کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی بر تغییر رفتار تغذیه ای زنان مبتلا به دیابت نوع 2 در شهرکرد
دیابت نوع 2 شایع ترین نوع دیابت در دنیاست. آموزش بهداشت می تواند با تغییر رفتار بیماران از عوارض یا پیشرفت بیماری در آنان پیشگیری کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی بر تغییر رفتار تغذیه ای زنان مبتلا به دیابت نوع 2 در شهرکرد انجام پذیرفت.
مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1398 بین 88 بیمار زن مبتلا به دیابت نوع 2 که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری مطالعه، پرسشنامه ای 3 قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و چک لیست خود ارزیابی رفتارهای تغذیه ای است. مداخله آموزشی در شش جلسه 40 دقیقه ای انجام شد. اطلاعات به دست آمده دو گروه (کنترل و مداخله) در قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله با استفاده از نرم افزار SPSS-18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
تفاوت میانگین نمرات رفتارهای تغذیه ای و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی که شامل: آگاهی، حساسیت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده بود قبل، بعد و 3 ماه بعد از مداخله معنی دار نشان داده شد (0/05>P). در بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، سازه شدت درک شده با وجود روند افزایشی معنی دار نبوده است (0/05<P).
یافته این مطالعه نشان دهنده این بود که آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی موجب بهبود رفتارهای تغذیه ای بیماران زن مبتلا به دیابت نوع 2 خواهد شد و می تواند به برنامه ریزان و سیاست گذاران کمک کند تا بتوانند در راستای تغییر رفتار این گروه از بیماران گامی اساسی بردارند.
-
بررسی احساس تنهایی و عوامل مرتبط با آن طی دوران پس از شیوع کرونا: یک مطالعه مقطعی در میان سالمندان بازنشسته آموزش پرورش شهر اصفهان
مریم شیردژم، مریم عمیدی مظاهری*،
مجله سلامت و سالمندی خزر، بهار و تابستان 1403 -
بررسی الگوی قاعدگی، شدت دیسمنوره و برخی عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دختر دانشگاه شهرکرد در سال 1397
زهرا کریمی، ، مسعود لطفی زاده*
فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی، بهار 1400