بررسی تغییر الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های جداشده از بیماران با عفونت بیمارستانی در بیمارستان علامه بهلول گنابادی طی سال های 1399-1396
هدف :
عفونت های بیمارستانی همواره تهدیدی جدی برای بیماران بستری در بیمارستان به شمار می روند و در سال های اخیر ظهور ایزوله های مقاوم به آنتی بیوتیک نیز بر شدت این معضل افزوده است. نوع و میزان شیوع باکتری های مولد عفونت بیمارستانی می تواند در مناطق جغرافیایی مختلف متفاوت باشد بنابراین بررسی دوره ای نوع عفونت و نیز تغییر الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری ها بسیار حائز اهمیت می باشد. از اینرو این مطالعه با هدف بررسی تغییر الگوی مقاومت میکروبی در باکتری های جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت بیمارستانی بستری در بیمارستان علامه بهلول گنابادی در طی سال های 1396 تا 1399 انجام شد.
مواد و روش ها:
بررسی مقطعی- توصیفی حاضر بر روی پرونده 392 بیمار با عفونت بیمارستانی بستری در بیمارستان علامه بهلول گنابادی در طی سال های 1396 تا 1399 انجام شد. سن و جنسیت بیماران، بخش بستری، نوع عفونت بیمارستانی، علت عفونت و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی از پرونده بیماران استخراج و در نهایت تمامی داده ها وارد نرم تفزار SPSS نسخه 21 شده و توسط تست های آماری توصیفی، تجزیه و تحلیل گردید و تغییر الگوی مقاومت میکروبی در باکتری های جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت بیمارستانی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها :
از مجموع 44204 بیمار مورد بررسی، 392 بیمار عفونت بیمارستانی داشتند. در این مطالعه شیوع عفونت بیمارستانی 88/0 درصد بود. پنومونی وابسته به ونتیلاتور (14/32%)، عفونت ادراری (55/27%) و عفونت محل جراحی (15/20%) شایع ترین شکل عفونت بیمارستانی بودند. بیشترین میزان عفونت بیمارستانی مربوط به بخش مراقبت های ویژه بود. باکتری E. coli (6/%17)، کلبسیلا (2/12%) و آسینتوباکتر (9/10%) پاتوژن های غالب مولد عفونت های بیمارستانی بودند. نتایج مربوط به بررسی تغییر الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی نشان داد که میزان مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی ایزوله های با مقاومت چند دارویی در طی 4 سال روند افزایشی داشت. تمام ایزوله ها به آمپی سیلین مقاومت 100% نشان دادند. جنتامایسین و آمیکاسین موثرترین آنتی بیوتیک مورد استفاده برای باسیل های گرم منفی بود.
نتیجه گیری :
با توجه به نتایج این مطالعه، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در طی این 4 سال روند افزایشی داشته است و فراوانی سویه های با مقاومت چند دارویی نیز رو به افزایش بوده است. از طرفی افزایش قابل توجه مقاومت آنتی بیوتیکی در بین ایزوله های عامل عفونت بیمارستانی در سال های اخیر یک خطر جدی است. بنابراین شناخت الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی می تواند به پزشک در انتخاب آنتی بیوتیک مناسب برای درمان بیماران کمک کننده باشد.