مصرف انرژی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی ایران با استفاده از الگوی غیرخطی خودرگرسیون با وقفه های گسترده (NARDL)
انرژی از جمله عواملی است که در اکثر فعالیت های اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد. امنیت اقتصادی اکثر کشورها در گرو دسترسی مطمین به انرژی است. از این رو، تولید و مصرف حامل های انرژی و کاربرد بهینه آنها از اهمیتی خاص برخوردار است. هدف از انجام این مطالعه بررسی رابطه مصرف انرژی و رشد اقتصادی در چارچوب الگوی غیرخطی خودرگرسیون با وقفه های گسترده (NARDL) است. برای بررسی ارتباط نامتقارن بین متغیرهای پژوهش از داده های فصلی طی دوره 1397-1380 استفاده شده است. نتایج نشان داد که شوک مثبت طولانی مدت در مصرف انرژی تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی دارد و شوک منفی نیز تاثیر مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی دارد. افزایش یا کاهش یک درصدی در مصرف انرژی رشد اقتصادی بخش کشاورزی را به ترتیب 8539/0 و 9657/0 افزایش می دهد. همچنین نتایج آزمون علیت نامتقارن بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی بخش کشاورزی حاکی از وجود یک رابطه علیت متقارن از مصرف انرژی به رشد اقتصادی بخش کشاورزی را نشان داد. رابطه علیت نامتقارن از شوک مثبت مصرف انرژی به رشد اقتصادی بخش کشاورزی وجود دارد. در نتیجه علیت نامتقارن بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی بخش کشاورزی در شوک های مثبت به دست آمد و رابطه علیت نامتقارنی از شوک منفی در مصرف انرژی و رشد اقتصادی بخش کشاورزی به دست نیامد. بنابراین سیاست گذاران باید سرمایه های جدیدی برای ایجاد نیروگاه های جدید انرژی در کشور جذب کنند، تا بتوانند تولید انرژی را تسریع و از تامین انرژی لازم برای صنایع اطمینان حاصل کنند.
انرژی ، رشد افتصادی ، الگوی NARDL ، ایران
-
پیش بینی تغییرات برخی متغیرهای اقلیمی دشت جیرفت با استفاده از ریزمقیاس گردانی LARS-WG و خروجی مدل HadCM3 تحت سناریوهای مختلف و شبیه سازی الگوی کشت
محمدجواد مهدی زاده*، حمید محمدی، ، علی آذره
مجله سامانه های سطوح آبگیر باران، تابستان 1403 -
ارزش گذاری اراضی کشاورزی دشت سیستان با استفاده از روش قیمت گذاری هدانیک
هما نارویی، حمید محمدی*، محمدجواد مهدی زاده راینی، وحید دهباشی
نشریه علوم محیطی، بهار 1403 -
بررسی تاثیرکوتاه مدت و بلند مدت عوامل موثر بر کیفیت محیط زیست دراقتصاد ایران
عالیه حسینی، حمید محمدی*، ، وحید دهباشی
نشریه مطالعات علوم محیط زیست، پاییز 1403 -
اثر پذیرش راهبرد های مقابله با تغییر اقلیم بر کارایی فنی گندمکاران منطقه سیستان
هما ناروئی، *، ماشاءالله سالارپور، علیرضا کیخا، رضا اسفنجاری کناری
مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی، تابستان 1403 -
بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر تغییرات سطح زیر کشت محصولات کشاورزی منتخب دشت جیرفت
محمدجواد مهدی زاده راینی*، حمید محمدی، ، علی آذره
مجله مدیریت بیابان، بهار 1403