بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه کوتاه پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان در دانش آموزان: DERS-16

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی نسخه کوتاه پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان در دانش آموزان (DERS-16) بود. 

مواد و روش ها

 جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه ناحیه یک شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 (به تعداد 12196) دانش آموز بود که تعداد 380 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از طریق اینترنت (برنامه شاد) انتخاب شدند. جهت محاسبه روایی همگرا و تشخیصی از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی استفاده شد. روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. پایایی به کمک روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی انجام شد. 

یافته ها

نتایج تحلیل عاملی تاییدی همانند فرم اصلی، پنج عامل عدم وضوح هیجانی، دشواری در کنترل تکانه ها، دشواری در انجام رفتارهای هدفمند، دسترسی محدود به راهبردهای موثر تنظیم هیجان و عدم پذیرش پاسخ های هیجانی را مورد تائید قرار داد. همچنین، ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس برابر با 84/0 و برای خرده مقیاس های عدم وضوح هیجانی، دشواری در کنترل تکانه ها، دشواری در انجام رفتارهای هدفمند، دسترسی محدود به راهبردهای موثر تنظیم هیجان و عدم پذیرش پاسخ های هیجانی به ترتیب برابر90/0، 84/0، 86/0، 85/0، 87/0 به دست آمد. علاوه بر این، ضریب بازآزمایی با فاصله چهار هفته برای کل پرسشنامه 72/0 و برای خرده مقیاس های عدم وضوح هیجانی، دشواری در کنترل تکانه ها، دشواری در انجام رفتارهای هدفمند، دسترسی محدود به راهبردهای موثر تنظیم هیجان و عدم پذیرش پاسخ های هیجانی به ترتیب برابر 68/0، 80/0، 69/0، 82/0 و 77/0 به دست آمد.  همچنین ضرایب همبستگی نشان دهنده روایی همگرا و تشخیصی مطلوب پرسشنامه بود (001/0<p). 

نتیجه گیری

با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که پرسش نامه دشواری در تنظیم هیجان ابزاری قابل اعتماد و روا برای اندازه گیری دشواری در تنظیم هیجان دانش آموزان است.

زبان:
فارسی
صفحات:
31 تا 46
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2800757 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)