بررسی اثرات محافظتی عصاره هیدرواتانولی پنیرنخل بر اسپرماتوژنز موش های صحرایی نر نژاد ویستار القا شده با استات سرب
سرب از عوامل آلوده کننده زیست محیطی می باشد و بر عملکرد دستگاه های مختلف بدن از جمله دستگاه تولید مثل، اثرات مخربی دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات محافظتی عصاره هیدرواتانولی پنیرنخل بر اسپرماتوژنز موش های صحرایی نر نژاد ویستار القا شده با استات سرب بود.
در این مطالعه تجربی که در سال 1402 انجام شد، 35 سر موش صحرایی نر با محدوده وزنی 220 200 گرم وارد مطالعه شدند و به 5 گروه کنترل (دریافت کننده آب و غذای معمولی)، کنترل مثبت (دریافت کننده عصاره پنیرنخل با دوز500 میلی گرم برکیلوگرم)، شاهد (دریافت کننده استات سرب 5/0 گرم بر لیتر، در آب آشامیدنی) و تیمار 1و2 (دریافت کننده ی استات سرب و عصاره پنیر نخل با دوز 250 و 500 میلی گرم برکیلوگرم) تقسیم شدند. تزریق عصاره به صورت درون صفاقی روزانه و به مدت 2 هفته انجام شد. در پایان آزمایشات، از حیوانات خون گیری و از سرم آن هورمون های تستوسترون،LH و FSH اندازه گیری شد، سپس شمارش اسپرم انجام و نمونه های بافت شناسی بیضه ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کلموگروف- اسمیرونوف، آنالیز واریانس یک طرفه درون آزمودنی و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.
نتایج به دست آمده مطالعه حاضر نشان داد که استات سرب تخریب و نکروز در بافت بیضه موش ها ایجاد می کند. هم چنین کاهش معنی داری در تعداد اسپرم ها و سطح سرمی هورمون تستوسترون به وجود می آورد (001/0 <p). عصاره پنیر نخل موجب محافظت از بافت بیضه و افزایش روند اسپرماتوژنز در گروه های تیمار نسبت به گروه شاهد گردید. هورمون تستوسترون در گروه های تیمار نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت (05/0<p).
عصاره هیدرواتانولی پنیرنخل دارای اثر محافظتی در بافت بیضه موش های صحرایی در برابر اثرات توکسیک استات سرب است.