اثربخشی «درمان گروهی ذهن آگاهی» بر تاب آوری، کیفیت زندگی و پرفشاری خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون
درمان های روانشناختی جهت ارتقای تاب آوری و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتا به پرفشاری خون حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "درمان گروهی ذهن آگاهی" بر تاب آوری، کیفیت زندگی و پر فشاری خون در بیماران مبتا به پرفشاری خون می باشد.
روش کار :
روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل زنان و مردان مراجعه کننده به بیمارستان آتیه تهران با شکایت پرفشاری خون در فصل پاییز و زمستان سال 1401 بودند که از میان آن ها 30 تن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی درگروه مداخله و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون" (Connor-Davidson Resilience Scale)، "پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت" (World Health Organization Quality of Life Questionnaire) و "فشارسنج جیوه ای" (mercury sphygmomanometer) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و پایایی"فشارسنج جیوه ای" به روش بازآزمایی با فاصله زمانی 3 بار اندازه گیری بر روی بیماران مبتلا به پرفشاری خون اندازه گیری شد. پس از اجرای 10 جلسه "درمان گروهی ذهن آگاهی" برای گروه مداخله، داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.
یافته ها:
درمان گروهی ذهن آگاهی" بر تاب آوری، کیفیت زندگی و پرفشاری خون در گروه مداخله اثرگذار بود (001/0=P). اثر زمان بر تاب آوری، کیفیت زندگی و پر فشاری خون نسبت به مرحله پیش آزمون اثرگذار بود (001/0=P).
نتیجه گیری:
درمان گروهی ذهن آگاهی" در افزایش تاب آوری و کیفیت زندگی و کاهش فشارخون بیماران مبتلا به پرفشاری خون اثربخش بود. پیشنهاد می شود که در جهت افزایش تاب آوری و کیفیت زندگی و کاهش فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون، دوره های "درمان گروهی ذهن آگاهی" برای بیماران در کنار درمان های دارویی برگزار شود.