ارزیابی کیفیت آبهای سطحی و زیرزمینی حوزه آبریز سد لتیان با استفاده از شاخص کیفیت آب
آب های سطحی و زیرزمینی منابع حیاتی مهمی در سراسر دنیا می باشند. این مطالعه کیفیت منابع آب سطحی و زیرزمینی حوضه آبریز سد لتیان طی سال های 1396 تا 1398 را با استفاده از ابزار جی آی اس و شاخص های کیفیت آب بررسی می کند.
به منظور بررسی کیفیت منابع آب، نمونه ها از 10 ایستگاه انتخابی در دو فصل پربارش و کم بارش طی سه سال گرفته شده و پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی نمونه ها ارزیابی شدند. سپس با استفاده از شاخص های کیفیت آب و مشخصات هیدروژیوشیمیایی، کیفیت منابع آب تعیین شده و نقشه پهنه بندی شاخص ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS تهیه شد. همچنین داده های هیدروژیوشیمیایی حاصل با استفاده از دیاگرام های گرافیکی پایپر، شولر، ویلکوکس و تحلیل های آماری تفسیر شدند.
نتایج نشان می دهد به طور میانگین در فصول پربارش تمام منطقه کیفیت خوب (644/30) داشته است. برای ایستگاه های آب سطحی، 3 ایستگاه در فصل پر بارش کیفیت عالی (243/44) ،2 ایستگاه در فصل کم بارش کیفیت عالی (145/40) و سایر ایستگاه ها کیفیت خوبی (92/69) داشته اند. مطابق دیاگرام پایپر نمونه ها در دو حالت Ca-Mg-SO4-Cl و Ca-Mg-HCO3 قرار گرفته و نتایج حاصل ازمطالعه ترکیب کاتیون و آنیون عمدتا به صورت Ca-Mg-HCO3 می باشد. ضریب همبستگی بین متغیرهای اصلی، رابطه معنی داری بین IRWQIGC آب زیرزمینی و GWQI آن (r = 0.87)و بین IRWQISC آب سطحی و WQI آن (r=0.68) وجود داشته اما بین کیفیت آب های زیرزمینی و سطحی منطقه رابطه معناداری وجود ندارد. میانگین کیفیت آب زیرزمینی در طی دوره مطالعه خوب (143/29) بوده است.