مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی شناختی و رفتاردرمانی دیالکتیک بر رفتارهای تکانشی، تنظیم هیجان و باورهای غیرمنطقی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه
رفتارهای تکانشی، تنظیم هیجان و باورهای غیرمنطقی از متغیرهای موثر بر سلامت روان دانش آموزان هستند. رفتاردرمانی شناختی و دیالکتیک، رویکردهایی کارآمد جهت کاهش اختلالات رفتاری نوجوانان می باشند. پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی شناختی و رفتاردرمانی دیالکتیک بر رفتارهای تکانشی، تنظیم هیجان و باورهای غیرمنطقی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه انجام شد.
جامعه آماری این پژوهش نیمه آزمایشی، کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان رامسر در سال تحصیلی 96-1395 بودند. تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های مداخله و کنترل قرار گرفتند (15 نفر در هر گروه). گروه ها، پرسشنامه های تکانشوری، باورهای غیرمنطقی و تنظیم هیجان را در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. گروه های آزمایشی 8 جلسه 90 دقیقه ای رفتاردرمانی شناختی و دیالکتیک دریافت کردند و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شدند.
نمرات پس آزمون رفتارهای تکانشی و باورهای غیرمنطقی در گروه های رفتاردرمانی شناختی و رفتاردرمانی دیالکتیکی نسبت به پیش آزمون به طور معنی دار کاهش یافت (001/0<p). نمرات پس آزمون تنظیم هیجان گروه رفتاردرمانی شناختی و رفتاردرمانی دیالکتیکی نسبت به پیش آزمون افزایش معنی دار نشان داد (001/0<p) که این تاثیرات در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت.
رفتاردرمانی شناختی و رفتاردرمانی دیالکتیکی می توانند به عنوان درمان های موثری برای کاهش رفتارهای تکانشی، باورهای غیرمنطقی و بهبود تنظیم هیجان در دانش آموزان دختر مورد استفاده قرار گیرند و تفاوتی بین آن ها از این جهت وجود ندارد.
-
اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی بر تعلل ورزی و خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی
*، سپیده انصاری، نسیم مصرخانی
نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، امرداد و شهریور 1402 -
مقایسه تاثیر رویکرد خانواده درمانی بوئن و مدل مک مستر بر باورهای ارتباطی زوجین خواستار طلاق
، فرهاد اصغری*، الهه نادی، علی صیادی
فصلنامه مددکاری اجتماعی، بهار 1399