مقایسه نتایج عملکردی فانکشنال بین روش کلاسیک لترال و پوسترولترال در آرتروپلاستی هیپ
بیماری های مفصلی دژنراتیو درگیرکننده مفصل هیپ می توانند باعث درد و ناتوانی جسمی بیمار مبتلا شوند. هیپ آرتروپلاستی روشی استاندارد و موفق جهت ارتقاء کیفیت زندگی و کاهش هزینه درمانی برای این بیماران محسوب می شود. روش های جراحی مختلفی مانند مستقیم قدامی، جانبی (لترال) و خلفی (پوسترولترال) برای هیپ آرتروپلاستی گزارش شده است. با توجه به تلاش هایی که در زمینهی بررسی مشکلات تحرک و تعادل عملکردی این بیماران انجام شده است، هدف از این مطالعه، مقایسه نتایج عملکردی اولیه بین روش کلاسیک لترال و پوسترولترال در آرتروپلاستی هیپ به منظور تعیین روش ارجح با نتایج عملکردی بهتر می باشد.
این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده بدون گروه کنترل، در جامعه بیماران کاندید جراحی هیپ آرتروپلاستی مراجعه کننده به بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1396 انجام شد. بر اساس معیارهای واجد شرایط بودن و به روش نمونه گیری در دسترس 50 بیمار، انتخاب و وارد مطالعه شدند. پس از اخذ رضایت آگاهانه، بیماران به طور تصادفی به یکی از گروه های جراحی لترال یا پوستروپلاستی تخصیص داده شدند. توصیف و تحلیل نتایج درمانی با استفاده از نرم افزارهای GraphpPad Prism 8 و SPSSV 16 و محاسبه شاخص های آمار توصیفی و آزمون های تست دقیق فیشر X2، تی تست در سطح معنی داری 05/0 انجام پذیرفت.
متوسط نمره شاخص لگن شش ماه بعد از جراحی به روش لترال (گروه اول)، 6/1±2/99 و پس از جراحی به روش پوستریورلترال (گروه دوم)، 9/0±6/99 گزارش شد که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده نشد (001/0>P). همچنین متوسط نمره حرکت مفصل شش ماه بعد از مداخله در گروه لترال 4/6±298 و در گروه پوستریورلترال 4±299 گزارش شد که ازلحاظ آماری تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده نشد (001/0<P).
یافته های حاصل ازاین مطالعه نشان داد که تفاوت معنی داری بین نتایج حاصل ازدو روش جراحی لترال و پوستریورلترال وجود ندارد.