کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی بر تغییر رفتار تغذیه ای زنان مبتلا به دیابت نوع 2 در شهرکرد

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

دیابت نوع 2 شایع ترین نوع دیابت در دنیاست. آموزش بهداشت می تواند با تغییر رفتار بیماران از عوارض یا پیشرفت بیماری در آنان پیشگیری کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی بر تغییر رفتار تغذیه ای زنان مبتلا به دیابت نوع 2 در شهرکرد انجام پذیرفت.

مواد و روش ها

مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1398 بین 88 بیمار زن مبتلا به دیابت نوع 2 که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری مطالعه، پرسشنامه ای 3 قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و چک لیست خود ارزیابی رفتارهای تغذیه ای است. مداخله آموزشی در شش جلسه 40 دقیقه ای انجام شد. اطلاعات به دست آمده دو گروه (کنترل و مداخله) در قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله با استفاده از نرم افزار SPSS-18  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها

 تفاوت میانگین نمرات رفتارهای تغذیه ای و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی که شامل: آگاهی، حساسیت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده بود قبل، بعد و 3 ماه بعد از مداخله معنی دار نشان داده شد (0/05>P). در بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، سازه شدت درک شده با وجود روند افزایشی معنی دار نبوده است (0/05<P).

نتیجه گیری 

یافته این مطالعه نشان دهنده این بود که آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی موجب بهبود رفتارهای تغذیه ای بیماران زن مبتلا به دیابت نوع 2 خواهد شد و می تواند به برنامه ریزان و سیاست گذاران کمک کند تا بتوانند در راستای تغییر رفتار این گروه از بیماران گامی اساسی بردارند.

زبان:
فارسی
صفحات:
47 تا 59
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2366059 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)