شیوع افسردگی و رویدادهای زندگی بیماران همودیالیزی مرکز آموزشی، درمانی ولی عصر (عج) بیرجند (سال 1389)
نویسنده:
چکیده:
زمینه و هدف
مرحله آخر بیماری کلیوی (ESRD) و دیالیز ناشی از آن بشدت بر سلامت جسمی و روانی بیماران اثر می گذارد. همودیالیز فرایندی تنش زا است و رویدادهای زندگی در ایجاد افسردگی بیماران دیالیزی موثر شناخته شده اند؛ بنابراین با توجه به طولانی بودن دوره درمان و تغییر در شیوه زندگی بیماران، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع افسردگی و رویدادهای زندگی در بیماران تحت همودیالیز شهر بیرجند انجام شد.روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی بیماران تحت همودیالیز واجد شرایط ورود به مطالعه در مرکز آموزشی، درمانی ولی عصر (عج) بیرجند که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه سه قسمتی شامل مشخصات فردی، آزمون افسردگی بک و پرسشنامه رویدادهای زندگی هولمز- راهه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های کای اسکوئر، فیشر و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0= α تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها
از مجموع 60 بیمار مورد مطالعه 60% مذکر، 3/88% متاهل، 85% ساکن شهر و 85% دارای مسکن شخصی بودند. وضعیت مالی 60% در حد متوسط بود؛ 3/58% بیکار بودند و 3/53% سه نوبت در هفته دیالیز می شدند. میانگین سن بیماران46/17 ± 35/54 سال بود. 7/56% از بیماران افسردگی داشتند. نمره رویدادهای زندگی در 45% از افراد بیش از 200 بود. بین نمره رویدادهای زندگی و افسردگی رابطه مستقیم وجود داشت ولی از نظر آماری معنی دار نبود. بین متغیرهای فردی و رویدادهای زندگی و افسردگی تنها در مورد جنس تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (03/0= P).نتیجه گیری
با توجه به شیوع افسردگی و احتمال بروز بیماری جسمی و روحی در حد 50% تا 80% بر اساس آزمون هولمز- راهه و نمره بیش از 200 در بیماران، اقدامات درمانی پیشگیرانه و حمایت روانی این افراد ضروری به نظر می رسد.کلیدواژگان:
افسردگی ، تنش ، سبک زندگی ، کیفیت زندگی ، دیالیز کلیوی ، شیوع بیماری
زبان:
فارسی
در صفحه:
125
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p992024