بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه ایرانی سیاهه سلامت روان (38-MHI) در کارکنان نظامی و تدوین مقیاس دروغ سنج برای آن

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

 تشخیص به موقع و زودهنگام پریشانی های روان شناختی و اطمینان از سطوح سلامت روان شناختی کارکنان نظامی با استفاده از ابزارهای غربالگری از اهمیت زیادی در افزایش عملکرد و توان رزم نیروهای مسلح برخوردار می باشد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه ایرانی سیاهه سلامت روان (MHI-38) در کارکنان نظامی و تدوین مقیاس دروغ سنج برای آن بود.

روش ها

پژوهش حاضر در چارچوب طرحی توصیفی و روان سنجی مبتنی بر همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران بود که 420 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای از بین آن ها انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سیاهه سلامت روان (MHI-38)، مقیاس اضطراب بک (BAI)، مقیاس افسردگی بک ویرایش دوم (BDA-II) و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) استفاده شد. جهت بررسی روایی صوری سیاهه از روش کیفی، همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و جهت بررسی پایایی بازآزمایی، روایی همزمان، روایی واگرا و روایی همگرا از ضریب همبستگی پیرسون از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

یافته ها

مقدار همسانی درونی سیاهه سلامت روان برحسب آلفای کرونباخ برای بهزیستی و درماندگی روان شناختی و کل مقیاس به ترتیب 0/79، 0/80 و 0/81 به دست آمد. همچنین ضریب پایایی بازآزمایی نیز به همین ترتیب 0/79، 0/76 و 0/75 محاسبه شد. روایی همزمان سیاهه سلامت روان برای بهزیستی روان شناختی 0/55- و برای درماندگی روان شناختی 0/65 به دست آمد. همچنین روایی واگرا برای بهزیستی و درماندگی روان شناختی به ترتیب 0/59- و 0/64- و روایی همگرا نیز به همین ترتیب 0/65 و 0/51 به دست آمد. همه ضرایب در سطح 0/01>P معنادار بودند.

نتیجه گیری

بر اساس نتایج حاصل شده از این مطالعه، می توان گفت که سیاهه سلامت روان از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است و می تواند برای هدف های پژوهشی و بالینی در حوزه سلامت روان نیروهای نظامی مورد استفاده قرار گیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
587 تا 598
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2344274 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)